2022. január 24., hétfő

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Antropogén időjárás-módosítás

  Mekkora hatalom az, ha képesek vagyunk egy nagy kiterjedésű természeti folyamattal küzdeni?

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 2 éve 38

 • Érdekes szokások a nagyvilágból és hazánkból

  Sziasztok,

  A blogbejegyzésem célja, hogy bemutassak olyan tevékenységeket, amelyek manapság nagyon kevés helyen, vagy már egyáltalán nincsenek jelen, de mégis hasznosak lehetnek a mindennapokban, esetleg újat mutatnak, vagy csak szimplán furcsának találjátok. :)

  A fű összetekerése
  megj.: Eszméletlenül praktikus megoldás, hogy kisebb helyen lehessen tárolni a egy szénakazalt. Én magam kesztyűt használnék.

  A fenyőmag
  megj.: Valaki kóstolta már milyen is ez a kis mag? (~ 700-800 ft 50 g, de miért is kerül ennyibe?) Egy rövid ismertető arról, hogy ezt hogyan szedték, tisztították régen. És a modern technika .

  Goji bogyó
  megj.: Érdekes íze van, számomra olyan mintha paprikás mazsolát ennék. Hazánkban is megtalálható a ROKONA, viszont vele vigyázni kell, mert mérgező, a bogyója szinte ugyanolyan mint a kínai társáé.

  Folytatás...

  Szevam 2 éve 7

 • Mit tehetünk klímaváltozás, környezetszennyezés ellen?

  A következőkben igyekszek összefoglalni röviden néhány gondolatmenetet, stratégiát, amelyet, ha betartunk segíthetünk magunkon és utódainkon. Nem biztos, hogy mindenkinek van lehetősége (anyagilag) ezek közül mindenre figyelni, de a környezettudatosság fő mozgató rugója inkább a spóroláson alapul. Amik szerintem a legfontosabbak, azt félkövérrel fogom jelölni.

  Az alap problémát a közlegelők tragédiája mutatja be.

  1. Tanítás a környezettudatosságra: A legfontosabb, hogy a következő generáció már abban szellemben nevelkedjen, amiben a mindennapi tevékenységeit környezethatékonyan tudja végezni.
  2. Tömegközlekedés használata: Szerintem nem kell részletezni, hogy így kevesebb üvegházgáz kerül a levegőbe.
  3. Kerékpár, roller, scooter, segway, görkori, gördeszka és minden elektromos vagy lábbal hajtható eszköz használata motor vagy autó helyett: Az elektromos cuccok még nem a legkörnyezethatékonyabbak, de legalább nem eregetnek magunkból üvegház hatású gázokat.

  Folytatás...

  Szevam 3 éve 325

 • Layer elmélet, avagy a tudás mélysége

  Sokat gondolkoztam azon, hogy leírjam, ne írjam le. Mivel pár napja sikerült megfogalmaznom mit is gondolok valójában, ezért úgy döntöttem, mégis megosztanám.

  A Layer elmélet alatt a tudás különböző mélységi és szélességi szintjeivel való kapcsolat felépítését értem.

  Az elmélet:

  Rengeteg tudományterület létezik a világban (természettudományok, nyelvtudományok, hittudományok, műszaki tudományok, társadalomtudományok és még sorolhatnám). Egy területet lehet felszínesen, illetve lehet a legmélyebben, legjobban ismerni (a két véglet között pedig a layerek, azaz a tudásszintek vannak). A területeket egy bizonyos tudás szintjén össze lehet kapcsolni.

  PL.: Biológia - kémia. Addig amíg az ember csak a tükörbe néz és saját magát látja egy almával a kezében, az csak biológia (és felszínes tudás). Ha az ember tudása elmélyül (mélyebbre ás) a biológiában és végig gondolja, hogy az almát amit megevett nem egyben távozik belőle, hanem történik valami amitől annak az állaga megváltozik, akkor azt már biokémiának nevezhetjük. Szélesebb látókörre tesz szert, és megtalálja a kémia tudományát, de mindenképpen egyre több tudást kell gyűjtsön és egyre magasabb tudásszintre kell jusson, hogy megértse milyen anyagok hogyan alakulnak át (biológiai folyamatok), milyen kötések keletkeznek, bomlanak.

  Folytatás...

  Szevam 4 éve 13

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.