Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#125080) d@minator


d@minator
addikt

Sziasztok? Pér kérdésem lenne hozzátok. Laptop 500GB HD lenne cserélve 500GB SSD-re. Klónozás (Macrium Reflect Free-vel) esetére van asztali PC amibe egyszerre be tudom tenni mindkét meghajtót.
1. Klónozás vagy tiszta telepítés?
2. Ha asztali PC-be rakom a két meghajtót egyből átpakolja vagy kell 500GB szabad hely egy harmadik meghajtón? Jelenleg nincs ennyi helyem azért kérdezem, de tudok csinálni.
3. Klónozás után minden program és beállításai működni fognak?
4. Windowst kell e újra aktiválni?
5. Ha a HDD MBR és az SSD-n GPT-t akarok akkor mi van?
6. A HDD-n két partició van de az SSD-n egyet akarok. Így is megéri időben a klónozás?

[ Szerkesztve ]

(#125081) movax válasza d@minator (#125080) üzenetére


movax
őstag

Ha egy az egyben, bitről bitre klónozod át a hdd-t az ssd-re, semmit nem fog észrevenni a windows, csak hogy sokkal gyorsabb. :)

Nem kell szabad terület, ha megfelelően csinálod (Macrium boot-pendrive), egyszerűen átteszi egyiket a másikra.

Minden ugyanúgy működik majd, mint korábban, nem kell aktiválni a windows-t sem. A particiók megtartását összevonását tetszés szerint lehet klónozás előtt vagy után.

Én magáról az érintett laptopról csináltam a klónozást, Macrium-pendriveról bootolva, az ssd-t külső hdd-tokba helyezve. Utána gép leállít, hdd kiszed, ssd be és kész.

(#125082) King Unique válasza d@minator (#125080) üzenetére


King Unique
titán

1. Eldöntöd, de csak a HDD —► SSD csere miatt nyilván teljesen felesleges újratelepíteni a 0-ról a Windows 10-et. Sőt, még a hardvermódosítás miatt sem feltétlen kell, lásd egy másik esetnél leírtakat. Ha a klónozás mellett döntesz, akkor egy másik válaszban részletezve van a téma.

2. A klónozásának pont az a lényege, hogy direktben átmásoljuk egyik meghajtó tartalmát, arról a Windows 10-et a másikra, nem kell 3. meghajtó. Az utóbbi akkor kell, ha klónozást helyett mentést készítesz lemezképfájlba, majd azt állítod vissza másik lemezre (SSD). + Csak a klónozás miatt nem feltétlen kell kiszerelni a HDD-t és másik PC-be tenni a HDD-t + az SSD-t, megoldható a laptopon is a Macrium Reflect WinPE/WInRE változatát pendrive-ra létrehozva majd arról bootolva, ahol a célmeghajtó (SSD) csatlakozhat akár USB-n is a klónozás idejére.

3. A klónozással 1:1-ben átmásolod egyik meghajtóról a másikra a Windows 10-et, vagyis értelemszerűen adott a válasz (igen).

4. Mivel csak a rendszermeghajtót cseréled és nem a teljes hardvert (gépet), ezért értelemszerűen nyilván nem kell újraaktiválni a Windows 10-et. Ha hardvermódosítás történne, szükség esetén akkor kellene, illetve megfelelően végrehajtva megtartható a jelenlegi Windows 10 licenc, nem kell másikat venni: [link], [link], [link].

5. A klónozásnak másrészt az is a lényege, hogy amilyen a forrásmeghajtón (HDD) lévő Windows 10-telepítés, olyan lesz klónozás után a célmeghajtón (SSD) lévő is. Ha esetedben az előbbi BIOS/MBR séma szerinti, akkor nyilván az SSD-n is az lesz. Ha UEFI /GPT szerintit akarsz, vagy klónozás előtt, vagy utána konvertálod át.

6. A klónozásnak a Macrium Reflect esetében az is a lényege, hogy partíciószinten klónoz, eleve kiválaszthatók, be/ki pipálhatók a klónozni kívánt partíciók. Vagyis ha azt a 2. partíciót nem akarod az SSD-re klónozni, akkor kikveszed előle a pipát, ilyen egyszerű. Viszont magát a Windows 10-et és annak szükséges partíciót nyilván klónozni kell, lásd egy másik válaszban leírtakat. Meg nyilván nem 2 db partíció van most sem azon a HDD-n, lásd a Windows 10 számára fenntartott kicsi partíciók.
Másik lehetőség utólag törölni/összevonni a 2 partíciót, de az utóbbi, illetve a kötet kiterjesztése a Windows beépített partíciónáló eszközeivel csak akkor lehetséges, ha a másik partíció törölve van (unallocated) és közvetlenül a kiterjeszteni kívánt partíció után, mellett helyezkedik el. Ellenkező esetben viszont nem, meg akkor sem ha a 2 köze ékelődott pl. egy WinRE partíció, illetve ez esetben csak 3 rd party particionáló programmal oldható meg (példa).

Hú, ez elég összetett egy kérdés volt. Legközelebb esetleg majd használhatnád a topik keresőjét, azt tettem én is. :))

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.