Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#75001) julius666 válasza tototos (#75000) üzenetére


julius666
addikt

Fordítsuk meg a kérdést: mi alapján gondolod, hogy vissza fogod tudni váltani? Lényegében csak jófejség az ÁK részéről, hogy jegyez vételi árfolyamot a papírokra (a MÁP+on kívül, mert ott benne van a nyilvános ajánlattételben, hogy forduló után 5 napig díjmentesen visszaveszik).

Se az nem garantált, hogy mennyit fog érni a forint amikor szükséged lesz a pénzre, se az, hogy idő előtt vissza tudod váltani, se az, hogy ha mégis, akkor milyen díjon. Az egy más kérdés persze, hogy amíg nincs nagyon jó oka az államnak, addig nem éri meg nagyon ilyesmivel szórakozniuk, mivel ők marha jól járnak azzal, hogy az állampógárok hozzájuk viszik a pénzüket.

[ Szerkesztve ]

(#75002) KMT válasza tototos (#74998) üzenetére


KMT
addikt

Az nem tudja a majd visszaváltáskori árfolyamot. A többit leírták a többiek. Ez is diverzifikáció lényegében.

(#75003) Yager01 válasza PredatorZoli (#74993) üzenetére


Yager01
senior tag

PEMAP esetében ha jól látom akkor ez az ami aktuálisan vásárolható: 2028/Y_EUR. A kamat mértéke 2.85% jelenleg tehát 2.6% (azaz EU infláció) + 0,25% (kamat prémium). Tehát ha most veszek ilyen papírt akkor Jövő év Augusztusában fizeti az első kamatot. Ekkor állapítják meg a következő évre tervezett kamatot ami az akkori előre jelzett EU infláció + 0,25% kamat prémium lesz. Jól értem? :F

Az adózását nem értem. Mivel hitelviszonyt megtestesítő értékpapír így a belőle származó kamat jövedelem nem adó köteles azaz kamatadó mentes. Ugyanakkor olvasom, hogy ha TBSZ-en vásárolok és 5 év előtt eladom akkor SZJA fizetési kötelezettségem van :F

Illetve ha nyitom számlát pl. ügyfélkapun akkor utána besétálok vmelyik forgalmazó helyre, viszem a KP-t és vásárolok?

(#75004) Drizzt válasza tototos (#75000) üzenetére


Drizzt
nagyúr

A topicban azt szokták tartani, hogy igen. Szerintem nem, maximum a bünti lehet magasabb.
Az egyik papír ismertetőjében például ez szerepel:

"A PRÉMIUM MAGYAR ÁLLAMPAPÍR MÁSODLAGOS PIACA
A Forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a Prémium Magyar Állampapírra, így náluk az
üzletszabályzatukban leírtak szerint a Prémium Magyar Állampapír futamideje alatt is eladható.
A Kibocsátó megkötése alapján a Forgalmazók által így megvásárolt Prémium Magyar Állampapírok eladási
árfolyama az értékesítés kezdő és záró időpontja között a mindenkori forgalomba hozatali árral egyezik
meg."
Ebből nekem inkább az következik, hogy mindig eladható lesz. Bár tény, hogy magát az ÁK PMÁP üzletszabályzatát kéne elolvasni.

[ Szerkesztve ]

I am having fun staying poor.

(#75005) Manitou válasza Yager01 (#75003) üzenetére


Manitou
addikt

Az adózását nem értem. Mivel hitelviszonyt megtestesítő értékpapír így a belőle származó kamat jövedelem nem adó köteles azaz kamatadó mentes. Ugyanakkor olvasom, hogy ha TBSZ-en vásárolok és 5 év előtt eladom akkor SZJA fizetési kötelezettségem van

Meg is válaszoltad a kérdést magadnak. Nem kell TBSZ-re venni állampapírt, mert a kamatadó mentes papírok után is SZJA fizetési kötelezettséged lesz ha 5 év előtt adod el. :)

(#75006) avl válasza PredatorZoli (#74993) üzenetére


avl
aktív tag

"Alapvetően ez az egész készpénz félretételes dolog eléggé rossz. Ha nem fekteted be, ugyanott vagy mintha forintban lenne, zabálja az infla."

illetve korábban írtad: "A kp tartás nem volt, és nem is lesz soha jó ötlet, akármilyen devizában tartod..."

noha a tartalmi, érdemi mondandóddal egyetértek (naná), hogy ne kp.-ben
viszont szerintem, ha valaki - rossz ötlet, de ha ez a "rögeszméje" - kp.-ben akarja tartani, akkor sem/nem mindegy, hogy HUF-ban, CHF-ben, €-ban, USD-ben ...nagyon nem mindegy, azaz, nem "ugyanott" lesz, ha kp.-ben tartja ilyenekben vagy HUF-ban ...igen nagy eséllyel

..érdemes rápillantani CHF/HUF arfolyamra idö függvenyeben

(#75007) Yager01 válasza Manitou (#75005) üzenetére


Yager01
senior tag

Akkor meg főleg nem értem teljesen össze zavartam magam :W Full kamatadó és SZJA mentes ha "csak úgy" megveszem TBSZ nélkül?

"Az Szja tv. alapján a Prémium Euró Magyar Állampapír, mint nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, a tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény szerint hitelviszonyt megtestesítő értékpapír
és egyben a magyar állam által kibocsátott, a lakosság mint befektetői célpiac részére forgalomba hozott hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyből származó kamatjövedelem jelen Ismertető hatályba lépésekor érvényes jogszabályok alapján nem minősül jövedelemnek és így mentesül a kamatadó megfizetése alól."

Minek így a másik gondolat. Ki az aki a fent leírtak után TBSZ-re veszi?

"Ugyanakkor a Kibocsátó felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Prémium Magyar Állampapírokat a befektető tartós befektetési értékpapírszámlán kívánja tartani, az Szja tv. tartós befektetésből származó
jövedelemre vonatkozó rendelkezései alapján az ötéves lekötési időszak letelte előtti megszakítás
esetén a lekötési időszak hosszától függően személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség merül fel."

(#75008) Yager01 válasza avl (#75006) üzenetére


Yager01
senior tag

SZERINTEM - valamennyi kp "kötelező" a mai világban. ÉS sztem nem HUF-ban. Olyan bizonytalan minden főleg itt Mo-on, hogy ha esetleg el kell indulni Nyugatabbra akkor nem árt némi valuta :U

(#75009) Szibilla


Szibilla
aktív tag

Én azt nem értem, miért nem jó fintech cégnél tartani €-t vagy $-t. Igen, az infláció ott is apasztja, de a napokban/hetekben volt szó róla, hogy nincs olyan termék, amivel gyorsan hozzáférhető is a tőke, de van némi kamata is.
Ha PEMAP, akkor ugyanúgy a magyar államra bízom, ami akkor lehetne forintban is, ha meg ETF-et vennék, akkor TBSz kéne hozzá és nem lesz gyorsan hozzáférhető. Mi más alternatíva van, minthogy fintech cégnél parkoltatom vagy akár KP-ban? “Normál” értékpapírszámlán venni ETF-et és vállalni az adókat?

(#75010) Fifi válasza Yager01 (#75003) üzenetére


Fifi
őstag

"PEMAP esetében ha jól látom akkor ez az ami aktuálisan vásárolható: 2028/Y_EUR. A kamat mértéke 2.85% jelenleg tehát 2.6% (azaz EU infláció) + 0,25% (kamat prémium)."

Igen.

"Tehát ha most veszek ilyen papírt akkor Jövő év Augusztusában fizeti az első kamatot."

Igen, 2023. augusztus 23-án.

"Ekkor állapítják meg a következő évre tervezett kamatot ami az akkori előre jelzett EU infláció + 0,25% kamat prémium lesz. Jól értem?"

Igen akkor állapítják meg, de nem az előre jelzett, hanem az ismert EUR inflációs adat alapján.

2028/Y esetén:
"A kamatbázis megegyezik a kamat megállapítás évét
megelőző naptári évre vonatkozóan az azt megelőző évhez
viszonyított, az Európai Bizottság (Eurostat) által a Résztvevő
Tagállamokra vonatkozóan végleges harmonizált fogyasztói
árindexként („Harmonised index of consumer prices –
inflation”) hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói
árindex-változás százalékos mértékével, azzal, hogy
amennyiben ez az érték nulla vagy negatív lenne, akkor a
kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő."

Tehát ezen eurostat táblában szereplő 2022.12 havi érték + 0,25% lesz a kamata 2023.08.24-től. Ezen tábla 4. sorában a 2021.12. havi adat pont 2,6%, így lehet hogy azt kell nézni? Én az első sorra tippeltem volna. :U

(#75011) Feriboy2 válasza Yager01 (#75008) üzenetére


Feriboy2
aktív tag

"Full kamatadó és SZJA mentes ha "csak úgy" megveszem TBSZ nélkül?"

pontosan így van ahogy írod.
(ha másodpiacon veszel korábbi, azt hiszem 2019 előtti állampapírokat akkor azok után kell adót fizetni, de az újak adómentesek.)

(#75012) HussarF válasza HoTDoG (#74937) üzenetére

Azért sztem nem kellett nagy jövőbelátás ahhoz, hogy a céges lízingelt autót fix kamatos konstrukcióban vegye az ember a változó helyett, mert beüthet brmikor a krach. Volt egy bő fél százalék különbség a változó javára, de azért az már tavaly meg tavalyelőtt is látszott, hogy nem túl nagy ár a biztonságért.
Tőlem is kérdezgetik tegnap óta, hogy most akkor a zöldet nem tudom már 480-ért tankolni? Meg kellett nyugtatnom mindenkit, hogy abba 98-as oktán kell minimum, szóval eddig sem a MOL állta a Fast&Furious epizódjaim költségeit.

De az igazán nagy "adóoptimalizálók" eddig is német rendszámmal futották a kocsikat, tartós bérlet konstrukcióban, szóval már régóta nem tankolhattak olcsón.

#74955 PredatorZoli
Mondjuk, ha nem lesz megegyezés, azzal az EU tenne egy nagy lépést a HUXIT felé. Azok nélkül az összegek nélkül újra kéne számolni akkor, hogy mennyit is fizetünk be és mennyit kapunk. Lehet kijönne, hogy nettó befizetővé válunk.
Érdekes kérdés, hogy vajon mennyire érné meg nekünk akkor az EU tagság. Nyilván a nyitott határok, vámmentesség, stb. még így is nagy hasznot hozó dolgok, de nem hiszem, hogy egy ilyen lépés az EU-nak is érdeke lenne. Főleg, hogy most már van precedens az EU-ból kilépésre - sokkal kevesebbért is.

Szóval az EU-s pénzek érkezése nem is csak annak a közvetlen hatásnak a szempontjából lényeges, hogy most ez erősíti-e a forintot, vagy nem, hanem ha az EU úgy dönt, hogy nem küld pénzt, azzal maga deklarálja, hogy nem fontos neki Mo. tagsága. És akkor a befektetéseket tényleg újra kell pozícionálni.

[ Szerkesztve ]

(#75013) PredatorZoli válasza Szibilla (#75009) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Fintechek többnyire még mindig veszteséggel működnek, külföldi felügyelet alatt. Nem is mindegyiken van betéti védelem.
A TBSZ-en tartott cucc pont olyan gyorsan hozzáférhető mintha sima értékpapírszámlán tárolnád. A tbsz ugyanis felbontható bármikor.
Jelenleg nem indokolt a kp tartás továbbra sem, véleményem szerint. Iszonyatosan pánik szaga van egyes ide betévedt embereknek meglátásom szerint. Annyira reszketnek a félelemtől hogy azt se tudják mitől félnek csak azt mondták nekik hogy most félni kell meg államcsőd lesz. Nevetséges az egész szerintem.
Attól kéne inkább félni, hogy pár év múlva az a kp vécépípír értékű lesz a két jegyű infláció miatt.

(#75014) A Zéé válasza PredatorZoli (#75013) üzenetére


A Zéé
addikt

"Iszonyatosan pánik szaga van egyes ide betévedt embereknek meglátásom szerint. Annyira reszketnek a félelemtől hogy azt se tudják mitől félnek csak azt mondták nekik hogy most félni kell meg államcsőd lesz. Nevetséges az egész szerintem."

Egy ideje passzívan követem itt a PH-n az ehhez a topichoz hasonló gazdasági, jövedelem... topikokat.
A legtöbben sztem akik megfordulnak ezekben a topikokban, azok jobbára IT-ben dolgoznak, és nagyjából 10-15 éve vannak kinn a munkaerő piacon, és ez azért így "veszélyes" kombó, mert egy nagyon hosszú optimista és nagyon felfelé ívelő időszak végére érünk mostanság.
Ők azok, akiknek elképzelhetetlen az, hogy kevesebbet emelkedik a fizetésük, mint az infláció. Nem hiszik el, hogy nincs olyan, hogy minden hónapban, évben csak gyarapodás van. Nem tudják értelmezni azt, hogy lefelé mutatnak a kilátások. Így könnyen elő tud fordulni, hogy pánikolnak amiatt, ami most vár ránk.
Félreértés ne essék, nem vagyok én se nagy öreg 35 évesen, de a 2008-2009-es válságot és az utána lévő pár évet én már nagyon megéltem. Láttam, ahogy szüleim minden megtakarítása elmegy arra, hogy meg tudják tartani a munkahelyüket, és ne vesszen el 15 év munkája. Mondták a szemembe 2013-ban, hogy a nettó 500Ft-os bérigény diplomás munkára kigazdálkodhatatlan, és dolgoztam 7 évvel ezelőtt havi nettó 150-ért, és örülni kellett annak, hogy szakmában dolgozhatok.
Nem jók az előjelek most sem, de én már sajnos láttam ilyent. Sokan szerintem még nem, és ez lehet nagyon ilyesztő. Most kell majd a komoly kockázat tűrés, a kemény kezezek és a kitartás, hogy elviselje a befektető, azt amiről eddig csak beszéltetek: évekig ülni a veszteségben, és várni a fellendülést.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#75015) stingy2 válasza A Zéé (#75014) üzenetére


stingy2
senior tag

A "kemény kezekről" jut eszembe, ha vki netán itt még nem olvasta volna: A medve piacok elsődleges szerepe a pénzügyi ökoszisztémában, hogy vagyontranszfert indukál a tapasztalt és a tapasztalatlan szereplők között. A transzfer irányát valószínűleg magad is kitalálod, sok-sok kisbefektető pénze vándorol át kevés nagy szereplő kezébe.

#75013PredatorZoli
"Iszonyatosan pánik szaga van ..."- így van. Nem pánikolni kell, hanem felkészülni a különféle lehetőségekre, azok valószínűségének megfelelően.
Nézzük racionálisan miért nem lesz csőd (szerintem): adósság kb.75%-a HUF. Ebből van bőven, ha elfogy majd csinálunk. 2, EU-nak sem érdeke a teljes összeomlás, ha nem is lesz megegyezés, valami kompromisszumot kiötlenek "jut is marad is" alapon. 3, Végső esetre ott az IMF, az fájna a legjobban, de ha nincs más megteszi. A lényeg, hogy nem kell az összeomlásnak túl nagy valószínűséget adni, mert az hülyeség, én inkább úgy gondolkodok, hogy ha eljön az apály, legyen rajtam fürdőgatya, viszont ha cunami lesz, ne tátott szájjal álljak a parton, hanem biztonságban elérjem a hegytetőt.

[ Szerkesztve ]

INTJ

(#75016) PredatorZoli válasza A Zéé (#75014) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Az, hogy milyenné válnak a jövedelmi és megélhetési viszonyok azt egy másik tészta.
Itt elsősorban arra utaltam, hogy az utóbbi időben megszaporodott a "hova menekítsem a pénzem" kérdés. Ebből látszik, hogy pánik van, mert aki felkészületlen és alacsony pézügyi ismeretekkel rendelkezik, csak az kap ilyenkor az eszéhez. Aki tájékozott egyébként is, az eleve úgy fektette be a pénzét hogy ilyen helyzetben sem kell "menekíteni". Úgy kell befektetni, hogy ne kelljen "menekíteni" az első pánikkeltő esti híradó után.

(#75017) robag93 válasza A Zéé (#75014) üzenetére


robag93
tag

Kezdő tanárok ma nettó 140-ért dolgoznak :))

(#75018) bigdady válasza Drizzt (#74999) üzenetére


bigdady
nagyúr

Kb ugyanannyi felemelni a visszaváltási díjat itt is ott is

(#75019) Lex Icon válasza robag93 (#75017) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nettó 173e a minimálbér (szakmai). :U

[ Szerkesztve ]

(#75020) robag93 válasza Lex Icon (#75019) üzenetére


robag93
tag

Remek, ez biztos vigasztalja őket. A kezdő pedagógus bruttója 203 000 Ft.-, ami egy acélos 135 000 Ft.- sincs. Majd 2-4 év után hatalmasat emelkedik br. 234 600-ra :D

(#75021) PredatorZoli válasza robag93 (#75020) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

br 260k a szakmunkás minimálbér, erre minden tanár bérét kiegészítik. Ezért van az, hogy ugyanannyit keres a pályakezdő meg a 10 éves tapasztalatú is.

(#75022) stingy2 válasza robag93 (#75020) üzenetére


stingy2
senior tag

És? Akkor el kell menni oda dolgozni, ahol fizetnek annyit, amiből megélnek. Én pl. régebben multi cégeknél különféle sales-es pozikban dolgoztam, ott szerettük a pedagógusokat, mert jól tudták az ügyfeleknél alkalmazni a tudásukat. A fizum már tíz éve is br.700 felett volt jutalék nélkül key account pozícióban. Később régióvezetőként nettó 1 M felett.

INTJ

(#75023) A Zéé válasza PredatorZoli (#75016) üzenetére


A Zéé
addikt

Igen, menekíteni próbálja mindenki a pénzét, mert nem tudja feldolgozni azt, hogy bukóban lesz. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem lesz semmi olyan mainstream, átlagos kockázatú megtakarítási forma, ami a tényleges infláció felett hoz a következő 1-2 évben, pedig most mindenki ezt keresi, ahogy mondod is, pánik szerűen. Ez ellen nem véd a divezifikáció sem, csak tompítani lehet a hatását.

Just a simple Lineman...

(#75024) robag93 válasza stingy2 (#75022) üzenetére


robag93
tag

Tudom, tudom minek ment oda.. :))

#75020 Köszi tudom, hogy kiegészítik, erre írtam hogy biztos ez nagyon vigasztalja őket. Félreérthető voltam.

(#75025) David89 válasza PredatorZoli (#75021) üzenetére


David89
tag

Ne feledkezzünk el a gáláns szakmai pótlékról, ami további 20%-kal pallérozza az illetményüket. Anyám révén van némi rálátasom az iskolai dolgokra, és továbbra is elriaszt, hogy majd egyszer magyar iskolába irassam a gyerekem.

(#75026) Szibilla válasza PredatorZoli (#75013) üzenetére


Szibilla
aktív tag

Én nem pánikolok, csak ha már diverzifikálásról van szó, ne csak a kincstárnál legyen minden és a fintech sem tűnt rossz opciónak a rövid távú, bármikor mozgósítható összeg számára. Az, hogy külföldi felügyelet, még pozitívum is lehet, a kockázatai mellett persze.
Ha TBSz-re teszem, az utalási és a vételi-eladási jutalékokkal, plusz az esetleges idő előtti feltörés költségeivel is számolni kell, így is jobban megéri? Persze tudom, ez időtávtól is függ, stb.

Nem millióknak keresek így helyet, olyanjaim közalkalmazottként nincsenek sajnos.

(#75027) PredatorZoli válasza A Zéé (#75023) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Nincs olyan befektetés ami minden időpillanatban infláció felett hoz és még "menekíteni" is lehet vagyis nincs kockázata. De kockázatos eszköz sincs olyan ami minden pillanatban infla felett hoz. A kockázatosabb eszközök is csak hosszú távon teljesítik túl az inflációt, van olyan idő amikor kb semmi nem tudja, és vannak idők amikor lényegesen felülteljesíted az inflációt kb szinte bármivel.
Mi a probléma? Sok tudatlan a jó időkben elvan mint a tücsök, a rossz időkben meg elvárná hogy akkor az ő pénzét mondja meg valaki hogy mibe menekítse hogy az inflációnál jobban növekedjen neki, de lehetőleg ugyanúgy fojtathassa a tücsök életét és ne kelljen elköteleződnie évekre semmi mellet, kockázatos se legyen meg semmi, csak "menekítene".
Aki az első neccesebb helyzetben "menetkíteni" akar még egy állampapírból is meg kb mindenből amiben van magyar betű, annak annyira szar a kockázattűrő képessége hogy kb a bankbetétnél/készpénznél nagyobb kockázatú befektetés úgy egyáltalán nem való neki.

(#75028) Lex Icon válasza robag93 (#75020) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ez csak akkor lenne lehetséges, ha a pedagógust nem napi 8 órás munkaviszonyban alkalmazzák. Ha 8 órában van, akkor törvény szerint kötelezően legalább 260 bruttót kell kapnia és erre jönnek még a pótlékok. A neten rengeteg hazugság meg hülyeség terjed mindenféle témában, ahogy ebben is.

(#75029) Attis7 válasza robag93 (#75020) üzenetére


Attis7
tag

Vidéki szakképzési centrumba 300e bruttóval keresnek informatika tanárt, meg a 260e-s garantált bérminimummal rendszergazdát és láss csodát egyiket sem találtak június eleje óta, ráadásul aki ott tanít az már nem is pedagógus, csak oktató, azaz ha vmi 10%-os béremelés véletlenül be is figyelne a pedagógusoknak, nekik az sem járna.

[ Szerkesztve ]

(#75030) aujjobba


aujjobba
addikt

Eszem megáll.
Évekig sírt itt mindenki, hogy mikor jön már végre egy jó kis recesszió, majd jól bevásárol részvényeket, ingatlant, kriptot, kutyafülét nyomott áron.
Még csak az előszelét érezni, de már nyomjátok a deviza cash-t, állampapírt, külföldre menekített/fintech-nél parkoltatott pénzeket.

Zoli:
mellett!
egy t-vel kicsit mást jelent :)

[ Szerkesztve ]

(#75031) Yager01 válasza Fifi (#75010) üzenetére


Yager01
senior tag

Köszönöm a megerősítést mindenkinek - #75011Feriboy2

Azt látom, hogy jelenleg nem tűnik rossz megoldásnak PEMAP ha EUR -ja van az embernek. A kamathozam az minimális de legalább a pénz romlástól védve van az infláció követése által.

Az egyedüli para talán ezzel a befektetési formával kapcsolatban, hogy a Forint hirtelen meglódul és a mostani HUF/EUR viszonyhoz képes jóval erősebb lesz tehát árfolyam veszteséget szenved el a befektető. Ez talán akkor kockázat ha mondjuk vki mostanában gondolta, hogy EUR-ra kell váltani a HUF megtakarítását. Hosszú távon kicsi esélyt látok arra, hogy a HUF jelentősen erősödni tudna :(


Még egy dolog. Bármikor vissza lehet váltani büntetés nélkül a futamidő lejárata előtt?

(#75032) stingy2 válasza robag93 (#75024) üzenetére


stingy2
senior tag

Ez egy befektetési fórum, ha együttérzést vársz, szvsz szaladj el egy politika, v szociális topikba. A pedagógusoknak meg volt, van a lehetősége, hogy kiharcolják a megbecsülést, magasabb béreket. Egyszerűen sztrájkolni kell(ene) - de nem olyan viccesen, hogy 10-en kimennek krétával rajzolgatni az iskola elé. Ha meg nem elég "tökösek" akkor ott a váltás lehetősége. De az, hogy nem csinálunk semmit, csak rinyálunk, h milyen x@r az élet, még senkit nem vitt előre. Szerintem...

INTJ

(#75033) Yager01 válasza aujjobba (#75030) üzenetére


Yager01
senior tag

Szerintem az a korosztály aki itt sír nem élt még át a mostanihoz hasonló válságot. Hasonlóan a Covid-hoz ez a mostani is egy új dolog amit sokan nem tudnak kezelni. Nincs tapasztalat, nincsenek kidolgozott hosszú távú stratégiák, menekülési útvonalak...stb. Saját multimnál látom, hogy mennyire nem tudták kezelni a Covid majd a háború okozta káoszt, anyag hiányt, ellátási láncok szakadását...stb. Egy hétfőn meghozott döntés pénteken már érvénytelen :W
Érthető, hogy aki gondolkodik és nem csak az M1-et bámulja "pánikol" és próbálja megtalálni az általa vélt legbiztonságosabb megoldást. :R

(#75034) aujjobba válasza Yager01 (#75033) üzenetére


aujjobba
addikt

Azokat a stratégiákat első körben ki kell alakítani, kockázattűrő képességet felmérni, majd elkezdeni diverzifikált formában megtakarítani/befektetni.
Ennek a pánikszerű kapkodásnak nincs értelme, ahogyan kockázatmentesen infláció feletti hozamot bármiről is elvárni, legyen az forint vagy deviza.

Gondolj bele amikor az OTP beszakadt a 18ezres szintről a felére, azonnal tele lett a topik olyan újdonsült részvényesekkel, akiknek arról se volt fogalmuk hogy néz ki az értékpapír számla, de azonnal vásárolni akartak, mert a szomszéd is.
Hol vannak ezek most vajon, mit kezdtek a tuti befektetéssel az azóta is lassan eső árfolyam mellett?
Elképzelem a beszélgetést “Béla buktál már rajta X forintot, vedd ki már a pénzt és felejtsd el a tőzsdét!”.
Félek valami hasonló lesz a mostani kapkodásból is.

(#75035) Vesa válasza aujjobba (#74994) üzenetére


Vesa
veterán

"PEMAP van nálunk, örülni kell neki, ritkaság az ilyen, főleg teljesen ingyenes és adómentes vezetéssel."

Örülni kellett...eddig. Most azonban minimum véleményes, mert az ország éppen a tömör betonfal felé tart. Az EU megegyezés egy dolog, bár már eleve az sem biztos, hogy ott megegyezés születik, mivel vannak olyan pontjai, amibe a főispán nem egykönnyen fog belemenni (pl. EU ügyészséghez csatlakozás, mert akkor esélyes, hogy a családjával együtt menne a börtönbe), viszont kevesebb szó esik az USA-val való rettenetesen rossz viszonyról, aminek számos közvetlen és közvetett veszélye van a befektetésekre nézve. Egyrészt a már említett kettős adóztatásos ügy belthatatlan károkat okozna, másrészt, az USA jelentős nyomásgyakorló képességgel rendelkezik az EU-ban is, az sem kizárt, hogy a jelenlegi pénzvisszatartásban és a jogállamisági eljárásban is benne van a kezük. Mivel gyakorlatilag a teljes nyugati világgal szembekerültünk, sajnos nem irroacionális hozzáállás az állampapírok iránti bizalomvesztés sem, mert azokra majd valamiből kamatot kell fizetni, nem beszélve a tőke visszafizetéséről.

Jó lenne a PEMÁP és a PMÁP is mint termék, de ahhoz, hogy valaki ebben tartsa a pénzét, bízni kéne a kormányban. Tehát úgy fogalmaznék: aki bízik bennük, azok örülhetnek ezeknek a lehetőségeknek, a többieknek viszont más megoldást kell keresniük.

A tudomány a valóság költészete!

(#75036) Lex Icon válasza aujjobba (#75030) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Akik vártak egy kiadós recesszióra és akik itt pánikolnak, hogy "állampapírt ne", meg "magyart ne", azok nem ugyanaz a két csoport.
Mondjuk recessziót még nem látok, csak valami medvebocs féleség nyammog itt ide-oda. :)

(#75037) Yager01 válasza Vesa (#75035) üzenetére


Yager01
senior tag

Ahogy olvasom elgé kevés aki itt a fórumon bízik a kormányban. Ennek ellenére sokan állampapírt vesznek. Nem könnyű most okosnak lenni

(#75038) Vesa válasza PredatorZoli (#75027) üzenetére


Vesa
veterán

"Sok tudatlan a jó időkben elvan mint a tücsök, a rossz időkben meg elvárná, hogy akkor az ő pénzét mondja meg valaki, hogy mibe menekítse hogy az inflációnál jobban növekedjen neki"

Hanyagolni kéne ezt a felfogást, mert teljesen téves! Azért is tanulnak emberek szakmákat és szereznek képesítést bizonyos területeken, hogy szolgáltatást tudjanak nyújtani azoknak, akik abban nem jártasak. Tőled sem várható el, hogy a saját házadat magad tervezd meg, mert nem vagy építészmérnök, nem értesz hozzá. Ezért te is megbízol egy építészt, egy statikust, egy gépészmérnököt stb., hogy amihez Te nem értesz, azt oldja meg helyetted. Természetesen nem ingyen, hanem pénzért cserébe. Ez minden területtel így van, egy ember nem érthet mindenhez IS! Akkor miért lenne kevésbé örgödtől való, hogy azok az emberek, akik pénzügyi területen dolgoznak és értenek hozzá, tanácsot adjanak azoknak, akik nem ebben mozognak?

Én vállalkozó vagyok, nem kis céget vezetek. Meg kéne tanulnom könyvelni, számvitelt, jogászkodást és mindent amellett, hogy egyébként maga a tevékenység amit végzek és a cég vezetése önmagában elviszi a véges időm jelentős részét? Nyilván nem. Azért fizetem a könyvelőt, ügyvédet, egyebeket, hogy ezeket a terheket levegyék a vállamról. A pénzügyekkel sincs ez másként.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#75039) avl


avl
aktív tag

[link]
(sorry a nagybetükért, csak idézem a lényeget)

"Habár a céges autók egy része valójában magánhasználatban van, de jellemzően azért inkább céges ügyintézést folytatnak vele, ez pedig nem nagyon fog csökkenni a magasabb üzemanyagárak miatt....
AZ INTÉZKEDÉS ELLENÉRE TEHÁT TOVÁBBRA IS KIALAKULHAT ÜZEMANYAGHIÁNY, NEM SOKAT JAVUL A FOLYÓ FIZETÉSI MÉRLEG (ÉS A FORINT) HELYZETE, NEM NŐ A KISZÁMÍTHATÓSÁG, VISZONTNŐ AZ INFLÁCIÓ, ÉS NŐNEK A KORMÁNYZAT BEVÉTELEI. TALÁN EZ UTÓBBI AZ INTÉZKEDÉS EGYETLEN POZITÍVUMA. AZT IS MONDHATNÁNK, HOGY EZ EGY INDIREKT ADÓEMELÉS, AMIT A VÁLLALKOZÁSOK FIZETNEK."

(#75040) HussarF válasza stingy2 (#75032) üzenetére

A pedagógusokkal nem a társadalmi szolidaritás miatt kell együttérezni, hanem mert mindenkinek érdeke, hogy az iskolák ne csak nappali gyerekmegőrzők legyenek, hanem normális oktatást kapjanak a gyerekek. Én a pedagógusok és az oktatás elhanyagolást tartom messze a kormány legnagyobb bűnének. Az ilyen EU-s szájkaraték kanyarban sincsenek ehhez képest, sztem.
Azt a lassú sorvasztást, hogy hogy és mennyi idő alatt lehet majd visszacsinálni, ami itt zajlott, azt nem látom. De mindegy is, ez itt off.

#75034 aujjobba
Gondolj bele amikor az OTP beszakadt a 18ezres szintről a felére, azonnal tele lett a topik olyan újdonsült részvényesekkel, akiknek arról se volt fogalmuk hogy néz ki az értékpapír számla, de azonnal vásárolni akartak, mert a szomszéd is.

Kíváncsi lennék én is, hogy a kollégának vajon működik-e még a módszere :))
1-2-3

(#75041) Lex Icon válasza Vesa (#75038) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Mi itt ingyen próbálunk "személyre szabott" tanácsot adni és nem vagyunk szakképzett pénzügyi tanácsadók, mert ők meg nem osztják itt ingyen az észt. Mi időt és energiát fektettünk az önképzésbe, mert így látjuk biztosítottnak a pénzügyeinket.
Tehát akinek ez nem felel meg, az keressen magának hivatásos tanácsadót és fizesse meg!
Az itt kapott segítségért pedig köszönet illeti meg őket és nem "Hanyagolni kéne ezt a felfogást, mert teljesen téves!" beszólást.

Azért fizetem a könyvelőt, ügyvédet, egyebeket, hogy ezeket a terheket levegyék a vállamról. A pénzügyekkel sincs ez másként.

Nekem nem úgy tűnik. Ha így lenne, akkor nem itt kérnél ingyen tanácsot, majd ekéznéd a többieket, hanem fizetős szakemberhez fordultál volna.

[ Szerkesztve ]

(#75042) Vesa válasza Lex Icon (#75041) üzenetére


Vesa
veterán

Amúgy megnézted, mire válaszoltam? Mert most erősen szalmabáb érvelsz. Egy szóval nem beszéltem olyasmiről, amiről írsz.

A második bekezdésed parádés! Ezek március eleji hsz-ek, amikor a háború kitört és hirtelen valóban ide tévedtem, miután -mint azt is láthatod-, elég régen jelen vagyok a PH-n. Ebből számodra hol következik, hogy azóta nem kértem tanácsot szakembertől is és nem pont azért "ekézem" (bár ez sincs így, csak leírom a véleményemet ami történetesen eltér a tiédtől, ettől még nem lesz "ekézés"), mert a szakember is ezt tanácsolta? A PMÁP-ból pl. a tanácsadó miatt szálltam ki, aki bár az államcsődöt nem tartja lehetségesnek _jelenleg_, de a tvolabbi kilátásokat pont annyira tartja bizonytalannak, hogy az állam felé kitettséget a legminimálisabb szintben határozta meg.

A tudomány a valóság költészete!

(#75043) Lex Icon válasza Vesa (#75042) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Amúgy megnézted, mire válaszoltam?

Be is idézted, így elég nehéz lett volna eltéveszteni. :U

Csak aki ennyire nem bízik a magyar gazdaságban, az miért nem rakja össze holmiját és bök rá a földgömbre? Mert hogy a vállalkozásod lehet már csődbe ment, amikor a PMÁP/PEMÁP/... még vígan fizeti a kamatokat. És ez nem magyar állam/fidesz imádat csak helyén kezelem az adott kockázatot. Nem gondolom, hogy a magyar állam kockázata egy USA/nyugat EU szinten lenne, de azt se, hogy Szíria vagy É-Korea szintjén.

[ Szerkesztve ]

(#75044) Hi!King válasza Vesa (#75038) üzenetére


Hi!King
őstag

Nem értek egyet, mert azt gondolom, hogy a személyes pénzügyi jártasság az az élethez szükséges alapskill, amire akkor is szükség van, ha a pénzügy nem szakmád. Nyilván van amihez kellhet a tanácsadás, de ez nem az a kategória, mikor fogalmad nincs hová tegyed a megtakarítasaidat, mert idáig mindenkinek el kellene jutnia, mert ha nem, akkor nem lesz olyan, aki helyetted vállalja a felelősséget, vagyis vagy átvernek, vagy nem fognak tudni segíteni.

(#75045) Begi válasza aujjobba (#75034) üzenetére


Begi
senior tag

Kicsit magamra ismertem, bar nem sok penzt toltam bele :).
9500-nal szalltam be, nem adtam el 13-on, azota meg havonta veszek hozza par darabot. NYESZ + TBSZ (itt majd ETF lesz belole, ha osszejon az idei osszeg, es vegre lesz idom a temaban olvasgatni).
Legalabbis ez a terv, most...

(#75046) Attis7 válasza Vesa (#75038) üzenetére


Attis7
tag

Mondjuk én egy pénzügyi tanácsadót egy burkolóhoz tudnék hasonlítani, aki pl csak zalakerámiát hajlandó lerakni és csak is és kizárólag mapei ragasztókkal dolgozik. Közben mindkettőtől felveszi a 10-20% jutalékot...

(#75047) aujjobba válasza Vesa (#75035) üzenetére


aujjobba
addikt

Korábban ezt írtad:

még nem sikerült minden pénzemet kivinni az országból, azért egy külföldi ingatlan már folyamatban van, a többi dollárban, forintom már alig van, PMÁP-ból mindent kiszedtem egy maradék 5M-en kívül’

Ez már a pénzügyi tanácsadó javaslata alapján történt?
(Már amennyiben ez publikus info persze.)
Tudnád ezt ajánlani a betévedő “pénzkimenekítőnek”?
Mi van ha emberünknek csak néhány féltenivaló milliója van, olyankor melyik elem ajánlott a fentiek közül?

(Nyilván ha a tanácsadás fizetős volt nem várja el senki hogy tovább add az infót.)

(#75048) Mercutio_ válasza Bugarov (#74911) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tavalyi árakhoz képest 70%-ot drágultak az A4-es fénymásoló/ nyomtató papírok.
Ráadásul az alapanyagár és a Ft árfolyam kiszámíthatatlansága miatt a szállítók nem hajlandóak hosszabb távra fix áron szerződni :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#75049) forumpista válasza avl (#75006) üzenetére


forumpista
tag

Szvsz a kulfoldi deviza vagy valuta tartas teljesen valid.
az elmult 4-5 evben ha valaki a forintjat atvaltotta eurora, usdre vagy epp chf-ra, az siman tobbet keresett rajta (forintba visszaszamolva) mintha barmilyen csoda forintos allampapirt vett volna.

Es ismet csak szvsz, de ha valaki tart a magyar allam “kockazatatol”, de nem is akarja 5-10 evre lekotni a penzet, meg nincs is oriasi penzugyi szaktudasa, akkor a deviza tartas (lehetoleg kulfoldi banknal) siman oke.
persze, nem a legoptimalisabb, de siman benne van a good enough fogalmaban.

(#75050) PredatorZoli válasza HussarF (#75040) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Abból is tudni hogy nem, hogy a srác eléggé eltünt. Elég nagy téttel tolta a swing tradet, biztos bukott rajta egy nagyobbat, ami ahogy akkor mondtam is, valszeg elvitte az összecsikicsukizott lóvé javát vagy még többet is.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.