Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1) nézzbe


nézzbe
aktív tag

Üdvözlök mindenkit!

Kis országunkban még nem annyira elterjedt eme gépek otthoni használata, de talán akad egy-két fórumtárs akinek talán már akad otthon a sufniba egy ilyen gép. Akár házi készítésű gépről vagy készen vásárolt gépről legyen szó, osszuk meg egymással tapasztalatinat, tippeket trükköket, mind hardveres mind szoftveres téren .

(#2) nézzbe válasza nézzbe (#1) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Kezdeném a sort a saját gépemmel, ez gép az ún. rostock típusú 3D nyomtató alapjaira épült. Itt található egy kis szösszenet róla, hogy mégis milyen működés közben. Akkor még éppen csak ismerkedtem a géppel, azóta a nyomtatás minősége sokat javult és rengeteg tapasztalatot szereztem. Jelenleg is egy komolyabb projekten dolgozom ami nem más mint egy komplett RC autó megtervezése, kinyomtatása és megépítése.

Íme a vas.

[ Szerkesztve ]

(#3) Drótszamár válasza nézzbe (#2) üzenetére


Drótszamár
őstag

Szia!

Nekem lenne egy teljesen laikus kérdésem: átlátszó dolgot lehet nyomtani? pl mérőhengert.

( 2b || !2b ) az itt a kérdés...

(#4) nézzbe válasza Drótszamár (#3) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Szervusz!

Igen lehet átlátszó dolgokat is nyomtatni, vannak átlátszó filamentek, tehát akár mérőedényt, vagy akár lámpabórát is lehet nyomtatni :)

Illetve itt van hogy az egyes anyagok mégis milyen átlátszóak :)

(#5) fuze


fuze
őstag

Ma voltam a Design Terminalban körülnézni a 3D printing days eseményen. A tavalyi 3D nyomtatásos rendezvényhez képest sokkal izgalmasabb volt. Itt már többet lehetett látni abból, hogy milyen anyagokkal lehet még dolgozni műanyagon kívül. Fa, fém, kerámia, csokoládé is akár. Volt pár csináld magad gép is :)

adms.hu | UI Designer

(#6) nézzbe válasza fuze (#5) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Nah örülök hogy nem halva született a topic :DDD , szívesen eljárnék ilyen eseményekre, de itt B.A.Z megyében soha semmi nincs, és nem is lesz :N

Hmmm azért a csokival való nyomtatást megnézném, képek nem készültek esetleg ? :)

(#7) fuze válasza nézzbe (#6) üzenetére


fuze
őstag

Amikor a bemutatott gépről beszélt a srác mesélte, hogy ez a nyomtató képes csokit is nyomtatni, meg krumplipürét ( :D ez kicsit vicces.) Ezek az alapanyagok inkább "hamarosan elérhetőként" voltak említve, de jelenleg PLA, ABS, nylon, laywood - fa hatás, laybrick - kő hatás.

Fotóztam párat, viszont a Design Terminal facebook oldalán nagyobb rálátást kapsz az eseményre. A második képen lévő gépről beszéltem eddig.

Láthatod, hogy volt itt minden. 3D scannelés meg 3D toll is ami magyar fejlesztés (Leona3Do).

Viszont fel is tennék neked egy kérdést. Az ilyen nyomtató házi elkészítését mi drágítja inkább? A fej pontossága vagy az egész gép mérete? Mert elgondolkodtam azon, hogy milyen jó lenne összerakni ilyesmit, de nekem elég lenne egy egész kicsi nyomtató egyszerűbb prototípusokhoz. Viszont pontosnak kéne lennie nagyon. Amiket a rendezvényen láttam és nagyon tetszett a végeredmény 100 mikront tudtak.

[ Szerkesztve ]

adms.hu | UI Designer

(#8) sptkyle


sptkyle
senior tag

Upp a topicnak. Ezt olvasgatni fogom, mert érdekel.

Nemrég néztem én is, hogy a kisebb hobbi 3d nyomtatók már 2-300 000 körül hozzáférhetők, így lassan egyre inkább van jelentősége ennek a mindennapi életben is.

Viszont 1 valamit nem nagyon láttam eddig leírva sehol... árakat.

mármint nyilván a gép, és a bele való anyag árakat lehet találni, de pl a videóban szereplő PH logó bekerülési árát számoltad esetleg nézzbe kolléga? (tervezési idő nélkül nyilván... tehát csak a felhasznált anyag+energia)
Csak kiváncsiság persze. :)

[ Szerkesztve ]

"Az a baj,hogy ha v.ki játszik igényesebb játékkal,akkor a gépre költeni kell.Ez a helyzet." by Gica666

(#9) fuze válasza sptkyle (#8) üzenetére


fuze
őstag

Volt ott egy egészen kis gép, jól precízen nyomtatott. Kb 15-20 cm szélességben és magasságban tudott nyomtatni. Ez is egy csináld magad gép volt. Kicsit már homályos de 130-at vagy 160-at mondtak a gépre, hogy annyiért lehet megvenni.

Viszont hozzátette, hogy nyáron rendeznek egy workshopot ahol az alkatrészeket biztosítják és rakhatsz össze nyomtatót, majd azt haza is viheted jóval kedvezőbb áron. Én fel is iratkoztam az email címemmel, majd küldenek levelet.

Azt hiszem ABS-el dolgoztak 1 KG egy tekercs és 6000 Ft-ba kerül. Volt egy kis mérlegük és azzal ki lehetett számolni a kész tárgy alapján hány db jön ki belőle. Mondjuk egy 5x5 cm méretű tárgy ból (attól függően, hogy mennyire üreges) 50-80 db is kijöhet.

adms.hu | UI Designer

(#10) sptkyle válasza fuze (#9) üzenetére


sptkyle
senior tag

Tetszetős. :)
beírnád majd ide a workshop időpontját, ha lesz? Biztos sokakat érdekelne. :R

"Az a baj,hogy ha v.ki játszik igényesebb játékkal,akkor a gépre költeni kell.Ez a helyzet." by Gica666

(#11) fuze válasza sptkyle (#10) üzenetére


fuze
őstag

Majd írok persze :)

Egyébként a Kickstarter is tele van jobbnál jobb nyomtató kezdeményezésekkel. Ha támogatod elküldik alkatrészenként és össze kell rakni. Van amelyik baromi olcsó, csak a szállítási költség dobja meg. Az ára és a mikron is 100 alatt van. Ami elég jó :K

Pl ez, csak itt már elérték a kívánt összeget. De párat lehet rendelni. Szállítással ez talán már 100 felett jön ki.

[ Szerkesztve ]

adms.hu | UI Designer

(#12) nézzbe válasza fuze (#7) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Maga a pontosság elég sok mindenen múlik, ez a nyomtató úgy ahogy van minden csak nem pontos, a fej teljesen kotyog, a tükör felett nincs azonos magasságokban a fej, és így is tudja tartani a 0,2mm pontosságot.
A user leleményessége is kell, hogy tud-e ezekre a problémákra megoldást :) tehát akár saját mechanika tervezésre és megépítésre gondolok. Az enyém is most fog egy kis upgradet kapni. A mostani csuklós megoldás helyett mágneses gömbcsuklók lesznek az tuti hogy nem egy mm-ert se fog lötyögni.

(#8) sptkyle: A költség elég relatív, Az anyag költség elég változó, mivel a kitöltés elég változó lehet. Egy tekercs 1kg, ~8000Ft, 20g a kocka így ~160 Ft. + az áram felhasználás stb, annyira azért még nem számoltam utána :)

(#13) szata.68


szata.68
senior tag

Nagyon jó ez a topic,olvasni fogom! :)

(#14) nézzbe válasza szata.68 (#13) üzenetére


nézzbe
aktív tag

:R

Ezek a csuklók lesznek ilyenre cserélve, mert a pontosságuk hagy némi kívánni valót maguk után.

Valamint a csúszó résznél is szintén.

(#15) fuze válasza nézzbe (#14) üzenetére


fuze
őstag

Most néztem meg a videódat. Mi is volt a neve a nyomtatós proginak? azt pont nem hallottam. Egyébként király lett a bemutatód!

adms.hu | UI Designer

(#16) nézzbe válasza fuze (#15) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Repetier-host , és köszi :R

(#17) sptkyle válasza fuze (#15) üzenetére


sptkyle
senior tag

Ehhez csatlakozom én is. (bár a közepén a zúgás kicsit rontott a minőségen :P )

És ahogy láttam a videóból, a Repetier-el meg lehet etetni a *.obj fileokat.
Részletességben mi az ami elvárás?
Mármint látom, hogy magának a nyomtatásnak van egy minősége, de kb mi az a minimum szint, ahol ezt a modell kidolgozatlansága nem rontja tovább? (kicsit bonyolultan fogalmaztam meg, de remélem érthető a kérdés. :D )

Illetve már 3D-s nyomtatóval rendelkező fórumtársaktól kérdezném, hogy vállal e valaki bérnyomtatást is, vagy csak saját részre? (tudom, hogy vannak cégek is, akik ezzel foglalkoznak... nyilván megfelelő áron)

"Az a baj,hogy ha v.ki játszik igényesebb játékkal,akkor a gépre költeni kell.Ez a helyzet." by Gica666

(#18) nézzbe válasza sptkyle (#17) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Igen, elnézést a búgásért , de sajna nem vettük észre hogy ilyen lett :N , tényleg bonyolult , igazából a modellnek nem kell rém pontosnak lennie mert a rétegre való felbontás után úgy romlik egy kicsit felbontása a dolognak. (persze azért ez függ attól is hogy a nyomtató maga mire képes)

Valamint én már nyomtattam másnak is, nyomtatóhoz alkatrészt, illetve pár alkatrészt máshoz. Szóval igen én például már vállaltam bérnyomtatást. :)

[ Szerkesztve ]

(#19) fuze válasza nézzbe (#18) üzenetére


fuze
őstag

Egyébként a magas geometria lassítja a nyomtatást? Másrészt mennyire lehet ezeket utólag megmunkálni? Pl ha nagyon csíkos lesz csiszolható valamelyik anyagtípus?

Pl ezen kell, hogy legyen utómunka, pedig nyomtatva van. (én ennek meg is vettem az STL fájljait. Hatalmas találmány. $5 megért)

adms.hu | UI Designer

(#20) sanykaraj


sanykaraj
csendes tag

Hát le a kalappal ..... nagyon szép munka. ( Akkor tervezek is egy hamburgert :D ) De egyébként honét lehet beszerezni egy ilyen géphez az alkatrészeket? Illetve mekkora programozási tudás szükséges egy tárgy elkészítéséhez?

Eddig a sötéttől féltem, de már tudom, hogy sötét soha sincs, az csak a fény hiánya. Tehát most már a fény hiányától félek :DD

(#21) nézzbe válasza fuze (#19) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Nem sokat számít a nyomtatási sebességen, igazából még lassan is szoktam nyomtatni, lassan de biztosan alapon. Meg lehet, meg is kell munkálni, mert néha elég sorjás tud lenni az egyes áthúzások miatt, finom csiszolóvászonnal szoktam kisimítani a felületet de gázégővel is lehet simítani a felületen.

(#20) sanykaraj: Komoly programozási készséget nem igényel, hisz a program megold helyetted mindent inkább ha saját tárgyat tervezel , ott kell némi sütni való a CAD rendszerek világából :) , Valamint a netről rendelhetőek meg a főbb alkatrészek példa.

(#22) fuze válasza nézzbe (#21) üzenetére


fuze
őstag

Műszaki ismeretekre mennyire van szükség? Látom sok-sok alkatrészt meg lehet vásárolni a neten. Gondolom nem elég csak összecsavarozni meg összedugni a kábeleket? Vagy igen? (bár így lenne) :D

adms.hu | UI Designer

(#23) nézzbe válasza fuze (#22) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Valóban nem egy IKEA-ás bútor, hogy egy imbusszal megvan :D , szóval jó ha az embernek van érzéke a műszaki és mechanikai dolgokhoz.

(#24) fuze válasza nézzbe (#23) üzenetére


fuze
őstag

Tehát azért nem kell annyira mélyrehatóan ismerni a dolgot mint egy gépészmérnök hallgatónak :) akkor még lehet esélyem :C

adms.hu | UI Designer

(#25) sanykaraj válasza nézzbe (#23) üzenetére


sanykaraj
csendes tag

A fej saját tervezés? Illetve, hogyan oldatod meg, hogy ne folyón visszafelé ki az olvadt agyag?

Eddig a sötéttől féltem, de már tudom, hogy sötét soha sincs, az csak a fény hiánya. Tehát most már a fény hiányától félek :DD

(#26) nézzbe válasza sanykaraj (#25) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Ez "szabvány" már amennyire lehet annak nevezni :) , valamit a műanyag semmiféleképpen nem tud visszafolyni, ugyanis teljesen szilárd anyag, és csak magában a fejben válik lággyá az anyag.

(#27) sptkyle válasza nézzbe (#18) üzenetére


sptkyle
senior tag

Akkor a későbbiekben esetleg zaklatnálak majd nyomtatással, ha aktuális lesz (részemről) a dolog... Meg persze ha a jövőben is vállalsz majd nyomtatást. :)

Illetve ha valakinek (valamiért) nem tetszene a Google Sketchup, vagy valamely ingyenes CAD (pl.: FreeCAD), akkor a Blendert is tudom javasolni modell készítésre. (tud exportálni obj-be, feltételezem akkor megfelel a Repetiernek)

Valamint még egy kérdés: A videóban látni, hogy miután végzett a nyomtató a nyomtatással, és emelkedik vissza a fej (gondolom a default helyzetébe) folyik még belőle bőven a cucc. Ez nem gond? Mármint a kész darabra folyik ilyenkor rá a (gondolom a fejben maradt még folyékony, de már) felesleges anyag.

"Az a baj,hogy ha v.ki játszik igényesebb játékkal,akkor a gépre költeni kell.Ez a helyzet." by Gica666

(#28) nézzbe válasza sptkyle (#27) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Persze , szívesen vállalok nyomtatást ha arról lenne szó . Illetve mikor már fel emelkedett , akkor már nyomás nincs mert a műanyag adagolása is leáll, és azért kell magának a műanyagnak a nyomása hogy kipréselődjön.

(#29) sanykaraj válasza nézzbe (#26) üzenetére


sanykaraj
csendes tag

A másik gondolom lehet hozzá kapni akkor rögtön megfelelő léptető motor vezérlőt is? Illetve honét tudja az adagoló, hogy milyen gyorsan kell adagolnia? (illetve menyi ilyen és ehhez hasonló kérdést lehet még feltelni?)

Eddig a sötéttől féltem, de már tudom, hogy sötét soha sincs, az csak a fény hiánya. Tehát most már a fény hiányától félek :DD

(#30) nézzbe válasza sanykaraj (#29) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Persze minden meg lehet venni az adott típushoz példa. A léptető motor forgásából és az műanyag átmérőjéből tud számolni.

Illetve várom a kérdéseket , azért van a topic :)

(#31) sanykaraj válasza nézzbe (#30) üzenetére


sanykaraj
csendes tag

Köszönöm, további kérdéseimet majd akkor teszem fel ha lesz egy sajátom :D addig is sokk sikert hozzá.

Eddig a sötéttől féltem, de már tudom, hogy sötét soha sincs, az csak a fény hiánya. Tehát most már a fény hiányától félek :DD

(#32) fuze válasza nézzbe (#30) üzenetére


fuze
őstag

Kínából rendelted a cuccokat? Gondolom onnan azért olcsóbb. Illetve mi az amit nem érdemes rendelni és itthon is kapható?

adms.hu | UI Designer

(#33) nézzbe válasza sanykaraj (#31) üzenetére


nézzbe
aktív tag

:R Várom

(#32) crgriseus7: A műanyag részeket kínából , meg magát a vezérlést és a tápegységet is.
De pl repülőgép modell alkatrész is van a gépben :) Magát a léptetőmotorokat meg lehet itthon is de kínából megint olcsóbb , mivel vannak eladók akik rendesen rá vannak állva erre a témára és akár mindent egyben olcsón be lehet szerezni, egyedüli negatívum hogy időbe telik :)

(#34) sanykaraj válasza sanykaraj (#31) üzenetére


sanykaraj
csendes tag

Menyi időbe telik kb még elkészül az első használható darab. Mert mind a videóban is említetted vigyázni kell a hő karakterisztikára stb, és be lehet-e állítani 100% kitöltést?

Eddig a sötéttől féltem, de már tudom, hogy sötét soha sincs, az csak a fény hiánya. Tehát most már a fény hiányától félek :DD

(#35) nézzbe válasza sanykaraj (#34) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Nem keveset nyomtattam míg megtaláltam a megfelelő kombót a silcer beállításokban , vagy 5 PH logót nyomtattam, ebből az utolsó 2 már tökéletes volt. Valamint természetesen lehet teljes kitöltéssel nyomtatni, csak igazából fölösleges , szerkezetileg lehet erősebb lesz, de több időt és anyagot vesz igénybe :)

(#36) RCH663 válasza nézzbe (#35) üzenetére


RCH663
aktív tag

Szia!

Örülök, hogy te is belevágtál a 3D nyomtatásba égész szép eredménnyel.

Én Január óta foglakozok vele és szintén egy Rostock-al kezdtem azóta még elkezdtem építeni pár nyomtatót.

Az SG Hobby CNC fórumán osztjuk tapasztalatinkat a témában és gépépítésem nyomon követhető a topikomban.

Amikor megláttam a PH logót gondoltom én is nyomtatok egyet gyorsan:
Model elkészítése 2 perc én a Cura-t használom mint szeletelő program nyomtatni pedig PC nélkül SD kártyáról szoktam.
Kerestem a egy PH logót képet, megnyitottam a Cura-val ami automatikusan domborűvet is tud csinálni a képből

És itt a kész nyomtatás azért nem sima mert a model sem az :D mivel csak a közepes simítást kértem a képre:

Anyaga fekte PLA 0.2 réteg 20%-os kitöltéssel. nyomtatási idő 1óra 40 perc.
Itt van még pár nyomtatásom:

(#37) nézzbe válasza RCH663 (#36) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Nagyon szép munka :) Legalább már nem vagyok egyedül . Hmm ezt Cura-t kipróbálom már :) Látom nagyon finom a nyomtatás, gömbcsuklós megoldás néztem, de aztán mágneses megoldás lesz.

(#38) Den válasza nézzbe (#37) üzenetére


Den
veterán

Szia

Örülök ennek a topicnak, mert régóta szemezek a 3d nyomtatással, és most érte el azt az árszintet, hogy a gyakorlatban is belevágjak. Elsősorban funkcionális alkatrészeket szeretnék nyomtatni, nem díszeket, meg figurákat. Sok kérdésem van, de elsőnek a megfelelő nyomtató kiválasztásában kérnék segítséget. A lényeg, hogy ne nekem kelljen összerakni, és viszonylag egyszerűen használható legyen. Egyelőre ezt néztem ki, itthon is megkapható összerakva, és belefér a keretbe.

www.simson4t.hu

(#39) nézzbe válasza Den (#38) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Kezdésnek teljesen jó, és az ár is rendbe van, és valóban még csak szenvedni kell bele :))

(#40) szata.68


szata.68
senior tag

Csak puszta kíváncsiságból...Ez,meg az ehhez hasonlók gagyik? Vagy mi a véleményetek?
(teljesen tudatlan vagyok még ebben,de majd szeretnék ezen változtatni :) )

(#41) nézzbe válasza szata.68 (#40) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Magát ezt a modellt nem ismerem , de ahogy néztem most YT-n hogy hogy dolgozik, nem rossz cucc ez se, tanulni, mindenképp jók ezek a gépek, mint rögtön megvenni valami komoly vasat ,a DIY cuccoknak azonban megvan az az előnye hogy ott könnyedén lehet finomítani, fejleszteni a gépen, ellenben a komplett gépekkel :)

(#42) Danex


Danex
addikt

Annyira bennem van, hogy kell egy ilyen gép... :) De főleg barkácsoláshoz használnám, hogy pontos méretű műszerdobozokat tudjak csinálni ami passzentol a holmikhoz.

Ezekhez ugye nem lenne szükség az ultapontosságra, PLA gondolom puha lenne egy vékonyabb dobozhoz, az ABS-hez meg komolyabb gépre lenne szükség nem?

Mert ITT nézegettem a gépeket és félően olcsónak gondolom az egyszerű darabokat.

Szerinted ,ha ilyen minimális igényű gép kell, azokra elég lehetnek ezek a 200-300$-os gépek vagy ilyen megveszed aztán pár óra után tönkremegy vagy beállíthatatlanok és felesleges lenne ezekkel szenvedni? :F

(#43) szata.68 válasza nézzbe (#41) üzenetére


szata.68
senior tag

Köszi a választ! :) szerintem később lesz még párkérdésem :))

(#44) sz.balazs.95


sz.balazs.95
veterán

Na most kedvem támadt 3dnyomtatni. :DDD már csak egy nyomtató kéne. :)

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#45) nézzbe válasza Danex (#42) üzenetére


nézzbe
aktív tag

ABS-hez nem kell kimondottan komolyabb gép, igaz azért ne a legalját vegyük meg ami képes nyomtatni de semmi pontosság. Nem ismerem én se az összes típust mindig utána olvasok :) 150-200k-ért teljesen vállalható gépeket lehet már kapni :)

(#46) goldnarmz


goldnarmz
aktív tag

3D nyomtatás? Háááát... nem tudom.
Tavaly decemberben kezdtünk el foglalkozni vele, először egy Wanhao Duplicator 4 formájában. Botmaker Replicator kínai megfelelője. 1-2 dologban térnek csak el egymástól.
Arcok kijöttek, beállították, fél nap alatt nyomtattak egy sakk figurát, ami még úgy-ahogy jó is volt. Mivel prototípus gyártásra szándékoztunk használni a gépet, bele is csaptunk a lecsóba. Jöttek is a gondok dögivel... Ha túl kicsiben nyomtattuk a darabot, akkor eltaknyolta az egészet, semmi részlet nem látszódott a nyomtatott alkatrészből. Ha nagyítottuk, akkor a darabok szélei "felkunkorodtak", vagy a fej feltépte a munkaasztalról a nyomtatnivalót. Próbáltunk mindenféle trükköt, amit találtunk az interneten. Semmi nem segített.
Meguntuk a szarakodást, és elmentünk egy Bp-i céghez, hogy meglessük, hogy csinálják a profik. Botmaker Replicator volt az eszköz. Hogy őszinte legyek, szinte semmivel nem dolgozik jobban az eredeti, mint a kínai másolat. Ugyanaz a taknyolás, ugyanazok a működésbeli problémák, feltépett darabok... Csalódottan hagytuk el a helyet. Ez a gép csak bohóckodásra van...
Jelenleg egy Stratasys Fortus 250mc-t használunk, szintén ABS alapon. Nyilván sokkal profibb berendezés, egész más a működési elv, de még itt sem vagyunk elájulva a nyomat minőségétől.
Álom lenne egy olyan nyomtató, ahol az eredmény "utómunka" nélkül is tökéletes felületű volna. :K
Hamarosan vasporossal próbálkozunk. :U

(#47) mekker


mekker
őstag

Mennyibe kerülhet egy liter alapanyag hozzá és az mire elég?

[ Szerkesztve ]

Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

(#48) nézzbe válasza mekker (#47) üzenetére


nézzbe
aktív tag

Kilóra van , egy kilós dob 10k-ba van elég sokáig elég , még a negyedénél se járok igy nem tudom pontosan h mégis mennyire elég

(#49) sz.balazs.95 válasza nézzbe (#48) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

lol. kb. egy lézeres nyomtató patronja ennyi, vagy talán még több. :C

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#50) Den válasza nézzbe (#39) üzenetére


Den
veterán

Köszi a választ, akkor ez lesz. :)
Következő kérdés, itt olvastam 8-6 ezer forint/kg alapanyagárat, ahol néztem ott viszont 10k. Nem mintha ez drága lenne, de ha van olcsóbb akkor miért ne?
Az azonos típusú alapanyagok közt van minőségi különbség? Tehát két különböző eredetű abs tekercs között lehet eltérés?

www.simson4t.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.