Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18975) vlevi válasza cog777 (#18967) üzenetére


vlevi
nagyúr

"Mert amugy maga az SSD-nek nincs szuksege defragra."
Igazad van. Nem is lehet, és nem is kell, de ezt biztos tudja mindenki, aki egy kicsit is foglalkozott már az SSD meghajtók működésével.
A többieknek pedig dióhéjban:
Nem kell, mert a flash memóriában az elérési időt nem igazán befolyásolja, hogy mely cellákból kell kiolvasni az adott file tartalmát. HDD esetén számít, mert ha egy file egyben van, akkor egyetlen lemezfordulattal beolvasható, ha azonban darabokban van, akkor több lemezfordulat, több fejmozgás kell a beolvasásához.
SSD-t pedig azért lehetetlen defragolni, mert a fileok fizikai elhelyezkedése egy SSD-n csak látszólagos. Az SSD elektronikája az egyenletes kihasználás miatt (wear leveling) a sűrűn írt fileokat rendre máshova menti el, még akár úgy is, hogy már meglévő fileokal cserélgeti a helyet, azért, hogy a cellák nagyjából egyformán használódjanak el az élettartamuk szerinti 1000-5000 (melyik fajta mennyit bír) írás során. Ha ez nem lenne, akkor pl. a könyvtárstruktúrát, vagy a lapozófilet tartalmazó, a "lemez elején" lévő cellák marhagyorsan elkopnának.

Letöltési mappára viszont egy kérdés. Mi lenne, ha az nagyokos edge megkérdezné, hova mentsen? Mindegyik böngésző hajlandó megkérdezni, csak az Edge nem. Mert addíg oké, hogy a download mappa áthelyezhető, de ha én a képeket a download\pictures (és azon belül még tovább csoportosítva), a programokat a download\app (szintén csoprtokban) szeretném letölteni, akkor ez az edge-ben úgy megy, hogy letöltés, aztán windows intéző, és elrakom a helyére. A Firefox viszont nem csak, hogy megjegyzi az utolsó felkínált mappát, hanem sokszor azt is észreveszi, hogy én az ilyesféle fileokat nem az alapértelmezett helyre, nem is az utoljára felkínált helyre, hanem valami egész máshova szoktam menteni. Igaz, ez utóbbi dolog néha mellétrafál, de sokszor jól tippel.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.