-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
VirsLee
őstag
Nem vagyok túl jó véleménnyel az aktívan kezelt befektetési alapokról. Általában túl magas költséggel dolgoznak és sok esetben még vételi/eladási költségek is lehetnek. Nem nyújtanak semmi pluszt általában. Ennek ellenére mégis van valamennyi nekem is. Én arra használom, hogy az osztalékból befolyó aprópénzt, amikor 5-10-20 usd érkezik, akkor azt nem fogom 7 usd-s költséggel újra részvénybe fektetni, inkább valami usd-s bef alapba.
Nagyon jó kérdés, hogy mennyi legyen a részvény arány. Ez szerintem egyénileg változó, hogy kinek mi a megfelelő. Amit írtál, hogy az éves költésed 1%-a a portfoliódnak, az már egy nagyon-nagyon ritka eset. Ez azt jelenti, hogy gazdag ember vagy, infláció feletti 1%-os hozammal már megélsz a befektetésedből úgy hogy annak nem csökken a reálértéke.
Ezt én egyénre szabnám. Más a szitu, ha
- évente újabb befizetésekkel növeled a portfoliód
- Van néhány ingatlanod
- Van önyp, mnyp, esetleg valami jó lehúzós életbiztosításban is pénzed
- Dolgozol még vagy nem
- Van házastársad aki szintén dolgozik
- Hány éves vagy
- Mikor és mennyi pénzt szeretnél kivonni a portfoliódból
- Kockázatvállalási hajlandóság és/vagy a képessége annak, hogy szemrebbenés nélkül nézed, ahogy éveken keresztül csökken a portfoliód értékeHa ezeket tudjuk, akkor érdemes számolgatni/gondolkodni, hogy mi a neked megfelelő arány.
-
VirsLee
őstag
válasz Ixion77 #103699 üzenetére
Mondjuk nekem nem esik jól, hogy kihagy minket a tutiból. Nem szép dolog ez. Bár az is lehet, hogy már megvette egy hete, most pedig keres itt pár embert akik majd jól felverik a részvény árát Mondjuk legalább annyit elárulhatna, hogy az Intel mikor lesz megint $50-en.
-
VirsLee
őstag
válasz aujjobba #103336 üzenetére
4*300+800 = 2000-0
Mindegy milyen irányból számolsz, legalább 2000 forintot levonnak tőled havonta.
Nézd meg a szerződést, amit aláírtál és az üzletszabályzatot/díjjegyzéket/hirdetményt vagy ami elérhető, hogy hogyan is kellene működnie. Ott gondolom le lesz írva az is, hogy a TBSZ díjat előre vagy utólag terhelik. -
VirsLee
őstag
válasz aujjobba #103320 üzenetére
Még egyszer leírom. 2000 forintot köteles vagy nekik kifizetni minden hónapban. Nem tudod megúszni, így nyugodtan levonhatják a hónap elején, ezzel nem károsítanak meg. Én a helyedben nem azon aggódnék, hogy mi van a terhelési tranzakción, engem jobban aggasztana, hogy a papírjain biztonságban legyenek.
-
VirsLee
őstag
válasz Hi!King #103269 üzenetére
Mert 2006-ban alapította azt a leányvállalatot Magyarországon (kft-t), ami IT szolgáltatással foglalkozik a cégcsoporton belül, aminek létszáma ~50 fő, majd 2020-ban megalapították a bróker céget(zrt), ahol tavaly már ~90-en dolgoztak. De ezt inkább régiós cégnek szánták, nem csak magyar fókuszú, ezért is saccoltam azt, hogy nem mind a 90, hanem csak 20 ember van, aki közbetlenül a magyar specifikus dolgokkal foglalkozik. Inkább több, mint 20, de biztosan nem 1-2
-
VirsLee
őstag
válasz PredatorZoli #103243 üzenetére
Én nem sajnálom egyiket se, csak azt mondtam, hogy azért jöttek ide, hogy pénzt keressenek, nem jótékonyságból. Azért azt vedd figyelembe, hogy egyetlen költséget számoltál most bele abból a rengetegből, ami itt felmerül.
Csak abba gondolj bele, ha kell 20 ember aki viszi a magyar részleget, pl. 1m/hó költséggel (ennél több lesz) és van 10k ügyfél, akkor az még mindig plusz 2000/fő havonta. -
VirsLee
őstag
válasz Oppenheimer #103236 üzenetére
Ha eleget kereskedsz, akkor nem kell kifizetni Ez amolyan álruhás inactivity fee.
-
VirsLee
őstag
válasz PredatorZoli #103227 üzenetére
Itt megtalálsz mindent. Pontosan leírják a szabályzatban, hogyan kell számolni. Degiro, eToro, Saxo, KBC mind csak €20k-ig biztosított. Ez a nemzetközi gyakorlat, plusz az, hogy alacsonyabb a hozzájárulás mértéke.
De ez itt magyarisztán, szóval itt csengetni kell 2015 óta a korábbi majdnem ötszörösét. Boldogok a nyugati székhelyű brókercégek (esetleg a sajtkészítő), mert nekik nincs ilyen. IBKR pedig majd hoz valamit, inaktivitási díj, fix havi díj, stb, hogy ne bukjon a buy and hold ügyfeleken. Hosszú távon nem fog veszteséges állományt tartani. -
VirsLee
őstag
válasz PredatorZoli #103202 üzenetére
Azért ebben ne legyél annyira biztos.
Ami ugye 0.153%, amit ha összehasonlítasz egy erste állományi díjjal, ami talán 0.18%/év, akkor nekem nem jön ki az elhanyagolható összeg. A magyar brókerbotrányok előtt ez jelentősen kevesebb volt. De az már rég volt. Ezért gondolom, hogy piacszerzés után eljön majd a pénzkeresés időszaka. Mi erről a véleményed? -
VirsLee
őstag
válasz SzGee #103176 üzenetére
Azért ez így erős túlzás. Annak a “semminek” a jelentős részét elviszi a beva. Persze jól lehet ügyfelet szerezni a nálunk nincs számlavezetési díj szlogennel, csak hosszú távon nem fenntartható. Lásd random capital. Persze az IB sokkal nagyobb, de az 50m-s buy and hold számlákat ők is meg fogják sarcolni egy idő után, mert amúgy nem lesz profit.
-
-
VirsLee
őstag
válasz üzenabakusz #100125 üzenetére
Nem tudom az Aegon hogyan csinálja, egy ideig ott volt a számlám, de azt is képtelenek voltak megmondani, hogy mikor milyen árfolyamon fektették be a pénzemet és miért pont azon, szóval sírva menekültem onnan.
OTP-nél volt már portfólió váltásom. Ott a dolog úgy zajlott, hogy van a tőkéd, amit törvényileg ugye nyilván kell tartani, hisz azt tudni kell, hogy mi az, amit Te oda betettél. Ezen felül van a hozam, a kettő együtt pedig kiadja az egyenleget. Amikor átléptem egyik portfolióból a másikba, akkor a tőke és a hozam változatlan maradt. Technikailag náluk nem az történik, hogy eladják az egyik virtuális csomagot és vesznek belőle piaci árfolyamon másikat, mert eltűnne a tőke+hozam felosztásod. Ők úgy csinálják, hogy meghatározzák azt a mennyiséget az új portfolióból, ami kiadja a Te egyenleged és ezt olyan virtuális árfolyamon írják jóvá neked, hogy az pont kiadja a korábbi tőke + hozam arányodat.
Veszteségnél még nem csináltam ilyet, akkor szoktam az oda-vissza váltást eljátszani amikor olyan 4-6 hónapon belül vagyok a hozam kifizetéshez és átpakolom a kockázatkerülőbe, hogy biztosan maradjon hozam, amit fel tudok venni Persze ez nem mindig jön be, van, amikor kilő a dinamikus és csak figyelgetek, hogy mennyi lehetett volna a hozamom Utána pedig megyek vissza dinamikusba a következő 3 évre.
De azok alapján amit arról a szutyok Aegonról írtál lehet, hogy érdemes rákérdezni, mielőtt vált valaki. -
VirsLee
őstag
válasz Yellow73_a #100111 üzenetére
Nyugdíjpénztár esetén egy portfólió váltás nem jelent realizálást.
-
VirsLee
őstag
válasz SzekeresPeti #55939 üzenetére
Beruházol eszközbe, ültetsz, gondozod, öntözöd a kertet, betakarítasz, tárolsz/feldolgozol majd értékesítesz. Ez inkább munka, vállalkozás, nem egy klasszikus megtakarítás. Ezért gondoltam, hogy egy olyan helyen hamarabb kapnál választ, ahol ezzel foglalkozó emberek beszélgetnek. Pénzügyi értelemben hozamot/megtérülést akkor tudunk csak számolni, ha valaki meg tudja mondani mekkora ráfordítással mekkora bevételt lehet elérni az adott területen. (erre jobb egy célzottabb topic) Plusz, hogy Te az erre fordított munkádat hogyan szeretnéd beleszámolni.
-
VirsLee
őstag
válasz SzekeresPeti #55937 üzenetére
Ez nem annyira megtakarítási, inkább beruházási kérdés. Szerintem máshol kellene érdeklődnöd.
[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
őstag
válasz A_Papa #55926 üzenetére
Nem volt ez rossz döntés. A fórumtárs azt próbálta leírni - csak ezt nem mondta így ki - hogy az állampapírt tekinti "kockázatmentes" befektetésnek a szakma, így ha valakinek alacsony a kockázatvállalási hajlandósága, annak ez kimondottan jó termék
Magadnak attól függ, hogy mibe érdemes tenned a pénzt, hogy mennyi idő van még hátra a nyugdíjig.
-
VirsLee
őstag
válasz boti19871125 #55913 üzenetére
Igen, a linken található módon kell utalni és 1-2 nap alatt könyvelik a számládra.
-
VirsLee
őstag
válasz concret_hp #55220 üzenetére
A lakáshitel átfutási ideje is lehet 1-3 hónap, szóval saját oldaladról is gyorsabb a kp.
Ezt leszámítva nem tudok igazán erős érvet felhozni most a kp-s vásárlás mellett. -
VirsLee
őstag
válasz concret_hp #55176 üzenetére
Ha a nyugdíj ennyire messze van, akkor bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy a munkáltatód fizetne be rá, neked pedig nem lesz. 30 éves távon nehéz okosnak lenni, mert minden bizonytalan, de az ingyen pénzről nem érdemes lemondani. Nekem is kb. 45k-t fizet be rá havonta a munkáltatóm, lehet, hogy magasak a költségek, de a 45k-ra is jár 9k adójóváírás, szóval nincs sok jelentősége ilyenkor a költségeknek
Nekem már lejárt a 10 év, szóval tudtam felvenni hozamot róla, most csak azt sajnálom, hogy fel is vettem, mert 3 évig utána nem lehet, pedig most nagyon jót ment nekem az ÖNYP is. -
VirsLee
őstag
válasz Csabroncka #55134 üzenetére
Pont az a lényeg, hogy a kamat egy évre jár, de miután fél évvel azelőtt volt a kibocsátás, ezért úgymond "meg kell venned" a fél év alatt felhalmozott hozamot, hisz onnantól, hogy a papír a Te tulajdonod lesz a hozam is neked fog járni
-
VirsLee
őstag
válasz PredatorZoli #55090 üzenetére
Na igen, de azt lássuk be, hogy aki egy NYESZ számlán akar állampapírt és néhány ETF-et venni mondjuk, amin az első befektetés ingyenes, akkor nem igazán lesz árban különbség a szolgáltatók között.
Nem fog aktívan kereskedni, full mindegy mennyiért tud a NY-i tőzsdén bármit is venni -
VirsLee
őstag
válasz PredatorZoli #55074 üzenetére
10 éves távra nem szabad a csúcson s&p etf-et venni. Alapvetően ilyen távra (sem) már nem játszik a 100% részvény portfólió.
-
VirsLee
őstag
Nyilván egy erősen leegyszerűsített számítás, de csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy ha nagyon sok van még hátra, akkor igazából semmi jelentősége annak a +20%-nak. Ellenben, ha csak 10 év van mondjuk hátra, vagy 5 év, akkor jelentős lehet, de még itt is csak a befizetéshez képest, hisz ha van bent már 30 milliód, akkor az, hogy kapsz rá 100k-t, nem fog igazából semmit számítani, hisz 6% éves hozam is 1.8m lesz, nem 100k
Ezért is érdemes, néhány esetet leszámítva, a vége felé beugrani a kötött konstrukciókba.[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
őstag
válasz Elemental #55024 üzenetére
A költségek miatt ÖNYP-t csak akkor érdemes nyitni, ha
1. a munkáltatód hozzájárul, így némi ingyen pénzhez jutsz
2. viszonylag közel már a nyugdíj <15 év, mert itt már érdemi hatása van az adójóváírásnakMost van még 22-23 évetek. Szóval érdemes még valamennyi kockázatot bevállalni.
Adójóváírásos konstrukciók esetén az éves befizetésre kapsz 20%-ot. Nyugdíjbiztosítással nem is érdemes számolni, olyan magasak a költségek. ÖNYP esetén még szintén lehet horror költség, szóval nézzük a NYESZ-t. Itt a költség már jó, ellenben korlátozott az elérhető (alacsony költségű) papír. Egy ETF költsége lehet kimondottan alacsony is, olyan 0.07-0.4% nagyon sokat találni. Ezzel szemben az aktívan kezelt befjegyek éves költsége lehet akár 2-3% is.
Amikor megkapod a 20% adójóvírást, az elsőre jól mutat a számlán, hisz 500k-ból lett 600k, de igazából a 20% 23 éves távon már csak évi 0.87% különbség, ami arra sem elég, hogy az esetleg drágább eszközeid költségét fedezze. Elég érdemes inkább az utolsó 10-15 évben erre fókuszálni.
Amennyiben nem szeretnél semmi árfolyamhoz kapcsolódó kockázatot vállalni, akkor nyiss egy NYESZ-t és vedd rá MÁP+ és PMÁP 5 évest vegyesen éves 500k értékben.
Egyéb esetben a helyedben 7-8 éven keresztül TBSZ-en vásárolnék ETF-eket + mellé valamennyi állampapírt. Fontos megjegyezni, hogy 15 éve is nagyon rossz üzlet volt állampapírt venni, és most közel állunk ahhoz, hogy megint rossz üzlet legyen ez. A kamatprémium mértéke 3.5-4%-ról már lecsökkent 1.4%-ra. Szóval maximum annyira jó már most is csak az állampapír, hogy talán lassabban inflálódik a pénzed. Érdemi hozam nem igazán van. Manapság inkább megszokásból veszik az emberek, plusz azért mert kis eséllyel veszítesz tőkét :)
Amit fel kell hoznunk még a kötött konstrukciók mellett ellenérvként, hogy
- van egy felső limit, amennyit érdemes betenni (NYESZ 500k/év, ÖNYP: 750k/év, biztosítás 0 azaz NULLA forint / év)
- ha 60 évesen elveszíted a munkád és nincs egyéb megtakarításod, csak ilyenek, akkor lehet, hogy 5 éven keresztül azt fogod nézni, hogy ott van a számládon 30 millió forint, Te pedig nem, vagy nagyon nehezen, feleslegesen plusz adót fizetve férsz csak hozzá, egyébként pedig tolhatod a csirkefarhátat éveken keresztül
- "az úr adta, az úr elvette": azaz bármikor előnytelen módon változhatnak a feltételei, ahogy az ÖNYP esetén már volt is rá példa (30%->20% jóváírás), szóvalEzek alapján remélem lesz néhány kérdésed és azon a vonalon tudunk már konkrétabban segíteni.
-
VirsLee
őstag
válasz Elemental #55017 üzenetére
Fussunk neki újra.
- Pontosan hány évesek vagytok?
- Elfogadható olyan megtakarítási forma ahol nyugdíjig nehéz hozzáférni a pénzhez?
- Várhatóan hány évesen tudtok hivatalosan nyugdíjba menni?
- Fizettek SZJA-t? Jogosult vagy adójóváírást igénybe venni?
- Van értékpapír számlád / önkéntes nyugdíjpénztári számlád / államkincstári számlád?
- Melyik banknál vezetitek a számlátokat?Ha ezekre válaszolsz, akkor spórolunk neked néhány millát gyorsan. Csak szólok, hogy azon a fostalicska oldalon azért ingyenes a "tanácsadás", mert pl. Egy havi 50k-s nyugdíjbiztosítás esetén szerződéskötés után rögtön kapja a 700k-t a "tanácsadó". Ezt persze később tőled vonják le
-
VirsLee
őstag
válasz 123xyz #54988 üzenetére
OVB semmi olyat nem tud ajánlani, amit érdemes lenne elfogadnod. Kerüld el őket, nagyon jól élnek azokból, akiknek nincsenek megfelelő pénzügyi ismereteik.
Ezt nézd meg. 35 évre készült, láthatod mennyire felemészti a pénzed a magas költség. Az adójóváírás nélküli tbsz is sokkal jobb a költségek miatt. -
VirsLee
őstag
válasz nort_on #54888 üzenetére
Mit vársz tőle? Végülis csak egy az 5000 játékpénz közül. Mire meggondolod, hogy vegyél-e belőle valamennyit kijön 5 újabb coin. Pár éve volt, hogy 90%-ot veszített az értékéből. Semmi jelentősége, hogy mennyi az árfolyama :) Nincs semmi haszna, vagy hatása a világgazdaságra. Szimpla szerencsejáték.
-
VirsLee
őstag
válasz Oppenheimer #54685 üzenetére
Már bocs, de ez full bullshit
-
VirsLee
őstag
válasz j0k3r! #54667 üzenetére
Azért remélem sejted, hogy az nem Musk hibája, hogy
- valaki megtakarításként tekint egy szabályozatlan, digitális játékpénzre
- annyira volatilis, teljesen spekulatív, hogy 1 ember 1 tweetje 10-15%-os árfolyamhatást vált ki
- az elmúlt hónapokban az emberek azért vettek ilyesmit, hogy drágábban el tudják adni
- nem akarják pénzként használni, csak “értékpapírként”, de saját értéke, fundamentális alapja nincs, csak ára van
- az emberek minden hülyeségből képesek “befektetést”, “buborékot” csinálni
Beanie babák -
VirsLee
őstag
válasz Oppenheimer #54604 üzenetére
Nem hiszem, hogy olyan lenne. Az oltásról meg tudják mondani a szakemberek, hogy mire jó, mire használják. Ezt mire fogják használni? Tényleg jó lenne, ha elmondanád, hogy mi is itt a megfejtés, mert vagyunk páran akik nem látják bele azt, amit Te igen. Hol lesz ez nekünk hasznos? Miért jobb ez, mint a másik 5000 crypto? Miért jobb ezzel fizetni, mint átutalással vagy revoluttal vagy bármi egyébbel? Vagy már nem is cél a fizetés, csak az árfolyam spekuláció? Tényleg érdekel, hogy mi a helyzet most, mert nem tudom, hogy hova tart ez a terület.
-
VirsLee
őstag
válasz Oppenheimer #54602 üzenetére
Össze tudod foglalni röviden, hogy ez miért is lesz jó nekünk? Mennyivel lesz ez másabb, mint a másik közel 5000 digitális játékpénz, amit csak spekulációra lehet használni?
-
VirsLee
őstag
válasz Oppenheimer #54561 üzenetére
Mostanában nem volt se árvíz, se földrengés, muszáj volt már valami hülyeséget kitalálni, mert tarthatatlan volt, hogy az átlag felhasználók egyre inkább csak SSD-t használnak
-
VirsLee
őstag
válasz fbaloo #54542 üzenetére
Szerintem itt valami nem kerek. Hogy lehetne ezek közül választani?
Tudjuk, hogy eladod a lakást, amiben most laksz. Eddig oké.
1. állampapír befektetés és bérelsz egy lakást. Ez eddig oké, ilyet lehet csinálni, bár nem biztos, hogy van értelme.
2. Venni egy lakást és bérbeadni. Itt érdemes megállni egy pillanatra. Hol fogsz akkor lakni? -
VirsLee
őstag
válasz Resike #54515 üzenetére
Ezért mondtam, hogy hisztéria van, hisz senki nem lát messzebb annál, hogy most megállás nélkül, indokolatlanul felfelé megy.
Akkor jöhet egy matek (és a jelek szerint már történelem is) feladat.
Ha 2018 július 1-én 1432 dollárért vettél egy ETH-t majd 2018 december 9-én ennek az árfolyama 84 dollár volt, akkor vajon mennyit "hozott"? Mennyi is különbözik a mostani helyzet a tulipánostól szerinted?
De legalább van egy szivárványos oldal, ahol láthatod, hogy "Altcoin Season" van
Tegnap a WW International 26%-ot emelkedett egy nap alatt.
Lehetett vele sokat keresni? - Igen
Ajánlott befektetés? - Nem
Lehet sokat keresni a digitális játékpénzekkel? - Igen
De sajnos ezekhez nem tervezés és tudás kell, hanem szerencse, hogy időben szállj fel a hype vonatra és időben is ugorj le róla. -
VirsLee
őstag
válasz szabi__memo #54483 üzenetére
Na igen. Biztos ez lenne az első
127. eset, hogy a pénzügyi szektor szereplői hülyeséget csinálnak a történelem során -
VirsLee
őstag
“Jó” látni, hogy a hisztéria már ide is begyűrűzött. Legutóbb a burkoló, aki nálunk dolgozott, mondta, hogy vesz bitcoint.
-
-
VirsLee
őstag
válasz Szuri90 #54023 üzenetére
Ha forintban van a jövedelmed, akkor azt hiszem elférne egy kis magyar állampapír a portfóliódban, ez lehetne a “ha szükség van rá, akkor hozzányúlsz” kategória.
A bevétel megosztásának ezt a módját nem értem. Van 11 adagod, amit nem raksz TBSZ-re, csak 2-t, mert félsz, hogy talán adóznod kell belőle, ezért olyan számlára teszed nagy részét, ahol biztos adóznod kell.
Na mindegy, úgy érzem eltökélt vagy a “szisztéma” mellett.
Egyedi részvény kezdetben ne legyen több 10%-nál. -
VirsLee
őstag
válasz Szuri90 #53967 üzenetére
Akkor vegyük sorra az infókat.
- rendszeres jövedelmed forintban van, amiből később megtakarítanál?
- van 6 vagy több havi vésztartalékod?
- mennyi tapasztalatod van befektetésekkel?
- mik a befektetési céljaid?
- milyen távra fektetnél be?
- milyen deviza arányt szeretnél?
- milyen kötvény arányt szeretnél? -
VirsLee
őstag
válasz Szuri90 #53947 üzenetére
Ha jól értem, akkor idén nem fizetsz be mindent TBSZ-re, hanem csak egy részét, hogy jövőre is tudj nyitni egy másik TBSZ-t.
Alapvetően semmi értelme egy másik számlán egyedi US részvényekbe fektetned olyan pénzt, amiről tudod, hogy be szeretnéd fektetni hosszú távra egy TBSZ számlán. Mert amiről most beszélsz, hogy egyedi részvényt veszel rövid távra (hisz egy év múlva menne TBSZ-re) az magával hordozza azt is, hogy el kell adnod bukóval is akár, hogy utána át tudd vinni a másik szolgáltatóhoz és betenni TBSZ-re a pénzt. Nincs értelme. Rövid távra nem a tőzsde a megoldás. Tedd be mondjuk MÁP+-ba azt a pénzt, az biztosan hoz valamennyit, adózni se kell belőle.
Amúgy a koncepció sem tiszta még nekem. Minden évben amit be akarsz fektetni hosszú távra azt beutalod az aktuális évi TBSZ-re. Most valamennyit betoltál a TBSZ2021-re, egy részét pedig át akarod vinni a TBSZ2022-re. Mi lesz a jövő évben összgyűjtött pénzzel? Az is TBSZ2022-re megy? Miért zavaró, hogy a TBSZ2021-en nagyobb az össze, mint a TBSZ2022-n lesz? -
VirsLee
őstag
válasz Dare2Live #44975 üzenetére
Többen is írták neked, de sajnos eredménytelenül.
A vállalkozások túlnyomó többsége nem KATA-s. Kereskedelemmel, vendéglátással és termeléssel foglalkoznak. Ott nincs létjogosultsága a KATA-nak.
Mostanában az informatikusok azok akik leginkább úgy érzik, hogy rögtön csődbe mennek, ha nem csalhatnak adót. Pedig képzeld el, több, mint 100k ember (KATA-s "vállalkozó") esetében nem a csőd és a nem csőd között kell dönteni. Csak a kisebb és nagyobb nettó között. Egyik sem menne csődbe, csak kevesebb lenne a nettója. Ennyi. Persze hozzád hasonlóan ez a torz adózási forma kitermelt egy filozófus réteget, akik szinte áldozatnak érzik magukat, hogy kénytelenek kevesebbet fizetni a közösbe, mint egy minimálbéres takarítónő -
VirsLee
őstag
válasz Dare2Live #44538 üzenetére
DT nem fog helyi politikáról vitázni Viktorral. 41% a közkézhányad csak. Ha politikáról akarnak beszélgetni, akkor elmennek a Merkelhez, akinek vannak arra eszközei, hogy nyomást gyakoroljon. Lásd BMW, Mercedes és Audi gyárak. Az nem lenne jó az embereknek. Persze Viktor visszavágna, pl. Aldi és Lidl, de az is rossz lenne az embereknek :) a T-Systems se került a Mészároshoz, pedig elég hulladék egy cég :)
-
VirsLee
őstag
-
VirsLee
őstag
válasz Csabroncka #43724 üzenetére
Kérlek ilyen hülyeséget, hogy első körben egy életbiztosítás, ne írj le egy befektetési fórumon! Az életbiztosítás befektetési célra azóta nem ajánlott, sőt szigorúan kerülendő, amióta az emberiség megtanult számolni.
-
VirsLee
őstag
Amennyiben ez bekövetkezik, akkor várhatóan indulástól számított 2 éven belül le fogják cserélni a teljes termékpalettát. Ez Intel szempontjából annyit jelent, hogy 2 év alatt a PC piac 7.5%-át jelentő Apple-t teljesen bukják, ez kb. 20-23m processzort jelent éves szinten. Ezek jelentős része mobil proci. Azzal számolhatunk, hogy kb. 17% az AMD részesedése, de ők nem szállítanak processzort az Applnek. A Chromebook szekció miatt biztos, hogy nem 83% az Intel részesedése. Ha 80%-kal számolunk, akkor az Apple-nek köszönhetően több, mint 10%-kal fog csökkenni az értékesítésük.
Intel sem számol azzal, hogy az idei évben tudják tartani a piaci részesedésüket, minden szegmensben azzal számolnak, hogy csökken. Úgy tudom 2020-ra biztosan nem várható olyan termékük desktop és szerver fronton, ami megfordíthatná a trendet.
Részemről jelenleg se Intel se AMD-t nem vennék Intel 2 évig még tuti szerencsétlenkedni fog és piaci részesedést veszteni, AMD pedig eleve indokolatlan árazással megy. Nem tudom, hogy nem súlyozták-e felül néhány alapban és esetleg ezért megy annyi pénz oda.
-
VirsLee
őstag
válasz Sisco2 #42914 üzenetére
Ezen tényleg meglepődtem. Mert én eddig úgy tudtam, hogy a
- a MÁP pluszt az ÁKK bocsátja ki- a bejövő pénz az Államkincstárhoz kerül
- a kormány elveri amire csak akarja
Kérlek írd meg nekem, hogy mire alapozod, hogy az MNB-hez kerül a kötvénybevétel, ahelyett hogy az állam folyó finanszírozásra költeni?
Az elmúlt egy évben 3mrd $, 1mrd€ és 1mrd jüan járt le. Ez fele sincs az általad írt 3000mrd forintnak. Volt valami visszavásárlás? Amennyiben igen, az se teszi ki az általad írt mennyiséget az ÁKK szerint. Szóval tényleg meglepődtem. Elárulhatnád, honnan vannak ezek a feltételezések.
-
VirsLee
őstag
válasz Oppenheimer #42908 üzenetére
Az eddigi hírek alapján az MNB inkább vállalati kötvényeket fog vásárolni. Jó eséllyel gyorsan elfogyott a tavaly indított növekedési kötvényprogramban lévő pénz. Persze hiheted azt, hogy ettől majd az országnak jobb lesz, de az igazság az, hogy csak tovább tömték pénzzel az olyan cégeket, mint az Opus, Bonafarm, Duna aszfalt, stb...
-
VirsLee
őstag
válasz Sisco2 #42906 üzenetére
A MÁP+ vásárlás először a nagyon magas inflációs adat kijövetelekor rogyott meg. Arra csak rátett egy lapáttal a korona. Február közepén még 83mrd forint volt a kibocsátás, rá egy hétre 58mrd, most pedig 24mrd forintnál tartunk. Szóval szerinted az nem volt hiba, hogy egy általad is "elég drágának" titulált, gyakorlatilag 1 napon belül likvidálható állampapírból van kint kb. 4000mrd a piacon.
Igen, egy ország finanszírozásánál kicsit nagyobb előrelátás elvárható. Ez különbözteti meg Németországot Argentínától. Egyrészt jól gazdálkodik, másrészt befektető barát politikát folytat.
A deviza kötvény kibocsátás pedig teljesen szembe megy az eddigi politikával. Értsd, ha egy hónappal ezelőtt tudták volna ezek a lángelmék, hogy devizában akarnak most kibocsátani, akkor nem vezetik be a rendeleti kormányzást, ami egyrészt teljesen szükségtelen volt, másrészt tőlünk nyugatabbra teljesen kiverte a biztosítékot és növeli az országkockázati felárunkat... A deviza kibocsátások miatt nem tudod elinflálni a forintot, mert az nagyon megdrágítja az €-s papírokat a forint gyengülésén keresztül. Ha nagyon alacsony tartod az inflációt, akkor nagyon megdrágul a meglévő kb. 4000mrd MÁP+ állomány finanszírozása.
Akár hiszed, akár nem a magas inflációnak, a rendeleti kormányzásnak és az újabb bevezetett bankadónak köszönhetően az átlagemberekben megszólalt a vészcsengő, hogy nagy a baj. Ha minden oké a kommunikáció szerint, akkor miért vezetnek be újabb bankadót? Ezen a fórumon és több másikon is megjelent azok az emberek, akik inkább felszámolták a teljes állampapír kitettségüket, mert nem bíznak a kormányban. A nyugati befektetők se. Nem kell aggódnod.
-
VirsLee
őstag
válasz Oppenheimer #42887 üzenetére
Én úgy tudom ezek közül egyik sem az államnak szól.
(#42889) new card: azzal remélem tisztában vagy, hogy ennek a 4mrd €-s kibocsátásnak a jelentős része azért van, mert nem képesek forintban finanszírozni az államot. Tehát nagyrészt forintkötvény helyett bocsátanak ki devizát. Kényszerhelyzetben vannak. Értheted úgy is, hogy megbukott az eddigi politika, kezdődik az "elkúrtuk", meg az "elmúlt nyolc év".
-
VirsLee
őstag
válasz buherton #42548 üzenetére
Teljesen fair ezzel számolni.
Költség? - Igen
Ki kell fizetned? - Igen
Ha eladod akkor visszakapod? - NemHogy tudsz bedobálni mindenféle számokat ide, anélkül, hogy egy kicsit is számolnál?
10 évig 180k törlesztővel 18m forintot tudsz felvenni. Ennyiből nem lehet lakást venni BP-n. Ha lehetne, akkor nem 150e lenne az albérlet, amivel számolsz, hanem úgy 65-75e.Többször rá lett világítva már arra, hogy hülyeség ilyen kinyilatkoztatásokat tenni, hogy ez vagy az éri meg jobban. Ez az élethelyzettől függ. Olyat meg főleg, hogy "mert akkor a sajátodat fizeted". Főleg úgy, hogy utána se számoltál.
-
VirsLee
őstag
Azt ugye tudod, hogy a két megoldás között nem ennyi a különbség?
A havi törlesztőn felül fizethetsz még:
Illetéket (1m), azaz ennyivel több lesz a beugród. Plusz még az ügyvéd is elvisz egy szemmel látható összeget, legyünk rendesek, csak 100k.
Egy nagyon alap felújítást, amiben tényleg csak festék, zárcsere, apróságok vannak 300k.
Ha a beköltözés előtt szeretnéd a 40 éves elektromos hálózatot kicserélni, hisz legalább 15 évig ott fog még lakni. Az még 400k
Eddig ugye ott tartunk, hogy van 25m+1,7m egy 40 éves paneled, amiben az elektromos hálózatot leszámítva minden cserére szorul kb. de ettől most eltekintünk.
Egy úr vagy, így veszel egy új hűtőt és mosógépet, hogy be tudj költözni, plusz néhány használt bútort, mert a 40 éves padlón annyira nem kényelmes feküdni. 500k
Kifizetsz mondjuk havi 2,5k biztosításra, mert az ingatlannál úgy illik.
Igénytelen vagy, így nem szeretnéd a lakás komfort fokozatát növelni, de azért jól esne, ha nem rohadna szét, így 10 év után tervezel egy felújítást 1m, amit amúgy is folyamatában fogsz rákölteni, mert 10 év alatt azért merülnek fel költségek a lakással. Ez havi 8,3k.
Indulásnál tehát 1m+100k+300k+400k+500k (ez plusz 2,3m hitel)
10m állampapír bukott hozama (ez volt az önerő): 40k
Havonta: 2,5k+8,3k+51k+40k=101,8k
Ebben értelemszerűen nincs benne a tőketörlesztés, csak a lakás megszerzésének költségei.A döntés ezek alapján szerintem közel se könnyű. Most még extrán magasan vannak az ingatlan árak. 2014-ben 10m volt egy panel, amit most 30m-ért adnak. Ez lutri.
Aki fiatal, nem tervez még gyereket, több munkahely váltás is benne van, akkor szerintem nem éri meg venni.
Ha valaki már gyereket szeretne, plusz meg van élete melója, akkor neki biztos jobb venni. Mert gyerek mellett sokkal fontosabb a biztonság, mint a rugalmasság. -
VirsLee
őstag
válasz Mercutio_ #42147 üzenetére
Az Egyesült Királyságban jelenleg 8GW offshore szél farm van, 2025-ig még 12GW-nyi kapacitás kerül átadásra. Ezek között van olyan, ami 1 millió háztartás számára termel áramot (ezt már átadták). Szóval vannak fejlesztések.
Az elektromos áram termelésben az EU-ban 32% a megújulók aránya. Magyarországon kb. csak 9-10%, de vannak olyan országok, ahol ez már 50% feletti. Ausztria pl. 73% volt 2018-ban, Svédország 66%. Azért, mert mi itt bénázunk keleten, attól még vannak komoly előrelépések.
Szerintem 20 év múlva töredéke lesz az olaj igénye Európának és az USA-nak úgy, hogy az Venezuela 362, Szaúd-Arábia 78, Irán 145, Kanada 126, Irak 88, Emirátusok 86, Kuvait 95, Líbia 131 évnyi olajtartalékkal rendelkeznek. De az is hozzátartozik, hogy míg Szaúd-Arábiának kb. 300mrd hordónyi a tartaléka, addig az USA-ban a becslések alapján 2175mrd hordónyi kitermelhető palaolaj van. Persze ez utóbbiban van bizonytalanság, de ha magas az olaj ára, akkor termelni fognak.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy már most se tudják könnyedén megtámasztani az olaj árát és ez évről évre nehezebb lesz. Egy kis támasz lehet 7-9 éven belül, ha elfogy USA (nem pala), Norvégia, Indonézia és Mexikó olajtartaléka. De addig a kereslet is csökkenhet még, plusz ha sikerül 40$ fölött tartani az árat, akkor ugyanúgy menni fog a palaolaj, az meg mocsok sok van nekik.
-
VirsLee
őstag
válasz HussarF #42138 üzenetére
Kb. másfél milliárd autó rohangál az utakon, erre jönnek még rá a teherautó, buszok és repülők is. Szerintem ez azért már tétel. A globális olajfelhasználás növekedésének 80%-a kínához köthető, azaz, a nyugati világban az olaj iránti igény néhány éve kb. tetőzik, nem mutat érdemi emelkedést.
Tényleg az zavar téged, hogy az USA-ban piaci alapon működnek és ha az egyik termelőnek már veszteséges termelni, akkor az tönkremegy, nem kezdenek el kartellezni, hogy mindenki drágábban termeljen kevesebbet?
Az egész vírushelyzet előtt is több volt a kínálat, mint a kereslet. A korábbi vágással se sikerült megtámasztani az olaj árát. Az olajkészlet, több, mint 100 évre elég, de biztos lehetsz benne, hogy 100 év alatt már eltűnik a kereslet nagy része is.
10 év alatt az USA lett a legnagyobb termelő. Ha az OPEC termeléscsökkentéssel megtámasztja az olajat, akkor az USA-ban 40$ környékén újra elkezdenek termelni a palások. Ez ördögi kör, nem tudják visszavinni 80$-ra az olajat, mert akkor az USA-ban elkezdik ész nélkül emelni a kitermelést.
-
VirsLee
őstag
válasz Stanlee #42131 üzenetére
A befektetési szolgáltató egy egyedi 24 jegyű azonosítót ad át MNB részére, ez alapján nem tudja az MNB se megállapítani, hogy kié a számla. Nem kapnak KELER azonosítót. Tehát 1 állományt kap az MNB, amiben szerepel egy egyedi azonosító és egy jelszó, az ESZLA oldalon az azonosítót és a jelszót beütve meg tudod nézni mit küldtek az MNB-nek. Nem látok benne komolyabb ellenőrzési lehetőséget. Ha az MNB kíváncsi egy számlára, akkor megkérdezheti a befektetési szolgáltatót, hogy vajon kié az. Szerintem semmi funkciója, csak az embereket akarták a brókerbotrány után megnyugtatni, hogy csináltak valamit.
-
VirsLee
őstag
válasz HussarF #42130 üzenetére
Miért gondolja azt sok ember itt, hogy az, amit az OPEC csinál, az a normális? Ha más termékkel történne ez, akkor rögtön mindenki jajgatna, hogy korlátozzák a piaci versenyt. Most pedig annak kellene örülni, hogy pár dühös arab a 6-10$-ból megtermelt olajat 80$-ért szeretné adni? Remélem gyorsan fognak terjedni az elektromos autók és 15-20 év múlva ez az OPEC dolog már a múlté lesz.
-
VirsLee
őstag
válasz aujjobba #41746 üzenetére
Nem tudok róla. Én már kezdek kicsit szkeptikus lenni az extra drága helyekkel kapcsolatban. Interjúztattam már CEU-n végzett jelentkezőt, akinek a tudása kimerült abban, hogy ki tudott fizetni €15k-t 1 éves tandíjra. Se a szakmához nem értett, amit elvileg ott tanult, se az alapvető logikai készségei nem voltak meg.
-
VirsLee
őstag
válasz buherton #41737 üzenetére
Szóval azért jár magánóvodába a gyerek, mert nem vettél házat? Mennyibe kerül ez a magánóvoda?
Én is abban a 40 körüli korosztályban vagyok, akinek az ismeretségi körében az elmúlt 10 évben sok lett a gyerek. Valamiért úgy tapasztalom, hogy a szülők ugyan régen is meg voltak hülyülve, hogy minden olyan dolgot megadjanak a gyereknek, ami nekik nem sikerült, de szerencsére a gyereknek sincs szüksége rá, hogy normális ember legyen belőle. Hol van ennek a vége? Először jött a magánegyetem. Alapítványi középiskola. Manapság már általános iskolában is inkább csak a fizetős. Most pedig látom már óvodában is megy az elit óvoda dolog.
Az emberek hajlamosak a túlkapásokra. Reggel 6:05-kor Kecskemétről vagy 15 gyerek indul el minden reggel busszal egy nagyon tuti pesti iskolába. 6-7 éves gyerekek ott állnak télen, reggel, korom sötétben a buszmegállóban, mert a szülő eldöntötte, hogy a gyereknek az az iskola kell, legyen akár 3 óra ingázás is egy nap... -
VirsLee
őstag
válasz Dare2Live #40643 üzenetére
Egyszer sem írtam azt, hogy elkaszinózták. Azt írtam, hogy ritka szar konstrukció volt, nem kár érte.
Az általad linkelt táblázat is rávilágít valamennyire a lényegre.
- 78 alapból 24-nek sikerült felülteljesítenie a referencia hozamot 15 éves távon
- A hozamráta nem számol a befizetésre eső költségekkel, csak a befektetett összeget veszi figyelembeJelzi továbbá a problémát az, hogy a Horizont most már nagyon alacsony költség mellett működő magánnyugdíjpénztár növekedési portfóliója mit tudott felmutatni:
10 éven (15 éves rosszabb lenne)
Referencia hozam: 9,26%
Hozamráta: 8,69%
Vagyonnövekedési mutató: 7,87%A megtakarítás az az, amit Te vagy a munkaadód befizetett a MNYP-ba, teljesen egészében kifizetésre került a visszalépőknek. Amit az állam egyik zsebéből átrakott egy másik zsebbe, majd vissza, az nem megtakarítás volt. Pontosan leírtam neked, hogy nem volt választási lehetőség. Az állam tette a MNYP számlára és az állam vette el onnan. Soha nem lehetett rendelkezni vele, szóval ne állítsd be úgy, hogy azt Te takarítottad meg oda.
Fejlett országokban ilyen MNYP konstrukciók nem működnek. Nem véletlenül...
Biztos vagyok benne, hogy lenne igény jó nyugdíjpénztárakra, de olyanokra nem, ahol:
- A cégcsoport érdekei a legfontosabbak
- Ahol cégcsoporton belül verseny nélkül mindent a saját alapkezelő kap
- Ahol a törvényi költség maximumot nem határnak, hanem elérendő célnak tekintik
- Ahova ész nélkül mindenkit beszerveznek (azokat is akikről tudják, hogy kizárt dolog, hogy megérje nekik)
- Amit ügynökök próbálnak eladni egy ajándék hátizsákkal (Erste volt) -
VirsLee
őstag
válasz Dare2Live #40609 üzenetére
Ne írd le még egyszer a "70% hozam 6 év alatt", mert pont úgy hangzik, mintha valami ócska unitlinked ügynök lennél. A horizont dinamikus portfólió árfolyam növekedése 37% 6 év alatt. De azzal remélem tisztában vagy, hogy a vagyonnövekedési mutató ennél alacsonyabb lenne abban az esetben, ha folyamatos befizetés lenne, ugyanis most a 2017 júniusi árfolyamon áll. Azaz minden befizetés azóta veszteséget termelt volna.
Úgyhogy kérlek ilyen 8-10 éves bika piacról kiemelt 70%-os mutatót ne emlegess újra. Nagyon ferdíted vele a tényeket. -
VirsLee
őstag
válasz szabi__memo #40598 üzenetére
MNYP, mint magántulajdon? Hogy is nézett ez ki a megszüntetés előtt?
- Rendelkezhettem úgy, hogy nem lépek be? - Nem
- Rendelkezhettem úgy, hogy kilépek? - Nem
- Rendelkezhettem a munkavállalói nyugdíjjárulékról? - Nem
- Hozzáférhettem a MNYP-i számlán lévő pénzhez? - Nem
- Eldönthettem, hogy hova és milyen arányban legyen befektetve a pénz? - NemMiről szólt a konstrukció? Egyik kormányunk egy külső ajánlásra - amit azóta már sehol nem ajánlanak - lepaktált a pénzügyi cégekkel, egy számukra előnyös folyamatosan tejelő üzletre. A konstrukcióban gyakorlatilag minden rosszul sült el, a nagy pénzügyi cégek elvitték az állomány több, mint 90%-át, oligopol jelleggel működtek mindig a törvény szerinti maximum költségen, nem versenyeztették az alapkezelőket, saját cégcsoporton belül osztottak ki mindent. Ez odáig jutott 2010-re, hogy kb. éves 25-30mrd költséggel működtek, kb. évi 300mrd forint veszteséget okozva a felosztó kirovó rendszerben.
Még ezen a ponton is lett volna esély, ha az EU beleegyezett volna, hogy azt az évi több, mint 300mrd forintot, ami hiányzott a TB kasszából, azzal korrigálni lehetett volna az államadósság mutatót a maastrichti kritérium számításakor. EU leszarta, utána a Viktorék is, vége, csapó.A rendszer:
- hibásan lett bevezetve
- hibásan működött
- hibásan lett kivezetveNem értem itt sokan miért csak a hibás kivezetés miatt rinyálnak? Torzszülött rendszer volt, fejlett országokban ilyen formában nem vezették be soha.
-
VirsLee
őstag
válasz Ixion77 #40325 üzenetére
2008-ban volt társadalmi összeomlás? Reményvesztett emberek millió az utcán? 800e-rel kevesebben dolgoztak 2009 januárjában, mint tavaly januárban. Csak Magyarországon. Nem igazán láttam zavargásokat. Tényleg sok embernek rossz volt, de szerintem nem volt társadalmi összeomlás. Gazdasági összeomlás? A szteroidokkal felpumpált gazdaság fog "összeomlani", ami mesterségesen volt gerjesztve egészen idáig. Az emberek egy részének van tartaléka, a családok összefognak, az emberek alkalmazkodnak. Nem kell ebbe világvégét látni. Lehet, hogy nem ilyen hirtelen, de várható volt, hogy a gazdasági túlfűtöttségnek véget kell érnie. Az volt a nem normális, hogy Angliából ideutaznak repülővel a fiatalok egy legénybúcsúra, mert olcsóbbak a kocsmák. Az se, hogy 30m egy külvárosi panel lakás. Az sem, hogy 100e egy burkoló egy napra. Egy kis tisztulásra volt már szükség a torz gazdasági berendezkedésben. Nincs olyan, hogy a GDP, ami egy elég rossz mutatószám, annak mindig minden körülmények között nőnie kell
-
VirsLee
őstag
válasz Ixion77 #40293 üzenetére
Azt a 2008-as adatot semmi értelme összehasonlítani a mostani adatokkal. Az OTP 2008-ban egy magyar bank volt a magyar piacon, most egy régiós pénzgyár. Ha 1100 lenne az árfolyam akkor a kapitalizációja nem érné el a 2018-as adózott eredményt.
Az eredmény 46%-át már nem a magyar OTP szállítja. Nem tudom mennyit tud még esni, de kár újra 1200-as árat várni -
VirsLee
őstag
válasz Oppenheimer #39881 üzenetére
2007-2009-ben a Dow kb. 54%-ot esett, BUX kb. 66%-ot. Elég pánikgyanús a hangulat, nem fogja tudni senki megmondani, hogy hol a vége, de a tapasztalatok alapján van még tér lefelé bőven. Egyébként, ha kifejlesztenek egy hatékony vakcinát, akkor az gyorsan rövidre zárja a piaci esést szerintem, ellenben hosszabb távú gazdasági hatásait nem tünteti el. Csak a piacok nyugszanak meg tőle.
-
VirsLee
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- Nem tetszik az EU-nak az új díj, amit az Apple a fejlesztők vállára tesz
- Futás, futópályák
- Akvarisztika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Android szakmai topik
- Mazda topik
- Gitáros topic
- További aktív témák...