Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#66001) Resike válasza buherton (#65980) üzenetére


Resike
tag

Mondjuk ez a 1,5% a világ hülyesége, sose volt a két papír között ekkora rés a sávos kamat miatt. De az is nagyon tetszik hogy a Prémium van "kockázatosabb" terméknek felcímkézve amikor a Szuperrel is ugyanolyan kockázatod van ha nő az infláció. Egyedül akkor lett volna a MÁP+ jobb ha 5 évig stagnál az infláció (csökkenést el lehet felejteni), erre meg már 2019-ben is zéróhoz konvergáló jelek voltak.
Az AKK-nak meg a nagyágyú pénzügyi befektetőknek egyszer sem sikerült megtippelni az inflációt az elmúlt 4 évben.

Aki kapott idén árajánlatot bármire is az azzal fog szembesülni hogy 3-5x a szorzó az 5 évvel ezelőtti árakhoz képest. Szóval annak az esélye hogy megtopran a infláció növekedése megint csak zéróhoz konvergál.

Amúgy meg az hogy ki mikor mit mondott semmit se jelent, mindenki a pénztárcájával szavazott, de sajnos a hírek többnyire arról szóltak hogy mekkora rekordokat döntöget minden hónapban a MÁP+ vásárlások összege.

[ Szerkesztve ]

(#66002) neophyte79 válasza hunace (#65923) üzenetére


neophyte79
tag

Emailben 2-3 nap múlva kapsz kódot, ezzel tudsz regisztrálni a webkincstárba, aztán majd valamikor postán a szerződést.

(#66003) kavalkád


kavalkád
aktív tag

nem rövid, de annál érdekesebb (számomra legalábbis) gondolatok Mungertől, hogy mi is a véleménye a pénznyomtatásról:
Most People Have No Idea What Is Coming...

(#66004) _NCT válasza vnorbi (#66000) üzenetére


_NCT
őstag

Értem, köszi :R

(#66005) mgoogyi válasza azbest (#65972) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Tegyél javaslatokat, hogy akkor szerinted mire való a MÁP+/PMÁP/PEMÁP/ETF, ha nem arra, amire javasoljuk.
Szerintem senki nem írta le, hogy a MÁP+ infláció ellen véd, azt viszont igen, hogy likvid és jobb abban tartani, minthogy a bankban üljön.
Azt sem gondolom, hogy látod előre minden évre az inflációt.

Objektívan jó döntést az aktuális információkhoz kell mérni, nem ahhoz, hogy utólag ki tudod számolni, hogy pmáp-ot kellett volna venni.
Hindsight biasnak sokaknak érdemes lenne utánaolvasni.
~2 évvel a MÁP+ bevezetése után jött a Covid, láttad előre, hogy majd miatta jön az infláció?
2-3 éve még az volt a világban a téma, hogy hiába megy a QE, nincs infláció. Most meg mindenhol van.

(#66006) Manitou válasza .mf (#65953) üzenetére


Manitou
addikt

ha úgy hozza a helyzet, tehát még mindig jó likvid tartaléknak, ha rövid időn belül kellhet.

Így van, én pl a MÁP+-omnak egy részét nem is tettem át PMÁP-ba, mert lehet az majd kelleni fog rövid időn belül ( 1-2 hónap) és akkor nincs értelme áttenni PMÁP-ba.

(#66007) hunace válasza neophyte79 (#66002) üzenetére


hunace
tag

Szia,

Köszi még is kaptam!
Kérdés , azon bukik valamit ha nem most hanem csak 1 hónap múlva vennék PMÁP-ot ?

(#66008) UberMutant válasza hunace (#66007) üzenetére


UberMutant
őstag

kamatot

(#66009) pethYeti


pethYeti
addikt

PMÁP hogy szokott könyvelődni? Vasárnap eladtam MÁP+-t és egyből ment is PMÁP-ba, de még mindig csak azt mutatja hogy függőben van.

(#66010) Stanlee válasza azbest (#65972) üzenetére


Stanlee
őstag

Teljesen rendben vannak a tanacsok, amiket itt kapnak azok, akik a megtakaritasaikat diverzifikalni akarjak, vagy egyszeruen most kezdenek neki a megtakaritasnak. Kezdoknek, ill. azoknak akiknek nincs ideje, affinitasa elmerulni a megtakaritasok vilagaban, boven eleg az, amit itt kapnak.

Nezz be egy angol vagy nemet nyelvu, kezdoknek szolo megtakaritasokkal foglalkozo subredditre, ugyanezt kapod: kotveny/allampapir + valamilyen All World ETF.

Aki ennel tobbre vagyik, az kezdjen el aktivan foglalkozni azzal, ami erdekli. Ha az osztalekfizeto REIT-ek, erdekelnek, akkor olvass azokrol, ha valami MLP erdekel, akkor tanulj bele abba, ha a tech reszvenyek erdekelnek, akkor abba, de ne vard el tolunk, hogy majd ilyen olyan szuper reszveny tippeket kapsz. A vegen ugy jarunk, mint a kiszamolo Miklos, egyszer irta arrol blogbejegyzest, hogy TEVA-t vesz, de meg evekkel kesobb is ekezik erte, hogy milyen xar papirt ajanlott :))

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#66011) PredatorZoli válasza Stanlee (#66010) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Szerintem mégcsak azt sem lehet mondani, hogy nem szoktunk kínálni komplexebb stratégiát annak, akinek erre igénye lenne. Számos Faktoros portfolio javaslat lett megosztva például, és vannak itt azért akik spekiznek is ezzel azzal ;]
Ennek ellenére aki éppenhogy beesik, és azt sem tudja mi az hogy kötvény meg részvény, csak be akarja valamibe tenni a pénzét, annak csak a kedvét venné el ha elbonyolítanák a témát.

(#66012) Stanlee válasza PredatorZoli (#66011) üzenetére


Stanlee
őstag

Igen, a faktoros resz az mar komplexebb es jelen is van itt a forumon, de a forumtarsnak mar tudnia kell, hogy ot ez az irany erdekli es aktivan kerdeznie kell, megfelelo valaszt is fog kapni. A tobbsegnek viszont ez mar nagyon melyviz, szerintem.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#66013) Moleman válasza mephisto5 (#65957) üzenetére


Moleman
addikt

Köszi, így történt. :R
Sőt, 1 forinttal többet kaptam vissza, mint vártam. :D

(#66014) AcCEsS


AcCEsS
senior tag

AZ OTP KVÁZI NEM FIZET OSZTALÉKOT A TAVALYI EREDMÉNYE UTÁN.

Na, ez vajon hogy fogja érinteni az OTP árfolyamot? :U

"Annak, hogy gyakorlatilag nem fizet osztalékot a tavalyi eredmény után a bank,
a pozitív üzenete az, hogy vélhetően nagyrészt az ukrajnai háborúra reagálva a menedzsment a várható veszteségekre felkészülve inkább tartalékol,
a negatív pedig az, hogy tényleg nagy a baj."

[ Szerkesztve ]

AcCEsS (https://www.metalenciklopedia.hu)

(#66015) h1mpi


h1mpi
nagyúr

PMÁP tulajoknak egy kis előrejelzés:

Ma érkezik az MNB friss kamatdöntése, illetve az indoklásról szóló közlemény. A Monetáris Tanács ezúttal a friss inflációs jelentésről is tárgyal, így a módosított GDP- és inflációs prognózis is megjelenik. A kamat szempontjából az lesz a nagy kérdés, hogy a jegybank mennyire tartja magát ahhoz, hogy az év első felében össze akarja olvasztani az alapkamatot és az egyhetes betéti rátát. Ehhez ugyanis most jelentős emelésre lenne szükség az alapkamat esetében. Ennél is érdekesebb lehet azonban a friss inflációs és növekedési előrejelzés, melybe már az orosz-ukrán háború hatásait is próbálhatják számszerűsíteni. Az egyértelműen látszik, hogy a decemberben közölt 4,7-5,1%-os idei inflációs előrejelzés nehezen lesz tartható, az elemzők már legalább 7 százalék körüli átlagos rátával számolnak, de a 8-9% sem elképzelhetetlen. A növekedés szempontjából pedig ezzel ellentétes, lefelé mutató hatása lehet a háborúnak, de az sokkal nehezebben becsülhető egyelőre.

Eladó egy használt HyperX Alpha Gamer füles - 13 990 Ft

(#66016) julius666 válasza kraftxld (#65927) üzenetére


julius666
addikt

Ki mondta, hogy forint hitelem van, és magyarországi ingatlanom? :D

Jaaa... Én abból bátorkodtam erre következtetni, hogy forint alapú államkötvényeken puffogtál... Ha nem Magyarországon élsz, várhatóan nem forintban keletkeznek jövőbeli költségeid, akkor neked valóban nem annyira buli a magyar államkötvény. Egyrészt valószínűleg adóznod kellene utána, másrészt te közvetlenül kapnád a devizakockázatot, nem csak "alternatív költségként".

Az államosítós okfejtésed valóságértéke ettől még nem lesz több, de ha azzal kezded, hogy "külföldre költözött magyarként nekem nem éri meg", abba nem kötött volna bele senki.

[ Szerkesztve ]

(#66017) aAron_ válasza AcCEsS (#66014) üzenetére


aAron_
őstag

Racionális döntésnek tűnik, úgyhogy erre inkább emelkednie kéne az árfolyamnak, ha eddig nem volt beárazva.

#66015h1mpi: Stagfláció kopogtat.

What is your ikigai?

(#66018) bigdady válasza AcCEsS (#66014) üzenetére


bigdady
nagyúr

Tartalékol. Nem baj

(#66019) julius666 válasza Resike (#66001) üzenetére


julius666
addikt

Az AKK-nak meg a nagyágyú pénzügyi befektetőknek egyszer sem sikerült megtippelni az inflációt az elmúlt 4 évben.

Gyakorlatilag soha senkinek se sikerül, ahhoz üveggömb kéne. Nyilván ha valami (nem túl nagy hülyeséget) jósolsz, akkor előbb-utóbb teljesül...

Aki 2019-ben károgott, az se tudhatta előre. Valamiért nem a COVID és a zuhanó fogyasztás meg benzinárak közepette jött ide okoskodni, hanem most, amikor háborús helyzet miatt kínálati sokk van. Mintha kockajátéknál bemondanád, hogy te bizony dupla hatost fogsz dobni, majd amikor a 200. dobásnál be is jön, akkor vernéd az asztalt, mert te megmondtad! :U

Aki kapott idén árajánlatot bármire is az azzal fog szembesülni hogy 3-5x a szorzó az 5 évvel ezelőtti árakhoz képest. Szóval annak az esélye hogy megtopran a infláció növekedése megint csak zéróhoz konvergál.

Csak jelezném, hogy az inflációs kosár bővebb az építőanyagoknál (akinek volt kis esze és távol tartotta magát az építőipartól az elmúlt 2-3 évben azt nem is igazán érinti), illetve hogy a számításakor csak az utolsó év változása számít.

Ha idén 3-5x szorzó van az építőanyagokon, az építőipar pedig padlót fog, mert megszűnnek az ellátási problémák + kivezetésre kerül a felújítási támogatás + az építőipari cégek kukázzák az összes jövőben induló projektet a megemelkedett költségek miatt, simán lehet, jövőre lesz az árakban 50% korrekció. Hiába lesz egy ilyen forgatókönyv után továbbra is 1.5-2.5 szorzó a tavalyi árakhoz képest az építőanyagokon, a jövő évi inflációt már a negatív tartomány felé húzzák az árváltozások...

[ Szerkesztve ]

(#66020) avl válasza Moleman (#66013) üzenetére


avl
aktív tag

hol/hogyan ellenörizted ? sajat visszaszamolas, vagy RC oldal melyik reszen ?

(#66021) kavalkád válasza AcCEsS (#66014) üzenetére


kavalkád
aktív tag

az a 434 forint 2 évre leosztva nem túl erőteljes.

(#66022) Moleman válasza avl (#66020) üzenetére


Moleman
addikt

A pénzforgalmi naplóban látszik, hogy végül mennyi volt a jutalék, most már csak 406 ft-ot ír mindkét tranzakciónál. Korábban mindkettő 813 ft volt.

(#66023) Ixion77 válasza julius666 (#66019) üzenetére


Ixion77
őstag

"Ha idén 3-5x szorzó van az építőanyagokon, az építőipar pedig padlót fog, mert megszűnnek az ellátási problémák + kivezetésre kerül a felújítási támogatás + az építőipari cégek kukázzák az összes jövőben induló projektet a megemelkedett költségek miatt, simán lehet, jövőre lesz az árakban 50% korrekció."

Melyik irányba? Mert ha valamiből drasztikusan visszaesik a kínálat, akkor az árak nem csökkenni szoktak...

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#66024) h1mpi válasza Moleman (#66022) üzenetére


h1mpi
nagyúr

Így van, én minden nap daytradelek RC-n és másnapra 0,1+0,1% lesz a juti.

Eladó egy használt HyperX Alpha Gamer füles - 13 990 Ft

(#66025) Tapsi válasza julius666 (#66019) üzenetére


Tapsi
addikt

Most voltunk ismerősöknél, akik éppen lakást akarnak venni befektetési céllal. Egymásra licitálnak továbbra is a vásárlók, a használt kéglik mennek 1 milliós négyzetméterár fölött. 50% korrekció? Remélem, hogy nem lesz igazad, és nem megy fel 1,5 millióra a négyzetméterár, mielőtt vennék én is még egyet. ;]

(#66026) tomazin


tomazin
veterán

OTPből hogyan érdemes az ott lévő MÁP+-ből kincstáros PMÁPot varázsolni? Látom, hogy van a kincstár felületén olyan, hogy értékpapír átvezetése. Az járható út? Vagy az OTPnél kell kezdeményeznem, hogy vigyék át a kincstárhoz?

(#66027) h1mpi válasza Tapsi (#66025) üzenetére


h1mpi
nagyúr

2023-ban elkészülő lakóparknak már most 2 000 000 Ft/nm a szerződhető ára Budaörs és Bp. határában.

[ Szerkesztve ]

Eladó egy használt HyperX Alpha Gamer füles - 13 990 Ft

(#66028) julius666 válasza Ixion77 (#66023) üzenetére


julius666
addikt

Az idézett részből szerinted kínálat, vagy kereslet csökkenés következik? :F

#66025 Tapsi:
Építőanyagokról volt szó. Elsősorban erre a kijelentésre reagáltam:
Szóval annak az esélye hogy megtopran a infláció növekedése megint csak zéróhoz konvergál.

(#66029) Kobe válasza h1mpi (#66027) üzenetére


Kobe
veterán

Azert valahol ez is a magyar penzugyi kulturat minositi. Marmint azt, hogy az atlag ember hulye, megpedig annyira hogy egy sima cost / benefit kalkulaciot sem kepes elvegezni berles / vasarlas kozott.

Innentol kezdve ez mar inkabb FOMO es az abban valo hiszem, hogy majd valami palimadar nalad is dragabban veszi majd meg (ponzi).

(En szemely szerint elmennek egy hasznalt kecot megnezni es egymasra licitalgatasba torkollana a dolog, szerintem helyben kiosztanek egy 5000est a tobbieknek "Nesze, neked jobban kell, koltsd gyogyszerre" jeligevel :DDD )

Kinai ingatlanpiac ugyanebben a fazisban volt, lathato is volt mi lett a vege

(#66030) forceberg válasza Kobe (#66029) üzenetére


forceberg
veterán

Az ostobaság mellett nem inkább a félelem, hogy attól félnek, hogy később még ennyi esélyük sem lesz lakást venni?

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#66031) Tapsi válasza Kobe (#66029) üzenetére


Tapsi
addikt

Ennek a magyarozásnak semmi értelme. Világtrendről beszélünk, nem hazai jelenség ez.

(#66032) kavalkád válasza forceberg (#66030) üzenetére


kavalkád
aktív tag

de, arra írta, hogy FOMO.

(#66033) kavalkád válasza julius666 (#66019) üzenetére


kavalkád
aktív tag

> amikor háborús helyzet miatt kínálati sokk van

ez mit jelent?

(#66034) Kobe válasza Tapsi (#66031) üzenetére


Kobe
veterán

Miert, ugy oszinten, a magyarok penzugyi muveltsege vilagszinten hol all? Tenyszeruen alacsonyabb szinten mint a nyugat.
Igen, vilagjelenseg az arak emelkedese, de az hogy 0 kalkulacioval nekifutnak megrohamozni, az mar nem annyira.....
en pl egyedul amerikai ismiktol hallottam hogy belefutottak ilyenbe, de odaat akkor is megy a hording ha 10 centet dragul a benzin, szoval annyira nem meglepo.

De valahogy nyugateuropai korokben nem igazan divik

(#66035) Isti29 válasza tomazin (#66026) üzenetére


Isti29
újonc

OTP-be bemész, kérsz transzferálást kincstárhoz. ( kb 1800 Ft ) Kincstárnál 1-2 nap és megjelenik MÁP+-od. Utána ott visszaváltod és veszel belőle PMÁP-ot.

(#66036) Moleman válasza tomazin (#66026) üzenetére


Moleman
addikt

Az OTP-nél tudod kezdeményezni az értékpapírtranszfert, náluk kb 1100 ft azt hiszem.
Viszont ebben az esetben érdemes utánanézni, hogy milyen feltételekkel váltja vissza az OTP a MÁP-ot, ha nincs extra költsége, akkor megéri feltörni, és kártyával befizetni a pénzt a Kincstárba.

(#66037) forceberg válasza kavalkád (#66032) üzenetére


forceberg
veterán

Jaja, pedig még konstatáltam magamban is, hogy az, aztán leírtam magyarul. :))

http://www.flickr.com/photos/4ceberg

(#66038) Tapsi válasza Kobe (#66034) üzenetére


Tapsi
addikt

A pénzügyi műveltsége nem hiszem, hogy random Franciának jobb lenne, mint random Magyarnak. USA-ról nem is beszélve. Egyszerűen az intézményrendszer sokkal fejlettebb/szigorúbb, meg ugye eleve az ország gazdagabb, és ilyen MLM, UL moslékságokkal kevésbé lehet rávenni az embereket hülyeségekre. Amúgy ezzel kapcsolatban nálunk is sok fejlődés volt az utóbbi években.

(#66039) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

Nem vagyok az a kockázatkerülő típus ami a portfólió összetételemből is látszik, de a magyar ingatlanpiachoz még bottal se nyúlnék most. Én tényleg úgy értem, hogy ez már a frenzy speculation katekória ami ott van most.
Év végére gyakorlatilag garantált a 10% fölötti piaci lakáshitel kamat. Hogy támasztaná az meg ezeket az árakat? Ugyan már... Ezen kívül a választás utáni valószínűsíthető megszorításokat is célszerű észbentartani, nagyon sok kiköltekezett embernek nem fog jól esni. Aki eddig nem vett, mostmár minek, de tényleg...
Az építőanyag témája is megérne egy misét, az ottani növekedés is nagyon messze van a fenntarthatótól. Egy idő után össze fog omlani a kereslet iránta, mert a belőle épülő mögöttes termék nem fog messze se annyit érni mint a beleépített anyag. Egész egyszerűen nem éri meg 5 ezerért megvenni a tégla darabját, mert nem, mégha annyiért is forogna a piacon.....

(#66040) Lex Icon válasza Kobe (#66034) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nemrég volt cikk, hogy valamelyik "nyugati" Aldi panaszkodott, hogy kifogytak több dologból, mert felhalmozzák az emberek.
Stanlee is írt már le pár "érdekes" esetet a németekről.
Ott is csak homo sapiensek vannak, pont azokkal az őskorból megmaradt állati ösztönökkel, mint nálunk.

[ Szerkesztve ]

(#66041) Kukipapa_rr


Kukipapa_rr
tag

Sziasztok,

van a MÁK-nál 2017-es, idén lejáró TBSZ-em, amin 2023/I van, 2023 márciusi lejárattal.

TBSZ-t nem szeretném megújítani, mert egy ideje anélkül is adómentesek az állampapírok. Lejárattal majd átkerül a normál értékpapír számlára, ez oké.

Viszont ilyenkor mi van az adózással, mire számíthatok?

(#66042) Tapsi válasza PredatorZoli (#66039) üzenetére


Tapsi
addikt

Ebben a pillanatban kalkuláltam egyet. 50 millió hitel 4,73% THM. Szerinted több, mint 5 százalékpontot emelkednek a kamatok év végéig? Milyen alapon?

(#66043) Kobe válasza Lex Icon (#66040) üzenetére


Kobe
veterán

Lisztet az is szokott venni, aki lakast berel, meg az is aki tulajdonol.
Idehaza betegesen magas a sajat ingatlan reszaranya, kulfoldon joval alacsomyabb.
Nekem valahogy eleg elkepzelhetetlennek tunik, hogy nemetek tomege akik egyebkent hosszutavu berlesre rendezkedtek be, azok vegigneztek az elmult 10 ev 2-300% aremelkedeset de a mostani szitu +20%a miatt megindulnak licitalni egy olyan termekre amit egyebkent sem "fogyasztanak" annyian mint nalunk

(#66044) Kobe válasza Tapsi (#66042) üzenetére


Kobe
veterán

A kalkulatorok szorasa mar most is 4.5 - 7.7% kozott mozog, OTP nel mar siman inkabb 8% fele kozelit.
Es ezek jovedelemszintfuggo kamatok ugye, netto 5-600 felett altalaban. (nem atlag)
Ha kijonnek az uj havi kondocios listak es meglesz az elso 10%hoz kozelebbi kamat szerintem, pedig az semmi mast nem fog tartalmazni mint az elmult 1 - 2 honap MNB emeleseit, a jovo meg ugye meg kerdeses

[ Szerkesztve ]

(#66045) Lex Icon válasza Kobe (#66043) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Idehaza betegesen magas a sajat ingatlan reszaranya, kulfoldon joval alacsomyabb.

Ez igaz, de ez jellemző a legtöbb volt szoc. blokk országaira. Pont északi és D-NY-i szomszédunk megelőz minket.
A régi rendszerben ez a lehetőség volt a vagyon felhalmozásra, és a történelmünkben se ismeretlen a röghöz kötöttség. És a korábban olcsó ingatlan is ezt a hatást erősítette.
De a lényeg: nyugaton se okosabbak az emberek, csak innen messziről kisebbnek látszik a hülyeségük. Ezért örülök, amikor Stanlee ír pár német példát, hogy egy kicsit lelökje őket a piedesztálról.

(#66046) paatrick válasza Tapsi (#66042) üzenetére


paatrick
senior tag

Ez a 4,73% 5 évig fixre vonatkozik, mi lesz utána következő 15 évben? Kevesen vannak akik 50 millióhoz csak 5 évre vesznek fel hitelt. Alapból a kalkulátor is 20-at hoz nekem, gondolom ez az általános.

A végig fix hitelek már bőven 5% felett vannak. OTP-nek baráti 8,43% :DDD

6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯

(#66047) julius666 válasza kavalkád (#66033) üzenetére


julius666
addikt

Most komolyan nem megy az értő olvasás, vagy csak direkt trollkodsz? :F

A háborús helyzet az idei áremelkedésben játszott szerepet, a jövőbeli inflációban pedig a jövőbeli történések fognak szerepet játszani. Szerinted még másfél évig tudja húzni az orosz gazdaság összeomlás nélkül? A kereslet nem fog csökkenni a megfizethetetlen árak ellenére?

(#66048) Tapsi válasza paatrick (#66046) üzenetére


Tapsi
addikt

Figyelj, aki ennyire kockázatkerülő, az fizesse meg ennek a felárát. Az 5 éves kamatperiódus teljesen vállalható, 10 éveset már kapsz 5%-ért. 5 éven túl úgysem lát senki, meg egyébként is. Aki felvesz 50 milla hitelt, azt nem minimálbérre teszi, be kell tudni vállalnia ennyi rizikót.

#66044Kobe

Es ezek jovedelemszintfuggo kamatok ugye, netto 5-600 felett altalaban. (nem atlag)

Figyu, eleve nem kap ennyi hitelt, akinek nincs 600 ezres jövedelme, már csak az adósságfék szabályozás miatt sem. Amúgy nettó 250 ezret kellett bepipálni, sehol sincs 500-600-ezres korlát írva.

(#66049) Kobe válasza Tapsi (#66048) üzenetére


Kobe
veterán

Ezert szarok kicsit a kalkulatorok, nemtudom melyiket nezted de van olyan kamatkedvezmeny amit felreszamol
Pl cib magnifica (netto 400tol jar) szinten a 250ezret kell bepipalni hozza - ezt nekem konstansan rosszul mutatga
Unicreditnel is van netto 600 felett tovabbi prestige kedvezmeny stb
Inkabb azok a mervadoak ahol be kell irni a konkret jovedelmet

(#66050) PredatorZoli válasza Tapsi (#66042) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Igen. Több cikket is olvastam arról, hogy a marzsok nagyon becsúsztak, mert a bankok még nem tudták lekövetni a gyors dinamikájú kamatemelkedéseket. A banknak általában vannak előre lekötött forrásai adott kamaton, amit még kioszt, mielőtt emelne újra az új forráshoz igazodva, és jelenleg ezek a lépcsők a bankoknál kicsit lassabban lépkednek, mint a kamatok tényleges emelkedése.
A mai nappal az 5 éves BIRS értéke 6,5%, a 10 évesé 5,9% (1 éve ezek 1,6-2,2% voltak és akkor 1% volt a marzs, így jöttek ki ilyen 3%os lakáshitelek). Általánosságban egy jó ökölszabály, hogy a magyar forint alapú lakáshiteleknek ez a kamatbázisa (a BIRS), és erre jön rá a bankoknak a marzsa. A marzsok tavaly az alacsony hitelkamatok idejében lecsökkentek 1% körülire, azonban ahogyan a kamatok emelkednek, ilyen alacsony marzs nem fenntartható, hisz a költségekhez képest százalékosan egyre kevesebb. Láthatod, hogy ha már a mai BIRS-el számolsz, és rászámolsz egy nagyon szerény, másfél százalékos marzsot, ami amúgy még mindíg alacsonynak számít, máris ott vagyunk, hogy jelenleg 7,5-8% a reális kamat 5 meg 10 évre egy lakáshitelre. Ez 1-2 hónapon belül már itt is lesz a bankok árazásában, amint behozzák a fáziskésést. És még csak márciusban vagyunk, a kamatemelés egyelőre töretlennek látszik. 10% lakáshitel kamat úgy itt lesz őszre, mint a sicc.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.