Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#138401) djadji válasza King Unique (#138400) üzenetére


djadji
senior tag

Köszi szépen, megoldva.

http://djadji.fw.hu

(#138402) kriszwells válasza #86564352 (#138390) üzenetére


kriszwells
aktív tag

Köszönöm! Erre gondolni se gondoltam volna. Amúgy a Ctrl-el működik! :))

Core i5 10400F, Lenovo T32h-20, Nikon Z Fc, Pocketbook Sense 630, GIGABYTE GeForce GTX 1050 Ti OC 4GB GDDR5 , https://www.youtube.com/channel/UC9JycGJu4WSrta7RomJtinA

(#138403) UnSkilleD válasza Bkrisz9 (#138397) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

na várj akkor most jelszót kér vagy pint? mert a kettő nem ugyanaz

ha pint akkor az normális mivel te a jelszót kapcsoltad ki

[ Szerkesztve ]

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#138404) Bkrisz9 válasza UnSkilleD (#138403) üzenetére


Bkrisz9
őstag

Mindkét opció kiválasztható a belépéskor. De a PIN az a windows hello-s PIN, tehát nem a telefonon ad meg számot, ha erre gondoltál. Sőt a jelszó még csak nem is a microsoft fiók jelszava, bármit megadhatok a bejelentkezési lehetőségeknél, ahogy PIN-t is.

Nekem a lényeg az lenne, hogy belépésnél küld egy push értesítést a telefonomra amire rányomok és a telefonos face ID-val beenged, ahogy ez több marketingvideóban is látható.

[ Szerkesztve ]

Amennyiben OFF áradatot keltő mondanivalód van számomra kérlek keress meg privátban! Köszi! :)

(#138405) UnSkilleD válasza Bkrisz9 (#138404) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

ha mind a kettő kiválasztható akkor valami nem jól van beállítva
[link]

igen a pin az a windows eszközhöz kötött pin nyilván, attól a passwordless nem is fog megszabadítani mert az nem password

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#138406) niklebi


niklebi
senior tag

A fórumban végig olvastam az összes kérdést, választ a rendszerről lemezkép készítése és azt új SSD-re telepítésére. A végén teljesen összezavarodtam. Így szükségem van a hozzáértők segítségére.
Van egy Asus Mini PC-ém, amiről szeretném a rajta lévő Win10 rendszert az új Mini PC-re áttenni. A régin Intel APU processzor van. A rendszer 2db 120Gb-os SSD-én van, amik RAID0-ban vannak. Erről kellene helyreállító lemezképet készíteni. A gond az, hogy az új gépben Ryzen APU processzor van, és egy M2-es 520GB-os SSD-re kellene feltelepíteni a lemezkép fájlt, amit még szeretnék 2 particióra bontani. Jelenleg van telepítve rajta egy Win10 Pro. Megnéztem az Asus gépen a boot beállítása UEFI&Legacy-ra van állítva, és a Secure Boot ki van kapcsolva. Az új gépen ez csak UEFI-re van állítva, és nem AHCI mód van, hanem Auto. Az olvasottak alapján elég sok dolgot kellene törölni a régin a lemezkép készítése előtt. Nem tudom Pl. hol kell a Gyorsindítást kikapcsolni, milyen Intellel kapcsolatos dolgokat kell törölni, és mit kell még tenni, hogy sikerüljön jól lementeni a lemezképet és azt telepíteni az új SSD-re.
Már telepítettem a Macrium Reflect programot, de azon kívül, hogy avval kell a lemezképet elkészíteni azt már keverem hogyan is kell azt bootolható módon elkészíteni. A Rufus már régóta megvan, avval már csináltam bootolható pendrive-t de már azt sem tudom, hogy mire kell formatálni FAT32-re vagy NTFS-re. A sok olvasás teljesen összezavart. Ha tud valaki egy jó megoldást az nem lenne rossz.

[ Szerkesztve ]

(#138407) King Unique válasza niklebi (#138406) üzenetére


King Unique
titán

A rendszerről lemezkép készítése témában lásd egy másik válaszban leírtakat, ahogyan a hogyan kell klónozni (+ infó) is már többször el lett magyarázva itt.
Ha ugyanazon hardverkörnyezetbe - az a normál felállás, nem akárhova - kell visszaállítani a lementett lemezképet, vagy klónozni egy szimpla meghajtócsere miatt, akkor az általában sima ügy. Ellenben ha eltérő hardverkörnyezetbe, akkor már problémásabb lehet, a Macrium Reflect fizetős változatában is külön funkció van ilyen célra ReDeploy néven. De nem lehetetlen megoldani mentés / klónozás előtt bizonyos előkészületekkel, amiről már többször volt szó itt hardvermódosítás miatt a telepített rendszer megtartása kapcsán (példa). Sőt, jó esetben van hogy a linkelt előkészületek nélkül is elindul a W10 másik hardverkörnyezetben (példa), de ha biztosra akar menni a user, akkor javasolt azokat alkalmazni.
Következő lehetőség a clean install, lásd egy másik válaszban leírtakat hogyan kell pendrive-ról bootolva Windows 10-et telepíteni, + ezen / ezen / ezen útmutatót.

[ Szerkesztve ]

(#138408) niklebi válasza King Unique (#138407) üzenetére


niklebi
senior tag

Köszönöm hogy válaszoltál, de az előző hozzászólásban is írtam, hogy végig olvastam a fórum összes ezzel kapcsolatos hozzászólását. Azokat is amiket Te írtál, a benne lévő összes pirossal kiemeltet is. Nálam például a gyorsindítás kikapcsolása a Vezérlőpultban nincs sehol. A Sata, UEFI beállításokat is írtam, pont azért mert ebben (előkészületekkel )
olvastam. Ahogy írtam is 2 különböző processzor van a gépekben ahhoz tartózó driverekkel, mit törölhetek a régin, hogy azért ne egy használhatatlan gép legyen. A többi kérdésemre meg majd megint újra olvasom az egészet, hátha írják valahol mire is kell Formatálni a pendrive-kat például.

(#138409) tordaitibi válasza niklebi (#138406) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Ez igy nagyon necces. Nem a hardvervaltozas hanem a raid0 macera, es az uefi/bios valoszinuleg elter.
Nagy klonozo bubus vagyok de itt megallt a tudomanyom.

(#138410) King Unique válasza niklebi (#138408) üzenetére


King Unique
titán

Ha elolvastál mindent, akkor láthattad, hogy a gyorsindítás kikapcsolásához is linkelve lett útmutató, ahol ha nálad nincs olyan opció a vezérlőpultban, akkor nincs is gyorsindítás, mert vsz le van tiltva a hibernálás, amely utóbbi bekapcsolt állapota feltétele a gyorsindítás működésének.
Aztán a pendrive-ról történő telepítésre vonatkozóan szintén linkelve lettek a szükséges információk, ahol ha ekkora dilemma hogy FAT32 vagy NTFS fájlrendszerű legyen-e a pendrive, akkor inkább használd az MCT-t.
Egyébként meg RAID 0, több CPU, CSM - UEFI - RAID / AHCI, eleve más hardverkörnyezet stb. kavarás, ez nem éppen a szokványos felállás, ez esetben lehet jobb lenne inkább a clean intall, vagy használni tovább az új mini PC-n a már meglévő W10 Pro-t...

[ Szerkesztve ]

(#138411) liszi70 válasza #86564352 (#138390) üzenetére


liszi70
nagyúr

"számológép..... állítsd be a kívánt méretre és shift nyomva tartása mellett zárd be. Újra megnyitva a megjegyzett méretben indul"

Nekem shift nyomása nélkül is megjegyzi a beállított méretet. Mitől függ ez vajon?

(#138412) Bkrisz9 válasza UnSkilleD (#138405) üzenetére


Bkrisz9
őstag

Ahogy a linkelt cikkben szereplo kepen az ujjlenyomat-pin lehetosegek ugy szerepel nekem a jelszo-pin. A pin-t be sem tudom allitani jelszo nelkul. Ha torlom a jelszot akkor a pin lehetoseg sem megy. Erdekes :F

Amennyiben OFF áradatot keltő mondanivalód van számomra kérlek keress meg privátban! Köszi! :)

(#138413) borix


borix
őstag

Rufus-szal letöltött Windows hivatalos, teljesen megbízható?

(#138414) pilipi válasza borix (#138413) üzenetére


pilipi
aktív tag

?

(#138415) Mizol29 válasza borix (#138413) üzenetére


Mizol29
senior tag

Igen az

(#138416) King Unique válasza borix (#138413) üzenetére


King Unique
titán

Igen, mivel a Rufus Windows ISO letöltési funkciója a Microsoft szervereire mutató direkt letöltési linkeket generál - láthatod pl. a böngészővel megnyitós opciónál is - , ugyanaz mint kb. a TechBench.
Tehát maga az ilyen módon letöltött W10 ISO teljesen oké, ellenben némi hátránya az, hogy ez a nagyobb méretű standard ISO aminél az install.wim fájl nagyobb 4 GB-nál, ezért pl. GPT-UEFI módnál emiatt z alapértelmezett FAT32 helyett NTFS fájlrendszerre formázza a Rufus a pendrive-ot és UEFI-NTFS módszert használ, de annál meg szükség lehet a Secure Boot kikapcsolására, írja is a program. Viszont ha támogatja az alaplap UEFI-nél az NTFS-t, akkor az MBR-BIOS módot választva működhet a bootolás bekapcsolt Secure Boot mellett is.
Másik opció a microsoftos MCT használata az ISO-fájl letöltéséhez (és telepítési adathordozó készítéséhez is), az azzal letöltött ESD ISO illetve abban az install.esd fájl eleve kisebb méretű az előbbinél, elfér FAT32-re formázott pendrive-on is és nem szükséges ahhoz külön install.swm fájlokra darabolni.
Ha kisebb méretű ESD ISO letöltése és használata a cél, ahol valamiért nem opció a már említett MCT, akkor másik lehetőség az UUP dump weboldaláról letölthető CMD tool használata, ott van ESD compression

[ Szerkesztve ]

(#138417) hfrankee válasza King Unique (#138393) üzenetére


hfrankee
senior tag

Na erre varj gombot!
Szigorúan követve a tanácsodat a linkelt oldalról telepítettem egy régi (20H2, 19042.631) verziót.
Csak nem hagyja abba az óránként 2-3 BSOD-t! :o
Nem telepítettem mást csak Chrome-ot.
Szerinted?
Már az alaplapi elemet is kiszedtem, hogy reseteljem, portalanítottam...nem segít.. :D

(#138418) King Unique válasza hfrankee (#138417) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válaszban már le lett írva, linkelve miket lehetne megnézni, meg hogy a nyers telepítésnél is offline módban már BSOD van driverek és egyéb programok telepítése nélkül, vagy csak akkor ha az utóbbiak is feltelepülnek. Ha az előbbi a helyzet, akkor esélyes akár a hardverhiba is.

(#138419) Soulfly842


Soulfly842
addikt

Sziasztok!

Céges laptop mellett használni szeretném saját asztali gépen is sokszor a vállalati környezetet. Outlook szépen megkérdezte, hogy munkahelyi profillal használjam és mobilról csak jóvá kellett hagyni.

Két lehetőség volt, teljes gép munkahelyi felügyelet, vagy csak az outlook... nyilván az utóbbit választottam.

Viszont, ami fontosabb lenne Citrix-vel történik a csatlakozás Workspace-hez (vékony kliens szerűen?) viszont ez nem dobja fel magától.

Hol lehetne ezt beállítani? Ötlettelen vagyok. Gugli sem segített.

(#138420) borix válasza King Unique (#138416) üzenetére


borix
őstag

Régi gépem van egy alap tudású alaplappal.
Pendrive telepítés után van,hogy előjönnek kisebb anomáliák ezért inkább kiszoktam írni lemezre úgy mindig ok.
Nem ma kezdtem a témát tudom, hogy kell pendrive-ra kiírni...
Rufus leszedi a win 10-et 64 bit változatot csak a Hom/ Pro ami 3,7 giga.
Microsoft oldaláról lejön az egész brancs 5,1GB körül van vége, dupla rétegű lemez kell hozzá.

(#138421) Doky586 válasza borix (#138420) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mi is a probléma?
Nincs DVD+DL lemezed? Boltban gyorsan beszerezhető..

UUPdump.net -ről ezen beállítással az összes verziót belerakva is kevesebb az iso mérete mint 3,5GB. Persze órákig töltöget, konvertál, erősen dolgozik.

[ Szerkesztve ]

(#138422) marositech


marositech
senior tag

Sziasztok!

Licenc kérdésem van.
Adott 5 db összerakott gép, ezekre felment a Win 10 Pro (mediacreationtoolsból lett csinálva) úgy, hogy kiválasztottam a telepítés elején, hogy nincs kulcsom.
Pár nap múlva 5 gépből 4 hirtelen aktiválódott digitális licenc-szel. Biztonság kedvéért megnéztem a sorozatszámot, mindegyik egyforma, még annak is, amin nincs aktiválva.
Aza kérdésem, hogy a 4 aktivált gépen mennyire mérvadó, hogy aktíváltat jelez a Windows? Nem lesz ebből későbbiekben probléma? Hangsúlyozom, semmi mókolás nem volt a gépeken, update és driverek kerültek a telepítés után. Évi szinten 200-300 gépet rakok készre, ilyennel még nem találkoztam.

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#138423) King Unique válasza borix (#138420) üzenetére


King Unique
titán

Kevered a dolgokat, a Rufus által letöltött 21H1 64 bites ISO ~ 5,3 GB, a 32 bites ~ 3,7 GB, pont mint a Microsoft weboldaláról a direkt letöltésnél, sőt eleve arra mutató letöltési linkelt generál a Rufus is...
Ha annyira tudod hogyan kell pendrive-ra írni az ISO-t és USB-s telepítési adathordozót létrehozni + arról bootolva telepíteni a W10-et, akkor nem világos miért nem azt használod és miért kell optikai lemez (DVD), illetve mégis milyen anomália van az USB-s telepítésnél ami kizárja annak használatát, továbbá ha nem muzeális hanem modern PC az alany akkor mi értelme 32 bites telepítővel vacakolni, de mindegy. :))

[ Szerkesztve ]

(#138424) King Unique válasza marositech (#138422) üzenetére


King Unique
titán

Ez normál esetben úgy megy, hogy aktív internetkapcsolatnál kb. azonnal beaktiválódik a W10 digitális licenccel, ha érvényes termékkulcs van megadva az aktiválásnál, vagy ha van már ahhoz a Windows 10-kiadáshoz (Home/Pro/egyéb) digitális licenc társítva azon PC-nél. Tehát nem napok múlva, meg nem 5-ből 4, hanem 5-ből 5... A digitális licencnél alapesetben csak az általános termékkulcs olvasható ki, azért egyforma mindegyik Windows 10-es rendszernél.

(#138425) borix válasza King Unique (#138423) üzenetére


borix
őstag

Benéztem, már megörültem, hogy a 64 bites lesz 3.7 giga.
Ismerem a saját gépemet amiben egy olcsó alaplap van és USB telepítés nem mindig sikerül kijönnek utána olyan kisebb anomáliák ami nem jellemző. pl [link]
Nektek jól működik az usb telepítés de nekem van, hogy ráteszek egy másik belső winyót és előfordul, hogy vagy 2-3X újra kell indítani a gépet hogy lássa.
Azt a winyót ritkán használom nincs neki semmi baja.

(#138426) marositech válasza King Unique (#138424) üzenetére


marositech
senior tag

Köszönöm a válaszod!
Tehát, nem fog a gép(ek) vagyis a windows egy napon úgy dönt, hogy aktiválásnak viszlát?

Olyat rádverek...hogy megkulázol! :)

(#138427) King Unique válasza marositech (#138426) üzenetére


King Unique
titán

Normál esetben nyilván nem dönt úgy megfelelő forrású, érvényes termékkulcs és digitális licenc esetén. Ellenben ha otthoni KMS bohóckodás szervezeti aktiválással (példa + példa), vagy gyanúsan olcsón vásárolt MAK termékkulcs amit utólag letiltottak, akkor viszont előfordulhat. :))

(#138428) vlevi


vlevi
nagyúr

Érdekes problémával szembesültem tegnap.
Hónapok óta először dugtam be fejhallgatót a gépbe, és olyan, mintha karaoke mód be lenne kapcsolva. A zene tompa, az énekhang pedig egyáltalán nem hallatszik. De a realtek audio beállítások között nem találok erre semmilyen állítási lehetőséget.
Korábban nem volt ilyen probléma, homeofficbean sokáig használtam fulessel a gépet.
A hátulra bedugott hangszóró tökéletesen szól, csak az előre bedugott füles ilyen.
Probaltam másikkal, de azzal se jó.
Ryzenes Asus b450 alaplap, alaplapi realtek hang.

(#138429) Troy. válasza King Unique (#138000) üzenetére


Troy.
addikt

Még nem csináltam meg, de felmerül bennem a kérdés, hogy ha egy laptopon külső ssd-ről megy a rendszer, akkor mi van a belső tárhellyel? Látni azt is, hozzáférni?

.

(#138430) J.C.G.


J.C.G.
aktív tag

Srácok tönkre ment az ssd a gépemben?
Próbáltam követni az ms [utasításait] de már nem tudott elindulni a rendszer.

(#138431) King Unique válasza Troy. (#138429) üzenetére


King Unique
titán

Mivel WTG-nél az USB-s rendszermeghajtón kívül a többi fizikai lemez alapértelmezetten offline (leválasztott), ezért alapesetben azokhoz értelemszerűen nem férni hozzá pl. a fájlkezelőben, de ha online (csatlakoztatott) állapotba vannak helyezve, akkor már igen.

(#138432) Gargouille válasza J.C.G. (#138430) üzenetére


Gargouille
őstag

"S.M.A.R.T. Status Bad". Ez alapján igen, valószínűleg tönkrement.

Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

(#138433) OldMike válasza vlevi (#138428) üzenetére


OldMike
őstag

Szia!
Nekem Aorus B450 Elite alaplapom van, Ryzen 5 3600x procival. Gondoltam megnézem, van-e valami állítási lehetőség, bár én nagyon ritkán használok fülest. Talán jobb lett volna nem tennem.
Csatlakoztattam a fülest az előlapi aljzathoz, megkérdezte hogy fülest csatlakoztattam-e. Itt már volt egy furcsaság, mert emlékeim szerint azt szokta kérdezni, hogy füles vagy hangszóró lett-e bedugva. Mindegy, mondtam O.K. Kezdtem hallgatni egy zenét (Foobar2000-rel), és nagyon furcsán szólt. Levettem a fülest, meg vissza, és kiderült hogy egyszerre szól a 2.1 hangfal és a füles is. Ilyen eddig még soha nem volt, mármint hogy nem választ le a füles.
Gondoltam megnézem a Realtek Audio Console alkalmazással, hátha valami elállítódott. Itt jött az újabb meglepetés: hibaüzenet, mely szerint ezt ez a számítógép nem támogatja!!!
Pont egy éve használom a gépet, minden hardver változtatás nélkül, eddig folyamatosan működött az RAC.
Próbáltam az MS Store-ból telepíteni (igaz nem távolítottam el előtte), írta hogy már telepítve van, de ugyanúgy nem támogatottat írt.
Azt nem tudom, hogy a RAC MS szoftver-e, vagy Realtek. Amúgy a Realtek driver 2021.02.23.
verzió 6.0.9123.1.

42LM660S

(#138434) Troy. válasza King Unique (#138431) üzenetére


Troy.
addikt

Köszi a linket, jelentem kipróbáltam és működik a külső ssd-ről való rendszer. Bár a többi merevlemezt látom, a linkelt leírásnak megfelelően megcsinálom majd.
Arra volnék kíváncsi, hogy az usb-n keresztül használt rendszernek milyen hátrányai vannak (azon kívül, hogy lassabb)? Feltételezem egy esetleges eltávolítás (kihúzom az usb-ből) nem ajánlott.

.

(#138435) King Unique válasza Troy. (#138434) üzenetére


King Unique
titán

Lásd egy hasonló kérdésre adott válaszban leírtakat, volt már erről szó itt többször.

(#138436) OldMike válasza OldMike (#138433) üzenetére


OldMike
őstag

Részben módosítanom kell, mert a füles leválasztás pont csak a Foobar2000 esetén nem működött, minden más lejátszó esetében igen. Ott a kimeneti eszközöknél megjelent a Realtek másodlagos eszköz (a fejhallgató), de kézzel kellett átváltani arra, és akkor már a fejhallgató szólt.
A Realtek Audio Console problémát nem tudtam megoldani, viszont a netet böngészve kiderült, hogy a Program Files könyvtárban lévő Realtek mappában van az RtkNGUI64.exe, ami egy nagyon hasonló képességű kezelő felületet nyit meg. Mindent be lehet állítani, csak nem olyan dizájnos.
Viszont lehetséges hogy a problémádra nem ad megoldást.

42LM660S

(#138437) J.C.G. válasza Gargouille (#138432) üzenetére


J.C.G.
aktív tag

Köszi. Vettem egyet és most szuper minden. :)

(#138438) #86564352


#86564352
törölt tag

Kiadták az új PC Health Check Tool verziót, ez már konkrétan megmondja miért nem lehet majd adott gépre Win11-et telepíteni.
cikk [link]
letöltés [link]

(#138439) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Totális gyalulast akarok.
Itt, ha kitorlom a 3 legkisebb partíciót, és utána rakom egyben az 512 es ssd egyetlen partíciójara a win10 et. Akkor minden maradék, szenny az előző rendszerből torlodik?

(#138440) Cs1csó válasza Atomgeszi (#138439) üzenetére


Cs1csó
félisten

Mindegyik partíciót törölheted és ha már egyben látod a "nullás" meghajtót akkor kattints a továbbra - a paraticionálást formázást majd magának elvégzi.

(#138441) vlevi válasza Atomgeszi (#138439) üzenetére


vlevi
nagyúr

Mind a 4-et töröld, hogy egyetlen üres terület maradjon. Majd a w10 a telepítés során létrehozza a szükséges kisebb particiokat, mint pl recovery, stb...

(#138442) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

OK köszi, nyomom már

(#138443) King Unique válasza Atomgeszi (#138439) üzenetére


King Unique
titán

Alap, hogy clean esetén teljesen törölni kell a céllemezről az előző telepítés "maradékát", majd a szabad területet kijelölni telepítési célnak és tovább, stb.
A partíciók alapján amúgy látszik UEFI/GPT szerinti telepítés az előző és lesz vélhetően a mostani is, ami modern PC + OS párosításnál oké és nyilván nem az elavult legacy (CSM) mód szerintit kell erőltetni.

(#138444) cocka


cocka
veterán

Hello!

Nem kifejezetten Win10-zel kapcsolatos a kérdés, de talán ide illik.
Próbálta már valaki HDD-re pakolni a MediaCreationToolt? (hirtelen csak üres HDD-t találtam pen helyett, azok foglaltak más célra)
Szóval letöltöttem megadtam neki az adatokat (mármint csak a nyelvet kb. meg hogy 32 és 64 bites is legyen) és minden alkalommal lecsapja az 1 terás HDD mértét. Azaz létrehoz egy 32 gigás FAT32 partíciót (nem igazán értem, hogy miért, hiszen akár 1 terás is lehetne), a maradékot meg unallocatedként hagyja. Mivel kb. 7.5 giga a telepítőcsomag, amit rámásol, kb. 24.5 giga megy is a levesbe. Ennek így mi értelme van?

Az meg külön vicc volt, hogy miután megcsinálta a telepítőt.. bootolnék (boot eszköz nem UEFI kompatibilis) és "operating system not found" ha entert nyomok kiírja még egyszer. (bár lehet ez valami laptopspecifikus hülyeség, majd megnézem PC-n is)

(#138445) King Unique válasza cocka (#138444) üzenetére


King Unique
titán

Mivel eleve FAT32-re formázza az MCT a kiválasztott célmeghajtót illetve adott meghajtóbetűjelű célpartíciót a telepítési adathordozó létrehozásánál, amit a Windowsok natív particionáló eszközei FAT32 alapon max. 32 GB-ig tudnak particionálni, ezért nem meglepő ha a lemezterület többi része nem lefoglalt (unallocated) marad (példa). :)

Az MCT-vel készített telepítési adathordozó használható legacy (CSM) és UEFI módban történő bootoláshoz illetve telepítéshez egyaránt, ahol a kettő közül a POST után F12/egyéb billentyűvel előhívható boot menüben a megfelelő boot eszközt kiválasztva lehet választani. Ha esetedben nem működött, az már hardverspecifikus egyéni probléma. :))

[ Szerkesztve ]

(#138446) Habugi


Habugi
addikt

Sziasztok,

Előre is elnézést ha már elhangzott negyvenszer, azután érdeklődnék h érkezik-e még valami nagyobb update a Win10-hez a közeljövőben?!

Ugye októberben startol a 11.., nem vagyok egy sűrűn Win10-et telepítő user az updatejét pedig rendre tiltom.
1809-en vagyok annak megjelenése óta, a Win11-et pedig még hanyagolnám majd egy ideig, kvázi így szeptember végén elérkezettnek érzem az időt egy új, "lastbuild" friss telepítésre.

Lépjem meg vagy várjak még vele?
Mostanra érthető okokból nem követem az idevonatkozó híreket és infókat, így többet között arról sincs fogalmam, miszerint a 11 landolása után kap-e majd bármit a jövőben a 10-es, biztonsági szirszaroktól eltekintve.
Őszintén szólva annak örülnék ha nem kapna, és a 11-es vonalon/vonaton vinnék tovább ezt az évenkénti pár alkalommal történő "nagy frissítés" bulit.

Azt sem tudom, a 11 landolása után egyáltalán elérhető lesz-e még a Win10 M$ részéről, pl egy MCT-s letöltés & telepítés vonatkozásában, ha találgatnom kéne a nem -re tippelnék, mivel ilyen-olyan minimál info morzsák alapján azt raktam össze, miszerint maga a 11 lesz a következő "nagy update", csak nevesítették, kvázi ezért is része az érdeklődésem és az esetlegesen utolsó Win10 build telepítésének aktualitásában.

:R

..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...

(#138447) Cs1csó válasza Habugi (#138446) üzenetére


Cs1csó
félisten

Először is ne keverjük a Windows 10-et és a Windows 11-et. Főleg annak tükrében, hogy a Windows 11-nek olyan szigorú hardverkövetelményei vannak, hogy a jelenlegi PC-k talán 20%-ra lehetne hivatalosan telepíteni.

Valamikor októberben fog kijönni a Windows 10 legújabb stabil buildje a 21H2. (most ugye a 21H1 még az aktuális) mivel se a korábbi se a mostani se a 21H2 nem tartalmaz eget rengető újításokat ezét akár már most is telepíteheted tisztán ha hivatalosan is kijön akár MS oldaláról letöltött MCT-vel is készíthetsz friss telepítőt, vagy akár innen is leszedheted már most : [link]
(betallózod, hogy final version a 21H2-őt x64-es verzót aztán a nyelvet, kiadást majd "download iso compilier one click" módot aztán jobb oldalt kattintasz a "multi creating iso.." opcióra és még ott is szelektálhatsz hogy mi települjön karcsúbb legyen e a telepítő stb.

Amúgy a Windows 10 legalább 2025-ig támogatott lesz, gondolom továbbra is jönni fognak a féléves új build-ek.
Az utóbbi idők lanyha újításai mögött most már kiderült az van, hogy ezeket az újításokat amiket a Windows 10 elmúlt és mostani build-jei kellett volna, hogy megkapjanak végül egy "új" oprendszer kapja meg.

Amúgy a frissítési metódus nem hiszem, hogy változni fog a Windows 11-nél, ott is gondolom ugyanúgy majd féléves build-ek lesznek, nincs új a nap alatt.

(#138448) King Unique válasza Habugi (#138446) üzenetére


King Unique
titán

Igen, érkezik a 21H2 és vélhetően lesznek újabb verziók, újabb funkciófrissítések is + kapni fogja a rendszer értelemszerűen a havi kumulatív frissítéseket is, mivel 2025-ig támogatott marad a Windows 10 a Home és Pro kiadásoknál (is).

Ha egyszer 2025-ig támogatott marad konzumer vonalon (LTSC 2029-ig) a W10, akkor a Microsoft szoftverletöltőoldaláról sem fog addig eltűnni, meg vsz lesz külön W10 és W11 letöltési opció, utóbbihoz külön MCT, stb.

Windows 10-re az egyes hírek szerint elérhető lesz idén / jövőre a Windows 11 közvetlen upgrade formában a Windows Update-en keresztül, ha megfelel a PC a rendszerkövetelményeknek. Ha nem felel meg, akkor marad a clean install, de akkor frissítések nélkül, bár az esetedben a leírtak alapján nem oszt, nem szoroz. :DDD + A Windows 11 téma értelemszerűen a Windows 11 topikba tartozik, azt ott kellene bővebben kitárgyalni.

Aztán az mondjuk nem teljesen világos miért olyan lényegesek ezek olyan usernél, aki jó ideje nem támogatott 1809-es Windows 10-verziót használ, meg buta módon teljesen letiltott frissítésekkel, de mindegy... :D :))

[ Szerkesztve ]

(#138449) Doky586 válasza Habugi (#138446) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A frissítéssel máris késésben vagy.

(#138450) Habugi válasza Cs1csó (#138447) üzenetére


Habugi
addikt

Köszönöm a gyors választ!

Egyetlen tollvonással áthúztad az érdeklődésem tárgyát így egy esetleges friss telepítés aktualitását is, ami remek.. :R

Mivel magad is utaltál rá, miszerint pont annyi mindenről maradtam le a 1809-en maradással amennyire magam is tippeltem volna, így marad legalább jövő nyárig, majd akkortájt utána járok miért lehet jó nekem a 11-es és esetlegesen egyből arra ugrom, a lényeg h megmarad a Win10 aktuálbuild telepítésének lehetősége IS.

Egy-egy friss telepítést követően általában ~két este, mire az aktuális buildet az igényeimnek megfelelőre "finomhangolom" (ez gyakorlatilag nem más, mint a háttérben futó, számomra tökéletesen haszontalan s felesleges folyamatok és szolgáltatások kiherélése, végleges agyoncsapása..).
Kezdetben gpedit, powershell, regedit.., egyebek együttes segítségével, azóta persze lefolyt némi víz a Dunán és remek 3rd party segédprogramok vannak erre a célra melyekkel sokat gyorsult a folyamat, ezzel együtt kb annyira vágyom rá mint disznó a késre. :DDD

King Unique:

Neked is köszönöm szépen a választ!

Állandó frissítés témakörben a "butaság" kérdése s mibenlétének feszegetésére roppant mód rosszul kiválasztott partner lennék. ;)
Maradjunk annyiban, simán elfogadom és együtt alszom azzal a ténnyel, hogy oprendszer/Win10 ügyileg az abszolút update állapot fenntartása egyes embereknél kivált egyfajta placebót, melynek hatására a közérzetük javul.

Nem minősítem vagy kategorizálom őket, mivel ettől nekem sem rosszabb sem jobb nem lesz semmi. A magam részéről felteszem, megfaragom majd a végeredményt évekig hiba és anomália mentesen használom, updatek nélkül, miközben a világon semmiről nem maradok le.
Esetleg ha rásegít a közérzetedre, maradhatunk annyiban is, hogy azon dolgok melyeket nyerni vélek a friss telepítéseket követő purgálással (vagy akár az updateket követő esetleges bugok lehetőségének teljes kizárásával), pl szerinted szintén csak placebo szinten léteznek, abszolút hidegen hagy de a "butaság" topicot ne nyissuk meg. :R

Doky586:

"A frissítéssel máris késésben vagy."

:))

[ Szerkesztve ]

..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.