Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#87001) PredatorZoli válasza BlackV (#87000) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Idén is gyengült 15%-ot, mégsincs görög állapot. Akkor ha 2023-ban is megtörténne, miért lenne? Mindössze egy tartósabban magas infláció lenne belőle, csőd és számlák einstandolása aligha.

[ Szerkesztve ]

(#87002) BlackV válasza PredatorZoli (#86998) üzenetére


BlackV
senior tag

Hát ne haragudj, szerintem meg a 6 éves forintos PMÁP a kontár javaslat. Ilyen hülyeséget ki csinálna, ha ott a 4 éves is minimális kamatprémium hátránnyal de rövidebb futammal?

(#87003) BlackV válasza PredatorZoli (#87001) üzenetére


BlackV
senior tag

mégsincs görög állapot.

Csak kifizetési moratórium, épphogy nincs görög állapot.

(#87004) peetie1 válasza BlackV (#87002) üzenetére


peetie1
aktív tag

Itt? Mindenki. :DD

(#87005) PredatorZoli válasza BlackV (#87002) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Majd jönnek a többiek is és elmondják a véleményüket. Az a javaslat, amit én adtam, szakszerű, akár tetszik neked akár nem. A te javaslatodat pedig inkább nem minősítem, mert nem akarok személyeskedni. Mindenki eldönti majd, hogy figyelembe kívánja-e venni annak a véleményét aki beajánl egy 9%-os egy éves papírt amikor 13%-os is van ugyanilyen időtávban hasonló kondíciókkal.

[ Szerkesztve ]

(#87006) BlackV válasza PredatorZoli (#87005) üzenetére


BlackV
senior tag

Ok, lehet. Nem vitatkozom, mert lehet, hogy nincs igazam. A saját pénzemmel bátrabb vagyok, mint a másokéval. Ha a topik azt mondja 6 éves forintos jobb, nem kardoskodom. Hajrá. A prémium forintossal nekem mindig is a kamtfordulókkal voltak problémáim. Nekem fontos a futamidő. De másnak más a preferencia.

(#87007) avl válasza BlackV (#87002) üzenetére


avl
aktív tag

megforditva:

szerintem meg a 4 éves forintos PMÁP a kontár javaslat. Ilyen hülyeséget ki csinálna, ha ott a 6 éves is 0.75% kamatprémium elönnyel, ami azt jelenti, hogy 4/3 ev utan mar jobb

nekem nincs is "4 éves", de van "6 éves"

(#87008) Yellow73_a válasza ^Andrew^ (#86984) üzenetére


Yellow73_a
tag

Egész pontosan 2023. augusztus 23-án. Addig 2,85%-on kamatozik, akkortól 2024. augusztis 23-ig pedig az eurozóna 2022 átlaginflációján kamatozik + 0,25% kamatprémium, azt követően a 2023-as, majd a 2024-es, stb. infláció a kamatbázis.

(#87009) BlackV válasza avl (#87007) üzenetére


BlackV
senior tag

Ok lehet, tényleg. Talán rosszul közelítem meg. Ilyen bizonytalan környezetben, ahol 15-20% a kimutatott infláció - ahol fogalmunk sincs mennyi a valós (24? 19? 35?), a magyar állampapírra nem befektetésként, hanem rövidtávú kárenyhítésként tekintek. Amikor 5-10% elveszhet a rendszerben ebben a környezetben, nem a 0,75% fáj, vagy nem fáj, hanem a 4- vagy 6 év. De ez szubjektív megközelítés természetesen.

[ Szerkesztve ]

(#87010) Hi!King válasza BlackV (#87000) üzenetére


Hi!King
őstag

Nem jelentene görög állapotot, mert az állam attól még finanszírozni tudná magát. Eleve az 500-as euró további durva inflációval járna, az állam meg egyes költségvetési kiadásait nem, vagy csak infláció alatt növelné, miközben az adóbevételei növekednének forintban az infláció miatt. Valójában most is ezért nem omlott össze a költségvetés. A felelőtlen állam + saját valuta + saját kézben lévő jegybank nem államcsődöt, hanem magas inflációt jelent.

(#87011) ngaba válasza avl (#87007) üzenetére


ngaba
aktív tag

Nekem meg csak 4 éves van, sőt, inkább 3 éves: 2026/J.
Mostantól viszont csak a 6 évest veszem majd.

SzGee: Én értelek, én is vettem: De úgy indul a 2051/G, hogy 2 évig a PMÁP kamatához képest várhatóan évi 7-10% mínusz (az inflációhoz képest meg ugye hagyjuk...), plusz ugye ott van még a marzs, ami szintén 8-9% körül szokott lenni az árfolyamhoz viszonyítva. Szóval ezt kell majd ledolgoznia az árfolyamnak, hogy megérje a PMÁP-pal összevetve. De ha van időd kivárni, akkor jó buli lehet, és ahogy Zoli is írta, jó kiegészítője a változó kamatozású kötvényeknek. De ez sem tuti biznisz, bármennyire is jó vételnek tűnik. (Sokan elhúzódó inflációt és így magasabb kamatszintet jósolnak.)

[ Szerkesztve ]

(#87012) Yellow73_a válasza BlackV (#87006) üzenetére


Yellow73_a
tag

De az ugye megvan, hogy a jelenlegi kondíciók szerint mind a 4, mind a 6 éves PMÁP-ból bármikor kiszállhatsz a felhalmozott kamatokkal, 1% büntetés terhére? Vagyis alig több, mint egy év alatt a 6 éves termel annyival több kamatot, hogy a büntivel együtt is már jobb, ha a 4 éves lejáratakor szállsz ki a 6 évesből. Ha pedig a 4 éveset se tartanád végig, akkor meg pláne jobb a 6 éves. Egyedüli rizikó, hogy nem tudjuk, hogy a jövőben milyen feltételekkel lehet majd belőlük kiszállni lejárat előtt, mert ezt az 1% büntit elvileg bármikor megváltoztathatják.

(#87013) Csabroncka válasza BlackV (#86996) üzenetére


Csabroncka
addikt

"Állam felmarkolja a devizát:" Szerintem erre az igen valószínűtlen szcenárióra elég védelmet nyújt a Wise, vagy a Revolut, azokhoz a számlákhoz nem fér hozzá.

Egyébként ettől kell tartani a legkevésbé.

"in medias res"

(#87014) Ereshkigal válasza Yellow73_a (#87012) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Én ezt nem rizikónak mondanám, hanem inkább realitásnak. Jelenleg ki van nyalva a seggünk. :)

(#87015) BlackV válasza Yellow73_a (#87012) üzenetére


BlackV
senior tag

Az ugye megvan, ha rosszra fordulnának a dolgok, akkor a 4 vs 6 év már nem csak egy érdektelen címke lesz az üvegen, hanem egy valódi feature? A kincstári árfolyamjegyzés megvan ha már a likviditását említed? Érted egyáltalán ezt a kötvényt, mint terméket? A kamatfordulókat érted, hogy mit fizet és mikor fizet? Azt megnézted, hogy tartósan vágtázó inflációs környezetben a kamatfordulókat figyelembe véve, hogy lennél a pénzednél? Tudod mi az a partnerkockázat és duráció? Ha igen, a magyar államot kockázatmentes partnernek tartod, hogy mindegy, hogy 4 vagy 6 év? Ha nem mindegy, akkor reális a kamatprémium felára a 4 éveshez képest? Továbbá: még ha úgy is tekintenénk, hogy az inflációt az utolsó petákig kifizeti nekünk az állam, megéri jelenlegi emelkedő világpiaci kamatkörnyezetben 6 évre(!!!) kölcsönadni a magyar államnak 1,5% (!!!!) kamatért????? (Lehet, hogy megéri, nem tudom.) De az, hogy csípőből lekontároz engem egy topikgazda a ph-n egy ilyen komoly topikban, mert 6 éves helyett 4évesre gondoltam, az nonszensz.

Nem ördögtől való a 6 éves pmáp, vegyél bele, csak értsd a terméket. A topikgazda öntelten magabiztos reakciójából nekem minden lejön, csak az nem, hogy képbe lenne.

(#87016) fokukac válasza avl (#86978) üzenetére


fokukac
nagyúr

én értelek, én is 50% körül tervezek újra venni. De lehet akkor már nem lesz olyan hirtelen visszapattanás 60%-ra, mint egy hónapja... beárazzák a fiúkat és a szavahihetőségüket...

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#87017) nort_on válasza Fandango (#86990) üzenetére


nort_on
senior tag

Mi az időtáv? Nekünk a picinek az egészet indexkövetőbe tettük, 18 év sok idő. Mondjuk az asszonyt sem kellett győzködni, ilyen szempontból szerencsém volt, ő is passzív ETF párti. :U

Nem szabad nagyon konzervatívnak lenni, hosszú távon a legnagyobb kockázat, ha nem részvényben vagy. Anyám példája, a ratyi kötvényes portfóliójával az inflációt nem tudta lekövetni 25 év alatt... Valami "lendület" rv túlsúlyos aránnyal 4-5-ször több nyugdíja lett volna... :F

(#87018) fokukac válasza fokukac (#86843) üzenetére


fokukac
nagyúr

annyiban revideálnám magam, hogy a legrövidebb DKJ-nál már olyan kicsi a marzs, hogy már egy nap után pluszban vagy. Ma vettem délután 3-kor, és 4-kor, értéknap-váltás után már pluszban volt, hozamváltozás nélkül.
Így kb olyan, mint egy látra szóló cucc, minimális költséggel, és azért valamennyit így is hoz... (ha lehet kapni)

[ Szerkesztve ]

Pleased to meet you - hope you guess my name

(#87019) PredatorZoli válasza BlackV (#87015) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

A kontár jelzőt az 1 éves állampapír ajánlása miatt kaptad, mert nem ismerted a diszkont kincstárjegyet. Ezt tartom, szerintem az a javaslatod az volt. De ha megbántottalak vele akkor elnézést.
Ha bevágtázik az infláció, akkor az inflációkövető a következő évben annyit fog adni csókolom.
Nem 1,5%-ért adod kölcsön hanem infláció+1,5-ért, egy pöppet más, nem is fix kamatú a konstrukció hanem változó, aminél híresen nincs kamatkörnyezet-változásból eredő kockázat még a nagykönyvek szerint sem, de ha így érted és tudod a kötvényeket akkor ezt bizonyára tudod.
Éppen most toltad be az összes pénzedet forintba majd állampapírba, majd itt hápogsz össze-vissza. Nem is értem hogy ezek után miért fested fel ennyire apokaliptikusan a Magyar államot mint hitelfelvevőt...

Egyszerűen sértődöttség ez mert nem veregetett vállon téged senki a pénzügyi manővered majd a nagyszerű tanácsod után...

[ Szerkesztve ]

(#87020) BlackV válasza PredatorZoli (#87019) üzenetére


BlackV
senior tag

"nem is fix kamatú a konstrukció hanem változó, aminél híresen nincs kamatkörnyezet-változásból eredő kockázat még a nagykönyvek szerint sem, de ha így érted és tudod a kötvényeket akkor ezt bizonyára tudod."

Bizonyára te pedig tudod mit jelent az alternatívaköltség, mit jelenthet 6ev alatt. Na csovike.

(#87021) Nite


Nite
őstag

milyen forintot kedvezoen erinto hatasrol maradtam le a mai nap folyaman?

418->420->415 :F

Paid my dues!

(#87022) bigpocket válasza Genesist (#86975) üzenetére


bigpocket
csendes újonc

Már megy az átvezetés.

(#87024) Gigicuci válasza BlackV (#87015) üzenetére


Gigicuci
senior tag

Talán érdemes nézni az esetleges jó-rossz kimenetek mellett nézni egy gyakorlatiasabb, ha úgy tetszik üzleti szempontot. (és ez az én spekulációm)

Ha ellehetetlenítenék a korabbi visszaváltást azzal elriasztanák a jövőbeli potenciális belföldi finanszírozókat, továbbá az ország megítélését is negatívan érintené.

Sokkal egyszerűbb lenne pl. 1%-ról 2-re(vagy feljebb) emelni a visszaváltási marzsot. Akár fokozatosan, vagy az új kibocsátás esetében. Én egy vélt félelem miatt nem mondtam le az évi 0,75%-ról.

[ Szerkesztve ]

(#87025) concret_hp válasza fokukac (#87016) üzenetére


concret_hp
addikt

azt úgy zárójelben kérdezem, hogy ugye azzal is okésak vagytok ha mondjuk lemegy 45%-ra és 10 évig ott marad? 29 év az nagyon sok idő ám :K

vagy fullba vagy sehogy :D

(#87026) aujjobba válasza concret_hp (#87025) üzenetére


aujjobba
addikt

Egy esetleges jövőbeli alacsony kamatkörnyezetben a 4% éves kamat nem lesz rossz.
Ami tulajdonképpen évi 8% hozam, ha féláron vetted.

(#87027) ngaba válasza aujjobba (#87026) üzenetére


ngaba
aktív tag

Ez igaz. Csak az a kérdés, hogy mikor jön el az az alacsony hozamkörnyezet. :) (Mennyit buksz addig.)
Ahogy az OTP rv.-árfolyam is el fogja érni a 20e forintot megint, csak az a kérdés, hogy mikor.

(#87028) aujjobba válasza ngaba (#87027) üzenetére


aujjobba
addikt

Ettől függetlenül szerintem jó ötlet erre alapozni a kötvényes portfolio egy részét.
Azokban az években amikor a máp+ számított a legjobb papírnak, a zöld kötvény bőven a névértéke felett forgott.
Most feláldozok valamennyi hasznot a jövőbeli haszon lehetősége miatt, lehet nem jön be persze.

(#87029) Genesist válasza bigpocket (#87022) üzenetére


Genesist
tag

Köszönöm mindenkinek a válaszokat!

(#87030) ngaba válasza aujjobba (#87028) üzenetére


ngaba
aktív tag

Így van, a hosszú kötvény lábba tökéletes. Csak visszaolvasva ezt a szaktopicot, kicsit olyan, mintha megtaláltuk volna a szent grált. A befektetők többsége (a szent piac, amit úgysem tudunk megverni, ugye, ha részvényekről van szó) ezzel szemben most épp azt gondolja, hogy ki kell szállni belőle (legalább ideiglenesen)...

(#87031) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

[belemehet magyarország a minumumadóba, engedményt kapott]

Ez egy érdekes fejlemény. A kettős adózós megállapodás tekintetében ez valószínűleg majdnem biztos megállapodást eredményezne.
Talán az eu-s pénzeken is segít.

[ Szerkesztve ]

(#87032) BlackV válasza Gigicuci (#87024) üzenetére


BlackV
senior tag

Érdekes ez amúgy. Mint befektető, aki a pénzét kölcsönadja, azt látja, hogy az adósa ingyen és bérmentve cserélgeti az alacsonyabb kamatozású hiteleit (máp+), 2x magasabb kamatozású hitelre (pmáp.) Egyfelől, mint hitelező, örülök hogy ez de hülye, drágábbra cseréli nálam a régebbi olcsóbb hitelét, másfelől meg aggódom, hogy ez de hülye és én egy ilyennek adtam kölcsön pénzt. :)
(Mint adófizető meg ne is beszéljünk róla, ha nem vagyok állampapír tulaj, mennyire örülök az ilyesminek.) Szóval szerintem elég unortodox, hogy a bóvli máp+-ból ingyen átengedték sokkal jobbakba az embereket, de persze asszonyt is elzavartam átváltani, még jó. Szóval ha, mint befektetői szemmel nézem, teljesen korrekt lett volna egy 94-95%-os jegyzés a máp+-ra, miután elszabadult az infla.

az ország megítélését is negatívan érintené.

Ha én lennék az S&P, vagy a Moody's, akkor tehát pont, hogy az nem tetszene, hogy Magyarország az államadóssága egy jelentős részét, szociális kérdésként kezeli, hiszen a hitelezői a választói is egyben.

Ezt csak úgy mondom, nekem is, asszonynak is vannak magyar állampapírjaink.

(#87033) Ringman válasza PredatorZoli (#87031) üzenetére


Ringman
nagyúr

kapcsolódó, az eu-s pénzekhez ez csak az egyik szükséges, de nem elégséges tétel lehet:

Cseh Európa-ügyi miniszter: olyan jelzéseket kaptam, hogy Magyarország megérti annak fontosságát, hogy a problémákat még a csúcs előtt rendezzük

amúgy elég szomorú, hogy pont ez a 6% is kell a versenyképesség fenntartásához, de ezt teszi az alacsony hozzáadott értékű gazdaság.

(#87034) sajtos365


sajtos365
tag

Örülhetnek az amerikai részvénnyel rendelkezők? [link]

(#87035) Ereshkigal válasza sajtos365 (#87034) üzenetére


Ereshkigal
őstag

Három kommenttel feljebb. :D

(#87036) Gallmix válasza vnorbi (#86942) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Ha MNB bocsátotta ki és nem hétköznapi forgalomban elérhető (pl nagyszámú 50-es hátoldalára nyomtatott vmi pl). Hanem egyedi akár sorszámozott darab akkor biztos van értéke... És kétlem, hogy a vatera lenne a legmegfelelőbb az ilyesmikre.... komolyabb cuccok inkább aukciókon szoktak elkelni... meg egyéb helyek, lehetőségek.

Vannak egyedi emlékérmék pl starwars kiadásu is (angol jegybank) aminek névértéke 1 font körüli ha jól emlékszem, viszont már kibocsátáskor is ennél sokkal többet ért. Én biztos nem a névértéket venném figyelembe.

A hozzá nem értés csimborasszója lenne ezt elkölteni, megszabadulni tőle (befizetni bankszámlára)... de biztos vannak a világban akik örülnének, ha ilyen helyzetbe kerülnének...

[ Szerkesztve ]

(#87037) axioma


axioma
veterán

A kulonbozo eszkozoket ertekelo es mindenfele mutatokat szamolokat kerdeznem, hogy ha van hozza keznel adatuk, termeszetesen _velemeny_ szinten (en dontok es en hibam ha rosszul): mi van most jobban "learazva", a FAANG reszvenyek vagy akarmelyik allworld ETF? En annyit neztem (de multba nem csak az elmult par napban - van valahol egyszeruen kirajzoltathato grafikon ket ilyen random cuccra, ara'nyukra vagy - azonos devizas - arfolyamukra? idotav 1-2 ev), hogy pl. a Vanguard FTSE All-World UCITS ETF USD az euroban kb. annyi mint a GoogC usd-ben (nagyjabol egyutt estek 100-rol 93-ra).
Konkretan ha hazahoznam tbsz-re a jelenleg meglevo egyedi reszvenyeket (ami tudom uta'lt de hat ez keletkezik, es mivel abbol me'g lesz, az atforgatas mar diverzifikalas is egyben), akkor az etf kiegyensulyozottabb tehat kisebb a lefele kilengese is igy varhato ertekben a tranzakcioval bukok, vagy most epp hasonloan (dollar alapjan) vannak lent? Ha lepek barmit akkor eleve csak usd-n keresztul tudok tbsz-re (meg ft-on keresztul nyesz-re de az eleve kis osszeg) tenni, tehat eladni kell, csak az a kerdes hogy a tbsz-en utana mit venni. [5+ ev tavlat siman, nyugdijig 15 ev minimum].
Azt hagyjuk hogy mennyiert lett jovairva... majdnem ATH volt :(

(#87038) Sub-S válasza Ereshkigal (#87035) üzenetére


Sub-S
senior tag

Rendezés kérdése, lehet lejjebb van hárommal. ;]

(#87039) Vesa válasza Stanlee (#86948) üzenetére


Vesa
veterán

Dehogy, én sem írtam olyat, hogy ez örökérvényű és mindenkire igaz. Arra válaszoltam, miszerint az az életminőség mércéje, ha az ember nem dolgozik és meg tud élni a szimpla befektetéseiből. Erre írtam, hogy számomra az nem minőségi élet, ha lógatom a lábam (pedig már régen megtehetném, van annyi pénzem, amiből ellennék már életem végéig). Csak minek? Marha unalmas lenne cél nélkül felkelni reggel. Ebből viszont nem következik, hogy másnak is így kell éreznie, ez nyilván szubjektív.

Egyénként egy vállalkozás is a folyamatos harcról szól. Csak én nem a főnökkel küzdök, hanem a fafejű hivatalokkal, partnerekkel, egyebekkel.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#87040) Tapsi válasza Vesa (#87039) üzenetére


Tapsi
addikt

A Maslow-piramis csúcsa az önmegvalósítás, amibe a láblógatás kevéssé fér bele. Illetve ahhoz elég sekélyesnek kell lenni. Plusz láthatjuk élő példákon is, hogy végtelenül gazdag emberek sem ezt csinálják, hanem többet dolgoznak, mint egy átlag melós.

(#87041) Vesa válasza Tapsi (#87040) üzenetére


Vesa
veterán

Pontosan.

A tudomány a valóság költészete!

(#87042) Gallmix válasza Tapsi (#87040) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Ez mondjuk nem jelenti azt feltétlenül, hogy boldogabbak is... egészen biztos, hogy vannak akik azért csinálják, mert egyre több és több kell, hogy elérjenek egy szintet, ami "kielégíti őket"... de a megnyugvást sosem találják meg.

A miért itt sem mind1.

[ Szerkesztve ]

(#87043) Tapsi válasza Gallmix (#87042) üzenetére


Tapsi
addikt

Nekik ez jelenti a boldogságot. Illetve inkább azt mondanám, hogy a siker, ami mellé addícionálisan jön a vagyon is.

De ott van az Ikea alapítója, aki hírhedten puritán életet élt, miközben egy vállalatbirodalmat épített fel.

[ Szerkesztve ]

(#87045) concret_hp válasza aujjobba (#87026) üzenetére


concret_hp
addikt

ez remek, de a 45%-os árfolyam amit írtam, az nem állhat elő 4%-os kamatkörnyezetben :C

vagy fullba vagy sehogy :D

(#87046) Ringman válasza PredatorZoli (#87044) üzenetére


Ringman
nagyúr

[link]
‼️They have a deal‼️
Coreper is over.
✔️Hungarian RRP will be adopted
✔️Conditionality procedure will be continued with 55% of funds suspended (instead of 65%)
✔️Hungary agreed to support Ukraine through common borrowing
✔️Hungary agreed to the global minimum tax

The formal approval procedure for all four will be done through written procedure unless Poland vetoes the global minimum tax deal.
The Netherlands was the only member state that abstained while agreeing on RRP

(#87047) JoinR válasza PredatorZoli (#87044) üzenetére


JoinR
senior tag

Akkor lehet vágni a kamatot. ;]

(#87048) Vesa válasza Ringman (#87046) üzenetére


Vesa
veterán

Na, a "győzelmi jelentés" a csapból is folyni fog hetekig. Valami alternatív mesével persze...

A tudomány a valóság költészete!

(#87049) Ringman válasza Vesa (#87048) üzenetére


Ringman
nagyúr

hatalmas nyerés, végül gyak mindent elfogadott Mo, ami ellen kampányolt.

(#87050) travix


travix
aktív tag

én meg pont ma váltottam forintot :W

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.