Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#91001) Ixion77 válasza avl (#90993) üzenetére


Ixion77
őstag

Sok tényező közül számomra tetsző mennyiségű megjelenése. Pl:

- Lemegy az SPX forward p/e 15 alá
- Túladottság a napos/hetes SPX RSI-n
- SPX 3600, esetleg 3200
- VIX 36+
- Változás a FED kommunikációjában (pl. QT csökkentése)
- Elöntik az ingyenes médiát az "itt a gazdasági világvége, mindenki meneküljön készpénzbe" cikkek
- Aranykereszt megjelenik (MA50 > MA200)
- Smart money - dumb money charton smart fel, dumb le kereszt
- stb.

A leglényegesebb talán a FED. Bámulom ezt az ábrát, és amíg ez így néz ki, addig én óvatos maradok. Olyan 10 évben, amelyikben a jegybankok öntötték a pénzt a gazdaságra, nyugodtan lehetett ülni részvény ETF-ekben. Amikor viszont egy gyengülő gazdaságra tolják rá a történelmi rekord sebességű kamatemelést, és közben megy a QT, akkor nekem túl forró a pite.
Jelenleg úgy látom, hogy ha a FED valóban >5% kamat mellett dönt, akkor azért lesz esés. Ha pedig pivot lesz, akkor az azért lesz, mert a gazdaságban eltört valami. Akkor azért lesz még nagyobb esés (hard landing).

Tévedhetek (szoktam). Ez esetben sajnos kimaradok egy adag emelkedésből. Ha SPX 4300 fölé megy, akkor sajnos kénytelen leszek drágán vásárolni be.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#91002) avl


avl
aktív tag

kicsit a "szükseges kötvenymennyiseg" is áttételesen elöfordul benne:
[is-it-realistic-to-have-100-of-your-portfolio-in-stocks]

pl. ha ennyire akarunk kötvenyt, az kb. passzol itteni mennyi-idöre-kötvenyt gondolkodashoz:
"The average bear market lasts about a year from peak-to-trough. But the average time to break even is closer to 3 years."

ez is fontos: "Saving is far more important the younger you are while investing matters a whole lot more as age and build up your savings."

(#91003) avl válasza Ixion77 (#91001) üzenetére


avl
aktív tag

:R

"Ha SPX 4300 fölé megy, akkor sajnos kénytelen leszek drágán vásárolni be."
-> ez ugy ertelmezhetö: ha föle megy, utana - legalabbis mostansag - már nem gondolod, hogy nemsokara es jelentösen visszamegy; jol ertelmezem ?

..aztan nehogy pont ilyen szint fölé húzással szedjenek rá ! nehéz kenyér az idözítés...

(#91004) j0k3r! válasza Ixion77 (#91001) üzenetére


j0k3r!
senior tag

+1 Ezek jók, ezeket figyelgetem én is.

@PredatorZoli: ha teljesen egyértelmű jel nincs is, de ezeket lehet mankóként használni

some men just wanna watch the world burn...

(#91005) Ixion77 válasza Tapsi (#91000) üzenetére


Ixion77
őstag

Értelmesebb elemzők már tavaly nyáron is pedzegették, hogy hiába a kamatemelés, a cégek nagyon fognak ragaszkodni az alkalmazottjaikhoz, mert borzalom nehéz megfelelően szakképzett embereket találni. (Szerintem generációs okokból, de ez messzire vezet.) Inkább megpróbálják valahogy átvészelni a besszt, máshonnan vágni.

A FED nagyon szeretne leépítéseket indukálni, de az előbb leírtak miatt mindezidáig ez nem igazán sikerül. A pénzügyi kondíciók is sokkal kevésbé szigorodnak mint szeretnék. Az infláció jelenleg intenzíven csökkenni látszik, de a FED nagyon nincs meggyőződve róla, hogy ez így is lesz, mert a csökkenés alapjai nem kedvezően alakulnak. Lehet, hogy az energiaárak és pl. a használt autó árak masszívan estek, de pl. a lakhatás költségei továbbra is nőnek, a kiskereskedelmi forgalom alig csökken a rekord bankkártyatartozások és a megtakarítások durva sebességű csökkenése ellenére, stb. A nagy IT cégek által tömegesen elküldött munkaerőt pillanatok alatt felszívták az eddig arra olyan nagyon áhítozó kisebb cégek. A fizetések nem csökkennek, sőt.
Ha viszont nem csökkennek a fizetések, viszont csökkennek az eladások, és az infláció csökkenésével az eladási árak sem nőnek, akkor mi fog eltűnni? A PROFIT. Mi az amit nagyon utál a tőzsde? A profitcsökkenést. Ergo: idén nagyon-nagyon figyelni kell a jelentésekre.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#91006) donat_sz válasza aAron_ (#90999) üzenetére


donat_sz
senior tag

pontosan!

(#91007) archie17 válasza #31733248 (#90970) üzenetére


archie17
tag

Engem egyébként őszintén érdekel a "hogyan csináljam" része, akár itt, akár PM-ben ha tényleg az előző volt az utolsó HSZ-ed. Azt a részét értem, hogy szerinted most is kiemelkedő lehetőség a prémium budapesti lakáskiadás, és csinálnám is szívesen, csak hiányzik a nulladik lépés:
- jelenleg saját lakásommal is eladósodva
- 10m Ft-nál kevesebb megtakarítással
- két átlag feletti keresettel, ami gyerekvállalás esetén lecsökkenhet
- bármilyen örökség vagy várható egyszeri tőke nélkül

hogyan lenne érdemes elkezdeni az egészet?
Ahogy én látom, se a tőke, se a hitelfelvételi képesség nem elég az első prémium lakásra se, úgyhogy jelenleg karrier, önképzés, és az állampapírok maradtak. Őszintén hasznos lenne a tanács, mert szerintem sokaknál ez is egy kérdőjel, hogy oké -> húsz jól menő lakásból értem a huszonegyediket, de nulla (mínusz1 a saját lakáshitellel) állapotból az 1 az igazán nehéz.

Köszi!

(#91008) j0k3r! válasza aAron_ (#90999) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Felőlem jöhet a FED Pivot :) . Egyébként félre van értve ez is sokszor. A FED Pivot az nem ugyanaz, mint a FED Pause (wait and see). Pivot (megfutamodás, hátraarc) esetén valami eltört a rendszerben, tehát tűzoltani kell azonnal, félredobva az infláció elleni harcot. Nem szokta szeretni a tőzsde az ilyen váratlan eseményeket, sőt ilyenkor szokott lenni még egy komolyabb esés.

Tudom, tudom: this time is different és a Pivot indítja a következő bikapiacot :DDD

some men just wanna watch the world burn...

(#91009) ngaba válasza avl (#91003) üzenetére


ngaba
aktív tag

Az időzítésről... Ez toposzként megjelenik itt a fórumon, hogy nem szabad, nem működik.

Laikusként értem, hogy ilyen napi-heti mozgásokkal nem kell törődni. De. Kitör egy háború. Miért ne adjam el az egész részvénypakkomat? Nyilván egy kicsit lekések a hírről, mire eladom, már esett egy nagyot az árfolyam. De akkora lúzer azért csak nem leszek, hogy "utolsóként" dobjam el a pakkot, fog az még esni utána is, egy ilyen horderejű eseménynél, szinte garantált, hogy továbbgyűrűznek a hatások és a pánik is. Ha semmi mást nem csinálok, mint hogy a kiszállási áram és az új mélypont-árfolyamot átlagolom, és ott szállok be újra, akkor már nyertem ahhoz képest, hogy kiülöm az egészet. És ezt még a tranzakciós költségek sem viszik el. (A napi-heti eseményeknél kábé ezért nem működik ez.)

(#91010) avl válasza ngaba (#91009) üzenetére


avl
aktív tag

megnéztem neten mit jelent a "toposz"

a mondanivalódat érteni vélem.
lehetnek/vannak olyan események, amik súlyosak (covid, haboru, ...)

kérdés az, és ez szerintem vérmérsékletfüggö, hogy ki milyen mértékben játszik erre; itt kicsit folytonosnak érzem:
- van, aki 50% cashben van itt a forumon is (és figyelek rá ! :-)
- vannak 30-40%-osak
- nekem 5-6%-nyi a cash-em van
- es van akinek < 1%

ugye felmerülhet mindenkinek maganak a kerdes: van egy "ilyen" esemény: mindent=100% elad ? 50%-nyit ? 20%-nyit ? semennyit, de vesz a "puskaporból" ? esetleg shortot nyit ?

ezt mindenki a vagyonméretétöl (a célokhoz képest is), gondolkodásmódjától, idötávjától (hol tart a "gyüjtögetésben"), céljaitól, ... függöen csak magának tudja megválaszolni

en eladni nem szoktam pl. covid beeséskor is csak vettem, ami azota ~2.8szorosa lett, de mivel en "öreg" vagyok=regota megtakaritok, nem ugralok 10%-nyi pénzzel sem semmire sem, ("nem szorulok rá") haborukor sem adtam el semmit, stb.

aki meg tavaly kezdett dolgozni, amit el tud veszteni azt ripsz-ropsz ujra tudja teremteni, az inkabb ugri-bugri

(#91011) aAron_ válasza j0k3r! (#91008) üzenetére


aAron_
őstag

Mindössze arra akartam utalni, hogy sok egymással ellentétes hatás van (mint mindig). Hogy ki mit tart éppen fontosabbnak, könnyen függhet pl. a fogyasztott média buboréktól, ami egy láthatatlan torzítást visz be a gondolkodásba. Én ezért inkább nem is akarok jósolgatni semmit.

Egész kérdést máshogy közelítem meg. Ha valaki fél a bizonytalanságtól, tartson több kötvényt (rövidet). Én sem ülök 100% részvényben, annyira nem hiszek az equity piac buy & hold mindenhatóságában.

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#91012) PredatorZoli válasza ngaba (#91009) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Pedig de, az átlag az pontosan ekkora lúzer, amit te leírsz. Ezt mutatja az eddigi tapasztalat, Jól hangzik amit mondasz, de a gyakorlatban szinte sose működik. Mindig van 1-2 akinek bejön, de minden egyes emberre aminek bejön, jut 9 akinek nagyon nem.

(#91013) j0k3r! válasza aAron_ (#91011) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Egyetértek :K Én sem akarok jósolgatni, csak próbálom felvillantani az érem másik oldalát is, mert nekem az jön le, hogy túlsúlyban van a hopium. Nem árt egy kicsit óvatosabbnak lenni, mint általában.

some men just wanna watch the world burn...

(#91014) Ixion77


Ixion77
őstag

Tudja valaki mi a szösz történt tegnap a megújuló energiákkal? IQQH -3.5%, ENPH -11%, SEDG -10%, FSLR -7% stb. Csúnyát haraptak a portfoliómba (ezeket sajnos pont nem adtam el).

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#91015) bulikavagyok válasza avl (#90993) üzenetére


bulikavagyok
nagyúr

Én Ixion77-tel ellentétben nem fordítok túl nagy figyelmet erre a területre, nincs konkrét jel, csak arra várok, h vonuljanak el a viharfelhők, csökkenjen a piaci bizonytalanság, lássam a fényt az alagút végén, stb. Nem vagyok gazdasági szakember, így kénytelen vagyok a publikus elemzésekre hagyatkozni. Illetve rátok! :D De mivel a technikai elemzéshez értek valamennyire, ezért erre a trendvonalra odafigyelek:

Ennek a törése azért már elgondolkodtatna. Látok is arra utaló jeleket, h hamarosan megtörténhet.

Egyébként én kényelmes helyzetben vagyok, viszonylag jól profitáló rendszert működtetek, csak kb másfél éve döntöttem el, h újra építek egy részvény lábat. De ez soha nem lesz meghatározó része a porfoliómnak, szerintem max 15%-ig megyek el, amit buy and hold stratégiával 5-10 évig tartani fogok. Ezért is írtam korábban, h nem fogok a kardomba dőlni ha lemaradok a trendfordulóról és rosszabb lesz a beszállóm.

ngaba: A befektetők közt ez örökké vita tárgya lesz, én veled értek egyet.

[ Szerkesztve ]

(#91016) Tapsi válasza ngaba (#91009) üzenetére


Tapsi
addikt

fog az még esni utána is, egy ilyen horderejű eseménynél, szinte garantált, hogy továbbgyűrűznek a hatások és a pánik is.

Pont a COVID rally cáfol rá erre. Senki sem gondolta, hogy a szakadás után ekkora felfutás lesz. SENKI.

(#91017) Hi!King válasza ngaba (#91009) üzenetére


Hi!King
őstag

A Covid zuhanás majd rakéta esetében például ez a stratégia valószínűleg azt jelentette volna, hogy drágábban szállsz vissza...

(#91018) peetie1 válasza Attis7 (#90997) üzenetére


peetie1
aktív tag

De miért olvassátok el a hozzaszolasait? Én csak az elsőt olvastam el mikor elkezdett ide offolni, azóta skippelem, meg a hszeire írt válaszokat is gyorsan pörgetem át. Egyszerű és fájdalommentes módszer :)

(#91019) Ixion77 válasza Tapsi (#91016) üzenetére


Ixion77
őstag

"Senki sem gondolta"

Ó, dehogynem. Akik értették, hogy mi történik, azok a megfelelő pillanatban 100%+ longra álltak, de nagyon.
2020.03.13: Napvilágra kerül, hogy a hétvégén rendkívüli FED ülés lesz. Aznapi SPX: +8.5%
2020.03.16-03.23: Minden ingyenes pénzügyi média nyomja, hogy a FED kamatcsökkentés mit sem változtat a lényegen, nagy esés következik. A big money vásárol ahogy csak a csövön kifér, a retail elad. A média segítségével sikerül lejjebb verni az árfolyamot a vásárlások ellenére.
2020.03.24: A FED bejelent brutális QE-t is. A big money már kb. 200% longban van. SPX aznap +9.06%. Onnantól szárnylás.

Iszonyatos nyereségeket csináltak akkoriban a befektetési bankok. Csak egy példa, Morgan Stanley:
2020.04.16. revenue 9.478B vs 9.845 est. (Még előző negyedév).
2020.07.16. revenue 13.414B vs. 10.324 est. (Az ominózus negyedév).

Ami a legfontosabb:
Figyeld a FED-et!
Ha én ezt akkoriban tudtam volna...

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#91020) tomazin válasza Hi!King (#91017) üzenetére


tomazin
veterán

Igy van. Nalam pontosan ez tortent, pedig meg a crash egesz elejen sikerult eladni, de a visszapattanonal pedig nagyon lemaradtam, igy minuszos lett a tema.

(#91021) j0k3r! válasza Ixion77 (#91019) üzenetére


j0k3r!
senior tag

+ az insidereket (kék vonal, 2020 március), ők poénból nem vásárolgatnak.

some men just wanna watch the world burn...

(#91022) peetie1 válasza avl (#90911) üzenetére


peetie1
aktív tag

Én meg ma vettem, esett egy kicsit, örültem. Havi dca letudva jövő hónapban nézem újra. Én nem bonyolítom túl. Eddig sikerült tartani az egyenletes tempót, csak pár nappal térek el a vételi dátumtol, ha épp úgy tűnik a helyzet, aztán vagy bejon vagy nem. :) (De nem veszek pl. dupla annyit vagy fele annyit, az összeg fix)

(#91023) Tapsi válasza Ixion77 (#91019) üzenetére


Tapsi
addikt

Mindenki iszonyatos nyereséget csinált, aki jókor szállt be, és jókor szállt ki. És? Ez mit bizonyít? Hogy látták a jövőt? Lóf@szt. Egy rakás ember bukott a margin callokon, a rossz időzítésen.

(#91024) Ixion77 válasza Tapsi (#91023) üzenetére


Ixion77
őstag

Nem mindenki csinált iszonyatos nyereségeket. A Wall Street csinált iszonyatos nyereséget, a retail meg a másik oldalán állt az üzletnek.

"Ez mit bizonyít?"
Azt hogy nem igaz amit írtál: "Senki sem gondolta, hogy a szakadás után ekkora felfutás lesz. SENKI."
Gondolták, sőt tudták. Azt is tudták, hogy a retail hogy fog reagálni a gazdasági médiában nyomott hisztériára, és azt is hogy ők ezen hogy fognak nagyot nyerni.
Nem véletlen pont beletenyereltek, pontosan tudták hogy mit csinálnak.

Tehát nem mindenki tudta, és nem senki sem tudta. Voltak akik értették, tudták, és nagyot nyertek rajta. Nyilván kellett legyen olyan is aki véletlenül nyúlt bele jókor a jó irányba, de nem ők okozták azokat a kiemelkedő volumeneket akkoriban.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#91025) Tottu


Tottu
senior tag

Sziasztok,
Egy Kft esetén, ami EURban állít ki számlákat, működhet az a folyamat, hogy Wise-ra kapom meg a pénzt, majd onnan tovább utalom a MÁKnak az EURt amiből PEMÁPot veszek?

Ezt ezért gondoltam így, mert tudtommal a Wisenál nincs biztosítás, viszont náluk sok költséget megtudok spórolni, mert a magyar bankoknál, céges deviza számlákon még a jóváírásért is költséget számolnak fel. Utalásná meg min díj is van.

Ami kérdéses számomra még, hogy a MÁKnál egyáltalán lehet-e külföldi (Wise) számláról EURt utalni és abból PEMÁPot venni, majd később azt kiutalni Wise számlára?

Esetleg tudtok még egy optimálisabb, biztonságos megoldást mondani? Ha egyáltalán a fenti gondolat menet működhet.

"A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.“ - Elbert Hubbard

(#91026) Tapsi válasza Ixion77 (#91024) üzenetére


Tapsi
addikt

Az ilyen konteókban én nem hiszek. Ha ez így lenne, akkor az alapkezelők szisztematikusan jobb eredményt csinálnának a piacnál. Pont itt írja le 2-hetente valaki, hogy nem így van. :)

#91025Tottu

PEMÁP-ot csak magánszemély vásárolhat, jogi személy nem.

A Wise amúgy tök jó, én céges számlaként is azt használom. Technikai akadálya nincs annak, amit szeretnél.

[ Szerkesztve ]

(#91027) Ixion77 válasza Tapsi (#91026) üzenetére


Ixion77
őstag

Nem kell hinned benne, ott vannak a pénzügyi eredmények. Azokban látszik.
#91021 j0k3r! Válasza és forrása szintén kitűnő. Azon a charton is kiabál, hogy voltak, akik tudták mi fog történni.

Az alapkezelőknek pedig nem az a feladatuk hogy jobb eredményeket csináljanak szisztematikusan a piacnál. Az alapkezelők feladata az, hogy a bankjuknak, értékapapír-forgalmazóiknak nyereséget termeljenek. Az ő szempontjukból a befektetők számára csak azt a minimális hozamot kell megtermelniük, amennyi elég ahhoz, hogy ne vigyék el a pénzüket.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#91028) HussarF válasza Ixion77 (#91024) üzenetére

Most miért akarod megpróbálni megmagyarázni, hogy vannak, akik jövőbe látnak?

Tudni senki nem tudhatta, hogy mi lesz, legfeljebb bizonyos jelzésekre hoztak egy döntést, ami utólag beigazolódott. Látták, hogy megy a QE, meg volt egy +20%-os esés, hát akkor úgy döntöttek, hogy vesznek. Aztán zuhanhatott volna még ugyanannyit onnan. Nyilván azért profik, mert tudnak egy konzisztens kereskedési rendszert tartani, jobb rálátásuk van, valószínűleg jobban is értik a gazdasági folyamatokat. És úgy látták, hogy jó alkalom van vásárlásra. Legalábbis jobb, mint ha tovább várnának.

(#91029) Tapsi válasza Ixion77 (#91027) üzenetére


Tapsi
addikt

Nekem csak annyi a bajom, hogy pénzügyi eredményből vezeted le azt, hogy ezek a mókusok a jövőbe láttak. Én is március-áprilisban szálltam be anno, és dupláztam a befektetésemet, de eszembe nem jutna azt gondolni, hogy én tudtam, mi fog történni. Ők sem tudták, bevállalták a kockázatot, nyilván egy nagy zuhanás jó beszálló gyakran, de gyakran meg ugyanúgy zuhan tovább a mélybe. Itt mázlija volt a beszállóknak.

(#91030) julius666 válasza HussarF (#91028) üzenetére


julius666
addikt

Ez amúgy őszintén: miben más, mint amit ő írt? :D

Jósgömbje nyilván senkinek nincs, viszont a jelenség, amit leírt valódi. Ami a pénzügyi bulvárban cikkezve van, az sokszor bizony szándékos. Vagy ha nem is full szándékos, mert pl. a pánik cikkek voltak amúgy is eladhatók (=kattintás bevonzók) abban az időszakban, a dolog eredője pontosan az, amit írt.

(#91031) Hi!King válasza tomazin (#91020) üzenetére


Hi!King
őstag

Én akkor vettem, egészen a mélyponton is, de túlparáztam, ezért túl keveset. Megjegyzem, akkor rengetegen osztották az észt, hogy hulló késbe ne állj bele, várd meg az emelkedő trendet. Na ez az emelkedő trend az, ami nem egy egzakt tudomány, hogy mikor mi számít csak korrekciónak és mi trendfordulónak. Ezeket csak utólag lehet megokoskodni. Persze mindenki mond mindenfélét, és ha épp bejön, akkor utána jön az, hogy megmondta. Aztán ugyanannyiszor meg nem mondja meg, csak akkor meg kussol.

(#91032) axioma válasza Tottu (#91025) üzenetére


axioma
veterán

raiff euro szamla ingyenes, ingyen erkeztet, utalni draga de <4ezer Ft/ev a hozza tartozo kartya amivel vasarolhatod (revo feltoltes is muxik, pemap vasarlas is)

szerk termeszetesen csak maganszemelyre tudom a fentieket

[ Szerkesztve ]

(#91033) Dan-szan


Dan-szan
senior tag

Üdv.

Pmáp visszaváltásakor ha úgyanúgy Pmáp vagy DKJ lesz belőle vásárolva van jelentősége, hogy pénzszámlára vagy folyószámlára kerül az összeg? Van bármi lényegi különbség a kettő között?

Az igazság csak nézőpont kérdése ! ** Xiaomi Mi MIX 3 ** "Mert játszani jó!" #csakaHONDA

(#91034) Yellow73_a


Yellow73_a
tag

Egy kérdés:
Államkincstárból ugye lehet készpénzt felvenni, előre bejelentés alapján.
De például megtehetem-e, hogy egy bankból, aminél magasabb a kápé felvét díja, mint a kincstárnál, átutalom a kincstárba, és ott nem befektetem, hanem kiveszem a pénzt egy kedvezőbb díjért?

(#91035) julius666 válasza Ixion77 (#91001) üzenetére


julius666
addikt

+1. Egy dolgot tennék még hozzá, ami nem is feltétlenül olyan, amit figyelgetni kell (van delay az adatokban), de elég fundamentális:

Savings rate történelmi minimum körül. A retail pénzt nem visz már tőzsdére (sőt, lehet inkább kiszedi amit COVID alatt bedobált, kell az egyre drágább kenyérre).

Ez önmagában persze nem kavar sok vizet, de ezzel a nagykutyák is tisztában vannak, benne van a várakozásaikban.

Ha meg már nagykutyák: a nagytőkések az USA-ban az elmúlt évtizedben sportot űztek abból, hogy a vagyonukra felvett hitelekből éltek. Jó buli volt, hiszen a kamatok a béka segge alatt voltak, a vagyonuk évről évre sokkal többet nőtt, mint a hitelük, adózni meg ugye nem kellett utána. Na ennek a jó világnak most nem csak vége van, hanem a meglévő hitelek mögötti tőke is elkezdett elértéktelenedni... Talán Musknak volt is erről valami picsogása, a twitteres ügylettel ő jó mélyen belenyúlt a tutiba.

Nagy multi cégeknél még általában véve nincsenek nagy leépítések, de szerintem azért már készülnek a nehezebb időkre, kétlem most fognának nagy felvásárlásokba.

Egyszóval: a likviditás csökken mind a FED, mind a retail, mind a nagytőkések oldaláról. A nagy kérdés, hogy milyen játékosok maradnak a palettán, akik annyi pénzt lennének hajlandók behozni a piacra, ami új csúcsra lökné az indexeket?

(#91036) Yellow73_a válasza Dan-szan (#91033) üzenetére


Yellow73_a
tag

A folyószámlát a bankodnál vezeted, a pénzszámla a kincstárnál van. Vagyis ha folyószámlára kerül, akkor onnan kell megvenned az értékpapírt. Ha ezt a vásárlást kártyával intézed, akkor gyakorlatilag nincs különbség, hiszen ingyenes. (ha netán nem lenne a számlához tartozó bankkártyád, akkor ugye valahogy vissza kell juttatni a pénzt a kincstárba, pl. utalással, aminek díja van.)
Azt nem tudom, hogy a kincstárból a forint kiutalás folyószámlára promptra megy-e, még nem utaltam ki eddig semmit.

(#91037) ngaba válasza Yellow73_a (#91034) üzenetére


ngaba
aktív tag

Elvileg nem, de párszor lehet, hogy elnézik. Vegyél legalább egy DKJ-t belőle pár héttel korábban.

(#91038) Ixion77 válasza julius666 (#91035) üzenetére


Ixion77
őstag

Egy résztvevőt kihagytál, amit én hozzátennék a buy-and-hold-osok víziójának egére újabb sötét felhő gyanánt: sajátrészvény vásárlások.
Évek óta sok jó szakember mondja, hogy a tőzsdei emelkedés jelentős részét azok adják. Fejlődni nehéz, ezért a legtöbb cég inkább vette a saját részvényét, ami nyomta fel annak árfolyamát, ami miatt a nép is jobban vette a részvényüket, ami miatt a pénzügyi eredmény is jobb lett, ami miatt megint tudtak saját részvényt venni. Kész volt az öngerjesztő folyamat.
A mérték tekintetében pedig érdekesség, hogy pl. az Apple annyi pénzt költött srv.-re, amennyiből az USA 6 legnagyobb cégen kívül bármelyiket fel tudta volna vásárolni! (Minap hallottam nem ellenőriztem.)
Na most ennek vége. Ahogy a kamatemelés kifejti a hatását, egyre több cég vissza fogja venni, vagy meg is szünteti az srv. programját. Ezzel egy újabb láb el fog tűnni az árfolyamok alól.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#91039) avl válasza Ixion77 (#91019) üzenetére


avl
aktív tag

szerintem van igazsag abban, amit irsz, de ebben a reakcioban #91028HussarF is ez:

"jobb rálátásuk van, valószínűleg jobban is értik a gazdasági folyamatokat"

- van nekünk haverunk a FED és hasonlóak körében ?
- van hasonló rálátásunk ?
- értjük úgy a folyamatokat ?

aki ilyet és hasonlókat nugodtan igennel válaszol meg az vagy naiv (szigorúbb szót is lehetne használni :)), vagy tudja úgy csinálni és akkor hajrá

nekem kicsit hasonló mondjuk Yusain Bolt vagy Messi vagy Froome szintjéhez: volt / van ilyen ? igen ? meg tudnánk mi is azt csinálni ? ...hát vannak kétségeim

persze jeleket lehet figyelni, de nem lesz ez egyértelmü: szerintem többen (pl. felsorolt "nagykutyak) minimum ravaszok (illetve bennfentes info) és legalabb profibbak a jelek beazonositasaban, ha határozott "nekünk vakegereknek" is egyértelmü a jel, akkor már a vonat gyorsan robog

ismet a sporthasonlat: amikor "mi" látjuk a lukat, hogy arra kell futni, a profik mar 10 lepest meg is tettek arra, sebessegük v1, mikor mi epp v=0-rol gyorsitunk
..és persze ha profik, akkor latjak, hogy sok "vakegér" is arra mozdul és akkor jön a testcsel

en ilyenek miatt nem fogadok nagy pénzzel eseményekre (pl. nem 30-40-50% cash most, hanem ~5-6%)

(#91040) Morgenstern


Morgenstern
junior tag

Ma elkönyvelésre került a szerda este jegyzett PMÁP 2030/I.

Viszont az esedékességfizetés részbél lévő összeg a berakott pénz ~17,36%-a, nem pedig 16%. Kaptam előjegyzési prémiumot? ;]

Szóval a kérdésem az, hogy pontosan ezt hogy is kell számolni?

[ Szerkesztve ]

(#91041) Ixion77 válasza avl (#91039) üzenetére


Ixion77
őstag

Biztos hallottad már a viccet: a prérin nem az oroszlánnál kell gyorsabban futnom, hanem a haverjaimnál :)

Tehát nem a FED-nél, vagy a Wall Street farkasainál kell okosabbnak lenned, hanem az átlag befektetőnél.

Én pl. ezt a fiatal angol srácot szoktam felhozni példának. Ő 2021 év végén azt mondta, hogy szerinte ez a pite túl forró. Azon egyszerű oknál fogva, hogy a FED bejelentette hogy kamatemelésbe fog kezdeni, ő kiszáll teljesen a részvénypiacról, és alternatív befektetésekbe (pl. műkincs) helyezi át a pénzét. Azóta is irigylem, hogy velem ellentétben ő nem csak ímmel-mmal eladott ezt-azt, hanem kiszállt teljesen. Majd ha a FED végzett, és jön egy golden cross, akkor visszaszáll.

Nem kellett ehhez túl nagy mélységben érteni a folyamatokat. Nem nekünk kell a FED döntéseit meghoznunk. Nekünk elég a legfőbb erők eredőjét érteni, és annak megfelelően meglépni amit meg kell.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#91042) Ixion77 válasza Morgenstern (#91040) üzenetére


Ixion77
őstag

Az esedékességfizetés időpontjáig pontosan egy év van hátra? Merthogy a kamat az 16%/év...

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#91043) ody42 válasza avl (#90905) üzenetére


ody42
senior tag

Köszönöm!

A milyen logika mentént úgy értettem, hogy én minden vásárlásnál szoktam 1-2 sort írni mellé, hogy miért vettem, amit vettem, és mi a célom vele. Közben is érdemes nézegetni, hogy igaz-e még a sztori, eladásnál pedig szintén. Kötvénynél is érdekes, de egyéni részvénynél leginkább.
Főleg amikor nagyon félremegy valami, akkor lehet sokat tanulni belőle :D

Pl: vettem Nokia részvényt 2020 eleje óta, mert arra számítottam, hogy a Huawei bannolás és swap projektek miatt csak az Ericsson és a Nokia tud Európában tendert nyerni, és a swap projektek miatt ez rengeteg pénz. Cserébe vártam, hogy a Kína barát országokban viszont nem fognak nyerni, de ez a Nokiának sokkal kevésbé fáj, mint az Ericssonnak. (Igy is lett, annyira, hogy az Ericsson CEO még fel is emelte a szavát a Huawei ban ellen, de nem a korrektség miatt, hanem mert a kínai üzletáguk akkorát bukott, mint a ház.)
Ezen kívül inkább csak negatív példáim vannak, de tanulni jól lehet belőlük :D

(#91044) axioma válasza Morgenstern (#91040) üzenetére


axioma
veterán

votma csak nem frissitettem

[ Szerkesztve ]

(#91045) Dan-szan válasza Yellow73_a (#91036) üzenetére


Dan-szan
senior tag

Köszi, ezek szerint nincs olyan jellegű különbség, költség (van kártya a számlához) ami miatt figyelni kellene hogy hova kerül a pénz.

Az igazság csak nézőpont kérdése ! ** Xiaomi Mi MIX 3 ** "Mert játszani jó!" #csakaHONDA

(#91046) Fifi válasza Morgenstern (#91040) üzenetére


Fifi
őstag

Az úgy teljesen jó. Olvastad az ajánlattétel?

Ott le van írva:
"Az első kamatperiódus esetében – értve ezalatt a 2023. január 20. napjától (ezt a napot is beleértve) 2024. február 20. napjáig (ezt a napot nem beleértve) terjedő időszakot – a kamat mértéke 16,00% p.a., azaz évi tizenhat százalék, ennek megfelelően az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 17,36%, azaz tizenhét egész harminchat század százalék."

Hint: Az első kamatfizetésig nem 365, hanem 397 nap van.

(#91047) Morgenstern válasza axioma (#91044) üzenetére


Morgenstern
junior tag

Igazad van, ezen átsiklottam. Köszi neked is Ixion77, így valóban kijött nekem is a matek. :R

Edit: kösz mindenkinek, az éves kamattal számoltam, nem a kamatfizetésig arányosított kamattal.

[ Szerkesztve ]

(#91048) Hi!King


Hi!King
őstag

Amúgy aki azt írja, hogy X% cashben van, az mit ért alatta? Mert általánosságban cashnek szokták nevezni azt is, ha valaki mondjuk rövid államkötvényekben ül, hiszen azokat bármikor eladhatja, hogy részvényt vegyen belőle. Vagy konkrétan számlapénzt értetek alatta?

(#91049) Pfiucska válasza Tottu (#91025) üzenetére


Pfiucska
aktív tag

WISE-rol utalni és venni PEMÁP-t szerintem lehet. En csak azt nem tudom, hogy ceg vehet-e PEMAP-t.

iPhone 11, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI

(#91050) PredatorZoli válasza Morgenstern (#91040) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

időarányosan

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.