Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#98001) PredatorZoli válasza gg07 (#98000) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Goldolj bele. Ha átváltasz euroba és befekteted, akkor 2 év alatt kapsz kb mondjuk jó esetben 8% kamatot. Forintban ugyanebben az időben legalább 35%-ot. A difi 27% úgy hogy a váltási költségektől eltekintünk. Ez azt jelenti, hogy a mostani 371-ről 472-ig kéne gyengülni 2 év alatt hogy ezt kompenzálja. Ha annál kevesebb lesz, buktál rajta. Nem mondom hogy nincs rá semmi esély, de azért szerintem ez egy pesszimista forgatókönyv.
Szerintem devizára átváltani csak akkor érdemes ha a tőzsdébe beforgatja az ember a mostani aránylag nyomottabb (másfél-2 évvel ezelőtti) árakon.

(#98002) Vesa válasza PredatorZoli (#98001) üzenetére


Vesa
veterán

Vagy mert diverzifikálni akar. Sok embernél még mindig tényező, hogy nem akarja mondjuk a teljes vagyonát PMÁP-ba tenni még akkor sem, ha egyébként ezzel járna legjobban. Itt is legtöbben csak 15-20%-ban tartanak forintos állampapírt, pedig ha valamikor, akkor most tényleg megérné ebbe tenni mindent. Csakhát az a fránya bizalom...az nincs meg. Már most rinyálnak marciék a kamatköltségek miatt és még nem tudjuk mit hoz a jövő, a tél, meg a fene tudja mi.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#98003) PredatorZoli válasza Vesa (#98002) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

A diverzifikáció egy fontos dolog, ha hosszú távú célokban gondolkodunk. Azt kell megfontolni, hogy 1-2 éves távlatban forintban esedékes célra szükséges-e diverzifikálni és hogy a devizában parkoltatás az jó ötlet-e ezen a téren.

[ Szerkesztve ]

(#98004) axioma válasza Mercutio_ (#97986) üzenetére


axioma
veterán

milyen adovonzat? penzt cserelni penzugyi instrumentumra? erdekelne, h hol lehet pontosat tudni errol...

(#98005) ngaba válasza PredatorZoli (#98001) üzenetére


ngaba
aktív tag

"Szerintem devizára átváltani csak akkor érdemes ha a tőzsdébe beforgatja az ember a mostani aránylag nyomottabb (másfél-2 évvel ezelőtti) árakon."

Én ezt árnyalnám. Ha úgy érzi, hogy túlértékelt a forint, akkor vegyen EUR-t. (Azzal a megjegyzéssel, hogy jó nagyot lehet bukni is rajta. Ez spekuláció. De szerintem jelenleg semmivel sem meredekebb spekuláció "rövid távon", mint tőzsdézni az USA bankcsődök árnyékában.) Nem muszáj 2 évig ülni rajta, lehet, hogy 3 hónap múlva érdemes eladni, és többet nyerhet vele, mint a PMÁP-pal 3 hónap alatt. És ahogy írtam már korábban, pont egy pánikszerű hangulatban (HUF elszáll, részvény-árfolyamok leesnek) tud jó lenni a tőzsdézéshez is, ha erős forintnál váltott valaki.

Azt egyébként én sem tartom jó ötletnek, hogy az ember mindent átcuccoljon PMÁP-ból. Ahogy összefoglalták itt a kommentek: "Biztosítéknak", EUR célhoz (pl. rv. vásárlás) vagy rövid távú forintgyengülésre spekulálni van valamennyi értelme.

(#98006) szabi__memo válasza ngaba (#98005) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Én pl. nehezen tudom elképzelni, hogy a forint még javul az euróhoz képest

(#98007) PredatorZoli válasza szabi__memo (#98006) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ez ok, de 25% fölött kéne gyengülnie 2 év alatt hogy ne nagyon bukjál rajta, nem kell hogy tovább erősödjön.

(#98008) stingy2


stingy2
senior tag

Jelentkezzen, aki 448-as $-nál el tudta képzelni, hogy fél év múlva 340 lesz :D .
Utána pedig az, akinek $-ja volt, és 440 körül (vagy €-nál 420 körül) mindent HUF-ba váltott, majd betette PMÁP-ba. (mert lássuk be, ez volt utólag az évszázad - egyik - üzlete. Csakhogy ott és akkor ezt meglépni nem volt ám annyira egyértelmű. (Török útra is tévedhettünk volna).
Viszont 420-as euronál annál inkább jöttek ide a bekaksizott verebek, akik mostazonnal minden ft-jukat euróba váltották. Jól meg is szívták, dehát a verébélet már csak ilyen.
Amit ebből ki akarok hozni, az csak annyi, hogy ha nem akarunk elvérezni a pénzpiacon, akkor a cselekvésünket ne a fantáziánk mozgassa, mert annak csúnya vége szokott lenni.
Nem győzöm hangsúlyozni:
"Hagyjon fel azzal a tevékenységgel, hogy megjövendölje a tőzsdei árfolyamok irányát, a gazdaság vagy a kamatlábak alakulását, vagy éppen az aktuális választások kimenetelét."

INTJ

(#98009) szabi__memo válasza PredatorZoli (#98007) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Azt én értem és ki se zárném, csak annyit jegyeztem meg, hogy annak, hogy még erősödjön kb semmi esélyét nem látom, így abba tenni pénzt biztos nem kockázat. Forinthoz képest veszteséget lehet belőle a végén, de mint diverzifikálás (vagy armageddon ellenszer) kiváló önmagában is. Szerintem

(#98010) ngaba válasza stingy2 (#98008) üzenetére


ngaba
aktív tag

"Jelentkezzen, aki 448-as $-nál el tudta képzelni, hogy fél év múlva 340 lesz :D .
(mert lássuk be, ez volt utólag az évszázad - egyik - üzlete)"

Vö. #87263 kommentem. Igaz, ez már a 18% után volt, de még 405 ft-os EURHUF árfolyamon. Persze nem látható előre, hogy mi lesz (az irány), de a "nem várt", "nagymértékű" változások a magyar piacok szerintem valószínűbbek most, mint az unalmas csorgás. Azzal lehet sokat keresni... A radikális forintgyengítés ellen csak a "spontán euroizációtól való félelmet" látom, mint érvet. Minden más érv szerint logikus következő lépés lenne... Nép beültetve PMÁP-ba, pipa.

[ Szerkesztve ]

(#98011) bigdady


bigdady
nagyúr

Hali

Van még adókedvezmény start szàmla befizetése? Mennyi? Akkor is ha màk?
Nem látok az adóbevallásban ilyet pedig volt befizetés tavaly csak át lett pakolva mákba és utána nem :R

[ Szerkesztve ]

(#98012) attiati válasza stingy2 (#98008) üzenetére


attiati
veterán

Óvatos jelentkezés :DDD egy ideje irogatom a huf felülteljesítést. Mondjuk nem volt ez annyira nyugodt ft-ban csücsülés, mint amilyennek látszik. Nehéz volt futtatni ezt a longot. Igazából mindegy is, hogy mi volt. Innentől még nehezebb lesz jól dönteni és egy szűkülő HUF kamatfelár mellett tovább futtatni. De legkésőbb egy 32x-be belekóstoló usdhuf-nál újra mérlegelni kell.

(#98013) gg07 válasza PredatorZoli (#98001) üzenetére


gg07
tag

Köszönöm mindenkinek. Igen, az elsődleges célom a diverzifikálás, tehát nem az EUR-al akarok nagy hozamot csinálni, hanem egy esetleges erős forint gyengülést kompenzálni.
És majd akkor vagy részvénypiacra vagy valami assetbe befektetni.

[ Szerkesztve ]

(#98014) cdl


cdl
senior tag

Nemrég volt szó róla, de nem volt konkrét időt megadva:
Ha visszaváltanék egy kis BMÁP-ot, mennyi idő múlva landol a bankszámlámon az értéke?

(#98015) Eagle16 válasza cdl (#98014) üzenetére


Eagle16
addikt

Nekem úgy volt múltkor, hogy hétköznap 10 órakor eladtam, 11 után kicsivel már számlán volt.

₿ ... ₿ ₿... ₿ ₿ ₿

(#98016) emvy válasza cdl (#98014) üzenetére


emvy
nagyúr

Kb. 1 ora.

while (!sleep) sheep++;

(#98017) Fifi válasza bigdady (#98011) üzenetére


Fifi
őstag

Nincs és nem is volt, így az adóbevallást nem érinti.

Állami támogatás viszont van: a befizetett összeg 10%-a max 12eFt, amit már jóváírtak a Start számlán.

(#98018) KMT


KMT
addikt

Sok szó esett arról, hogy miért nem jó választás euróra váltani és várni vele, de arra nem sok válasz jött, hogy miben álljon a meglévő euró. Erste kötvény kedvezőtlenebbnek tűnik, mint az EMÁP.
Más valami? Mondjuk eurós "puskapor" részleges infláció elleni védelmére rövid távon.

(#98019) cdl válasza emvy (#98016) üzenetére


cdl
senior tag

Köszi, akkor ez egy rapid dolog.
(venni akarok egy bringát, de nem tudom mikor jön szembe a használtpiacon. Lehet, hogy hónapok, így kamatozhat nyugodtan az ára)

(#98020) 4ron válasza PredatorZoli (#97996) üzenetére


4ron
senior tag

Köszi. Az alábbi portfólióhoz milyen ETF-et válasszak hosszútávra szerinted? A VWCE-ből szerintem látszik, hogy a viszonylag alacsonyabb kockázatvállalásra szavazok.

PMÁP 45%
P€MÁP 28%
VWCE ETF 26%

⭐ Revolut meghívó ajándék 7500 Ft bónusszal | Raiffeisen Bank meghívó változó ajánlói bónusszal ⭐ Kérd privát üzenetben tőlem!

(#98021) pictigjis


pictigjis
senior tag

amugy ezzel kapcsolatban sincs senkinek josgombje, de szerintetek mikor jon uj pmap-sorozat? kezd sok lenni a felhalmozott kamat, es par millaert szeretnek vasarolni. mintha rabocsatas mar lett volna

(#98022) PredatorZoli válasza pictigjis (#98021) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Szerintem nem lesz már több.

(#98023) PredatorZoli válasza 4ron (#98020) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Szerintem csak növeld a VWCE súlyát, ne tegyél bele új elemet.

(#98024) Gallmix válasza gg07 (#98000) üzenetére


Gallmix
aktív tag

https://granitbank.hu/lakossag/megtakaritasok/deviza-betet

Éves kamat és EBKM 6 hónapra: 1,75%
1 hónap: 1,20%

Gránit Banknál vezetett bankszámla amihez külön igényelhető deviza számla, melynek díjai:
- Euro: 0,5 EUR

Az alap bankszámla kijön 0 ft-ból.

Hm, még nem gondolkodtam rajta jobban megéri-e mint az Államkincstár... De innen az utalás valószínűleg nem ingyenes és nincs eurós kártya sem. De nem kérdeztem utána.

(#98025) Gallmix válasza stingy2 (#98008) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Én eltudtam (sejtettem), el is adtam még jó áron :) És pont Pmápba raktam :DDD

[ Szerkesztve ]

(#98026) Ra3 válasza PredatorZoli (#98022) üzenetére


Ra3
őstag

Én azt nem gondolom hogy a PMÁP-ot egy az egyben beszántanák, olyasmit el tudok képzelni hogy változatnak a kamatprémiumon, csak az meg elég szarul hangzik hogy inflációnál kevesebbet fizet.
Ha megszűnik akkor meg mindenki viszi máshova a pénzét, nem hiszem hogy mondjuk a máp+-t fogja pörgetni akiknek nem jut inflakövető. Az a cél meg hogy minél több államadósság legyen forintban a lakosságnál most fontosabb mint bármikor.
Mennyi lesz jövőre mondjuk a pmáp kamatra kifizetve, nagyjából valaki nézte már? Az az érzésem hogy az össz államadóssághoz képest nem annyira jelentős összeg.

Tavaly év végén azt mondta Varga hogy majd az év második felében, ha már megy le az infla kijönnek valami új papírral, de egyelőre ezzel még se kell kapkodniuk ahogy most kinéznek a dolgok.

[ Szerkesztve ]

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#98027) Ra3 válasza Ra3 (#98026) üzenetére


Ra3
őstag

Ezt mondta Varga tavaly év végén, szóval akkor lehet hogy hamarosan jön az új papír, simán előfordulhat hogy a pmáp-on variálnak valamit hogy ne legyen annyira vonzó:

Így alakul át a lakossági paletta
A lakossági paletta ferincét három fő terméktípus fogja képezni:
Egy fix kamatozású papír, ami majd jön valamikor az infláció tetőzésével.
A MÁP+, ami egy nagyon erős brand.
És az inflációkövető prémium papír.

[ Szerkesztve ]

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#98028) Gallmix válasza pictigjis (#98021) üzenetére


Gallmix
aktív tag

A 2030/J sorozatnál én nem látok rábocsátást, csak egy melléklet módosítást, ahol fel van sorolva azon bankok listája akik forgalmazzák még. Remélem sokáig elérhető lesz még, ugyan ez a konstrukció.

(#98029) BiP válasza Gallmix (#98028) üzenetére


BiP
nagyúr

Remélem én is, hogy sokáig, mert lehet, hogy pár hónap múlva a BMÁP-ban csücsülő részt szeretném átcsorgatni pmáp-ba.
Mert ha majd eljndul lefelé az infla, akkor a bónusz papír kamata is reagálni fog, és akkor a pmáp jobban megérné.
(Jelenleg a negyedéves fizetés miatt a bónusz jobb)

(#98030) pictigjis válasza Gallmix (#98028) üzenetére


pictigjis
senior tag

valoban, meg nem volt

(#98031) PredatorZoli válasza Ra3 (#98026) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ugyan már, ne legyél ilyen fantáziátlan. Az új PMÁP majd nem az előző éves infláció alapján fizet, hanem az adott hónapot 1-2 hónappal megelőző havi infláció alapján, ami folyamatosan csökken majd. Avagy hozzákötik valami buborhoz, hasonlóan ahogy az eurós verziónál csinálták.
A PMÁP-nak a jelenlegi formájában legfeljebb néhány hónapja, de lehet csak néhány hete van.

(#98032) ngaba válasza PredatorZoli (#98031) üzenetére


ngaba
aktív tag

Valószínű, hogy így lesz, de tavaly ősszel is azt találgattuk, hogy mennyivel lesz rosszabb az új PMÁP, mint a 28/K ill a 26/J. Aztán jobb lett, "csak" a futamidőt tolták ki.

(#98033) Llew válasza PredatorZoli (#98031) üzenetére


Llew
senior tag

Akkor most gyorsan kell még venni amíg kapható?
Pont most kezdtem visszaolvasni a topikot, mert eljutottam oda végre, hogy valamit kezdeni kéne a pénzzel. A kincstári számlával mázlim volt, 1 nap alatt
megcsinálták online.
Kezdőként rövid távban és PMÁP-ban és DKJ-ben gondolkodom, mert egy része belátható időn belül kéne.
Ha jól számoltam a kalkulátorral, akkor a PMÁP az 1% visszaváltás miatt kb. 10-12 hónaptól hozza ugyanazt mint a DKJ, ha esetleg visszaváltanám. Szóval olyan 50-50% arányban gondolom osztani őket.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#98034) axioma válasza PredatorZoli (#98031) üzenetére


axioma
veterán

pont ugyanezt tippelem... elozo havi infla, csokkenes eseten akar havonta uj sorozat, es me'g ua premiumot is rateheti, mar sokkal kevesebb a fizetendo kamat [vagy mondjuk egy decemberi forduloval addig tort evvel, 16%-kal, jonep eszre se veszi a dupla atverest [a masik h elso kamat 24dec]]
ezert kerdes a nemhivatalos masodpiac, ha me'gis ki kene szallni [ingatlan], biztos szivesebben adnam maganszemelynek mint az allamnak vissza

(#98035) D1Rect válasza Llew (#98033) üzenetére


D1Rect
félisten

DKJ-vel én csak akkor számolnék, ha biztosan tudom, hogy kell a pénz X időben.
Mondjuk persze az sem mindegy, hogy a bevétel hány százalékát teszed félre, mert azok akik mondjuk a bevételük 20-30%-ából élnek minden hónapban, biztosítva vannak a váratlan eseményre a maradék 80%-ból.

[ Szerkesztve ]

(#98036) Ra3 válasza PredatorZoli (#98031) üzenetére


Ra3
őstag

Ezek mondjuk jók lennének az új lakossági papírnak ilyen 20% körüli kamattal hogy áthúzzon sok embert oda, ami aztán hamar beesik év vége felé.
Most is azt látom ismerősi körben hogy aki nem foglalkozik vele többet az csak rábök arra a papírra ami a legtöbb kamatot mutatja éppen az appban.

Még az is ellenérv a szememben a pmáp jelen formájának kivégzése ellen hogy az állomány azért nem nő olyan ugrásszerűen mint mikor átment mindenki máp+-ból tavaly év vége felé.
Ami infót most hirtelen találtam az 5000 milliárd pmáp állományt emleget, legyen mondjuk 5500 amire már tuti a 16% idén és 20% körüli jövőre.
A 2030/j 500 milliárdjára még nem kellett március vége óta ráadagolni, a januári 2027/k-t fejelték meg most április végén 150-el. Szóval nem hiszem hogy annyira növekszik az állomány, cserébe jó hosszú a futamideje.
De ez mind csak találgatás, majd aztán húznak valami olyat hogy csak nézünk :DDD

[ Szerkesztve ]

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#98037) Llew válasza D1Rect (#98035) üzenetére


Llew
senior tag

Nem a bevétel %-át raknám el, hanem egy régebb óta összegyűlt, eddig nem kezelt nagyobb összeget.
Autóvasárlás van tervbe, annak a keretét tenném DKJ-be, meg rendkívüli kiadásra egy masik kisebbet.
Illetve a bevétel 50%-a is eltehető. Egyelőre azt gondoltam 1 havi béren kívül a maradékokat is folyamatosan beforgatom DKJ-be, aztan idővel kitalalom mit kene csinalni hosszabb távra.
Hosszabb távú pénzügyi cél nincs, illetve a PMAP <=7 éve, ha megtarthato addig az pont jó.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#98038) avl válasza PredatorZoli (#98031) üzenetére


avl
aktív tag

jó ötlet a havi inflahoz !

pl. ha populistaságabb kell, akkor majd akkor vezetik be, amikor az elsö honapban meg epp több minimalisan mint a PMAP (ha PMAP 14.5+1.5=16%, akkor mondjuk ha a havi infla 15%, arra adnak +1.5%-ot) es dobperges közepette: uj ! jobb ! 16.5%-ot ad ! többet, mint az oly nepszerü PMAP ! ...esetleg 17%-ig is elmerészkednek)

(#98039) Gallmix válasza BiP (#98029) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Én nem hazárdirozok. Volt Map+ nekem is, mint sokaknak, de jobban jártam volna akkor is pmappal, mint utólag kiderült.

#98031 PredatorZoli
Az nagyon nem lenne jó :(

#98033 Llew
"Gyorsan kell még venni" ezek ilyen öngerjesztő folyamatok... Bankcsőd sem azért következik be minden esetben, mert a bank annyira instabil, hanem mert megrohanják a betétesek...

Ha hamar elfogy a pmap akkor történni fog valami...

Az itteni spekulációba nincs beleszámítva, hogy még mindig rengeteg pénz hever folyószámlán csak úgy. Lehet egy jövőbeli nagyobb kamat, az azok egy részét is megmozgatja - bár sok mindentől függ... Van olyan ismerős, aki csak legyint... Közben amire szánta, már rég kevés lesz... de legalább a bankja jól járt...

[ Szerkesztve ]

(#98040) D1Rect válasza Llew (#98037) üzenetére


D1Rect
félisten

Biztos lehetne rajta még csiszolni, meg számolgatni, de szerintem ez teljesen oké.

(#98041) Brandynew


Brandynew
őstag

Sziasztok,

Ha a pmáp állampapírom egy részét idő előtt eladom, akkor megkapom vele együtt az arra a részre eső felhalmozott kamatot is vagy ez hogy működik? Tehát hogy juthatok hozzá még a kamatfizetés előtt az időarányos kamat egy részéhez?

(#98042) emvy válasza Brandynew (#98041) üzenetére


emvy
nagyúr

> akkor megkapom vele együtt az arra a részre eső felhalmozott kamatot is

igen

while (!sleep) sheep++;

(#98043) Llew válasza Gallmix (#98039) üzenetére


Llew
senior tag

"még mindig rengeteg pénz hever folyószámlán csak úgy. Lehet egy jövőbeli nagyobb kamat, az azok egy részét is megmozgatja - bár sok mindentől függ... Van olyan ismerős, aki csak legyint... Közben amire szánta, már rég kevés lesz... de legalább a bankja jól járt."

Hát igen valahol én is ez vagyok. Most belegondolva évekkel ezelott kellett volna kezdeni valamit az akkor rendelkezesre állo pénzzel. De utólag már mindegy.

Az emberiség olyan, mint a krumpli: a java a föld alatt van.

(#98044) Tapsi


Tapsi
addikt

Revolut Premium előfizetést vennék valutaváltás devizaváltás miatt. Van bármilyen buktatója a dolognak? Esetleg eltérő (rosszabb) árfolyam, aminek a végén valójában ugyanott lennék, mint Wise-nál?

[ Szerkesztve ]

(#98045) favagoJoska válasza Tapsi (#98044) üzenetére


favagoJoska
tag

Felszámolnak 2 hónapnyi havidijat a lemondásra ha 1 éven belül mondod le.

(#98046) Tapsi válasza favagoJoska (#98045) üzenetére


Tapsi
addikt

Ha minden jól megy, akkor fixen megtartanám, mert a bevételem euróban keletkezik, és azt forintra kell váltanom.

(#98047) Brandynew válasza emvy (#98042) üzenetére


Brandynew
őstag

De hogy, beírom, hogy mennyi névértéket akarok eladni, és azt kapom meg plusz a ráeső felhalmozott kamatot?

És olyat nem csinálhatok, hogy a névértéket nem adom el csak a felhalmozott kamatot?

(#98048) robag93 válasza Tapsi (#98046) üzenetére


robag93
tag

Ha magánemberként csinálod, akkor szerintem a revolut verhetetlen ebben. Talán a ZEN tud versenyezni vele, de ott mostanában variáltak valamit, azt nem követtem.

(#98049) robag93 válasza Brandynew (#98047) üzenetére


robag93
tag

Nem csináltam még ilyet, de eléggé ellent mondana a PMAP konstrukciónak, ami ugye nem kamatos kamat, hanem a kamatot is csak kifizetik a pénzszámlára.

(#98050) Tapsi válasza robag93 (#98048) üzenetére


Tapsi
addikt

Oksi, akkor ez lesz.

Másik kérdés: Revolut virtuális kártyával tudok vásárolni az államkincstárban?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.