Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28151) axioma válasza VirsLee (#28146) üzenetére


axioma
veterán

Ne irj hulyesegeket. A kedvezmenyezett (ha nincs megjelolve, a szerzodo) nem erdemes hogy egy szerzodesnel tobben legyen, mert csak egyre kapja meg az alltam-ot. Pont az a lenyeg, hogy a szerzodo az felnott, a gyerek lehet kedv.-tt, es a felhasznalo meg lehet neki kozeli hozzatartozoja, aki megint a felnott.

Szerk. sorban mentem, de akkor mar legyen itt mind a harom "szerepkor". Meg a negyedik az engedmenyezes, ami meg a banke, ha kombinalt termekrol van szo - nem tulajdona, de megakadalyozhat minden valtoztatast, es kapcsolt termekkel adodo problemak eseten kartalanithatja magat belole.

[ Szerkesztve ]

(#28152) _ATi_1 válasza VirsLee (#28146) üzenetére


_ATi_1
senior tag

Szia!
Miért épp 400e Ft-ot javasolsz befizetni az EP számlára? (500e Ft befizetésével használható ki a maximális adójóváírás)

(#28153) Mercutio_ válasza axioma (#28151) üzenetére


Mercutio_
félisten

+ kiskorúnál még a gyámhivatal is bekavar, ha el akarják adni később a lakást, vagy ez ilyenkor nem játszik?

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#28154) axioma válasza Mercutio_ (#28153) üzenetére


axioma
veterán

Nem, a kiskoru csak regebben volt, akkor is csak otp-nel gond, fundanal nem. A felhasznalo a szulo mint kozeli hozzatartozo, a gyerek nem kell tulajdont szerezzen. Csak az otpltp nem akarta engedni felhasznalni sem - mondjuk az nem is lakascelu volt, hanem a 8 eves szabfel-eknek egyik utolso peldanya.
Ma mar eleg ha a szulo nyilatkozik a gyerek neveben, mert jott vlaami rendeletvaltozas erre is (a fundanal korabbna is ez volt a gyakorlat).

[ Szerkesztve ]

(#28155) adalbert1 válasza Stanlee (#28145) üzenetére


adalbert1
veterán

Ha már kiszamolo.hu, olvastátok előző héten (igazából több weboldalon szerepelt, pl. a hvg.hu-n is) a 34 évesen "nyugdíjba" vonult ember történetét? Vajon mekkora tőkét halmozhatott fel előtte, itthon mi lenne elég nyugdíjnak? Én pl. saját lakással elég szűkösen talán havi 120k-ból is kijönnék, így mondjuk egy 40 millió már elég lehetne hasonló tervhez, viszont ha rám szakadna egy tengernyi szabadidő, akkor valószínűleg többet is költenék, illetve ott van még az is, hogy ha lesz esetleg 2-3 gyerek, akkor ők is rettentő sok pénzt vihetnek el.

(#28156) attiati válasza adalbert1 (#28155) üzenetére


attiati
veterán

A nyugdijas neven posztolo csavorol van szo? Tok regota blogol.

Oneki pont az az elve, hogy a tobb szabadido alatt sokkal kevesebbet kolt felesleges dolgokra, igy visszaesett a kiadasa.

[ Szerkesztve ]

(#28157) zsoltee10 válasza adalbert1 (#28155) üzenetére


zsoltee10
addikt

Sok tényező hajtotta a malmára a vizet, de alapvetően ügyes volt!

A lényeg az ő életvitelében az volt, hogy fiatalon nem suzukit vett hitelre, hanem spórolt. Ezt megtehette azért is , mert lakást nem kellett vennie, ha jól értettem, még autója se volt. Jól is keresett és a 2008-as válság idején vásárolt be részvényeket, említi pl. az ANY-t, amit 500-ért vett és évek óta jól fizet osztalékot. Szerintem 150-ből kijön havonta még most is.
Most jön a de. Nincs családja, gyerekei. Úgy azért Pesten mindjárt más a leányzó fekvése.
Az eredeti kérdésedre visszatérve az ő életviteléhez bőven elég 50-60MFt. Az osztalékokból vígan megél.
Itthon két gyerekes családmodellt alapul véve szerintem kell 100-120MFt tőke ahhoz, hogy az inflációt meghaladó hozamból normálisan megéljen a család.

(#28158) adalbert1 válasza attiati (#28156) üzenetére


adalbert1
veterán

Azt nem figyeltem, hogy milyen néven posztol, de ahogy látom egy új cikk is kikerült a témáról.
Igazából szerintem nekem azért nőnének meg a költségeim egy ilyen esetben, mert a hirtelen keletkező szabadidőmben:
- többféle sportot is kipróbálnék, itt kellene különféle eszközöket/bérleteket vásárolni
- többféle hobbit kipróbálnék
- többet utaznék (oké, ezt lehet elég fapadosan is csinálni, alacsonyan tartva a költségeket)
Illetve szerintem útkereséssel is sok időt töltenék, biztosan előtérbe kerülne az, hogy mit szeretnék igazán csinálni, ha nem kellene pénzt keresnem.
Persze az is lehet, hogy ezek csak az első pár hónapot érintenék, utána lecsengnének ezek a témák, és beállna egy rendszer (pl. 1-2 féle, nem túl költséges sportot csinálnék, nem lenne drága hobbim, stb).

(#28159) BÁ Nutrition válasza adalbert1 (#28155) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ez nem egyedi eset, tucatnyi kulfoldi blogger csinalja hosszu ideje, magyarorszagon is csinaltak regota sokan, max nem voltak tisztaban vele h ennek van "tudomanyos" megfogalmazasa.. Ill a legtobben ezt nem verik nagydobra.. De, pl ez a srac regota szerepel a mediaban mondjuk a bankmonitoron keresztul, nem most adogatja az elso riportjait, van tapasztalata h nyilatkozzon stb, meglatta a lehetoseget h ebbol penzt is lehet csinalni, igy kiprobalja. A moneymustache irta nemreg h a bloggerkedesbol mar tobb a jovedelme mint anno programozokent amibol ugye felepitette a tokejet.. Szal lehet mashogy is csinalni mint napi szinten iroasztalozni. A 30as nyugdijas kifejtette h nagy tudatos, takarekos eletvitel mellett van meg neki a 30x-os toke. Szerintem ez kevesebb mint 250k havi koltseget jelent. Ergo az 90 millio lenne, siman elerhetett ennyi, o asszem 30-es 300millio koze lotte be mint kb ami elegendo. Kinek mi ugye. Kiszamolonal par manus megmagyarazta a masfel milliard szukseges toket, ami ugye vagy 50 millio eves koltseg. Hat lol. Nem a frugal szinvonal, de biztos ferrarival akar maszkalni..
A szabadido novekedese nem feltetlen jelent tobb koltseget, sot sokkal kevesebbet is jelenthet. Pl van idod megcsinalni a kajadat, ami sokkal olcsobb mint a keszet venni, nem kell annyit ruhazkodni, nem kell annyit utaznod, benzinen kocsifutason lehet fogni boven,ha egyeltalan kell kocsi. Sokkal tobb idod van h olvass, tanulj, fejlodj, a stanford egytemnek van egy rakat ingyenes kepzese amit elvegezhetsz, megtanulhatsz nyelveket full ingyen, barmikor kereshetsz penzt paroras melokkal ha az kikapcsol vagy ugy erzed megiscsak tutira mesz. Lazan osszebogaraszhatsz 100ezret neten ami siman eleg ugy h hozza se nyultal a kamatokhoz se. Siman elutazhatsz olyan helyekre hosszabb tavra ami sokkal olcsobb mint itt elni, felteve ha nincs vizumpara.
Csomot pihenhetsz, reggelig lehetne sorolni de mar sokan leirtak ezeket. Rajtad mulik minden, jo ideje nem ujdonsag ez, talan meg itt a forumon is van olyan aki igy tolja..

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28160) hati válasza BÁ Nutrition (#28159) üzenetére


hati
addikt

Vmit nem értek. Ha nem csak a pénze, tőkéje dolgozik, hanem néha Ő is, akkor az nem "fiatal kori nyugdíj", hanem alkalmi munkákból élés.

(#28161) adalbert1 válasza BÁ Nutrition (#28159) üzenetére


adalbert1
veterán

Igen, anno én is olvastam Mr. Moneymoustache és egy másik külföldi blogger írásait is, nekem az a furcsa, hogy valaki Magyarországon is megcsinálta ezt (kint azért egy 100k USD-s éves fizetésből elég jól félre lehet tenni, itthon azért sokkal ritkábbak az ilyen fizetések). Illetve MMM-nak talán valamelyik adakozós posztjánál volt, hogy 400k USD-t termel egy évben a blog (ha jól emlékszem a számokra, az tuti, hogy 100k-t adakozott el) - itthon azért szerintem nagyságrendileg kevesebbet lehet keresni bloggerkedéssel (meg akármivel, ami nyelvi korlátokba ütközik, pl. youtube-on is).
Itthon szerintem, ha maradunk az IT vonalon, akkor csak a nagyon alacsony és nagyon magas szaktudást igénylő munkáknál van olyanra lehetőséged, hogy pár órát dolgozzál (pl. rakd össze a szomszéd PC-jét, vagy valami magas képzettséget igénylő konzulensi melót csinálj), középutat nem igazán látok. Erről jut eszembe, az egyik kollégámnak van hasonló terve, ő azt tervezi, hogy pár év múlva jó lenne valamilyen konzulensnek átnyergelni, így egy évből felet dolgozna, felet pedig töltene bármi mással.
Mondjuk ha eltekintünk az IT-tól, akkor rengeteg egyéb szakma van, amit lehet időszakosan csinálni: oktatás, építőiparhoz kapcsolódó szakmunkák (mondjuk mellékesként festő leszel vagy burkoló, persze itt nem árt, ha értesz is hozzá :) és szeretnéd is ezt csinálni részmunkaidőben) - mintha MMM is írta volna, hogy néha barkácsolgat, és ebből is folyt már be pénz.

Igazából az anyagi függetlenségben szerintem az lenne a legjobb, hogy rengeteg dolgot ki lehetne próbálni, mire megtalálhatnád azokat, amit igazán szeretsz csinálni, és közben semmilyen nyomás nincs rajtad.

(#28162) BÁ Nutrition válasza hati (#28160) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

A nyugdijas az nem kapalhat a kertben es nem viheti a piacra a karalabet? Ez se kulonbozik tole, inkabb mondjak kulfoldon h quit from the ratrace, meg retired, azaz kilepes a mokuskerekbol meg a visszavonul(abb) eletet el abban az ertelemben h pl ha iden mar csak pecazni akar akkor megteheti, nem kenyszerbol teszi ha bevallal ezt azt. Az alkalmi melosok zome azert alkalmi melos mert nincs allando munkahelye, de ha nem vallalna semmit ehenhalna. A tokesek csinaljak ugyanezt mint o, annyi h tobb kevesebb intenzitassal iranyitjak a tokejuket, altalaban jobb ha annyit vallalsz ami nem rombolja az egeszseged, mert altalaban nem a legfrankobb h 200orakat meloznak havonta az emberek. Dehat mindenkinek a sajat igenyei befolyasoljak ezt. A nyugdijas szon felesleges vergodni, lehet nem a legpontosabb magyar megfeleloje a frugal mustachiannak ;]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28163) Stanlee


Stanlee
őstag

Fonokom 38 eves es millardos. Ha ma letenne a lantot es felvenne egy CEO-t a cege vezetesere, akkor mondjuk evente adozas utan nem 4-5 millio eurot tenne zsebre, hanem 100 e euroval kevesebbet, de abbol is meg lehet meg elni. Van csalad, gyerek, csinalhatna masik 2-3at. Persze most mar kevesebbet dolgozik mint regen, de mivel tevekeny ember, igy nem fogja soha abbahagyni a munkat.

Ha nekem is lenne eleg penzem, amibol a mostani szinvonalon meg tudnek elni, ugyanugy dolgoznek mellette, igaz kevesebbet, csak akkor nem azert dolgoznek, mert kell, hanem azert, hogy ertelmesen eltoltsem az idom. Amugy nekem itt Nemetorszagban sem kell tul sok, ha jol szamoltuk akkor kb. havi 1200€/fo-bol megvagyunk.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#28164) BÁ Nutrition válasza adalbert1 (#28161) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ja de elvileg rohadtul nem is kell hozza anyi havi koltseg mint amerikaban, az aranyok a lenyeg, pont ezert is indulnak ki minden esetben a havi kltsegidbol es a beveteledbol. Videki faluban itt kb olyan mint a moneymustache coloradoban. 25kbol o se elne meg nyu yorkban valszeg. Meg losandzseleszben se.
Itt meg kiengeded a tikokat az udvarra es van tojas, ajfont nem kell venni a net meg 3000-5000 forint. Kajat csomot termelhetsz minimal koltseggel, pl almafakat megmetszed evente egyszer, meg permetezel 2x kb es tuti pluszban leszel. Ja persze lehet nem keresel annyit mint vezeto programozokent, de stressz is kevesebb.
Szal nem kell 30millios eves fizu, a Szabolcsnak meg siman volt szerintem 8-10 nettoja evente, csak nem havi 500kbol elt mint amit leirnak a kiszamoloban sokan mint szukseges minimum..
En amugy kb mar megcsinaltam ezt amirol beszelunk, csak meg nem vonultam vissza, brexitig elvagyok aztan meglatjuk. A munkahely igy is hiperlaza, olyan mintha a nyugdijas papa a feszerben el kalimpalna delelottonkent mig foz a mama. Szal nem banom h nem 30xos osszeg van hanem tobb.. Amugy en inkabb tervezek olyasmit h mondjuk egy 10 millioval vmi vallalkozasba kezdeni vagy pedig egy ideig letolni téli szezonokat a szakmaban, ami ha csak 5 ev is akkor is mar olyan qrva sokszoros tokenovekmeny h legkevesbe se a penzert csinalnek barmit a jovoben. De amugy mar jo ideje most is azon gondolkodok h hogy tudnek vmit olyasmit kitalalni amivel elorebb viszem az emberiseget, es ez nem egy blog modnjuk. Otletem lenne is de ahhoz kene zold kartya az usaban, ugyhogy majd kitalalok mast:) lehet ugyis beqrnak egy atombombat californiaba szal lehet jobb is h nem ott leszek xd

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28165) BÁ Nutrition válasza Stanlee (#28163) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Szamfing lajk dat, hiaba hagyod abba a melot h retired az agyad tovabb kattog es ugyis csinalnal valamit, max pihensz fel evet. Tipikusan ezek a takarekos es magas fizetesu emberek nem lesznek nyugdijasok szinte soha olyan ertelemben ha az az eszmeralda nezeset jelenti

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28166) Mercutio_ válasza BÁ Nutrition (#28164) üzenetére


Mercutio_
félisten

Almát és tyúkokat (is) ellopják a vidék tetemes részén, szóval b*szhatod az önfenntartást:DDD a boltokban pedig kisebb választék mellett magasabb árak vannak, mint a nagyobb városok hyperjeiben.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#28167) Stanlee válasza BÁ Nutrition (#28165) üzenetére


Stanlee
őstag

2 evet toltam le napi 6 oras munkaidoben egy foiskolan egy laborban. Azert volt jo, mert delutan 2-kor mar otthon doglottem. A munkahelyen kikreativkodtam magam a laborban, delutan orultem annak, hogy semmitteves van, ill. teljesen mas dolgokkal is tudtam foglalkozni, mint amit a munkaban kellett csinalnom. Igazabol jo ideje volt az eletemnek, mert bizonyos merteku szabadsag volt. A mostani 8 orat ulni kell az irodaban rendszer kevesbe jon be, vagy hogy napi 10-12 orat kell utazni. De hat ez meg ilyen :-)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#28168) adalbert1 válasza BÁ Nutrition (#28164) üzenetére


adalbert1
veterán

Ezzel nekem is az problémám, mint Mercutio_-nak - ahol nagyon olcsó az ingatlan, és termelhetsz is magadnak, ott jó eséllyel lopják a terményt is, az állattartást meg esetleg rendeletekkel is szabályozzák, és egy igényesebb kertesházas övezetben lehet, hogy tyúkot pl. nem tarthatsz.
Illetve Magyarországon gondolkozva számomra kérdéses majd a gyerekek oktatása is, szinte az összes nívós felsőoktatási intézmény Budapesten van, így ha innen nagyon messzire költöznék, akkor nekik maradna a hetenkénti bejárás és a koleszos/albérletes lét (ami nem feltétlen rossz, pl. sok csoporttársat meg lehet így ismerni), kulturális/kulináris lehetőségek is rosszabbak nagyon kis falvakban - szóval szerintem itthon, ha egy bizonyos életszínvonalra vágysz, akkor nem tudsz Budapesttől nagyon messze szakadni, viszont így az olcsó ingatlant már buktad is.

(#28169) BÁ Nutrition válasza adalbert1 (#28168) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

En elegge az osztrak hatar szelen elek, itt azert ez nem napi szintu problema h ellopjak a keritest is, de ettol meg ez lehet igaz masfele, nem vitatom. Azt se h itt sosincs ilyen, es nem kell esetleg szamolni vele, de ugye most arrol beszeltunk h itthon vagy es el kapalod a karalabet az udvaron mert epp miert ne. Net van csinalhatsz mast is. Gyor, sopron eleg nagy varos ahhoz h barmilyen jellegu kikapcsolodashoz nekem megfeleljen. Max metallica koncert nincs a gyori nepstadionban :) de ennyi. Pest onmagaban nekem inkabb kerulendo mint vonzo. Fosulira ott a kolesz ah irod, ill elmeletileg a jovo kihivasok ele fogja tenni a foiskolakat mert a neten elerhetoek lesznek komoly nemzetkozi szintu kepzesek, persze kerdes h a gyakorlati jellegu dolgokat h oldjak meg de a magyar iskolaknak jelenleg se azok az erossegei. Amugy inkabb tartanek a kiszamithatatlanabb itthoni politikai gazdasagi helyzettol minthogy 3 tyukot ellop a szomszed. Szal a brexit ellenere is egyenlore anglia a favorit

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28170) BÁ Nutrition válasza Stanlee (#28167) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Lehet h eljon meg ujra egy olyan idoszak

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28171) carl18 válasza Stanlee (#28145) üzenetére


carl18
addikt

Oké köszönöm a Linket minjár jól átnézzem gyors. :))

Hiába szúr, itt Ryzen a úr!

(#28172) axioma


axioma
veterán

Na igen, csaladosan mindjart mashogy nez ki minden, nem csak anyagiakban, hanem szempontokban is, hogy hol lehet lefaragni. Peldaul suli, azert gimiben me'g eleg tre' a kolesz (legalabbis en osztalytarsaim akik bent laktak, soha sehova, mindenhez engedely stb.), es hat a fovarostol 30-50km-re mar pont nincs se jo bejaras, se jo suli. Foleg egy tehetsegesebb gyereknek, aki nem szakmat akar hanem spec. gimit, osztonzo kozeget.
Amugy a "nem muszajbol dolgozom"-nak akkor van jelentosege, amikor mastol veszi el az idot. Pl. enyim gyerek [ketteske] jart bolcsibe, mert kellett a keresetem, de az csak fizikai megorzes, semmi fejlesztesre nem volt modjuk, munkaero stb. Vagy most peldaul full benathasodva inkabb aludtam volna egy delelottot pluszban. De ha a munkaban is rad varnak, meg a csaladban is vagy magadra kellene az ido, az eleg szar, mindegyiknel kompromisszumozni, balanszirozni kell... pedig mindegyik csak idolegesen tobb a szokasosnal, csak hat persze van hogy egybeesnek (regi munkahelyen karacsony elott voltunk meghajtva sot kulfoldon, most rendszeresen a sulikezdesre, szuloi ertekezletekre jon ossze valami).

[ Szerkesztve ]

(#28173) adalbert1 válasza BÁ Nutrition (#28169) üzenetére


adalbert1
veterán

Oké, Budapesten számomra is sok dolog van, amit nem szeretek (tömeg, dugók, kéregetők, büdös emberek a bkv-n, hosszú utazási idő, stb).
Ha kertes házban laknék, akkor konyhakertet biztos csinálnék, ha egyszer elköltözöm, akkor szerintem fogok is :)
Viszont azért Győr vagy Sopron megint nem az a kategória, mint valami szabolcsi zsákfalu, ahol olcsó a telek, ugyan nem kerestem rá, de gondolom jobb részeken simán közelíthetik az ingatlanárak a budapestieket.
Az oktatás érdekes kérdés, kíváncsi vagyok, hogy az online képzések mennyire veszik át a hagyományos szerepét - most még szerintem csak egy nagyon jó kiegészítő. Illetve ott azért lehetnek olyan hátrányok, hogy nincs egy inspiráló oktató, aki egy száraz tárgyat megszerettetne a diákkal, nincs semmilyen közösség, stb.
Szerintem meg, ha olyan környezetben élsz, hogy minden nap azon aggódsz, hogy most miképp akar meglopni a szomszédság, akkor az ország gazdasági helyzete lesz a legkisebb problémád (lásd.: Maslow piramis :) ).
Mindenesetre bizonyos dolgokban így is hasonlóan gondolkozunk, számomra is a legjobb az lenne, hogy ha minél jobban függetlenedhetnék anyagilag, és mondjuk egy kényelmes, önmagát (majdnem) fenntartó családi házban élhetnék valahol.

(#28174) zsoltee10 válasza adalbert1 (#28168) üzenetére


zsoltee10
addikt

Őőő, én kis faluban lakom, felraktam 4 kamerát, azóta senki meg se közelítette a kerítést. Ennyi. Amúgy se jellemző a lopás, csak nem túl fertőzött környéken kell nézelődni.

Amennyiben eljutnék az általam kívánt mértékű anyagi szabadságig, akkor valahol a Balaton-felvidéken néznék egy takaros kis házat, amihez van akkora telek, hogy elfér egy nagyobbacska konyhakert meg 50-60 gyümölcsfa és csókolom. Elindítanánk a gyerekeket az életbe tisztességgel és aztán élnénk nagy nyugalomban, de tevékenyen.
Számomra ez a nyugdíj dolog nem azt jelenti, hogy nem csinálok semmit, hanem azt, hogy nem muszáj annyit dolgozni, csak amennyit kedvem tartja.

[ Szerkesztve ]

(#28175) VirsLee válasza _ATi_1 (#28152) üzenetére


VirsLee
őstag

Azért, mert havi 19e forint fordítható csak lakáshitel törlesztésre, a többi igazából parlagon hever. Ez 2x520e-költség. Kb. 2x496e forint költségek után. Ebből kifutja 4 éven keresztül a törlesztés. De ennél még kevesebben is érdemes csinálni, csak akkor többször meg kell ismételni. Nem szeretne nagy hitelt felvenni.

(#28176) VirsLee válasza hati (#28160) üzenetére


VirsLee
őstag

De ha azt írja magáról, hogy 30-as vállalkozó és nem azt, hogy 30-as nyugdíjas, akkor senki nem fogja olvasni. Senki nem fog tőle interjút kérni. Kitalált magának egy karaktert, amiből meg szeretne élni munka helyett. Blogolásból, youtube videók készítéséből több pénzt lehet összeszedni, mint átlag munkával. Egyszerűen meg kell találnod, hogy mivel lehet felkelteni az emberek figyelmét. Neki ezzel valamennyire sikerült, hisz sok ember kíváncsi arra hogyan lehet nem-dolgozni, de mégis megélni. Aztán persze bevallja, hogy vannak alkalmi melók, plusz blogolás, plusz előadások :)

(#28177) attiati


attiati
veterán

Nekem ezzel a korai nyugdijjal az a gondom, hogy egyreszt hasonlo tars kell hozza. Mondja meg az asszonynak es a gyerekeknek, hogy nincs többé mozi meg shoppingolas.

A masik - nagyobb - gond:
kevesebbet keres es kisebbek a kiadasai. Egy darabig ez oke, de ha ezt generaciokon at csinalja, akkor kiirja magat az eletbol egy ido utan. Irta, hogy nem jar melohelyre, igy nincs szuksege draga ingekre.
Namost a draga ingeket azert vette, hogy megjelenhessen munkahelyen, ahol olyan kozegben lehetett es megismerhetett olyan embereket, akik inspiralták. Akiknek koszonhetoen elmehetett nyugdijba. Ha nem adja meg a lehetoseget a gyerekének, hogy "draga inget vehessen", akkor elveszi tole ugyanazt a lehetoseget, amit o kapott es kiirja a gyereket az eletbol.

Kapitalista vilag nem arrol szol, hogy valaha is le lehet allni !!

Az elit kozeghez es gondolkodashoz akkor fer hozza, ha költ. Es nem akkor, ha sporol. Kapitalista vilagban nem teremthet ezzel olyan uj iranyzatot, hogy a tarsadalom ertelmesebb retege elkezd sporolni.

Lehet eljon ez az ido egy eghajlati katasztrofaval, vagy a masodik vilaghaboru utan kialakult gazdasagi modell levaltasaval, de nem itt tartunk.

Es a penz koltes nem egyenlo penz szorassal. Egyszeruen penzt kell fektetni feleslegesnek tuno dolgokba.

Es a munkaba jaras nem jelenti az önmegvalositas feladását.
De egy ereje teljeben levo ember szerintem nem teheti meg azt, hogy ne keressen annyi penzt, amennyi telik a kepessegeibol.

[ Szerkesztve ]

(#28178) attiati


attiati
veterán

látom kiszámoló blogban is megy a vérre menő harc, hogy akkor ő most nyugdíjas vagy pénzügyileg független, vagy mi a fene? ;]

Tök egyszerű a megoldás. Azért nevezi magát nyugdíjasnak szeirntem, mert ugyanúgy néz ki a cashflow, mint egy nyugdíjas esetében.
Felhalmoz annyi pénzt, aminek a pénzáramlásából megél a halála napjáig egy spórolós, önellátó életvitellel.

A pénzügyileg független nem ezt csinálja egészen.
A hobbiból dolgozó ember sem ezt teszi és az önmegvalósítást előtérbe helyező ember sem így él.
Magyarul nyugdíjas.

[ Szerkesztve ]

(#28179) BÁ Nutrition válasza attiati (#28177) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Mashogy latom. Egyreszt ugye ezt az iranyzatot nem o talalta ki. Csak egy magyar kepviseloje. Eddig is sokan csinaltak itthon h tokejovedelembol eltek. Az h a legendas heti 4 oras idotartamban lerendezze a tokeje kezeleset az kb ujjgyakorlat. Oke munkanak tekintheto. De.
Jelentektelen mennyiseg, es sokkal tobb ideje marad h olyan emberekkel talalkozzon akikkel szeretne. Siman talalkozhat olyan emberekkel akik hasonszoruek. Akiket o osztonozhet es olyanokkal akik ot osztonozhetik. Sehol nincs leirva h soha egy filler bevetelt nem szerezhet sot lasd monemustachet tavaly 4x akkora bevetele volt csak blogolasbol mint programozokent a 400k dollarral. Enbol ugye akkor adakozott 100k-t. Nem vagy e hatekonyabb a tarsadalomnak ha pl alapitasz egy oskolat? Akar kambodddzzsaban? Vagy borsodban. Bar ott tobb lenne a suket ful szvsz.
Ill sehol nincs leirva h ettol fogva o fekszik egy agyban es infuzioval toltik bele a naftat h eletben maradjon. Nem csak penzzel de a tevekenysege alltal is lehet joval hatekonyabb a kozosseg szamara akár.

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28180) BÁ Nutrition válasza adalbert1 (#28173) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Relativ. Itt a 85 es 86os ut keresztezodesenel is van olyan falu ahol 3 millioert kapsz hazat telekkel. Ill tobbert van olyan is amihez egy hektar kert tartozik. Es nem 10milliokrol beszelek. Ausztria 20 km. Gyor meg 35-40. Szal nem feltetlen gyorszentivNon meg sopronban a loverekben kell nezni hazat 60- 80 millioert

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28181) axioma válasza attiati (#28177) üzenetére


axioma
veterán

Nem szoktam ilyet, de ez most +1.

(#28182) Cathfaern válasza adalbert1 (#28173) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Elköltözöl ide: [link]. Szombathely fél óra, Győr 40 perc, Sopron 50 perc, Bécs 1,5 óra, Budapest 1,5 óra, Balaton 1,5 óra (szezonban péntek délután is, mert nem azon az útvonalon közlekedsz mint 1 millió Bp-i). Ha Balaton meg már hideg mert öregszel, akkor Bük fürdő gyógyvízzel fél óra :) Szóval innen kb. bármit elérsz hasonló idő alatt, mint amit Bp-n belül közlekedéssel eltöltesz. Gyerek választhat Sopron / Győr / Szombathely iskolái között, vagy ha nem akar annyira messze menni, Répcelak meg Csornán is vannak középsulik.
További plusz pont bárkinek a feje akinek elmondod hogy mi a településneve ahol laksz :))
Igen nem fogsz tudni 10 féle pizzát meg 20 féle hamburgert rendelni házhoz, de úgyis onnan indultunk ki, hogy az embernek több szabadideje van, akkor meg jobb kaját tud főzni magának, mint amit rendelni tudna :) Ha épít egy kemencét, akkor olyan házi pizzát lehet csinálni ami leköröz bármi rendelőset.

attiati
"Kapitalista vilag nem arrol szol, hogy valaha is le lehet allni !!"
Ami lássuk be őrület, és jó lenne ha vége szakadna ennek a "nagyszerű" berendezkedésnek. Csak kicsit hasonló ez, mint a demokrácia, hogy nem sikerült még jobbat kitalálni nála.

(#28183) axioma válasza Cathfaern (#28182) üzenetére


axioma
veterán

Off-off, aztan igyekszem mara mar befejezni.
Pont van (volt, mar nem aktiv a kapcsolat) beledi szuletesu ismerosom. Gyorbe ment kozepsuliba is, es koleszban lakott. Nem egy idealis megoldas, ezt bizton allitom. Es akkor me'g mindenki 8 osztalyt jart altalanosba tehat 14 evesen kerult fel, ma aki kicsit is tehetsegesebb, menne 8 osztalyosba vagy minimum 6 oszt. Ez azt jelenti hogy a 10-12 eves gyerek kikerulne a haztartasbol??? Mi szerencsere csak kevesbe szivtuk meg, de Pomaz es nem hev-kozeli hely is mar a korai gimikezdes miatt 10 eves kortol Bekasra jarast jelentett, az me'g nem olyan veszes, de az egyik most az Arpad gimibe jar 6 osztalyosba, na az azert mar idonkent hatareset, autos rasegitest igyekszunk kilogisztikazni.

(#28184) BÁ Nutrition válasza Cathfaern (#28182) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ajem csornai foregzampl. Kb 7-8 evesen mar egyedul jartam suliba. Kb 8 perc. Kozepsuli gyorben kevesebb mint fel ora buszozas. Annyit pesten is metrozol..

Jah es mindegy h az nemmost volt. Most unokahugom is egyedul jar suliba 9 eves. 3 perc gyalog.. Nem viszi el a cica

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28185) concret_hp


concret_hp
addikt

szerintem nagyon sokan félreértelmezik ezt a 30as nyugdíjas csávót itthon, tipikusan ami eltér az átlagtól azt nehezn veszi be az emberek agya + ami máshol is jellemző, hajlamosak a külső körülményekben keresni mindennek a magyarázatát.

az én olvasatomban úgy néz ki a dolog, hogy ha van egy kényelmes vagyonod (ami alatt mondjuk minimum 10 évnyi megélhetést értek), teljesen máshogy látod a dolgokat, mint az emberek 80-90%-a, aki azt számolja, hogy épp ki tud-e fizetni egy 50 000ft-s nem várt tételt.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#28186) attiati válasza Cathfaern (#28182) üzenetére


attiati
veterán

Jo lenne, ha vege szakadna, de ez all legkozelebb az allatvilag termeszetes kivalasztodasi rendszerehez. Termeszeti katasztrofa vethet neki veget, de az is szerintem csak atalakitja, lassitja. Vannak nagy celok, amik a folyamatos versenyheztet es fejlodest igenylik (bolygok terraformalasa, fuzios energia, orvostudomany...)

Amig van egy ember/orszag, aki versenyez, addig a tobbi is fog.

[ Szerkesztve ]

(#28187) attiati válasza concret_hp (#28185) üzenetére


attiati
veterán

Teljesen egyetertek. Anno tok nagy hatassal volt ram meg PA-n az egyik srac bejegyzese a dobozon kivuli gondolkozasrol.

A Nyugdijasnal keveredik mar az onmegvalositas + vallalkozoi eletmod + onellato nyugdijas szemlelet.

Az onmegvalositas + vallakozoi szemlelet reszevel egyetertek.

Az onellato nyugdijassal reszevel mar kevesbe, mert az ír ki az eletbol es a jelenlegi nyugati berendezkedesbol. ("nem veszek inget" mentalitas.)

Szerintem a munka =/ robot es onmegvalositas feladasa.
Penzkoltes =/ penzszorassal
Munka =/ alkalmazotti lét.

Valoszinuleg a Nyugdijas blogoló is ezeket otvozi.

[ Szerkesztve ]

(#28188) BÁ Nutrition


BÁ Nutrition
addikt

[link] ezt az etf-et nezegetem mostonaban, az lenne a kerdes h elvileg sept 15en van osztalek, de ennek 3 idopontot szoktak megadni, 1, a bejelentes, 2 a szamitasi alapul vett idopont, 3 a kifizetes napja
hol tudo ezt meglesni? nem nagyon talalom, ha mar tulcsusztam szamitasi napon akkor egyenlore nem vennek valszeg

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28189) BÁ Nutrition


BÁ Nutrition
addikt

[link]
itt csak az 1 negyedevvel korabbit latom
az alapjan elvileg 15en meg idoben veszem ugye?

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28190) Stanlee válasza BÁ Nutrition (#28188) üzenetére


Stanlee
őstag

https://www.ishares.com/de/privatanleger/de/literature/calendars-and-schedules/ishares-distribution-calendar-de-de-rc-brochure.pdf?siteEntryPassthrough=true&locale=de_DE&userType=individual

sorry, biztos megvan angolul is. Holnap jelentik be, hogy mennyit fizetnek. 14-en kereskedett ETF eseten az elado kapja meg az osztalekot, 15-en akinek a tulajdonaban van azu ETF kapja meg a jutalekot. Fizetes 29-en.

Majd ird le kerlek, hogy mi lett a vege az uzletnek, ha veszel belole. Koszi.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#28191) BÁ Nutrition válasza Stanlee (#28190) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ezt hosszu tavra gondoltam. Mondjuk 30 ev :) szal ha veszek most akkor megkapom a szeptemberi osztalekot. :R
Gondolom ugy erdekelt volna h az osztalekert megveszem majd eladom es mi a nyereseg ha van. :F
Ilyet meg nem csinaltam. Olajjal meg kakaoval kereskedtem tobbszor mostonaban. A tobbi nagyreszt "orokbe" lesz. A rolls royce-t eladhatnam 6xxert vettem most 900 folott inog vhol utso idoszakban. De azt csak ugy vettem cel nelkul.. viszonylag keveset.
Olajat 49ert es 50.4ert vettem juniusbam tegnap 53.6 ma 54.3on adtam el. Kakaot 2.0an vettem 2.23on adtam. Majd vettem 2.03on most lesem mennyinel lesz kedvem eladni. Mult heten asszem volt 2.21 akkor meg vartam de onnan esett

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28192) Stanlee válasza BÁ Nutrition (#28191) üzenetére


Stanlee
őstag

ok, ertem. Azt hittem, hogy el akarod adni rovid tavon

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#28193) #95561216 válasza BÁ Nutrition (#28191) üzenetére


#95561216
törölt tag

Szerintem várd meg az osztalékfizetést. Gondolom UK-ben is adózik, ha szerencséd van az osztalék értékével csökken az ár, és megúszod az adót. Bár ugye erre sosincs garancia :)

(#28194) BÁ Nutrition válasza #95561216 (#28193) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ha az osztalek ertekevel csokken az ar akkor nem mindegy? Ugyanott vagyok vele mert megkapom az osztalekot. ISA szamlan van. Igy adomentes.

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#28195) kexksz


kexksz
addikt

Van itt aki cryptoba is fektet? Milyen aranyban, mibe? En most vettem ETH-t par szaz juroert, kiderul mi lesz vele, de eleg spekulativnak erzem az egeszet.

(#28196) NoiZz


NoiZz
tag

Sziasztok, szeretnék értékpapírszamlat nyitni és kisebb összegből befektetési alapot venni, hol lenne érdemes? Jelenleg az OTP-nél van számlám és lakastakarekom

(#28197) #95561216 válasza BÁ Nutrition (#28194) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ha adómentes akkor nyilván mindegy.. :)

(#28198) KMT válasza NoiZz (#28196) üzenetére


KMT
addikt

[link]

De az otp költségeinek is utána lehet nézni, mert vannak jó alapjaik.

(#28199) VirsLee válasza NoiZz (#28196) üzenetére


VirsLee
őstag

Erdemes lenne definialni a kisebb osszeget, ugyanis altalaban fizetsz egy fix dijat, plusz allomanyi dijat, szoval van egy minimum osszeg, ami alatt nem eri meg a dolog. OTP-nél is van rá lehetoseged, bar szerintem kicsit draga.

(#28200) hati válasza VirsLee (#28199) üzenetére


hati
addikt

Össze van szedve vhol az alapok kezeléséhez kapcsolódó költségek?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.