- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- bambano: Bambanő háza tája
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoty4
őstag
TBSZ számla kondiciói menetközben is változhatnak, vagy mindig csak a még, meg nem nyitottakra vonatkozik? Szóval most pl: RC-n egész korrekt konstrukció van, meg kifizetik azt is ha hozzájuk viszed máshonnan a tbszt. De mi van akkor ha jövőre, vagy az után bedrágítanak?
Ha lejár a tbsz, milyen költséggel lehet áttranszferálni mondjuk ibkrhez?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
aujjobba #45045 üzenetére
Erre nincs szükség! nem kell eladni semmit ahoz hogy újraköst.
Ez mindössze egy nyilatkozat hogy te szeretnéd hogy gyújtőév nélkül újrainduljon.
A csavar ott van, hogy a legtöbb rendszer úgy működik (kivéve erste) hogy max 5 számlád lehet. A 6. számlád mindíg egy fantomszámla, vagyis ha újrakötsz az adott év végén akkor az abban az évben fantomszámlán gyűjtőévként kezelt pénz beleolvad az újrakötöttbe.(ha nem kötöd újra akkor a fantomszámla rendes számlává válik!) Most hogy hogy nevezik az egyes számlákat az részletkérdés.
Az erste annyiból speciális (én is csak olvastam, olyan rég még nem vagyok benne a témában), hogy náluk csak annyi a kikötés hogy 1 évben egyet nyithasz, de ahogy hallottam nálluk nincs összevonás. Tehát ha 2015-től minden évben lenne tbsz-em, akkor az idei már a 6. lenne és így szépen gyűlnek (minden tbsz neve az első megkötés dátuma, de ha ez utóbbi már esetleg változott akkor javítsatok ki, én nemrég még így hallottam hogy ott kivételesen így van a többi helytől eltérően). -
aujjobba
addikt
-
aujjobba
addikt
válasz
Mauzes #45040 üzenetére
Megvan a megoldas!
Amit iden kotottel es 2025 vegen jar le, azt nem kotod ujra, hanem eladod rola a papirokat.
2026-ban ujat nyitsz, aminek 2026 a gyujtoeve, arra befizeted az igy felszabadult penzt es ujraveszed a papirokat, plusz egesz evben gyujtesz meg ra.
Igy folyamatosan mindig lesz gyujtoev. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
aujjobba #45041 üzenetére
Egy évben egy TBSZ-t indíthatsz, ami a gyűjtőéve, azaz a 0. éve lesz a TBSZ-nek.
Az átvezetés akkor történik, amikor év végén lejár egy régi TBSZ-ed és január 1-től indul ennek a gyűjtőévesnek a rendes 1. éve. Szerintem ilyenkor kell valahogy december végefelé nyilatkozni, hogy az ETF-jeidet pattintsák át az újra. -
ripicsi
csendes tag
Sziasztok!
En az ETF-ek eves kezelesi koltsegerol kerdeznek, meghozza hogy pontosan hogyan tortenik ennek a levonasa, evente vagy eladaskor egy osszegben levonjak visszamenoleg?
-
aujjobba
addikt
válasz
Mauzes #45040 üzenetére
Ez nekem is kodos, de az MNB doksija is ezt irja:
"Hány tartós befektetési számla nyitható?
Egy személy ugyanazon szolgáltatónál - egy naptári éven belül - egy-egy tartós befektetési szerződést köthet lekötött betétszámla és befektetési számla célra. További megkötést a törvény nem tartalmaz, tehát egy naptári évben, egy magánszemély, több szolgáltatóval is köthet tartós befektetési szerződést." - [link]
Tehat evente egy szerzodes lehet, de a hosszabbitast is uj szerzodesnek tekinti:
"Az ötéves lekötési időszak végén, a megtakarítás részben vagy egészben felvehető, illetve új szerződés keretében ismételten befektethető." -
Mauzes
addikt
válasz
aujjobba #45034 üzenetére
De az mit jelent, hogy újrakötöd? Ha igaz, amit írsz, akkor ha megvan az 5 számlád, nem tudsz már újat nyitni. Vagy arra gondolsz, hogy az elsőt megszünteted, "felszabadul" egy TBSZ, és a kifizetést újra lekötöd egy újon? Ez azt jelentené, hogy nem tudsz 6 évnél tovább befektetni, ettől biztos van valami folyamatosabb módszer. Vagy ilyenkor lehet transzferálni?
-
aujjobba
addikt
válasz
PredatorZoli #45037 üzenetére
Az Erste peldat nem ertem, en ugy tudtam egy szolgaltatonal egy adott evre max 1db TBSZ-ed lehet.
Ha nem vonja ossze, akkor hogyan lehet mondjuk 2026-ra 2db?Egyebkent az osszevonas dologban te biztos vagy?
Marmint amit iden nyitottam az TBSZ/2020 azonositoval fut, nem 2021-gyel.
Ha most lenne egy 2015-ben nyitott is ami iden lejar es jovore kezdodik ujra, az lenne a TBSZ/2021, nem? -
lordjancso
senior tag
válasz
PredatorZoli #45037 üzenetére
Ez így világos és jobb is, mint ahogy képzeltem, mert a következő TBSZ számlám gyűjtőéve átfedi az előző utolsó évét. Köszönöm az infókat!
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
lordjancso #45035 üzenetére
Vegyünk egy példát. Most nyitsz egy tbszt- aminek idén, vagyis 2020 ban van a gyűjtőéve. Ez a TBSz ugye utánna 5 évig ketyeg, vagyis 2025 végén jár le. A te kérdésed lényegében az, hogy hogyan tudsz még venni mellé. Ha 2025-ben nyitsz egy új tbsz-t, akkor az 2025-ben gyűjtőéves lesz, majd év végén összevonásra kerül a lejáróval, amit újrakötsz, így lényegében vettél hozzá és 2026-ban elindul újra egy tbsz-ként. Erre ilyen módon van csak lehetőség, gyűjtőévvel újrakötni nem lehet, de ez a megoldás lényegében ugyanazt az eredményt adja.
Aujjoba: Az Ersténél lehet akár 30 számlád is, mert az az egyetlen hely, ahol nincs számla összevonás
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
lordjancso #45035 üzenetére
Átvezetéssel tudod átvinni a lejáróról az éppen indulóra. (Még gyakorlati tapasztalatom nincs ezzel, hogy pontosan hogyan jelölöd meg a dolgokat átvezetésre)
-
-
-
aujjobba
addikt
válasz
lordjancso #45031 üzenetére
Egy szolgaltatonal evente 1db TBSZ-t nyithatsz.
Tehat, van iden 2020 gyujtoevvel egy TBSZ-ed ami lejar 2025 evvegen es 2026-tal kezdodoen ujrakotod, ez egy TBSZ 2026-ra, aminel nincs gyujtoev.
De nyugodtan nyithatsz ujat 2025-ben mondjuk, hogy legyen gyujtoeved.
Igy lesz egy TBSZ/2025 aminek van gyujtoje, meg lesz egy TBSZ/2026 az ujrakotottbol, aminek nincs gyujtoje.
(bocs a sok szerkesztes miatt) -
lordjancso
senior tag
válasz
PredatorZoli #45030 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek az infót.
A dokumentumból viszont az nem jön le, hogy mi van akkor, ha szeretném újrakötni, de gyűjtőévvel. Erre itt nincs lehetőség?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
aujjobba #45029 üzenetére
Így van, éppen ezért plána ha a tbsz számlavezetés ingyenes, célszerű akkor is újrakötni a tbsz-t, ha bizonytalan hogy szükség lesz-e a pénzre idő előtt, ugyanis legrosszabb esetben megfizeted az adót ha feltöröd a számlát úgy, mintha nem kötötted volna újra, de ha mégsem kell, akkor tud maradni kamatadó mentesen tbsz-en.
-
aujjobba
addikt
válasz
lordjancso #45028 üzenetére
En igy tudom:
Tegyuk fel vettel ETF-et darabjat 30 EUR-ert a TBSZ-re.
Lejar a TBSZ iden, es iden dec31-en az arfolyam legyen mondjuk 100 EUR.
Nem hosszabbitod meg a TBSZ-t, igy a papirjaid atkerulnek a foszamlara.
Ha a foszamlan levo papirokat eladod mondjuk nehany honap mulva 120 EUR arfolyamon, akkor a 100 es a 120 EUR kozotti 20 EUR/db kulonbozetre fizetsz adot, a 30 es 100 EUR kozotti reszre nem kell mert akkor TBSZ-en volt.Na megtalaltam leirva a RC tajekoztatojat errol: [link]
Ami fontos: TBSZ-re csak penzt tehetsz, papirt nem (kiveve a kulonbozo szolgaltatoknal vezetett TBSZ-ek kozotti transzferrel de az mas tema). Ergo ha nem hosszabbitod meg a TBSZ-t es a papirok atkerulnek a foszamlara, kesobb nem donthetsz ugy, hogy megiscsak beteszed oket megint TBSZ-re. Elobb el kell adnod, leadozni a fenti pelda szerint, uj TBSZ, ra a penz, ujraveszed a papirokat.
Kiutalas: nezd meg a kondicios listat, de szerintem olcsobb lehet ha az RC-n belul visszavaltod forintra (min. 5 EUR a dija talan), majd a forintot utalod ki. Nezz utana.
-
lordjancso
senior tag
válasz
PredatorZoli #45027 üzenetére
Ohh, nem is tudtam, hogy a Revolutnál ennyire drasztikusan le fogják csökkenteni az ingyenes átváltás limitet.
És akkor a ha ezt az egészet végigzongorázom, beutaltam az eurót a random capital-ra, akkor utána már csak meg kell vennem az etf-et 0.15%, minimum 6.5 euró áron.
Majd ha tartani akarom, akkor ezek után semmi költségem nincs. Gondolom egészen addig, amíg az RC meg nem gondolja magát és nem vezet be mondjuk havidíjat. De ebbe most ne menjünk bele.
Ezután tegyük fel, hogy eltelt 5 év és nem változtak az RC árai. Lejárt a TBSZ-em és mondjuk úgy döntök, hogy nem hosszabbítom meg, mert kell a pénz. Ekkor mi történik? Az RC kilöki a TBSZ-ről az etf-eket a sima számlára, amit utána el kell adnom euróért, majd kiutalni az eurót magamnak?Ha ez így van, akkor gondolom az etf eladásakor is fizetem a 0.15% minimum 6.5 eurós díjat. Ezután kiutalom valamelyik bankszámlámra a pénzt (mondjuk Revolut). Ha jól látom, ennek 0.1%, minimum 15, max 80 euró a díja. Ezután pedig szépen el tudom költeni az eurómat vagy visszaváltani forintra, vagy bármi.
Mennyire fedi ez így a valóságot? Egyedül csak a TBSZ lejárata körüli dolgok nem teljesen világosak.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
lordjancso #45023 üzenetére
-igen, nincs extra költsége
-nyiss egy ingyenes revolut számlát, oda tölts fel forintot bankkártyás fizetéssel, ott váltsd át bankközi árfolyamon ingyen, majd revolutról utald az RC számládra szintén ingyen, vagyis ennek minden lépése ingyen van
a havi nemsokára 350e-s keret elegendő a legtöbb magyar ember számára -
aujjobba
addikt
válasz
Igen.
Revolut, havonta 1850ezerFt-ig nincs valtasi dij, aug12-tol ez 0.5%-ra valtozik havi 350ezer Ft valtasa utan. -
válasz
pontosan, jól írtad le, én a múlt héten zongoráztam ezt le végig. arra figyelj, hogy ha először csak kisebb összeet utalsz revolutról, és a sablont használnád később egy nagyobb összeghez, akkor ki kell töltened újra a közleményt. én így megszívtam, de az RC nagyon segítőkész volt, és egy fél nap alatt megoldotta nekem a dolgot.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
lordjancso #45014 üzenetére
Nézd meg a distributing variánsát, az már régebbi. Tudtommal a Vanguardnál ez a két alap gyakorlatilag ugyanaz, csak logikailag van két etf-re osztva.
Megnézheted az spdr msci acwi és acwi imi etf-eket, azok nagyon nagy arányban egyeznek a Vanguard etf által lefedett részvényekkel, ezeknek nagyon közeli a grafikonja.
Revolutos kérdésedhez:
Ingyen utalsz RC-be onnan.
Talán 350e Ft-ig tudsz EUR-t ingyen váltani, felette 0.5%.
Illetve amíg nem lép életbe a 350e-s cucc, addig 1.85M Ft az ingyenes határ. -
lordjancso
senior tag
válasz
PredatorZoli #45021 üzenetére
Így már világos, köszönöm!
Akkor a következő lépés az lesz, hogy regisztrálok az RC-re. Itt ha jól látom, semmilyen rezsije nincs a szolgáltatásnak. Csak akkor kell fizetnem, ha valamint veszek, eladok, vagy kiutalok. Jól látom?
Ha az eddig beszélt ETF-ből szeretnék vásárolni, akkor eurót kell beutalnom. Ezt ha a jelenlegi bankszámlámról tenném meg, annak már most látom, hogy katasztrofális következményei lennének. Ti hogyan oldjátok meg, hogy a legkedvezőbb áron tudjatok eurót beutalni?
Például:
Magyar bankszámláról forint beküldése Revolut számlára (ingyen).
Revolut számlán belül EUR vásárlása forintból (váltási díj).
Revolutról utalás RC-be (ennek nem tudom most így kapásból a díját, de talán ez ingyenes, de biztosan olcsóbb, mint egy magyar bank). -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Nemrég indult ez, viszont amga az index, amit követ, az ftse all world index már régi, ha annak a diagramjára rákeresel akkor ott messzebbre visszamenőleg is meg tudod nézni milyen, és alapjába véve azt csinálja az ETF-is, mert jó pontossággal tudják lekövetni.
Az ETF-ek népszerűsége töretlen, így sorra jönnek létre újak, nem nagyon szünnek meg, plána ami annyira népszerű mint a szóban forgó is. -
Shade45
senior tag
válasz
Ha elolvasod a tájékoztatót, akkor láthatod, hogy 2019 júliusában indult az alap, tehát még egy éves sincs!
Nincs lejáratuk, ezek nem kötvények, "lejárat" akkor van, ha az alapkezelő megszünteti az alapot.(#45016) bandus
25 ezer forintnak megfelelő és azt meghaladó összeget raktál át TBSZ-re? Nyitási feltételeknél mindent teljesítettél? -
én is tbsz-re szeretnék venni a már említett vanguard ftse all world etf-ből, egy kattintással megnyitottam a tbsz számlát, egy másikkal vezettem rá át eurot RC-nél, és most what to do? nem látom a pénzt és nem látom hogyan tudnám belőle megvenni az etf-et
-
SzekeresPeti
tag
válasz
Lex Icon #45001 üzenetére
Valóban már majd' 3 éve is nekifogtam ennek a kutatásnak, csak elég rosszul viselem a terheltséget, és akkoriban nyakamba szakadt egy csomó más gond is. Így félretettem a lusta portfóliót, és maradt minden állampapírban. Most végre nyugi van, és végig akarom csinálni a tervet.
-
lordjancso
senior tag
válasz
PredatorZoli #45013 üzenetére
Értem. Egy dolog jutott még eszembe például ennél az ETF-nél: Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (USD) Accumulating
Itt ha megnézem a chart-ot, akkor látom, hogy csak pár hónapra (kevesebb, mint 1 év) lehet visszanézni az adatokat. Ennek mi az oka? Ez egy teljesen új ETF, amit akkor bocsátottak ki? És honnan tudom, hogy meddig lesz elérhető ez a papír? Van olyan, hogy a megvásárolt ETF-ed lejár és azt automatikusan visszaváltják? Ha igen, hol látom ezt az infót?
Elnézést, ha nagyon alap dolgot kérdeztem.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
lordjancso #45012 üzenetére
Ezt mindenkinek magának kell eldönteni, alapjábavéve én is azt gondolom hogy egy vállalható kockázat szintjébe tartozik bármelyik normális magyar bróker, így az RC is. Egy esetleges csőd vagy botrány esetén is a BEVA fedezi a befektetésed 90%-át.
A TBSZ-t nem értékeled túl, 15% adó megspórolása az nagyon sokat jelent, hisz ha azzal a feltételezéssel élünk, hogy egy globál etf hoz hosszú távon 7%-ot, az adó miatt abból 1 teljes százalék lejönne adó miatt, az bizony nagyon sok, pláne hosszú távon.
Az etf-ek eleve diverzifikáltak, azt kell megnézni milyen piacot, a föld mekkora részét fedi le, így lehet az, hogy a megnevezett egyetlen papír például jobb diverzifikációt biztosít mint a te általad megnevezett kettő. -
lordjancso
senior tag
válasz
PredatorZoli #45011 üzenetére
Azt még nehezen tudom mérlegelni, hogy mennyire fontos a banki háttér, főleg, ha egy magyar brókert választok. Személy szerint úgy gondolom, hogy nincs nagyon (vagy kisebb) veszélyben a pénzem bármelyik magyar illetőségű brókernél.
Alapvetően nem is választanék magyar brókert, csak a TBSZ miatt tűnik jobb döntésnek, de lehet hogy túlértékelem a TBSZ-t. Nem tudom.A 35 milliót sajnos egyelőre nem lépem át. A befizetéseknél én is úgy gondoltam, hogy törekednék egy nagyobb összegy egyszeri befizetésére. Tehát lehet, hogy csak 2-3 havonta fizetnék be.
Viszont amennyiben egy ETF a "tuti", amivel le lehet fedni mindent, akkor nem lesz probléma, hoyg kevésbé diverzifikált a portfólióm? Vagy az ETF eredendően egy jól diverzifikált dolognak tekinthető?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
lordjancso #45009 üzenetére
-Ha az elsődleges szempont az olcsóság, akkor Random capital, ha fontosabb a komolyabb banki háttér akkor lehet pl KBC vagy ERSTE de ebben az esetben többet fogsz fizetni költségekre.
-Attól függ mekkora összegről van szó. BEVA biztosítás 100 ezer euróig, kb ma 35 millióig van, eddig még lehet 1-nél tartani, utánna érdemes indítani egy másikat is mellé(vagy előbb hogy a hozamok miatt se csordulj túl a 100-ezer eurón)
-Idéntől erre nincs lehetőség, TBSZ csak magyar brókernél játszik
-Érdemes még figyelni arra, hogy mekkora összegekről van szó havonta. Ha minden hónapban veszel 2 félé papírt, és nem nagyon nagy összegről van szó, akkor nem lesz költséghatékony, mert van egy 7 eurós minimum díja a vásárlásnak. Általánosságban kb fél millió forint felett költséghatékony egy vásárlás, ha ezt nem éri el egy havi befizetés akkor célszerűbb csak 2-3-4-5-6-8-10-12 havonta vásárolni attól függően, mennyi idő alatt teszel félre erre a célra kb fél milliót.
Ezen felül ahogy Aujjoba is írja, célszerű lehet a teljes fejlett piacot lefedni inkább MSCI world-el, vagy a fejlett+fejlődőt meg lehet oldani 1 ETF-el is, Vanguard FTSE all world acc-ETF-el. -
aujjobba
addikt
válasz
lordjancso #45009 üzenetére
Nem celszeru sokfele ETF-et tartanod, a lenti ketto pedig kicsit hianyos hiszen kihagyod peldaul a fejlett europai piacokat (nemet, UK, stb).
Helyette egy fajta All-World peldaul Vanguard FTSE all world acc ETF-et (100%-ban) vagy Ishares MSCI WORLD+ishares emerging IMI-t (pl 90-10 vagy 80-20 arányban) (itt most RagadozoZoltant ideztem).
TBSZ kulfoldi szolgaltatonal nincs, nem is intezheto el mar egy ideje, itthon a te celodra szerintem a RC a legmegfelelobb.
Az RC-nel 100 000 EUR-ig vagy biztositva, a KBC-nel pl. csak 20 000 EUR-ig. -
lordjancso
senior tag
Sziasztok!
Teljesen feltételes módban írom ezt a hozzászólást.
Tegyük fel, hogy eft-eket szeretnék vásárolni és azokat tartani legalább 5+ évig. Az alábbi szempontokat találtam ki:
- Mondjuk egy-másfél éven keresztül szeretnék x havonta eft-eket vásárolni, így képezni idővel egy nagyobb befektetést és egy változatos portfoliót kialakítani.
- Az egyszerűség kedvéért mondjuk havonta 1, maximum 2 különböző etf-et vennék, de nincs kizárva, hogy egy fajtából vennék később is.
- Ha megveszek egy etf-et, akkor azt minimum 5 évig nem adnám el, tehát csak folyamatosan duzzasztanám a befektetést.És ezek lennének a kérdéseim:
- Hogyan találom meg az ideális brókert a célra? Tudom, erről van sok videó és cikk, de mindegyikben az a konklúzió, hogy "keresd meg a te szempontjaidnak megfelelőt". Na az én szempontjaimat fentebb lehet látni.
- Célszerű lenne-e az egész etf portfóliót ezáltal egy brókernél tartani?
- Az 5+ évvel el tudom kerülni az adózást külföldi brókerrel is? Tehát van TBSZ kötési lehetőség? Ha igen, ennek mi a formája, mert olvastam olyat, hogy levelet kell írni a NAV-nak, de olyat is, hogy nem lehetséges.
- Az etf-ek kiválasztásán felül mire érdemes még figyelnem, amire nem gondoltam?Egyébként indulásnak az alábbi két eft-et néztem ki:
- Vanguard S&P 500 UCITS ETF
- iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc) -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Lex Icon #45001 üzenetére
A jó döntés szépen átgondoltan születik, nem lehet az ilyesmit elkapkodni
Vanguard FTSE all world acc ETF-et (100%-ban) vagy Ishares MSCI WORLD+ishares emerging IMI-t (pl 90-10 vagy 80-20 arányban). Az egyszerűség kedvéért az előbbit javallom, 0,2 körül vannak az éves költségek ezeknél mind. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
SzekeresPeti #45000 üzenetére
Topik összefoglalón túl vagy?
-
Lex Icon
senior tag
válasz
SzekeresPeti #45000 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
- magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintőkijelző
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Aorus Elite B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX3060 12GB Asus TUF GT301 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest