Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38651) Stanlee


Stanlee
őstag

Kulfoldi papirokra egyik se hasznalja a KELER-t. XETRA-n Clearstream Banking AG a kozponti ertektar. Sorry, meg koran volt :U

Itt bongeszheted a tobbi orszag ertektarat.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#38652) mephisto5


mephisto5
csendes tag

valaki árulja már el, hogy miért jobb revoluton megspórolni pár dollár vételi jutalékot és aztán fizetni a nyereségadót, mint egy rendes magyar brókernél TBSZ-en tartani a megtakarításokat? kiszámoltátok már, hogy mennyit veszítetek 5+1 év után az előbbivel átlagos évi 7 százalékos emelkedésnél?

(#38653) bernel válasza Stanlee (#38651) üzenetére


bernel
tag

Köszi, de honnan lehet ezt konkrétan tudni, hogy nem használják a KELER-t külföldi papírokra? Le van ez írva valahol, hogy mit használnak? Vagy a Xetra-n kötelező a saját értéktárukat használni?

(#38654) mgoogyi válasza mephisto5 (#38652) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Szerintem semmivel, de van aki szereti likviden tudni a dolgait.
Amit hosszú távra veszünk, azt mindenképp érdemes TBSZ-re rakni.

(#38655) Kobe válasza mephisto5 (#38652) üzenetére


Kobe
veterán

En nagyon nem vagyok a TBSZ hive. Lehet en vagyok a hulye, de az a modszer, amivel egy alapvetoen jo otletet operative megvalositottak, az egy netto kibaxas, felteve ha valaki a sajat idejet 1ftnal tobbre taksalja.
Foleg hogy az allamkincstarnal mar TBSZ re sincs szukseg, igy nekem alapbol megfontolando volt.

De a legnagyobb elonye talan, hogy tort reszvenyeken keresztul azokhoz a cegekhez is hozzafersz, amihez mondjuk tokehiany miatt masik brokernel nem. Ha te csak 100 dollart raknal amazonba 1800as arfolyam mellett, siman megcsinalhatod.

A harmadik meg a kenyelem. En ugy tapasztaltam, randomnak is meg a legtobbnek egy full elavult, 2000es evek elejet idezo kliense van, nekem a revolut + trading view kombo telefonrol sokkal jobban bevalt. (en gepet pl az utobbi evekben szinte egyaltalan nem hasznalok, igy ez is szempont)

PS: aztakva.... TSLA az EPS hirere ment majdnem 20%ot....

[ Szerkesztve ]

(#38656) acsati


acsati
aktív tag

Sziasztok!
MÁP+-szal kapcsolatban lenne csak egy olyan kérdésem, hogy kivételkor, arányosítva lesz a kamatozott összeg? Például én nem kereken 1 vagy 2 év múlva szeretnék hozzáférni, hanem mondjuk 18 hónap múlva, akkor a kalkulátor szerinti összeghez férhetek hozzá?

(#38657) Brandynew válasza acsati (#38656) üzenetére


Brandynew
őstag

Szia,

Igen, a Kiszámoló-féle kalkulátor jól működik.

(#38658) Stanlee válasza bernel (#38653) üzenetére


Stanlee
őstag

Szet kell bontani az ertektar meg a clearing (elszamolas) szolgaltatast. Van a KELER Zrt, mint ertektar a BET reszvenyeknek, meg a KELER KSZF Zrt. mint clearing house, vagy elszamolo haz, BET reszvenyek, ill. a hazai es nemzetkozi energiapiacon valo kereskedeshez.

Ettol meg a Keler Zrt. nemzetkozi ertekpapirokra (pl. kotveny) lehet elszamolo is, de o mint ertektar a BET papirokert lesz felelos. Reszvenyek eseteben a nemzeti tozsdek szeretik egy cegnek megadni a jogot az ertektar feladatra. A clearing-ben sokkal tobben vehetnek reszt.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#38659) bernel válasza Stanlee (#38658) üzenetére


bernel
tag

Alapvetően azért merült fel bennem a kérdés, mert van ugye az MNB-s értékpapírlekérdező szolgáltatás, és a kérdés az, hogy ha pl. a Random-nál veszek külföldi ETF-et, és ő elküldi az MNB-nek, hogy nekem hány van abból, akkor tudja-e ezt ellenőrizni az MNB valahogy, vagy csak bemondásra megy az egész?

Ha a KELER tárolná a külföldi értékpapírokat, akkor onnan az MNB le tudná kérdezni gondolom. Ha külföldi értéktárban van, akkor nem biztos.

(#38660) Lex Icon válasza Kobe (#38655) üzenetére


Lex Icon
senior tag

En nagyon nem vagyok a TBSZ hive.

Lehet, nem érted a működését. A TBSZ-en csak nyerni lehet, veszíteni nem. Nem részletezem, ha érdekel utána olvasol.

A Revolut ép. kereskedése meg egy ettől teljesen független dolog, főleg, hogy nincs TBSZ hozzá. Van akinek az a fontos, hogy a nyereségére ne kelljen SZJA-t fizetni, valaki meg 2$-ért akar Google részvényt venni. Mindenkinek más a fontos. Ettől még se a TBSZ, se a Rev.kereskedése nem rossz.
A Random fapadossága meg akinek nem jön be, az fizessen a KBC-nek állománydíjat, havidíjat, meg a franc tudja még mit fognak kitalálni. Aki befektetni akar, annak jobb ha nem a bróker éli fel a befektetését, aki meg kereskedni az eldönti melyik jobb neki.

[ Szerkesztve ]

(#38661) Lex Icon válasza bernel (#38659) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Korábban már megbeszéltük, hogy az MNB csak megkapja az infót a brókertől és ezt továbbítja neked. Ellenőrzésről nem derült ki semmi.
De mivel nem a brókernél vannak a papírjaid így lényegtelen, mert ha a bróker beadja a kulcsot, akkor a devizád elveszhet (+BEVA), de a papírjaid megmaradnak. Hacsak a brókered el nem sikkasztja. Utóbbi esetben meg tök. mindegy, hol van tárolva.

(#38662) bernel válasza Lex Icon (#38661) üzenetére


bernel
tag

Pont az utóbbi eset lenne a lényeges, és éppen erre találták ki az MNB-s ellenőrző rendszert a brókerbotrányok után, hogy ne lehessen elsikkasztani a papírokat, mert a user havonta tudja ellenőrizni, hogy megvannak-e, vagyis nem lehet hónapokig, évekig csalást folytatni, más egyenleget mutatva, mint a valóság, ahogy az megtörtént.

És ezért lenne érdekes tudni, hogy ez az ellenőrzés hogyan működik valójában, mi adja benne a garanciát, amire kitalálták.

(#38663) Lex Icon válasza bernel (#38662) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Hívd fel a brókeredet (MNB-t) és kérdezd meg, hogyan működik ez az egész. ;)
Aztán számolj be itt az eredményről!

(#38664) odrif


odrif
MODERÁTOR

Havi 60-80 ezer forintos megtakarítást most hova érdemes berakni/lekötni?

20 éve a Prohardveren

(#38665) Bestspiler7


Bestspiler7
tag

Nem gondoltam volna, hogy a Tesla ekkora növekedés után, ilyen nagyot tud ugrani még...
https://www.portfolio.hu/uzlet/20200130/a-tesla-leszallitotta-amit-musk-megigert-felrobbant-az-arfolyam-414177

[ Szerkesztve ]

(#38666) mgoogyi válasza odrif (#38664) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Milyen célból milyen időtávra?

(#38667) Kobe válasza Lex Icon (#38660) üzenetére


Kobe
veterán

A TBSZ mukodeset ismerem, csupan az en vilagkepembe nem fer bele hogy az altalam tartott es aranyositott allampapir / reszveny / kripto mennyiseg melle evente cseszodjek az adminisztraciojaval. Lehet en vagyok hiper-LEAN-es szemleletu, de en tenyleg annyira ruhellem az ugyintezest hogy ennyit sem er.
evek ota nem jarok fizikalisan bankfiokba, vagy hasonlo helyre, amit nem tudok online elintezni, abba bele sem vagok. Amikor legutoljara TBSZ em volt, akkor meg januarban lehetett sorban ulni az adminIsztracio vegett, mint a jegyrendszerben.
Azota sok helyen ez valtozott, online nyithato, de cserebe maradt a 2000es evek elejei GUI igy nem is alltam neki forszirozni. En amugysem 5+ evekre tartom a papirokat, hanem szeretek neha swing tradelni, igy jobb megoldasnak minosult ez a felallas, mint TBSZ el veszodni. Random, KBC, mindegyik vagy 10 evet le van maradva a szukseges szinttol.

(#38668) vzozo válasza Kobe (#38667) üzenetére


vzozo
senior tag

Az ugye megvan, hogy TBSZ-en is ugyanúgy kereskedhetsz amennyit csak akarsz, és nem kell 5 évig tartanod semmit sem? A legrosszabb ami történhet, hogy ugyanazt az adót be kell fizetned a nyereség után, amit egyébként is fizetnél non-TBSZ számlán.

(#38669) Lex Icon válasza Kobe (#38667) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Amikor legutoljara TBSZ em volt, akkor meg januarban lehetett sorban ulni az adminIsztracio vegett, mint a jegyrendszerben.

Ez nem tudom, melyik évszázadban volt, de a programban/weboldalon 1 kattintás és megnyitottam a tárgyévi TBSZ-t.
Nem tudom, neked mennyit ér az időd, de ha csak 1 milkát veszünk évi 5%-kal, annak 5 év alatt több mint 40eFt az adója amit megspórolhatunk TBSZ-en és ennek többszöröse szokott lenni egy alap 5 éves megtakarítás is, az esetleges osztalék utáni adókról már nem is beszélve.
Ráadásul szerintem sokkal több adminisztráció és idő az adóbevallást elkészíteni a hozzá tartozó nyilvántartással.

En amugysem 5+ evekre tartom a papirokat, hanem szeretek neha swing tradelni, igy jobb megoldasnak minosult ez a felallas, mint TBSZ el veszodni.

A fenti írásod miatt tuti, hogy nem teljesen vagy tisztában a TBSZ működésével és használhatóságával.

[ Szerkesztve ]

(#38670) Kobe válasza vzozo (#38668) üzenetére


Kobe
veterán

Megvan, persze, de nem irtam hogy ez az elsodleges oka, hanem ez az egyik ok a tobb kozul.
Random / KBC fele platformon pl tuti nem allnek neki swingtradelni, a GUI miatt, TBSZ szamla lehetosegei ide vagy oda.
Masreszt mert nem is tudok: sajat szgepet evek ota nem hasznalok, kethetente talan 1x fel orara bekapcsolom, igy aminek nincs normalis mobilkliense, ki is esett nalam. Cegest ilyen celra paranoia miatt nem fogom be.
Nekem, az en szokasaimhoz a revolut / tradingview es a kulonfele cryptotozsdei kliensek (pl Binance app) sokkal jobban bejottek, mobilitas/likviditas szempontjabol. Ha akarom, tudok menet kozben reszvenyt venni, vagy ha ahhoz szottyan kedvem magas attetes pozit nyitni, nem kell "eroszakolnom" magam egy kbc fele mobilnezettel.

(#38671) Kobe válasza Lex Icon (#38669) üzenetére


Kobe
veterán

Lex Icon, az adoelony melle rakjuk oda a megbizasi dijakat is, akkor pontosabb a kep. Mert az egyik oldalon ott van az ado, de van egy eur/usd-ben relative magas megbizasi dij, RC nel emesztheto, KBC elegge elszallt.
Revonal adot en intezem, de kb filleres leteti es megbizasi dijak vannak.
Ki kell matekolni fix osszegre, de nem lesz akkora a difi kozte mint irod.

(#38672) mephisto5 válasza Kobe (#38671) üzenetére


mephisto5
csendes tag

kiszámoltam, pont ezért tettem fel a kérdést. pl: 1000 USD, évi 7% hozam.
Randomnál TBSZ-en ez megvan 2+2 dollárból, míg TBSZ-en kívül a 400 dolláros nyereségből 60 dollár adót fizetsz.

(#38673) Lex Icon válasza mephisto5 (#38672) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Plusz az árfolyamnyereségre eső adó, ha nő a $ árfolyama 5 év alatt.
Azt is célszerű figyelembe venni, hogy van gyűjtőév is, amikor szintén lehet hozamot elérni.
A 2+2$ pedig csak akkor él, ha 1 féle részvényt vettél és 5-6 évig tartod.

(#38674) Kobe válasza mephisto5 (#38672) üzenetére


Kobe
veterán

én másképp matekoltam, nem biztos hogy jó, de próbál közelíteni. Javítson ki valaki ha elírtam.
Azonos feltételeket néztem:
5000 USD-t helyezel el, és az 5 év lejártával lesz belőle mondjuk 7000 USD nem osztaléfizető részvényekből, és havi 3-4 db megbízást bonyolítasz, nem csak hodler vagy

Revolut:
300 USD nyereségadó
+ árfolyamnyereség adója
0 USD ügyleti díj (havi 3 db ingyenes)
szlavezetési díj nincs
5 év alatt 2.5 USD letéti díj
total: 302.5 USD + árfolyamnyereség adója

KBC - TBSZ
8 USD ügyleti díj, 288 USD/év = 1440 USD/5 év
Számlavezetés = 2400 HUF/év, 12000 HUF/5 év
total: 1440 USD + 12000 HUF

RC - TBSZ:
2 USD ügyleti díj, 360 USD/5 év
total: 360 USD

revo és RC között olyan elborult nagy különbséget én nem látok, sőt

(#38675) bencefica13


bencefica13
csendes tag

Sziasztok!

RC TBSZ számlára eddig még csak HUF-ban utaltam, de most szeretnék EUR-t Revoluton keresztül, ha esetleg valaki tudna nekem segíteni ebben, azt nagyon megköszönném.

Személyesen még nem voltam bent náluk az elektromos számlanyitás után, ügyfélazonosítás céljából, mivel az utalást így is lehet végezni, ez Revolut-os utalásnál is így van? Vagy ekkor már be kell mennem személyesen az azonosítás miatt?

Illetve másik kérdésem az konkrétan az utalás menete lenne, létrehoztam egy banki utalás profilt, random capital zrt néven, IBAN szám (HU 42 1440 0025 7860 0618 0000 0000) és SWIFT (KELRHUHB) hozzáadva. Ezután a "Send" menüponton belül beírom az összeget, majd alul az "Add reference" működik úgy, mint közlemény és odaírom, hogy "xxxxxx/TBSZ/2020 Minta János" és mehet is? Vagy esetlegesen teljesen rossz úton járok?

Köszi előre is! :R

(#38676) Lex Icon válasza Kobe (#38674) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ez csak akkor ennyi, ha minden hónapban pont 3 tranzakciót bonyolítasz le, ami számolgatáshoz elmegy, de a valósághoz semmi köze.

(#38677) Lex Icon válasza bencefica13 (#38675) üzenetére


Lex Icon
senior tag

A keresővel próbálkoztál? Vagy fél tucatszor le lett írva. Pl.: "Revolut EUR utalás"-ra keress!

(#38678) dugynok válasza Kobe (#38674) üzenetére


dugynok
senior tag

A Revoluton nem konkrét részvényt veszel úgy tudom. Betétbiztosìtàs sincs rà. 5 év alatt 50 dollàr plussz költséget (nekem biztos) megér szerintem az RC-s megoldàs.

(#38679) Kobe válasza Lex Icon (#38676) üzenetére


Kobe
veterán

Miert ne lenne koze? Eddig vegig azt hozta fel ervkent mindenki hogy merthat a TBSZ en is lehet aktivan kereskedni.
Most akkor dontsuk mar el, hogy hodler vagy egy picit aktivabb setupot hasonlitunk, mert egymassal keresztbe a kettot nem tul fair :)
Egyebkent 3 tranzakcio felett csak tovabb romlanak az aranyok a kbc magas dijai miatt pl

(#38680) Lex Icon válasza Kobe (#38679) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Kereskedj a gyakorlatban a R-on és majd meglátod, hogy az a havi 3 kijön-e. A R se hülye, olyan feltételeket szab az ingyenességhez, hogy érezd a hiányát a fizetős szolgáltatásainak. Az ingyenességből ők se tudnak megélni, ezért a fizetős felé terelnek.
A nem túl fair az, hogy a számodra kedves verzió által kimaxolt ingyenes szolgáltatást hasonlítottad a többi brókerhez. A fair az lenne, ha vennél sok példát amiben több verziót hasonlítasz össze (daytrade, swing, buy and hold) és többféle összeggel. aztán majd kijön ami kell. De engem úgyse győzöl meg, mert azért a pár vacak dolcsiért (ami amúgy nincs is) nem fogok nagyobb összegeket a R-ra bízni.

(#38681) Csabroncka


Csabroncka
addikt

Sziasztok, nyugdíj kérdésben lennék kíváncsi pár ember véleményére!
Fontos megjegyeznem azt, hogy 34 éves vagyok van ÖNYP megtakarításom 1.5 mill. áll jelenleg.
Pár dolog aggaszt a hosszútávú megtakarításokkal kapcsolatban, függetlenül attól, hogy 20% jóváírás nélkül sem tartom teljesen rossz hosszútávú célnak az ÖNYP-t.
de.: azért mindig elgondolkozom, hogy ezt is diverzifikálni kellene. Nem vagyok abban a helyzetben (szerintem ezzel sokak vannak így), hogy 5-10 milliókat ide-oda egyben befektessek és közben figyeljek is mindenre (család, lakás, autó, .....).
Mivel legalább még 30-35 év aktív munkával eltöltött idővel számolok, így nagyon gondolkozom azon, hogy 50 éves koromig a jelenleg rendelkezésre álló + nyugdíj összegből inkább befektetési aranyat vegyek. Ez itthon 2-3 millióig nem is feltétlen fejfájós dolog, de e felett már fizetős széf kell (szerintem), ennek költsége pedig elég borsos.
Minden véleményre kíváncsi vagyok, de az éljünk a mának felfogással nem értek egyet!

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#38682) Kobe válasza Lex Icon (#38680) üzenetére


Kobe
veterán

Hat, ez inkabb erzelmi alapu reakcio, semmint racionalis erveles.
Amig az egyik oldalon fix forint dij van (368 Huf) , a masikon joval magasabb fix USD dij, addig effektive tok mindegy h 1 tranzakcio van, 3, vagy 300, mindegyiknel egy iranyba fog dolni a merleg nyelve (ha csak ezt az 1 koltsegelemet nezed)

(#38683) Lex Icon válasza Kobe (#38682) üzenetére


Lex Icon
senior tag

De ugye nem csak 1 költségelemet nézünk.
Szó sincs érzelmekről, mivel kihagytad a lényeget: nagyobb összegnél nagyobb az SZJA is.
Egyébként kár ezen ennyit vitázni. Kereskedj a R-on és kész!

[ Szerkesztve ]

(#38684) #95561216


#95561216
törölt tag

Amúgy árolyamnyereség után hogy kell adót fizetni, ha tartás közben változik a kulcs? Részekre kell bontani a növekményt, és adott évek szerinti kulccsal számolni, vagy az eladás pillanatában érvényes kulcs számít?

(#38685) Lex Icon válasza #95561216 (#38684) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az eladáskor érvényes kulccsal kell.

(#38686) Kobe válasza Lex Icon (#38683) üzenetére


Kobe
veterán

Ez trivialis.
De ha valaki kb be tudja loni az eves /havi tranzakcioszamot, amennyit bonyolitani fog, tudja az idotavot amire tervez, akkor a kezdotoke nagysaganak fenyeben mar tud kalkulalni egy breakeven pontot ahol a 2 megoldas pariban lehet.
Aztan az, hogy ki hogyan arazza a szubjektiv komponenseket (likviditas, technikai megoldasok stb) az mar egyeni szoc problem

(#38687) mgoogyi válasza Csabroncka (#38681) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Az arany önmagában nem jó befektetés, így én nem javaslom, hogy túl sok pénzt tarts benne.
Jó diverzifikációs eszköz lehet kis mennyiségben, de kiszámíthatatlan és nem dolgozik benne a pénzed ellentétben a részvénypiaccal vagy kötvényekkel. Max 10 esetleg 15%-át tartsd aranyban a nyugdíjra szánt pénzednek, sokak szerint meg az 1% is sok. Nincs egyértelmű konszenzus az ismert befektetők között a kérdésben.
Elektronikus formában is tudsz aranyba fektetni ETF formájában, ez sokkal kényelmesebb.

(#38688) bencefica13 válasza Lex Icon (#38677) üzenetére


bencefica13
csendes tag

Teljesen jogos, bocsi.
Kerestem, viszont az első kérdésemre nem találtam info-t, hogy valaki utalt-e úgy revolut-ról, hogy a személyes ügyfél azonosítás még nem történt meg az RC-nél. Írtam nekik email-t, illetve felhívtam őket, viszont email-ben azt a választ kaptam, hogy csak a megadott számláról utalhatok az azonosításig, telefonon pedig azt mondták, hogy bárhonnan utalhatok csak a kp be/kifizetés nem lehetséges.
Ezért gondoltam, hogy ha valakinek van tapasztalata az tudna segíteni mielőtt nagyobb összeget utalnék Revolutról hiába.

(#38689) kiskaloz


kiskaloz
újonc

Sziasztok, picit olvasgattam befektetés témakörben és elég tanácstalan vagyok. A pmáp megjelenésekor vettem 1m forint értékben, most ismét lenne ugyan ekkora összegem befektetni, illetve havi 50-100.000Ft-t a továbbiakban. A gond viszont az, hogy az állampapír jóformán csak az inflációtol véd, reálhozamot alig-alig hoz valamit, ami teljesen elveszi a kedvem, ráadásul 5 évig nem nyúlhatok így hozzá, ami azért nem kevés idő.

Elgondolkoztam a valuta befektetésen is, de jóformán úgyis annyival emelkednek az árak itthon, hogy csak ezt az összeget fedezné. Ha visszanézem, hogy 10 évvel ezelőtt milyen fizetések voltak, és mennyi volt a USD, CHF, EUR arány HUF-hoz képest, akkor el lehet mondani, hogy összességében nem lettél gazdagabb, mivel sokkal drágább lett itthon minden, nőttek a fizetések 10 év alatt stb. Persze nem 1:1 hasonlósággal, de azért nem ebből lesz valakinek órási vagyona.

Szóval maradnak a részvények, ami elsőre csábítónak tűnik, aztán viszont rájöttem, hogy jóformán a gatyát is lehúzzák rólad a különböző kereskedelmi platformok. Számlavezetési díj, jegyzés, eladás, SZJA, valuta váltási ráta, különböző havi díjak a szolgáltatásért. És ezek nem ám pár száz forintos tételek. Egy 1 milliós befektetésnél 15-25 ezer forintot számolhatunk alsó hangon évente. (én az OTP és KBC platformját néztem, az OTP-nél 2k forint a havidíja csak annak, hogy tudj külföldi részvényekkel kereskedni, 1 milliós vételnél 10.000Ft-ot felszámolnak "vételi díjra"). És akkor itt még a képbe jön a hatalmas kockázat, az osztalékot fizető részvények osztaléka kb. arra elég, hogy a mindenféle díjat fedezze és hát így összességében ettől is jól elment a kedvem.

Milyen tanácsot tudnátok adni? Mi lenne a számomra legfelelőbb befektetés, leginkább közép- hosszú távra? (3-10év) Elsősorban saját lakásra gyűjtök, amit hasonló feltételek mellett kb. 10 éven belül tudnék megvenni hitellel. A célom, az lenne, hogy hitel nélkül tudjam ezt elérni. :R

(#38690) Lex Icon válasza bencefica13 (#38688) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Személyes azonosítás csak kp befizetéskor (Raiffeisen-nél) vagy meghatalmazáskor kell. Link. Alul: Készpénz befizetés fül, vastag szöveg.

(#38691) travix


travix
aktív tag

sziasztok,
Tervezek részvényt venni,mi a legajánlottabb platform? lehetőleg én szeretném kezelni online, hogy mikor és mit veszek.
Ha van valami ajánlott gazdasági vagy befektetési könyv azt elolvasnám.
Egyébként bankomnál a betétlekötés 1 millió forint után 100ftot kamatozik 1 év után. ez létezik vagy valami vicc ?

[ Szerkesztve ]

(#38692) vnorbi válasza travix (#38691) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Simán létezik, de az a 100 forint valójában 85 lesz a kamatadó miatt.

[ Szerkesztve ]

(#38693) BornToBePuli


BornToBePuli
aktív tag

Üdv!

A következő a kérdésem, lehet nem teljesen vág témába.

Már több napja hívtak egy aegon által megbízott ügynöktől és valami nyugdíjtámogatást kínáltak. Egyenesen rákérdeztem önkéntes nyugdíjpénztárra, nyugdíjbiztosításra, de azt mondta a nő, hogy ez nem az. Kb. így foglalta össze. Ez nyugdíjtámogatás, aki mindenkinek jár, de nagyon sokan nem veszik igénybe stb-stb. Mi a frászra akarnak rábeszélni?

Valakinek van tapasztalata?

Köszönöm az információkat.

Read only felhasználó

(#38694) mgoogyi válasza kiskaloz (#38689) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

OTP jelenlegi kondícióit nem ismerem, 2 éve kicsit drágább volt a KBC-nél, de nem rémlik, hogy sokkal.

Számlavezetési díj + vétel: KBC-re kb stimmelhet az a 15-25e az első évre, RC-nél 2-3-4e Forinttal számolhatsz. Utána szerintem 10e alatt maradsz évente a KBC-vel, az RC-vel pedig 0-án.

Jegyzés: MÁP+ jegyzésének nincs díja, itt mire gondolsz?

SZJA: TBSZ-en nem fizetsz árfolyamnyereség után

Valuta váltási díja: Revoluton keresztül tolva gyakorlatilag nincs

Különböző havi díjak a szolgáltatásért: itt mire gondolsz ?

Osztalék: ne vegyél semmilyen osztalékfizető dolgot, csak osztalékvisszaforgató etf-be csomagolva. Sokkal egyszerűbb az egész így. Van aki szereti az osztalékot, én azt gondolom, hogy csak szivatnám vele magam. Adózni kell belőle adott esetben, adóbevallásba beírni. Egyiket se szeretem.

3-10 éves távra nehéz azt mondani, hogy részvény etf. Esetleg nagyon kis arányban legalább 5, de inkább 10 évre sok állampapírral éves újrasúlyozással. Esetleg ilyen távon el lehet gondolkodni rövid lejáratú magas kamatú kötvény etf-eken.

Egyébként a hitelek most nagyon kedvezőek, gyakorlatilag infláció alatti kamatot kaphatsz több évre fixálva. A lakásárak más kérdés persze.

A legegyszerűbb és legolcsóbb a PMÁP / PEMÁP / MÁP+.

Kockázatosabb befektetéssel nincs arra garancia, hogy 5 éves távon jobban járj.
10 éves távra már bevállalnák 20-30%-nyi részvény etf-et, aminek az arányát csökkenteném, ahogy közeledik a 10 év vége. De ezt végeredményben neked kell eldöntened és értened, hogy mit miért csinálsz. Olvasd át az összefoglalót.

(#38695) mgoogyi válasza travix (#38691) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"mi a legajánlottabb platform?"
Attól függ, mi a fő szempont.
Ha banki háttér és viszonylag igényes felület:
KBC, Erste, OTP
Ha meg olcsó legyen, de elég gagyi felület, kevesebb elérhető tőzsde:
Random Capital

Illetve szó volt itt nemrég a Revolutról, ami olcsó, de nincs TBSZ.

(#38696) mgoogyi válasza BornToBePuli (#38693) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nem beszélt olyanról, hogy 20%-nyi pénz a befizetések után visszaigényelhető az SZJA-dból?
Telefonon akkor fognak hívni, ha pénzt akarnak keresni rajtad, így legvalószínűbb, hogy egy drága nyugdíjbiztosítást akarnak rádsózni.

(#38697) kiskaloz válasza mgoogyi (#38694) üzenetére


kiskaloz
újonc

Pontosítanék:
PMÁP-t vettem, nem máp+-t ami ugye infláció követő és évente jelenleg kb. 4% hozammal bír, ami azért nem olyan sok. (mármint alacsony kockázathoz képest jó, de az én terveimhez 6-8% reálhozam lenne az, ami érne is valamit)

Különböző havidíjak: OTP direkt, hogy tudj külföldi részvényekkel kereskedni 2k+ forint/hó. KBC-nél is van, csak ott eldugják valamilyen más díj alatt és "csak" 1000 forint/hó, valamelyik nap olvasgattam a legfrissebb árjegyzéküket.

"rövid lejáratú magas kamatú kötvény etf": Ezek alatt mit értesz pontosan, van valami konkrét példád?

Köszönöm a választ egyébként, lehet, hogy maradok a MÁP+-nál akkor, mert igazából nem értek nyilván ezekhez, csak amit internetről összeolvasgattam, de ahogy egyre jobban mélyülök bele jövök rá, hogy azért a részvényből sem lehet meggazdagodni feltétlen, főképp, ha még kezdő vagy ezen a téren.

(#38698) Kobe válasza mgoogyi (#38695) üzenetére


Kobe
veterán

Ha valaki nagyon szeretne lejatszani a TBSZ dolgot, NAV nalnsztem a revolutos szamlat is le lehet jelenteni. Bolt akinek a Degiro-sat is sikerult

(#38699) mgoogyi válasza Kobe (#38698) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A pénzügyi fitneszes arc meg valami olyan NAV-os hivatalos válaszlevélről cikkezett, amiből az derült ki, hogy felejtős a külföldi szolgáltatós TBSZ.

(#38700) mgoogyi válasza kiskaloz (#38697) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

" az én terveimhez 6-8% reálhozam lenne az, ami érne is valamit"
Akkor irreálisak a terveid.
6-8% reálhozam nehéz ügy. Egy hosszú távú kb. félig részvény portfólióval elérhetsz mondjuk 4% reálhozamot. 8%-hoz nagy kockázatvállalás kell és szerencse is ezen az időtávon.

"KBC-nél is van, csak ott eldugják valamilyen más díj alatt "
KBC-s vagyok. Fingom sincs miről beszélsz.
Van egy alapdíj: 350-400 Ft/hó, ettől függ, hogy milyen jutalékkal éred el a BÉT-et, illetve a külföldi tőzsdéket.
Van egy 0,0125%/hó állománydíj.
Illetve mostmár minden új TBSZ-re 200 Ft/hó extra számlavezetési díj.

A jutalék meg 0.35-0.40% külföldi tőzsdékre.
Nincs ezen kívül semmi huncutság.

""rövid lejáratú magas kamatú kötvény etf": Ezek alatt mit értesz pontosan, van valami konkrét példád?"

Pl ez - bár sajnos osztalékfizetős:
iShares USD High Yield Corporate Bond UCITS ETF USD (Dist)
https://www.justetf.com/servlet/download?isin=IE00B4PY7Y77&documentType=MR&country=DE&lang=en

Évi ~5%-os dollár hozam a következő néhány évre, ha nem üt be valami.

"azért a részvényből sem lehet meggazdagodni feltétlen, főképp, ha még kezdő vagy ezen a téren"
Dehogynem, csak nem rövid távon. 20-30 éves távon nehéz megverni egy globális részvény ETF-et.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.