Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#78001) Kukipapa_rr válasza avl (#78000) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Én kezdő vagyok, januárban kezdtem, semmi short, semmi trükközés, egyszerű 60/40 a cél.

A részvény oldalnak most kb. 2/3-a cash (ebben nincs benne tehát a kötvény oldal, ez az, ami ETF-re van szánva). Bónusz miatt amúgy sem egyenletes a befektetésre szánt pénz áramlása, szóval az arány emelkedik várhatóan (ha csak be nem esik minden a következő hónapokban). 5% esések körül vettem eddig egy-egy újabb adagot (2600 EUR a min. díjak miatt), így kompenzáltam a kezdeti ATH közeli vételt.

Többször írtam, hogy emiatt vennék RC-n valamilyen alacsony kockázatú és kamatozású pénzpiaci EUR ETF-et, hogy legalább ne (annyira) inflálódjon, de mindig oda jutottunk, hogy nem igazán van ott ilyen, így marad a cash. Az EUR infláció a bukóm egyelőre.

(#78002) HussarF válasza Stanlee (#77996) üzenetére

Pár hete egy záróvizsga bizottságban ültem Aszódival és ott feljött a az áramár téma. Ő már évtizedek óta mondja, hogy a jelenleg alkalmazott árampiaci modell sz.r. Vvalóban, emlékszem, amikor még csak hallgató voltam, akkor is tartott már erről előadást, hogy a szocialista kormányok alatt, amikor liberalizálni akarták az árampiacot, milyen kétségbeesetten próbálta elmagyarázni nekik, hogy ez nem csökkenteni, hanem növelni fogja a villamosenergia költségeket, mert az olcsóbban termelő erőművek így hozzáhúzhatják majd a drágábban termelőkhöz az áraikat.

Ugye a kereslet-kínálat modell alapján nem indokolható, hogy 50€/MWh-ról 1000-re ugorjon az áramár, hát nincs olyan erőmű egész Európában, aminek tizen-húszsorosára nőttek a költségei.

A németekről meg annyit, hogy mi, szakmabeliek, már évtizedek óta mondjuk, hogy amit a németek csinálnak - a szakmai helyett ideológia alapú energiapolitika - az egy hatalmas hiba. Persze mindig jöttek a fotelszakértőktől az olyan érvek, hogy "a németek úgyis jobban tudják, nehogy már mi magyarok okosabbak legyünk, mint ők". A német energiapolitika állatorovosi lova annak, hogy hogyan nem szabad csinálni. A német zöldek meg... Amikor a politikus azt mondja, hogy nem kell ezekkel az erőművekkel annyit foglalkozni, az áram a konnektorból jön, meg a kobaltot következetesen koboldnak hívja, akkor már tudod, hogy nagy a baj, akkor is, ha még épp nem következett be...

Csak az a probléma, hogy erősen hozzájuk van csatolva a gazdaságunk, szóval az ő hibás politikájuk rajtunk is csattan...

[ Szerkesztve ]

(#78003) PredatorZoli válasza Kukipapa_rr (#78001) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Akkor a te portfoliod nem 60/40-hanem 20/40/40. A 60/40 az az, ami 60/40.

(#78004) Oppenheimer válasza Kukipapa_rr (#78001) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ne foss mar a tozsdetol, ha valoban 60/40-et akarsz akkor told be a penzt most! Azert van a 40 kotveny resz (ami meg magasnak is mondhato), hogyha esik a tozsde, akkor a kotvenybol eladva tudj rebalance-olni. Igy csak le fogsz maradni a hozamrol.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#78005) avl válasza Kukipapa_rr (#78001) üzenetére


avl
aktív tag

köszi a választ

egyetértek az elözökkel, en is arra biztatnalak: a 40% cash-t erdemes lecsökkenteni, az igen komolynak tünik

akár lépésekben is

mert: mi lenne a belépési gondolatod, "kritériumod" ? ha esik X %-ot ? idöpont ? esemény (haboru vége, akármi)

ha ez nincs vegiggondolva, akkor tul sokat lehetsz partvonalon kivül (multkor betettem linkeket mennyit jelent nehany jo napbol kimaradas)

(#78006) Kukipapa_rr válasza PredatorZoli (#78003) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

"egyszerű 60/40 a cél"

A jelenlegi portfólió arány valóban teljesen más, hiszen még ingatlan láb is van benne (bérbe adva), aminek az arányát le szeretném szorítani 10-20 körülire (de ez még képlékeny).

Egyelőre a pénzpiaci részre fókuszálok, ott kéne kialakítani és fenntartani a 60/40-et.

(#78007) avl


avl
aktív tag

(#78008) Kukipapa_rr válasza Oppenheimer (#78004) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

+avl

Lassú DCA a stratégia (3-6 havonta vétel, ill. rendhagyóan, amikor beesik). Jövő nyárra tisztábban látszik a várható gazdasági helyzet, akkor ez újra lesz gondolva. Egyelőre Európa megtorpanni látszik az energiahelyzet miatt, ez kihat az egész világra. Én nem értem az itt látható hurráoptimizmust: mintha csak felfele mehetne mindig minden.

Úgy érzem, jobban tolerálom, ha kimaradok némi emelkedésből, mintha 5-10 évig a mínuszt kéne néznem, mert ATH-n veszek. A cash is pozíció, sosem lehet tudni, mi lesz akciós.

(#78009) SzGee válasza Kukipapa_rr (#78008) üzenetére


SzGee
aktív tag

azért már messze nem ATH minden

If you leave me, can I come, too?

(#78010) PredatorZoli válasza Kukipapa_rr (#78008) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Nem tudom mennyire világos, de ha a jelenleginél tisztábban látszó lesz a helyzet jövő nyáron, akkor by definition az árfolyamok is magasabbak lesznek már akkor.

(#78011) HussarF válasza PredatorZoli (#78010) üzenetére

Hát igen, az nem úgy szokott lenni, hogy esik minden, majd a stock market manager ( ;] ) bejelenti, hogy most már minden oké, és akkor majd jól be lehet vásárolni a gödörben...

Általában még mindenki arról beszél, hogy miylen borúsak a kilátások, de a piac már rég emelkedik. Mindenki értetlenkedik, hogy miért, ez még bull trap meg nem szabad még belevenni, tovább fog esni. Majd mikor már elég magasra emelkedett akkor a szakértők is megmondják, hogy igen, vége már a medvének. Aki akkor akar venni, az nem fogja magát nagyon okosnak érezni, hogy megverte a DCA-zókat ;]

[ Szerkesztve ]

(#78012) favagoJoska válasza PredatorZoli (#78010) üzenetére


favagoJoska
tag

Nem biztos. Az, hogy tisztábban lesz látható még nem jelenti azt, hogy biztosan jobbak lesznek a gazdasági kilátások jövőre.

(#78013) aAron_ válasza avl (#78007) üzenetére


aAron_
őstag

Szeptember végén jön ki az új MNB-s inflációs jelentés. PMÁP-okat megint érdemes lesz felül vizsgálni. Diszkont ráta is nő magasabb inflációs várakozás mellett. Érdekes lesz. Linkelt cikkben 2023-as konszenzusos medián szép magas lett... Századvég szerint lesz a legkisebb :DDD

MNB diszkontkötvényekről egyébként miért nem hallani semmit? Szerintetek mikorra várható?

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#78014) emvy válasza emvy (#77969) üzenetére


emvy
nagyúr

Kiderult, h ok bsztak el, valami elakadt naluk a folyamatban meg regebben.

while (!sleep) sheep++;

(#78015) Nerd válasza Kukipapa_rr (#78008) üzenetére


Nerd
aktív tag

az en hurra optimizmusomat az adja hogy kb mult ev november ota esik sok minden :D. Most kell szepen venni...

(#78016) HussarF

Még sosem vettem DKJ-t, csak az itteni tapasztalatokat olvastam, hogy nem olyan egyszerű jól bevásárolni belőle a szűkös kínálat miatt. Egy barátom mondta tegnap, hogy eladná a MÁP+ -át és DKJ-t venne, 50M-ért. Mondtam neki, hogy az nem biztos, hogy olyan egyszerű lesz, de nekem sem világos, hogy mennyire lenne ez köhögős. A tapasztalatok alapján mennyi idő alatt lehet 50M-t elvásárolgatni DKJ-re? 1-2 hét, minden nap amennyit sikerül?

(#78017) PredatorZoli válasza favagoJoska (#78012) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Amikor rosszak a gazdasági kilátások vagy egyenesen már válság van, akkor sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy tisztán látszik a helyzet (sok esetben a tisztán látás csak illúzió).
Magyarul ha 1 év múlva rossz lesz a helyzet, akkor a dolgok se lesznek tisztán láthatóak (pont az okozza a rossz helyzetet általában hogy senki se tudja mi lesz), szóval véleményem szerint amit írtam, az helyes.

(#78018) bandus válasza HussarF (#78002) üzenetére


bandus
veterán

persze respekt és tisztelet a tanárúrnak, de soha nem dolgozott az energiakereskedelem közelében sem, de imádnivaló, ahogy erről okoskodik. fake it till you make it ;] addig szidták sokan, amíg valóban előállt egy olyan helyzet, hogy a piac nem tölti be minden esetben a funkcióját, és teljesen téves árjelzéseket tud adni.

szerintem a német energiapolitika sem egy rossz irányt fogalmazott meg, csak nem vették figyelembe azt a lehetőséget, hogy az atomenergia kvázi kiszervezése a szomszédba is sérülhet valamikor, akár hosszabb (féléves-éves) időtávra is.

[ Szerkesztve ]

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#78019) katona.jozsi


katona.jozsi
aktív tag

Sziasztok!
Februárban kezdtem jobban utána nézni a befektetéseknek, addig csak ott pihent a pénz a számlámon. A forint kitettség miatt eddig PMÁP-ot vásároltam, de szeretnék részvényeket is egy kicsit elindulni a diverzifikálás felé. Ha jól gondolom, akkor ehhez kell egy revolut számla, ahol forintot tudok váltani pl.: EUR-ra, majd a kiszemelt részvény megvásárlása. Azt szeretném tudni, hogy milyen költség vonzata van egy Revolut számlának? Megéri-e ott váltani, illetve az S&P jó részvénynek számít-e. Illetve mire figyeljek. Milyen egyéb lépések vannak? Köszönöm szépen a segítséget. :R

"Impossible only means that you haven't found the solution yet."

(#78020) favagoJoska válasza PredatorZoli (#78017) üzenetére


favagoJoska
tag

Tehát olyan esetet elképzelhetetlennek tartasz, hogy jövőre tisztábban látszik hogy rosszabbak lesznek a gazdasági kilátások mint amit most látunk?

[ Szerkesztve ]

(#78021) PredatorZoli válasza favagoJoska (#78020) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Eleve nonszensz amit írsz. Mi az hogy tisztábban látszik? Ha rossz lesz a helyzet jövőre, akkor hogy lehetne valami tisztábban látható? A válságos helyzeteknek pont az a definíciója, hogy bizonytalanság van, bizalomvesztés van, senki nemtudja mi hogy merre, senkinek nincs kedve semmihez. Magyarul eleve kizárja az egész azt amit te írsz. Ha senki nem ért belem egyet, szóljatok.

Véleményem szerint egy illúziót vázoltál fel, miszerint a jövőben majd te jobban meg tudod ítélni a helyzetet mint most, pedig a jelen nagytöbbségében amúgy mindig bizonytalan és pont erre jár a tőzsdei hozam, a hosszútávú bizonytalanságból eredő piaci kockázat válalásáért.

[ Szerkesztve ]

(#78022) HussarF válasza PredatorZoli (#78021) üzenetére

Továbbá, ha valami már tisztábban látszódik, addigra már az rég be van árazva, és lekésett róla...

(#78023) Gézengúz válasza HussarF (#78016) üzenetére


Gézengúz
addikt

Kedvedért rápróbáltam 230823-ra, 50-el, engedi.

(#78024) Uyuarasy válasza Gézengúz (#78023) üzenetére

Lehet valtozott a rendszer, de eddig a Jovahagyas gomb lenyomasa utan derult csak ki hogy van-e eleg a vasarolni kivant ertekpapirbol.

(#78025) SzGee válasza Uyuarasy (#78024) üzenetére


SzGee
aktív tag

kártyás vásárlásnál lehet rápróbálni
illetve utalásnál sincs semmi gond, max ha nem utalod be másnapra az összeget, felszabadul
így "le lehet foglalni" magadnak a papírt
viszont az nem működik, hogy vállalod másnapra az utalást, majd felszabadítasz pénzt ami a pénzszámládra megy, mert nem "párosodik" össze a dolog, továbbra is az utalást várja és nem tekinti beérkezettnek a kincstár, legalábbis én próbáltam így és nekem nem ment

[ Szerkesztve ]

If you leave me, can I come, too?

(#78026) favagoJoska válasza PredatorZoli (#78021) üzenetére


favagoJoska
tag

A posztoló (kukipapa_r) arra játszik (vagy inkább azt az esetet is le szeretné fedni) hogy a gazdasági kilátások romlani fognak csak most még vár mert abban bízik hogy jövőre tisztábban fogja látni merre megy a gazdaság. Én legalábbis így értelmezem azt amit írt:

"Jövő nyárra tisztábban látszik a várható gazdasági helyzet, akkor ez újra lesz gondolva."

Erre jött a válaszod ami már véleményem szerint magában foglalta azt az állítást is, hogy a tisztábban látás = magasabb árfolyam. Ez viszont nem feltétlenül igaz.

"Nem tudom mennyire világos, de ha a jelenleginél tisztábban látszó lesz a helyzet jövő nyáron, akkor by definition az árfolyamok is magasabbak lesznek már akkor."


Lehet hogy annyira szar lesz a helyzet és még szarabbak a kilátások, hogy az jár jól aki kivár. Nem is értem ezt miért próbáljátok erőltetni hogy ilyen nem lehet, mert akkor azt is kell hogy állítsátok hogy az árfolyamok csak felfelé mehetnek. Nyilván historikusan így van, de amin a posztoló vacilál hogy később lökje bele a pénzét a tőzsdébe (vagy később eldönti mit is akar csinálni) abból a szempontól valid hogy lehetnek alacsonyabbak az árfolyamok. Teljesen világos hogy a tisztábban látás erre vonatkozott, felesleges értetlenkedni.
Még egyszer. Én nem állítom hogy amit (kukipara_r) csinál az tuti be fog jönni, sőt szerintem is inkább nem fog. Sokkal nagyobb arra az esély, hogy a várva várt esés jóval kisebb lesz mint amiket vár, az emelkedés meg nagyobb és könnyen lehet hogy több hozamról marad le mint gondolta. De attól még az esély megvan rá hogy bejön neki, és hülyeség csavargatni a szavakat hogy mit is jelent a tisztábban látás, meg tetszőlegesen cserélgetni az állításokban a feltételeket hogy kifordítsuk hogy ilyen abszolút nem is lehetséges csak azért hogy védjünk egy nem feltétlenül igaz állítást amit az elején tettünk.

(#78027) PredatorZoli válasza favagoJoska (#78026) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha alacsonyabbak az árfolyamok, akkor a kilátások se tiszták, mert ha az alacsony árfolyam bármikor tiszta kilátásokkal párosulna, akkor nem tudna alacsony árfolyam kialakulni, hisz beáraznák a jövendőbeli emelkedést, hisz az tisztán látszik hogy mikor és mennyi esés után jön. A tiszta kilátás és az eljövendő esés az meg megit egy abszurt kombó, mert ha tisztán látszik hogy gáz lesz tutifrankó biztosan, akkor az már az árfolyamba by definition benne kell hogy legyen. Kár egy egység sugarú befektetőnek azzal áltatnia magát, hogy ő majd tudja és tudni fogja.
Eleve abszurd ez az egész feltételezés, gyakorlatilag azt állítod hogy a kilátások alapján lehet piacot időzíteni. De abban egyetértek, hogy ne firtassuk ezt tovább, valószínűleg elbeszélünk egymás mellett.

(#78028) DopeBob válasza HussarF (#78016) üzenetére


DopeBob
addikt

Igen, gyakorlatilag ezt lehet csinálni, főleg ha közeli lejáratú DKJ lett kinézve. 500k-1M-enként váltani vissza a MÁP+-t aztán vagy sikerül venni, vagy nem.

MZ/X

(#78029) Kukipapa_rr válasza PredatorZoli (#78021) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Értem, amit mondasz, de miért tartod elképzelhetetlennek, hogy jövő nyárra (meg akár a következőn is) 2/3-n állnak majd az indexek? Miért magától értetődő, hogy mindig minden csak emelkedik majd?

Nem arról van szó, hogy várok valami elképzelt alacsony beszállóra, hanem folyamatosan venni szándékozom, csak lassabban, mint azt eredetileg, januárban szerettem volna (1-2 hó helyett 3-6 hó).

Ha közben minden vadul elindul felfelé, azt vállalom. Tapasztalataim szerint gyorsabban zuhannak a dolgok, mint emelkednek, tehát több vesztenivalóm van, ha magas áron beletolok mindent, amikor borúsabbak a kilátások. Ma egy speciális helyzet van, 3 éve nem így tettem volna.

Befektetett pénzt ki nem veszek, de új pénzzel óvatos vagyok.

(#78030) bulikavagyok válasza HussarF (#78016) üzenetére


bulikavagyok
nagyúr

Szerintem jobban jártok ha besétáltok valamelyik megyei igazgatóságra és személyesen intézitek. Én másfél hete segítettem egy haveromnak DKJ vásárlásban (és számlanyitásban), 40 millióért tudtunk venni azonnal. Egyébként 50M felett már nem elég a nyilatkozat, papírokkal kell igazolnod a "pénz eredetét". Szóval talán érdemes lehet 1-2 millióval alálőni.

Szerk.: Bocs, ha jelenleg is ott van a pénz akkor ez tárgytalan.

[ Szerkesztve ]

(#78031) PredatorZoli válasza Kukipapa_rr (#78029) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Szerintem ez a nap félreértése. Én egy szóval nem állítottam azt, hogy az árfolyamok 1 év múlva magasabbak lesznek mint most. Azt mondtam, hogy ha alacsonyabbak lesznek, akkor nem lesz a kép tisztább, sőt, mégnagyobb lesz a bizonytalanság, ugyanis ahoz valaminek történnie kell hogy innen legyen egy 33% zakó, azok nem ok nélkül szoktak menni.

ui.: miben különbözik a befektetett pénz a befektetetlentől? Miért nem gond a már bent levőt bent hagyni és az újat berakni meg miért gond? Ha esést vársz, miért nem adod el a meglevő pozikat is? Hisz azt mondod az esés számodra kockázatosabb mint a potenciális emelkedésből kimaradni.

(#78032) Uyuarasy válasza SzGee (#78025) üzenetére

Kosz a magyarazatot, ezek szerint eddig csak penzszamlarol vettem DKJ-t :)

(#78033) Kukipapa_rr válasza PredatorZoli (#78031) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

És most nem látsz potenciális okokat egy 33%-os zakóra? Én egyre többet.

Természetesen a befektetetlen pénz potenciális pluszhozamot jelent. (Arról nem is beszélve, hogy igazán komoly gond, vagy valami jobb befektetési lehetőség esetén akár a TBSZ-t is fel lehet törni, és a kp a király.)

Ha emelkedőek a kilátások -> betolom, utána havi DCA (2015-2019 között ilyen volt)
Ha borúsak a kilátások -> lassú DCA

Elfogadom, hogy rosszul gondolom, mert a statisztika hosszú távon a vak befektetést indokolja, de a statisztika átlagol. Ezen kívül mi szól ellenem?

(#78034) emvy válasza Kukipapa_rr (#78033) üzenetére


emvy
nagyúr

A piac nem tartja valoszinunek.

while (!sleep) sheep++;

(#78035) Tapsi válasza Kukipapa_rr (#78033) üzenetére


Tapsi
addikt

Én egyre többet.

Mik a fundamentumok a véleményed mögött?

(#78036) IG55 válasza Kukipapa_rr (#78029) üzenetére


IG55
senior tag

Kiszámoló Miklós szavaiból merítve: nem tudod legyőzni a piacot, mert te magad vagy a piac, az átlag. Amit te gondolsz, azt gondol más is, vagyis a piac beárazza, amit gondolsz.

Kicsit ellentmondva magamnak, most én is kivárok részben.

(#78038) aujjobba válasza Kukipapa_rr (#78033) üzenetére


aujjobba
addikt

Ahogyan IG55 is mondja.
Ha te tisztan latsz egy 33%-os gazdasagi visszaesest, azt a tobbi szereplo is latja, ezaltal a jelenlegi arfolyamokba ez a varakozas mar beepult.
Ha majd mindenki tutibiztos lesz abban, hogy nagyobb lesz a visszaeses, mint ami most be van arazva, akkor esnek tovabb az arfolyamok.

Amit most tudunk, az mar be van arazva.

UI.: a COVID hirtelen jott, nem latta elore senki, le is szaladtak az indexek rendesen.
De miutan ez megtortent, es bent ultunk a trutyiban, mindenki tisztan latta mi van, realitas volt a visszaeses/munkahelyek elvesztese/csodok, akkor mar nem ment lejjebb, sot.
Attol tartok ez lesz veled is, amikor esetleg fel Europa didereg a gazhelyzet miatt, az indexek meg nem mozdulnak sehova, es te sem, mas sem fogja erteni miert.

[ Szerkesztve ]

(#78039) Hi!King válasza IG55 (#78036) üzenetére


Hi!King
őstag

Bár én nem pártolom a kimondottan aktív befektetést, de annyit azért megjegyzek, hogy a piacban azoknak a várakozásai is benne vannak, akik folyamatosan kis adagokban vesznek, és arra számítanak, hogy hosszútávon úgyis emelkedés lesz, ezzel folyamatosan fékezve az eséseket. Így akár az is lehet, hogy emiatt nem tudott mélyebbre esni még a tőzsde, de ahogy a kamatemelésekkel fogy a piacon lévő cash, még tovább eshet. Nem mondom, hogy így van, de ez sincs kizárva.

(#78040) favagoJoska


favagoJoska
tag

Szóval nem kell erőlködni, minden be van árazva:
Everything is priced in. :D

(#78041) aujjobba válasza favagoJoska (#78040) üzenetére


aujjobba
addikt

Ez tenyleg shitpost.

Nem ertelek titeket.
Senki se mondta, hogy olyan abszurd dolgok be vannak arazva, mint a peldaban az, hogy emberhusbol lesz a hamburger.
Ahogyan a COVID se lehetett elore bearazva, epp ezert estek be akkor hirtelen az indexek.

Az elore lathato, de legalabbis a tobbseg altal vart esemenyek tudnak bearazva lenni, mint pl. az europai gazdasag melyrepulese a jelenlegi energiahelyzet miatt.

(#78042) julius666


julius666
addikt

Szerintem ez a "be van árazva" mém kicsit túl van ragozva. Alapvetően igaz, de az árfolyamokat nem csak ezek az előzetes várakozások mozgatják. A piac messze nem tökéletes, tud tévedni (fals jövőt árazni). Ha nem így lenne, nem lennének ilyen durva árfolyammozgások (pl. túllövések egyik irányban amikor megváltozik a környezet).

Ennek megfelelően alkalomszerűen lehet is okosabbnak lenni a piacnál. Az egy másik kérdés, erre magyar kisbüfiként mennyi realitás van (szerencséje persze mindenkinek lehet), illetve hogy hosszútávon lehetetlen folyamatosan okosabbnak lenni, sőt, a rendszeres okoskodás jellemzően súlyos alulteljesítéshez vezet.

Mindenesetre ilyen viharos időszakokban, amikor az árfolyamokat piacon kívüli, megjósolhatatlan hatások erőteljesen mozgatják kérdéses mennyit ér a piaci konszenzus. Az biztos, hogy ilyenkor jobb esélyekkel indulhat szembe a piaccal az egyszeri befektető, mint békeidőben (amikor teljes őrültség). Ettől függetlenül azzal érdemes tisztában lenni, hogy iszonyatosan kaszinó ilyenkor is, nagy valószínűséggel nem jön be ilyenkor sem az okoskodás. Amúgy meg mindenki azt csinál a pénzével, amit akar. :))

(#78043) aujjobba válasza julius666 (#78042) üzenetére


aujjobba
addikt

Mindenesetre johetnenek mar azok a jo beszallok, mert a portfoliom gyakorlatilag egy eve egyhelyben toporog.

(#78044) Sisco2 válasza Kukipapa_rr (#78033) üzenetére


Sisco2
tag

Lehet szerencséd az ilyen tippelgetésekkel, de hosszutávon biztos hogy buksz a folyamatosan egyenletes DCA -hoz képest.

Ahogy te magad is mondod, ennek bizonyítására jók a hosszútávu statisztikák. Majd utolag tudod megmondani hogy a statisztikában ez most melyik eset volt amiben éppen benne vagyunk. A kevés kivétel vagy a gyakoribb eset amikor a DCA győz.

Most mondhatnék olyan idézeteket hogy "Even God Couldn’t Beat Dollar-Cost Averaging" vagy akár Buffett-nek van az a mondása, hogy a piac sokkal tovább tud irracionális lenni, mint ameddig a pénztárcánk bírja.

Te csak annyit tudsz tenni, hogy kezeled a kockázatot és diverzifikálsz többet nem.
Nem reklámozom őt, mert nem..
De DCA -hoz kapcsolodan érdemes ezt meghallgatnod:

Kivársz, hátha összeomlik a részvénypiac? Íme az esélyeid, számszerűen!

(#78045) Gézengúz


Gézengúz
addikt

230823 DKJ 10.46%-ra ugrott.

(#78046) Begi válasza Gézengúz (#78045) üzenetére


Begi
senior tag

Ahogy a tobbinel is mintha lenne +1%.
Szupi, pont ma reggel vettem egy nagyobb pakkot... :(((

(#78047) Yellow73_a válasza Begi (#78046) üzenetére


Yellow73_a
tag

Én szerencsére csak 221019-esből vásároltam

(#78048) bigdady


bigdady
nagyúr

HUF-ot mi lelte? :U

(#78049) PredatorZoli válasza bigdady (#78048) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Tépik, ahogy a portfolio szokott fogalmazni ;]

(#78050) bigdady válasza PredatorZoli (#78049) üzenetére


bigdady
nagyúr

Random már lépett is :)

Tájékoztatjuk, hogy a Random Capital Zrt. (székhely: 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., cégjegyzékszám: Cg. 01-10-046204 – a továbbiakban: Társaság) a BÉT real time árfolyaminformáció adatszolgáltatási tevékenységét kivezeti 2022. szeptember 30. napjával. Így az ezzel kapcsolatban kötött szerződés 2022. szeptember 30-án megszűnik, a szolgáltatás nyújtásának utolsó napja ugyanez a nap.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.