-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
SzekeresPeti
tag
Nagy nehezen eljutottam a befogadó nyilatkozatokig transzferálás ügyben (jelzem, kb. semmi nem úgy néz ki, mint az útmutatóban, ezért kitartó keresgéléseket igényel), és most hiába nyomom a print gombot, nem menti el a telefonom a pdf-ben várt nyilatkozatot. Volt már valakinek ilyen problémája? Ez mitől lehet?
[ Szerkesztve ]
-
SzekeresPeti
tag
Van egy olyan problémám, hogy transzferálnék tbsz-eket Erstéről IBre Nort_on útmutatása szerint, de ha az IB menüjében a Transfer Positionsra koppintok, majd az Incoming opcióra, csak az alapszámlára lehet transzferálni, a TBSZ-ek nem jelennek meg. Egy hete ezzel szenvedek, írtam az IB-nek, de nem válaszolnak, aki tudja a megoldást könyörüljön meg, köszi.
-
SzekeresPeti
tag
A Budapesti Értéktőzsde 2024. június 30-i hatállyal megszünteti az Interactive Brokers Central Europe Zrt. kereskedési jogát. - ez ugye nem azt jelenti, hogy nem lehet most már IB-n magyar részvényeket venni?
-
SzekeresPeti
tag
Nyitottam az IBKR-en az alapszámlát, meg egy 2024-es TBSz-t utólag, hogy majd erre transzferálok, erre most 3 számlát látok:
U16719366
TBSZ-2024
U17230565Nem értem, a harmadik hogy keletkezett, ez normális?
-
SzekeresPeti
tag
Idén várhatóan a bevételeim javát készpénzben kapom meg. Mi a legolcsóbb módja a kp-t eljuttatni az IBKR számlámra?
-
SzekeresPeti
tag
Gránitról utaltam 6000Ft-ot az IBKR számlámra 3 napja, de még nem érkezett meg. Ez normális?
-
SzekeresPeti
tag
válasz nort_on #127895 üzenetére
Ha minden igaz, akkor ehhez a képlet a következő:
Részvény eladási díja + átutalási díj (0,45%) + részvény újravétele az IB-n (0,4%)
Ha ezek összege kevesebb mint 10 ezer, akkor mérdemes így, ha több, akkor a transzfer éri meg jobban. És TBSZ-enként gondolom egy részvényt meg kell hagyni, hisz magának a TBSZ-nek a transzferét úgysem kerülhetjük meg.
Az Erste eladási díját nem találtam meg, tudja valaki? Csak BÉT-en vett magyar részvényeim vannak, OTP, Telekom, Richter, Mol és Opus, minden forintban. -
SzekeresPeti
tag
válasz werszomjas #127866 üzenetére
Oh, köszi, hogy szóltál, akkor lehet h érdemesebb eladnom pár papírt, és majd IB-n újra megvenni... Csak azt nem tudom, hogy a szabad pénz is egy külön tételnek számít, ami után felszámolják a 10 ezres transzferdíjat szintén?
-
SzekeresPeti
tag
Most látom, h befrissítetted, h nem elérhető az opció, oké , akkor várok. A második kérdésem viszont fennáll.
-
SzekeresPeti
tag
válasz nort_on #127861 üzenetére
2. IBKR korábbi TBSZ alszámla nyitás
Ez azt jelenti, hogyha nekem fut az Erstén egy 23-as és egy 24-es TBSZ, akkor az IB-n először nyissak TBSZ-eket ugyanezen kezdőévvel? De hol? A menüben nem találtam ilyet, rá tudnál mutatni?
Miféle bekerülési árakról van szó? Én úgy tudom TBSZ enként és instrumentumként 5000 ft a transzferdíj. -
SzekeresPeti
tag
Sziasztok! Transzferrel bajlódom Erstéről IB-re.
Nem tudom, hogy előbb a TBSZ-eket kell-e létrehozni IB-n, vagy a pozíciótranszferrel kell kezdeni? -
SzekeresPeti
tag
Olyat próbált már valaki, hogy mielőtt eltranszferálta számláit az Erstétől az IB-re, bement egy Erste bankfiókba, és ajánlatot tett, hogy ha az IB-nek megfelelő szintre (havi össz. 2000 Ft) csökkentik az ott levő számlák díjait, állományi díjjal számla fenntertással mindennel egybevéve, akkor nem hagyja ott őket?
Én erre készülök, csak még nem vagyok benne biztos, hogy minden körülményt figyelembe vettem. Amúgy Nyeszem is van, tehát azzal meg egy alapszámlával maradni kényszerülök az Ersténél, de a 2 db TBSz-emet elhoznám. Most ott tartok, ha ezutóbbiak és a többi négy, ezután minden évben nyitni szándékozott TBSZ-em összköltségét megszámítják 2000 Ft-ért, akkor nem érdemes átmenni IB-re. Ti hogy látjátok? -
SzekeresPeti
tag
válasz instantwater #126089 üzenetére
Ez egy egyéni, személyre szabott kérdés kell legyen. Én is részvényeket esetleg ingatlant vennék belőle, de én egy másik ember vagyok, mire mész az én elgondolásommal?
-
SzekeresPeti
tag
Köszönöm a segítséget.
Igen TBSZ-ben gondolkozom. Majd utánaküldöm a maradék 6 ezret, ha kész lesz a számla.
-
SzekeresPeti
tag
Túljutottam a QR kódos problémán, itt a következő:
Utalnék 19 ezret az IB-nek, hogy gyorsítsam a számlanyitás folyamatát, de nem tudom, melyiket kell, mert a 60820901400000000 nem elfogadható a Gránit szerint. Mi lehet a baj? -
SzekeresPeti
tag
Sziasztok, tudnátok instant segíteni? Asztali gépen próbáltam regisztrélni az IB-re és a legvégére benyögte ezt:
Sosem használtam még QR kódot, a telefonomnak rossz is a kamerája, akkor most hogyan tudnám ezt megoldani? -
SzekeresPeti
tag
Most készülök transzferálni két TBSZt Erstéről IB-re, egy 2023 gyűjtőévest, meg egy idei 2024-est. Viszont még szeretném 300 ezerrel feltölteni az ideit, mert jó lenne ha kb. egyenlőek lennének az egymás után következő TBSZ-eim majd az IB-n. Ezt most lenne jobb intéznem az Erstén, mielőtt elindul a transzfer, vagy jobban járok ha IB-n nyitok egy 2024-es TBSZ-t és arra utalom a 300 K-t? Egyesíthető lesz a két 2024-es TBSZ a transzferral utóbbi esetben?
-
SzekeresPeti
tag
Akiknek RC utáni Ertse számlája volt és IB-re transzferált, mi a tapasztalata? Érdemes volt? Hallottam olyat, h az IBnél még mindig gondok vannak a TBSZ számlákkal. Én is transzferálni tervezek, csak megvárom, amíg az Ersténél a díjak meghaladják az IB díját. Mennyi most a transzfer díj, még mindig 5000? Az IB nél még mindig 2000 a havi díj egységesen?
-
SzekeresPeti
tag
válasz nort_on #115993 üzenetére
Írtam, hogy részvényt veszek belőle. Valószínűleg csak 1 félét, hogy csak egy transzfert kelljen fizetni váltáskor az egész TBSZ után. Ez az egy valószínűleg a Richter lesz. Első ízben veszek többet, kb fél millióért, a többit havonta - kéthavonta venném, ha lesz rá keret. De az is lehet hogy bemegy egyben a fél milla, aztán több nem is megy rá a gyüjtőévben. BUX-nak nagyjából megfelelő portfóliót állítok össze amúgy, a többi elemből már elég jól bevásároltam az első TBSZ-en. Magyar részvény után nincs 7 EUR tudtommal, így ezzel nem számoltam.
[ Szerkesztve ]
-
SzekeresPeti
tag
Utána számoltam érdemes-e átnyergelnem IB-re az Erstéről még mielőtt megnyitom második TBSZ számlámat. Ha veszi vki a fáradtságot, és ellenőrzi a számításom helyességét, valamint hogy nem hagytam-e ki valamit a képletből, azt megköszönném.
Az Erstétől teljesen nem jöhetek el, mert már van ott egy NYESZ-em, ami nem transzferálható IB-re, így az alapszámla díja nem játszik a számításban.
Ha megnyitom a második TBSZ-t Erstén, és teszek rá a gyüjtőévben 1 milliót , akkor ennek állományi díja lesz 1800 Ft/év, számladíja 4200 Ft/év. Ha csak egy részvényt veszek rá, akkor számíthatok majd később 5000Ft transzfer díjra is. Első TBSZ számlámon levő 2.5 millió értékű részvények után az állományi díj 4500 Ft, a számladíj megint 4200. Tehát 14.700 Ft-omba fog kerülni az Ersténél maradni, még egy évig, míg az IB 24.000 -be kerülne. Vagyis egyelőre marad az Erste. -
-
SzekeresPeti
tag
Szerintem még bánni sincs értelme, ha az akkor és ott meglévő információk alapján nem tűnt jónak a beszállás, akkor jól döntöttél.
Én az Opusba szálltam be tavaly, amikor az alján volt, mindössze 100 Ftért vettem darabját. 100 ezret tettem bele, és jól döntöttem, de nem azért mert most több mint a négyszeresét éri, hanem mert akkor és ott ez jónak tűnt. Ugyanezt gondolnám, ha azóta csődbe ment volna, és elvesztettem volna az egészet. Ez a helyes logika a tőzsdén sztem.
[ Szerkesztve ]
-
SzekeresPeti
tag
válasz #01110937 #115972 üzenetére
Spekulálni is lehet, persze, de a statisztikák, amik mutatják, hogy ebből hányan tudnak meggazdagodni azokhoz képest, akik elbuknak rajta, nagyon lehangolóak. Persze ha te úgy gondolod, a te spekulációd nagyon haladó, és olyat tudsz amit csak kevesen, és ezért még nincs beárazódva az árfolyamokba akkor próbálkozhatsz, csak ne hitelből, és ne is a portfóliód nagyobb részvel... Egy kis játékpénzzel talán érdemes lehet, csak az a bibi, h abból nem fogsz olyan gyorsan és sokat keresni... Sajnos ez ilyen kemény dió. De így is van rendjén, ha a tőzsdén meggazdagodni egyszerű lenne, mindenki ezt csinálná, és senki nem dolgozna. De akkor meg nem lennének termékek, amivel kereskedni lehet a tőzsdén, és bitcoin sem, mert nem lenne mit venni belőle.
-
SzekeresPeti
tag
válasz #01110937 #115970 üzenetére
A tőzsdéken számtalan ilyen lehetőség van, amibe be lehetett volna szállni, és baromi sokat keresni, nem csak a bitcoin... Nem azért nem vagyunk szuper gazdagok, mert kevés az ilyen lehetőség, hanem azért, mert sosem tudjuk előre, hol következik be. Remélem vagy olyan tudatos te is, hogy nem fogsz most hitelből szerencsét próbálni ezen a számításodon felbuzdúlva...
-
SzekeresPeti
tag
Utóbbi időben sokan váltottatok Erstéről IB-re, nálam is itt az idő, hogy nyissak egy idei TBSZ gyűjtőévet részvények vételéhez. Nade látok itt új versenyzőket, pl. a Lightyear. Hozzá egyikőtök sem ment át? Pedig ott nincs ez a súlyos havi 2000 Ft os TBSZ díj! Meg szemezek ezzel a CIB-bel is, ahol szintén ingyenesnek látom a TBSZt.... Viszont ott van, h az alap számlavezetést fix havi 330 Ft terheli, + 0.1 %/év, + kieg. állományi díj... Akinek van ilyen számlája, vagy alaposan utánajárt: Mégis mennyit jelent ez összesen? Tényleg rosszabb a CIB még az Ersténél is? Szendrei Ádám eléggé alá értékelte... Köszönöm előre is az okosításokat!
-
SzekeresPeti
tag
IB nél mit jelent az h a havi 2000-es díj levásároható? Mire?
-
SzekeresPeti
tag
Vajon a mostani bónusz papíroknál miért múlja felül a 3 éves papír évesített hozama az 5 évesét? Sehogy se áll össze a matek.
-
SzekeresPeti
tag
válasz D1Rect #115743 üzenetére
Sok videóját láttam és cikkét olvastam, de nem tapasztaltam ezt. Szerintem csupán óvatos, ami sztem egy pozitívum a befektetések világában. Én se fektetnék Teslába, még akkor sem ha tutira az lenne a jövő, mert bizonytalan, hogy mennyi idő alatt fog beérni. Hasonló volt a vasúttal is anno, még talán ígéretesebb is volt, csak azt nem lehetett tudni, te gazdagszol meg belőle, vagy a dédunokáid?
Bitcoinnal meg végképp nem foglalkozom, amíg sanszos, h az egész egy tulipánhagyma. -
SzekeresPeti
tag
Részvény, vagy állampapír? Mikor alacsony volt az alapkamat, részvénybe fektettem hosszú távra. Mikor felment a kamat, a tőzsdeárfolyamok meg lezuhantak, akkor is részvényt vettem, hogy beszálljak a felszálló ágra. Most, hogy a kamat is még viszonylag magas, és a tőzsdeárfolyamok is fent vannak, melyikbe érdemes fektetni?
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #115712 üzenetére
Nem tudom, lehetséges-e jogilag, hogy átírjuk a használati szerződést bármiféle adásvétel vagy ajándékozás nélkül úgy, hogy A és D marad ahogy van, B éc C meg egyesül újra a megfelelő tulajdoni hányadban, vagyis nekem a C egésze + a B negyede, három tesómnak meg fejenként a B negyede....? Az ügyvéd nyilván elkérné a maga pénzét az új szerződés kiállításáért, de cserébe mindjárt átláthatóbb lenne az ügy, és javulnának a lehetőségeink az ingatlan értékesítésére.
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #115553 üzenetére
Á, akkor rengeteg illetéket kellene fizetni, akkor már inkább ajándékozásban lenne érdemes csinálni szerintem. Úgy vajon meg lehetne csinálni, hogy minden testvéremnek elajándékozom a C tulajdoni hányadának negyedét, majd írunk egy új használatit, amiben a C és a B egyesül négyünk egyenlő tulajdonában? Így már lehetne vinni a piacra az egészet, mint egy ingatlant, én meg bizalmasan megegyeznék a testvéreimmel, hogy hogyan ossztozzunk.
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #115384 üzenetére
Az ármeghatározásról: Az rendben, hogy ez az ingatlan kevesebbet ér az átlagnál a jogi háttere miatt, de ha csak a C és a B rész értékarányát keressük, akkor a kalkulátor adhat egy támpontot, ami itt 1:10. Szóval ha tegyük fel a szövevény miatt nem 45 az értéke, hanem csak 30, az arány akkor is 1:10-nek vehető, vagyis 3 millát kaphatok a földemért reálisan, nem?
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #115384 üzenetére
Így már értem, köszönöm a kifejtést. Vajon hogyn lehetne ezt az egészet egyszerűsíteni, hogy kevésbé legyen szövevényes, és minél jobb áron lehessen majd eladni?
-
SzekeresPeti
tag
-
SzekeresPeti
tag
Keresgéltem neten, hogyan lehetne meghatározni a reális értékarányt B és C közt. Egyelőre annyit tudtam tenni, hogy egy kalkulátorba írtam be a a házat meg a két rész teljes területét, aztán a B részt magában a házzal:
Ez a 4.5 millió egész jó, háromszor annyi, mint amiért vettem. Vajon mennyire fogadnák el a tesóim és a leendő vevő ezt az arányosítást? Itt gondolom az átlagember gondolkodását célszerű figyelembe venni.[ Szerkesztve ]
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #114906 üzenetére
Miért számít a vevőnek az illetékfizetésnél a szerződésben foglalt arány? Az illetéket százalékban fizeti, ami B és C rész értékarányától függetlenül ugyanannyi. Milyen egyéb szempontokra gondolsz még, ahol ez számít a vevőnek?
-
SzekeresPeti
tag
Sokan tanakodtatok a fix és a prémium állampapír között... A bónusz hogyhogy fel sem merült? Mi vele a gond?
-
SzekeresPeti
tag
válasz Ereshkigal #115073 üzenetére
Butafon.
-
SzekeresPeti
tag
Pénzt átutalni ingyenes még államkincstári számláról magán bankszámlára? Személyesn kell megjelenni hozzá, vagy van netes módja?
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #114862 üzenetére
Miért jobb a vevővel megállapodni ebben, mint a tesókkal? Ugyanúgy el kell dönteni, hogy melyik rész mennyi lesz, és ugyanúgy arányosítgatni kell. Ráadásul ezzel csak még szövevényesebb lesz az ügy a vevő előtt...
-
SzekeresPeti
tag
Ezt a telket sajnos nem lehet felosztani, ha lehetett volna, úgy csinálom. Aggódtam is, hogy nem lehet majd eladni, de a földmérő megnyugtatott, hogy igen, és logikusnak is láttam az állítását. Miért gondoljátok, hogy olyan borzalmas az osztatlan közös, ha rendben fel van osztva használati megosztással? Ezt a következő tulaj is viszi tovább, annyi, hogy eladáskor elővételi joga van a többi tulajdonosnak.
[ Szerkesztve ]
-
SzekeresPeti
tag
válasz Manitou #114856 üzenetére
Pontosabban az A résznek van utcafrontja a keleti oldalon. B rész az egyedül, aminek nincs.
Nem az a kérdés, hogy a C rész lehet-e önálló építési telek, hanem hogy a B résszel együtt eladva ér-e annyit négyzetmétere, mint a B-nek. Valamint szerinted hogyan lesz igazságos osztozni majd a B és a C ingatlan együttesének eladásából származó bevételen a három testvéremmel, amikor majd megörököljük négyen a B részt? Merthogy a B négyünké lesz, de a C csak az enyém. -
SzekeresPeti
tag
Pontosan mi dönti el, hogy egy ház körüli kertnek mely négyzetmétere építési telek és melyik nem? Ha megveszek egy kertesház melletti szántót, majd egybe kerítem, akkor én sem gondolom, h lett egy hatalmas építési telkem… De itt teljesen más a szitu. Elég bonyolult is. Így néz ki:
Még a 80-as évek elején ez az egész a piros vonal mentén egyben volt, egy 1256 négyzetméteres telek nagybátyám tulajdonában. Ő maga az A jelű területen lévő házban lakott/lakik. Mára a kék vonalak mentén van felosztva használati megosztással, de még mindig osztatlan tulajdonban van az egész egy hrsz. alatt. Nagybátyám először a D jelű háromszöget adta el a szomszédnak. A B és C jelű telkek üresek voltak ekkor még. Ezután a B és C jelű területet egyben apámnak adta ajándékba, aki kapott rá engedélyt h házat építsen rá (ritkán adnak egy hrsz alatti telekre két házépítési engedélyt, de adtak). Ezzel a szerződéssel valami nem volt jó, ezért írtak egy másikat, de ekkor már úgy gondolták, apámnak elég lesz a B terület kertesháznak, a C-t inkább megtartja nagybátyám gyümölcsösnek. Jöttemén, és megvettem a C területet tavaly másfél millióért. Ezzel együtt született meg a használati megosztási szerződés, ezidáig az egész egyben volt tulajdoni hányad szerinti birtoklásban. Ez egy 30 ezres tiszántúli település belvárosában van. Az A terület 355, a B 587, a C 260 négyzetméter. Ha nem lehet építési teleknek számolni a C részemet, mikor majd eladjuk a B-vel együtt, akkor minek lehet? Mely ponton veszítette el építési telek jellegét/értékét? -
SzekeresPeti
tag
válasz bandus #114808 üzenetére
Ha megegyezünk előre, majd variálnak, akkor nem hiszem, hogy nekem kellene aggódnom a jó viszony miatt. Amúgy arra gondoltam, írok egy papírt is erről, és aláíratom velük.
A hitelezéssel kapcs. jó hogymondod, ez még egy érv, h együtt adjuk el a két részt, és fogadják el, hogy nekem építési telek ár jár akkor is, ha bagóért vettem. -
SzekeresPeti
tag
válasz Kukipapa_rr #114797 üzenetére
Tovább gondolva az elköltözési tartalék problémáját, most arra hajlok, hogy talán nem is kellene nekem ilyen tartalék sem állampapírban sem részvényben, mert a saját ingatlanom az örökségemmel együtt fedezheti ezt. Már ha jól mérem fel az ingatlanom értékét.
Korábban már említettem ezen a fórumon, hogy kertes házunk mellett vettem egy telket tavaly, mintegy kiegészítve azt. Kérdeztem, hogy mennyire volt ez jó befektetés, többnyire azon a véleményen voltatok, hogy nem jó, mert ettől nem lett sokkal értékesebb az egész ingatlan, mert a gyümölcsös az csak egy kert, nem számít építési telek értékűnek.
Rajzoltam egy skiccet az ingatlanról:
A ház és a hozzá tartozó kert lesz az örökségünk, amin négyen osztozunk majd. A gyümölcsöskert az enyém tisztán használati megosztási szerződéssel. Úgy tervezzük testvéreimmel, ha majd megörököljük az ingatlant, eladjuk, és a következőképpen osztozunk: megsaccoljuk, mennyit érhet a két telekrész együtt ház nélkül. Ebből ki tudjuk számolni telekhányad alapján hogy mennyit ér a gyümölcsös. Aztán eladjuk az egészet egyben, én megkapom a gyümölcsösömnek ezt az ilyen módon kiszámított árát, és az örökölt telekrész negyedét. Ha így teszünk, én lényegében építési telek áron szabadulok meg a gyümölcsöstől. Persze a tesóim meggondolhatják magukat, és jöhetnek azzal, hogy az csak egy külön kert, nem része az építési teleknek, ezért kevesebbet adnak amibe ha én nem megyek bele, akkor eladják csak az örökölt részt én meg tartsam meg a gyümölcsöst. Nade én is érvelhetek azzal, hogy a gyümölcsös szerves része az ingatlannak, mert nélküle a szülői házunk kertje nem érintkezik sehol utcafronttal, meg aztán az én aláírásom is kell az örökölt közös tulajdonunk eladásához, így ragaszkodhatok ahhoz az ármeghatározáshoz, amiben megállapodtunk eredetileg. -
SzekeresPeti
tag
válasz Dare2Live #114726 üzenetére
Állampapír és részvény között azért nagy a likviditási különbség szerintem. Mármint oké, hogy mindkettőt könnyű pénzzé tenni, nade részvény esetén éppen akkor amikor szükség van rá, lehet hogy hatalmas bukóban lesz, plusz lehet, h tbsz-eket is fel kell törni. Míg állampapírnál tudni lehet, hogy tartja az értékét, tehát ha váratlanul szükség van rá, pénzzé tudod tenni veszteség nélkül. Ezért tartottam sok évig a portfóliómnak egy nagyobb részét állampapírban hosszú távon is.
A megfelelő portfóliórész erre nyilván nem kiszámítható pontosan, de azért az biztos hogy a 0% kevés, a 100 pedig sok, így hát mégiscsak szükségem volt egy saccolásra, h hol van az arany középút.. Ezért körülnéztem a piacon, mi mennyibe kerül, összeadtam a dolgokat, és meghatároztam a hozzávetőleges költözési tartalékot. Úgy voltam vele, hogy kb. 5 évente frissitem majd a számításokat. Rosszul gondolkodtam? -
SzekeresPeti
tag
Nektek nem okoz problémát a pénzügyi döntéseitekben az utóbbi időkre jellemző magas infláció?
Az én portfóliómban van egy költözéshez félretett rész, ami arra az esetre kell, ha költöznöm kell onnan ahol most élek. Nem akarok albérletbe menni, hanem saját kertesházat akarok, ehhez kellene kiszámolni a megfelelő összeget és valami likvidbe fektetni, pl. állampapírba. De mire összeadogatom a sok dolognak az árát (háztartási gépek, telek, a ház maga, stb), már megváltoznak az árak, és kezdhetem előlröl.
Ilyenkor tényleg nincs más lehetőség, mint megvárni, míg egészséges szintre tér vissza az infláció, és stabilizálódnak nagyjából a dolgok értékei? -
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #107402 üzenetére
És szted megéri? Én úgy látom, ezen a futuresen előre megszabott csomagokba lehet fektetni. A bankok meg, ha tehetik, szeretik olyanba fektetni az ügyfelek pénzét, ami a banknak jó, nem nekik.
-
SzekeresPeti
tag
válasz UberMutant #107291 üzenetére
Jó, de nekem nincs 4 M felett a pénzem ott... Szóval érdekelne a transzfer díj/részvény.
-
SzekeresPeti
tag
Sziasztok! RC-Erste ügyfél vagyok, van jelenleg az Ersténél egy TBSZ-em amin van MOL, OPUS, OTP és Telekom részvényem, és azt kellene kikalkulálnom, mikor lesz érdemes átvinnem IB-re. Kérdésem, hogy ha még egyelőre maradok az Ersténél, és nyitok egy másik TBSZ-t jövőre, akkor az ottani részvényeimre is lesz transzfer díj külön? Pl. ha veszek arra is Molt, akkor kétszer kell fizetnem transzfer díjat a Mol után, ha két TBSZ-t viszek át? És mennyi jelenleg a transzfer díj részvényenként?
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #105552 üzenetére
Azért nem, mert az IB-n nincs ilyen, vagy más okból? És ha nincs, vannak rá ígéretek h lesz?
-
SzekeresPeti
tag
NYESZ-t Erstéről IB-re át lehet vinni?
-
SzekeresPeti
tag
válasz aujjobba #101649 üzenetére
Nincs ugribugri és helyzetváltás sem, csak amikor bővítem a megtakarításomat, akkor szeretem a portfóliómnak inkább azt a részét növelni, amelyiknek az instrumentuma épp jobbnak tűnik. Azon gondolkozom most, hogy a havi pézből állampapírt vegyek vagy részvényt. 20-30 éves távra a részvény jobb alapjáraton, de vajon ilyen magas alapkamatok mellett nem éri-e meg ideiglenesen az állampapírt preferálni? Ez is egy rossz hozzáállás a statisztika szerint?
-
SzekeresPeti
tag
Most, hogy a részvényárfolyamok újra felmentek, és az alapkamat is még fent van, szeritnetek érdemes részvényeket venni, vagy jobb állampapírba tenni? A piac átlaghozama ugye 10% körüli, állampapírok viszont fizetnek 15 %-ot. Ti melyiket preferáljátok jelen helyzetben, és miért?
-
SzekeresPeti
tag
Olyan lehetséges, hogy az ErsteBrokernél nem elérhető minden ami a Béten van? Mert ETF-ekből csak kettőt találtam a listán. Az iShares Core DAX® UCITS ETF-be szeretnék fektetni.
-
SzekeresPeti
tag
NYESZ számlámra gyülemlik némi aprópénz, és szeretném visszaforgató instrumentumokba pakolni, h ne kelljen osztalékadót fizetni. Ersténél vagyok, tudtok mondani olyan Béten kereskedett terméket, ami osztalék visszaforgató a iShares Core S&P 500 UCITS ETF-en kívül?
-
SzekeresPeti
tag
Ha hétvégén adok megbízást részvény vételére a Béten, akkor az a tőzsde hétfő reggeli nyitásánál a pénteki utolsó, vagy a hétfői első áron teljesül?
-
SzekeresPeti
tag
Tulajdonjogot hányad formájában jegyeznek, ettől függetlenül pedig lehet szerződni, hogy ki melyik részét használhatja az ingatlannak kizárólagosan. Tehát ha a vevőm mikor majd megveszi az én tulajdonhányadomat, megkapja hozzá a használatit is, így aztán úgy használja majd kizárólagosan az egész telekrészt, ahogyan én tettem... Nem kell attól tartania pl. hogy a szomszéd majd meghülyül, és az ő erkélyén kezd nudizni, azzal a felkiáltással, hogy osztatlan közös tulajdon, ezért az egész területen azt csinál amit akar.... Ezért ez a forma már nem kellene hogy ijesztő legyen senkinek sztem...
-
SzekeresPeti
tag
válasz Vision #98537 üzenetére
Mezőgazdasági jellegű kisvárosban élek, itt szeretnek az emberek kertészkedni, állatokat tartani. Ha megnézem, a különböző méretű környező eladó telkek egyenlő négyzetméter/ár arányban vannak, tehát az 1000-1500 nm2-es telkek nm2-enkénti ára egyenlő a 600-700 nm2-es telkekével...
-
SzekeresPeti
tag
válasz Oppenheimer #98535 üzenetére
Sztem stimmel, mert a tulaj egy öreg házaspár, akik már vánszorogni alig bírnak ezért nem tudják már gondozni a területet, és olyan a terület fekvése is, hogy senki nem nagyon fér hozzá, h megvegye, vagy nagyon előnytelen oldalról... Mondhatni én vagyok az egyetlen lehetséges vevő. Így aztán boldogok, hogy megszabadítom őket tőle. Én viszont a saját területemhez csatolva nagyon pofás kis egységes kertet kapok a házam körül.
[ Szerkesztve ]
-
SzekeresPeti
tag
Gondolkozom azon, h megveszek egy kis földdarabot a szomszédom kertjéből, és az enyémhez csatolom. Megnéztem mennyiért árulják itt a környéken az építési telkek négyzetméterét, és 6-szor annyi, mint amennyiért a szomszéd adná nekem az övét. Jó üzletnek tűnik, az a tervem vele, hogy majd a saját házammal és telkemmel együtt eladva nyerek rajta. De ez még 10-20 év mulva esedékes, addig is csak növényeket termesztgetek rajta, más bevételem nem lesz belőle.... Szerintetek ez így mennyivel jobb üzlet, mintha pl. egy S&P 500 etf-be tenném be erre a földdarabra szánt összeget ekkora távra?
Mert ugye a kerttel sok munka is van, gondozni, gazolni, a részvénybe meg csak bedobom a pénzem és el is felejthetem 10-20 évig... Meg aztán nem tudom, hogy ez a növénytermesztés mekkora profitot tud jelenteni átlagosan, százalékban kifejezve, mely által össze tudnám hasonlítani egy részvénycsomag várható hozamával.....[ Szerkesztve ]
-
SzekeresPeti
tag
Ha a DKJ-n nincs bünti, hanem csak árfolyam, ami a lejáratig hátralévő időtől és a többi befektetési lehetőségtől függ, akkor érdemes lehet egészen rövid távra is befektetni DKJ-ba? Pl. amikor nagyobb összegre majd csak pár hét múlva lesz szükség, de hogy addig se álljon, hát venni belőle DKJ-t...
-
SzekeresPeti
tag
válasz MasterMark #97696 üzenetére
Úgy van, h az én saját számlámon van 990 ezer. Anyámén meg, aminek én vok a kezelője, 680 ezer. Az is kérdés, h felvehetem én anyám számlájáról mint megbízott? Ha igen, és egyúttal felvenném a sajátomról is az ott levő részt, akkor is szólni kell előtt 2 nappal?
-
SzekeresPeti
tag
válasz MasterMark #97696 üzenetére
Ó, köszönöm... Ez valami új módosítás amúgy, mert még tavaly mintha azt mondták volna a kincstárban, h készpénzfelvételért kérnek díjat, de banki átutalással folyószámlára internet használatával ingyen is megoldható.....
-
SzekeresPeti
tag
Másfél millió készpénz felvétele az államkincstárban mekkora költséggel jár?
-
SzekeresPeti
tag
válasz MasterMark #97640 üzenetére
Akkor gondolom nagy veszteség nem lesz ha a lejáratnál három héttel hamarabb adom el.
-
SzekeresPeti
tag
Van egy nagyobb összegem DKJ-ben, május 17.-én jár le, tehát 3 hét mulva. Viszont úgy alakult, hogy előbb kellene a pénz. Ebben az esetben is felszámolják az 1% büntit?
[ Szerkesztve ]
-
SzekeresPeti
tag
A NYESZ-re való adóvisszaigénylés intézéséhez mi szükséges?
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #94910 üzenetére
Miért van erre szükség? Az RC-n volt egy könyv, amiben láthatóak voltak h hány db van egy adott részvényből és mekkora áron, azokat meg is lehetett venni annyiért.
-
SzekeresPeti
tag
Venném az első részvényeim az Ersténél, de nem egészen világos minden.
Úgy tudom, a piaci árat kell választanom, ha a jelen pillanatban elérhető legjobb áron akarom megvenni... De miért van az, hogy a megbízás értéke az előző napi záróárhoz képest 15%-al növelten kerül rögzítésre?[ Szerkesztve ]
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #94257 üzenetére
Mennyi idő szokott lenni, mire megérkezik az utalás?
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #94257 üzenetére
-
SzekeresPeti
tag
Kis segítséget kérek volt RC, most Erste számlatulajként. Az RC-n a NYESZ számlám mellett emlékszem volt egy normál is. Most az Erstén csak a NYESZt találom. Szeretnék viszont TBSZ-t nyitni mellé. Mi ennek a menete? Létezik, h nincs normál számlám?
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #92609 üzenetére
Azt ugye jól tudom, hogy kivétel nélkül minden brókernél/banknál, köteles vagyok egy normál számlát nyitni, hogy aztán nyissak mellé tbsz számlákat, és ezek költségei összeadódnak?
-
SzekeresPeti
tag
válasz PredatorZoli #92597 üzenetére
Köszi a részinfókat. Ebből is látszik,hogy itt egy komplett, személyre szabott számításra lenne szükség, h meghatározzam, melyik lenne a jó választás.... Csak ne lenne olyan írtózatos fárasztó ez a kutatómunka... Esetleg egy kis segítséget kaphatnék arról, hogyan lehetne ezt legkisebb macerával elvégezni? Túrjam fel a brókerek ajálatait, a weboldalukon, vagy vmi kalkulátorra hagyatkozzak inkább?
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Házimozi haladó szinten
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Szolnok és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen videókártyát?
- Synology NAS
- Asszociációs játék. :)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest