Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
VirsLee
őstag
Ennél azért sokkal összetettebb a dolog. Válaszolj meg néhány kérdést, hogy az igazán jó megoldás kiderüljön:
- kp-ra veszed majd vagy hitel is lesz?
- egyedül veszed vagy lesz tulajdonostárs is?
- ha hitelre veszed mekkora lesz a hitelösszeg és hány év alatt szeretnéd visszafizetni?
- van-e már egészségpénztárad/önkéntes nyugdíjad/lakástakarék szerződésed?
- ha igen, melyikre mennyit fizetsz most?
- havonta mennyit tudsz megtakarítani? -
VirsLee
őstag
Hjaaaa, bocs, nem voltam elég alapos. Elfelejtettem megkérdezni, hogy gyerekek vannak-e, de gondolom, hogy igen, ha családi ház felé veszitek az irányt
Szóval, azt mondanám, ha tényleg biztos vagy benne, hogy 5 éven belül venni is fogsz valamit, akkor az alábbiakat tudom javasolni. Nagyon fontos, hogy ezek olyan dolgok, aminél nagyon fontos, hogy egy részénél kötött, lakáscélú a felhasználás. Szóval, ha nem vásárolsz, akkor nagyon sok előnytől esel el.
- Most nyiss lakástakarékot, amennyit tudsz, a havi megtakarítási összegedbe belefér. Ha van mondjuk két gyereked és a feleség, akkor köss négyet, a kedvezményezett minden esetben Te vagy a feleséged legyen. Fontos, hogy az elérhető legrövidebb futamidőre kösd, így a legmagasabb a hozam.
- 2 év múlva nyiss 1-1 egészségpénztári számlát, és fizess be rájuk 400-400e forintot és azonnal kösd le 2 évre. Ezek után 30% adó jóváírást kapsz a következő szja bevallásnál, így 120-120e forintot fognak rajta jóváírni. Ezt két egymás utáni évben tedd meg. Erre azért van szükség, mert 2016 óta, havi kb. 19e forint erejéig az egészségpénztári 6 havi egyenlegedből fizethetsz lakáshitelt.
- A fentiek miatt szükséges, hogy amikor a házat veszitek vagy építitek, akkor az kettőtök nevén legyen, továbbá a feleséged is adóstárs legyen, így két oldalról tudjátok a kedvezményeket igénybe venni.
- Amit ez a kettő nem emészt fel, annak nyiss egy díjmentes államkincstári számlát és oda tedd be prémium magyar államkötvénybe. Ez általában 2-3%-ot ad infláció felett.Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy ez nagyon-nagyon lakáscélra optimalizált felhasználás, ha 4-5 év múlva nem veszel lakást, akkor körülményesen és jelentős költségek árán tudod csak majd másra felhasználni a lakástakarék illetve egészségpénztárban felhalmozott összeget. Kétségtelen azonban, hogy lakáscélra ennél magasabb biztos hozamot manapság szerintem lehetetlen elérni. Ha bármi kérdésed van, kérdezz nyugodtan
-
VirsLee
őstag
válasz carl18 #28144 üzenetére
Én ezekben a könyvekben annyira nem hiszek, lehet, hogy azért mert van egy közgazdász diplomám, vagy azért, mert egyik sem tartalmaz semmi konkrétumot...
Igazából senki nem venne meg egy könyvet, ami csak néhány mondatot tartalmazna.
- Tanulj meg számolni (az átlagos ember képtelen a különböző pénzügyi termékeket összehasonlítani)
- Realizáld a költségeidet (általában ész nélkül költünk minden sz@rra / sokszor én is)
- Fejleszd magad, és növeld a termelékenységed (hogyan keress több pénzt)Ezekre nincs válasza egyik sikerkalauznak se.
Ha mindez megvan, és jelentősen többet keresel már, mint amennyivel fenn tudod tartani magad, akkor szembesülni fogsz azzal a problémával, hogy van befektetésre váró pénzed. Utána fellapozod a sikerkalauzt és rájössz, hogy hiányoznak belőle a konkrétumok, hogy mit is lehet csinálni a pénzeddel
Szóval ha nincs pénzed azért nem jó (nem erre nyújt megoldást), ha van pénzed azért nem jó, hisz nincsenek benne használható konkrét példák.
-
VirsLee
őstag
válasz BornToBePuli #28148 üzenetére
Igazad van, azt hittem elég említeni, hogy szja bevallás
Egészségpénztári számla külön névre, amennyiben mindkét embernek van jövedelme, akkor mindketten vissza tudják igényelni a részüket. Nyilván, ha valakinek nincs, akkor csak a keresőre érdemes nyitni.Lakástakarék esetén nem kell hozzá jövedelem, és közeli hozzátartozók után is igénybe lehet venni, értelemszerűen a gyereked és feleséged ilyen
-
VirsLee
őstag
válasz _ATi_1 #28152 üzenetére
Azért, mert havi 19e forint fordítható csak lakáshitel törlesztésre, a többi igazából parlagon hever. Ez 2x520e-költség. Kb. 2x496e forint költségek után. Ebből kifutja 4 éven keresztül a törlesztés. De ennél még kevesebben is érdemes csinálni, csak akkor többször meg kell ismételni. Nem szeretne nagy hitelt felvenni.
-
VirsLee
őstag
De ha azt írja magáról, hogy 30-as vállalkozó és nem azt, hogy 30-as nyugdíjas, akkor senki nem fogja olvasni. Senki nem fog tőle interjút kérni. Kitalált magának egy karaktert, amiből meg szeretne élni munka helyett. Blogolásból, youtube videók készítéséből több pénzt lehet összeszedni, mint átlag munkával. Egyszerűen meg kell találnod, hogy mivel lehet felkelteni az emberek figyelmét. Neki ezzel valamennyire sikerült, hisz sok ember kíváncsi arra hogyan lehet nem-dolgozni, de mégis megélni. Aztán persze bevallja, hogy vannak alkalmi melók, plusz blogolás, plusz előadások
-
VirsLee
őstag
Én csak a számla vezetéséhez kapcsolódó díjakra céloztam.
Amiről Te beszélsz, arról az MNB-nek van egy összefoglalója.
-
VirsLee
őstag
válasz concret_hp #28005 üzenetére
Én nem eszerint bontanám a dolgot, inkább lezárnám a pluszos pozíciókat (kamatadómentesen) a bukóban lévő papírokat pedig vinném át a normál értékpapír számlára. Így ha később szabadulni szeretnél tőle, akkor a bukónak is lesz annyi haszna, hogy normál értékpapír számlán realizáltad a veszteséget.
-
VirsLee
őstag
válasz BÁ Nutrition #28248 üzenetére
Szerintem az olcsóság alatt az ETF költségeire gondolt.
-
VirsLee
őstag
válasz _ATi_1 #28272 üzenetére
Ez nagyon fura feltételezés a részedről, ha valamit nem a folyószámládról/kártyádról fizetsz, és Te magad nem árulod el a banknak, hogy fizetsz, akkor a bank nem fogja ezt magától kitalálni.
A kérdésre a válasz megtalálható a fundamenta oldalán:
Mit kell tennem, ha eddig átutalással fizettem, most csekken szeretnék?
Telefonon, levélben vagy személyes ügyfélszolgálatunkon jelentheti be. A díjfizetési módot szerződésén átállítjuk, hogy a továbbiakban rendszeresen kapjon csekket. Az átállítás díjköteles, díját a díjtáblázat tartalmazza.Hogy van-e értelme a dolognak? Igen!
Hogyan? Át kell kérnie magát csekkesre, majd annyi hónapig így fizetni, ahány hónapnyi számlakivonatot bekér tőled a bank, hogy a leadott számlakivonaton ne legyen már nyoma ennek a fix kiadásnak.
Semmi esetre se ajánlanám, hogy úgy ugorjon bele a hitelbe, hogy 200e forintos jövedelem mellé a rezsin kívül még feltüntessen 100e forint fix költséget. A bank ezeket a tételeket levonja a jövedelemből, úgyhogy ha van 50e forint rezsije plusz 100e fundamenta, akkor a szabadon felhasználható jövedelem 50e forint, a a havi törlesztőrészlet pedig ennek a szabad jövedelemnek egy bizonyos százalékát nem haladhatja meg.
A bankot nem a részletek érdeklik, nem az, hogy kell-e fizetni vagy sem... Egyszerűen ott van egy szerződéses kötelezettség. Pl. egy hitelkártyát is mindig a teljes hitelkerettel vesznek figyelembe. Azaz ha van egy 500e forintos hitelkereted, amiről nem is költöttél az elmúlt 1 évben, a bank úgy számolja be, hogy az 500e forint 5 százalékát veszi figyelembe, mintha a teljes összeget elköltenéd minden hónapban, hisz általában 5% a kötelező havi visszafizetés, és senki nem tudja megakadályozni, hogy ne használd el az egész összeget havonta.200e nettó nem túl magas jövedelem, ennyi mellé én próbálnék minél alacsonyabb havi fix költséget bemutatni a banknak.
-
VirsLee
őstag
válasz axioma #28276 üzenetére
Nem volt szo fundamentas hitelrol. Jo esellyel az elotted szolo tudott szamolni, es ezert szeretne a fundamentas megtakaritasai mellett banki hitelt felvenni. Aki lakastakarekpenztartol vesz fel hitelt ebben a kamatkornyezetben az a sajat ellensege.
Mit ertesz az alatt, hogy nem kotelezettseg? Szunetelteted? Tudod ugye, hogy ha nem fizetsz be ra, akkor nincs allami tamogatas. Ha nincs allami tamogatas, akkor NEGATIV az ebkm. Ha az ebkm alacsonyabb az inflacional, akkor a penzed realerteke csokken. Ha negativ, akkor a nominal is...
Szamolj neki kerlek egy konkret peldat, hogy miert erne meg a fundamentas (vagy barmelyik ltp) hitel...
-
VirsLee
őstag
válasz concret_hp #28398 üzenetére
Tényleg egyikőtök se olvasta el a kérdést? Az volt a kérdés, hogy az állami támogatás határán túl érdemes-e még befizetni rá.
-
VirsLee
őstag
válasz stickermajom #29133 üzenetére
EP-i és ÖNYP-i befizetésre erste minden szó nélkül jóváírja a hitelkártyás vásárlás után a pontokat. Ez nem a klasszikus pénzügyi instrumentum vásárlásként megy, hisz amint oda befizetted, az már csak egy nagyon korlátozott feltételrendszer szerint lesz használható. Nem tudod bármikor "kivenni" büntetés nélkül.
-
VirsLee
őstag
válasz Mercutio_ #30227 üzenetére
Egyetértek, november-december környékén 1 hét kanári szigetek úgy fel tud tölteni, hogy meglesz a lendület tavaszig.
Szerintem itt néhányan ott esnek túlzásba, hogy nem veszik figyelembe a lehetőségeiket. Ha valaki ott van hitel nélkül és amúgy is félreteszi 30-40%-át a jövedelmének, akkor had utazzon a maradékból kedvére, ha attól lesz boldog. -
VirsLee
őstag
válasz H A M M E R #30492 üzenetére
Az a baj, hogy teljesen komolytalan, amit besaccoltál ide
Abszolút nem számolsz azzal, hogy
- 20m lakásra 800e az illeték
- 100-200e az ügyvédi költség
- biztosítást kell rá fizetni
- beköltözésnél lakhatóvá kell tenni, minimum 500e, ha csak alap dolgokat csinálsz meg
- hűtőszekrény, mosógép, ágy, szekrény, minimum 500e, ha csak az alapot veszed meg
- 10 év alatt, 1m elmegy általános karbantartásra, amit albérletben nem Te fizetsz
- a 10m forint, amiből az önerőt fizetted, amúgy kockázatmentes befektetésben majdnem 400e forintot hozna évente, ez 3.8m forint a 10 év alattEnnél természetesen sokkal több tényezőt illik figyelembe venni, de maradjunk annyiban, hogy a valóság nagyon messze van attól, hogy annyit fizetsz a törlesztőre, mint az albérletre. Szóval egy 10 milliós hitelnél nem szép dolog a 10 év alatt felmerülő cirka 6-8m forint egyéb, a lakás birtoklásával, birtokba vételével járó költséget elfelejteni.
-
VirsLee
őstag
válasz Oppenheimer #31246 üzenetére
AMD 23% esés... Aki némi tőkeáttétellel shortolt, az most pezsgőt bonthat.
-
VirsLee
őstag
válasz attiati #32815 üzenetére
Melyik egyetemre gondolsz? Arra amelyik élvonalbeli szociológus/filozófus/politológus/gender szakos képzéssel rendelkezett és ezekkel bekerült az első 50-be? A közgazdász képzésük pedig a 150-be se. IT és business analytics képzésük pedig még a 200-ba se.
Dolgoztam ott végzett emberekkel, illetve interjúztattam is ott végzettet. Az ilyen egyetemeken bizony rányomja a minőségre a bélyegét, hogy aki kifizet egy évre 4-5m forintot, az nem azt várja el, hogy egy szigorú vizsgán megbuktassák...Vagy azokra az egyetemeinkre gondolsz, akik orvosi illetve természettudományos területen még mindig nagyon magas színvonalúak? Jó nemzetközi eredményekkel és elismeréssel, de várj. Ezek még mindig az országban vannak.
-
VirsLee
őstag
válasz attiati #32826 üzenetére
Tudom, ezért soroltam fel neked azokat a szakokat, ami alapján jónak minősítették... Tudod, miért menő most Magyarországon a ceu? Mert a fidesz utálja. Ennyi. Ha fidesz szeretné és ott iskoláztatná a pártkatonákat, akkor az emberek utálnák a ceu-t.
Az, hogy melyik egyetem hányadik a rangsorban kicsit attól is függ melyik rangsort nézzük
Szerintem vannak még jó egyetemek itthon -
VirsLee
őstag
válasz whited #33159 üzenetére
Hááát Azt kell mondanom, hogy nem Te vagy az első ember, akinek ez eszébe jutott...
2006-ban 3.93m ember dolgozott Magyarországon
2011-ben 3.83m
2018-ban 4.47mHa levonod a 110e közmunkást, akkor még mindig 430e emberrel több dolgozik most, mint 2006-ban. További 100e pedig még 2011-hez képest. Amennyiben ez a túlfűtött gazdaság visszaesik és a foglalkoztatottság lecsökken a korábbi szintre, akkor számolgathatsz, hogy vajon milyen hatással lesz a lakáspiacra. Arany középútként 480e emberrel számolva, ha mondjuk a foglalkoztatottak 25%-a budapesti, és - persze ez erősen spekuláció - 120e fővel csökken a foglalkoztatottak száma. Ha csak minden tizedik szedi a motyóját és keres más lehetőséget BP-n kívül, akkor is több ezer lakás kerül ki újra a piacra.
Nem biztos, hogy akkor érdemes beleugrani ingatlan befektetésbe, amikor a csúcson van a piac. Mi 9m-ért vettünk lakást 2014-ben, egy kicsit rosszabb helyen vett most ismerős ugyanilyet 29m-ért, úgyhogy a mi lakásunk most 30m vagy picivel fölötte eladható. Teljesen agyrém ez az egész. Te tényleg ebbe akarsz beleugrani?
Másik téma. Gyerekek. Amíg egy sincs, addig lövésed se lesz róla, hogy akarsz-e egy harmadikat. Ha már van egy gyereked, akkor azért már érzed egy kicsit a rád nehezedő terhet, de ez hárommal teljesen más lesz.
A jelenlegi piaci környezetben senkinek sem ajánlom, hogy ingatlanba fektessen. Nagyon sok a bizonytalanság egy ilyen túlfűtött piacon, nem hiszem, hogy szeretnéd megvenni a lakásomat 30m-ért, hogy adott esetben 4 év múlva érjen mondjuk 20 vagy 15m-t. Senki nem biztos az irányba, de hatással van rá a turizmus (airbnb), a foglalkoztatás, az oktatások (fősulisok albérletei), városfejlesztés, politika, stb...
-
VirsLee
őstag
-
VirsLee
őstag
válasz MuMa012 #36446 üzenetére
Azt megkérdezhetem, hogy mi alapján gondoljátok, hogy megveritek az állampapír hozamot?
BUX tavaly januárban magasabban volt, mint most. DAX is, S&P500 jobban áll ugyan, de volt benne -30% körüli szakasz is. Tényleg azt akarjátok egy kis pluszért, hogy a nem is tudom hány éves apukád azt nézze, ahogy épp fogy a pénze, mert a Trump sok hülyeséget beszél a twitteren.
A kulcsszó az, amit írtál, hogy el LEHET érni, azaz csak lehet, de erre semmi garancia nincs. Milyen befektetési stratégiával szeretnétek megverni a biztos hozamot? Nekem a mostani környezetben pénzügyi végzettséggel se egyértelmű, hogy mit lenne érdemes csinálni. -
VirsLee
őstag
A kockázattal itt mindenki tisztában van. Ellenben ez azért nem "tiszta sor", mert az, hogy kockáztatok, az még nem egy befektetési stratégia. Ez jelentheti azt is, hogy minden felteszel a pirosra. De ha félreérthető volt számodra, akkor úgy fogalmazok: Hogyan kockáztatsz, hogy meg tudd verni most az 5% körüli állampapírokat? Illetve nem is annyira a részedről érdekel, hanem a kérdező részéről, aki amúgy egyik bankból viszi a másikba a pénzt, mert több befjegy elérhető.
-
VirsLee
őstag
válasz bencefica13 #36832 üzenetére
Azt gondolom ez a vonat már elment
Nem írtad, hogy kinek a tulajdona a lakás, lehet közös, az Ő tulajdona vagy a Te tulajdonod. Nem az számít kinek a nevén van
Ez egy viszonylag bonyolult dolog, csak hogy tudd, a házassági vagyonközösség alatt a Te saját külön vagyonodból származó hasznok (bérleti díj, cégtulajdonból származó osztalék) a közös vagyon részét képezik. -
VirsLee
őstag
válasz Stanlee #36842 üzenetére
Hááát, mázli, hogy van egy jó varázsgömböd. 5 éve vettünk lakást BP-n a mostani értékének a kevesebb, mint harmadáért, mert olyan volt épp a kereslet...
2002 előtt gyenge volt a kereslet, aztán 2007-ig jó volt, utána 2015-ig rossz volt, most megint jó. Senki nem tudja milyen lesz 3-5 év múlva... -
VirsLee
őstag
válasz Stanlee #36851 üzenetére
Hogy miért adja el? Mondjuk azért, mert ha nincs 100-200 millió forintos egyéb befektetése, akkor 3 budapesti lakással már túl nagy az ingatlanpiaci kitettsége. Most realizálni tudja az elmúlt 5 év ingatlanpiaci szárnyalásának az eredményét és diverzifikálni a befektetéseit.
-
VirsLee
őstag
válasz Golyobis #36852 üzenetére
Lehetséges, hogy kevered egy picit a dolgokat. A részvény egy alaptermék (nincs mögöttes termék), egy bizonyos devizában bocsátják ki és jó esetben ugyanabban a devizában is kereskednek vele.
Az ETF teljesen más, itt van mögötte másik termék (sok) akár több különböző devizában is. Ettől függetlenül az ETF árfolyama is egy devizában van meghatározva és ebben a devizában tudod megvenni. Miután több különféle devizában denominált terméket is tartalmazhat, amit aztán egy devizában kifejezett árrá kell "összegyúrni", így már lehet beszélni arról, hogy deviza árfolyam kockázat.
A traktor esetében az importőr át fogja árazni a traktor árát, ahogy változik az árfolyam. Gondolhatsz rá úgy is, hogy a Németországban gyártott traktor az euróban denominált, szóval amikor az amerikai importőr traktort akar venni, akkor azzal kezdi, hogy vesz eurót, utána pedig traktort. Megegyezhetnek más devizában is, de a végén azt átváltva euróra, a német gyár ugyanannyit szeretne kapni a traktorért. Egyébként pedig nemzetközi kereskedelemben piacok között árazni ennél összetettebb dolog. Egy Németországban gyártott hajszárító esetében amerikaiként nem csak az EUR/USD szól bele az USA ár kialakításába, hanem szállítási költség, import vám, helyi ÁFA, tranzakciós költségek, stb.
Az arany esetében lehet, hogy van esélyed egy minimális arbitrázsra, de szerintem nem sokra. -
VirsLee
őstag
válasz bernel #37825 üzenetére
Plusz azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Random Capital az elmúlt 6 évben egyszer tudott 1 millió forintot meghaladó eredményt elérni, 1 alkalommal 70e forintot kaszáltak, a másik 4 évben pedig veszteségesek voltak. 2018-ban is veszteséges volt. Nem tűnik fenntarthatónak az üzleti modell.
-
VirsLee
őstag
válasz Lex Icon #37842 üzenetére
Írd már le kérlek, hogy miért nem igaz az általad idézett rész. Amit idéztél annak (is) minden szava igaz.
Nem a kezdeti időszakot néztem 2010-ben alapították a céget, 2018-ban is veszteséges volt, azaz az utolsó lezárt üzleti évben. De ezt mind írtam feljebb.
Tényleg azt akarod nekem mondani, hogy 8 millió forintnyi beruházás és 10 millió forintnyi tárgyi eszköz növekedés az tétel?
Arra szerettem volna célozni, hogy az üzleti modell nem tűnik fenntarthatónak. Ettől persze Te még lehetsz a cég rajongója/dolgozója/tulajdonosa/ügyfele, bármi De azért ebben a fórumban inkább a számokat használjuk magyarázatra -
VirsLee
őstag
válasz Lex Icon #37855 üzenetére
Átteszem off-ba, mert nem biztos, hogy ez mindenkit érdekel.
Ne hívjuk mazsolázgatásnak azt, hogy az utolsó 6 évet nézzük. Szerintem az a mazsolázgatás, ha vastag betűkkel kiemeled, hogy 10 évvel ezelőtt kaszáltak 30 millát.Engem nem zavar, hogy ezt választottad. Annyit érts meg légy szíves, hogy egy cég legutolsó 6 évét kiválasztani nem mazsolázás. Ennyi. Ez nem arról szól, hogy rossz színben kell feltüntetni valamit. Azok szimplán a tények, amiket leírtam.
Oszd meg velem légy szíves, hogy lesz fenntartható szerinted a működése. Tesla amúgy szerintem nem jó példa, mert szakmai befektetők juttatták idáig. 18-an dolgoznak. Ez előny vagy hátrány?
-
VirsLee
őstag
válasz bernel #37915 üzenetére
Szeretnék hinni benne, hogy az MNB bármire képes ránézni. 2015-2016-ban a brókerbotrányok csúcsán az MNB szakértői fényévekre jártak a hatékonyság fogalmától. Elvileg az MNB bárkitől bármilyen adatot bekérhet (ez a múltban is így volt). A gond ott van, hogy az is csak egy munkahely, nem is túl jól fizető, úgyhogy a munka ott is csak munka Nincs rá garancia, hogy bárkinek bármi további kontroll beépítése eszébe jut.
ESZLA ellenőrzéshez a pénzintézetek egy sokadik - ügyfelenként összevont - számlaszámot generálnak az ügyfélnek. Ezt küldik az ügyfél felé és az MNB felé is. Mindenki saját ízlése szerint eldöntheti, hogy van-e ennek értelme.Idézet az MNB oldaláról:
Miért jó ez Önnek?
Az online egyenleg rendszeres ellenőrzésével meggyőződhet arról, hogy szolgáltatója hiányosságok nélkül vezeti értékpapír számláját, vagyis a Magyar Nemzeti Bank és Ön felé is ugyanazokat az információkat szolgáltatja.[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
őstag
válasz Mercutio_ #37971 üzenetére
Ha elolvastad a cikkeket, tudhatnád, hogy nincs bennük semmi konkrétum.
- Annak ellenére, hogy van ÖNYP-m én is úgy érzem, hogy elég pofátlan befizetésarányos költséggel működnek, a portfóliókat pedig simán kimutyizzák a saját alapkezelőiknek. Csak a kicsiknél vannak versenyeztetve az alapkezelők, mert nem húznak fel maguknak egy külön alapkezelőt.
- A biztosítási piacra újra adókedvezményt adni az egyik legnagyobb hibája volt a Fidesznek. Lazán bedobnak akár éves 5-6% költséget is...
- A NYESZ szerintem kimondottan jó termék, az a gondom vele, hogy nem olyan rugalmas, mint mondjuk az USA-ban az IRA, ahol mondjuk felhasználhatod az első lakásod megvásárlására is a megtakarításod.Érdekelne a véleményed, hogy miért rossz ötlet az, hogy az egészségpénztár és a nyugdíjpénztár egy számlán legyen? Szerintem ha ezzel lehet csökkenteni a befizetések utáni költségeket, akkor azzal már nyerünk valamennyit. Egyébként már kezdettől fogva közös az adóvisszaigénylési keret a kettőhöz, igazán kár két helyre utalni, 2x levonni az alsó sávra jutó magas költségeket...
-
VirsLee
őstag
Akkor nézzük végig, hogy a kevésbé tájékozottaknak is legyen némi kapaszkodó. Az állami szabályozás bizonytalansága minden esetben adott, így ezt nem vesézzük ki újra.
Nyugdíjbiztosítás: nagyon drága, nagyon kötött, nem ajánlott
Önkéntes nyugdíjpénztár: leginkább akkor ajánlott, ha a munkahely is támogatja, nagyon kötött, de nyilatkozni lehet, hogy ki örökölje, ami nagy előny, 10 év után a hozam 3 évente felvehető
NYESZ: legolcsóbb támogatott lehetőség, idő előtt megszüntethető, sokféle befektetési lehetőség, a befizetett összeg első alkalommal díjmentesen befektethető, osztalék nem adómentes, ha szeretnél állami támogatást igénybe venni, én ezt ajánlom
TBSZ: nem támogatott (nincs adójóváírás), de adómentes, évente újat kell nyitni, ami probléma, mert sok szolgáltatónál, már számlánként fix díj van, így havi több ezer forint is lehet az extra sarc, ez a legrugalmasabb, gyakorlatilag bármibe szabadon befektetheted a pénzed -
VirsLee
őstag
válasz Lex Icon #39199 üzenetére
Ahogy írtam, ez a legolcsóbb támogatott lehetőség. TBSZ-re nem jár adójóváírás, hiába van még olyan szolgáltató, ahol nincs számlavezetési díj.
NYESZ lezárható TBSZ-re.
NYESZ-re nem tudsz devizát tenni, ahogy nyugdíjbiztosításra és ÖNYP-re sem. Ami valahol érthető is, hisz az országnak nem érdeke adójóváírást osztani azért, hogy abból devizát vegyél.
-
VirsLee
őstag
válasz Lex Icon #39201 üzenetére
Egy nyugdíjcélú megtakarításról beszélünk. Ha tudod, hogy nem akarod tartani 65 éves korodig, mert 55 évesen már korai "nyugdíjra" adod a fejed, akkor 53 évesen már nem fizetsz be rá, így amikor átrakod TBSZ-re, nincs mit visszafizetned.
Fussunk neki újra. Ha adójóváírást szeretnél igénybe venni a NYESZ-re, akkor van itthon adózott jövedelmed. Magyarországon az itthon adózó jövedelmek 99.9%-a forintban van. Ha valami oknál fogva az Angliában megkeresett fontod szeretnéd beutalni egy magyar NYESZ-re a revolut számládról, akkor 1. váltsd át revoluton, hisz pont erre való, vagy 2. nyiss Angliában egy ISA számlát...
NYESZ-szel könnyű megszívni? Mikor? Jogszabály változás esetén? Akkor bármivel meg tudod szívni. Csak szólnék, hogy LTP-vel se szívta meg senki, plusz MANYUP esetében is mindenki megkapta a kötelezőn felüli saját vagy munkáltatójának befizetéseit hozammal, valamint a TB-be szánt pénz reálhozamát.
RC-vel is meg lehet szívni. Nincs banki háttér, az elmúlt 6 évből 4-ben veszteséges volt, bármikor kérdés nélkül díjat emelhet, vagy szimplán csődbe megy a nem fenntartható üzleti modell miatt.Kár ezen rugózni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch Series 5 44 mm GPS+Cell
- PANASONIC TOUGHBOOK CF-54 7. gen. I5 katonai laptop (4X2710 Mhz, 8 GB DDR4, 256 GB SSD, WIN10)
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer PC! I7 10700F / ROG RTX 2070 Super / 128GB + 1TB SSD!
- ÚJ / MINI PC / HP EliteDesk 800 G6 - I5-10500T, 16 DDR4 / 256 NVMe SSD / INTELUHD +SZLA! +GAR!
- Victus 16-e0900ng 16" FHD IPS Ryzen 5 5600H RTX 3050 16GB 512GB magyarított vbill gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest