Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#33001) AH-Thfrstmkd


AH-Thfrstmkd
csendes tag

Ha már meglódulás. Ki mit gondol mostanság a részvényekről? Nagy a nyugalom, Amerikában lassan újra a csúcson vannak.

(#33002) htomi85 válasza AH-Thfrstmkd (#33001) üzenetére


htomi85
tag

Jelenleg a német piacon érdemes vételi pozikat keresni.

(#33003) Kobe válasza concret_hp (#32999) üzenetére


Kobe
veterán

En arra gondoltam, hogy kiszamolos miklosnak onmaganak nincs advanced szintje, kesz, kifujt, egy bizonyos szint felett nem tud hozzaadni es meg promozza is magat, hogy orvosoknak, topmenedzsereknek stb is a 2x2-t tanitja (naná, mert tobb, jobb dolog nincs a tarsolyaban)

Csak hogy ertsd: egy 35K-s tanacsadast 3 db toszavakbol allo mondatban ossze lehet foglalni, az is csupa olyan hangzatos szlogen, amit "ingye'" megtalalsz a honlapjan.
Nekem pl 35K-mba kerult megtudnom, hogy:
- a hitel rossz (eeertem?)
- kell 6 havi vesztartalek allampapirban
- a 4000 forintos mobilelofizetesem (korlatlan hivas barmilyen iranyba es korlatlan mobilnet) draga, ezert csereljem le es lepjek be a telekom katolikus flottaba 2900 ert mert akkor sporolok havi 1100at (3gb net es kb 100 perc lebeszelhetoseg)
Mindezt 35K ert.

Valoszinu ha 35K indulot betolok valami unit linked szarba, vagy ssimplan elverem a lovin, akkor is jobban hasznosult volna.

Az, hogy ez a szinvonal altalanos iskola 8adik osztaly, es hasonlok az mellekes.
Az hogy egy lusta portfoliot hosszutavra milyen aranyokban kezdjen el epiteni az ember, adooptimalizalni hogyan tud a sajat keretei kozott illetve hogyan tud egy onjaro egeszsegpenztart felepiteni az ecceru ember, na azokat sem otole tudtam meg, magamtol jottem ra.

En ezert tartom, hogy 80as IQ felett teljesen felesleges es haszontalan az amit az az ember muvel, propagal.

(#33004) Dare2Live válasza Kobe (#33003) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Lehet, hogy akinél ott a bölcsek köve az nem ad tanácsot? Vagy nem 35kért? Az biztos, hogy aki aktívan olvas kiszamolot, érdekli a téma, megvan az alap pénzügyi kultúrája.... annak 35Kt nem ér meg. Akinek nincs (lakosság 80%?) annak lehet.

Nekem amúgy semmi bajom nincs a kiszamolo elég/nem elég pcjével. blog. emellett a rádió, tv, újságokban néha olyan vad uszítás jön szembe, hogy nekem egy Miklos féle cigányozás kb semmi.

De vakjmajom szélsőliberális, nincs is globális felmelegedés agymenéseivel sem. Így gondolja.

...

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#33005) Dare2Live válasza Dare2Live (#32969) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"Az az 55nmes panel ami decemberben volt 17-19misi február végén (még nincs kint a tv) 22-23misi. 3-4hónap alatt emelkedtek az árak +20%ot. Durva.

Új lakásoknál detto. És még szó nincs arról, hogy ez a babaváró 10misi, jelzálog, használtra is megy csok... valójában megjelent volna a piacon."

[link]

Kezd tényleg örületté vállni ez az egész lakásár emelkedés...

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#33006) Kobe válasza Dare2Live (#33004) üzenetére


Kobe
veterán

Figy, azert azt levezetni, hogy mondjuk X ev alatt ilyen befektetessel/ lekotessel havi 150K jon 'ingyen', nem a penzugyi matematika nonplus ultraja, sot, szazalekszamitas elso felev kb.. .. vagy mondjuk felvazolni egy alap megtakaritasi tervet, X idotavra, ha havonta ennyid van, ennyi ideig csak a vesztartalekba rakj, utana X% ebbe, Y% ebbe, Z% pedig ebbe (es mondjuk Y es Z esetekre mond par peldat, vagy javasol szamlavezeto intezmenyt)
Ez nem egy penzugyi wasistdas, de elarulom 35K ba ez sem fer bele. Az egesz beszelgetes kozege vele kellemetlen, ha nem vagy holt debil persze.

A ciganyozasa engem nem izgat, en az erdeklodest nem ezzel vesztettem el iranyaba, bar valo igaz, hogy azert ad egy kis betekintest kiszamolo EQ-jaba, legalabbis hasonlo megmozdulasai voltak mar regen is.
Egy sajat pelda: en abban az idoben talalkoztam vele, amikor apam sulyos rakos volt.
A koltsegvetes - optimalizalas resznel (semmi extrat ne kepzelj moge, kb az emlitett katolikus flottas melyseget tudta reprezentalni) megjegyzi, hogy sokat koltok benzinre.
Mondom oke, ezzel tisztaban vagyok en is (beteg felmeno, minden heten haza hozza hetvegen videkre + korhazi dolgok hetkozben ha ugy volt, valoban vitte a penzt), akkor jojetnek a tanacsok mas, mukodokepesebb megoldasra. Hat tanacs az nincs, de sokat koltok, es ez nem jo igy. . Mondom ok, de ebbol most joideig nem engedek, es elmondtam mi a szemelyes hattere.
Valasz, fapofaval (szoszerinti idezet) : - Jo, de akkor ezzel ugysem sokaig kell szamolni.

Na ez volt az a pont, ahol ha nem nyilvanos helyen vagyunk, ugy istenesen kiutom.... Megkoszontem az atadott 'tudast' es ket perc mulva mar ott sem voltam.
A 35K nak annyi haszna volt, hogy megtanultam mekkora ablakon kidobott szar volt. Azota mar azzal tobbet sporoltam, hogy a kiszamolo fele embereket messzirol elkerulom, igy ilyen szempontbol megis volt valami hozadeka....

(#33007) mrhero válasza Kobe (#33006) üzenetére


mrhero
tag

Na ez tényleg kemény.. :Y
Egyébként ez a kiszámolós helyzet szerintem egy az egyben ugyanaz, mint 10-15 éve Update Norbi. Akkora baromságokat beszélt és írt néha, mintha nem ezen a bolygón élne. Nem nagyon érezte merre van arccal. Viszont rengeteg embert megmozgatott. Az alapelv rendben volt. Mozogj rendszeresen, egyél ésszel, sok zöldség, szénhidrát meg csak óvatosan. Aztán rájött, hogy ha nem csak a saját hülyeségeit mantrázza, hanem megkérdez/felbérel 1-2 dietetikust, akkor jól is kijöhet belőle. Na kiszámoló még az első szinten van. Alapelvek megvannak és alkalom adtán az oltári baromság is befittyen. A stílusról meg aztán tényleg ne is beszéljünk.

(#33008) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Nyitottam szamlat, vegul nem kbc-nel, hanem randomnal. Penzem jo resze allampapirban van az allamkincstarnal. Lakasvasarlast most jopar evre parkolopalyara teszem, nem eri meg ilyen felfujt eszkozarak mellett. Viszont akarok mas befektetest is az allam hitelezesen kivul, ezert az uj penzeket ETF-ekbe fogom pakolni. Idotav 5-20 ev.

Ilyen portfoliora gondoltam (allampapirokat leszamitva):

5% Gold ETF
45% Xtrackers MSCI World High Dividend Yield UCITS ETF
50%: ??? - ezt nem tudom :D

Az osztalekhozamra epito strategia nekem tetszik alapvetoen, de azt latom, hogy a MSCI World High Dividend Yield nem hoz tobbet a MSCI World-nel. Akkor megis miert van ertelme? Egyedi reszvenyekkel csak minimalisan foglalkoznek, ETF-ek szintjen viszont azt latom, hogy nincs benne semmi kiemelkedo.

Ti milyen ETF-eket vasaroltok?

Nekem meg ezek tetszenek:
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF

iShares EUR High Yield Corp Bond UCITS ETF --> cegek kotvenyei, amikor a reszvenyek szarul mennek, ez jobb lehet (?)

iShares S&P 500 Information Technology Sector UCIT --> bar amcsi piac, foleg azon belul a tech szektor elegge tul van arazva, de attol meg az amcsi tech szektor a legversenykepesebb a vilagon.

Europai es/vagy amcsi Healthcare ETF --> egyre tobb az oreg.

Silver ETF --> ez kis speki arra hogy az ezustot nagyon sok mindenre hasznaljak, egyre no ra a kereslet, de ennek ellenere eleg olcso.

Masik kerdes: ha megis foglalkoznek egyedi osztalekfizeto reszvenyekkel, milyen blogot, forumot, vagy barmilyen oldalt ajanlotok tajekozodni?

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#33009) batagy válasza Kobe (#33006) üzenetére


batagy
őstag

Nemrégen részt vettem kiszámoló egy előadásán, és azért hozzátennék két dolgot:

- Nekem az jött le, hogy ő tényleg hivatásának tekinti az alapok terjesztését. De ezt most úgy kell érteni, hogy a társadalom nagy százalékának tényleg nulla a pénzügyi ismerete és semennyi tudatossága nincs. És ebben valószínűleg igaza van. Ennek a topiknak a közössége már régen túl van nagyrészt ezeken az alapokon, így kialakulhat itt olyan vélemény, hogy nem elég mély. De, szerintem a totál kezdőknek nagyon hasznos tud lenni, és ő ezzel tisztában van.

- A másik, hogy egy olyan pszichológiai vonalat képvisel, hogy megelégszik egy "alacsonyabb" életszínvonallal, azaz keveset költ, és ezt nagyon tudatosan végzi. Igazából ezen a téren is sokat lehet tanulni tőle. Az nem hülyeség, hogy a kevesebbel is boldogan éljünk, és ne dőljünk be a marketing gépezetnek, csak lehet hogy ő már ezt túl élesen láttatja.

Nekem amúgy szimpatikus volt az előadása és motiváló, de én kezdő vagyok. A stílusa kissé nyers valóban, de van a faarc mögött humora is. Csak a helyén kell kezelni, és egy induló szintnek venni.

(#33010) BÁ Nutrition válasza Oppenheimer (#33008) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

A dividend etfnel tudod h milyen kivalasztasi szempontbol kerul bele valami? Ha csak az aktualisan magas osztalekot veszi bele az azert hordoz magaban jo kis kockazatot
Jah amugy meg a Solyomi David fele konyv ill tanfolyam most a vezeto ebben a temaban magyarul. Talan nem szamit reklamnak.(amugy is volt mar emlitve) Osztalekportfolio-ra keress ra. Esetleg egy .com-ot irj moge :)

Ezust nekem is van amugy, bar csak par %.
Szerintem van ertelme egyedi reszvenyekbe is rakni ha megfelelo hozza a szamlad koltseg szempontbol.

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#33011) Fandango válasza BÁ Nutrition (#33010) üzenetére


Fandango
veterán

+1 a Sólyomi Dávid féle vonalra, épp most olvasom a könyvét és nagyon tetszik az egész szemlélet amit bemutat.
Ha egyszer eljutok oda, hogy lesz olyan pénzem amiből érdemes elindulni, az tuti, hogy ez az irány lesz a fő csapás.

(#33012) Oppenheimer válasza BÁ Nutrition (#33010) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Köszi, megnézem a blogját, beszerzem a könyvét is.

Néztem a részvényeket az ETF-ben. Persze, van kockázat, de nem mondanám magasabbnak a sima MSCI Worldnél. Pdf.

Adózás: ha TBSz számlán van az osztalékfizető részvény, és folyton visszaforgatom az osztalékot 5 évig, akkor a TBSz lejártakor végső soron az osztalék után sem kell adót fizetni, ugye?

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#33013) vnorbi válasza Oppenheimer (#33008) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Tech szektorból tartok olyat, amit néztél, meg még két másikat, ami globális (de amerikai túlsúly van benne):

iShares Automation & Robotics UCITS ETF
iShares Digitalisation UCITS ETF

Egészségügyre és öregedő társadalomra is tartok (ezek is globálisak):

iShares Healthcare Innovation UCITS ETF
iShares Ageing Population UCITS ETF

Tavaly próbáltam így szektorokban okoskodni (van még pénzügy, kommunikáció és consumer discretionary), de most úgy nézem, hogy hosszú távon még mindig egy S&P 500 a stabilabb (meg ha mindenféle szektorba beleveszek, akkor végül ott tartok majd, mint ha egy vegyes ETF-em lenne). Emiatt kb fél éve már szektorokra nem lövök, legutóbb ebből vettem:

iShares MSCI USA ESG Screened UCITS ETF

Ez közel 600 közepes és nagy USA céget foglal magában, de kizár olyanokat, amiknek a hasznossága "vitatott" (fegyvergyártás, dohányipar...). De nem ez a tudatosság vezetett, hanem kerestem az amerikai piacot minél jobban lefedő ETF-et, ami alacsony TER-rel dolgozik, fizikailag tartja a részvényeket, osztalékvisszaforgató és alacsony az egységára, hogy lehessen havi szinten közel fix összeget beletenni, mert a sima S&P 500-ból havi 4-et tudnék venni, ebből meg ~220-at, ami lehet több és kevesebb is, ahogy idővel változik az árfolyam.

Ezeknek a feltételeknek megfelel, és az elmúlt pár hónap alapján eléggé együtt mozgott az S&P 500-zal.

(#33014) Fandango válasza vnorbi (#33013) üzenetére


Fandango
veterán

Szabad tudni a legutolsó ETF-nek mennyi az egységára jelenleg?

(#33015) vnorbi válasza Fandango (#33014) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Euróban a ma 4,54 körül mozgott (dollárban 5,14 körül van).

(#33016) AH-Thfrstmkd válasza htomi85 (#33002) üzenetére


AH-Thfrstmkd
csendes tag

Én most jobban örülnék egy kis korrekciónak, ahogy az a tavalyi év vége felé is történt.

(#33017) BÁ Nutrition válasza Oppenheimer (#33012) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Nem vagyok adozasi szakerto de a tbsznel tudtommal az a lenyeg h 5 evig ne vegyel ki rola penzt. Ill ha akarsz nyugodtan kereskedhetsz is rajta.
Szal nem az h veszel vslamit es abban ulsz vegig./persze lehet csak nem feltetel.
De azert hozzatennem h nem vagyok magyar adorezidens igy az info csak jutyubos szakertokon keresztul jutott el hozzam. A legegyszerubb ilyen esetekben a navot hivogatni vagy gugli

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#33018) kovisoft válasza Oppenheimer (#33012) üzenetére


kovisoft
őstag

Ha USA részvény vagy ETF, akkor a 15% forrásadót már a kifizető levonja az osztalékból, te csak a fennmaradó részt kapod meg. TBSZ-en ezen kívül nem keletkezik más adófizetési kötelezettséged.

[ Szerkesztve ]

(#33019) Stanlee válasza Fandango (#33011) üzenetére


Stanlee
őstag

Roviden ossze tudod kerlek foglalni, hogy mibol epitette fel azt a portfoliot, amibol most allitolag megel? A weboldalon nincs semmi konnyen hozzaferheto konkretum arrol, hogy egyetem utan hol dolgozott, hogyan epitette fel a portfoliojat, mekkora osszegbol el meg havonta, vagy a havi kiadasainak mekkora reszet fedezi az osztalekokbol?

En ha csak magambol indulok ki, akkor szegeny falusi gyerekkent nullarol indulva meg igy 36 evesen sem sikerult osszeraknom akkora portfoliot, hogy abbol eleldegelnek. A FIRE okolszabaly szerinti minimum az eves megelhetesi koltsegek 25x-e kellene, hogy portfoliobol meg tudjak lenni, az most nekem nagyjabol 500 ezer euro. De ha Mo-n maradtam volna, akkor is kb. 60 millios osztalekfizeto portfolionak kellene lennie a szamlamon, hogy ellegyek - lakhatasi koltsegek nelkul. Ha azt is beleszamolom, akkor minimum 100 misi.

Engem az erdekelne, hogy 15 ev alatt hogyan hozta ossze a Solyomi David a portfoliojat, ill. az mekkora?

Es az nem er, hogy vegyem meg a konyvet, mert nincs kedvem meg egy olyan konyvet elolvasni, amit mar x alkalommal olvastam angolul vagy nemetul.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#33020) Oppenheimer válasza vnorbi (#33013) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Érdekes ETF-ek. Valóban, ha az ember ennyi szektorba belevesz, akkor a végén van egy piacot lefedő ETF-je. Ennek ellenére szerintem van értelme ilyen szektorokba külön pénzt tenni.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#33021) BÁ Nutrition válasza Stanlee (#33019) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

ha jol emlekszem a portfolio.hu-nal dolgozott, ha minden igaz mint a 30as nyugdijas Szabolcs is :F ugyhogy siman lehet h keresett mondjuk egymilliot jopar evig, azt nem szorta el, es abbol mar jo kiindulasi alapja lett

ill anno csinalt valamelyik munkatarsaval egy ceget(reszletekre nem emlekszem) amit komolyabb nyereseggel tovabb ertekesitett. amugy ha nem a konyv hanem egyeb szolgaltatasirol beszelunk ott azert mar jol a zsebbe kell nyulni, de ez nyilvan nagyon relativ, mert elvileg nem kis reszben kulfoldot is megcelozza vele ott meg tobb a mani ilyesmire.
legutobb vmi 750 koruli elofizetorol irt a falcon methodra, ami 197dodoba kerul akcio nelkul. de akciozva is mintegy 30millio kornyeke eves bevetel, persze nem mondtam h ezert nem nyujt semmit, hanem forditva h magyar nyelven ebben a temaban nem nagyon kapsz ennyi kapaszkodot egyenlore sehol, eves szinten 40-50k forint pedig meg 10 millionak is csak 0,4%-a. ha ugy fogod fel h ennyi "kezelesi" koltseget raszansz a portfoliodra a kezdetekben akkor egy picit dragabb vagy kozepes koltsegu etf araert kaptal utmutatast havi 1x

persze ez az egesz nem a zsebeben turkalast celozza meg csak ha jol ertem a mintat nem ertetted hogy johetett neki ossze annyi ilyen fiatalon. kozhelyes de altalaban nagyban szukseges az alapveto viszonya a penzhez, szal nem szabad torrentenek lenni aki kivagyisagbol meg az Atletico kituzojet is felteszi a rulett asztalon. nagyon sokan ebbe buknak el, es a David,Szabolcs peldaja joval ritkabb. azt nem tudom mivel foglalkozol, de valoszinu h ok egyreszt tobbet kerestek, masrszt lenyegesen kevesebbol megeltek mint te. pl akar a felebol. az esetek tobbsegeben ezt se birja ki sok ember h ez jar bizonyos lemondasokkal. persze mikor mar mondjuk 200 millional tobb van akkor egy szint alatt elni nem normalis, de vannak ok olyan okosak h ezt jol menedzseljek.
en amugy a Davidnal minimumnak olyan 3-400 millliot saccolnek, lakhatas celjaul szolgalo ingatlan nelkul.
a Szabolcsnal ez valszeg joval kevesebb

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#33022) BÁ Nutrition válasza Stanlee (#33019) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

ja a konyvenek a megvetele nem egy nagy ervagas, ha valamiert megerheti megvenni akkor az az h egy rendszert ir le benne ami nem feltetlen egyezik azokkal amit mashol olvastal. en mondjuk ilyet per pill ugy fogom fel h nem dragabb mint a udacity-n venni egy 10dollaros tanfolyamot, annyi meg boven belefer tobbszor is evente

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#33023) Stanlee válasza BÁ Nutrition (#33021) üzenetére


Stanlee
őstag

Koszonom szepen, hogy ilyen reszletesen valaszoltal. A te hozzaszolasodbol tobbet tudtam meg, mint a sajat weboldalan a Rolam menupontbol.

Ha 3-4 rovid bekezdesbem leirta volna, hogy egyetem utan itt es itt dolgozott, de mar akkor is eltette a fizetesenek az 50%-at reszvenyekbe, vagy probalt maganak ingatlanportfoliot felepiteni, vagy munka utan egyik baratjaval kokemenyen dolgozott egy sajat cegen, amibol 5 eve eladta a reszesedeset, es azt betolta osztalekfizeto reszvenyekbe, amikbol most a mar fiatalon hozzaszokott szereny eletvitelet viszi tovabb - na akkor felkeltene az erdeklodesem, de igy, sajnos nem...

Azon blogoknak a szerzoi, amiket en olvasok, altalaban oszinten irnak magukrol, hogy hogyan jutottak el egy bizonyos anyagi szintre, ill. milyen kriteriumok alapjan valasztanak osztalekfizeto reszvenyt, vagy mi van a portfoliojukban.

Egyik masik helyen meginterjuztatnak olyan embereket, akiknek van egy ertelmesebb reszveny portfoliojuk, vagy relative nagy ingatlan portfoliojuk. Egyik-masik mar az elejen leszogezi, hogy jo helyzetbol indult, mert kapott egy kis lakast, amiben eleldegelt, vagy az elso munkahely a csaladi cegben volt, ahonnan jobbacska fizetest kapott, amit nem koltott el, stb. Alapvetoen ezzel nincs is gondom, de amikor jon valaki, hogy most van 20 lakasom, az elsot 23 evesen vettem, elotte par evig eldorbezoltam a penzem, aztan az egyik nap reggelen rajottem, hogy ez igy nem mehet tovabb es 3 het mulva megvettem az elso lakast kiadas celjabol, akkor ott felmerul bennem, hogy honnan volt ra a penz, ha elotte mindent felelt, es aztan a kommentelok kerdeseire valaszolva jon le, hogy apunak volt kapcsolata a cege hazibankjaban a megfelelo emberrel, aki megfinanszirozta a bank altal azt az ingatlant. Okay, innentol mar mas a leanyzo fekvese.

A The Hustle-n volt a vasarnapi levelukben egy nagyon jo cikk, hogy sok self-made millionare-ek tobbsege elfelejti, hogy a gazdagodasukban mindig is volt egy kis szerencse, ami miatt oda jutottak, ahova.

En is dolgozom azon, hogy egyszer elerjem azt a szintet, hogy ha reszben is, de legyen anyagi fuggetlensegem - es ebben mindenkinek a tortenete segithet, aki leirja hogyan jutott el arra a szinter, mert masoktol jo tanulni.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#33024) Fandango válasza Stanlee (#33023) üzenetére


Fandango
veterán

Nem értem miért tulajdonítasz olyan nagy jelentőséget, hogy nem sok infó van arról, hogy és mit csinált eddig.
Miért kellene ezt részletekbe menően megosztania, mi közünk van hozzá úgy őszintén?
De ha olvasod a könyvét, megnézed a weboldalát (mindkettőt), illetve elolvasod a blog bejegyzéseket, azért össze lehet szedni róla elég sok infót.

"Azon blogoknak a szerzoi, amiket en olvasok, altalaban oszinten irnak magukrol" mi bizonyítja, hogy valóban őszinték?

Engem a könyvben leírtak meggyőztek arról, hogy amit csinál az jó irány.
Nem akar rádtukmálni semmit, és ezt ki is hangsúlyozza, hogy az általa leírtak nem egy szigorúan követendő szabályrendszer. Ez egy iránymutatás, hogy válaszd ki azokat a cégeket, amik jó alapot képeznek egy hosszú távú osztalékfizető portfólia kialakításában. De minden amit leír, az olvasóra van bízva, hogy a kapott információval mit kezd.

[ Szerkesztve ]

(#33025) Stanlee válasza Fandango (#33024) üzenetére


Stanlee
őstag

Ha el akarom adni magam, akkor legyek azon a szinten, hogy 5 mondatban el tudom mondani, honnan jottem, milyen tapasztalatokat szereztem. Ne mar nekem kelljen elolvasni mindent az oldalan, hogy kiszurjem, mivel foglalkozott. Ha annyit irt volna magarol, ami BA Nutrition osszefoglalt nekem, akkor az adna egy alapot, hogy tovabb foglalkozzam az oldalaval...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#33026) ptya válasza Fandango (#33024) üzenetére


ptya
tag

+1 Dávid részére.
Az ingyenes hírleveleiből és a korábbi könyvéből nagyon jól átjön a gondolkodása és a rendszere. Amennyiben az szimpatikussá válik, akkor tök jó utat tud mutatni. Én tavaly év végén startoltam a falcon methoddal, akciósan. Egyelőre abszolút bejön :)

(#33027) Fandango válasza Stanlee (#33025) üzenetére


Fandango
veterán

Akkor elég más a meglátásunk ebből a szempontból, engem nem igazán érdekel honnan jött, mit csinált eddig, vagy csak annyira amit ő megosztott rövid olvasás után. Az már sokkal jobban, hogy mit akar "eladni" és azt hogyan teszi.

(#33028) Sztenly válasza Fandango (#33027) üzenetére


Sztenly
tag

Ha az az árucikked h passzív jövedelemből élsz akkor nem árt az előételt is adni hozzá. Mert ezzel már megnő a hitelessége (h pl nem öröklött vagyonból meg miegymásból csinálja a tutit).

(#33029) Fandango válasza Sztenly (#33028) üzenetére


Fandango
veterán

Ebből a szempontból irreleváns számomra, a módszer a lényeg.
De a könyvében a bevezető pont arról szól, hogy magáról mesél egy kicsit, hogy és miért jutott el oda, hogy ezt a módszert meg tudja osztani.

Kár ezt tovább ragozni szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#33030) DanielLong válasza Stanlee (#33025) üzenetére


DanielLong
senior tag

Muszáj hozzászólnom a témához, mert tegnap este az itteni ajánlás hatására eléggé belemélyedtem a srác weboldalába. Engem nagyon megfogott a személyisége, a stílusa és az objektivitás, amivel ír. Ha beleolvasol a könyvének a részletébe, ami fent van az oldalán, akkor mindjárt sok választ kapsz.

Amennyire emlékszem, a közgáz után a portfolionál dolgozott részvény témában, majd kapott ott egy kreatívabb feladatot, talán saját témát. Onnan később kivált pár kollégával, de innét még nem vezetett egyenes út a "sikerhez". Sok irányt megpróbált a befektetések terén és ahogy kivettem, ezek nem voltak túl megtérülőek hosszú távon. Ezen után kezdett könyveket olvasni, befektetőket felkeresni, majd kialakítani a saját véleményét és összerakni egy szisztémát az osztalék alapú hosszú távú befektetésekhez. Később elment Londonba valamilyen 4 napos tréningre, aminek hatására létrehozta a weboldalt és nekiállt a könyvének.

A blogjában olvasottak alapján tavaly augusztusban házat vett párjával Albániában és kiköltöztek. Időközben beszippantotta az Ironman (hosszú távú triathlon) világa is, így rengeteget edz. A leírtak szerint a lakásvásárlásnál kikötötte, hogy nem nyúlhatnak az osztalék portfoliójában lévő pénzhez. Ahogy leszűrtem, eddig nem is nyúlt még soha hozzá, ergo nem érhette el azt szintet, amikor a megélhetését fedezni tudta volna. 1985 körül születhetett, tehát most 33-34 éves és nekem úgy állt össze, hogy kb 4-5 éve kezdhette a portfoliót. Valószínűleg most már jelentős bevételt termel a weboldala és a videói, így gondolom ezekből tartja fent magát és ebből tesz bele még a megtakarításaiba.

Az jól látszik, hogy nem 3 év alatt jutott el oda, hogy nem kell már dolgoznia soha többet az életben. Meg ahogy képzelem, ezzel a saját weboldal/könyv/tanácsadó dologgal azért bőven kellett/kell neki heti 40 órában foglalkozni, így azt mondom megérdemli, ha mondjuk 4 év múlva már megél simán az osztalékokból.

(#33031) Dare2Live válasza Stanlee (#33019) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"A FIRE okolszabaly szerinti minimum az eves megelhetesi koltsegek 25x-e kellene"

Tehát a havi fizetésed felét kell félrerakod 25éven keresztül. Gyerek nélkül még lehet lehet tartani, de utána nagyon durva bevétel kell, hogy erre képes legyen vki bérből-fizetésből.
Meg 25évet sporoltál az életedből. :)

Amúgy nem ez az a srác aki 2009ben bevásárolt a tőzsdén, 1.800Fts OTPből, meg osztalékfizetős RVekből?

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#33032) kovisoft válasza Dare2Live (#33031) üzenetére


kovisoft
őstag

Ez akkor lenne így, ha amit félreraksz, az a 25 év alatt semmi hozamot nem termelne.

(#33033) Dare2Live válasza kovisoft (#33032) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Persze. De a 25év is egy ilyen FIRE ökölszabály. Ha jól megy tőzsde, sok az osztalék akkor 25év a 25év.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#33034) Oppenheimer válasza Dare2Live (#33033) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Most volt egy 9 eves fellendules a tozsden (es a gazdasagban). Aki 15-25 eve kezdte annak eleg jol all most a szenaja, de akik most kezdik, azok szerintem jopar ev hozamsivarsagra szamithatnak, nagy volatilitassal. En is most kezdem, de szerintem 5 ev mulva azt fogom latni, hogy szinte semmit sem hoztak a reszvenyek, egyszeruen azert, mert most jon a gazdasagi ciklusban a lejtmenet.

Sot, 10 ev mulva sem szamitok arra, hogy olyat lassak, mint jelenleg az MSCI World Index tajekoztatojaban, hogy az elmult 10 evben az atlagos eves hozama 13.69% (!) volt.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#33035) Stanlee válasza Dare2Live (#33031) üzenetére


Stanlee
őstag

Nagyban fugg attol, hogy mennyi a havi megelhetesi koltseg. Ha nem szamolsz kamatos kamattal, akkor sem biztos, hogy a fizetes felet kell 25 evig felretenni.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#33036) DanielLong válasza Dare2Live (#33033) üzenetére


DanielLong
senior tag

Az osztalekportfolion van erre egy kiszámoló, átlag 4% osztalék és 6% osztalék emelkedés mellett durván olyan 12 év kell ahhoz, hogy annyi osztalékot tudj kivenni, mint amennyit havonta beleraksz. (feltételezve valamennyi induló tőkét is)

(#33037) attiati


attiati
veterán

Csak nekem tűnik öngyilkosságnak ez a fiatalon "leállás"?

Persze volt szó arrol, hogy a fire / semmittevés / spórolás között nagy kulonbseg van. Es mellette olyat is csinálhat az ember, amiben jó / amihez kedve van.

Nade mennyi minden azért jött össze, mert az ember "kényszer" hatására motiválja magát. Mennyi kapcsolati tőkét épített a munkahelyen?
Stb...
Ahhoz nagyon proaktiv személyiségűnek kell lenni, hogy ezt ne adjam fel a leállással együtt.
Nem mindenkinek való ez.
Akinek meg igen, az simán lehet vállalkozó, vagy a maga ura. De az nem egyenlő a leállással.
Ahogy a Dávid sem állt le. Csak egy sikeres "vállalkozó" lett. Ő előre menekült. Az baromira nem a passzív jövedelem / spórolás kategória. Tolja a bevételt ezerrel.

Soha ilyen gyorsan nem változott a világ.
Tökre értem, hogy a galyazassal is elvesznek az evek.
De az önként visszavonulassal is.

[ Szerkesztve ]

(#33038) Dare2Live válasza Stanlee (#33035) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Ezt sokszorosan jól elírtam. Szóval ha 2*annyit keresel mint a megélhetésed és ami megmarad félre is rakod akkor....

@attiati: Ez ilyen kinek mi. Aki nem szereti a munkáját annak nagyon más mint aki igen.

@Daniellong: kösz ránézek

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#33039) htomi85 válasza attiati (#33037) üzenetére


htomi85
tag

Az a lényeg, hogy az ember kiszabaduljon a mókuskerékből.
Amikor reggel felkelsz, akkor kelj fel amikor te akarsz és azt csinálsz egész nap amit te akarsz.
A tásadalmi rendszerünknek az a lényege, hogyan lehet a lehető legtöbb embert munkakényszerben tartani erőszak nélkül.
A probléma a fenntarthatóság. Nyugaton már sokan rájöttek mit és hogy kell csinálni hogy elkerüljék a munkát, jött a globalizáció. De Ázsiát már feléltük, Afrika pedig használhatatlan. Körbeértünk a bolygón. A következő nagy válság részben ezért lesz. 2021 októberben indul, stay tuned.

(#33040) Stanlee válasza attiati (#33037) üzenetére


Stanlee
őstag

Alapveto problema, hogy sokan nem ertik meg a fiatalon elert anyagi fuggetlenseg / korai nyugdijbavonulas (ezt mondjuk en visszavonulas a napi galyazastol forditanam) celjat.

A tobbseg amikor eleri az anyagi fuggetlenseget, akkor nem megy 40 evesen nyugdijba, huppan be a TV ele es nem lehet kirobbantani onnan, hanem ez inkabb egy olyan eletvitelt jelent, hogy azzal foglalkozol, amivel akarsz.

Lehetsz vallalkozo is, de nem kell attol tartanod, ha nem jon megrendeles x honapig, akkor feleltel mindenedet es onnantol bekoszont a csod, hanem nyugalommal veszed a bevetelmentes idoszakokat is. Vagy csinalod az addigi munkad tovabb, de csak reszmunkaidoben, ha nem tetszik valami, akkor nyugalommal megmondod a felettesednek, mert tudod, hogy nem par honapnyi megtakaritas van a hatad mogott, hanem annyi, amibol munka nelkul is meg tudsz elni.

Azok, akik 30-as, 40-es, 50-es eveikben elerik ezt a szintet, azok nem fognak nem dolgozni es szellemileg leepulni.

En ha x evesen elernem az anyagi fuggetlenseget, akkor reszmunkaidore tekernem a mai munkam es tobb idot szentelnek egyik masik projektemnek, ami takareklangon megy most.

Mult heten volt az egyik nemet startup portalon egy cikk, ahol arrol irt a szerzo, hogy o nem erti ezt az egesz FIRE mozgalmat, miert jo sporolni, o elni akar, ha nem is tud felretenni, az neki nem gond, o a barataival akar estenkent ide-oda menni, nyaralni, jo cuccokban jarni.

En sem szerzeteskent elek, de nem is lizingelek dragan autot, nem vasarolok draga ruhakat, nem megyek el minden evben egy luxushajos korutra - megha meg is tehetnem, mert nekem tobbet jelent az, hogy ha a 40-es eveimben biztositva van a napi megelhetesem passziv bevetelekbol, a tobbi meg csak a hab a tortan.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#33041) Oppenheimer válasza htomi85 (#33039) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Mi lesz 2021 októberében, hogy akkor indul?

Te hogyan készülsz rá? Kp-t tartasz addig? Vagy aranyat?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#33042) htomi85 válasza Oppenheimer (#33041) üzenetére


htomi85
tag

Ott van minden a charton.
Nem készülök külön, csak nagyon várom. Shorttal gyorsabban lehet gazdagodni mint longgal.

Nagyon kell már egy tisztítótűz, már a kőművessegéd felesége is háztartásbeli...

[ Szerkesztve ]

(#33043) Oppenheimer válasza htomi85 (#33042) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Betehetnél egy chartot rajta egy kis rajzzal amiből ezt olvasod ki.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#33044) attiati válasza Stanlee (#33040) üzenetére


attiati
veterán

Sólymosi Dávidnál szerintem a fő sodrás, hogy vállalkozó lett.
Csak belekeveredik a többi szál (spórolás, önmegvalósítás, passzív jövedelem, anyagi függetlenség)
Egyébként ugyanazt írtam, hogy napi gályázástól visszavonulás :)

Gyerek mellett nehezen megvalósítható az egész. Már csak amiatt is, mert (eggyel) több a bizonytalansági tényező. De gyerek nélkül is. Az kijelenthető, hogy a következő 30 évben több dolog fog változni, mint a korábbi 30 éves periódusokban. Ha összességében nem hozom ki a maximumot fiatalon, akkor elpazarlom (itt most a normális egyensúly melletti maximumra gondolok: tanulás-magánélet-egészség-pénz)

Ha viszont munkahelyről visszavonulok és még többet hozok ki magamból anyagilag, vagy a fentiek közül _átmenetileg_ előtérbe helyezem az egyiket, az nem a passzív jövedelem / fire kategória. Pár hónap, év pihenő még oké. De 30-40 évesen eldönteni a jelenlegi viszonyok alapján, hogy mi lesz rá 30 év múlva, az nekem felelőtlenség.

Volt egy tök jó ábra, hogy az emberiség története 24 óra. Akkor az első 23,5 órában szinte semmi nem történt. Az utolsó fél óra végén pedig már másodpercenként kell skálázni a történéseket. Szerintem ezért nem jó kivetíteni a jelenlegi állapotot 30 évre előre.

Egy exponenciálisan gyorsuló görbe. Itt meg lineáris tervezés folyik ! Ezért öngól szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#33045) BÁ Nutrition válasza attiati (#33044) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Van egy olyan mondas is h munkabol nem lehet meggazdagodni. Szal ha osszegalyaztad magadnak a kezdotoket a fire-hoz, akkor lesz idod foglalkozni a vagyonosodassal. Siman lehet h ha tanulgatsz, olvasol, szervezel napi 5-6 oraban a kovetkezo 5 evben akkor elobbre jutsz mintha folytatnad a galyazast. Vagy legalabbis van ra esely. Akik fiatalon elerik a fire poziciot jellemzoen kreativ ertelmes emberek(nem mint en xd). De a kivetel erositi a szabalyt. :)
Amigy szerintem az is egy eredmeny ha csak siman sabatticalban gondolkodsz. Kipihened magad majd visszamesz melozni ha vallalkozni nem akarsz. Vagy pl az is megoldhato h megvan a fire nyugdijalapod de folytatod a melot de eletszinvonalat emelsz. Ha tovabbra is van mondjuk havi 1 millio szabadon elkoltheto beveteled akkor abbol azert eleg sokmindenre futja. Akar magadba fekteted akar a joletedet emeled, vagy segitesz masoknak whatever. Lenyeg h a lehetosegeid nagyon kinyilnak.

Pl moneymustache 4x annyi bevetelt termelt a blogjaval tavalyelott asszem mint karrierje csucsan it szektorban. Amire keves eselye lett volna ott. Raadasul itt kb fele munkaval se erte ezt el, csak a hozzaadott ertek lett sokszorosa

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#33046) Stanlee válasza attiati (#33044) üzenetére


Stanlee
őstag

Az miert nem financial independence, ha van egy megfelelo elemekbol allo portfoliod (allampapir, reszveny, ingatlan, aminek az osztalekabol, kamatabol, berbeadasi dijabol megelsz) es mellette dolgozol egy projekten, ami talan 2-3 ev mulva fog csak termore fordulni?

Az egyik kedvenc FIRE mozgalomrol iro blogger szamomra Tim Schäfer. O pl. a Handelsblatt-nak, WirtschaftsWoche, Euro am Sonntag-nak irt es ir cikkeket, viszont akkora portfoliot hozott ossze, hogy ma mar megteheti, hogy naponta egy blogbejegyzest ir, ill. nehanapjan ir egy cikket a fenti ujsagokba. Nem aktivitas nelkuli az elete, azt csinalja amit szeret (ir), de ha holnap abbahagyja az irast, akkor sem lesz mar megelhetesi problemaja, nem kell dolgoznia.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#33047) attiati válasza BÁ Nutrition (#33045) üzenetére


attiati
veterán

A gyakorlatban ez általában úgy néz ki, hogy
1. kiégés után pár hónap pihenő következik

2. hobbi előlép szakmává, az önmegvalósítás vállalkozássá, ezért jön a munkahelyi exit. Ez ugyanúgy nem passzív és nem a pihenésről szól. Csak önmegvalósítás és tele van az ember tervekkel. Szintlépés és nincs pazarlás. Szerintem a Dávid főleg ide tartozik.

3. legritkább esetben van az, hogy rendelkezésre áll a teljes tőke, ami kitermeli magát élethosszig.
(itt megjegyezném újra, hogyha van gyerek, akkor az életnek sehol nincs vége, mert a gyerek is akarhat majd gyereket).

A vegytiszta 3-as pontot kár megvárni a váltással, mert az átlag ember életében túl későn jön el az a pont, amikor rendelkezésre áll a teljes tőke. +pazarlás és a jelen téves kivetítése a jövőre.

A fentiek mindenféle kombinációja pedig másról szól, mint az osztalékportfólió és inkább a 2-es pontba tartozik.

Persze van a nagyon ritka kivétel is, akiket írtok, hogy visszavonulást terveztek és mégis többszörös lett a pénz. Nagyon fehér hollónak tűnik.

[ Szerkesztve ]

(#33048) BÁ Nutrition válasza attiati (#33047) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ez foleg attol is fugg h mennyire hajlando esszeru keretek koze szoritani a kolteseit. A gyereknek se feltetlen van szuksege a 26ik neprajzi taborra. Ha pl megakarod tanitani 5 nyelvre viszonylag normalis szinten akkor is eleg hozza pl a gaal otto :F fele konyv +youtube. Aztan az majd rajta mulik h hajlando e tenni erte. Csupan az h vegiguli a tanfolyamot valahol nem garantal semmit. Eleg gyakori hogy az ilyen szulo reszerol eroltetett kepzes a legkevesbe sem effektiv. Legalabbis rakoltott osszeggel nincs a legkevesbe sem osszhangban. Tesom kislanya jart a codeschoolba asszem tavaly kb 150ezer volt heti 1 alkalom plusz kb 90 a bejaras es szerinzem semmire nem emlekszik belole. Afelol is vannak ketsegeim h a vilagnezete vagy a logikus gondolkozas teren mekkora fejlodott volna ahhoz kepest ha otthon sakkozik a faterral

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#33049) attiati válasza Stanlee (#33046) üzenetére


attiati
veterán

Csak annyit írtam, hogy pazarlás és öngól, ha szögre akasztja az ember a cipőt.
Ha meg utána is hasznos akar lenni, akkor kár megvárni az önfenntartó portfóliót.

(#33050) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Szerintetek 27 évesen milyen részvény/állampapír arányban érdemes tolni? Hosszútávban gondolkodva. Elvileg ilyenkor kell több kockázatot vállalni, de ez mit jelent? 80/20? 60/40? A kettő között bármi? Azért nem mindegy. Én most elsőre 60/40-re gondoltam, de az lehet túl óvatos.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.