Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yager01
senior tag
válasz
aujjobba #76979 üzenetére
Taníts mester
azért ez elég jól ha hangzik
Mennyire passzív a portfóliód, mennyi aktív hozzáértő munkát igényel? Egy részét a megtakarításaimnak ETF -be tolnám majd de más részét az államnak adnám DE lehet hagyni kéne a pi..ába az állami szektort és mindent ETF-be rakni
-
richson
csendes újonc
válasz
Lex Icon #77039 üzenetére
Mondjuk a dilemma amit felvet ettől függetlenül szerintem jogos. Nem olyan egyszerű eldönteni, hogy mikor és milyen állampapírt kell venni... Persze eldöntheti az ember, hogy csak prémium állampapírt vesz pl. folyamatosan és akkor nem kell sokat vacillálni ezzel.
Nem számoltam ki, de kíváncsi lennék, hogy az általa ajánlott Hold Kötvényalap az elmúlt x évben milyen teljesítményt ért el az inflációhoz képest. Ha a költségek levonása után is sikerült nagyobb kamatprémiumot hozni az inflációhoz képest mint amit a prémium állampapír nyújt, akkor akár még összességében igaza is lehet... -
nihill
őstag
válasz
PredatorZoli #77045 üzenetére
A nyitási papírokra mindenhova a gyerek adatai mentek, "csak" az aláíró voltam én. Az hogy ahogy írtad is, ez azt jelenti hogy én rendelkezem a számla felett, jelen esetben nekem érdektelen dolog.
Bankszámlája eleve nincs így kiutalni úgysem tudna, ugyanígy venni sem tudna magától. Ezeket úgyis közösen fogjuk csinálni, a bankkártyámmal.
Nekem az volt a lényeg, saját webkincstárból, "tisztán" csak a maga megtakarítását láthassa. Ez meg teljesül. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
nihill #77044 üzenetére
Tudtommal ez nem így megy.
Pontosítsunk kicsit a korrektség kedvéért. A fiadnak nincs értékpapírszámlája. Neked van. Hogy később neki adod-e ami rajta van az egy másik kérdés, de a start számla az övé (az is csak ha betölti a 18-at), ez a normál pedig a tiéd. Függetlenül attól hogy elcipelted magaddal vagy sem.
Kiskorú értékpapírszámlát nem nyithat. (Kivétel öröklés)
Ez van a kincstár honlapján:
A Kincstár azt a személyt tekinti a számla feletti rendelkezés jogosultjának, aki a szerződést aláírta.
Szerintem ez azt jelenti hogy jogilag a tiéd, azt csinálsz vele amit akarsz...
Gyakorlatban persze a kívánt célt lehet eléritek vele de jogilag így korrekt ha ezt megjegyezzük. Egy esetleges válás/haláleset vagy hasonló esetén ez ugye érdekes lehet... -
nihill
őstag
válasz
buca84 #76325 üzenetére
Igaz múlt heti kérdés, de a gyerekednek úgy tudsz venni DKJ-t, hogy nyitsz neki rendes értékpapír számlát. Az hogy babakötvényes start számlája már van, nem gond, lesz most neki másik is.
Én is így csináltam pár hete, bementem a fiammal az államkincstárhoz, online nyitás nem játszott mivel ügyfélkapuja nincs, és az ügyfélszolgálaton nyitottam neki rendes értékpapír számlát. Igazából a gyereknek szerintem ott sem kellett volna lennie, mert mindent én írtam alá mivel kiskorú. De legalább látott ilyet is. És az ő mobil appjában látja a saját számláját, az én webkincstáramban pedig megjelent az övé is pluszban kiválaszthatóan, ránézhetek, bármit csinálhatok vele ha kellene.
Azóta van neki is DKJ-je, hagy ismerkedjen ezzel az egésszel. -
PredatorZoli
Topikgazda
Igen, áll.
5 TBSZ évre is egyenlően elosztva és az egyes tbsz-eken is nagyjából legyen meg a kívánt arány.
A tbsz-ek közti pénzmennyiség egyensúlyt közel tökéletesen csak egy tbsz rotációval (5 év) később fogom elérni, mert akkor fogom úgy szétgöngyölni azt a néhány egyenetlenséget ami most belekerült annak érdekében, hogy ne kelljen sokáig kötvényben kint ülni pénz egy részével. (A 3. tbsz évben (ez van idén) dupla adag lett befektetve majd a 4. tbsz évben 1 adag (ez lesz jövőre), így a 3. évnek a lejártarok(5 év múlva) átgöngyölök 1 adagot a 4. évre, majd 1 évvel később a 4. éveset átgöngyölöm az 5.-re így beáll az egyensúly...)
Szerintem a 7% ZPRX továbbra is jó. Nem látom okát hogy ezen változtatni kéne, attól pláne nem hogy van most némi perpatvar. Rebalansz tekintetében a 25/5-ös szabvány alapján még nem igényelt rebalanszot eddig egyáltalán. -
ReSeTer
senior tag
Helló!
Ha van most befektetetlen pénzem a webkincstári számlámon, akkor azt nem tudom visszautalni egy másik bankszámlára ingyen ugye? Ahhoz vennem kellene egy állampapírt és megvárni, hogy lejárjon?
-
Lex Icon
senior tag
Sajnos tele van hibával a cikk. Folyamatosan keveri a kamatot a hozammal és 1 éven túli kötvényeknél is 10%-os kamatfizetésről beszél, holott, olyan nincs is.Keveri az ÁKK-t a MÁK-kal, nincs tisztában a kibocsátó és a forgalmazó közötti különbséggel. Pl. az ÁKK honlapját a kincstár honlapjának hívja.
Nem értem, hogy elvileg szakemberek (azok?), hogy követhetnek el ilyen triviális hibákat? Korábban is volt linkelve Hold blog, de sose tudtak meggyőzni, hogy kövessem őket. -
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli #76992 üzenetére
ha mar B&H ujra elöjön, illetve Te korabban TBSZ-enkenti portfolioarany tartasara is törekvest irtal illetve ZPRX-re 7%-os célarányod.
ez ma is áll ? csak érdeklödök / kíváncsiskodok
nekem is van EU-s ETF-em (nalam B&H, ezt pl. 2016-2018-ig vettem, azota tartom, lehet, hogy öröklésre kerül, ha meghaltam), és persze sokféleképp lehet nézni, pl.:
- igen, tartom a korábban definiált célarányát, rövidtavu aktualitasok nem valtoztatnak ezen, hisz B&H, nem 1-2-3-5 évet nézek
- nem, söt: növelem az arányát, hisz masokhoz kepest mostanság olcso, azaz mostansag inkabb többet veszek
- csökkentem az arányát, hisz latszik EU töketlensége, gyenge önérdekervenyesitö kepessege, ez rövidtávon nem nez ki jónak, amig ilyen (es/vagy háborus, energiaszívásos, ...) szitu van, inkabb masba teszek, "ezek itt kilatastalan barmok"
es ez utobbiak nyilvan idötavfüggöek is lehetnek
-
SzGee
aktív tag
egyébként 7-8%-os biztos hozamot bármikor aláírnék a részvényportfóliómra is
itt egyedül a Ft kitettség a problémás, más a biztos 7-8% USD-ben és forintbanúgy mondanám, ha elhisszük, hogy Magyarország az elkövetkető 20-30 évben élhető ország lesz, akkor érdemes egy adagot venni a 2051/G-ből mert akkor olyan pénzügyi környezet lesz, ahol a 4%-os állampapír jó befektetés lehet
ha nem, akkor meg magyarként nagyon szomorú leszek
-
avl
senior tag
válasz
vnorbi #77021 üzenetére
jaja, en is igy gondolom / szerintem igy "nézendö", ahogy Te írod
4% a nevertekre, az a pl. megveteli 55%-os arfolyamra 4/0.55=7.27% biztos evi kamat
minden mas bizonytalan, "spekulacio"; az arfolyama a hozamkörnyezettöl függ, ha uj papirok sokkal nagyobb hozamot igernek, akkor arfolyama csökken, ha uj papirok kisebb hozamuak, akkor arfolyama nö
en sokat nem teszek a 2051/G-be,
a vegeig=lejarataig még 29 ev van, az alatt könnyen elöfordulhat még "nyugodt" idöszak (de nincs ra semmi garancia !! ..hacsak nem a fövezér személye...ja, akkor nincs
), amikor a hozamok ismet csak 0-1-2%-ok lesznek, na majd akkor a 4% hozam (nevertekre) többet ér, és a (2051-ig) visszalevö futamidö függvenyeben növeli a papir arfolyamat (ha csak 1 ev van vissza, akkor kicsit, hisz egyszer 4%-2%-kal jobb, ha 15 ev, akkor komolyabban, hisz 10szer 4-2% elönye lesz/lenne)
-
peetie1
aktív tag
-
SzGee
aktív tag
válasz
vnorbi #77021 üzenetére
igen, a hozamkörnyezet számít
most 8,3%-os hozamot fizet a piac a 28 éves papírért (2051/G), míg az egyévesért (2023/C) 9,81%-ot
ha 27 év múlva is ilyen hozamkörnyezet lesz, akkor a 2051/G fog fizetni 4% kamatot + az árfolyamban kb 6% hozamot, azaz 94%-on el fogod tudni adni
számít a futamidő és a kamatszelvény is és be is épül az árfolyamba -
avl
senior tag
szolgaltatonkent egyet
tenyleg figyelni érdemes/kell arra, hogy van, amelyik intezmeny szamlankent ró fel dijat ra
pl. Raiffeisen nekem (private banking) nem, igy ott 2010-töl minden evre van nekemha mar legalabb 5 egymas utani evre van, akkor meg az esetleges feltöressel is lehet jatszani, hogy melyiket eri meg leginkabb (peldaul, ha rövid ideig elerhetö ingatlan stb. Neked kirivoan jo ajanlat van)
van egy gyüjtöev (pl. idei 2022) aztan 5. ev (ez esetben 2027) vegen pedig reszkivet is lehetseges, teljes kivét is, és teljes ujabb 5 ev inditasa is
a Random->Erste meg ahogy kinez szamlankent szamol fel vezetesi dijat (talan 350 Ft/ho/szamla)
-
Lex Icon
senior tag
-
ngaba
aktív tag
válasz
vnorbi #77021 üzenetére
Én hosszú távon inkább az ellenkező irányú jelenségre számítok: az a 4% kamat nem olyan rossz a jövőbeli árfolyam szempontjából... (50% körüli árfolyamon megvéve meg pláne.) Én is elgondolkodtam rajta. Ekkora időtávon már jobban félnék az államcsőd(félelem)-kockázattól.
-
vnorbi
aktív tag
+ ody42
Szerintem ezt rosszul gondoljátok. A mindenkori hozamkörnyezet határozza meg ezen papírok árfolyamát, nem a hátralévő futamidő. Extrém példa (remélem), hogy most megvesszük 54,66%-os árfolyamon, aztán úgy alakul, hogy 28 év múlva az egy éves papír hozama 50% lesz (az egy éves új DKJ-t is csak ilyen hozammal vennék meg). Ekkor ezt a papírt 28 év múlva, amikor már csak egy év lesz a hátralévő futamideje, ~50%-os árfolyamon lehet majd eladni, akár alacsonyabb árfolyamon, mint a mostani vétel.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Nordik #77017 üzenetére
de nemtudom mennyit buktatok ha eladom mondjuk fel év múlva.
Ha tovább emelkednek a kamatok, akkor sajnos bukhatsz rajta, mert akkor lemegy az árfolyama. Ezt nem tudjuk előre megjósolni, de én azért olyan brutális kamatemelkedést már várok. Ha be tudod lőni, hogy mikor kell pontosan a pénz, akkor inkább olyan lejáratút vennék.
-
avl
senior tag
nem, nem az van
en is majdnem irtam az eredetidre, hogy akkor nem érted a TBSZ-ta TBSZ-en belül azt csinalsz vele, amit akarsz, ha akarod a megvett papirt "örökké" tartod, ha akarod hetente eladod es mast veszel, vagy semmit
szoval - normalis helyen, ahol nincs külön TBSZ szamlankent szamlavezetesi dij - semmi hatranya sincsen ....de elönye van / lehet
nekem minden TBSZ-en van, több, mint 99%-a a penzemnek
-
Nordik
őstag
Ha szeretném, hogy viszonylag likvid legyen a pénzem és ne bukjak nagyot mondjuk 1 éven belüli eladasnal akkor mit érdemes most venni? Eddig rövid lejáratú DKJ-t vettem. Folytathatom ezt vagy van jobb ajánlat? Gondolkodtam a DKJ230823on is mert elég jól hoz, de nemtudom mennyit buktatok ha eladom mondjuk fel év múlva.
-
ngaba
aktív tag
válasz
PredatorZoli #77014 üzenetére
Jogos, akkor igazatok van, és elnézést kérek.
-
PredatorZoli
Topikgazda
A tbsz-en belül feltörés nélkül is lehet eladni cuccokat és venni helyette mást, attól nem törődik fel a számla. Magyarán az általad említett esetben is megérte volna a TBSz. Magyarán úgy érveltél a TBSZ ellen hogy nem tudtad, hogy működik
UI.: Uff, kicsit jött rá pár válasz közben
-
aujjobba
addikt
Hozza lehet nyulni barmihez a TBSZ-en, eladhatsz, vehetsz, amit akarsz.
Kiutalni nem tudsz rola penzt 5 evig, de kozben barhogy forgathatod a szamlan a papirokat/penzeket.Mielott dontesz valamirol, hogy kell neked vagy sem, erdemes minel jobban megerteni azt a valamit (jelen esetben a TBSZ-t).
-
ViceRoy
kezdő
TBSZ-en adhatod veheted a részvényeken ugyanúgy, csak a TBSz feltörése nélkül nem utalhatod ki.
-
ngaba
aktív tag
válasz
axioma #77007 üzenetére
Nem az van, hogy ott 5 évig nem nyúlunk hozzá? Akkor nem adtam volna el az OTP részvényt, ha TBSZ-en van. Ennyit akartam mondani. És nem biztos, hogy jobban jártam volna, mint így, hogy kicsengettem az 50%-os profit után a 15%-ot.
Lehet, hogy nem ezt hívják feltörésnek, annyira nem mélyedtem el a TBSZ-ben, de gondolom azért onnan is ki lehet valahogy venni a részvényt.
-
ody42
senior tag
A 2051/G-nek 54% az árfolyama, a 2032/G a 74.5%
Én is ezen agyalok most épp, csak azért szúrtam kiA kibocsátás idején 0.9% volt az alapkamat, de tény, hogy 30 éves távlatban azért csábító, pl. idén májusban 70% körül volt az árfolyama 5.9%-os alapkamat mellett, az azért nem tűnik elérhetetlennek a következő pár évben.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Hi!King #77000 üzenetére
Én megszüntettem az OTP-s értékpapírszámlát, nehogy véletlenül ott kezdjek el tőzsdézni, felháborítóak a díjtételek. Így most magyar értékpapírszámlám nincs perpill.
Én most az IBKR és a Captrader között vacillálok. A díjtételek + "nagyság" miatt az IBKR áll nyerésre, de igazság szerint a demo felülete nem tetszik (nekem egyelőre nem túl átlátható az árfolyamváltozás, de ezt megszokhatom), meg az sem, hogy a magyar felügyelethez tartozik (viszont így forint számláról olcsóbb a beutalás; a Revolut és hasonlókban nem bízom). A Captradert még nem próbáltam ki, de az is korrekt árú szvsz, és függetlenebb Magyarországtól.
Egyelőre az IBKR-re hajlok, mint köztes megoldás, ott úgyis lebegtetik a TBSZ-t is, bár szerintem sem holnap lesz az, ha lesz. -
válasz
PredatorZoli #76997 üzenetére
az "aaand it's gone" az South Park, nem Family Guy
#77001 Drizzt
Éppen megelőztél#76998 Oppenheimer
Ja, meg te is -
Drizzt
nagyúr
válasz
PredatorZoli #76999 üzenetére
"Aaaaand its gone!
Will you step aside for someone who actually have money with the bank?
Next pleeeease!"
Új hozzászólás Aktív témák
- Fotók, videók mobillal
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Nők, nőügyek (18+)
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- World of Tanks - MMO
- Külpolitika
- Autós topik
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- További aktív témák...
- LG 27GS95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1000 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084) (ELKELT)
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest