Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39801) VirsLee válasza BÁ Nutrition (#39800) üzenetére


VirsLee
őstag

(#39788) flimo, (#39789) akela91, (#39790) mgoogyi, (#39791) Lex Icon, (#39800) BÁ Nutrition

Neked válaszolok, mert Te voltál az utolsó ezen a szálon, de a többieknek is válasz a "kérdéseire" :)
Nem viccnek szántam a hozzászólásom. Sok ember a jelek szerint nem veszi figyelembe, hogy másként kell értékelni egy adott értékpapír kockázatát és egy portfólió kockázatát.
Teljesen jól diverzifikált egy 1500-1600 globál részvényt tartalmazó ETF, ott van a helye bármelyik portfólióban. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ennek a megvásárlásával pontosan 1 azaz egy darab értékpapír birtokosa leszel, amit pontosan 1 azaz egy darab cég bocsátott ki, jelen példában ez a BlackRock.

A kérdés, amiben Ti egyetértetek nagyon én viszont jelentős kockázatot látok benne, hogy nem bízzuk a portfóliónk nagy részét egyetlen egy cégre. Mennyire diverzifikált az a portfólió amiben mgoogyi 40% feletti kitettséget ad egyetlen egy pénzügyi cégnek?

Nincs semmi kifogásom a BlackRock ellen, hisz már kőkemény 32 éve piacon vannak. Azonban nem tekinthetünk el azoktól a múltbéli - és a jövőben is várhatóan előforduló - eseményektől, amelyek egy-egy adott céghez kapcsolódnak. Az 1600 globális részvény nagyon jó, tudjuk régóta, hogy a piac kicsit olyan, mint a fekete lovag (mindig győz), azaz nem szűnik meg, max nagyon gyengén teljesít. Ugyanez nem igaz a cégekre.

Kis gondolatébresztő:
Enron (2001) - igaz, hogy nem pénzügyi cég, de a lényeget mutatja, piszok módon meghamisították a számokat
Bernard L. Madoff Investment Securities LLC (2008) - ez esetben ugyanez történt, de itt már pénzügyi cégről van szó
Merrill Lynch (2007-2008) - kb. 50 milliárd dollár veszteség és felvásárlás lett a vége, de megúszta
Lehman Brothers (2008) - nem úszta meg
Morgan Stanley (2008) - 3 nap alatt 57%-os bukó az árfolyamban, Mitsubishi beszállt 21%-kal, FED pedig adott kölcsön 107 milliárd dollárt, így megúszta, de amúgy kuka lett volna ez is
Buda-Cash és Quaestor (2015) - hogy legyen magyar vonatkozása is dolognak

Azaz ne tévesszen meg senkit, hogy egy ETF-ben van 1500 részvény, amikor a kibocsátó csődbe megy, akkor hónapokig vagy évekig lehet kergetni a tulajdonod, ami a piaci mozgások vagy a cégnél lévő visszaélések miatt jelentősen kevesebb (akár 0) is lehet.
Lehet követni mgoogyi módszerét - egy cég mind felett - vagy elgondolkodni azon, hogy ha egy kibocsátónál van a portfóliód 40%-a vagy még több is, az tényleg kellően diverzifikált-e.

Szóval nem, nem viccnek szántam.

Egyébként pedig az említett ETF 64%-ban tartalmaz USD papírokat, ezen felül USD-ben denominált, úgyhogy ha a portfóliód +50%-a ebben vana, akkor nagyon jelentős USD kockázatot futsz.

(#39802) Lex Icon válasza VirsLee (#39801) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Azt kihagyod, hogy ugyan az ETF 1 cég által kibocsátott, de ténylegesen ez egy doboz, amiben ott van az 1600 cég tényleges részvénye, mivel ez az ETF fizikailag is megveszi a részvényeket.
Ha a Blackrock csődbe megy, akkor is megmaradnak a részvények, amiket a tulajdonosok visszakapnak valamilyen formában.

Ha veszel 100 részvényt, ott is becsődölhet a brókercéged, ahogy ETF-nél is. A részvényhez tartozó cégekről már nem is beszélve.

[ Szerkesztve ]

(#39803) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Dax, eurostox futures -3%-os nyitást jelez, ma folytatódik a rossz hangulat. Medvepiac szagú kezd lenni. Persze okuk nincs irányt váltaniuk az indexeknek. Várom hogy Amerikában berobbanjon igazán a járvány, s akkor fogok újabb vásárlást végezni.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#39804) Lex Icon válasza VirsLee (#39801) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ja, és még annyi, hogy a Blackrock ugyanúgy egy cég, mint a többi, tehát lehet nézni a fundamentumait, hogy rendben van-e a cég. Ha úgy érzed, nincs, akkor eladod a cuccot és veszel másik "csomagolócégtől".
Nekem most úgy tűnik, hogy nagyon is rendben vannak. Hasonlítsd össze pl. a Tesla-val. Mégis hogy veszik azt. :P

(#39805) mgoogyi válasza VirsLee (#39801) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Valójában nem a Blakrocknál vannak a részvények, hanem egy független letétkezelőnél, aki teljesen elkülönítve kezeli a nála tartott dolgokat. És ez UCITS alapoknál elég szigorúan van szabályozva, a nagyon szigorú befektetővédelem az UCITS egyik fő célja.

"nagyon jelentős USD kockázatot futsz"
Jelentős, de a részvénypiac kockázata mellett ezt annyira nem kell túlaggódni. Emiatt nem is igazán van túl sok haszna a hedgelésnek tanulmányok szerint, inkább csak költsége. Sok nagy etf-et nem találsz, ami hedgelve van.
Ha meg emiatt aggódsz, akkor kereshetsz euróra hedgelt etf-ket.

"amikor a kibocsátó csődbe megy, akkor hónapokig vagy évekig lehet kergetni a tulajdonod, ami a piaci mozgások vagy a cégnél lévő visszaélések miatt jelentősen kevesebb (akár 0) is lehet"
Ez szerintem tévedés. Legvalószínűbben felszámolják a befjegyeket és visszakapod a pénzed. Ez persze lehet egy részvénypiaci mélyponton, ami szívás.

"Lehet követni mgoogyi módszerét - egy cég mind felett "
Jó cégnek tartom a Blackrockot, ahogy a Vanguardot vagy az SPDR-t is.
Ugyanakkor szeretem az egyszerűséget és nem látom nagy hibának, ha valaki a pénze felét az egyik legnagyobb globális etf-ben tartja.

(#39806) VirsLee válasza Lex Icon (#39804) üzenetére


VirsLee
őstag

Nem hagytam ki, hogy 1600 részvény van benne, de csőd esetén hónapokig vagy évekig kergetheted a tulajdonod. Nem leszel likvid, nem tudsz reagálni a piac változásaira, plusz senki sehol nem garantálja, hogy az úgy abban a formában mind meg is lesz. Lásd Madoff, Quaestor, stb.

Mindenki azt vesz amit csak akar. Én csak felhívtam a figyelmet arra, hogy egy pénzügyi cég kezébe helyezni a portfóliód +40%-át hordoz kockázatokat. Nem kell figyelembe venni, de azt nem mondhatod, hogy ez nem egy létező kockázat.

(#39807) zharkanyi válasza VirsLee (#39806) üzenetére


zharkanyi
tag

és még én vagyok paranoid, mikor megjegyzem, hogy nem jó ötlet 100%-osan bízni a magyar államban és a MÁP+ mindenek felettiségében...

Ha a 40% sok egy helyen, akkor az azt jelenti, hogy minimum 3, de inkább 4 értékpapírszámlát kell nyitnod és azokon minimum 3 (de inkább 4) alapkezelőnél kell elhelyezze a pénzét.

Nem mondom. Ha megnyerném a lottó ötöst, akkor lehet megcsinálnám mindezt, de addig...

(#39808) Lex Icon válasza VirsLee (#39806) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az a baj, hogy az arányokat elfelejted figyelembe venni a kockázatoknál.
Kockázata mindennek van, de nem mindegy mennyi és hogyan viszonyul a többi kockázatos megoldáshoz.

(#39809) Lex Icon válasza zharkanyi (#39807) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ahogy fentebb írtam, a kockázat mértéke nem mindegy. Az állampapírnál az államcsőd a kockázatod, ami ha bekövetkezik, akkor a Ft-nak nem lesz értéke, így mindegy, hogy MÁP+-ban vagy a párnádban volt a pénz. Főleg, hogy akkor az utcán simán kinyírnak egy kiló kenyérért. ;)

(#39810) atee_13 válasza VirsLee (#39806) üzenetére


atee_13
őstag

Azért a Questort jelentősen árnyalja a "rezsimi" kötődése azt kihagynám a felsorolásból.

(#39809) Lex Icon
" Az állampapírnál az államcsőd a kockázatod" És ha 2 nap alatt hoznak egy törvényt/rendeletet, hogy pl nem lesz ingyenes a kifizetés visszamenőlegesen sem? Nem pánik keltés, de a visszamenőleges törvénykezés is elég erősen divatba jött manapság

[ Szerkesztve ]

(#39811) VirsLee válasza zharkanyi (#39807) üzenetére


VirsLee
őstag

A brókercéged ellen egy bizonyos összegig megvéd a BEVA, az értékpapírod ellen nem. Lehúztam néhány évet befektetési bankokban és amit írtam az kvázi a jéghegy csúcsa. Egy rendesen diverzifikált portfólió esetén kiemelten figyelik (nem kézzel, hanem szoftverrel) a kitettséget egy adott értékpapírban, egy adott eszközosztályban, egy adott devizában, stb...

(#39812) mgoogyi válasza zharkanyi (#39807) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"nem jó ötlet 100%-osan bízni a magyar államban"
Szerintem sem jó ötlet. Viszont rövid távra nem végtelen nagy összeggel nem tudok jobbat a MÁP+-nál. Alig van kockázata, nagyon likvid és ehhez mérten jó a kamata. Kicsit túl szép, hogy igaz legyen cucc. A magyar emberek többségének tökéletes.

(#39813) VirsLee válasza Lex Icon (#39808) üzenetére


VirsLee
őstag

Itt most egy (kettő) adott kockázatra hívtam fel a figyelmet. Jelesen arra, hogy egy darab értékpapírba teszed a portfóliód 40-50%-át, az bizony hordoz magában kockázatokat.

(#39814) VirsLee válasza atee_13 (#39810) üzenetére


VirsLee
őstag

A Quaestort árnyalja a rezsimi kötődése, de olyan szempontból semmi jelentősége, hogy érezteti a különbséget az alábbi két esetben.
Átlag Józsi: portfóliójában 50% Quaestor papír
Okos Józsi: porftóliójában 5% Quastor papír

Beütött a krach. Átlag Józsi rögtön vallásos lesz, hisz semmi esélye, csak az hogy az Úr majd megmenti. Okos Józsi meg nyel egy nagyobbat és tovább lép. Lehet, hogy abban az évben a 95% egyéb papírja hozott annyi pluszt, hogy éves szinten az 5% papír buktával együtt is pluszos.

(#39815) Lex Icon válasza VirsLee (#39813) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Akkor fordítsuk meg a dolgot. Mit javasolsz akela91-nek, hogy hogyan fektessen be, ami biztonságosabb, mint ez az 1 ETF? Figyelembe véve, hogy ha jól emlékszem, nem túl nagy összeget fektetett be, tehát a költségtényező is számít.

(#39816) atee_13 válasza VirsLee (#39814) üzenetére


atee_13
őstag

Értem én Józsit, de a rezsim nélkül eljutott volna e odáig a Q, hogy 50% ot akarjon belőle Józsi?

És bebukik e akkor is a Q ha mondjuk Pémztásrosnak nem kellenek a szállodák ingatlanok és sorolhatnám. Ezzel csak arra célzok, hogy ez a borulás nem piaci alapon történt.

(#39817) Lex Icon válasza VirsLee (#39814) üzenetére


Lex Icon
senior tag

A Qauestort felejtsük már el, mert semmi köze jelen problémához. Ők a saját szemetüket adták el, míg a Blackrock a világ legnagyobb cégeinek papírjait. Van különbség.

(#39818) Shade45


Shade45
senior tag

MÁK-nál nyitott TBSZ-en lévő PMÁP-ra fogok kamatfizetést kapni a hónap végén.
Ez az első éve a TBSZ-nek, a kérdésem az lenne, ha újrabefektetem a kapott összeget például a jelenleg futó 5 éves PMÁP-ba, akkor az azon keletkezett kamat adóköteles lesz?
(Ugye a papír később futna ki - ebben az esetben -, mint a TBSZ.)

Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?

(#39819) mgoogyi válasza Shade45 (#39818) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Szerintem az lesz, hogy ha nem bontod fel a TBSZ-t, akkor nem lesz adóköteles.
Ahogy kifut a TBSZ-ed, ez a most futó pmáp átkerül a sima értékpapírszámládra és adómentesen kamatozik tovább.

Tapasztalata még ezzel nem lehet senkinek, mivel nem olyan régóta vannak adómentes papírok.

(#39820) Shade45 válasza mgoogyi (#39819) üzenetére


Shade45
senior tag

Az adómentes papírok miatt tiszta sor, hogy nincs tapasztalat, nem is erre irányult a kérdés. :R

Korábbi tapasztalatokra lettem volna kíváncsi, hogy ha volt olyan kötvényed, aminek a lejárata később volt, mint a TBSZ lejárata, akkor csak a TBSZ lejárat utáni kamatokra kellett adót fizetni?

Remélem érthető, hogy mit szeretnék kérdezni, picit nyakatekert lett... :DDD :U

(#39821) VirsLee válasza Lex Icon (#39815) üzenetére


VirsLee
őstag

Több kibocsátótól vásároljon ETF-et. Ne csak egy cégtől. Ilyen egyszerű. Persze ha a teljes megtakarítás csak 1-2 havi fizetésnek felel meg, akkor az ember lehet kockázatvállalóbb. De ha mondjuk 5 év lenne azt a pénzt újratermelni, akkor már jobb óvatosnak lenni.

(#39822) mgoogyi válasza Shade45 (#39820) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A hozamod azon része, amit TBSZ-en érsz el, adómentes, amit sima értékpapírszámlán, az adóköteles (volt).
Hogy ezt kikerüld, át kellett vezettetni új TBSZ-re az értékpapírjaid, mielőtt visszarakják a sima számládra. Ugyebár értékpapírt nem tehetsz be sima értékpapírszámláról TBSZ számlára, csak pénzt.
(Ez nem személyes tapasztalat, csak sokszor olvastam már róla.)

(#39823) curmpli


curmpli
tag

Hosszú távra fektetnék tengerentúli tech részvényekbe.
Mit javasoltok hogyan tegyem?
Szempontok:
- költség (átváltási és folyóköltségek), adó minimalizálása
- megbízhatóság
- befektetővédelem

Külföldi brókercégnél:
a befektető védelmet ki fedezi? (Mo-n az állam , de külföldön ki?)
mennyit számít, hogy nincs képviselet mo-n?

TBSZ-pontos fogalmával nem vagyok tisztában -használható az én esetemben valamire?

Revolut haszánlata?
Külfüldi esetén nekem egyértelműnek tűnik az előnye, mivel Ft-ban van a tőkém.
Magyar brókernél pl. RC brókernél, ha Appel részvényt szeretnék venni, Revolutról utalhatok dollárban, hogy ne kelljen az RC-nél átváltási költséget fizetnem?

[ Szerkesztve ]

(#39824) mgoogyi válasza curmpli (#39823) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"Hosszú távra fektetnék tengerentúli tech részvényekbe.
Mit javasoltok hogyan tegyem?"

Mindenképp etf formájában. Egy papírral kapsz egy jól diverzifikált portfóliót.
iShares S&P 500 Information Technology Sector UCITS ETF USD (Acc)
iShares Nasdaq 100 UCITS ETF (Acc)

globálisan: Xtrackers MSCI World Information Technology Index UCITS ETF 1C

Külfödi brókercég:
nem vagyok képben

TBSZ:
Magyar brókereknél/bankoknál lehet TBSZ-ed.
Gyűjtőév + 5 évig él, ami rajta van, annak a hozama adómentes (osztaléka nem).
Egyébként ugyanolyan értékpapírszámla, mint akármelyik normál értékpapírszámla.
Emiatt egyidőben 5 +1 TBSZ-ed lehet egy számlavezetőnél.

Revolut:
Ha sokat kereskedsz, akkor költséghatékony tud lenni, viszont nincs tbsz hozzá.
Utalhatsz revolutról magyar brókerekhez eurót költségmentesen, dollárt meg ha szerencséd van ingyen, ha nem, akkor lehúznak 20-40 usd-dal.

(#39825) mgoogyi


mgoogyi
Topikgazda

Csekkoltátok mostanában az OTP Suprát?
https://www.portfolio.hu/befektetes/20200311/beutott-a-panik-leolvadt-az-otp-supra-nagyot-buktak-a-befektetok-418875

Olaj és részvénypiac kombó hatása:

(#39826) vnorbi válasza mgoogyi (#39825) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Na, ez szép. A napokban eszembe jutott, hogy rá kellene nézni, és megveregetni a vállam, amiért időben kiszálltam belőle. De aztán hanyagoltam, mert lehet, hogy amibe átszálltam, az még többet esett. Most már kíváncsi vagyok, este nézek egy összehasonlítást.

[ Szerkesztve ]

(#39827) zharkanyi válasza mgoogyi (#39824) üzenetére


zharkanyi
tag

Osztalék is adómentes a TBSZ-en, erről papíron ki is értesítenek.

Az más kérdés, hogy ha nem hazai papírokról van szó (pl. amerikai részvény, külföldi ETF), akkor azt ők egyből vonják és a KBC-s, vagy egyéb brókercégnél vezetett számlára már meg sem érkezik.

Ezért kell többek közt accumulating ETF-et venni, ami visszaforgatja az osztalékokat.

(#39828) Lex Icon válasza zharkanyi (#39827) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Akkor csak sikerült magaddal megbeszélni, hogy nem adómentes. :D

(#39829) Ixion77 válasza mgoogyi (#39825) üzenetére


Ixion77
őstag

Zsidaynak viszont ezt most szépen sikerült megúsznia. Eszembe is jutott ránéztem, a blogjára, van új bejegyzés. Ez a fricska különösen tetszett:

...sőt számos ország szinte bármire képtelen...

:C Vajon melyik országra gondolt a költő? ;]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#39830) zharkanyi válasza Lex Icon (#39828) üzenetére


zharkanyi
tag

Te mindenbe belekötsz?

TBSZ-en az osztalék is adómentes. PONT

Ha a BÉT-en, vagy a BÉTa piacon veszel (akár külföldi) részvényeket, akkor nincs adó az osztalékra, csak ki kell várni az 5 évet. Így korábban már kaptam magam is osztalékot, hazai és BÉTa részvények után. Nem vonték le az adót, mert TBSZ számlán voltak.
Nem a TBSZ, vagy nem TBSZ miatt kell leadózni a külföldi tőzsdéről kapott osztalékokat. Ha pl. sikerül elérned, hogy kiutalják, akkor jogszerűen tudod a részvény/ETF vásárlását követő 5. év után adómentesen kivenni az osztalékot is.

(#39831) Lex Icon válasza zharkanyi (#39830) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Akkor nézz utána, mert nem adómentes a külföldi osztalék. Korábban linkeltem egy táblázatot erről, keresd meg!
Fentebb pedig egyértelműen külföldi/US ETF-ekről beszélnek.

És igen, ha butaságot ír valaki, bele fogok "kötni".

[ Szerkesztve ]

(#39832) zharkanyi válasza Lex Icon (#39831) üzenetére


zharkanyi
tag

Meg amikor nem akkor is. Meg amikor csak véleményt ír akkor is. Meg neked kell a végső szót kimondanod egyébként is.

Maga a kijelentés akkor sem volt igaz.

(#39833) atish15


atish15
aktív tag

Van itt valakinek Otp Supra befektetése?

(#39834) mgoogyi válasza zharkanyi (#39830) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Lehet igazad van:
https://www.ersteinvestment.hu//hu/tbsz_elonyok.html

"A befektetések kamata, hozama, nyeresége, osztaléka után nem kell adót fizetni
A számlán elhelyezett befektetések hozama, kamata és a realizált árfolyamnyereség, továbbá az osztalék mentes a kamat- és árfolyamnyereség-, valamint osztalékadó alól."

Eddig úgy tudtam, hogy
- magyar részvényre semmilyen levonás nincs.
- amcsi részvények levonják a 15%-ot még ott helyben, így mivel itthon is 15% lenne, csak bevallásba kell beírni.
- egyéb részvény, ahol meg kisebb a levont osztalékadó 15%-nál, még lenne vele adókötelezettség

(#39835) mgoogyi válasza atish15 (#39833) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nekem NYESZ-en van, portfólióm 15%-a (volt még nem olyan rég.. :) ).

(#39836) Lex Icon válasza mgoogyi (#39834) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az Erste-nél hülyeséget írnak. Kell adót fizetni a külföldi után. Mivel a kifizetőnek kell levonnia, ezért vonják le az amcsik. De náluk ez 30% lenne, de ha a brókercéged igazolja, hogy te nem amcsi állampolgár vagy, hanem magyar, akkor csak a nálunk érvényes 15% SZJA-t vonják le.

"kamat- és árfolyamnyereség-, valamint osztalékadó alól."

Szerencsétlen Esrtesek azt se tudják, hogy ez a három mind ugyanaz és SZJA-nak hívják csak a jövedelem típusa más amire vonatkozik.

A KBC-nél normálisan le van írva.

Szendrei oldalán is van írás erről.

[ Szerkesztve ]

(#39837) Lex Icon válasza Lex Icon (#39836) üzenetére


Lex Icon
senior tag

(#39838) atish15 válasza mgoogyi (#39835) üzenetére


atish15
aktív tag

Na hát ma reggelre a Supra -14%-ot esett. Beszéltem egy Otp-s tanácsadóval és nem kecsegetett semmi jóval. Egyelőre nem látják hol a vége. Egy nap alatt akkorát esett a supra, hogy nem tudom az a nagyobb őrültség, hogy realizálja az ember a veszteségét, vagy a jobb reményben bízva nézze, hogy leolvad a pénze aztán majd feláll. Az a baj, hogy ilyen mérvű zuhanásnál nem a hozam kerül veszélybe hanem a tőke. Nektek mi a véleményetek?

[ Szerkesztve ]

(#39839) mgoogyi válasza Lex Icon (#39836) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Lassan lehetne az összefoglalónak egy adózás kisokos része.
Ha megírod, belepattintom. :)

(#39840) mgoogyi válasza atish15 (#39838) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Ne csinálj semmit. Ez egy hosszú távú kockázatos alap, ha megijedsz egy ekkora eséstől, akkor egy forintot sem lett volna szabad beleraknod és nem felel meg a kockázatvállalásodnak (vagy az időtávnak, amikor már szeretnél a pénzednél lenni).

A koronavírus megfogta a gazdaságot, ez hátbavágta a részvénypiacot, az olaj ára is esett, ennyi az oka annak, hogy esett az árfolyam. Ki fogja dolgozni magát.
Amikor mindenki parázik, akkor olcsóbbak a dolgok, most inkább beszállni kell, mint realizálni a veszteséget.

Milyen pénzügyi céllal fektettél a Suprába?

[ Szerkesztve ]

(#39841) Lex Icon válasza mgoogyi (#39839) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Rakd be a linkeket! Itt van még egy, amiben az említett táblázat van, csak a szocho 2019.01-től érvényes korábbi 19,5%.
Megírni nem fogom, mert nem vagyok adótanácsadó (bár ezt a részét ők se tudják többnyire), de még a NAV is ráírja az állásfoglalásra, hogy "A szakmai véleményben foglaltak nem minősülnek jogszabálynak, közjogi szervezetszabályozó eszköznek, illetve jogértelmezésnek, alkalmazásuk az ügyfelekre és a bíróságokra nézve nem kötelező."
Így nem vállalnám, hogy ez alapján adózik valaki, majd kap egy levelet a NAV-tól, amitől reszketni kezd a keze.

[ Szerkesztve ]

(#39842) mgoogyi válasza Lex Icon (#39841) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Beraktam a KBC-s linket. Az várhatóan frissítve lesz és az url sem változik.

(#39843) Oppenheimer válasza Oppenheimer (#39803) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Az durva, hogy USA-ban meg mindig alig van fertozott, es ma gyorsulva esnek tovabb az indexek.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#39844) inf3rno válasza Oppenheimer (#39843) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Van ott bőven, csak nem diagnosztizálják őket valami hatékonyan.

Buliban hasznos! =]

(#39845) Oppenheimer válasza inf3rno (#39844) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ertsd jol. Meg nincsenek orias karantenok, vagy pl altalanos veszhelyzet, mint nalunk.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#39846) inf3rno válasza Oppenheimer (#39845) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szerinted más miatt zuhan, vagy csak szimplán félnek a járvány miatt?

Buliban hasznos! =]

(#39847) Ixion77 válasza Oppenheimer (#39843) üzenetére


Ixion77
őstag

Az USA vállalatok jelentős része multinacionális. Sokkal inkább érdekli őket hogy hol és meddig lesznek lezárások, mint hogy hány fertőzött van az USA-ban. A befektetőket érdekli még őket továbbá a turizmus összeomlása, a közlekedési cégek csődjei, és a profitvárakozások visszaesése.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#39848) Lex Icon válasza Oppenheimer (#39843) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ezt én se értem, hetek óta. Az is érdekes, hogy a németeknél 1853 esetre 3 halott jut, pedig náluk vannak idősek bőven. :F

[ Szerkesztve ]

(#39849) Lex Icon válasza inf3rno (#39846) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Mondjuk azt nem látjuk, hogy az ottani média mekkora pánikot kelt. Pontosabban én nem nézem. :B
Ha már belecsaptunk, akkor némi tárgyilagosság.

[ Szerkesztve ]

(#39850) Ixion77 válasza Lex Icon (#39848) üzenetére


Ixion77
őstag

Sokáig én sem gondoltam hogy ez a vírus 2008-hoz hasonló hatással járhat, de látva a fotókat kiürült Olasz turistacélpontokról, kezdem újraértékelni a véleményem. A gazdaság >10%-át adó ágazat kvázi lenullázódása valóban durva hatásokkal jár.

Ráadásul pont az amúgy is gyenge lábakon álló olaszoknál történik ez... Én azt csodálom, hogy az Euro Stoxx 50-et nem verték még le a béka segge alá. A görög válság idejében már közismertté vált, hogy az olaszok magukkal tudják rántani egész Európát. Túl nagyok ahhoz hogy meg lehessen menteni őket.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.