Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#81001) aujjobba válasza ngaba (#81000) üzenetére


aujjobba
addikt

Befalapokat vettel, mert nem ertettel hozza, masra biztad, rafaztal.

Most reszvenyeket valogatsz, amihez megintcsak nem ertesz melysegeiben ('olyan paramétereket is számoltok, amiről azt sem tudom, hogy micsoda'), csak a megerzeseidre hagyatkozol, plusz nehany ismeretlenre valami forumrol.

'a befektetésben sok pszichológiai elem és szerencse is van (nem a kockák a leggazdagabbak)'
Ez nagyszeru, csak epp en peldaul nem szeretnem a szerencsere bizni a befekteteseimet, pszichologiahoz pedig vegkepp nem ertek.
Igy van, nem a kockak a leggazdagabbak, hanem nehany szerencses, de mennyi az eselye, hogy a kovetkezo szerencses Te leszel (ha mar statisztikazunk)?

'nem érdekelnek az aktuális hype-ok'
Engem sem, value alapokat veszek legfokepp, epp emiatt.

(#81002) ngaba válasza julius666 (#80998) üzenetére


ngaba
aktív tag

Köszönöm neked és a többieknek is a választ, hasznosak voltak. Valamennyi egyedi játszós részvényem biztosan lesz, mert játszani is kell, de csak akkora méretben, hogy ha elbukom az egészet, akkor sem megyek a híd alá. Hatásotokra majd szerintem az állampapír-portfólióm egy része megy ETF-be, ha lenyugodnak a kedélyek.

A Raiffeisen már most is rekord profitot ért el, én inkább attól félek, hogy Oroszország valahogy lenullázza az "ellenséges nyugati céget".

(#81003) robi212 válasza aujjobba (#80941) üzenetére


robi212
tag

"Egyébként egy részét forintos allamkotvenybe, egyet P€MÁP-ba, valamennyit esetleg cash-be, ha nagyon kell a likviditás."
és #80942 nort_on
1. És ezt milyen arányban ~8 milliónál? Valamint melyik államkötvénybe?
Azon belül mennyit rövid, közép, hosszútávra?

2. Egy csak rövid távú opciót is meghallgatnék. Valamennyire fontos lenne nekem a rövid táv és csak azért, mert nincs bizodalmam a magyar állam felé, annak ellenére, hogy az elmúlt néhány hét általatok is linkelt prognózisaiban sehol sem szerepel semmilyen crach.
Pl. ennél az esetnél nekem mindig az all in DKJ jut eszembe 2-3 hónapokra, ami persze semennyire nem diverzifikált, de nem is egy beláthatatlanul hosszú idő.

+
Szerintem pénzügyi tudás nélkül ezért "menekül(né)nek" emberek első körben a devizába, mert most olyan hírek vannak, amikre korábban nem volt példa, vagy nem ennyire kormány szinten is látható módon. És szerintem legtöbben azért gonfdolunk devizára (meg cihára), mert ha a nem túl távoli jövőben helyre áll a rend, abból könnyű visszajönni, nincs lekötés, stb.
A másik pedig - legalábbis részemről volt ilyen - a háborús para. Hogy ha ideér a háború, akkor csak felkapom a pár 10 ezer euróm, be a kocsiba és irány a nyugat és van miből túlélni, nem marad az államnál a zsöci.

Köszi előre is :)

Ha a Vasembert felcseréled Bádogemberre, már nem ugyanazt a filmet nézed.

(#81004) ngaba válasza aujjobba (#81001) üzenetére


ngaba
aktív tag

Igen, de azért nem fifty-fifty szerencse kérdése, hogy nyersz-e vagy buksz. Ha egy ETF emelkedik, az azt jelenti "kiátlagolva" emelkedik a piac (vagy egy elég nagy része), pechesnek kell lenni, hogy nagy bukóba nyúlj bele, akár random is vehetnéd a részvényt. Medvében ugyanez van: leegyszerűsítve, szinte mindegy, hogy most melyik részvényt nézed most, jó nagy bukót látsz, legyen az OTP vagy valami amerikai részvény. A szerencse ott jön, hogy 30%-ot vagy 60%-ot buktál január óta. És ti amellett érveltek (ami valószínűleg így is van), hogy jobb kiátlagolni.

(#81005) Bugarov válasza ngaba (#81002) üzenetére


Bugarov
aktív tag

Nekem az intel tetszik, majdnem könyv szerinti értéken adják. 25-nél én is terveztem venni belőle, de inkább 20 lesz az.
Erstém szokott lenni 22-nél veszek, 24-nél eladom, de hosszú távra nem vennék mert EU nagyon bajban lesz nemsokára és ez a bankokat is viszi magával
az autokhoz nem értek :)
de amúgy egyedi részvényt csak játszós pénzből, ahogy felettem írták
ETF meg... megy még minden lejjebb, majd akkor veszünk

(#81006) donat_sz válasza ngaba (#81004) üzenetére


donat_sz
senior tag

rosszabb ez az arány mint 50-50...

(#81007) aAron_


aAron_
őstag

Tudnátok benne segíteni, hogy mi a BEVA svájci megfelelője? Hol találok több infót róla? Ilyet találtam csak, ez inkább OBA, ha nem tévedek.

What is your ikigai?

(#81008) julius666 válasza ngaba (#81004) üzenetére


julius666
addikt

Igen, de azért nem fifty-fifty szerencse kérdése, hogy nyersz-e vagy buksz. Ha egy ETF emelkedik, az azt jelenti "kiátlagolva" emelkedik a piac (vagy egy elég nagy része), pechesnek kell lenni, hogy nagy bukóba nyúlj bele, akár random is vehetnéd a részvényt.

Te matematikus vagy, azt írtad. Ilyen blődséget hogyan tudsz akkor leírni? A várható hozam nyilván a piaci átlag random stock pickingnél (súlyozott átlag ugye), de az eloszlás nagyon nem szimmetrikus. A részvények kis százaléka (<10%) adja a piaci hozam nagy részét, a nagy részük meg bukó. Most lusta vagyok megkeresni a chartot ami ezt jól ábrázolja, de a gyakorlatban ez kb. úgy néz ki, hogy random stock pickinggel 60%+ eséllyel nyúlsz bele bukóba, pár % eséllyel meg a tutiba (érezhetően piaci átlag feletti hozam).

(#81009) j0k3r! válasza Ixion77 (#80999) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Tudom, hogy te tudod :) Arra lettem volna kíváncsi, hogy mennyi energiát tett bele, hogy mélységében megértse az iparágat, ha már stock picking-re adta a fejét.

Egyébként egyetértek veled, elképzelhető, hogy a design visszaszorul Intel-nél és ő lesz a nyugati bérgyártó. Legalábbis most ez a vízió, épülnek is a gyárak mindenhol.

some men just wanna watch the world burn...

(#81010) mgoogyi válasza julius666 (#81008) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Ezt írtam le én is, de nem ment át.
#80994

"Aggregate stock market returns display negative skewness"

(#81011) ngaba válasza julius666 (#81008) üzenetére


ngaba
aktív tag

Nyilván úgy értettem a kiátlagolást, ahogy írtad: hogy ha az etf-beli aránynak megfelelő valószínűségekkel választunk az etf-ből, akkor várható értékben megkapjuk az adott etf hozamát (feltéve, hogy közben nem változik az etf-beli arány).

[ Szerkesztve ]

(#81012) zakoshun válasza donat_sz (#80973) üzenetére


zakoshun
csendes tag

Ezt próbáltam ecsetelni, hogy REVO-rol WISE-ra Forintot nem tudok utalni.
E kettő mellett már csak egy UniCredit számlám van, ahol szintén borsos az utalás nagyobb összegnél... Tehát közvetlen REVO-ERSTE utalás nélkül nem tudom, hogy lehetne a leg költség hatékonyabb. Meglátjuk, bízom a REVO supportban, eddig bármi gondom volt tudták orvosolni... :))

(#81013) avl válasza ngaba (#81000) üzenetére


avl
aktív tag

milyen matematikus vagy ? nem provokáció a kérdés háttere, ..söt (a "komoly", valódi matematikus nálam nagyon elökelö helyen áll) de pl. nem bírom, mikor ámítógépszerelöket [sicc] IT szakembernek mondanak ...mindent nagyon sokféle szinten lehet üzni (az én idömben OKTV 10-20 közötti helyekkel nem mertem oda jelentkezni, hisz évi 7 db-ot vettek fel)

"szerintem a befektetésben sok pszichológiai elem és szerencse is van" szerintem is (pláne egyedi részvény esetében), söt: objektíven is

..épp ezért nem lehet egyszerü, racionális(nak tünö) meggondolással a várható eredményröl elképzelést tenni;
emiatt kérdéses a racionális meggondolásod szerepe

"nem fifty-fifty szerencse kérdése, hogy nyersz-e vagy buksz" -> szerintem sem; hanem egyszerüen ismeretlen; bármi lehet

ha ilyen szintü vagy, de legalábbis errefelé "hajazol", akkor esélyeid jók és érdekelnek nagyon is a meglátásaid: [link]

(#81014) mgoogyi válasza ngaba (#81011) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Mi értesz itt valószínűségek alatt?
Akkor kapod meg a várható hozamát az etf-nek, ha szinte ugyanabban az arányban tartod a benne lévő részvényeket.

Ami julius666 írt, az erről szól:
(Legvalószínűbben a felső két oszlopba fogsz belenyúlni.)



Ha sok részvényt veszel, akkor mekkora esélyed lesz megverni a piacot:
wow



(#81015) avl


avl
aktív tag

vett-e már valaki részt DKJ aukción (akár pénzintézet által) ?
pl. ma a DKJ23011-esen ?
meglátások, tapasztalatok, kondiciók ?

(#81017) student válasza mgoogyi (#81014) üzenetére


student
őstag

500 részvény felett már nem emelkedik a valószinűség?

(#81018) sutszi


sutszi
veterán

Remélem nem OFF. De befektetés jelleggel gondoltam eltennék 1-2 érmét az utókor számára...meg mert amúgy tetszenek is ezek. A utóbbi időben többször láttam, hogy MNB adott ki érmét...de sehol nem találtam meg, hogy hol lehet beszerezni ezeket... PL Hungyadi aranyforint.

A következő szint az a vatikáni érme ami Ukrajna vonatkozásában adtak ki... Mindenhol csak a híreket látom, de sehol a beszerezhetőséget.

Ismer valaki forrást?

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#81019) donat_sz válasza zakoshun (#81012) üzenetére


donat_sz
senior tag

akkor még egy ingyenes zen.com jut eszembe, hogy hátha oda tudsz utalni.

(#81020) Mercutio_ válasza sutszi (#81018) üzenetére


Mercutio_
félisten

Itt az MNB Pénzverde webshop.
Egy numizmatikában jártas emberkét jó lenne megkérdezni van-e valódi piaca és érdemes-e ezekkel az érmékkel foglalkozni. (Nekem van ezüst Pilinszky emlékérmém, de csak az irodalom miatt, nem befektetési céllel)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#81021) mgoogyi válasza student (#81017) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Az 50%-ot kéne közelítenie alulról egyre jobban, minél nagyobb a részvényszám.

(#81022) Hi!King válasza ngaba (#81000) üzenetére


Hi!King
őstag

A piaci kapitalizáció alapon súlyozó ETF-eket nem mondanám, hogy az algoritmus dönti el helyettünk, ez szimplán a piaci átlag megvétele. Annyi benne az algoritmus, hogy automatikusan tartja ezeket az arányokat, nem emberek kereskedik le. Nyilván 2008-hoz hasonló helyzetekben átmenetileg beesik a felére, de a piaci hatás ilyenkor a Toyotát is lehúzza. Csak a Toyotának ehhez képest van egy egyedi kockázata is, akkor is beeshet, ha a piac nem.

(#81023) ViceRoy


ViceRoy
kezdő

A nemesfém nem nagy darabszámban kiadott érmék rendre elfogynak már a kibocsátás napján. Sőt sokszor az előjegyzés dragábban megy el, mint maga az érme (beregisztrál a fazon gyorsan, hogy biztos jusson neki, majd tkp ezt az előjegyzést eladja) gyakran már a napján továbbadják busás haszonnal.
Jellemzően meg van ezeknek a maga piaca (tanács, sose vedd ki a tokból, a tükörveret az ujjlenyomatra is érzékeny). A régiek is jó áron mennek el.

Simán befektetésre én a 10-20 koronás forgalmikat ajánlom a Monarchiából, illetve cári, svájci meg francia aranyakat. Esetleg az ezüst 5 pengőst (1938as).

(#81024) julius666 válasza ngaba (#81011) üzenetére


julius666
addikt

Igen, csakhogy kis mintavétel esetén a torz eloszlás miatt a várható érték nem jó mutató. Max pár db egyedi részvényt tartó befektetők nagyon nagy többsége a piaci átlagot se tudja hozni végeredményben, illetve lesz a másik oldalon pár fő, aki tényleg nagyot nyer. Szerintem érdemesebb inkább azt nézni, melyik csoportba mekkora eséllyel kerülsz (és nem súlyozni a hozammal), az jobb képet ad a valós kockázatokról. Ha megveszed a rengeteg részvényt tartó ETF-et, azzal biztosan megkapod a piaci átlagot (-elhanyagolható költség), ha random részvényeket válogatsz, azzal pedig mondjuk 90% eséllyel az alulteljesítő táborba fogsz tartozni.

mgoogyi ábrái (főleg az első) jól mutatják ezt.

Egyébként érteni vélem az attól való félelmedet, hogy az alapkezelőkkel már megégetted magad egyszer és nem akarsz még egyszer ebbe beleszaladni. A faktor ETF-eket, meg a hasonló "okos" algoritmus alapján kiválasztós ETF-eket nem is ajánlanám ez esetben (nagy részük ténylegesen lehúzás, szóval nem teljesen falsak a megérzéseid). De a bot egyszerű market cap alapján működő ETF-ek (S&P500, VWCE) azok nem ilyenek, ott tényleg egy súlyozott piaci átlagot kapsz végeredményben.

Szerk: pont írta is előttem Hi!King az algoritmus dolgot

[ Szerkesztve ]

(#81025) ngaba válasza mgoogyi (#81014) üzenetére


ngaba
aktív tag

Én arra gondoltam, hogy van 1000$-od, és azt 1 db részvénybe fekteted be, de ezt a részvényt véletlenszerűen választod egy ETF alapján: Véletlenül kiválasztasz egy részvényt az ETF-ből, mindegyiket akkora valószínűséggel, amekkora arányban az ETF-ben szerepel. Tehát ha az ETF-ben az Intel részaránya 10%, akkor 10% valószínűséggel rakod az 1000$-t Intel részvénybe. Így annyi lesz a hozamod várható értéke 1 év múlva, mint amennyi 1000$-nyi ETF-nek lesz 1 év múlva (a kezelési költségtől eltekintünk). Nem?

(#81026) nort_on válasza nort_on (#80843) üzenetére


nort_on
senior tag

Ma délelőtt a SEPA utalás is beért ERSTE NetBroker-be (ex-RC számla). Így a bankba kb 3 óra volt (azonnali és ingyenes átvezetés a NB-be), a direkt utalás meg kb 1 nap Revolut-ról. Ma rendeltem virtuális VISA kártyát is, ha működik, akkor kb instant lehet feltölteni az NB számlát (ERSTE bank aztán átvezetés).

PredatorZoli ma délelőtt megvolt az azonosítás, illetve dobtam a régi NetBroker számlámat (ez üres volt, csak alapszámla és már törlődött is). Elvileg a bankszámlához kapcsolták az ex-RC számlát is (be kellett telefonálniuk a központba), ennek kell egy kis idő, hogy megjelenjen pl George-ban. Eddig semmi, most várok, hogy holnapra lesz-e változás. :U

[ Szerkesztve ]

(#81027) IG55 válasza Feriboy2 (#75584) üzenetére


IG55
senior tag

Erre nincs valakinek olyam alternatívája, ami az amerikai nyitvatartáshoz igazodik (22-ig)? Ha nem is valósidejű, de ilyen 15 perces késéssel, jó áttekinthetőséggel. Jó öreg RC 8-22-ig dolgozott szépen.

[ Szerkesztve ]

(#81028) sutszi


sutszi
veterán

Mercutio_ & ViceRoy : Köszi.

[ Szerkesztve ]

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#81029) julius666 válasza ngaba (#81025) üzenetére


julius666
addikt

Játszunk egy játékot: 10k beugróért cserébe dobok 2 kockával, ha dupla hatost dobok akkor 400k-t adok, ha nem, akkor nálam marad a beugród. Mivel a várható érték pozitív (ha nem számoltam el, ~1389 Ft), ha elég sokszor játszhatnál, nyilván megérné. De ha csak egy játékra elég beugród van, amit az első körben jó eséllyel el is szedek, akkor mi a helyzet? Megéri, vagy nem?

Ha mellé tesszük azt az opciót is, hogy adsz nekem 10k-t és visszaadok kockadobás nélkül 11 360 Ft-ot (van pár ezrelék költség is!), akkor mit választanál?

[ Szerkesztve ]

(#81030) mgoogyi válasza ngaba (#81025) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Értem.
A várható értéke ennek a játéknak stimmelni látszik, de a nyerési esélyed kb semmi.

(#81031) ngaba válasza julius666 (#81029) üzenetére


ngaba
aktív tag

Így van, itt ez a pszichológiai kérdés. De szerintem nekem nem annyira egyértelmű a válasz, mint neked. :)

Csak azt nehéz elhinni/elfogadni, hogy ez tényleg úgy működik, mint a kockadobás. Itt azért mégiscsak gondolkodhatok, kiolvashatom az összes befektetős könyvet, lehetek nagyon jó (tömeg)pszichológiából, stb., akkor sem tudok jobbat elérni, mint az átlag? Ez szomorú. Tudom, volt valami verseny az aktív és passzív alapkezelők között, és a passzívat nem tudták megverni. Csak hangosan gondolkodom.

(#81032) mgoogyi válasza ngaba (#81031) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Azért sem tudsz, mert az egyes részvények teljesítményét erősen befolyásolják random események. Az autóiparban sem tudhatod, hogy valójában ki talál ki valami olyat, amivel mindenkit lesöpör a piacról. Hiába van több hasonló mutatójú bank, nem tudhatod, hogy melyik vezérigazgató hülyül meg. stb

(#81033) nort_on válasza ngaba (#81031) üzenetére


nort_on
senior tag

András György: A lusta portfólió
Ezt olvastad? Érdemes, 4-500 forint, online meg tudod venni.

(#81034) avl válasza ngaba (#81031) üzenetére


avl
aktív tag

"akkor sem tudok jobbat elérni, mint az átlag? ... Csak hangosan gondolkodom." ->

dehogynem ...csak a hsz.-cunamiban elveszhetett: #81013

(#81035) Lex Icon


Lex Icon
senior tag

Mekkora is valójában az infláció? Kegyetlen áremelkedést tapasztalnak a németek (PF)
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.

(#81036) Pharaoh


Pharaoh
aktív tag

ERSTE-ből devizát kiutalni szintén úgy lehet mint RC-nél? Vagyis csak telefonon és személyesen?

(#81037) PredatorZoli válasza Pharaoh (#81036) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

csak személyesen vagy emailben egy form kitöltésével. Az emailes form csak beadott aláírásmintánál működik.

(#81038) fokukac


fokukac
nagyúr

Érdekességképpen, ma vettem én is egy picit ebből a 2051-es speka kötvényből. :)
aztán majd meglátjuk...

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#81039) ivana válasza ViceRoy (#81023) üzenetére


ivana
Ármester

Simán befektetésre én a 10-20 koronás forgalmikat ajánlom a Monarchiából, illetve cári, svájci meg francia aranyakat. Esetleg az ezüst 5 pengőst (1938as). Ezt a részt ki tudod kicsit fejteni jobban? :)

[ Szerkesztve ]

(#81040) julius666 válasza ngaba (#81031) üzenetére


julius666
addikt

Itt azért mégiscsak gondolkodhatok, kiolvashatom az összes befektetős könyvet, lehetek nagyon jó (tömeg)pszichológiából, stb., akkor sem tudok jobbat elérni, mint az átlag?

Attól függ, mire vonatkozik a kérdés. Ha egyedi részvényválasztásról, ott sajnos nagyon vastagon ott van, hogy erősen korlátos az egyes részvényekről nyilvánosan elérhető információhalmaz (pláne nekünk halandóknak). Emellett számolnod kéne gazdasági környezettel, versenytársakkal, szabályozás változásával, stb... Így magánszemélyként a legtöbb, amit racionálisan tudnál csinálni kb. hogy beleásni magad egy területbe, legyen az valamilyen szektor, valami kereskedési módszer, stb, ami meg simán alulteljesíthet aztán a piaci átlaghoz képest, a tudásodon kívül álló okokból.

A befektetési alapok komoly szakértői gárdával dolgoznak, sokkal jobb költségek, szélesebb lehetőségek mellett, mint te tudnál, lám sokszor ők se tudják hozni a piaci átlagot. Egyáltalán nem garancia, hogy megtérül az egyébként iszonyatosan nagy belefektetett energia. Valszeg jobban járnál, ha valami egyéb pénztermelő tevékenységre fordítanád azt az időt...

Ha nem stock pickingről van szó meg senki nem mondta, hogy ne lehetne jó eséllyel felülteljesíteni a piaci átlagot hosszútávon (garancia persze semmire sincs, meg csodák se, max pár % extra hozam extra kockázatért cserébe). Csak te ezekkel nem szeretnél foglalkozni, azt írtad. :)

[ Szerkesztve ]

(#81041) Bugarov válasza ivana (#81039) üzenetére


Bugarov
aktív tag

én se értem de nagyon menő :)

(#81042) richson válasza julius666 (#81029) üzenetére


richson
csendes újonc

https://en.wikipedia.org/wiki/Kelly_criterion

Attól függ, hogy mennyi pénzed van összességében. :) Ha a beugró elég kicsi ahhoz képest, akkor megéri, mert várhatóan nem mész csődbe idővel. Ha nem, akkor nem éri meg.

Igazából Talebnek van erről egy tök jó magyarázó videója:
https://www.youtube.com/watch?v=91IOwS0gf3g

És a poén: én pont ezért merek egyedi részvényeket venni. Valójában az, hogy kb. 5-10%-a a megtakarításaimnak 1 fajta részvényben van, nem probléma, ha tényleg tudom, hogy mit csinálok és nem csak random veszek valamit.

(#81043) aujjobba válasza richson (#81042) üzenetére


aujjobba
addikt

Mint az a tag, aki milliós értékben küldött be SMS-eket valami autó nyeremény játékra, de cserébe nyert vagy 5 autót.
(a pontos számokra nem emlékszem, de a rengeteg SMS költsége nyilván sokkal kisebb volt, mint a nyeremények értéke)

Tizenhét autót nyert meg a matekzseni

[ Szerkesztve ]

(#81044) julius666 válasza richson (#81042) üzenetére


julius666
addikt

Direkt benne volt a példában, hogy a beugró nem kicsi a tőkéhez képest. Egyedi részvény vs tőzsdeindex befektetés volt az eredeti kérdés, nem pedig tőzsdeindex vs valami összetett portfólió elhanyagolható méretű egyedi részvény résszel. Ez utóbbit írtam is még a diskurzus elején, hogy nem tartom egyébként ördögtől valónak, ha valaki tisztában van a kockázatokkal és tudja mit csinál. :)

(A yt linket egyébként köszönöm, mert amúgy a téma tudományos része érdekel)

[ Szerkesztve ]

(#81045) Lex Icon válasza ivana (#81039) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Érmét két okból vehetsz: vagy numizmatikai/gyűjtési célból (tetszik a csillogó arany :D , esetleg ritka érme és értéknövekedést vársz) vagy magába a fizikai aranyba való befektetés miatt. Előbbi sok szakértelmet igényel vagy nem befektetés, akkor meg csak eldöntöd mit veszel.
Befektetési célra olyat szabad, ami hivatalosan is befektetési aranynak minősül, mert akkor ÁFA mentes. Befektetési érméből sokféle van. Probléma esetére az ismertebbeket javasolják (Krugerrand (ZA), Wiener Philharmoniker (AT), Maple Leaf (CA), Sovereign (GB), többféle francia és USA érme, ausztrál kenguru, kínai panda)

[ Szerkesztve ]

(#81046) mauimagic válasza ngaba (#81004) üzenetére


mauimagic
aktív tag

Mi alapján választottad ezeket a részvényeket?
Fundamentumok, technikai elemzés, vagy tényleg csak a "józan paraszti ész", amit leírtál?

Ha mélyebben beleástad magad, akkor érdekelne az érvelésed az INTC mellett.

(#81047) Kobe válasza Lex Icon (#81045) üzenetére


Kobe
veterán

A 10-20% os spreadekkel tisztara megeri fizikai aranyban utazni....

(#81048) Lex Icon válasza Kobe (#81047) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Tehát nem nézted meg a linkelt oldalon és főleg nem számoltad ki, csak beírtál egy hasszámot.
Egyébként többször írtam, hogy fizikai aranyat nem hozamnövelés céljából veszünk, hanem biztosítás miatt. Casco-t se a nyereség miatt kötsz.

[ Szerkesztve ]

(#81049) Ra3 válasza Kobe (#81047) üzenetére


Ra3
őstag

5% környékén van a spread amúgy, de szerintem egy portfolió 4-5%-ig bőven belefér fizikai arany tartása. Az árfolyamkockázat persze ebben is benne van, de itthon az eurhuf is viszi szépen, ami pár hete 450k volt az most alulról nyaldossa az 500k-t főleg emiatt.

[ Szerkesztve ]

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#81050) ViceRoy


ViceRoy
kezdő

Mármint, hogy miért jó befektetni régi pénzbe vagy miért pont ezekbe?
Jó az aranytartalmuk, könnyen mozgatható, kis adagokban is lehet eladni/venni. Ismertek. Meg megy fel az áruk folyamatosan, hatással van rájuk a nemesfém ár, de a numizmatikai értékük is. Kb.15 éve sajnos eladtam kb.10db otthon talált 5 pengőst, darabját 2000ért, ma már 12-20000 Huf között mennek, de ugyanide lehet venni az ezüstforintokat is 45 utánról. De az arany (.900) 10 és 20 koronasok ára is rohadtul kilőtt. Van rengeteg befektetési utánveret, szerintem azok rizikósabbak mivel a numizmatikai értékük nem nagy, meg persze pocsék hamisítványok is, de azok kb ránézésre, súlyra azonnal azonosíthatóak.
Amit nem ajánlok azok a középkoriak. Egy verdefényes 50 forintos 10 évvel ezelőttről többet ér kb mint egy Jagello vagy IV.Béla ezüst denár. Láttam már lemenni 50k euróról 10kra hetek alatt középkori denárt. Nemesfémértékük elhanyagolható, numizmatikai meg változó, de meglepő módon inkább csökkenő. De a jó 19./20.századi aranyveretek időtállóak s jó befektetések.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.