Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#38051) #95561216 válasza Lex Icon (#38041) üzenetére


#95561216
törölt tag

Pont hogy az alapkezelkőtől megy pénz az ETF-ekbe.

(#38052) #95561216 válasza mgoogyi (#38039) üzenetére


#95561216
törölt tag

Nem is írtam ilyet, hogy ez befolyásolná, hanem a ki-be áramló pénz. Normál ügymenet mellett ezek az arányok, milyen lesz egy tőzsdepánik esetén? Ha jelentősebb összeg fog etf-ekből menekülni, az magával ránt mindent, hiába van a kiváltó probléma esetleg egy adott szektorra korlátozódva. Ekkor meg hajunkra kenhetjük, ha akármennyit aktívan kezelünk, mert minden ugyan úgy fog esni. Ugye egy extrém passzív piacon nincs is értelme diverzifikálni, mert az index tetszőleges elemét kiválasztva leköveted az indexet.

Most ezzel nem azt mondom, hogy a passzív befektetés rossz, csak azt, hogy ez a 241 milliomodik eset az emberiség történetében, amikor egy jó ötletet túlhypeolnak, és a problémákat elmaszatolva túltolnak, rendszerszintű kockázatokat behozva.

Az egyensúly előbb-utóbb be fog állni, ez nem vitás, csak nem mindegy, hogy hogyan. Ugye a tulipánhagyma kereskedelmében is kialakult egy egyensúly, csak közben majdnem összeomlott egy ország.

(#38053) MuMa012 válasza Lex Icon (#38031) üzenetére


MuMa012
tag

Nem azért írtam, mert le szeretném utánozni. De én is így gondolom, mint Kobe, hogy 20 millió alatt nem érdemes ennyire felaprózni. Mondjuk elültette annyiban a bogarat a fülemben, hogy amit részvénybe terveztem befektetni, azt nem csak egy fajta területen érdekelt részvényes alapba fogom tenni, hanem több különböző alapba.
Kobe: Annyit tudok róla, hogy van pénzügyi MBA végzettsége, de ahogyan Mgoogyi is írja, nem kizárt a pénzügyi tanácsadó jelenléte a portfolió kezelésében.

(#38054) instantwater


instantwater
addikt

Milyen számlát/befektetést ajánlotok gyerek megtalakításra amit 18 évesen vehet fel?

Megmondom őszintén nekem az a 18 év nagyon hosszú idő a mai világban és addig bármi fejreállhat 2x a gazdaságban, így nem nagyon bízok egyikben sem.

Azt tudom, hogy babakötvénybe (pontosabban start értékpapírszámlára) évi max 60.000-et érdemes berakni.

Olyan érdekelne amire nem kell havi rendszerességgel befizetni, mert külföldön élünk, nincs rendszeres forint bevétel amit be szeretnénk fizetni, viszont a rokonoktól mindig forintban kapunk kisebb összeget amit szeretnénk ilyen célra félretenni.

Nem feltétel a 18 éves koráig lekötés, ha vannak gyerek nevére nyitható rövid futamidejű, magas hozamú számlák.

Köszönöm.

[ Szerkesztve ]

(#38055) Shade45 válasza instantwater (#38054) üzenetére


Shade45
senior tag

Nem kell ilyen hosszú időre beleugrani, ha kétségeid vannak. Rakd 3-5 éves PMÁP-ba, igaz, hogy többet kell vele foglalkoznod, de ha időközben meggondolnád magad, akkor könnyebb kiszállni belőle. A végén azt a pénzt ugyanúgy oda tudod adni a gyereknek, a befektetés felcímkézése nélkül (lsd. Babakötvény).

Feltéve, ha forintban gondolkodsz és kicsi kockázatvállalás a cél.

[ Szerkesztve ]

(#38056) mgoogyi válasza #95561216 (#38052) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"Nem is írtam ilyet, hogy ez befolyásolná, hanem a ki-be áramló pénz."
Valóban nem írtál ilyet, csak a tisztánlátás kedvéért írtam, amit írtam.

Tőzsdepánik esetén mi a különbség, ha egy aktív részvény befektetési alapból vagy egy részvény etf-ből menekülnek az emberek?

Ha megreccsen a tőzsde, azt mi mozdítja meg, nem a nagy befektetők? Az átlagember inkább csak reagál egy korrekció után és továbbviheti a lavinát.
Ez meg kb független attól, hogy mibe van csomagolva a részvény. 2007-2008 tájékán meg a dotcom lufinál is a hajára kenhette akárki az aktív kezelését, minden esett.

Amiben egyébként lehet valami, amit a Burry is írt, hogy sok etf-ben vannak nagyon alacsony forgalmú részvények és ezek kb eladhatatlanok lesznek az ingatlanokhoz hasonlóan, ha pánikolnak az etf tulaj tömegek. Azt viszont nem tudom, hogy ezek a részvények milyen arányban vannak aktív alapokban vagy közvetlenül kisbefektetőknél.

Szerintem - és nagyon remélem - hamarabb beáll egy egyensúly, minthogy olyan extrém passzív piac alakuljon ki, mint amit felvázoltál.

(#38057) mgoogyi válasza instantwater (#38054) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Én csak babakötvényezek, de én nem külföldön élek.
Az az évi 60e az csak az évi állami kiegészítés miatt van, simán lehet többet berakni, az infláció + 3% az szerintem elég jó ajánlat.

Egyébként 18 éves távra lehetne egy időben csökkenő részvényarányú portfóliót összerakni TBSZ-ken, de ehhez több százezer forintnyi összegeket kell egyben befektetni.
Vagy a béta piacos forintos etf-eket lehet kis összegben is költséghatékonyan venni.

"rövid futamidejű, magas hozamú számlák"
Garantált magas hozamot nem kapsz, csak kockázattal együtt.

(#38058) vnorbi válasza mgoogyi (#38057) üzenetére


vnorbi
aktív tag

"a béta piacos forintos etf-eket lehet kis összegben is költséghatékonyan venni"

Valóban jóval kedvezőbb a 200 forintos minimum díj a BÉTa piacon, mint a Xetrán a 6,5 euró, de itt jobban észnél is kell lenni. Például tegnap az S&P 500-as ETF-ből egy jegyet valaki sikeresen megvett kerek 100 ezer forintért, miközben 95 ezer forint körül volt a valós ár. Nem régóta figyelem, de ez már a második alkalom volt, amikor 5% körüli félreárazás látszik a kötéslistában. Első alkalommal megkérdeztem, a BÉT-et, hogy az árjegyző benne volt-e a kötésben, de nem válaszoltak semmit. Valószínűleg az van, hogy az árjegyző kimaradása idején a jó magas áron benn tartott eladási ajánlatokra akad vevő, aki nem érti, hogy mi történik, és azt hiszi, hogy jó üzletet csinált.

(#38060) mgoogyi válasza vnorbi (#38058) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

kösz az infót

(#38061) concret_hp válasza mgoogyi (#38056) üzenetére


concret_hp
addikt

nagybefektetőből van X db, kisemberből meg 1000-10000X, szóval azért nem mondanám, hogy ez annyira egyértelmű

vagy fullba vagy sehogy :D

(#38062) mgoogyi válasza concret_hp (#38061) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nagybefektetőbe beleértem az alapkezelőket is. És itt arra gondoltam, hogy ők tudnak rövid idő alatt akkora összegben vásárolni vagy eladni, hogy az meglátszik az árfolyamokon.
Persze nem tudom, hogy mekkora ez az arány a kisemberekkel szemben, lehet nem egyértelmű.

(#38063) #95561216 válasza mgoogyi (#38062) üzenetére


#95561216
törölt tag

Na de épp arról van szó, hogy mi lesz ha sokkal több pénz lesz etf-ben, ami pedig azt is jelenti, hogy az alapkezelők súlya jelentősen visszaesik.

(#38064) #95561216 válasza mgoogyi (#38056) üzenetére


#95561216
törölt tag

Egy válságnál nem az a legfőbb kockázatod, hogy leesik a papírjaid értéke, mert eddig még mindig visszahozták, a nagyobb veszély az, ha nem bírja ki a cég a válságot, és csődbe megy. Márpedig idehaza könnyű elfelejteni, de nyugaton a tőzsde a vállalati finanszírozás egy fontos eszköze. Ha az ETF-ek kritika nélkül veszik az indexek elemeit, akkor gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cégek korlátlan mértékben tudnak tőkét bevonni új részvények kibocsátásával, elfedve a gazdaságtalan, sérülékeny cégvezetés jeleit. Mintha minden szektorban az menne, mint az utóbbi években a tech startupokkal. Ez meg már nem tőzsdei, hanem reálgazdasági kockázat.

(#38065) Manitou


Manitou
addikt

Sziasztok!

Adott kb 10M Ft megtakarítás. Szeretném valami nem túl kockázatos dologba tenni a pénzt.
A MÁP+/PMÁP -on kívül van valami más alternatíva rövidebb pár éves befektetési célra?
A pénzt előre láthatóan pár éven belül lakásvásárlásra szeretném fordítani. Itt mondjuk felvetődik az a kérdés is, hogy lehet jobb lenne most lakást venni, amihez felhasználnám egy nagyobb részét (vagy mindet?) önerőnek, ez az emelkedő lakásárak miatt fogalmazódott meg bennem, bár azt mondják ez az áremelkedés kicsit be fog lassulni.
Jelenleg a pénz kb 1/3-a értékpapírszámlán van befektetési alapban, de azt szeretném megszüntetni, mivel ahogy néztem az értékpapír számla költsége éves szinten magasabb, mint az alap hozama....eddig csak azért nem adtam el és nem szüntettem meg, mert bíztam benne, hogy majd magához tér ez a befektetési alap, de nem úgy tűnik.
A forint jelenlegi és vizionált jövőbeni gyengülése miatt gondolkoztam rajta, hogy lehet jobb lenne Euróba átváltani a pénzt. De kérdés, hogy van-e értelme?(árfolyamveszteség, euro számla költsége stb ) Vagy euró alapú PMÁP/MÁP+ -ra tenni a pénzt?

[ Szerkesztve ]

(#38066) AggressiveGT


AggressiveGT
csendes tag

Sziasztok!

10 milliót 1-2 évre mibe érdemes befektetni?

(#38067) htomi85 válasza Manitou (#38065) üzenetére


htomi85
tag

Ha az első lakásodról van szó, akkor nem érdemes várni egy percet sem.

(#38068) Stanlee válasza Manitou (#38065) üzenetére


Stanlee
őstag

Elso lakas eseten, ha a nagyon kell kategoria es nem fogsz elkoltozni belole 3 ev mulva, akkor en sem varakoznek. Olcsobb sokkal ugyse lesz, ha meg arra gondolsz, hogy majd bezuhannak az ingatlanarak, akkor az nem mostanaban lesz. Es ne felejtsd el, masok is ott lesznek a piacon a jo lehetosegekre varva, lehet hogy tobb penzzel, nem kell a banki hitelre varni, stb.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#38069) Lex Icon válasza AggressiveGT (#38066) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az összefoglalóban nem találtál semmi kedvedre valót?

[ Szerkesztve ]

(#38070) Manitou válasza Stanlee (#38068) üzenetére


Manitou
addikt

Első lakás lenne. Az a helyzet, hogy nem biztos, hogy maradok a jelenlegi városban ( még kicsit bizonytalan a következő évek alakulása) , emiatt is nem feltétlen akarnék venni most lakást, de látva a lakáspiac alakulását ez sem egy elvetendő irányvonal.
Viszont azt sem szeretném, hogy a meglévő megtakarításom "elértéktelenedjen" , ha mégsem veszek lakást. Szoktam figyelni az eladó lakásokat, de nem találtam még meg a megfelelőt. A lakásárak bezuhanásra nem számítok, max. a stagnálásra, és addig még tudok a meglévő megtakarítás mellé +ba tenni önerőt is.

[ Szerkesztve ]

(#38071) TCSZ


TCSZ
senior tag

Mindenkinek Minden Jóban Gazdag 2020-as évet Kívánok!

Tóth Csaba Amit most csinálsz az közelebb, vagy messzebb visz a céljaidtól? Mert ami nem visz közelebb, az messzebb visz.

(#38072) Ijk válasza Manitou (#38070) üzenetére


Ijk
nagyúr

Rakd be MÁP+ -ba, ha nem kell kivenni 5 évig akkor nyertél, ha igen akkor is lesz annyi kamatod hogy keveset veszít az értékéből.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#38073) HS 2142 válasza MuMa012 (#38029) üzenetére


HS 2142
őstag

Nemrég volt az indexkövető ETF-ekkel kapcsolatban egy témába vágó bejegyzés Ben Carlson blogján, ami esetleg érdekes lehet.

I am...the architect of my own destruction...So this is it. What is written in the timeline cannot be changed.

(#38074) Stanlee válasza Manitou (#38070) üzenetére


Stanlee
őstag

Nem egyszeru. Mivel nem tudod, hogy a lakas kell-e es a varosban fogsz-e maradni, igy annyira nem egyertelmu a vasarlas - nem vasarlas kerdese. Ilyen esetben inkabb MAP+ es majd ha pontosan tudod, hol fogsz huzamosabb ideig lehorgonyozni, majd akkor vegyel csak lakast.

Nekem szemely szerint elegge nehezkes, hogy a lakas Bp-en van, en onnan 650 km-re lakom, szulo meg megint 200 km-re van a nagyvarostol, szoval ha valamit intezni kell vagy a berlomnek baja van, akkor az szivas.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#38075) #95561216 válasza HS 2142 (#38073) üzenetére


#95561216
törölt tag

Eleg gyengere sikerult erveles.. kb most meg keves az indexkoveto alap, ami nem okoz problemat, ezert sosem fog problemat okozni.

(#38076) Revolit


Revolit
senior tag

Randomnal megnyitpottam idei TBSZ-t. Eddig mindig HUF-ot utaltam eloszor. Ugye irja a min 25.000 forint erkezeset, mint aktivalasi feltetel.

Most viszont USD-t utalnek. Azzal is rendben lesz? Nem kell elotte min 25.000 forintot rautalnom?
Tajekoztato linkjuk meg egy nem letezo oldalra mutat...

(#38077) vnorbi válasza Revolit (#38076) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Még december közepén rákérdeztem ugyanerre náluk (csak nem USD, hanem EUR devizával).

Azt írták, hogy elegendő a legalább 25 ezer forintnak megfelelő deviza az aktiváláshoz.

(#38078) Bestspiler7


Bestspiler7
tag

Ha a webkincstárnál bankkártyával jegyzek elő MÁP+-t, akkor annak lesz egyébb kötlsége?
(Átutalásnál lenne, de azt is olvastam valahol, hogy készpénz felvételnek minösülhet. Amugy Erste banknál vagyok)

(#38079) bandus válasza Bestspiler7 (#38078) üzenetére


bandus
veterán

nem lesz.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#38080) Ijk válasza Bestspiler7 (#38078) üzenetére


Ijk
nagyúr

Azért is jó webkincstárnál intézni, mert kártyás fizetésnek minősül és így nincs költsége feléd.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#38081) mecsek20 válasza Bestspiler7 (#38078) üzenetére


mecsek20
tag

Ha a helyszínen fizetsz kártyával az készpénz felvételnek minősül. Online fizetés vásárlásos tranzakciónak minősül és ingyenes

(#38082) Bestspiler7


Bestspiler7
tag

Köszönöm!
és hitelkártya vásárlásnál ez milyen visszatéritési kategoriába tartozik? (tippre egyébb kategoriát mondtanák)
Illetve szerintettek melyik banknál lehet ez legjobban kihasználni ezt? (Ersténél kb 1%, szoval nem igen éri meg, vele bajlodni)

(#38083) #95561216 válasza Bestspiler7 (#38082) üzenetére


#95561216
törölt tag

Pénzügyi szolgáltatás vagy valami ilyesmi a neve, elkéstél ezzel az ötlettel vagy 5 évet, (szinte) senki nem ad már erre visszatérítést.

(#38084) namenlos válasza Bestspiler7 (#38082) üzenetére


namenlos
tag

Revolut-on átpörgetve az OTP pl. még ad.

(#38085) bernel válasza mgoogyi (#38040) üzenetére


bernel
tag

"Van valami portfólió elemszám, amire már azt mondja néhány szaki., hogy semmi értelme annál többnek. Talán 9 vagy ilyesmi.
A szögegyszerű 2-3 elemű portfóliók és a nagyon kigondoltak között sem nagyon van hosszú távon nagy különbség."

Tehát akkor annak a politikusnak, akiről lejjebb volt szó, hogy 50 milliót vagy mennyit fektet be, sem érdemes szétszórnia a befektetéseit? Ugyanott lenne, ha 2-3 elemű portfólióba fektetne?

Vagyis ha nagyobb a megtakarítás, akkor sincs értelme variálni a dolgokat, mert nem hoz többet?

Érdekes, hogy ilyet ritkán látunk, hogy politikusoknak ETF megtakarítása van.

[ Szerkesztve ]

(#38086) Serricon


Serricon
senior tag

Sziasztok!

Szeretnék belevágni egy hosszú távú befektetésbe, eddigi olvasmányaim alapján egy Golden Butterfly portfólió megvalósítását gondoltam ETF-ek segítségével, havi ~40k letéttel RC-nél TBSZ számlákra.

Na most megvan már az RC számla, és Revoluton ott a forint, kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet jobban kijönni konverzió/ utalás/ adózás terén?

RC-nél BÉTa piacos ETF-ek, és forintban átküldve, vagy EUR/USD alapú ETF-ek, és Revoluttal konvertálva?
Adózásnál számít az ha TBSZ számlára a BÉTa-s ETF-et veszem, vagy így is lejön a 15% és ugyanott vagyok mint ha EUR/USD alapút vennék?
Van valami előnye/hátránya azon kívül hogy olcsóbban lehet venni a forintosat?
Amenyniben nincs minden résznek megfelelő HUF-os ETF és mixelni kell hozzá EUR alapút is, az hosszú távon gondot okozhat, vagy eleve a kötvényes részt érdemesebb helyettesíteni mondjuk sima állampapírokkal MÁK-on keresztül, és csak a részvényeket tartani a TBSZ-en?

(#38087) instantwater


instantwater
addikt

Aki külföldön él az is nyithat Kincstári számlát, hogy onnan vegyen Állampapírt?

Van még magyar lakcímem, de amikor kiköltöztem, kijelentkeztem a NAVtól.

Várható, hogyha veszek Állampapírt akkor elkezdenek faggatni, hogy hogyan, miből, ha jövedelemadót nem Magyarországon fizetek?

(#38088) mecsek20 válasza instantwater (#38087) üzenetére


mecsek20
tag

ha van ügyfélkapud akkor online is tudsz regisztrálni, személyi, lakcímkártya, adókártya és kitöltött adatlap kell hozzá. 30 nap az ügyintézési határidő.

A NAV-tól kijelentkezés mit takar? Elvileg, ha külföldre költözöl, azt is be kellene jelenteni úgy tudom..

[link]

A pénz eredetét a MÁK nem firtatja. A NAV meg bármikor bárkit :)

(#38089) concret_hp válasza mgoogyi (#38040) üzenetére


concret_hp
addikt

ha a 2-3 valójában 20-30 akkor már kijöhet, 2-3nál azért még nem igazán nevezhető diverzifikációnak :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#38090) mgoogyi válasza bernel (#38085) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"Tehát akkor annak a politikusnak, akiről lejjebb volt szó, hogy 50 milliót vagy mennyit fektet be, sem érdemes szétszórnia a befektetéseit? Ugyanott lenne, ha 2-3 elemű portfólióba fektetne?"

Asszem innen rémlett:

https://www.whitecoatinvestor.com/designing-your-portfolio-part-3-choosing-asset-classes/

"How Many Asset Classes Do You Need?
My opinion is that you need at least three asset classes in your portfolio. Seven is a pretty good compromise between the benefits of simplicity and the possible better performance of a complex portfolio. Once you have more than ten, you’re just fooling yourself that you’re doing any good and you’re really just tinkering for the sake of tinkering. The law of diminishing returns really starts kicking in as you move past 3-7 asset classes.
"

Kb igen, ugyanott lenne kevesebbel. Illetve etf-ekkel jobb helyzetben.
ESPA STOCK GLOBAL 1M huf
ESPA STOCK TECHNO 1.1M huf
Franklin European Small-Mid Cap 4.3M huf

A CAPM modell szerint az ideális részvény portfólió az, ha minden céget a saját súlyának megfelelő mértékben tartassz. Ezt kb. megkapod az egész világra pl. egy msci acwi imi etf-fel. A fickónak van kis részben globális részvény alapja, kis részben tech szektoros alapja, meg jelentős rész európai small&mid cap alap. Ez így nagyon eltér a világpiac értékítéletétől.
A legtöbb mintaportfólió próbálja a világpiacot lefedni és ahhoz képest tesz bele egy kicsi súlyozást olyan irányba, ami hosszú távon talán ad egy kis plusszt. Pl. small cap, small cap-value.
Ez ami a fickónak van, arra fogad nagy súllyal, hogy az európai kis és közepes cégek lesznek a tutik.
Szerintem meg elég lenne neki ebből csak a global cucc. Egyszerűbb is lenne a portfólió, meg a franc tudja, hogy pont melyik földrész melyik cégei lesznek a nyerők.

Kötvényalapból is van neki sokféle. Azt is le tudná fedni kb. két etf-fel.

Az elég széles körben elterjedt boglehead 3 fund portfólióban van egy usa részvény, egy nemzetközi részvény, meg egy total bond market és ebben kb. minden megvan, hogy jól diverzifikált legyen.

Meg egy statikus ~20 elemű portfóliót rebalanceolni nem olyan vicces szerintem.

(#38091) mgoogyi válasza concret_hp (#38089) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

ETF-ekről (esetleg befalapokról) van szó, nem egyedi részvényekről.
Elég sokmindent lefed egy globális részvény etf + egy globális kötvény etf.

(#38092) instantwater válasza mecsek20 (#38088) üzenetére


instantwater
addikt

Bejelentettem, hogy külföldre költözöm. Amit te is mondasz.

Ügyfélkapum van. Akkor nem is kell külön személyesen elmennem a MÁKhoz? Végre valamire tudom használni az Ügyfélkapum.

Köszi

(#38093) DanielLong válasza instantwater (#38092) üzenetére


DanielLong
senior tag

Engem a nyitásnál inkább az zavart, hogy elméletileg a jelenlegi országodban kéne majd az adót bevallani utána... Persze, ha nem utalod vissza a külföldi számlára a pénzt, akkor nem hiszem, hogy bármikor rájönnek.

(#38094) instantwater válasza DanielLong (#38093) üzenetére


instantwater
addikt

Jövedelemadót? Nem tervezem átváltani ás külföldre utalni, nem akkora összeg, és az árfolyam is gyenge.

Pontosan ezért kérdeztem, hogy a NAV be akarja-e majd szedni tőlem a magyar jövedelemadót?

[ Szerkesztve ]

(#38095) vnorbi válasza Serricon (#38086) üzenetére


vnorbi
aktív tag

A 40 ezer forintot havonta nem tudsz költséghatékonyan eurós ETF-be tenni (dollárost meg nem is lehet venni). Vagy BÉTa piac, vagy spórolsz egy évig, és akkor egyben a teljes összegből veszel csak egy fajta ETF-et. A következő évben meg egy másik fajta ETF-et, ha portfoliót akarsz belőlük építeni...

A BÉTa piacon nagyon szűk a választék, és adott ETF esetén ott is várnod kell akár három hónapot, mire összejön egy darabnak az ára. És itt nem a költséghatékonyságról van szó, hanem van olyan ETF, amiből egy darab 100 ezer forint körüli összegbe kerül, kevesebbért nem lehet venni. A BÉTa piacnak hátránya, hogy nagy spreaddel dolgozik az árjegyző (0,5% körüli bukó vételnél és eladásnál is a középhez képest), míg a Xetrán ennek töredékével operálnak az eurós ETF-ekkel. Többször említettem már itt, és ma is volt rá példa, hogy a BÉTa piacon gyakran nem normális a kereskedés. Még egyszer sem láttam élőben ilyen kötést, de ma is volt olyan, hogy valaki nem bírta reggel kivárni az árjegyzőt, és inkább megvette 5%-kal drágábban a papírt, mert csak ilyen áron volt eladó (ő a mai vételével 6,2%-os bukóban van, miközben amúgy a mögöttes index emelkedett, csak rossztól vásárolt + a forint erősödése is ellene dolgozott ma).

Adózás szempontjából mindegy, hogy eurós vagy forintos ETF-et veszel TBSZ-re, egyiken sem lesz adókötelezettség, ha kivárod a számla lejáratát. Az amerikai kitettséggel rendelkező ETF-eknél (legyenek forintban vagy euróban) meg úgyis levonják az osztalékokból a 15% forrásadót, azt nem nagyon lehet visszakérni a TBSZ-re hivatkozva, de ha amúgy is osztalék-visszaforgató ETF-et veszel (TBSZ-re ilyet érdemes), akkor ezt nem látod számszerűsítve, és nem fog zavarni.

(#38096) Stanlee válasza instantwater (#38094) üzenetére


Stanlee
őstag

A MAP+ kamatado mentes lesz. A NAV kbra nem fog erdeklodni, hogy honnan a penz amibol vetted.

Akit jobban fog erdekelni, az a mostani eletvitel szerinti orszagod adohivatala. Nekik be kellene jelentened, mint kamatjovedelmet, amire az orszag szerinti adot kivetik. Azert fogjak kivetni teljes egeszeben, mert ha a magyar 15%ot kifizetted volna, akkor a kettos adoztatas elkerulese miatt a helyi ado - 15%-ot kellene befizetned.

Ha jol remlik akkor 2019 nyaratol a legtobb adohivatal elkezdte alkalmazni a kulfoldi tarsintezmenyeknel a lehetoseget, hogy lekerdezzek a bankszamlakon levo penzeket az adoelkerules elleni kuzdelemben.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#38097) #95561216 válasza mgoogyi (#38090) üzenetére


#95561216
törölt tag

Az asset class az eszkozosztaly, ez nem arrol beszel, hogy hany elemed legyen, hanem hogy hanyfele. Eszkozosztaly alatt ertsd azt, hogy reszveny (etf, befalap es egyedi is egyben), kotveny, cash, arany, ingatlan, stb.

(#38098) mecsek20 válasza instantwater (#38092) üzenetére


mecsek20
tag

Igen, elvileg az ügyfélkapun el lehet intézni mindent. A hátránya az, hogy 30 nap az ügyintézési határidő és ki kell tölteni majd aláírva, beszkennelve fel kell tölteni egy idióta adatlapot, amin a kérdések felét nem értettem. Én inkább bementem, megcsinálták 5 perc alatt, tudom ez neked most nem opció, de ha hibásan töltöd ki az adatlapot, akkor visszadobhatják.

(#38099) vnorbi válasza instantwater (#38092) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Szerintem ezzel az országból kijelentkezéssel szinte mindent buktál a kincstárnál, de majd kijavít, akinek van tapasztalata, vagy egyszerűen jobban tudja:

Az Ügyfélkapus számlanyitásnál írják, hogy belföldi magánszemélyek részére működik. Érdekes módon ettől függetlenül a cím megadásánál lehet más országot is választani, bár nem tudom, hogy ezt hogyan lehet lakcímkártyával igazolni nekik.

Ha sikerül is kincstári számlát nyitni, devizakülföldiként csak az eurós állampapírt veheted meg náluk, az egyéb, magas kamatot fizető állampapírokat csak belföldieknek értékesítik. Ha a MÁP+ vagy a PMÁP szimpatikus, akkor egy bankot kell keresni, aki külföldiekkel is szóba áll (kell ilyennek lenni, mert az állampapírokat vehetik külföldiek is az állam, mint kibocsátó, rendelkezése szerint, csak a kincstár, mint az egyik forgalmazó, szigorúbb szabályokat alkalmaz).

(#38100) Lex Icon válasza vnorbi (#38099) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Én úgy tudom, ha van magyar személyije, akkor tud venni Ft-os papírt is.
Nem erre a cikkre gondoltál?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.