2019. július 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • All inOne PC házilag, a sufnituning szépségei

  Évek óta játszom a gondolattal hogy kéne egy egybegépet lőnöm, sokat dolgozok olyan helyeken ahol csak a PC és az okostelefon, meg a poénvadászatos újságok segítenek elütni az időt. Konkrétan vagyonőr vagyok és a puszta közepén ahol egy kábeldobot kell őrizni a réz és aluminium maffia nehogy megkaparintsa és az Orsós klán vagy a Kolompár klikk máris vigye a MÉH telepre, ott lassan megy az idő.

  Az okostelefon, esetleg tablet kicsi, laptop valahogy sose jött be, 22collba gondolkodtam, és a fenntieket ha elolvastad, azonnal nyilvánvaló az akkumulátorról való működtetés lehetősége is. Ez máris magával hozza a következő elvárást, takarékos, kisfogyasztású készüléket kell összehoznom és ezen elvárások összességében nem tarthatóak egyik kész termék esetében sem, az árról ne is beszéljünk.

  A monitor nem volt probléma, kallódott otthon egy 22" Benq V2200 ECO monitor még régebbről, már amikor vettem kb. 8 éve, akkor is energiatakarékos modell felé kacsingattam és lám most meghozta gyümölcsét az akkori előrelátás.
  A monitor fullHd felbontással, ledes háttérvilágítással, HDMI és D-Sub input, valamint egy fejhallgató 3,5 mm jack output csatlakozóval rendelkezik. Eco módban este még lazán kisüti a szemem és eközben 14 watt a fogyasztása. Stand-by állapotban 0,12 watt, ezek biztató paraméterek.

  Folytatás...

  tordaitibi 9 hónapja 23

 • Li-ion akku téveszmék ellen

  Kisebb lélegzetű, leginkább a lithium bázisú akkumulátorokra vonatkozó gyors tájékoztatónak szánom, több tévhitet szeretnék eloszlatni ezzel a bejegyzéssel. Barátunkkal, Guglival bárki ezen információk birtokába juthat de próbáltam a legszükségesebb alapokat összeszedni eme rövidke cikkbe. Az írás kb. 90%-a saját fejemből van mivel évtizedek óta aktívan foglalkozok akkumulátoros rendszerekkel (PB, Ni-CD, NI-MH, Li).
  Csapjunk is bele, a száraz számokat, mértékegységet, szakkifejezéseket próbáltam emészthető és bárki, akár laikus számára is érthető formában tálalni.

  Amikor az Li-ion akkumulátort elkezdték gyártani, a grafitrendszer 4,1 V/cella feszültséget határozott meg. A magasabb feszültségek nagyobb energiasűrűséget biztosítanak, de a cella oxidációja erősen behatárolta a kezdeti, 4,1 V/cella fölé feltöltött Li-ion cellák élettartamát. Ezt a hatást kémiai adalékanyagokkal küszöbölték ki, így feljebb mehetett a töltési végfeszültség, ezzel együtt természetesen a kapacitás, a tárolóképesség és így kisebb az energiatárolásra eső fajlagos súly is.

  Folytatás...

  tordaitibi 1 éve 72

 • Ugye ez is jogos...?

  2016-ban velem vagyis élettársammal történt, csak érdekességképp:
  Kaptunk egy hivatalos levelet, ügyvédi irodától, miszerint lejárt közüzemi tartozás címén 37.000 forintot fizessünk be, az ügy behajtás alatt van.
  Fölöttébb elcsodálkoztunk, a közüzemi számlákat kínosan precízen fizetjük.
  A levélen néhány telefonszám, és hogy a tartozás 2012-ből való. Nagyszerű, kezdjük a köröket, nézzük...
  A feltüntetett telefonszámokon 4 órai próbálkozás után sem sikerült embert elérni.
  Élettársam 1 nap szabit kivesz (én mindig éjszakás vagyok, ráértem) és bebumliztunk vidékről a Budapest Frankel Leó utcába, a végrehajtó céghez. A cég egy bérház második emelete, kedves jómodorú fiatalember, ....és vagy 15 vidéki ismerős, hoppá, mi is van itt?? A faluból többen, ugyanebben az ügyben??
  Lassan világosodott a történet, vagyis:
  2012 januártól a faluba átvette a szemétszállítást a Bio geci Gödöllő blabla cég. Erről a falubeliek 2012 Május(!!) hónapba szereztek tudomást, egy szigorú levélben, amit mi is megkaptunk, miszerint 1héten belül keressük meg a céget, és kössünk velük új szerződést. Ezt meg is tettük, a szerződéskötéskor kifizettük helyben kp-be az első és második negyedévet.
  Az idő telt-múlt, 2013 Januártól a Bio geci megszűnt, helyette másik cég, DunaNett,szerződés, stb. 2014 Januártól ismét cégváltozás, ASA, új szerződés, 2015 mitgondolsz...? Nyertél, cégváltozás, Vertikál ZRT, ilyen ez a popszakma ezekszerint...

  Folytatás...

  tordaitibi 2 éve 31

 • Gumigerinc, avagy a morális határ átlépése

  Az egész szösszenet mozgatórugója egy teljesen átlagos fórumbeszélgetés.
  Ami a szakmaiból kissé elkanyarodott a 'ha tőlem lopnak, én is lophatok-e?' téma felé, valamint meg nem értések és dogmák zengzetes hangoztatása után átcsapott fröcsögésbe.
  Mivel az eszmecserét nem tartom egyenrangúnak a meddő vitával, kiszálltam a beszélgetésből, az adott topikot nem kívántam terhelni ezzel, privibe meg feleslegesnek találtam az esetleges anyázások elkerülése végett.

  Mottó: "egyenes gerinccel"
  mivel gumigerinc, és kettős értékrend jelzők lettek rámaggatva. A kettős értékrend még oké is, szeretem a vékony, és a teltebb hölgyeket is, de úgy érzem itt nem erre céloztak.

  Legális (hülyeség, persze hogy nem legális.. :-) ) a gáz, víz, villany mérők hekkelése?
  Ezen a morfondíron aránylag simán átlendült a vita, ezt én magam is elítélem, ha szolgáltatást veszek igénybe, annak ellenértéke, ára van. De az "legális", ha valakit többször megszívattak, bevittek a erdőbe, és ezen történések ráadásul a jog teljes támogatásával? Avagy, ami ugyanaz, a jog teljes támogatásának a hiányával? És ha ezen megszívatott, elkeseredett emberek úgy gondolják, ha őket meg lehetett lopni, akkor nekik is áll ez a zászló.
  Nem a szomszédon, hanem a munkahelyükön, az áramszolgáltatón, a multinacionális bevásárlóközponton, az erdőn egy láncfűrésszel vesznek revansot.

  Folytatás...

  tordaitibi 2 éve 21

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.