2023. március 31., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Szereted a sört? Eljött a sörkollektor ideje!

  Ez a bologbejegyzés nem a sörről szól. :( Sajnos eljött az idő amikor takarékoskodnunk kell az energiával.
  A gáz és az áram vagy nagyon drága, vagy elérhetetlen. A sörkollektor egy igen környezetbarát és olcsó energia forrás. Egy sörkollektor házilagos összeszerelése nem kerül sokba, és a "hogyan?" kérdésre is válszt kapunk a neten.

  Előnyei:
  1. Abszolút környezetbarát, mivel hulladékból össze lehet rakni
  2. Enyhít a gáz vagy áram számlán.
  3. Nem nehéz megépíteni.

  Hártánya:
  1. Anyag használattól függően lehet büdös is.
  2. Ha nem süt a nap, nem működik.

  Érdemes elolvasni Tamaskó Ákos: Sörkollektor fűtéskiegészítés-célú felhasználása egy családi házban szakdolgozatát, amiben részletesen leírja a sörkollektor működését és a hozzá kapcslódó fizikát.

  A sörkollektor elkészítéséhez itt van néhány további link:

  Légkollektor
  Vélemények, tapasztalatok
  Nagyon részletes leírás

  Folytatás...

  Szevam 8 hónapja 50

 • Lao Ce: Az út és erény könyve (részlet)

  Lao Ce: Tao te King
  Részlet

  56

  A tudó nem beszél,
  a nem-tudó beszél.
  Aki betömi oduját,
  bezárja kapuját,
  élét tompítja,
  görcseit oldja,
  fényét fakítja,
  elvegyül porba:
  él a rejtettel azonosulva.
  Nem rokonítható,
  nem ócsárolható,
  nem jutalmazható,
  nem károsítható,
  nem magasítható,
  nem alacsonyítható,
  csupán becsülnivaló.

  57

  Egyenesség vezérli az országot,
  csak a háború kíván ravaszságot.
  Tétlenség hódítja meg a világot.
  Mindezt honnan tudom?
  Íme:
  "Mikor az országban sok a hívság,
  szaporodnak a nyomorúságok;
  mikor a népnek fegyvere éles,
  sokasodnak a lázadások;
  mikor sok az ügyes mester,
  gyarapodnak a ritkaságok;
  mikor sok a parancs, a törvény,
  sűrűsödnek a tolvajok, betyárok."
  Ezért így szól a bölcs:
  "Ha nem cselekszem, megnyugszik a nép,
  ha békés vagyok, megjavul a nép,
  ha nem háborgok, gazdagszik a nép,
  ha igényem nincsen, egyszerű a nép."

  58

  Folytatás...

  Szevam 8 hónapja 5

 • Önkormányzati legelő állatok fűnyíró helyett.

  Szerintetek mennyire érné meg az önkormányzatoknak kölcsönözhető (kommentek és a józan ész alapján nem lenne célszerű kölcsönözni) lelegő állatot tartania?
  Lehetne tehén, birka és tyúk méretű jószágokat alkalmazni.

  Pro és kontra:

  - Nem kell benzin vagy áram a fűkaszára.
  - Amíg legel csinálhatsz mást.
  - Tehén esetében, az önkormányzat esténként megfejhetné, majd eladhatná vagy elajándékozhatná a tejet, esetleg csinálhatna túrót :DDD
  - Lenne hozzájuk egy juhász-tehenész, aki terelgeti őket az önkormányzati területeken.
  - Közben kap a föld trágyát.
  - Az önkormányzatok ezért a szolgáltatásért pedig beszedhetnének egy kis pénzt.

  - Én egyelőre csak ezt az egy problémát látom: Ha nincs figyelve az állatra, azt eszik meg, amit csak akar.

  Mi a véleményetek? :DD

  Szevam 9 hónapja 22

 • Információ - dezinformáció - káosz

  "Ha a világban rendetlenség lesz úrrá, annak oka mindig a tudás túltengése."

  Hamvas Béla: A tao virágai

  "Mindig a másik a hülye."
  "Nem érti meg, pedig egyszerű."
  "Én jobban tudom."
  "Képtelen felfogni, hogy..."

  Ezek sokszor nem szavakként, hanem hozzáállásként jelennek meg a mindennapokban. Munkatársak hergelik egymást, családon belül hergelik egymást az emberek. :N

  Azért hogy ne tudjanak az emberek, dezinformálni kell őket. Amikor a dezinformáció is információként van kezelve kialakul a káosz, a rendetlenség :).

  Szevam 9 hónapja 35

 • Hírek a tapéta alól (1. rész)

  Ebben a blogbejegyzés sorozatban szeretném megmutatni, hogy milyen híreket tartottak fontosnak a ' 80-as évek elején, amikor még nem volt internet :DDD.

  Házfelújításba kezdtünk, melynek része, hogy eltávolítsam az igen régi tapétát a konyhából. Akkoriban még úgy rakták fel a tapétát, hogy alá újságpapírt helyeztek. Ezeket igyekeztem amennyire lehetett szépen lefejteni a falról (legalább egy fotó erejéig). Az eddig lefejtett lapok látszólag a Népszabadság újsághoz tartoznak, melyek javarészt 1983-1985 körüli kiadásúak.

  Bevezetés képpen nézzünk meg egy gyászjelentést és néhány álláshirdetést.

  Folytatás...

  Szevam 11 hónapja 11

 • Beszélgetés egy 70 éves hölggyel a 2. VH-ról (2. rész)

  A 70 éves néni édesapjának háborús emlékei (1944-1945)

  Lopás a tizedért

  Édesapám 10-edes volt, ha jól emlékszem. Neki kellett irányítania és ellátni a tizedet. Talán Odessza környékén járhattak. Elment a közeli faluba, ahol egy korábban is bejáratott öreg nénitől aludtejet/joghurtot kért. Azonban a néni ezúttal folymatosan győzködte, hogy neki ugyan nincs semmilyen aludteje, nem készített, ne kérjen tőle. Hosszas magyarázkodás után a néni bement és becsukta az ajtót. Édesapám mérges volt, mert vinnie kellett valamit enni a katonáinak. Körbe-körbe járt az udvaron mígnem megtalált két köcsög aludtejet a gangon. Mérgében mind a kettőt felkapta és elvitte magával.

  Tanulság: Jobb lett volna kiszúrni a katona szemét fél vagy egy köcsög aludtejjel.

  Isten elküldött vizelni

  Édesapámnak vigyáznia kellett a tizedére. Donyeck felé tartottak mikor leverték sátrukat. Megkapták az információt, hogy aznap éjszaka orosz légierő pásztázza majd a földet. A sátrakból kijárási tilalom volt éjszaka, és nem volt szabad fényt gyújtani. Édesapámnak nagyon ki kellett mennie, így kiment a sátorból a latrina felé, majd végre megkezdte a pisilési műveletet. így a tizedét otthagyta. Azok a féleszűek (mivel a főnök távol volt) felkapcsolták a lámpákat. A felkapcsolt lápákat pedig azonnal észrevette az orosz légierő, majd lebombázta a tábort.

  Folytatás...

  Szevam 11 hónapja 15

 • Beszélgetés egy 70 éves hölggyel a 2. VH-ról

  A Hölgy akivel beszéltem, a szülei történetét mesélte el. A történet 1944 körül zajlott Halmágycsúcson ( Románia - Erdély: Varfurile).

  A története a következő:

  Édesapám be kellett vonuljon katonának, ezért édesanyám maradt otthon nagymamámmal és az akkor még 1 éves nővéremmel. Mivel nagyapám elhunyt, így csak nők voltak otthon.

  Az orosz katonák megszállták a falut, fosztogattak (többnyire ételt) és nőket erőszakoltak meg. Édesanyámék nem tudtak oroszul, az orosz katonák pedig nem tudtak románul. Amikor a mi házunkhoz értek az egyik katona vizet kért. Nagymamám kínálta fel neki, de azt mondta, hogy neki az nem jó, hanem édesanyámtól kéri (aki fiatalabb ugyebár). Ekkor már értették miről lesz szó. Édesanyámat elkapta és megerőszakolta, majd bent tartotta a házban.

  Egyik alkalommal sikerült édesanyámnak elszöknie, és átszaladt a szembeszomszédhoz, ahol egy idős hölgy lakott. Sikerült elbújtatnia édesanyámat vagy a pincébe vagy a padlásra, de már nem emlékszem, hogyan mesélte. A katona kereste a szomszédoknál majd bement a szembeszomszédhoz. Az öregasszony elkezdett ordibálni vele, hogy "Ugyan már, mit akarsz itt? Ez kell neked?" - és felemelte a szoknyáját (ami alatt akkortájt nem volt szokás mindenkinek bugyit hordania ) majd mutogatta neki a jó öreg...

  Folytatás...

  Szevam 1 éve 29

 • Antropogén időjárás-módosítás

  Mekkora hatalom az, ha képesek vagyunk egy nagy kiterjedésű természeti folyamattal küzdeni?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 3 éve 38

 • Érdekes szokások a nagyvilágból és hazánkból

  Sziasztok,

  A blogbejegyzésem célja, hogy bemutassak olyan tevékenységeket, amelyek manapság nagyon kevés helyen, vagy már egyáltalán nincsenek jelen, de mégis hasznosak lehetnek a mindennapokban, esetleg újat mutatnak, vagy csak szimplán furcsának találjátok. :)

  A fű összetekerése
  megj.: Eszméletlenül praktikus megoldás, hogy kisebb helyen lehessen tárolni a egy szénakazalt. Én magam kesztyűt használnék.

  A fenyőmag
  megj.: Valaki kóstolta már milyen is ez a kis mag? (~ 700-800 ft 50 g, de miért is kerül ennyibe?) Egy rövid ismertető arról, hogy ezt hogyan szedték, tisztították régen. És a modern technika .

  Goji bogyó
  megj.: Érdekes íze van, számomra olyan mintha paprikás mazsolát ennék. Hazánkban is megtalálható a ROKONA, viszont vele vigyázni kell, mert mérgező, a bogyója szinte ugyanolyan mint a kínai társáé.

  Folytatás...

  Szevam 3 éve 7

 • Mit tehetünk klímaváltozás, környezetszennyezés ellen?

  A következőkben igyekszek összefoglalni röviden néhány gondolatmenetet, stratégiát, amelyet, ha betartunk segíthetünk magunkon és utódainkon. Nem biztos, hogy mindenkinek van lehetősége (anyagilag) ezek közül mindenre figyelni, de a környezettudatosság fő mozgató rugója inkább a spóroláson alapul. Amik szerintem a legfontosabbak, azt félkövérrel fogom jelölni.

  Az alap problémát a közlegelők tragédiája mutatja be.

  1. Tanítás a környezettudatosságra: A legfontosabb, hogy a következő generáció már abban szellemben nevelkedjen, amiben a mindennapi tevékenységeit környezethatékonyan tudja végezni.
  2. Tömegközlekedés használata: Szerintem nem kell részletezni, hogy így kevesebb üvegházgáz kerül a levegőbe.
  3. Kerékpár, roller, scooter, segway, görkori, gördeszka és minden elektromos vagy lábbal hajtható eszköz használata motor vagy autó helyett: Az elektromos cuccok még nem a legkörnyezethatékonyabbak, de legalább nem eregetnek magunkból üvegház hatású gázokat.

  Folytatás...

  Szevam 4 éve 325

 • Layer elmélet, avagy a tudás mélysége

  Sokat gondolkoztam azon, hogy leírjam, ne írjam le. Mivel pár napja sikerült megfogalmaznom mit is gondolok valójában, ezért úgy döntöttem, mégis megosztanám.

  A Layer elmélet alatt a tudás különböző mélységi és szélességi szintjeivel való kapcsolat felépítését értem.

  Az elmélet:

  Rengeteg tudományterület létezik a világban (természettudományok, nyelvtudományok, hittudományok, műszaki tudományok, társadalomtudományok és még sorolhatnám). Egy területet lehet felszínesen, illetve lehet a legmélyebben, legjobban ismerni (a két véglet között pedig a layerek, azaz a tudásszintek vannak). A területeket egy bizonyos tudás szintjén össze lehet kapcsolni.

  PL.: Biológia - kémia. Addig amíg az ember csak a tükörbe néz és saját magát látja egy almával a kezében, az csak biológia (és felszínes tudás). Ha az ember tudása elmélyül (mélyebbre ás) a biológiában és végig gondolja, hogy az almát amit megevett nem egyben távozik belőle, hanem történik valami amitől annak az állaga megváltozik, akkor azt már biokémiának nevezhetjük. Szélesebb látókörre tesz szert, és megtalálja a kémia tudományát, de mindenképpen egyre több tudást kell gyűjtsön és egyre magasabb tudásszintre kell jusson, hogy megértse milyen anyagok hogyan alakulnak át (biológiai folyamatok), milyen kötések keletkeznek, bomlanak.

  Folytatás...

  Szevam 5 éve 13

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.