- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Milyen mosógépet vegyek?
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stanlee
őstag
válasz dugynok #48968 üzenetére
Mivel senki sem irja le:
szeptemberben bejelentettek a chapter 11 tipusu csodvedelmet. Ez nem jelent rogton megszuntetest, inkabb csak annyit, hogy fenntartjak a normal termelest, fizetik a beszallitokat, csak az esedekes hiteltorleszteseket fuggesztik fel. A legtobb esetben egy nagyobb hitelelengedes vagy hitel atstrukturalas all a chapter 11 mogott.
Nem maradtal le semmirol, mivel nem az eredeti reszveny ment 0,1-rol 30-ra fel. Az atstrukuralas utan ugyanazzal a tickerrel (OAS) kezdte meg a kereskedest a ceg. A regi reszvenyeket kivezettek, az ujjonan tozsdere bevezetett reszvenyeknek meg ez lett az arazasa.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Sub-S
senior tag
válasz dugynok #48974 üzenetére
Ejj, azzal remélem tisztában vagy ki kezd el olyan szavakkal dobálózni amiket te is előkerestél a repertoárból? A szebb világ ott kezdődne ha ezen is túl tudnának a teremtmények lépni.
"Egyből a negatìvot ès a rosszat làtjàtok az emberben." - milyen szép példát mutattál rá hogy nálad ez nem így van.
-
Ijk
nagyúr
válasz dugynok #47690 üzenetére
Tehát 150k évente maximum visszaigényelhető, teljesen mindegy le van-e kötve vagy sem?
Lekötni csak 2 évre lehet ami után kapok 10%-ot, illetve évente 20% szja-t, ami esetén második évben együttesen maximum 150k-t kaphatok? Tehát 500k-nál többet nem érdemes lekötve bent tartani?
Ha meg nem kötöm le akkor 750-et?[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
vnorbi
aktív tag
válasz dugynok #47334 üzenetére
Természetes személy részére díjmentes a kiutalás, céges számlára (például brókercég gyűjtőszámlájára) 0,3%, maximum 6000 forint. Ennek az eldöntése azon alapul, hogy amikor rögzíted az utalás célját, akkor bekattintod-e, hogy természetes személynek utalnál, úgyhogy ezt ne felejtsd el, ha ez a helyzet, különben erre is fizeted a 0,3%-ot.
-
aujjobba
addikt
válasz dugynok #47114 üzenetére
A „Kereskedés” menüpontra navigálva a „Vétel normál” vagy „Eladás normál” almenüpontok segítségével kezdeményezhet konverziót. A „Tőzsde” kiválasztásánál a „DEVIZA KONV” kijelölése szükséges, az „Értékpapír” mezőbe pedig az „EURHUF” vagy „USDHUF” instrumentumokat válasszuk, attól függően, hogy mit szeretnénk váltani. Az „Árfolyam” gombra kattintva tájékozódhat az aktuális árfolyamokról. Amennyiben forintját USD-re vagy EUR-ra szeretné váltani, úgy vételi megbízás megadása szükséges, míg ellenkező irányú konvertálásnál eladási megbízást kell bevinnie.
-
aujjobba
addikt
válasz dugynok #47107 üzenetére
Az appot nem tudom, kb. 1 napot volt fent a telefonon annyira gaz iOS-en.
Az iX-zel evekkel ezelott bejott uj kijelzoaranyra nem sikerult nekik eddig felkeszulni, alul-felul 2-2cm fekete sav van plusz a billentyuzet akkora meretben jon fel, hogy kitakarja a fel kepernyot. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz dugynok #42518 üzenetére
A szintetikusnál nem veszik meg a mögöttes terméket, hanem olyan ügyleteket kötnek, amik követik azt.
https://www.justetf.com/uk/academy/etf-replication-methods.html
https://www.justetf.com/uk/academy/synthetic-replication-of-etfs.html
Illikvid vagy fizikailag nem tartható cuccoknál (pl. olaj) jellemző. -
curmpli
tag
válasz dugynok #40306 üzenetére
Ezzel egyetértek, a lassítás előny a kapacitások szempontjából. Nálunk mégnagyobb jól ismerem.
De másképp kellett volna csinálni. 60 fölött karantén, egyébként meg hagyni immunizálódni a társadalmat. Aki immunizált passzívvá válik. Kvázi szigetelővé az áram szempontjából. A jelenlegi rendszerrel az a baj, hogy a fiatalok is elbújnak, ha előjönnek újra aktív közeget jelentenek a vírus terjedéséhez. Az öregeink irányába. -
aAron_
őstag
válasz dugynok #40068 üzenetére
Hétvégi eseményeket elnézve, szerintem is durva nyitás lesz. Ami nagy kérdés, hogy eddig mit árazott be a piac és mit nem. Az is érdekes, hogy pontosan milyen várakozások vannak. Egy EU szintű karatén pl. pozitív vagy inkább negatív esemény lenne?
Random Capital: olcsó
KBC Equitas: drágább, de komolyabb banki háttérrel rendelkezik
Amerikai részvényeket és globális indexeket követő ETF-eket mindkét helyen tudsz venni, ha erre gondolsz nemzetközi alatt.
Teszem hozzá itthon csak akkor érdemes nyitni, ha TBSZ is lesz. Ez az egyetlen említésre méltó versenyelőnyük külföldi alternatívákhoz képest.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz dugynok #39395 üzenetére
Tartok én is, de tudtommal nem megbízható ilyen szempontból.
Amire jutottam ~2 éve, hogy a dollárral szeret ellentétesen mozogni és alacsony kamatkörnyezetben hajlamos jól teljesíteni.
Viszont egy válság esetén vagy a saját devizád inflációja esetén egyáltalán nem biztos, hogy megvéd és alapvetően nem produktív eszköz ellentétben a kötvényekkel vagy részvényekkel.
Én 15%-kal nyitottam, de vissza fogok menni 10-re. Az az általánosan ajánlott 0-10%-os sáv teteje.
Szerintem 25% felett lenni belőle már indokolatlan kockázat. -
Stanlee
őstag
válasz dugynok #38540 üzenetére
Sajat magam valasztok reszvenyeket ezen a teruleten. Az elmult 1 evben tudtam csak elkezdeni felepiteni az egyedi reszvenyeket tartalmazo portfoliot, igy meg sok elem nincs benne.
Random vasarolok, amikor bonusz, osztalek erkezik, vagy felgyulik egy bizonyos osszeg a szamlamon.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
A_Papa
senior tag
-
gojko.m
senior tag
válasz dugynok #37850 üzenetére
Leginkább a kényelmi szempontokat tartottam szem előtt számlanyitáskor. A lakossági bankszámlámból és az internetes banki ügyintézés előnyeiből kiindulva szerettem volna egy ilyen bankszámlát. Talán, nem voltam elég körültekintő, hogy nem vettem figyelembe a magasabb költségeket. Viszont azért nem szeretném (egyenlőre) visszamondani a számlát, mert - ahogy írtam is - a kíváncsiság ill. tapasztalat szerzés is motivál.
(#37851) kovisoft: Igazad van. Lehet, hogy ebben a formában tényleg nem az évszázad üzlete. De úgy is nézhetjük, hogy ezzel a 100e Ft-tal fedeztem a számlavezetési költséget és amit ezenfelül befektetek, az már tisztán hasznot hozhat.
Az 1) kérdésemmel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? A "Kockázatkerülő ügyfél" besorolásom ellenére vásárolhatok kockázatosabb terméket is (pl. részvényt)?
-
Mercutio_
félisten
válasz dugynok #37650 üzenetére
Az szerintem az általam idézett részt
támasztja alánem cáfolja, a német gazdaságtól függünk, mert önállóan nem "működünk"...Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
vnorbi
aktív tag
válasz dugynok #37589 üzenetére
A múlt héten az egyik pénzügyi portál fizetett hirdetés keretében közölt fényező cikket az egyik abszolút hozamú alapról. Bemutatták, hogy milyen stratégiát követnek, milyen frankón ki van találva az egész, és óriási siker, mert már közel 1000 milliárd forint az alapban kezelt tőke összege.
Valamiért nem érezték fontosnak megemlíteni, hogy amúgy milyen hozamot tudtak kitermelni a megtakarítóknak. Mivel a fejlett piacról dolgoznak, az idei évben 25-30% hozammal kellene versenyezniük, de az alap idén 1,7%-ot tud eddig felmutatni (a nagy bika piac elmúlt öt évében meg éves ~1,2% jön ki). Jó, ebben benne van, hogy 2%-ot levesznek kezelési költségnek, meg ha van hozam, akkor még annak a 20%-át, de még ezekkel is bőven 10% fölött lehetnének idén.
A cikk mellé van egy fél perces videó, amiben az alap befektetési igazgatója elmondja, hogy ugyan a közgázon azt tanították neki, hogy az időzítéssel és a félreárazott részvények kiválasztásával nem érdemes foglalkozni, de ő csak azért is ezekre építette fel az alapját.
Legalább a marketingjük jó.
[ Szerkesztve ]
-
bernel
tag
-
vnorbi
aktív tag
válasz dugynok #37498 üzenetére
Kivenni a számla megszüntetése nélkül majd 3 év múlva lehet december 31-én. Viszont ennek ekkor lehet adóvonzata (mindegy, hogy nem volt befektetve, a TBSZ-en elért nyereséget egyben kell nézni, így pedig meg lehet határozni, hogy a 44 eurónak az egész állományra vetítve mekkora része a hozam, és erre jön 10% adó).
[ Szerkesztve ]
-
Lex Icon
senior tag
-
Stanlee
őstag
válasz dugynok #37121 üzenetére
W8BEN-t kell kitoltened, hogy ne 30%-ot, hanem csak 15-ot vonjanak osztalekfizetesbol USA-ban. Az IRS oldalat olvasgathatod ebben a temakorben.
Esetleg valami USD alapu kotveny eseten nem lesz adolevonas, ha a kibocsato nem amerikai vagy amerikai tozsden kereskedett kotvenyrol van szo. De ebben az esetben kell, hogy a kotveny kibocsato orszagaval legyen kettos adoztatast elkerulo egyezsege Mo-nak. Viszont itthon attol meg kell osztalek-kamatadot fizetned.
Amugy nem fogsz egyszeruen ilyen befektetest talalni.
-
Lex Icon
senior tag
válasz dugynok #37012 üzenetére
A Keler IBAN számát és BIC kódját és a közleménybe a TBSZ alszámla számát és a nevedet.
@vnorbi: Csak Ft utalásnál van saját számlaszámod, ezt gondolom, tudod.
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz dugynok #36927 üzenetére
Elég kell legyen egy világ etf + állampapír a kockázatvállalásodnak megfelelő arányban.
Elméletben ilyen időtávra a minél magasabb, akár 100% részvénykitettséggel várhatod a legmagasabb hozamot. Persze garancia semmire nincs meg sokat számít, hogy megijedsz-e egy -50%-os mélyponton. Mert ha igen és kiszállsz, akkor az egészbe kár vol belekezdeni.
Egy világ etf elég jól diverzifikált minden szempontból, felesleges hedgelt változatot venni belőle. Nekem a Vanguard all world-je a legszimpatikusabb, de egy msci acwi vagy world is tökéletes a célra. Nincs jelentősége, hogy EUR-ban vagy USD-ban tudod venni. -
vnorbi
aktív tag
válasz dugynok #36930 üzenetére
Ahogy korábban írtad, az ETF alap pénzneme eltérhet attól, amiben kereskednek vele. Ha olyat veszel, amit USD-ben bocsátottak ki, akkor mindegy, hogy eurót fizettél érte a Xetrán vagy forintot a BÉTán, ez deviza szerint dolláros kitettséget jelent. Ha euróra akarsz diverzifikálni, akkor olyan ETF kell, ami európai részvényindexet követ vagy európai (állam/vállalati) kötvényeket tart. Vagy akármi lehet benne, de akkor EUR hedged változatot kell keresni belőle.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz dugynok #35894 üzenetére
A Randomnál nem tudom pontosan, hogy melyik tőzsdék elérhetőek, feltehetőleg a frankfurti Xetra igen, így érdemes itt úgy keresned, mintha német lennél:
https://www.justetf.com/de-en/find-etf.html
Itt a bal oldalt válaszd ki, hogy
Use Of Profit: Accumulating
Matching indices : S&P 500®Amikor választasz, két dolgot érdemes figyelni ugyanazt az indexet követő etf-ek esetén:
Fund Size (mennyi pénz áll benne) és TER (milyen éves díjjal dolgozik)
Én ezt választanám:
[link]A brókereknél általában tudsz ticker és ISIN alapján keresni, ez utóbbi az univerzálisabb egyedi azonosítója az etf-nek.
A Xetra-s ticker: SXR8
ISIN: IE00B5BMR087Egyéb ajánlott etf-eket az összefoglalóban találsz.
Kezdésnek egy iShares MSCI World UCITS (IWDA) ETF-et nézz meg pl.
MSCI World index[ Szerkesztve ]
-
-
Tankblock
aktív tag
válasz dugynok #35891 üzenetére
Szia,
tudsz náluk is váltani 5 dollár a díja ha jól emlékszem, de utalhatsz dollárt is pl revolut feltöltés megy,
én 10 dollárral próbáltram, ott ingyen volt, 1,5M már elképzelhető ha x töltenéd fel lesz díja.Jól nézz körül az etfek világába, mielőtt veszel bármit. Vannak EUR és USD is... viszont nem tudsz náluk mindent venni, pl Vanguard nincsenek ha jól emlékszem. Instrumentum keresőben meg tudod nézni a honlapjukon....
Release the Beast....
-
törölt tag
-
addikt
-
addikt
-
CsodaPOK
senior tag
válasz dugynok #35299 üzenetére
Kiszámolóra most került fel egy kalkulátor:
https://kiszamolo.hu/premium-allampapir-vagy-allampapir-plusz-kalkulator/Üsd be a számokat akár ebbe, akár egy Excel táblába és számolgass, hogy hogy jön ki a matek.
Ha 1-2 év múlva kell a pénz, akkor ránézésre nincs sok értelme váltogatni. A korai visszaváltás miatt így is, úgy is buksz. 1-2 évre nézve a kamatok között sok különbség nincs. Kamatadó még esetleg beleszólhat.
(Ha hülyeséget írtam, akkor az okosabbak úgyis kijavítanak ) -
mgoogyi
Topikgazda
-
Lex Icon
senior tag
válasz dugynok #35299 üzenetére
Ha az elkövetkező kb. 1,5 évben akarod kivenni, akkor szerintem nem éri meg, mivel a MÁP+ az 1. évben 3,78%-ot kamatozik, míg a 2. év végéig 4,14%-ot. A 2021/K ha jól néztem, akkor 3,9%-ot hoz most.
De neked kellene kiszámolni, hogy mennyit hoz, ha bennhagyod és mennyit ha kiveszed adott időpontokban. -
Dare2Live
félisten
válasz dugynok #34992 üzenetére
Szerintem örült komplex dolog a monetáris politika.
Inflációt 101 dolog meghatározza nem csak a nép költése. egyszerű plda: olajár.
"az emberek megtakarítàsàt" elsősorban az emberek határozzák meg és nem mnb vagy ákk. Itt amúgy érdemes megnézni az export-import szuficit/deficitet. Ökölértéknek jó. Látható össz mennyit termel és költ MO.
Pongyolán fogalmazva...."Ergó mnb növelhetné a kamatot. (nyilvàn nem akarja, többek között nem akar külföldről finanszírozàst)."
Jelenleg rá vannak álva a magyar megtakarításokkal finanszírozni a magyar államadóságot. Egy államcsőd esetén azt meg lehet magyarázni, hogy Soros, el lehet venni ld manyup. Szemben a külföldi befektetők pénzét már necces lenyelni... ők nem veszik, be, hogy Soros...
De én is csak ugatom a témát.... az mindenesetre sokat mondó, hogy mindeképp nem infla követő map+ot tolják és nem pmapot. Még úgy is, hogy KSH szerintem erősen csal inflával.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
dugynok
senior tag
válasz dugynok #34838 üzenetére
Bocs a duplàért.
Sberbank babavàró plusz infó:
"Babaváró kölcsönre kötött kölcsönszerződés esetében, amennyiben a folyósítás hónapját közvetlenül követő három naptári hónap közül legalább kettő naptári hónapban, havonta legalább 100.000,- Ft jóváírás történik a Babaváró kölcsön törlesztésére szolgáló fizetési számlán (bankszámlán), amely történhet több részletben is, akkor a Bank az Adós személynek a Babaváró kölcsön törlesztésére szolgáló Bankszámláján a Babaváró kölcsön folyósított összege 0,5%-ának megfelelő összeget jóváír."Oldalukon is írjàk,, hogy az a 2 igazolàs kell az igényléshez.
Szerintem maradok ott. -
buherton
őstag
válasz dugynok #34834 üzenetére
Amikor a CSOK-ban gondolkozunk, akkor a törvény szövegét olvastam el. Aztán a bank azt mond, amit akar.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
nandow
aktív tag
válasz dugynok #34834 üzenetére
Miket? Én ma voltam a K&H-ban egyéb ügyben, de rákérdeztem pár alap infóra.
Az ügyintéző hölgy kérdezte, mire kellene, először nem is értettem a kérdést. Aztán kifejtette, hogy náluk kell igazolni, mire költöd el a pénzt. Ha hitelkiváltásra, akkor hitelintézeti igazolás, ha pl autót veszel belőle, azt is igazolnod kell. Vagy ha felújítasz, költségvetést kell beadnod... -
Sztenly
tag
válasz dugynok #33802 üzenetére
Érdemes beütni egy bruttó-nettó kalkulátorba a keresetedet valamint utána nézni jobban. A mai napig van olyan hogy nyugdíjjárulék. A baloldal terjeszti ennek ellenkezőjét. Arra a vonatra sem kell feltétlen felülni.
Amire te gondolsz az a béred munkáltató által fizetett "szociális hozzájárulási adó" része ami valóban át lett nevezve 2012 körül és a defínició valóban helytálló, hogy későbbi járadék nem jár cserébe.
Ha mégegyszer leírja valaki h nem fizetünk járulékot elsírom magam. Max ha feketén tolod...
-
Mercutio_
félisten
-
Kobe
veterán
válasz dugynok #32132 üzenetére
Az onyp havi kotelezo minimumdija 5K. Azert az nem sok, evi 60K. Ha atjatszod az adojovairast, a 150K a 2. Evtol kitermeli az evi 60K felet, akkor mar csak havi 2500at kell zsebbol fizetni.
Az EP t es onsegelyezot felejtsd el, semmi ertelme barmit ott parkoltatni.
Az csak egy tranzit szamla amin atfolyatod a penzt ahhoz hogy gyuljon az adojovairas. Normalis EP nel van ra lehetoseg hogy csak par napig parkoljon ott a love.
Alap trukk, hogy adobevallaskor nem onyp be kerjuk a jovairast, hanem ep-be, ahonnan rogton utalas utan szamlak leadasaval kikerjuk (majd sajat bankszamlarol utaljyk tovabb onypbe, maris nyertel vele 30K-t)Penztarakhoz szerintem vard meg az MNB 2018as jelenteset, ez 2019 marcius korul lesz publikalva, abbol latszik melyik penztar hozta tavaly a legtobbet (+10eves atlaghozamot). Ha valtasz, friss adatok alapjan es tartosan valts, kb 30+30 nap mire lezongorazod es admin koltsege is van rendesen igy egy bo negyed - fel ev hozamat siman bukhatod a valtassal
-
Kobe
veterán
válasz dugynok #32128 üzenetére
Mukodesi koltseget csak a hozambol tudnak vonni
Felteve ha van hozam, maskul az eves minimalisan vallalt tagdij mertekere vonatkozo mukodesi koltseget leszedhetik a tokebol.
Eltelt mar a 7 bo esztendo, eselyes hogy a szukosebb evek jonnek hozam ugybe .... Nem biztos a legtutibb modszer hagyni erodalodni a befektetest a levonasok altal.Kecske - kaposzta modszerrel lehet olyat jatszani, hogy az EP-t kimaxolod, onnan kiszeded a 150K visszateritest es azt fizeted be az ONYP be (ha nem oda kered az utalast hanem az EP be es onnan kiszedve rakod at ONYP be akkor arra is jon meg 30K visszaterites, ami kovetkezo evben megint fedezi a minimum felet)
-
Mercutio_
félisten
válasz dugynok #32122 üzenetére
vagy ne fizessek semmit, de ekkor a hozamból bukom a működési költséget
Én ezt tettem. Egyrészt a működési költség emlékeim szerint kevesebb mint a minimum tagdíj, másrészt addig is telik az idő és csökken az adó+járulék teher/közeleg a hozam(+tőke) felvételének ideje.Államiba tuti nem vinném
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
peppe79
senior tag
válasz dugynok #31627 üzenetére
Az gáz.
Én most még vígan elvagyok az Erste Privilégium számlacsomagommal, de ha jövőre netán megszüntetik, akkor én is vakargathatom a fejem... Mondjuk a készpénz felvétel nem érint, mert szinte mindenhol hitelkártyával fizetek, de az ingyenes utalás például nagyon hiányozna.
-
vnorbi
aktív tag
válasz dugynok #31091 üzenetére
Elvileg igen. Legalábbis amikor legutóbb negatív hozamot hozott össze a pénztár, akkor megkérdeztem, hogy az ilyet ki lehet-e védeni azzal, hogy lekötöm a náluk levő pénzt (gondolván, hogy ha le van kötve, akkor nem piszkálják, és nem vesztenek belőle). Az volt a válasz, hogy nem érdekes, hogy lekötöm, a hozamfelosztásnál ugyanúgy a teljes benn lévő pénzem lesz a rám eső hozam alapja, mint amikor nincs lekötve. Gondolom, ez akkor is igaz, ha pozitív a hozam.
-
vnorbi
aktív tag
válasz dugynok #30951 üzenetére
Igen, ha van gyerek, és nem TBSZ-en keletkezett a kamat, akkor ez működik, de TBSZ-en nem nagyon van alternatíva, ha nem akarod állni hagyni a kamatokat, akkor előbb-utóbb muszáj lesz pár száz forintokért bónusz papírt venni.
Normál számlán meg az működik, hogy kipótoljuk a jóváírt kamatot, hogy elérje a PMÁP-hoz szükséges ezres lépcsőt.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz dugynok #30616 üzenetére
https://www.otpbank.hu/static/otpalapkezelo/download/KBI_BUX_ETF_20180627.pdf
Mondjuk a tájékoztató alapján MAX 3%, vajon valójában mennyit von a KBC?
[ Szerkesztve ]
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz dugynok #30614 üzenetére
Ha meg lehet úszni a 3%-os vételi/visszavásárlási jutalékot, az nagyon tuti lenne, de akkor ki venné az egyéb indexkövető alapokat?
Igen, ha veszed a részvényeket, csak azokat időnként hozzá kell igazítani az indexhez, ha követni akarod, ennek meg folyamatosan lesz tranzakciós költsége.
+ Neked az osztalékfizetés visszaforgatását is meg kell oldanod. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz dugynok #30612 üzenetére
Szia,
Még csak tanulom a témát, viszont amit tudok:
Az osztalékot újra magába fekteti az alap, azaz ahogy írtad, nő vele az értéke.
Az első 4 céggel asszem 93%-ban le tudod fedni a BUX index mozgását.
Hogy olyan arányban tartsd, ahogy kell, nem tudom, hogy mennyi tranzakcióval és mekkora minimum összeggel megvalósítható.A BUX etf-nek akkor van szerintem értelme, ha hosszú időre megtartod.
Alacsonyak a folyó költségei (~0.6-0.7%), de magas a vételi és eladási jutaléka, 3-3%.
Az egyéb magyar részvényalapoknál 2%-os folyó költségre számíthatsz, és max 1.5% vételi jutalékra, de ez lehet akár 500-1000 Ft fix is.Azt gondolom, hogy az alapkezelési költség miatt nyílik a két alap között az olló:
[ Szerkesztve ]
-
zharkanyi
tag
válasz dugynok #30586 üzenetére
Nem mindegy melyik ETF-ről van szó, mert mindkét eset lehetséges. Van az osztalékot újra befektető és az osztalékot kifizető ETF is.
Szerintem TBSZ esetében mindenképp jobban jársz az újra befektetővel, mert az osztalék újbóli befektetésén nem buksz (brókerdíj és annak minimumdíja).Erről bővebben itt: Kiszámoló cikk ETF-ről
Az általad példaképp felhozott ETF úgy néz ki visszaforgatja a hozamot:
"Az osztalékok újrabefektetésre kerülnek – A BUX index egy ún. Total Return index, a vállatok által fizetett osztalékok újrabefektetésre kerülnek." - ForrásTBSZ ugyanúgy viselkedik ETF szempontjából.
Az egyetlen különbség, hogy ha osztalékot kifizető ETF-et választasz, akkor nem tudsz mellé még beutalni pénzt (csak gyűjtőévben) és így a minimumdíj miatt drága lesz az osztalék újbóli befektetése. Esetleg kivárhatod az 5 évet, de akkor az alatt a hozamokra nincs "kamatos kamat", hisz az nincs újra befektetve. -
Stanlee
őstag
válasz dugynok #30200 üzenetére
Mondjuk en se ertettem, hogy miert kellett nekik amikor mi vettuk otp netbankon kulon koltseget felszamolni. Ezzel szemben meg ha kiveszem a kulfoldi kartyamrol az OTP fiokban ingyen a cash-t, nem szamolnak fel semmi dijat. Pedig az automata is ures lesz, nekik ugyanazt a penzt kezelni kell, mert csak 3 m-rel arrebb vittem, idoben nekik es nekem is tobb, mintha a netbankban rendeztuk volna le az egeszet. Kicsit fura.
-
Yazre
csendes tag
válasz dugynok #29547 üzenetére
Hali
Ha jól értem akkor életbiztosításom nem lesz
Célok hát valamiért nem bízok abban hogy lesz nyugdíjam mire oda jutok.
Konkrét célom jelenleg nincs csak valamit kezdeni akarok vele.
Kb 3M-val tudnék kezdeni.
Havonta tudok félretenni a menyit az az érdekesebb.
Jelenleg szerintem egy 50k belefér de ugye gyorsan változik a világ
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Melyik a legerősebb Low Profile VGA kártya?
- Sweet.tv - internetes TV
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PlayStation 5
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Akció! Dell E5440 laptop (14/i5-G4/4GB/256SSD) - 1 év garancia, 27 % számla
- Dell Precision M4500
- Mint az új! Steam Deck 1TB SSD + 64GB SSD + műanyag tok + hordozó tok + üvegfólia + Windows 11 Pro
- Samsung 50" 4K Crystal UHD WIFI TV UE50AU8002
- Akció! Dell Latitude E5540 laptop (15,6FHD/I5-G4/4GB/128SSD) - 1 év garancia, 27 % számla