Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39101) Kobe válasza atenza (#39099) üzenetére


Kobe
veterán

Szamold ki mekkora osszeget fektetnel be, hany darab tranzakciot bonyolitanal havonta es milyen idotavra.
A szamlavezetesi dijak es tranzakcios dijak ismereteben ki lehet szamolni mekkora osszegnel lenne ugyanannyi a revolut vagy olcsobb a revolut koltsege onbevallassal, mint KBC vagy random capital TBSZ-el.
Kisebb osszegnel (10M alatt pl) es havi 4-5 tranzakcioval emlekeim szerint a revolut meg jobban megeri tbsz nelkul is

(#39102) aujjobba válasza Resike (#39095) üzenetére


aujjobba
addikt

Az MNB-nek nem feladata a forint arfolyamanak szabalyozasa.

(#39103) zharkanyi válasza aujjobba (#39102) üzenetére


zharkanyi
tag

Mindenféle alapítványok létrehozása sem feladata az MNB-nek, aztán mégis bele tolt egy nagyobb vagyont. Matolcsy rokonok meg durván meggazdagodtak belőle...

(#39104) bernel válasza aujjobba (#39102) üzenetére


bernel
tag

Feladata viszont az inflációs célkövetés. A jelenleg deklarált cél: 3%

(#39105) Lex Icon válasza zharkanyi (#39096) üzenetére


Lex Icon
senior tag

úgy hazudnak, ahogy az nekik érdekük.

Könnyen rájuk tudod bizonyítani csak számolj utánuk! ;)

Nem vagyok szakértő. Fogalmam sincs mennyit tudnak eltrükközni, de szerintem simán lehet 6-7-8% is az infláció.

Még jó hogy közlöd, hogy nem vagy szakértő. Akkor viszont miért írod, hogy hazudnak, meg, hogy "szerinted" mennyi az infla. "simán"? :U

A KSH oldalán fent van minden adat, arány, összefüggés az utolsó szelet parizerig, hogy miből lehet kiszámolni.

Az, hogy az arányok miért olyanok, amilyenek, azt pl. itt elmondja Balázs, itt pedig Miklós.

(#39106) Lex Icon válasza bernel (#39104) üzenetére


Lex Icon
senior tag

A jelenleg deklarált cél: 3%

Vagy nem:
3% ±1 százalékpont
Ez nálam a 2-4% közötti intervallum.

(#39107) peppe79 válasza mgoogyi (#39065) üzenetére


peppe79
senior tag

Köszi! És ennek a vétele látszólag ugyanolyan, mint bármilyen más ETF-nek, csak záráskor kell vele elszámolni? Vagy hogyan néz ki a gyakorlatban?

(#39108) zharkanyi válasza Lex Icon (#39105) üzenetére


zharkanyi
tag

Nézd. Nyilván mindenkinek megvan a véleménye azokról a dolgokról, melyek érdeklik.

Nekem a véleményem ezzel kapcsolatban elég kemény. Sokak szerint már-már összeesküvés elmélet, de megvan a maga logikája.

1. Devizaalapú államadósság forintosítása, akár kamatfelár ellenében. (PMÁP)
2. Inflációhoz kötött államadósság fix (sávos...) kamatozású állampapírrá (MÁP+) alakítása, akár kamatfelár ellenében.
3. Egyéb átlagember számára értelmezhető befektetési formák helyzetének nehezítése.
4. Nagyszabású reklámkampány a MÁP+ erőltetésére.
5. Hatalmas reálbéremelkedés (főleg kommunikációban, de HUF alapon hivatalos inflációhoz mérten azért nagyrészt valóságban is)
6. Mindeközben erőteljes forintromlás (lásd 340Ft-os euró)
7. 0%-ról az évek során 4,7%-ig kúszó hivatalos infláció
8. Szubjektív tapasztalatok a termékek, szolgáltatások árával kapcsolatban. (én pl. 21%-al drágábban tudok ebédelni, mint 2018 decemberében)

Nézzük az egészet egy kicsit az állam szempontjából befektető/spekuláns szemmel. Devizakockázat csökkent, lakossági állampapírállományt sikerült nem inflációhoz kötött forint alapúvá alakítani. Az embereket boldoggá tudjuk tenni a jelentős béremelésekkel, kommunikálunk egy mérsékelt inflációt, ami még hihető. A forint euró árfolyam változása kedvező hatással van az exportra és EUR alapon csökken az államadósság mértéke. Ha sikerül az embereket MÁP+-ban tartani (boldogok a hatalmas kamatukkal), miközben az inflációból néhány százalékot kreatív módon eltüntetünk, akkor úgy tudjuk csökkenteni az államadósságot, hogy azt a lakosság és egyéb megtakarítók (alapok kötelező állampapír hányada) fizetik helyettünk.
Mindenki boldog, mindenki azt hiszi, hogy jól járt.

1. Államadósság csökken (vagy nem nő és a többletet el lehet költeni)
2. Lakosság boldog, mert jobban keres. (és mert nem tudja, hogy ebből reálértéken a valóságban nem tud többet vásárolni) Az állam könnyedén teljesíti a magasabb fizetéseket, mert a magas (hivatalosnál magasabb) infláció miatt az adóbevételek a valós infláció mértékével növekednek (plusz a gazdasági növekedés).
3. Állampapír tulajdonosok boldogok, mert hatalmas kamatot kapnak, ami a 0 közeli banki kamatokhoz kiemelkedően magas és ráadásul kockázatmentes. (valójában ez a kamat negatív és nem hoz annyit a tőke, mint ha simán deviza alapon tartanánk)
4. Ha a nemzetközi helyzet úgy alakul, akkor egy megugró infláció (10% körül nem is olyan rég jártunk még) drasztikusan tudja lefaragni az államadósságot. A MÁP+ tulajok meg az évről-évre emelkedő hozamuk miatt kivárnak és nagyrészt kiülik, míg a megtakarításuk 3 év alatt 20-30%-ot veszít az értékéből. Persze az egész válság a nyugatra/bankokra és egy vénemberre kenhető. Az állam tudja kommunikálni, hogy ő megvédte a magyarokat, mert mindenki biztonságban van forint alapon...

Ha nem nézzük, hogy a lakosságnak okoz komoly anyagi kárt, akkor egyenesen zseniális a dolog. Mégegyszer mondom: mindenki boldog (a tudatlanságban)!

(#39109) Lex Icon válasza zharkanyi (#39108) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az összeesküvés elméletektől nem leszel tudatosabb.
Ellenben a gazdaság működtetése és működésének fenntarthatósága áldozatokkal jár. Az amit itt sokan elképzelnek, hogy minek kellene lenni és mit kellene csinálni csak a mesében létezik, mert nincsenek tisztában a gazdasági összefüggésekkel. Pl. a Ft (€) árfolyam és az infláció közötti összefüggéssel vagy az alapkamat és a recesszió "beindítása" közötti összefüggéssel és sorolhatnám.
"Természetesen" a gazdasági folyamatoknak vannak politikai okai is, de nem akkora, mint egyesek hiszik, hogy az MNB/kormány/... egy gombnyomással/tollvonással megoldhatná a látni vélt problémát.
Ez a befektetési topik, tehát mindkét problémára (infla, EURHUF) itt van a megoldás, ha nem Ft-ban tartod a pénzed és még be is fekteted a megfelelő formába. Sírni csak annak van oka, aki dunyhában tartja a pénzét, de az meg is érdemli.

(#39110) atenza válasza Kobe (#39101) üzenetére


atenza
senior tag

Igen alacsonyabb összeg lenne és havi 1-2 tranzakció max. Szóval köszi ez hasznos infó volt!
Annyi még hogy az önbevallás kérdésével a NAV-hoz forduljak hogy mennyit kell, mikor és hogy revolut esetén?

[ Szerkesztve ]

(#39111) Kobe válasza atenza (#39110) üzenetére


Kobe
veterán

éves adóbevallásnak hívják, amit keresel :)
ott kell magadtól feltüntetni. Az itteni összefoglalóból mindenhol a "nomrál számla" sorok lesznek relevánska rád: [link]

(#39112) htomi85


htomi85
tag

A valós inflációt itt tudjátok követni:
[link]
Minden más csak mellébeszélés.

(#39113) taylor9414


taylor9414
csendes tag

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni tőletek, mivel eléggé tanácstalan vagyok ezzel kapcsolatban. Szóval az a helyzet, hogy szüleim már kisgyerek korom óta tettek félre nekem pénzt, amit most kaptam meg tőlük. Ez kb. 5millió Ft. És szerintem az a legrosszabb, ha ezt csak úgy hagyom a számlámon "parlagon". Egyetemre járok, még van egy évem hátra, így jelenleg semmi olyan nincs a láthatáron, amire kellene ez az összeg. Szerintetek mit kellene vele csinálnom? Illetve van még egy olyan opció, hogy a testvérem is megkapta ugyan ezt az összeget és innen jött az ötlet, hogy esetleg közösen vennénk egy lakást például Pécsen befektetésként.(nem annyira elszálltak az árak). Ha úgy alakul ehhez az összeghez tundánk kölcsön kérni családon belül és úgy megvenni a lakást, majd persze felújítani és kiadni, aztán az onnan befolyt összegből visszafizetni a kölcsön kért összeget. Szerintetek ez az opció járható, vagy inkább míveljem ki magam a tőzsdék terén? Nagyon tanácstalan vagyok.
Köszi előre is a segítséget :R

(#39114) bernel válasza Lex Icon (#39106) üzenetére


bernel
tag

És ebből a tolerancia sávból már az MNB hivatkozott oldala szerint is kint vagyunk:

(#39115) vnorbi válasza taylor9414 (#39113) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Én mindenképpen a kiművelődést javasolnám, de ne csak a tőzsdékről, hanem kevésbé kockázatos lehetőségekről is informálódjatok. Kezdetnek mondjuk itt van a topic összefoglalója.

Szerintem családon belül ne kérjetek kölcsön befektetési célra, legalábbis nekem fura lenne, ha úgy kérnék kölcsön, hogy valójában nincs rá szükségem, csak azért kell, hogy több pénzem legyen.

(#39116) Lex Icon válasza bernel (#39114) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ahogy nyilatkozták is, 1-2 hónapon belül vissza fogják "vinni" a sávba.
https://www.mnb.hu/i/legyezo-abra-20191217.jpg

(#39117) namenlos


namenlos
tag

Próbáltam Mobilkincstáron keresztül papírt jegyezni, mint ahogy már máskor is. Az OTP-s fizetési felület végigment, de amikor visszatért az app felületére, sikertelen tranzakciót írt ki. A kártyáról (Revolut) leemelte a pénz, a kincstárban viszont nyoma sincs a (sikertelen) tranzakciónak. Mindez tegnap volt, de nyugodt voltam, gondolván úgyis visszasztornózzák. Maradhatok továbbra is nyugodt?

(#39118) kovisoft válasza atenza (#39110) üzenetére


kovisoft
őstag

A havi 4-5 tranzakciót ne úgy értsd, hogy maximum, hanem hogy minimum. A Revolut előnye az olcsóbb kereskedés, de ha keveset kereskedsz, akkor többet buksz a TBSZ hiányán.

(#39119) Resike válasza Lex Icon (#39116) üzenetére


Resike
tag

Ez csak akkor lesz szopóroller ha 1-2 éven belül ténylegesen begyűrűzik egy válság az országba. Mellesleg legjobban az élelmiszer, alkohol, dohányáru és az üzemanyag drágult. A nemzet 4 alappillére.

(#39120) mgoogyi válasza Resike (#39119) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Melyik üzemanyag? Én pont az üzemanyagon nem érzek nagy inflációt.
2010-ben 330-ért tankoltam benzint, most 10 évvel később 375. Ez nincs 14% drágulás 10 év alatt, de ha 20%-kal számolok, akkor is vastagon 3% alatti az éves drágulása. Dohányáru nem érint, alkoholt annyira keveset fogyasztok, hogy kb mind1 mennyibe kerül. A kaja drágább lett.

(#39121) Lex Icon válasza Resike (#39119) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ezt kifejtenéd, hogy miért?

(#39122) Apollo17hu


Apollo17hu
őstag

Sziasztok! Megerősítést (vagy cáfolatot) szeretnék kérni.
Az álláskeresési járadék is ugyanúgy tartalmazza a 15% szja-t, mint a normál munkabér?
Tehát ennek terhére pl. egészségpénztártól vissza lehet igényelni az éves max. 150.000 forint adókedvezményt?

(#39123) Ijk válasza mgoogyi (#39051) üzenetére


Ijk
nagyúr

Ennyire van beepitve az elelmiszer arvaltozas az inflacioba: [link]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#39124) namenlos válasza namenlos (#39117) üzenetére


namenlos
tag

Sztornózták.

(#39125) #95561216 válasza htomi85 (#39112) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ezzel azt akarod mondani, hogy 2010 óta 300%-os volt az infláció? Miközben Svájcban 200%?

(#39126) mgoogyi válasza Ijk (#39123) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Csokit fogok vacsorázni.

(#39127) zharkanyi válasza mgoogyi (#39120) üzenetére


zharkanyi
tag

Azért az elmúlt 10 évben volt pár 0% körüli inflációs év is. Szóval a teljes drágulást nem célszerű simán az évek számával osztani.

(#39128) mgoogyi válasza zharkanyi (#39127) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Hanem mit csináljak 10 évre visszanézve?
(Egyébként nem osztani kell.)

(#39129) zharkanyi válasza mgoogyi (#39128) üzenetére


zharkanyi
tag

Mivel a most publikált az 2019 január végi és a 2020 január végi állapot közötti inflációra és azon belül is az üzemanyagra vonatkozik, így ezt a két árat kell összehasonlítani.
Gondolom ezzel számolnak: [link]

Itt 95 esetén: 352 > 402
Dízel esetén: 373 > 425

Most ez elég rosszul jött ki. Következő havi jelentésben már jobban fog mutatni. Tavaly ilyenkor úgy tűnik mélyponton volt az üzemanyagár.
Hosszú távon én sem az üzemanyagban érzem a magasabb inflációt, de azért amikor a fodrász 2x annyit kér, mint 3 éve, vagy a menü amit ebédre eszek 2018 végéhez képest 950Ft-ról 1150Ft--ra emelkedik, akkor vakarja a fejét az ember.

(#39130) peppe79 válasza Resike (#39119) üzenetére


peppe79
senior tag

Építőanyag kereskedésben dolgozom. Ott is elég szépen elszaladtak az árak. Az eredeti szakmám bútorasztalos, így a lakásunkba eddig én készítettem a bútorokat. Most a gyerekszobába kellene bútorokat készítenem, de nem fogok. Olyan mértékű drágulás ment végbe, hogy már nincs értelme foglalkozni vele. Nem csak a táblásított faanyagok, de az egyszerű bútorlap árak is az egekben vannak: a szabott lapok többségének ára 4000-4400 ft/nm-re emelkedett, és akkor élzárás még sehol.

Az élelmiszerek drágulásáról meg már ne is beszéljünk. Fogalmam sincs, hogy a minimálbéres családok hogyan képesek ilyen körülmények közt megélni, az élelmiszer valamilyen mértékű megvonása nélkül. De legalább nem rajta kell idegeskedniük, hogy mibe fektessenek, vagy milyen nyugdíjcélú megtakarítást válasszanak, mert úgysincs nekik... :(

[ Szerkesztve ]

(#39131) taylor9414 válasza vnorbi (#39115) üzenetére


taylor9414
csendes tag

Ezt a kölcsönkérés dolgot csak azért írtam, hogy ha a lakás éppen túlmegy a keretünkön, akkor ahhoz még tudunk családon belül kölcsön kérni és nem hitelt felvenni. Ezért gondoltam itt megkérdezni, hogy most akkor mégis mibe érdemes fektetni a pénzemet. Ingatlanba vagy inkább állampapírba vagy más alternatívába?

(#39132) peppe79 válasza taylor9414 (#39131) üzenetére


peppe79
senior tag

Családon belül kölcsön kérni sokkal-sokkal rosszabb, mint ha egy banktól igényelnél hitelt.

(#39133) DanielLong


DanielLong
senior tag

Erre szerintem senki sem fog tudni neked egyszerű választ adni. Függ nagyban a vérmérsékletedtől és hogy mennyit akarsz foglalkozni a befektetéseddel, mennyire vagy kockázattűrő.
Alapesetben egy ingatlannal több a macera, de a havi bevétel miatt könnyedén kipörgethetsz vele egy hitelt is akár. Plusz valaki jobban szereti a kézzel fogható tulajdont. Az állampapír elég rizikómentes lenne, de infla felett nem sokat hoz (jelenleg). Az ETF-ek, részvények világa meg alapvetően hosszú távra szólna és tényleg bármikor jöhet egy válság, amikor 5 évig csak mínuszban lesz a hozam.
Egyébként Pécs számomra egy elég haldokló környéke az országnak, bármennyi egyetem is legyen ott. Eszméletlen mennyi ember jár onnan Ausztriába és tudtommal alig vannak kvalifikáltabb munkahelyek. Gondolom oda valósi vagy, ezért adná magát ott a vásálrás.

Szerk:
(#39132) peppe79
Nálunk otthon mindig tök jól működött a kölcsönzés, sosem volt belőle gond és mindenki jobban járt, mint a bankkal. Persze lehetünk mi a ritka kivétel, de a lényeg, hogy működhet.

[ Szerkesztve ]

(#39134) vnorbi válasza peppe79 (#39132) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Csak ne kelljen bevonni a bankhitelhez kezes családtagot :)

Még az is lehet problémaforrás, ha a testvérrel közös biznisz az egyik félnek már nem jó, mert kell a befektetett tőke másra. Aztán vagy el kell adni a lakást akár nyomott áron is, vagy ki kell fizetni a részét, amire nem feltétlenül lesz kerete a másik félnek.

(#39135) peppe79 válasza vnorbi (#39134) üzenetére


peppe79
senior tag

Vagy csak egyszerűen úgy dönt az egyikük, hogy szeretne családot alapítani, és tetszik neki a már megvásárolt közös ingatlan. És akkor, felmerül a kérdés: a másik testvér eladja-e neki az 1/2 ingatlan részt? És ha igen: hajlandó-e belemenni részletfizetésbe, vagy rögtön igényt tart a teljes összegre. És hogyan sikerül megalkudni? Az eredeti -, vagy az aktuális vételárat veszik majd alapul (ami ugye lehet alacsonyabb, vagy magasabb is). Akármilyen jó testvérekről is van szó, nem lehet előre tudni, hogy milyen konfliktusokat, elmérgesedett családi vitákat szülhet egy ilyen "közös befektetés". Ha nem egymás miatt, esetleg egy link, nemfizető albérlő miatt (egymásra mutogatás, hogy ki intézze a pénzügyeket stb.).

[ Szerkesztve ]

(#39136) aujjobba válasza Ijk (#39123) üzenetére


aujjobba
addikt

Biztos ugy vannak vele, hogy ki erdekel 27%-ot ugrott a serteshus, miert nem eszik inkabb csirkemellet, rakot, ribeye-t, t-bone-t a nyugdijas.

(#39137) Resike válasza mgoogyi (#39120) üzenetére


Resike
tag

És annak mi köze van ehhez hogy 10 éve mi volt? 2019 januárjában 340 forint volt a benzin, egy év múlva meg 395. Egy hullámzó árral rendelkező terméknél a kalkuláció sem ilyen egyszerű, de gondolom el tudod képzelni ezekből a számokból hogy hogyan jött ki az MNB 4,2%-a, főleg úgy hogy ebben a kategóriában nem csak az üzemanyag szerepel egyedül. Vagyis a üzemanyag inflációja ennél jóval magasabb lehet.

(#39138) mgoogyi válasza Resike (#39137) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Az, hogy oda-vissza hullámzik. A gázolaj pár éve már volt ezen a szinten, mint most van.

"de gondolom el tudod képzelni ezekből a számokból hogy hogyan jött ki az MNB 4,2%-a"
El. Összeraktak egy fogyasztói kosarat, aztán osztottak-szoroztak és kijött. Egy elem 1 évnyi inflációja nyilván lehet jelentősen eltérő. A 80 cm-es lcd tv meg stabilan húzza le az inflációt,

A kaja drágulás, amit durvának tartok. Az üzemanyag árhullámzása meg nem hat meg.

[ Szerkesztve ]

(#39139) Resike válasza mgoogyi (#39138) üzenetére


Resike
tag

Az hogy téged érint vagy meghat-e az nem változtat a tényeken.

(#39140) Resike válasza Lex Icon (#39121) üzenetére


Resike
tag

Pontosan mit fejtsek ki? Nézz rá a 2007-2009 közötti számokra. Szerinted mi fog történni a 4000 milliárdnyi MÁP+ állománnyal egy tartósabb 8-10%-os infláció mellett?

(#39141) Ijk válasza aujjobba (#39136) üzenetére


Ijk
nagyúr

Igazából a nyugdíjasokat nem sajnálom. Átlagnyugdíj 140k, 100k--val van átlagfizetés alatt, viszont átlagfizetésből ingatlant kell vásárolnod, gyereket szülni, felnevelni, utazásért, kocsiért fizetni. Erre van 100k-d egy nyugdíjashoz képest átlagosan. Akinek volt bejelentett munkahelye annak a nyugdíjasnak arany élete van, öreganyám már többet volt nyugdíjban mint amennyit életében dolgozott.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#39142) Lex Icon válasza Resike (#39140) üzenetére


Lex Icon
senior tag

"Pontosan mit fejtsek ki?"
Ezt: "Ez csak akkor lesz szopóroller ha 1-2 éven belül ténylegesen begyűrűzik egy válság az országba."

"Nézz rá a 2007-2009 közötti számokra."
Ránéztem, de szerintem te nem. Az infla. 9%-ról 3%-ra esett le ezen időszak alatt.
Belinkelem, mert sokan nem tudják, hogy a válság nem növeli az inflációt, hanem csökkenti.

(#39143) peppe79 válasza Ijk (#39141) üzenetére


peppe79
senior tag

Valóban annyi, de azért illendő lenne azt is igyelembe venni, hogy a 2 millió nyugdíjas több mint negyedének nem éri el nyugdíja még a 100 ezret sem, és sok közöttük az egyedülálló, özvegy. Már csak emiatt sem érdemes őket az aktívan dolgozó házaspárokhoz hasonlítani, vagy orrolni rájuk.
Azon felül, a nyugdíjasok többsége (pláne a kevésbé tehetősek) nem Kanári-szigeteki nyaralásra költi a félretett pénzét, hanem még jobban összehúzza a gatyaszárat, és inkább a gyerekeit segíti, vagy az unokáinak kedvez.

(#39144) aujjobba válasza peppe79 (#39143) üzenetére


aujjobba
addikt

Vagy ulnek ketten a ketszintes videki szigeteles nelkuli 150nm-es kecoban, futenek az 50 eve beszerelt gazkazannal, igy az egyikuk nyugdija elmegy a teli honapokban a gazszamlara (>100ezer HUF / ho).
Es hiaba beszelsz neki, hogy erdemes lenne talan kisebbe, modernebbe koltozni.

(#39145) Ijk válasza peppe79 (#39143) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nem tudom miért hiszik sokan hogy az átlag dolgozó Mauríciuszra jár évente kétszer nyaralni. Tudom hogy sokaknak nem éri el a 100k-t sem, ahogy sokaknak a nettója sem éri el a 200-at. Az most mellékes miért nem éri el. A lényeg hogy neked nem fog 40 éven át tartó üdülést biztosítani az állam, 50-100% gyógyszertámogatással, egészségügyi ellátással, ingyen utazással, stb. Ettől függetlenül nem irigylem senkinek a nyugdíját, csak éppen nem látom azt a sokkal rosszabb helyzetet számukra. Az hogy legtöbben 300 feletti fizetésekből sem raknak félre semmit, abból is leginkább majd a felvett hiteleket törlesztik most csak a látszat jólét. Ha félre kellene rakni kötelezően nyugdíjra, jövőbeli egészségbiztosításra, miközben megtakarítod előre a gyerekek felcseperedését és majd a tandíjait, és törleszted a lakáshitelt vagy fizeted az albérletet akkor hirtelen nagyon sok helyen a mamánál lennének a hétvégi tivornyák.
Arról már nem is beszélve hogy könnyen lehet 15-20 év múlva már az ősök bevásárlását is neked kell kifizetned miután beomlik az állami nyugdíjrendszer.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#39146) SzekeresPeti


SzekeresPeti
tag

Előbb felléptem a webkincstárba, h vegyek némi PMÁP-ot, erre látom, h csak a 2023/k van ott a listában 4,4% kamattal...

Itt meg kettőről írnak és ennek is más kamattal:

https://www.akk.hu/hu/oldal/allampapir-forgalmazas

Mi ez? Én hatévest akartam venni...

[ Szerkesztve ]

(#39147) vnorbi válasza SzekeresPeti (#39146) üzenetére


vnorbi
aktív tag

A 2025/I csütörtökön kamatot fizet, emiatt a kincstárnál már nincs rá árfolyamjegyzés. Jövő hét szerdán lehet legközelebb belőle vásárolni.

[ Szerkesztve ]

(#39148) SzekeresPeti válasza vnorbi (#39147) üzenetére


SzekeresPeti
tag

Ok, köszi. De a másik kamata miért mutatott 4,4-et, 4,1 helyett?

[ Szerkesztve ]

(#39149) vnorbi válasza SzekeresPeti (#39148) üzenetére


vnorbi
aktív tag

A 2023/K kamatfizetése holnap lesz, és ahol nézed, ott már a jövő héttel kezdődő új évre érvényes kamatot látod, ez pedig a 2019-re mért 3,4% inflációs bázissal plusz az 1%-os prémiummal adja a 4,4%-ot.

[ Szerkesztve ]

(#39150) BÁ Nutrition


BÁ Nutrition
addikt

[link] intreszting

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.