Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39501) bigdady válasza szabop27 (#39500) üzenetére


bigdady
nagyúr

És mi lesz ilyenkor az ügyfélkapussal?

(#39502) mgoogyi válasza mm00 (#39499) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Szerintem igen.

(#39503) akela91 válasza aujjobba (#39494) üzenetére


akela91
addikt

Vésztartalékot nem bántanám. 6 Havi vésztartalékot likviden célszerű tartani a legminimálisabb kockázat mellett(MÁP+ okés ilyen szempontból). Egy indexkövető ETF-be való beugrás nem számít likvid tartaléknak(nekem), mert ha bezuhan, és pont kell a pénz, nem tudsz várni vele x hónapot, x évet, hogy korrigáljon.

[ Szerkesztve ]

(#39504) agabe válasza bigdady (#39501) üzenetére


agabe
addikt

Azt törlik, mert látjak ha már megnyitottad személyesen.
Kapsz róla értesítést és kész.

(#39505) Kobe


Kobe
veterán

Kezd eleg csunya lenni a korrekcio, ahogy nezem nagyobb *kinai cegek papirjai 15% minusz.....
Zsiday is irt egy erdekes elemzest a sziturol

[ Szerkesztve ]

(#39506) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Na belevettem, ritkan esik ilyen szepet.
https://www.investing.com/etfs/ishares-msci-world---acc?cid=47285

Ha esik tovabb akkor veszek meg. :C

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#39507) Ixion77 válasza Kobe (#39505) üzenetére


Ixion77
őstag

Kár, hogy arról nem írt hogy szerinte milyen befektetői magatartás a megfelelő ilyen helyzetben.
Szerintem az már hetek óta egyértelmű hogy ebből világjárvány lesz. Viszont maga a vírus alig veszélyesebb mint egy komolyabb influenzajárvány - ami a hírekbe is alig kerül be, nemhogy a tőzsdét aggasztaná. A fő problémát nem a vírus okozza, hanem a pánik. A vezetők túlkapásai, illetve az átlagember félelme. Viszont nem fog elhullani az emberiség 10%-a, nem fognak tönkremenni a gyártósorok. Tehát ahogy Zsidai is írja, gyorsan jön a vírus, lesz pánik, aztán meggyógyulnak az emberek, kisüt a nap és minden megy tovább ahogy eddig. A tőzsde beszakad, aztán ugyanazzal a lendülettel helyre is áll. De vajon mekkora szakadás lesz, mikor kell beszállni? Ezt nem lehet tudni, ezért én minden komolyabb eső napon vásárolgatok. Minél nagyobb az esés, annál nagyobb tételben. Ezzel persze egyre nagyobb bukóban leszek mindaddig, amíg az alját el nem érjük. Aztán meg majd kiderül hogy azon túl még meddig.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#39508) emvy válasza Ixion77 (#39507) üzenetére


emvy
nagyúr

> Viszont maga a vírus alig veszélyesebb mint egy komolyabb influenzajárvány - ami a hírekbe is alig kerül be, nemhogy a tőzsdét aggasztaná. A

Ez tevedes, marmint ketto tevedes:
- joval veszelyesebb
- az influenzajarvany is ugyanugy aggasztja a tozsdet, csak az mar be van arazva (hiszen tudjuk elore, h mennyien fognak kb. meghalni evente)

> A tőzsde beszakad, aztán ugyanazzal a lendülettel helyre is áll.
Ezt nem mondta senki (azt, h helyreall).

Egyelore meg nincs panik, szoval lehet, h meg messze az alja :)

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#39509) Ixion77 válasza emvy (#39508) üzenetére


Ixion77
őstag

Lehet :) Bevallom őszintén, én a 2008-as crach-ot is masszívan alábecsültem.

Végül is kétségtelen hogy 1% halálozási arány kb. tízszerese az influenza 0.1%-ának. De majd meglátjuk hogy mennyire fog tombolni a vírus amikor a lakosság világszerte betojik annyira hogy elkezdjen odafigyelni a védekezésre, valamint megérkezik a nyári meleg. Kínai példa alapján úgy tűnik, hogy főleg az előbbinek megvan a hatása. Bár azt mondják hogy a karanténok meg intézkedések miatt lassult le a terjedés arrafelé, én úgy gondolom hogy a valós ok az, hogy mocskosul nem akarja senki elkapni.
A papírgyárak közül amelyikek tudnak arcmaszkot gyártani nagy tételben olcsón, azok jól megszedhetik magukat. Vajon az ÁNY köztük van?

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#39510) dugynok válasza Ixion77 (#39509) üzenetére


dugynok
senior tag

Àny semmi ilyesmivel nem foglalkozik, nem is papìrgyàr...

[ Szerkesztve ]

(#39511) Kobe válasza Ixion77 (#39507) üzenetére


Kobe
veterán

Nekem inkabb az otlik szembe, hogy azok a cegek is melyrepulesben vannak, amelyik tudasalapu, tech cegek es a vallalati kulturaja a vilagjarvany szintu rizikokat mar jo 20 eve atlepte, flexi munkaidovel, home officeal, agilis modszerekkel, follow the sun munkabeosztassal

Pl egy Maersk fele logisztikai ceget es egy olajvallalatot megertek h esik, ha beteg a munkavallalo, nem lesz aki termeljw a hordot es vezesse a tankert, de egy google pl ahol a programozo otthonrol home officebol nyugodtan allitja elo az immaterialis javakat, az mar erdekesebb....

(#39512) Ixion77 válasza Kobe (#39511) üzenetére


Ixion77
őstag

Igen, én is olyanokat veszek, bár felek hogy nem értem az összefüggéseket. Pl. Miért esnek a kártyatársaságok? Visa-val fizet otthonról is mindenki. NFLX-nek is szárnyalni kellene, még adatközpontos és kommunikációs cégeknek. De most még pánik van, minden esik. Majd ha kicsik lenyugszanak a kedélyek, elkülönülnek.

U.i.: kaszinóknak még zuhanni kellene, de nem teszik

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#39513) #95561216 válasza Ixion77 (#39509) üzenetére


#95561216
törölt tag

Egyelőre annyi biztos, hogy a validált, már lezárult esetek 9-10%-a halállal végződik, 20% pedig gépi lélegeztetésre szorul (ezenken az eseteknek a fele végződik halállal). Ebből az is következik, hogy amint nem egy-egy gócpont lesz, ahova máshonnét át lehet csoportosítani eszközöket és személyzetet, a halálozási arány is meg fog duplázódni, mert mondjuk Magyarországon 100 ezer validált fertőzöttre sem fogsz 20 ezer lélegeztetőgépet találni.

A 1-2-3%-os számok úgy jönnek ki, hogy a még folyamatban lévő eseteket is beleszámolja. Az pedig egyelőre csak hasraütés, hogy hány eset nincs regisztrálva az enyhe lefolyása miatt, jelenleg az az "educated guess", hogy az esetek harmada kerül orvoshoz.

(#39514) zharkanyi válasza #95561216 (#39513) üzenetére


zharkanyi
tag

Bocs, de hogy is hívnak? Odáig tudom, hogy "Prof. Dr." :)

Az aláírásod mondjuk sejteti, hogy nagy szaktekintély vagy a különféle elhalálozási módok területén.

Ne kezdjük már itt is a tőzsdét nem érintő koronavírusos témákat tárgyalni.Megszakérted itt nekünk, hogy a 2% nem is annyi, hanem 10% és majd 20%. Maradjunk a gazdasági vonatkozásnál. Jósolj ugyanígy kérlek a részvényindexekkel kapcsolatban. Ott már megszoktuk, hogy fogalmunk sincs mennyi lesz az annyi.

(#39515) #95561216 válasza zharkanyi (#39514) üzenetére


#95561216
törölt tag

Lehet, hogy neked valami varázslatnak tűnik egész számokból százalékot számolni, de nem akkora ördöngősség :D Tessék, adatok.

Csökkent az arány mióta legutóbb néztem, 8%-os halálozás, 18% kritikus állapotban. Mennyi lélegeztetőgép van itthon, hogy a kritikus esetek felének legyen esélye a túlélésre?

(#39516) zharkanyi válasza #95561216 (#39515) üzenetére


zharkanyi
tag

Na ja. A tőzsde is pont így működik. P/E, tegnapi és mai árfolyam, 200 napos átlag... Pontosan lehet tudni mi lesz, ha használod a képleteket. Aztán persze legtöbbször nem jön be, de előre nagyon okosan lehet elemezni.

Miért feltételezed, hogy lélegeztetőgép kell minden kritikus betegnek? Miért gondolod, hogy enélkül nincs esély a túlélésre? Miért gondolod, hogy a teljes esetszámból a még nem gyógyultak aránya egyezik a már meghaltak/gyógyultak arányával. Fogalmunk sincs a 78ezer fő mekkora része van túl a nehezén, mekkora része tünetmentes megfigyelés alatt. Mennyi lehet az orvoshoz nem forduló betegek száma (gyenge tünetek, de fertőznek)...

Ez olyan, mint ha azt mondanám, hogy májusra vége az egésznek, mert jön a jóidő és onnantól vége az influenza szerű betegségeknek.

Feltételezések. Pont mint ha egy tőzsdei árfolyamot próbálnánk megjósolni.

(#39517) #95561216 válasza zharkanyi (#39516) üzenetére


#95561216
törölt tag

"Na ja. A tőzsde is pont így működik. P/E, tegnapi és mai árfolyam, 200 napos átlag... Pontosan lehet tudni mi lesz, ha használod a képleteket. Aztán persze legtöbbször nem jön be, de előre nagyon okosan lehet elemezni."

Nem, ez nem tőzsde.

"Miért feltételezed, hogy lélegeztetőgép kell minden kritikus betegnek?"

Nem feltételezem.

"Miért gondolod, hogy enélkül nincs esély a túlélésre?"

Édesf****omb****g :C

"Feltételezések. Pont mint ha egy tőzsdei árfolyamot próbálnánk megjósolni."


Szalmabábbal vitatkozol. Idézem, hogy mit írtam:

"Egyelőre annyi biztos, hogy a validált, már lezárult esetek 9-10%-a halállal végződik"
"Az pedig egyelőre csak hasraütés, hogy hány eset nincs regisztrálva az enyhe lefolyása miatt, jelenleg az az "educated guess", hogy az esetek harmada kerül orvoshoz."

Magyarán arról írtam, ami jelenleg biztos, ez adja meg a halálozási arány felső határát, de hangsúlyozottan olyan körülmények között, amikor a legtöbb betegnek jut megfelelő ellátás.

Azt lehet mondani ex-has, hogy az esetek tizede van annyira súlyos, hogy orvoshoz kerüljön, ezért később fog kiderülni, hogy valójában 1% a halálozási arány. De éppen ez az ami feltételezés. Viszont ha azt mondod, hogy x%, mert az összes esetből ennyi halt meg, az módszertani hiba.

(#39518) csabi94


csabi94
őstag

Sziasztok!

Elnézést az offért, de olyan jellegű problémával állok szemben, amiben lehet, hogy innen valaki tud segíteni.

Párommal egy üzletkötőnél kötöttünk Fundamenta lakáskassza szerződést, és annyira belelendültünk, hogy 4 kötvény lett belőle. Aznap este nagyon büszkék voltunk magunkra, milyen szorgosan, takarékosan gondolkozunk. Másnap reggel jöttek a kételyek: bizonytalan munkahely, korona vírus, gazdasági válság, család bővülés, egyéb okok: mi van, ha nem tudjuk majd fizetni? Úgy döntöttünk, hogy a 4 kötvényből egyet nem indítunk el. Igen ám, de már megtörtént az utalás, a számlanyitási díjjal együtt.

Hosszas huza-vona után, 2 nap alatt sikerült az üzletkötővel megértetni, hogy elhatárolódunk attól, amit szeretne (tartsuk meg, ha nem tudjuk fizetni majd csökkentjük, stb. stb. -> nyilván fontos a jutalék), nagy nehezen küldött nekünk egy nyilatkozatot, melyben mi arra kérjük a céget, hogy szűntessék meg a kötvényt, ugyanakkor elismerjük, hogy tudomásunk van arról, hogy ilyenkor a számlanyitási díj nem jár vissza, de kérjük a szolgáltatót, hogy azt szíveskedjen a részünkre vissza szolgáltatni. Ez állt a nyilatkozatban.

A konkrét kérdés: tudtok-e bármilyen infót arról, hogy meddig jogosult az ügyfél elállni, illetve milyen esetben jár vissza a számlanyitási díj?

(#39519) Golyobis


Golyobis
aktív tag

Úgy látom az olaj nagyot esett, arra gondoltam hogy megérné bevásárolni. Ez milyen formában éné meg? ETF, certifikát, bányarészvény, esetleg finomított termékek, vagy amit abból előállítanak?

Ha lenne kereskedés még ma vennék.

(#39520) zsero


zsero
aktív tag

Sziasztok, azzal kapcsolatban kérdeznék, hogy tudom hogy a világ összes létező tőzsdei tanácsa azzal kezdődik hogy esésben sosem adunk el, és az egész a pszichológián múlik.

De nem értem, hogy ebben az esetben miért nem logikus hogy eladom az összes részvény alapú ETF-em, és cash-ben kivárom a vírus lefolyását és amikor minden megnyugszik akkor ismét megveszem azt ami részvény alapú volt (MSCI World, MSCI Min Vol, APPL).

Lehet kihagyok belőle egy nagyon gyors emelkedést, nem leszek ott egy +10%-nál, ez OK. De viszont megúszom a teljes pánikolás láthatalan zuhanását, mert kiszállok belőle mondjuk holnap.

(#39521) Lex Icon válasza Golyobis (#39519) üzenetére


Lex Icon
senior tag

(#39522) Golyobis válasza Lex Icon (#39521) üzenetére


Golyobis
aktív tag

Nagyon távol áll tőlem hogy kijelenthessem magamról hogy bármiféle technikai elemzést képes lennék véghezvinni, de úgy egyszerű parasztésszel ránéztem a chartra, és azt láttam hogy ez bizony egy hullámvölgy, és elég közel vagyunk korábbi mélypontokhoz.

Pont azért veszek most mert most olcsó, ha véget ér a hisztéria, majd felmegy :)

(#39523) VirsLee válasza csabi94 (#39518) üzenetére


VirsLee
őstag

Mikor kötöttétek? Ha mostanában, úgy már nem jár rá adótámogatás, szóval a legbölcsebb dolog mind a négyet megszüntetni és elkezdeni utána olvasni a témának. Ha jót akarsz magadnak kerülsz minden olyan terméket, amit üzletkötő értékesít.

(#39524) Ixion77 válasza zsero (#39520) üzenetére


Ixion77
őstag

Azért, mert sosem tudhatod hogy hol van az alja, mikor fordul, meddig megy. A nehéz rész éppen az hogy elfogadod hogy nem tudsz semmit.
Nincs optimális út, nincs jó megfejtés, nincs józan logika, semmi. Bármi pont annyira történet meg, mint az ellenkezője. Mintha logikát próbálnál találni a rulettre a kaszinóban.
Mindazonáltal ha te attól jobban érzed magad, adj el amikor úgy érzed, aztán vegyél majd vissza amikor úgy érzed. Talán szerencséd lesz.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#39525) Lex Icon válasza zsero (#39520) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Amikor "minden megnyugszik", akkor már elkéstél, mert magasabban lesz az árfolyam, mint amikor te kiszálltál.

hogy a világ összes létező tőzsdei tanácsa azzal kezdődik hogy esésben sosem adunk el

Ez nem egészen így van. Ha tudod, hogy lesz lentebb és akkor visszaveszed, akkor nyerhetsz rajta. Persze tudni nem tudhatod, legfeljebb hiszed/sejted/valószínűsíted/gondolod/...

Az ilyen hirtelen eséseket sok esetben hirtelen emelkedések szokták követni, amihez résen kell lenni, mert lemaradsz róla és szomorú leszel.
Az is szokatlan, hogy egy járvány miatt ekkora esést produkálnak a tőzsdék, mert a korábbiak nem voltak ilyen mértékűek (videó). Persze manapság már más a tőzsdézés, sokkal több olyan kisbefektető is eléri, akiket nem a tudás vagy a józan ész vezérel, hanem a pánik. Lásd: maszkok.

(#39526) Lex Icon válasza Ixion77 (#39524) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Egy dologra azért mindig lehet számítani: a tömeghisztériára.
Már épp írni akartam, hogy az amcsiknál hogy lehet ilyen alacsony a fertőzés, amikor ők röpködnek a legtöbbet a világban meg az országban is. Aztán beindult náluk is a lavina. S&P500 most: 2948.

[ Szerkesztve ]

(#39527) zsero válasza Lex Icon (#39525) üzenetére


zsero
aktív tag

Szerintem pont ez a pánik ami érdekes. Igaz nem rég óta figyelem a tőzsdét, de egyelőre mindenhol ezt a tömeg hype-ot meg tömeg-pánikot látom. Mindenki ráugrott a TSLA-ra, most mindenki elad mert itt a világ vége.

Hiába gondolkodhatom másképp, ha ennyire birkaként mozog a piac akkor lehet tudni hogy ez még biztos fog esni, ugyanúgy ahogy a TSLA-nál is lehetett sejteni hogy ha eléri a 420-at akkor nem fog megállni (ennek ellenére nem vettem és nem is veszek TSLA-t mert spekulációnak tartom).

[ Szerkesztve ]

(#39528) csabi94 válasza VirsLee (#39523) üzenetére


csabi94
őstag

Kedden. A megszűntetéskor elvész vajon a számlanyitási díj?

Köszönöm a segítséget!

(#39529) zsero


zsero
aktív tag

Tömeghisztéria új szakasza amikor a ZOOM tickert veszik ZM helyett az emberek, ami egy tönkrement cég teljesen elértéktelenedve. Egy nap alatt fel is ment 30%-ot, csak ezért.
https://www.marketwatch.com/story/this-stock-has-scored-the-biggest-boost-from-the-coronavirus-outbreak-but-the-company-has-been-out-of-business-for-years-2020-02-27?mod=mw_quote_news

(#39530) section9 válasza zsero (#39529) üzenetére


section9
őstag

Ez a ZOOM IPO alatt is ugyanigy volt. Volt par haverom aki bevasarolt elotte es tok jot kaszalt rajta. :)

(#39531) torma99


torma99
aktív tag

Én kisbefektető vagyok, de pénteken, illetve hétfőn, amikorra teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy itt elindul a szánkó eladtam mindent. Miért? Mert teljesen okénak tartottam azt a hozamot, amit eddig a befektetésen realizáltam, ugyanakkor a jövőre nézve 2020 egyelőre nem fest túl rózsásan, így zsebben a pénz. Ha most ülök az esésben és várok, nem vagyok likvid, a saját értékelésem alapján nem lesz V felpattanás, ha lesz is tisztában vagyok vele, hogy nem biztos, hogy tudok jókor vásárolni, de most nem azt nézem, hogy X% mínusz és majd normalizálódjon a helyzet, hanem történhet bármi, aztán majd meglátom.

Ez nekem olyan volt mint a TSLA rali. Azt is kvázi megírták a neten, hogy lesz, a kérdés csak az volt, hogy mekkora roham. Persze voltak zsigerből károgók magyar és angol nyelvterületen is, de az is ilyen még a hülyének is bele lett rágva a szájába, hogy lehet kiugrás. (Jó hírek a 3-as gigáról, akkutechnológia, felvásárlások, eladási eredmények N+NL, persze én sem számítottam ott sem 100+%-ra csak 10-20-ra, de egyszer lehet az embernek szerencséje is)

(#39532) zharkanyi válasza zsero (#39520) üzenetére


zharkanyi
tag

Gondolkodj úgy, hogy te is egy láncszem vagy a rendszerben és a többiek is pont ugyanolyanok, mint te. (nem így van, mert vannak nagy halak is, de a lényeg, hogy része vagy a rendszernek)

Szóval az esés pont miattad, miattam és mindenki más miatt van, mikor esik a tőzsde. Mert eladunk. Volt aki elsőnek adott el, volt aki most 10% bukóban és ha mondjuk a teljes esés brutális 50% lesz, akkor olyan is lesz aki a legalján ad el.

Ugyanez van felfelé. Lesz a "láncszemek" közül olyan aki még az esésbe belevesz mondjuk most -10%-on , lesz olyan aki -50%-on, de a legtöbben már az emelkedő szakaszban fognak vásárolni, mert akkor lesz az igazi fordított pánik. Amikor mindenki attól fél majd, hogy lemarad. Nem a legalján, nem közvetlen fölötte, hanem "amikor már biztos".

Ugye azt se tudjuk, hogy mi lesz a koronavírus ügy vége, mi lesz a pánik vége és leginkább azt nem, hogy a tőzsde egy alacsonyabb szintre, ugyanide, vagy magasabbra fog visszatérni.

Feltételezve, hogy ugyanide tér vissza ez az egész eladunk és visszavesszük egy 0 összegű játék (mínusz a brókerdíjak miatti veszteség). Magyarul a láncszemeknek a végén pont annyi pértékű befektetése lesz, mint az egész pánik előtt volt. Az, aki szerencsés volt és jól kapta el a dolgokat nyer, de a másik meg pont ugyanannyit veszít.

A fentiekből következik, hogy az egész ügy után az lesz 0%-on aki nem csinált semmit. 50%-os kilengés esetén pedig a többi lánszem lesz -50% és +50% között valahol.
Ha te ebből jól akarsz kijönni, akkor okosabbnak kell lenned, mint a piac. Hát ez ugye többnyire nem a kishalaknak szokott sikerülni, de persze van kivétel.

Sok a forgatókönyv, amivel veszíthetsz, de nem tudjuk mi az. Eddig van 10% mínusz. Mi van ha épp ez az alja és te most szállsz ki?

Van aki amúgy belevesz a -7%-ba, mint pl. én. Benne van a pakliban, hogy még -43%-ot ki kell ülnöm, de (újfent feltételezve), hogy a piac visszatér az eredeti szintjére én pont 7% pluszban leszek.

(vagy nem; lehet 10 évig nem megy fel a korábbi szintekre a tőzsde; bármi lehet)

(#39533) Oppenheimer válasza zharkanyi (#39532) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Én beleveszek ma is. Az aranyat adom el ami +20%-ban van jelenleg, és ez a kör abból megy. Ha esik tovább, akkor van még egy kis pénzem frissen, azzal is beleveszek. Ha esik még tovább, akkor lesz még egy utolsó vásárlási köröm következő hét után. Aztán megveregetem a vállam és kiülöm az 50% bukót. :))

Szerény véleményem a helyzetről: A világgazdaság nem fog recesszióba kerülni emiatt, lassulni fog. Pár hónap és minden jó lesz, az indexek újra magasan lesznek, és panaszkodunk majd hogy milyen drága. És persze elkezdünk parázni az amerikai elnökválasztástól. :P

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#39534) Ixion77 válasza Oppenheimer (#39533) üzenetére


Ixion77
őstag

Csak hogy ne ülj olyan nyugodtan: én ugyanezt teszem. És ha még kellően sokan teszik ugyanezt, az azt jelenti, hogy az igazi esés majd akkor fog elkezdődni, amikor a mi pénzünk elfogyott. Csak hogy nekünk is kellően fájjon :)

Persze senki ne vegye iránymutatónak amit mi teszünk. Ez csak "jóslás", mi ugyanúgy nem tudjuk mi lesz mint bárki más. Talán már túl is vagyunk az esés javán. Talán még el sem kezdődött az igazán durva rész. Talán visszapattan pár héten belül. Talán 20 év múlva sem lesz újra ott ahol mi vettünk. Talán egy hónap múlva elvisz a vírus, és nekem már mindegy lesz. A tőzsde ilyen. Mindig azt teszi ami a legtöbbeknek fáj.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#39535) aujjobba válasza Oppenheimer (#39533) üzenetére


aujjobba
addikt

Nekem is ez a tervem, hétfőn vettem, ma is fogok, jövő héten fizetés után is fogok.
Bár én hosszú távra tervezek, nem akarok hozzányúlni évtizedekig.
Jó lenne tudni hol az alja, de addig is talán ez a stratégia kicsit átlagolja a veszteséget/nyereséget.

(#39536) emvy válasza Oppenheimer (#39533) üzenetére


emvy
nagyúr

Az nem probléma, h esetleg liquidity trap lesz, és a központi bankok nem tudnak bedobni új stimulust?

Én inkább a recesszióra tippelek, legalábbis lassú visszamászásra. Ezért sem aggódok, hogy "nem kapom el az alját". Annyit tudtam tenni a dologért, hogy 913-on kiszálltam a TSLA 1/3-ából, 830-on meg a másik 1/3-ból. A maradék 1/3 meg zuhan :DDD

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#39537) Oppenheimer válasza emvy (#39536) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nem probléma, ez olyan pénz amihez 20 évig nem akarok nyúlni. Persze szomorú leszek hogy nem jókor vettem, de a végén úgyis pluszban jövök ki belőle.

Amúgy FED tud kamatot csökkenteni még. QE-t is tudják még jobban tolni ész nélkül. 😃

Más:
Még az kéne hogy a közel-keleten orosz-török konfliktus legyen és 4 millió menekült elinduljon Európa felé. Na akkor hülyeség volt most venni, meg kellett volna várni hogy vér folyjon. :U

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#39538) Ixion77 válasza Oppenheimer (#39537) üzenetére


Ixion77
őstag

Szerintem még koronavírus ügyben sem folyik vér az utcán. Azt majd arról lehet felismerni, hogy mindenkin szájmaszk lesz mindenhol. A karanténokat feladják mert már hiábavaló lesz ha bárki bárhol lehet fertőzött. Az óvodákat, iskolákat újranyitják, a gyárakat újraindítják mert már nem oszt, nem szoroz hogy ott is terjed-e vagy csak mindenhol máshol.
Ezért én egyelőre csak nagyon visszafogottan vásároltam.

Viszont ez hosszabb távon komoly lobbierőt adhat az egészségügyi beruházásoknak. Kérdés, hogy ezt hogy lehetne jól megjátszani a pénzpiacon.

(Abban is reménykedjünk, hogy nem mutálódik el ez a vírus valami igazán durvává. Léteznek kórokozók amik nem 1-10% halálozási arányúak, hanem 90+. Rég bent van ez a lehetőség a világvége forgatókönyvek közt.)

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#39539) Lex Icon válasza zharkanyi (#39532) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ezt a "0 összegű játékot" korábban megbeszéltük, hogy nem így van a tőzsde esetén még korrekció/pánik esetén se, nem kellene terjeszteni! Nem kezdeném újra a vitát, olvass vissza!

Ha te ebből jól akarsz kijönni, akkor okosabbnak kell lenned, mint a piac. Hát ez ugye többnyire nem a kishalaknak szokott sikerülni, de persze van kivétel.

Ez a hosszútávú befektetésre és stratégiákra vonatkozik nem egy pánikhelyzetre, amikor némi tanulással és tapasztalattal okosabb tudsz lenni a piacnál. Lásd az előző hozzászólásokban a kollégák különféle stratégiáit, amit leírtak.

(#39540) Kobe válasza Ixion77 (#39538) üzenetére


Kobe
veterán

Aruhazakban idehaza par helyen mar most uresek a lisztes es cukros polcok..... Kezfertotlenitot mind elvittek, van olyan ceg amelyik mar kinjaban a feluletfertotlenitoket veszi kezfertotlenito helyett a beszallitoitol...
Csaxolok

(#39541) #95561216 válasza Ixion77 (#39538) üzenetére


#95561216
törölt tag

"Viszont ez hosszabb távon komoly lobbierőt adhat az egészségügyi beruházásoknak. Kérdés, hogy ezt hogy lehetne jól megjátszani a pénzpiacon."


Sokkal inkább Kína kaphat egy újabb nagy pofont, nem feltétlen azért, mert "jajj onnét indult a vírus", sokkal inkább azért, mert teljes iparágak függenek attól*, hogy egy-egy tartományban mi történik. Szerintem be fog indulni egy diverzifikáció, a kereskedelmi háború, a robotizáció és a globális felmelegedés (a hosszú szállítási útvonal szennyezése egyre jobban fog latba esni a már nem is olyan olcsó munkaerővel szemben) is ebbe az irányba hat.

A turizmussal is kezdeni kell valamit, itt a vírus gyors elterjedése mellett szintén érv a szén-dioxid kibocsátás, valamint sok helyen a turistacélpontok végzetes túlzsúfoltsága. Kabaré, hogy az európai gazdaságban nincs elég munkaerő, mert milliók mosogatnak a városokat telezsúfoló turisták után. Állami szinten kellene megdrágítani az EU-n kívüli turizmust (pl drága turistavízumokkal), hogy ne filléres csoportos utazókkal legyen tele Európa, hanem kevesebből kell több bevételt elérni.

*Például tavaly év végén bejelentett Dell több új monitort is. A január 6-án megjelenő pár nap után kapható volt itthon, a január 30-i eresztés meg még külföldön sem. Hubeiben gyártják az LCD panelek kb 60%-át.

(#39542) Lex Icon válasza Ixion77 (#39538) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Jaj. Oppenheimer a tőzsdén folyó "vérre gondolt", szerintem.
A hivatalos szervek szerintem nem osztják a járványokra vonatkozó stratégiai elveidet. Olyan nem lesz, hogy mindent elengednek, mert úgyis mindegy. Ha kell országos szintű karantént is meg tudnak oldani kijárási tilalommal és katonasággal, rendvédelmi erőkkel, ahogy Kínában is csinálták. A bolygó ezen felén a demokrácia "szentsége" miatt nem lépnek ilyen határozottan fel.
A világméretű magas halálozási vírusjárványról linkelhetnél valami hivatalosat, mert úgy tudom, a gyilkos, erős vírusok pont azért nem tudnak elterjedni, mert a túl rövid lappangási idejük miatt nem "jutnak messzire".
Szóval a saját anyagi érdekeid miatt nem kellene fokozni a pánikot még ily' kis méretben se! :U

(#39543) Oppenheimer válasza Ixion77 (#39538) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Vírusok nem mutálódnak tömegpusztító fegyverré... Mindig a kisebb mortalitás felé tendálnak, mert Darwin. Ez az érdekük.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#39544) zharkanyi válasza Lex Icon (#39539) üzenetére


zharkanyi
tag

Már megint nem értünk egyet, de úgy tűnik ez állandó itt.

Több peremfeltételt beleírtam, hogy melyek teljesülése esetén lehetne teljesen 0 összegű játéknak tekinteni. Van még ezen felül is. (pl. légitársaság kontra, gyógyszeripari vállalkozás másképp jönnek ki a válságból)

De akkor beszéljünk konkrétumokról? Te így -10% környékén mit csinálnál?
Azt azért lásd be, hogy mind a beleveszek, mind a mindent eladok stratégiával lehet bukni és nyerni is. Nem lehet azt kijelenteni, hogy "igen, jó ötlet most kiszállni és majd később visszavenni a részvényeket, ETF-et..."; ahogy azt sem, hogy "most kell belevenni, hisz már zuhant 10%-ot, legalább annyival olcsóbban veszem".

Mindkettő indokolható lépés jelen esetben. Nem tudjuk előre, hogy mi a jó lépés most.
Az tűnik a legbiztosabbnak, hogy aki 10-20 évre tervez az ne ugráljon ki és be, hanem üljön ki lejtmentet, emelkedést egyaránt. Más a kérdés, ha valaki épp 20 éve benne ül és épp idén megy nyugdíjba, vagy venne családi házat...

(#39545) Lex Icon válasza zharkanyi (#39544) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Te így -10% környékén mit csinálnál?

Mi 10%? :F

Nem írtam konkrét stratégiát erre a helyzetre pont azért, mert mindenkinél más lehet vérmérséklettől, tudástól, tőkétől, jelenlegi pozícióktól és még rengeteg dologtól függően.
És nem is lehet konkrét tutira működő módszert mondani, ilyet nem is állítottam, sőt...
És pont emiatt a vedd meg és tartsd technika sem tuti, azon is lehet bukni akár 20 éven át is. Link.
Sokan nem értik, hogy a statisztika mit jelent, hogy a 80-90% esély nem azt jelenti, hogy nem lehet rajta bukni. A "guruk" sem azért nyernek, keresnek sokat (már amikor), mert tudják mikor mi lesz, hanem azért mert tudják, hogy a nagyszámok törvénye alapján megfelelő stratégiával több lesz a nyertes pozíciójuk, mint a vesztes. Pont mint a rulettben a bank szerepe, aki mindig nyer, pedig a rulett szerencsejáték.

Egyébként ha tippelnem kell, akkor még várok az amcsik pánikrohamára, mert náluk még most fog beindulni a járvány. Az EU-ban pedig még komolyodhat a helyzet. A közel-keleten meg kibukhatnak titkok (Irán).
Persze ez se tuti.

[ Szerkesztve ]

(#39546) Kobe válasza Lex Icon (#39545) üzenetére


Kobe
veterán

Etf eket nem neztem, de a nagyobb, fajsulyos cegek mindegyike mar 15% feletti minuszban jar, van amelyik boven 20%+

Ha ezen amcsik loknek meg egy panic sellt, akkor az mar elegge krach...

(#39547) zharkanyi válasza Lex Icon (#39545) üzenetére


zharkanyi
tag

10% ? - Eddig egy S&P500, vagy MSCI World kb. 10% körül esett 1 hét alatt. (kb. az eddigi tetőről)

Ha te se tudod (én se mondtam, hogy tudnám), hogy mi a jó vétel jelen helyzetben, akkor miért nem arra reagálsz, ami az eredeti kérdés volt:

"De nem értem, hogy ebben az esetben miért nem logikus hogy eladom az összes részvény alapú ETF-em, és cash-ben kivárom a vírus lefolyását és amikor minden megnyugszik akkor ismét megveszem azt ami részvény alapú volt (MSCI World, MSCI Min Vol, APPL)."

Én erre reagáltam. Ezt játszani vagy bejön, vagy nem. Lesz akinek összejön, lesz akinek nem. Akinek összejön az jobban jár, mint ha kiülte volna eladás-vétel nélkül, míg aki nem az veszít az ügyön. Pl. magasabban ad el, mint amin vissza tudja venni.

Ha az alap startégiája a buy&hold és ebbe akar beleügyeskedni az ember az nem jó ötlet. Én ennyit akartam mondani.
Rengeteg más helyzet van. Ha most tavasszal házat akar venni, akkor nyiván mást kell tenni, mint ha 30 év múlva élvezni belőle a nyugdíjas éveket.

(#39548) Ixion77 válasza Lex Icon (#39542) üzenetére


Ixion77
őstag

Úgy látom, a piac a te verziódat árazza: masszív karanténok, lezárások, bezárások, ellátási láncok leállása.
DAX -5% egy nap alatt? Yikes!

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#39549) peppe79 válasza Kobe (#39540) üzenetére


peppe79
senior tag

Mert a veszélyeztetett csoport megrohamozta az üzleteket. Persze, egy egészséges ember is ugyanúgy belehalhat, sőt: az egy évtizeddel ezelőtti H1N1 járvány idején, meglepő módon, a vírus okozta elhalálozottak között, igen magas volt a fiatal -, egészséges emberek aránya. Akkoriban ez a tény váltott ki a legtöbb emberből pánikot, nem pedig az, hogy idehaza 130 halálos áldozata volt a kórnak. A mostani koronavírus esetében viszont nem ők az igazán veszélyeztetettek, hanem az idős -, a legyengült szervezetű, vagy mindenféle alapbetegséggel küszködő emberek.
A nejem, aki negyven évesen túl van egy infarktuson, emellett cukorbeteg, pajzsmirigybeteg, meg mindenféle nyavajája van, lassan egy hónapja nem képes kikecmeregni egy vírusos tüdőgyulladásból. Alig van hangja, Axahalert, meg mindenféle sz@r szteroidot kell szednie, mert fulladozik. És ez nem egy világméretű járvány következménye, hanem egy teljesen "hétköznapi", szezonális vírusé. Én is elkaptam, de közel egy hét alatt leküzdöttem, mindenféle gyógyszer nélkül.

Amiről a híradások nem szólnak - mivel nincs akkora visszhangja, mint egy ilyen világméretű járványnak -, hogy Magyarországon, az ilyen szezonális influenza következtében is halnak meg emberek minden évben. Érdekes módon, mégsem uralkodik el a pánikhangulat, nem veszi fel a teljes lakosság a védőoltást, nem spájzol be vitaminokból, kézfertőtlenítőkből, nem kerüli a közösséget.
Nem azt mondom, hogy jelen esetben legyintsünk az egészre, és hogy nem jó dolog, ha óvatosságra intik az embereket, vagy ha nem fordítunk elég figyelmet a megelőzésre (a nejem is rész vesz most egy felkészítő tanfolyamon, mivel egészségügyi dolgozó). De azért ne keltsünk már pánikhangulatot (lásd: média), ne zárjunk be uszodákat, és ne vizionáljunk a katonaság által őrzött karanténokat, ahol kaja híján éhenpusztulnak az emberek.

[ Szerkesztve ]

(#39550) Oppenheimer válasza Ixion77 (#39548) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Elég kemény. Törökország pedig elengedte a 4 millió menekültet. Ezt is árazni kell.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.