Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28351) vans?


vans?
őstag

sziasztok,

meg egy kerdes lakastakarekkal kapcsolatban: mi van akkor, ha 5 eves szerzodest kotok, de 5 ev mulva meg nem fogunk ugy allni, hogy tudunk epitkezni / hazat venni?
Eleg nehez megbecsulni, hogy milyen megtakaritassal fogunk allni akkor, hogy alakulnak a tagabb csaladban a dolgok, hogy tudok eladni meglevo lakast, stb.

koszi!

hábm bábm

(#28352) Oppenheimer válasza vans? (#28351) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Meghosszabbítod a szerződéseket és szívod a fogad hogy csökken az ebkm.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28353) _ATi_1 válasza dptrsk (#28349) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Szia.
Ritka esetben valóban előfordul, hogy benyeli a szolgáltató a tranzakciós adót, de itt nem erről van szó: értékpapír számlákra ennyi a tranzakciós adó mértéke.

(#28354) hati válasza Cyberslider (#28348) üzenetére


hati
addikt

Már eleve fura, hogy a sokat reklámozott, a tranzakciós adót a bankok fizetik meg, és nem háríthatják át az ügyfelekre esetet, még egy állam szolgáltató sem tartja be...

(#28355) Cyberslider válasza hati (#28354) üzenetére


Cyberslider
őstag

A K&H most kényszerített más csomagra (céges), mivel megszűnik, amiben benne vagyok, és amikor bent voltam, azt mondta az ügyintéző, hogy mostmár az új számlacsomagnál a tranzakciós adót át kell, hogy hárítsák! :F Kp felvétl 0.6% limit nélkül, 1 millió ft kivétele 6.000 Ft..
Értem, akkor most mi legyen, pereljem be a bankot szerintetek?

Ezért gondoltam az Államkincstárra (ami szintén rám hárítja, de csak a felét) mert nagyobb összegnél sokat lehet spórolni. Másik lehetőség, hogy átköltöztetem a céget külföldre ;]

[ Szerkesztve ]

https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html

(#28356) apatyas válasza Cyberslider (#28355) üzenetére


apatyas
Korrektor

Mi tart vissza?

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#28357) PazsitZ válasza Cyberslider (#28355) üzenetére


PazsitZ
addikt

Lakossági csomaggalm ár több mint 1 éve meglépték ezt, most eljött a cégessel is.
Nem hallottam senkit, hogy perelt volna, gondolom nincs igazán alapja.

Bár az eddigi csomag megszűnik, de senki nem kényszerít semmire. Olyan számlát és bankot választasz, amilyet szeretnél...

- http://pazsitz.hu -

(#28358) Cyberslider válasza PazsitZ (#28357) üzenetére


Cyberslider
őstag

Hát igen, csak hallottam ezt-azt, hogy a bankokat "büntethetik" az áthárítás miatt, sőt volt olyan is, hogy visszavonták és visszafizették a pénzt. Akkor most nem értem, hogy lehet mégis, persze nem így hívják, de akkor már lehet..? Na mindegy, ez van, a termékek árába sajnos nekünk is be kell építeni ezeket az apróságokat.

https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/cyberslider/index.html

(#28359) BÁ Nutrition válasza bernel (#28335) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

igen, pl pénzt kell utalni mondjuk 1000 fontot, ami gyakorlatban ugy nez ki h korbeutalgatod ugyanazt a pénzt egy delutan es mindenhol kvalifikalod magad. vagy van olyan ahol kell direct debit atualas valahova mondjuk 2. ezt ugy lehet kijatszani h pl az üdvhadseregnek küldesz havi 1 centet meg mondjuk a maltai szeretetszolgalatnak is. persze utalhatsz tobbet is de pusztan a kvalifikációhoz eleg a redszeres havi atutalas meglete a legtobb esetben. a tesco banknal volt olyan h csak siman beraktál parkolni 3000 fontot lekotes nelkul es arra adtak 3 %ot, most ott is irtak elo felteteleket szal neha felul kell vizsgalni a valtozasokat, bar pl ott ugy van h aki regen ilyen feltételekkel kotott arra most se vonatkozik az uj feltetel
osszessegeben azert jopar 10ezer fontot el lehet helyezni jelen pillanatban igy erzekelheto kamatra ami a lakossagnak eleg kellemes ha kihasznalja, ill egy atlag mokus aki nem tobb millio fontból allo portfoliot iranyithat annak szamitanak ezek, kpra amúgy is szukseg van, es ha lehet akkor nem baj ha jo kamatot ad
mas kerdes h foleg kulfoldrol azert az arfolyamkockazattal is szamolni kell. szerintem most amúgy nem tul rossz a a font, csak sokan a 450es allapotaban atallitottak az agyukat, de jobb ha akkor is a hosszu tavu átlaggal számolsz szvsz

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28360) concret_hp


concret_hp
addikt

na ezen mondjuk nem gondolkodtam, mi legyen a terv: vettem daimler részvényt, elég jól sikerült megcsípni az alját, 59.36-ról van. [link] még bőven nem tűnik túlvettnek, de mondjuk ha kiüti a 72-t ami új éves csúcs lenne, az egy távolabbról is jól látható up lenne, de az osztalék sem tűnik rossznak :U

meg úgy nézem lassan lehet venni a következő kör kávét is :DDD

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#28361) BÁ Nutrition válasza concret_hp (#28360) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

kave jonak tunik, a kakao pont most megyeget felfele
en a kukat sajnalom h nem leptem meg, ill azt meginkabb h valamiert robot etf-et nem lehet "angol tbsz" ISA szamlara venni :U :F azt akar egy 20% korul is latnam ertelmet felduzzasztani a portfolioban.

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28362) adalbert1 válasza concret_hp (#28360) üzenetére


adalbert1
veterán

Ennek alapján lenne pár láma kérdésem felétek: ti a megtakarításotoknak mekkora részét fektetitek részvényekbe/árupiaci termékekbe, illetve ezt milyen felületen teszitek meg?

(#28363) attiati válasza adalbert1 (#28362) üzenetére


attiati
veterán

+ bármilyen kicsi is az összeg és játékpénz, engem érdekelne 10-15 bővített mondatban a kávé, kakaó trade mögötti döntéshozatal és gondolatmenet a gomb megnyomása előtt. Azt leírnátok?
Fundamentálisan, szentiment, technikai kép, akármi.

Bármennyire játékpénz, ott kezdődik tanulási folyamat.

(#28364) stangli válasza attiati (#28363) üzenetére


stangli
senior tag

kávét tech alapján kereskedünk, fundához nem sok köze van :)

(#28365) bernel válasza attiati (#28363) üzenetére


bernel
tag

Felteszem pl. a kakaó mögött az van, hogy lement az ára, ezért vegyük meg, és ha felmegy, adjuk el. :)

Ha valaki nem daytradel, csak megveszi, és tartja hónapokig, amögött nem kell nagy trükköt keresni. Pár hónapja cikkeztek, hogy 5 éves mélyponton van a kakaó. Sokan a cikkek hatására vettek, hogy hátha.

(#28366) daniel2121


daniel2121
senior tag

Sziasztok
4 vagy 5 éves ltp-ét érdemes nyitni? A lejárati időn kívül mi a különbség?

(#28367) bernel válasza adalbert1 (#28362) üzenetére


bernel
tag

A klasszikus szabály az, hogy 100 - az életkorod arányban tarts részvényeket, de nemrég olvastam, hogy ezekben a nulla kamatos időkben ennél többet is ajánlanak, ha érdemi hozamot akarsz.

Ez persze csak arra a pénzre vonatkozik, amit nem akarsz rövidesen felhasználni. Ezért 100 - életkor az arány, hogy ki tudd várni, hogy újra felmenjen, ha lenne egy tőzsdei zuhanás.

(#28368) attiati válasza bernel (#28365) üzenetére


attiati
veterán

Befektetésnél nem kell döntést hozni?

Fundamentumokat ott is meg lehet nézni.
Kiesett egy ország termelése sztrájk, kormányválság miatt. Időjárás, versenytársak, helyettesítő termékek.
Ha úgy esett be az ár, hogy a fundamentumokban nagy változás nincs, akkor jobban néz ki.
Pl. nyitott short állomány történelmi high-on van.
Sztem nagyon sok mindent meg lehet nézni befektetéshez is.
És szerintem kis pénzzel is döntést kell hozni. Nagy pénzzel ugyanaz lesz a döntési helyzet, csak még több hibát követ el az ember a nyomás miatt.

Kereskedésnél meg chart, szentiment, crowded trade, akármi. Hol szállsz be, hol ki? Hol stopolod ki? Hol építesz rá a pozira? Valami csak van mögötte.

[ Szerkesztve ]

(#28369) concret_hp válasza adalbert1 (#28362) üzenetére


concret_hp
addikt

amivel egyedileg tradelek, az a kbc-nál van.

kávé, kakaó, meg egyéb árupiac az kb. ahogy írták, sok éves mélypontokon tántorognak, globális kereslet meg nő mindkettőre, ebből nekem az jön le, hogy felfele sokkal nagyobb tér van, mint lefele.

összvagyonhoz képest max 2%-ot teszek 1-1 egyedi termékbe (részvény / árupiac), de inkább 1%-ot mondanék. de alapvetően <15%-a a teljes vagyonomnak ami ott van és még abban is van olyan, hogy eurostoxx etf pl.

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#28370) axioma válasza daniel2121 (#28366) üzenetére


axioma
veterán

A 4 es 5 ev kozott nagy kulonbseg nincs alltamos ebkm-ben, de nyilvan azert a 4 eves jobb. Masreszt ha a kolcsonresz nem kell, akkor havi 5e-re 4 eves, es akkor veszed ki (hosszabbitas, emeles nelkul), amikor van mire elhasznalni. Nem kell mar a kotesnel tulspilazni.
Aztan ha valtozik a helyzet, akkor - modozatsorozaton belul!! - lehet valtoztatni mind futamidot mind szerzodeses osszeget, hogy fel tudd venni a lakaskolcson reszt is - ebben az esetben 2e Ft a modositas miatti dij, plusz ki kell fizetni a ket szerzodes kozti nyitasidij-kulonbozetet.
Ha epp akciosan nyitod, akkor figyelj, hogy melyik sorozat (otp 0.1%-ost is reklamoz...), es hogy mi az ingyenesseg feltetele (emlekeim szerint erstenel a teljes futamido alatt egy nap elteresed se lehet).

(#28371) daniel2121 válasza axioma (#28370) üzenetére


daniel2121
senior tag

köszi a választ, 20k-val akarunk nyitni. Erstés vagyok úgy hogy ott szeretnénk 2db-ot, nincs nagy nyitási kedvezmény ott sem, a felét vagy valamennyit elengednek.

(#28372) stangli válasza concret_hp (#28369) üzenetére


stangli
senior tag

kávé, kakaó esetében milyen időtávon szoktál gondolkodni? stopot szoktál használni? ha igen mi alapján határozod meg? fibo, mozgóátlag, vagy beszállási ponttól 5-10%?

[ Szerkesztve ]

(#28373) concret_hp válasza stangli (#28372) üzenetére


concret_hp
addikt

nem bonyolítom túl , 4rup meg 4rt2 etf-em van, mindkettő jópár éves low-n van, ingyen nem tudod megtermelni és előbb utóbb tuti jön rá sz@r idő vagy valami plusz még a kereslet is nő rájuk, előbb utóbb fel kell menjen mindkettő. ha 3 év alatt fogok velük 50%-ot az egy jó trade :) persze ezekben van tőkeáttét, meg deviza kockázat is, ezért nem feltétlen ajánlom őket azt tegyük hozzá. 4rt2 az most jónak tűnik egy ilyen 1.6x -> 1.9x-re megint, de ha még joban lefordul, ne engem üssél.

szóval ezt tényleg kb. a dőlt betűs rész miatt tradelem.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#28374) stickermajom


stickermajom
addikt

Ti milyen könnyen hozzáférhető helyre tennétek a vésztartalékot? Cetelem takarékszámlát akartam, mert ott legalább nem veszít _annyit_ az értékéből, mintha a folyószámlán állna, de lassan két hete nem készül el.. Hasonlóan likvid terméket viszont nem találok.

(#28375) Ra3 válasza stickermajom (#28374) üzenetére


Ra3
őstag

Fel kell őket hívni ha még nem beszéltetek, ha csak a site-on jeleztél nekik akkor kb. sohanapján fognak jelentkezni.

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#28376) stickermajom válasza Ra3 (#28375) üzenetére


stickermajom
addikt

Bevittem a kitöltött szerződést mindennel együtt személyesen, nem akartam ügynököset játszani. Na ennek kb. két hete. :D Hívtam őket ma kétszer, hogy esetleg szükség van-e valami pótlásra, de visszahívást ígértek csak..

(#28377) bernel válasza stickermajom (#28376) üzenetére


bernel
tag

Két hét? Elég komolytalanul hangzik. Egy komoly pénzügyi szolgáltató ilyet nem engedhet meg magának.

(#28378) Oppenheimer válasza bernel (#28377) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nekem nemrég nyitották meg a számlám. 1 hónap volt + volt 1.5 hónap kiesés mert nem küldték el a szerződéscsomagot. Sokat telefonáltam velük, azt mondták, hogy technikai oka van, netbankot készülnek bevezetni. Szóval türelem. Miután létrejött a számla, kényelmes, úgyh ajánlom. Főleg ha lesz tényleg netbank.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28379) Ra3 válasza Oppenheimer (#28378) üzenetére


Ra3
őstag

Nekem sincs még, a munkatársaim küzdöttek vele, de vidékre, futáros megoldással eddig 2 -3 hét alatt megvolt. Holnap felhívom őket hogy nyitni akarok, kíváncsi leszek mennyi időbe telik.

[ Szerkesztve ]

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#28380) stangli válasza stickermajom (#28374) üzenetére


stangli
senior tag

Szerintem számlavezető banknál alszámla a legegyszerűbb :)

(#28381) stickermajom válasza stangli (#28380) üzenetére


stickermajom
addikt

Alszámlám van, de az nekem túlságosan szem előtt van, ezért önkéntelenül is számolok vele és volt már rá példa, hogy nagyobb dolog miatt lecsíptem belőle egy kicsit. :B Illetve a 0,1% "kamat" miatt csökken az értéke folyamatosan.

(#28378) Oppenheimer 1 hónap? :Y Akkor még időben vagyok..

[ Szerkesztve ]

(#28382) stangli válasza concret_hp (#28373) üzenetére


stangli
senior tag

Értem, köszi! :)
Én JO-val próbálkoztam, jó pár alkalommal, de kistopolt. Amit furának tartok, hogy kb fél évente előjön egy negatív cikk, hogy elverte a vihar, valami baktérium támadta meg, de még mindig esik és esik és lentebb van, mint egy évvel ezelőtt, vagy akár két évvel ezelőtt, miközben a kereslet nő. Érthetetlen...

(#28383) htomi85 válasza Ra3 (#28375) üzenetére


htomi85
tag

Valóban így van, tapasztaltam.
Máshova is vittem a pénzem.

(#28384) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Államkincstárnál tbsz számlát nyitok pénteken. Első befizetést lehet bankkártyával tenni, vagy kell vinnem egy zsák kp-t? (Bár zsáknyi lenne :DDD)

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28385) Ra3 válasza Oppenheimer (#28384) üzenetére


Ra3
őstag

Ha bankkártyával akarsz fizetni az a kincstárnál kp felvételnek minősül, és nyakonver a bankod egy jó nagy pénzfelvételi díjjal. Célszerűbb csak megnyitni a tbsz-t, és webkincstáron intézni a továbbiakat, az kártyás vásárlásnak számít.
De ez amúgy ki is van írva a kincstárnál lépten-nyomon, meg el is mondják ha rákérdezel.

[ Szerkesztve ]

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#28386) Oppenheimer válasza Ra3 (#28385) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Köszi!

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28387) Slownz


Slownz
senior tag

Sziasztok!

A befektetési alapoknál a visszatekintő teljesítményt (hozam) a folyó költségek kivonásával számolják, vagy abból még nekem kell kivonnom a folyó költségeket?

Magyarán ennél a példánál a hozam 1 évre 0,72% - 1,17%, azaz -0.45% volt, vagy 0,72%?

(#28388) axioma válasza Ra3 (#28385) üzenetére


axioma
veterán

Na de minek kene a szamlanyitashoz penz? Uresen megnyitja, es majd kartyas vasarlasokat hajt vegre webkincstaron.
BTW ismeros olyan kormanyablakban nyitott, ahol nincs is penztar (mak-ilag... egyeb ugyintezesi dijakat kartyas vasarlassal lehet fizetni).

[ Szerkesztve ]

(#28389) Oppenheimer válasza axioma (#28388) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem lehet üresen megnyitni. Be kell tenni rá nyitáskor 25k-t. Én meg szerettem volna nyitáskor akkor már a teljes betennivalót betenni, de így nem éri meg.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28390) axioma válasza Oppenheimer (#28389) üzenetére


axioma
veterán

Holnap megkerdezem, de 99.9% hogy a kormanyablakban megnyitottak uresen. Ott ultem mellette es nem remlik semmi tranzakcio. Mondjuk teny, tavaly, ha kozben volt valtozas akkor nyilvan az mar nem relevans.
Mondjuk sima mak-os szamla melle, de me'g az se valoszinu hogy befolyasol.

[ Szerkesztve ]

(#28392) KMT válasza Slownz (#28387) üzenetére


KMT
addikt

Benne van az árfolyamban a költség.

(#28393) st6969


st6969
őstag

Sziasztok,
Babakötvényre fizetek havi 5000Ft-ot, úgy kb. 4 éve, mert anno azt mondták, így lehet "kimaxolni" a támogatást. Érdemes megemelni ezt az összeget?
Köszi :R

(#28394) VirsLee válasza st6969 (#28393) üzenetére


VirsLee
őstag

Nem igazán, közel ugyanezt a hozamot tudod hozni díjmentes, nem kötött célú államkincstári számlával.

(#28395) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

A forward hozamgörbe alapján a következő 7-8 évben fennmaradhat a negatív reálkamat a piac értékítélete szerint, ezt az MNB szerint ki kell használni. Történelmi lehetőségről van szó.

Hát ez csodás. Ha ez tényleg így lesz, akkor itthon tényleg csak lakásba érdemes tenni a pénzt.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28396) adalbert1 válasza VirsLee (#28394) üzenetére


adalbert1
veterán

Szerintem az állami támogatás miatt megéri:
"Az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 6.000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül."
Ez magában 10% hozam (igaz, csak a 60k-ra), ennél többet szerintem jelenleg nem érhetsz el. Igaz, én is csak ezt a 60k-t fogom befizetni a támogatás miatt.

(#28397) Oppenheimer válasza adalbert1 (#28396) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ez nem egyenlő 10% hozammal.
Az infláció + 3% kamatbónusz miatt éri meg.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#28398) concret_hp válasza VirsLee (#28394) üzenetére


concret_hp
addikt

állami támogatás azért egy erős 1%ot tuti hozzáad az éves hozamhoz a végére a babakötvényen a 18 évre nézve, az meg azért nem elhanyagolható.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#28399) adalbert1 válasza Oppenheimer (#28397) üzenetére


adalbert1
veterán

Igazad van, rosszul fogalmaztam, mert ez nem az egész összegre él, csak az éves befizetésre, és ugye csak azt dobja meg 10%-kal.
Azért vicces ez a promó szöveg :D :
"Számítások szerint, minden évben 3 % inflációt feltételezve, 18 éven keresztül havi ötezer forint befizetésével, kb. 2,3 millió forint takarítható meg, ami fedezhet jó pár évnyi tandíjat, vagy az önrészt egy kislakás vásárlásakor (és a gyermek életkezdéskor „milliomossá” válhat)."
2,3 millió olyan helyen, ahol értelmes munkalehetőség is van (pl. Budapest) most sem elég semminek az önrészére, hát még 18 év múlva. :)

(#28400) vzozo válasza st6969 (#28393) üzenetére


vzozo
senior tag

18 éves távlatban én tuti csak részvényeket vennék a gyerkőcnek, mondjuk gyűjtögeted a pénzt, és 3 havonta vásárolsz néhány blue chipet. Nyilván a tranzakciós költség százalékosan már szemmel látható lehet ilyen kis összegnél, de még mindig inkább tenném privát cégekbe a pénzt, mintsem az államra bízzam.:)

Ráadásul osztalékot is kaphatsz, amit újra befektethetsz a havi / negyedéves megtakarításon felül. Nyilván az első években ez marginális lesz, de ha sikerül megfelelő összeget beletenned és a világgazdaság (+ magyar környezet) is úgy akarja, akkor azért egy elég szép summát hozhatsz össze a 18. szülinapjára.

Ami buktató, hogy nem tudom Magyarországon lehet-e kiskorú nevére értékpapírszámlát nyitni, ergo a felnőttek nevén lesz, és ha éppen olyan helyzetbe kerültök, akkor erős akarattal meg kell állnotok, hogy hozzányúljatok.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.