Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38001) Golyobis válasza Lex Icon (#38000) üzenetére


Golyobis
aktív tag

A cikk alapján az látszik kiderülni hogy maguk a szakértők sem értenek hozzá.

(#38002) Pitekusz válasza Shade45 (#37996) üzenetére


Pitekusz
csendes tag

Van egy hirlevel a bloombergtol, Money Stuff, en ezt szoktam minden reggel elolvasni, ingyenes, nem kell hozza elofizetni es az emailcimedre kuldik, azt hiszem itt fel tudsz iratkozni:

https://link.mail.bloombergbusiness.com/join/4wm/moneystuff-signup

Itt pedig lathatod az elozo reszeket:
https://www.bloomberg.com/opinion/authors/ARbTQlRLRjE/matthew-s-levine

Szerk: Ja, latom, inkabb magyart keresel, azt nem tudok.

[ Szerkesztve ]

Nem én voltam

(#38003) #95561216 válasza Szmeby (#37991) üzenetére


#95561216
törölt tag

Az mondhatni "szakkifejezes", hogy akkor van egy buboreknak meg a teteje, ha mar a haziasszonyok is abba rakjak a penzt.

(#38004) mgoogyi válasza Golyobis (#38001) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Mivel senki nem látja a jövőt, ezért minden szakértő csak találgat. Az egyik szerint az otp felfele fog menni, a másik szerint meg nem.
Ez a találgatási hatékonyság az oka, hogy az aktív alapkezelők hosszú távon alulteljesítik a tőzsdeindexeket követő olcsó etf-eket. És ezért nem érdemes aktívan kereskedned, pláne nem hírekre alapoznod a döntéseid.

[ Szerkesztve ]

(#38005) Segal válasza mgoogyi (#38004) üzenetére


Segal
veterán

Mert az egyik szakértőnek van otp részvénye a másiknak meg nincs ;] :P :DDD

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#38006) Szmeby válasza Stanlee (#37994) üzenetére


Szmeby
tag

Ez esetben elnézésedet kérem, nem sikerült belelátnom a szakértelem alapú megkülönböztetést is. Szerintem az átlag férfi és átlag nő ugyanolyan pocsék a befektetetésekben, nem látom értelmét külön kiemelni az egyik nemet. Ugyanúgy felháborodnék, ha a férfit emeli ki valaki. Csak az aláhúzáson akadt meg a szemem, ami az eredeti cikkben nem szerepelt. Jobb szót meg nem sikerült találnom a sztereotipizálásra, de éreztem, hogy nem pont azt adja vissza, amit gondolok.

Szerk.: @flimo: Ismerem a mondást. Ő nem ezt írta / emelte ki, légyszi ne akard másnak beállítani. A PH-n sajnos nagy hagyománya van az ítélkezésnek, én meg igyekszem ez ellen tenni, hátha szebb lesz a világ. Most sikerült olyasmire ráugrani, amire nem feltétlenül kellett volna. Félreértettem őt.

[ Szerkesztve ]

(#38007) Shade45 válasza Pitekusz (#38002) üzenetére


Shade45
senior tag

Köszönöm! :)

Jöhetnek külföldi oldalak is! :K

(#38008) #95561216 válasza Szmeby (#38006) üzenetére


#95561216
törölt tag

Magyaran eloiteletes voltal a forumtarsaddal szemben. Ejnye ;]

(#38009) alex devil


alex devil
senior tag

Szevasztok, pont egy hete voltam Webkincstár regisztráción az ügyfélszolgálaton. Ma van azóta az első munkanap, megpróbáltam az első belépést a Webkincstárba, de azt a hibaüzenetet kaptam, hogy felhasználó/jelszó nem jó. Lehetséges, hogy még nem készült el a regisztrációm? (Próbáltam hívni őket, de meguntam a zenehallgatást...)

S23

(#38010) kovisoft válasza alex devil (#38009) üzenetére


kovisoft
őstag

Anyósomnak múltkor reggel fél 9-kor nyitottunk, hazamentünk, 10-kor már be tudtunk lépni a Webkincstárba.

(#38011) alex devil válasza kovisoft (#38010) üzenetére


alex devil
senior tag

Megoldódott, köszönöm.

S23

(#38012) Stanlee válasza alex devil (#38009) üzenetére


Stanlee
őstag

Aznap hasznalhato mar a webkincstar, amikor nyitja az ember az ugyfelszolgalaton.

Amire erdemes odafigyelni, hogy van az azonositoja a szamladnak, de amivel be tudsz lepni felhasznalonev a Webkincstarba, az ugyanaz a szamsor, csak eggyel nagyobb a vege. Szoval ha a mondjuk 123456 az azonositod, akkor a webkincsatrba 123457 amivel be tudsz jelentkezni, legalabbis nalam es anyukamnal is igy volt.

Most dolgozom, igy nem tudom megnezni, pontosan hogyan is hivjak a szerzodesen ezeket az azonositokat.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#38013) alex devil válasza Stanlee (#38012) üzenetére


alex devil
senior tag

Igen, ez volt a baj, az ügyfélszolgálatos hölgy nekem megjelölte a számlaszámot, hogy azzal tudok belépni de az UFkezdetű számsorral lehet. (ami nálam is eggyel különbözik) Azt mondták ez általános ügyintézői baki. Én meg még láma vagyok, bocs.

MÁP+ fogok venni. Ha netán lejárat előtt szükségem lenne a pénz egy részére akkor lehet egy részét a számlámra utalni és a többi marad vagy csak egyben mozgatható a befektetett összeg?

S23

(#38014) Shade45 válasza alex devil (#38013) üzenetére


Shade45
senior tag

1 forintos címletekben lehet jegyezni, annyit váltasz vissza, amennyit szeretnél, a többi bent marad!

(#38015) alex devil válasza Shade45 (#38014) üzenetére


alex devil
senior tag

:DDD
:R

S23

(#38016) Golyobis válasza mgoogyi (#38004) üzenetére


Golyobis
aktív tag

Igazából arra gondoltam én is hogy ezek a cikkek pont hogy az emberek megvezetésére vannak kitalálva, ugye volt itt korábban arról szó hogy ez lényegében egy játék ahol amit az egyik fél megnyer azt valakinek el kell veszíteni (+ a pénz használatáról való lemondásért cserébe van egy elvárható hozam.)
Nekem valahogy a buy & hold stratégia is gyanús, pont azért mert olyan sok helyen promótálják. Legutóbb linkeltem is egy cikket ahol egy időzítésen alapuló (elég kezdetleges, ha szabad megjegyeznem) stratégiát teszteltek visszamenőlegesen és az jött ki hogy verte a buy & hold-ot pár %-kal.

(#38017) mgoogyi válasza Golyobis (#38016) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Sok ember azt szeretné, ha megmondanák neki, hogy mi a tuti befektetés, erre jók azok a cikkek.

A buy&hold stratégia arról szól, hogy a gazdasági növekedésből profitálsz minimális költségek mellett a részvény etf-eken keresztül. Amíg a cégek profitot termelnek és nem állnak földbe, addig hosszú távon neked is nyerned kéne vele. Ha egy globális részvény etf a földbe áll, akkor óriási gáz van. A többi portfólióelemre én úgy tekintek, hogy abból lehet eladni, hogy olcsón tudj részvény etf-et venni, mikor válság van. Illetve a többi portfólióelembe mented ki a nyereséged, amikor rebalancenál a részvényeidből adsz el.
Nem tartok attól, hogy ez hosszú távon ne lenne működő stratégia.

Időzítés:
Visszamenőleg mindig fogsz tudni találni jó stratégiát. A mozgóátlagosok között is van olyan, ami működött az elmúlt valahány évben. Kockázatot (és ezzel általában hozamot is) csökkenthetsz vele, én kerülöm, van aki meg ettől alszik nyugodtan.

[ Szerkesztve ]

(#38018) emvy


emvy
nagyúr

Magyarorszagon lehet valamelyik kereskedonel ARK ETF-eket venni?

while (!sleep) sheep++;

(#38019) Stanlee válasza alex devil (#38013) üzenetére


Stanlee
őstag

A lenyeg, hogy megoldodott a problema. Anyukamnal az ugyintezo a jo szamot adta meg neki a webkincstar belepesree, minden gond nelkul ment. En mashol nyitottam, nekem meg a rossz szamot keretezte be az ugyintezo, aztan en se tudtam belepni es onnan maradt meg bennem ez a ketto nagyon hasonlo szam problemaja. Sikeres vasarlast!

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#38020) Kobe válasza mgoogyi (#38017) üzenetére


Kobe
veterán

Szerintem az etf-ek mindenhatosagat is erdemes fenntartassal kezelni. Annyian mondjak itt, hogy az etf a siker kulcsa, es csak etf, csak etf.....
Par nevesebb kozgazdasz arrol is cikkez, hogy az etf-ekbe aramlo penz akar a kovetkezo nagyobb problemaforras is lehet. Ezzel valamelyest egyet is ertek, a tomegevel etf-ekbe fekteto kisbefektetoknel azert fennall az eselye mar hogy egy merheto korrekcio eseten elegge megerzik majd az elvesztett penzt es az gyuruzik tovabb fogyasztas, stb egyeb teruletekre

Nyilvan amikor meg nem latszanak egy valsag lehetseges gocpontjai akkor valamilyen szinten minden gyanus.

Nem veszmadarkodas, de sztem pl semmi gaz nincs abban sem ha valakinek inkabb egy par nevesebb reszvenybol allo sulyozott portfolio jon be a kockazatturesehez kepest az etf-ek helyett (ettol ezeket meg nem kene olyan ordogtol valonak beallitani, mint amilyen szinben itt feltuntetik :) )

(#38021) Lex Icon válasza Golyobis (#38016) üzenetére


Lex Icon
senior tag

korábban arról szó hogy ez lényegében egy játék ahol amit az egyik fél megnyer azt valakinek el kell veszíteni (+ a pénz használatáról való lemondásért cserébe van egy elvárható hozam.)

Csakhogy ez ellentmondás. Korábban megbeszéltük, hogy ez nem rulett. A részvények értéke nem állandó, hanem globálisan és hosszabb távon emelkedő trendben vannak amióta csak léteznek, mivel a cégek értéke emelkedik. Emiatt lehet az, hogy mindenki nyerhet. Pl. ha vettél 100-ért részvényt, majd eladod 110-ért, aki megvette az meg eladja 120-ért és így tovább. Ruletten meg 48,6% eséllyel nyersz csak.
A "tőzsde = 0 összegű játék" jelzőt azok terjesztik, akiknek fogalmuk sincs a tőzsde működéséről.

(#38022) Lex Icon válasza Kobe (#38020) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az ETF-fel szembeni problémákat nem érzem tárgyilagosnak, mivel azok is pont úgy fektetnek részvénybe (meg másba), mintha egyedileg vennénk meg. Ha bedől az ETF az csak azért lehet, mert a mögötte levő eszközök bedőltek. Viszont a diverzifikáció miatt ( több száz, több ezer részvény) ennek kisebb az esélye.
Nem akarom ajnározni az ETF-eket, mindössze saját érdekemben tényleg érdekelne milyen probléma van vele, de nem úgy, hogy messziről bűzlik, mintha egy aktív alapkezelő irigysége sugározna a véleményből.
Inkább olyasmi lehet, hogy az alacsonyabb költségek miatt a brókercég üzleti modellje mondhat csődöt a kiforratlanság miatt, de lehet sok más is, amit szívesen megismernék.

(#38023) mgoogyi válasza Kobe (#38020) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Egy kisbefektető viselkedése más, ha a pénzét aktív részvény alapban vagy részvény etf-ben tartja? Válság esetén mindkettő zuhan és mindkét esetben pánikolni fog az átlagbefektető.
Lehet így van, de nem látom, hogy miért veszélyesebb egy etf, mint egy befalap. Ráadásul a piacokat leginkább a nagybefektetők és befalapok mozgatják.

Mindenki úgy fektet be, ahogy akar. Ha egy néhány részvényes portfólióban hisz, akkor hajrá. Ha továbbra is igaz lesz, hogy a részvénypiacok növekedését arányaiban kevés részvény biztosítja, akkor statisztikailag valószínűbben lesz az átlag alatt.
Emiatt nekem megfelel a piaci átlag és emiatt nem javaslom a stock pickinget.
:R

(#38024) Fecdzo válasza bernel (#37999) üzenetére


Fecdzo
senior tag

Régen a híreknek sokkal több szerepük volt mint manapság. Hírolvasó algok már rég letrédelik az egyes eseményeket mire mi értelmeznénk.

Érdemes a buy és sell side elemzéseket is elkülöníteni. Ugyanakkor némi józan paraszti ésszel kombinálni amit olvas az ember. De ezek egyike sem képezheti szvsz az alapját a befdöntés meghozatalának.

fulekitrading.wordpress.com

(#38025) Fecdzo válasza Fecdzo (#38024) üzenetére


Fecdzo
senior tag

De ha már hírek én Bloombergre voksolok. Vagy CNBC ill. Ruters.

[ Szerkesztve ]

fulekitrading.wordpress.com

(#38026) Bestspiler7


Bestspiler7
tag

Végre be tudok lépni a webkincstárba, visszont nem találom, hogy hol tudok venni MÁP+, vagy most nem lehet? (csak jegyzést látok, ami nem tudom hogy mit is jelent pontosan)

(#38027) UberMutant válasza Bestspiler7 (#38026) üzenetére


UberMutant
őstag

jegyezni kell
a péntek délig jegyzettet jövő szerdán kapod majd meg.

[ Szerkesztve ]

(#38028) Bestspiler7 válasza UberMutant (#38027) üzenetére


Bestspiler7
tag

oké, köszönöm

(#38029) MuMa012


MuMa012
tag

Abszolút politikamentesen szeretném behozni a témát. Nézegettem a városom képviselőinek a vagyonnyilatkozatait és a polgármesternél láttam egy meglehetősen profinak tűnő portfoliót. (Azért ezt a linket adom meg, mert itt forintosítva is vannak a tételek) Mit gondoltok, egy mértékű diverzifikációt mekkora mérettől kell elkezdeni? Ahogy elnéztem az egyes összetevőket, aktívan kezelt portfoliónak is tűnik, mert szépen hoztak az egyes alapok. pár milliós nagyságrendű kezelt vagyonomnál nem gondoltam arra, hogy 1-200 000-ekkel pakolgassak ennyire szét különböző alapokban.

(#38030) Kobe válasza MuMa012 (#38029) üzenetére


Kobe
veterán

Szerintem semennyire sem erdemes ezt a portfoliot 10-20 milla alatt kovetni, akkor is csak kicsiben tudnad kopizni
No nem azert, csak nincs ertelme ennyifele bontani, illetve valoszinu hogy nem is o menedzseli.
Aki 3 kilo aranyat egyben megvesz, az valoszinu a reszvenyeket kotvenyeket sem 100ezres nagysagrendekben pakolta ossze - vagyis feltetelezheto, hogy nem a portfolio volt az elsodleges penzgyara hanem valamikor volt annyi tokeje, amit egy osszgben rabizott valami privat alapkezelore

(#38031) Lex Icon válasza MuMa012 (#38029) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Miért gondolod, hogy egy múltban működő aktívan kezelt portfólió a jövőben is fog működni nálad, anélkül, hogy tudnád, hogyan változik.
Tetszik vagy sem, de ha magad akarod kezelni a befektetéseidet, akkor meg kell tanulni porfóliót készíteni a hozzá tartozó tervvel és logikával, amit értesz is, hogy mit, miért csinálsz. A netről ad-hoc lemásolt portfóliónál azt se fogod tudni, miért nem működik.
Akkor már inkább keress olyan ismer befektetőket, akik folyamatosan közzéteszik a portfóliójukat és le tudod másolni, vagy vannak "szabvány" portfóliók, amik ki vannak próbálva, igaz azok is csak a múltban.
A portfólió pont olyan piaci termék, mint pl. a ruha, kaja, autó, lakás,.. mindenkinek más felel meg, mások az igényei, kockázatvállalási szintje, befektethető vagyona.

[ Szerkesztve ]

(#38032) mgoogyi válasza MuMa012 (#38029) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"Mit gondoltok, egy mértékű diverzifikációt mekkora mérettől kell elkezdeni?"
Szerintem ez már túl sok alap, hogy portfóilónként értelmesen lehessen kezelni.
Egyébként sok eszközosztályt lefed és erősen kötvénytúlsúlyos.

Ami nekem szemet szúrt:
Aranyszárny CLaVis

Illetve a második fickónál:
Uniqa Jövőkulcs Bonus Nyugdíjbiztosítás

Ezek arra vallanak, hogy tanácsadóra hallgat mindkettő. Ezek elég költséges termékek és aki átrágja magát a befektetések alapjain, az nem fog ilyet kötni magától.

(#38033) #95561216 válasza Lex Icon (#38022) üzenetére


#95561216
törölt tag

Pedig erősen torzítja a piacot, és bármiféle disztingválás nélkül húzza a tőzsdéket a ki- vagy beáramló pénz, most épp buborékot fújva. Nem mellesleg saját kardjába dőlve cáfolja meg az őt életre hívó Efficient Market Hypothesis-t.

Persze most még a bölcsek kövének tartja a többség az ETF-et, mert 40% körüli market sharenél nem másznak az arcodba a következmények, de ugye 10 éve még a klímaváltozásra is lehetett legyinteni, most meg fogaknak csikorgatása megy. Ha átlépi a passzív befektetések aránya a kritikus pontot (ami nem tudom, hogy hol van), akkor lényegében piramisjátékká silányul az egész tőzsde.

Addig is, minél többen fektetnek be passzívan, annál könnyebb megverni a piacokat.

(#38034) Fecdzo válasza #95561216 (#38033) üzenetére


Fecdzo
senior tag

Ezt kifejtened h miért gondolod h piramisjatekka válik?

fulekitrading.wordpress.com

(#38035) #95561216 válasza Fecdzo (#38034) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ha a passzív befektetés válik dominánssá, akkor lényegében megszűnik a részvények egymáshoz viszonyított arvaltozasa, a piacot egyedül a rendszer határán ataramlo pénz tudja mozgatni. Magyarán csakis attól fog függeni eleresz-e hozamot, hogy utánad több pénz jött-e be, mint amennyi kiment.

(#38036) aAron_ válasza #95561216 (#38035) üzenetére


aAron_
őstag

ETF-ek rendszerszintű kockázatával ESRB is foglalkozik. Ha valakit komolyabban érdekel, érdemes lehet elolvasnia az alábbi jelentést.

What is your ikigai?

(#38037) bernel válasza mgoogyi (#38032) üzenetére


bernel
tag

Túl sok? Miért függ a portfólió az alap méretétől? Ha megvan, hogy x százalék részvényt, y százalék kötvényt,stb. akar az ember, akkor ugyanúgy működne itt is, hogy adott arányban acwi-t vesz, stb, nem?

(#38038) bernel válasza #95561216 (#38033) üzenetére


bernel
tag

Erre már írták, hogy ha a kritikus pontot átlépi a passzív befektetés, akkor fel fog értékelődni az aktív befektetés szerepe, és vissza fog áramlani oda pénz, vagyis az egyensúly visszaáll.

(#38039) mgoogyi válasza #95561216 (#38033) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Az árakat nem az befolyásolja, hogy mennyi pénz van passzív vs aktív alapokban, hanem maga a kereskedés. Az etf befjegyének létrehozásához/megszüntetéséhez tartozó kereskedés egyelőre töredéke az összesnek. Az etf adás-vételek meg jellemzően csak befjegycserék és nem mozgatnak semmit.

forrás:
https://www.blackrock.com/corporate/literature/whitepaper/viewpoint-index-investing-supports-vibrant-capital-markets-oct-2017.pdf
Szerintem nagyon messze vagyunk a kiritikus ponttól.


"Addig is, minél többen fektetnek be passzívan, annál könnyebb megverni a piacokat."

Hát amíg vannak jól informált óriási aktívan kezelt alapok, addig nekik talán könnyebb, nekünk nem hiszem. Ami lehet oda vezet, hogy az aktívan kezelt alapok népszerűsége vissza fogja vonzani az etf befektetőket és beáll egy egyensúly.

Megteheted azt, hogy részben aktívan részben passzívan fektetsz be, ha ettől tartassz.

(#38040) mgoogyi válasza bernel (#38037) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Van valami portfólió elemszám, amire már azt mondja néhány szaki., hogy semmi értelme annál többnek. Talán 9 vagy ilyesmi.

A szögegyszerű 2-3 elemű portfóliók és a nagyon kigondoltak között sem nagyon van hosszú távon nagy különbség. Néhány példa:
https://www.marketwatch.com/lazyportfolio


(#38041) Lex Icon válasza #95561216 (#38033) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az ETF-ek azért nem tudnak dominánssá válni, mert pont a nagybefektetők, alapkezelők azok, akik nem fognak ETF-et venni, mert számukra az információk hamarabbi megszerzése miatti gyors reagálás fontosabb amit az egyedi részvényekkel meg tudnak oldani, ETF-el kevésbé.

(#38042) Fecdzo válasza #95561216 (#38035) üzenetére


Fecdzo
senior tag

Ettől még nem lesz piramis játék...

Viszont jelentősen megnövelhetik az extrém eseményék nagyságát (Nem a gyakorisagat!).

Amúgy annyi történik h aKik factor-investinget vágy stat-arbot tolnak (kvant alapok) azt fogják látni h mondjuk a MKT factor vágy épp a SIZE factor hirtelen lenyomja a többit. Ekkor viszont vélhetően elkezdik páran shortolni. Ezzel újabb és újabb elarazodasokat generálva....a' la APT.

Én úgy gondolom h fölösleges ezen pörögni. A tőzsdék komplex rendszerek. Így nem lesz ember aki ezen rendszerek pontos viselkedését és azok következményeit.

fulekitrading.wordpress.com

(#38043) Fecdzo válasza mgoogyi (#38040) üzenetére


Fecdzo
senior tag

Ez elég sokmindentol függ. A kérdés az higy milyen kockázatot akarsz futni. Egyedit vagy piacit.

A baj az h ha az egyedi fele mész akkor be kell vállalnod a jelentésekből fakadó bizonytalanságot. Ezt tudod porlasztani több elemmel de akkor meg már nagyon szorosan tartani fogsz a piaci kockázat felé.

Én csináltam egy egyszerűbb vizsgálatot a Dow 30 elemeivel. Randomra választok ki tetszőleges elemeket amiből portfóliót alkotok majd megvizsgálom milyen a korrelációja a portfóliónak a Dow-val.
Nos nem rajzolódott ki egyértelműen h hány elem kellene. Vélhetően egy nagyobb univerzumra lenne szükség pl SP500.

Majd egyszer megcsinálom...

fulekitrading.wordpress.com

(#38044) mgoogyi válasza Fecdzo (#38043) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nem egyedi részvényekből alkotott portfólióra gondoltam, hanem etf vagy befalap elemekből álló portfóliókra.

(#38045) Fecdzo válasza mgoogyi (#38044) üzenetére


Fecdzo
senior tag

Ott egyszerusodik a képlet...persze ETFtol függ. Csak piaci kockázatod marad így nincs nagy variálási lehetőség. Persze kérdés mit szeretnél elérni egy ilyen portfólióval?

Ha ugyanis valamely indexet akarod megverni akkor jó eséllyel nem fogod mert csak béta risked van. Ha ezek high béta ETFek akkor ugyan megverheted ha fölfelé megy a piac de zakóban lemaradsz mint a borra való.

Ha idozitgetsz akkor is lesz h valamikor lemaradsz. Szóval nincs ingyenebéd.

fulekitrading.wordpress.com

(#38046) mgoogyi válasza Fecdzo (#38045) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"Persze kérdés mit szeretnél elérni egy ilyen portfólióval?"

Olcsón megkapni a bétát, semmi többet.

(#38047) concret_hp válasza mgoogyi (#38039) üzenetére


concret_hp
addikt

anélkül, hogy bármelyik oldal irányába is meghatároznám a véleményemet, azt azért ne felejtsük el, hogy az etf-ek egyre nagyobb súllyal vannak jelen.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#38048) Fecdzo válasza mgoogyi (#38046) üzenetére


Fecdzo
senior tag

Akkor nem nagyon látom értelmet portfoliozgatni. Válaszd egyszerűen azt amelyik az adott bétát a legkisebb tracking errorral es a legkisebb költség mutatóval hozza.

Vélhetően ez az ETF egyben a leglikvidebb is lesz így a spread- és market impackt költséged így alacsony marad.

Milyen bétát szeretnél? S&P 500, pénzügyi sector, arany?

fulekitrading.wordpress.com

(#38049) mgoogyi válasza Fecdzo (#38048) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Elbeszélünk egymás mellett.
Tekerd vissza légyszíves a beszélgetést addig a pontig, hogy honnan indult.
(#38029) MuMa012 - tól indul.

Nekem megvan a saját portfólióm, köszi.

(#38050) Golyobis válasza Lex Icon (#38021) üzenetére


Golyobis
aktív tag

Igen, én is így értettem. A korábbi vitát érdeklődéssel olvastam végig, érdekes téma, akár egy cikket is lehetne belőle csinálni :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.