Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26701) Stanlee


Stanlee
őstag

@axioma: Elnezest, nem teljesen egyertelmu a hozzaszolasom a terminal uzemelteto/kereskedo/automata uzemelteto altal felajanlott konverziot illetoen. A DCC termeszetesen a vasarlonak hatranyos, de szerintem onnantol kezdve, hogy valaki felajanlja nekem, hogy nagylelkuen a szamlam penznemere konvertal a bankom helyett, na ott mindenkinek be kellene, hogy ugorjon, senki nem fog ingyen es bermentve ilyen szolgaltatast adni es csak le akarnak huzni. Innentol pedig alap, hogy az adott orszag penznemeben tortenjen a terheles, ahonnan majd a kartyakibocsato konvertal a sajat arfolyaman keresztul abbol meg a szamlavezeto bank a sajat arfolyaman valt a szamla penznemere. Engem is szivattak meg Angliaban egyszer egy ilyen atvaltassal, ha az ember nem tudja mit makog a masik oldal, gyorsan ranyomja a yes-t, aztan csak nezi a szamlakivonaton, hogy mi a szosz es anyazik nagyokat.

@Novics: Ez nem ennyire egyszeru. Van ugy, hogy a bank a szamla penznemeben szamol el a kartyakibocsatoval, de az is lehet, hogy az elszamolas HUF, EUR es USD alapon megy. Sajat tapasztalat alapjan kulfoldi vasarlas eseten, amennyiben nem EUR-ban fizetsz, akkor mindketto (MC es Visa) valt egyet USD-re, majd onnan a bankod a szamlad penznemere valtja az USD osszeget. Nekem pl. az MC kartyam szerb dinaros fizetest valtott USD-re, azt pedig a bankom a szamlam penznemere, HUF-ra. A VISA kartyam egy EUR szamlahoz van kotve, ott amikor Angliaban fizettem akkor volt GBP=>USD konverzio a VISA arfolyaman, majd a bankom konvertalta az USD-t eurora. A VISA kartyan sose volt mondjuk EUR=>USD=>EUR konverzio :-)

A nemet bankom altal kiadott Visa kartya meg a bank sajat arfolyaman konvertalja a kulfoldi fizeteseket, tehat amikor Mo-n vasarolok HUF-ban, akkor a VISA nem konvertal USD-re vagy EUR-ra, hanem a bankom teszi mindezt.

Osszesegeben nezve szerintem az MC jobb arfolyamon konvertal nem euros fizetes eseten USD-be, mint a VISA. Itt nem oruletes osszegekre kell gondolni, hanem csak par centes elteresekre.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#26702) werszomjas


werszomjas
őstag

Üdv.

Szeretnék nyitni két megtakarítási számlát.

Az egyik valamilyen nyugdíj számla lenne, 30 év-re mondjuk. Ha nincs vészhelyzet nem is nyúlnék hozzá.

A másik valami rövidebb lejáratú, mondjuk 10 év.
Nyilván szeretném, hogy a lehető legtöbbet kamatozzon a pénz, ha van adókedvezmény, az mégjobb, és elbukni sem szeretném a befizetett tőkét.

Mindkét számlára havi 20k-t fizetnék be rendszeresen.

Merre induljak, hol érdemes ilyen számlákat nyitni? :R

[ Szerkesztve ]

üdv

(#26703) Novics válasza Stanlee (#26701) üzenetére


Novics
senior tag

:R Én sosem foglalkoztam ennyire azzal, hogy ki-mit-merre konvertálgat egy devizás vásárlás esetén. Azt sem tudom, hogy ezeket hol lehet megnézni, szóval csak ezért voltam értetlen. :B Akkor szerintem maradok a MC-nál.

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#26704) Hintalow válasza Novics (#26703) üzenetére


Hintalow
senior tag

Ezt nem nagyon lehet megnézni sajna, és kb bankfüggő, attól függ, hogy az adott intézmény mire szerződött a kártyatársaságokkal.
Rafi tudom biztosan: tökmindegy milyen kártya, ha eurózónában fizetsz, euróban terhelnek, bárhol azon kívül dollárban.
Ha fizikálisan nem jellemző a más földrészen használat, akkor egy sima mastercard jó választás lesz.

Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

(#26705) #95561216 válasza Novics (#26696) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ennek próbáltam utána járni több banknál is, jellemzően emailben, telefonon és bankfiókban három eltérő választ kaptam, szóval ezt nem itt fogod megtudni, hanem adott banktól kérdezd meg a lehető legtöbb csatornán keresztül..

(#26706) Novics válasza Hintalow (#26704) üzenetére


Novics
senior tag

&flimo Akkor az lesz, hogy megkérdem majd a szerződéskötésnél, hogy a banknál hogyan van ez szabályozva.

A fontolva haladó. - 30 felett minden nap ajándék.

(#26707) BornToBePuli válasza werszomjas (#26702) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Üdv!

NYESZ és TBSZ környékén nézz körbe. Esetleg nyugdíjbiztosítás. Utóbbit nem tudom pontosan, de az első kettő nem kamatozó számla, hanem inkább befektetési forma. Részvényeket, állampapírokat, befektetési jegyeket tudsz vásárolni.

NYESZ-nél van 20%-os adóvisszatérítés, illetve a nyugdíjbiztosításnál is.

Valamint még van az önkéntes nyugdíjpénztár. Tulajdonképpen az is egy befektetési forma, csak ott általában nem te választod meg, hogy mikor, mekkora összeg, milyen formába kerüljon. 20%-os adóvisszatérítés lehetséges ennél is.

Az adóvisszatérítésnek viszont az a feltétele, hogy legyen szja köteles jövedelmed.

Read only felhasználó

(#26708) concret_hp válasza BornToBePuli (#26707) üzenetére


concret_hp
addikt

én nyeszt nem nyitnék az tuti, nagy szívás hozzájutni a pénzhez, és 30 év alatt simán lenyúlhatják ugyanúgy, mint az mnyp-t.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#26709) BornToBePuli válasza concret_hp (#26708) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Ja igen, azt nem írtam.

A csúnya bankár bácsik meg nénik lenyúlják a pénzt.

Hagyjuk ezt a pénzügyi intézmények a gonoszak felfogást.

Read only felhasználó

(#26710) concret_hp válasza BornToBePuli (#26709) üzenetére


concret_hp
addikt

gyengébbek kedvéért az államról volt szó :P

vagy fullba vagy sehogy :D

(#26711) BornToBePuli válasza concret_hp (#26710) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

NYESZ-nek az államhoz nincs semmi köze. Valamit nagyon összekevertél valamivel.

A NYESZ egy bankszámla, Van egy értékpapír számla része, ahová te vásárolt értékpapírt és így befekteted a pénzed. Meg lehet szüntetni persze, de közteherfizetési kötelezettséggel kell számolni. Erre a számlára te fizetheted be te a saját pénzedet, ennek semmi köze senkihez. Te vagy a tulajdonos. Lenyúlni csak a gonosz bankárbácsik meg nénik tudnák, de ezeket a dolgokat személy szerint csacsiságnak tartom.

ÖNYP-re is te a saját pénzedet fizeted be. Az AEGON-nál volt/van egy portfólió ahol te választhattad meg, hogy mibe fektetsz. Részleteket nem tudom megadni, mert választottam a portfóliót. Persze a saját befizetés mellett érkezhet munkáltatótól is pénz vagy akár szülőktől, nagyszülőktől. "Feltörés" lehetséges, de esetlegesen közteherfizetési kötelezettséggel jár.

TBSZ egy értékpapír számla, ami 3+2 éves periódussal érhető el és a közterhek csökkentésében segít.

Nyugdíjbiztosítási szerződésről pontos részletekkel nem tudok szolgálni.

[ Szerkesztve ]

Read only felhasználó

(#26712) concret_hp válasza BornToBePuli (#26711) üzenetére


concret_hp
addikt

oké :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#26713) #95561216 válasza BornToBePuli (#26711) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ja, csak ha bevezetik, hogy a nyugdíj mostantól szociális alapú, akkor jéé, neked van NYESZ-ed, élj meg abból.

(#26714) BÁ Nutrition válasza #95561216 (#26713) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

onnantól szocialis alapon nem fizetek tobb adot ;)
mondjuk ezt mar meg is elolegeztem nekik:U

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#26715) BornToBePuli válasza #95561216 (#26713) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Ezt nem igazán értem. Légy szíves fejtsd ki, hogy mire gondolsz.

A NYESZ csupán kiegészítés. A jelenlegi és jövőbeli nyugdíjon felül. Független tőle a TB-nyugdíj összege és a "NYESZ-nyugdíj" összege is független a TB-nyugdíjtól.

Magyarán a NYESZ-ből származó nyugdíj a hozzákapcsolódó értékpapírszámlán lévő befektetések árfolyamától, hozamától függ.

Read only felhasználó

(#26716) concret_hp válasza BornToBePuli (#26715) üzenetére


concret_hp
addikt

tudsz róla, hogy egészen enyhe túlzással államosítottak némi magánnyugdíjpénztári vagyont azt utóbbi években?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#26717) BornToBePuli válasza concret_hp (#26716) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Ha arra a magánnyugdíjpénztári vagyonra gondolsz, ami a bruttó jövedelemből levont nyugdíjjárulék egy részéből keletkezett, akkor tisztában vagyok vele.

Az államosítást egy kicsit túlzónak érzem, mert mindenkinek megvolt a döntési szabadsága, csak hát a kormányzat és a média részéről elég erős nyomás volt, amit sok ember be is nyelt. A hasonló "besz*ratási (butító) kampány nem volt egyedüli (vagy egyszeri). Most sem egyedüli és a véleményem szerint a jövőre nézve sem lesz egyedüli.

Lényeg, hogy az MNYP rendszerrre egy olyan összeg került, amit neked a bruttó béredből levontak. Ha nyugdíjpénztári tag voltál, akkor ezt ment a pénztárhoz, ha nem voltál akkor a TB kasszát gyarapította. (Illetve nem gyarapította, mert ugye felosztó-kirovó rendszerben ami jön az megy is. :-) )
Természetesen ki is lehetett egészíteni ezt a tagdíjat. Az én véleményem szerint ez nem igazán volt az ember saját tulajdona, nem volt rajta klasszikus tulajdonjog, hanem csak egy korlátozott rendelkezési joga volt felette.

Persze mindenki mondhatja, hogy "lenyúlhatja" az állam a NYESZ-t. Akkor viszonyt "lenyúlhatja" a bankszámládon lévő pénzt is, sőt azt a pénzt is, amit otthon a párnában bevarrva tartunk, feltéve, hogy megtalálja. :-) Utóbbit úgy vélem, hogy egyedüli lenne Európában, ami ellen jogos és célszerű lenne a bírói jogvédelem igénybevétele és a károsult személyek javára döntene az igazságszolgálatás.

Read only felhasználó

(#26718) #95561216 válasza BornToBePuli (#26717) üzenetére


#95561216
törölt tag

De tulajdonjog volt, mert nem adó, hanem járulékfizetésből származott, amiért jogosan elvárható a szolgáltatás. Csak ugye pártunk és kormányunk már nem járulékokat szed, hanem szociális hozzájárulási adót, amivel szemben csak ígéret áll. Az írásom meg olvasd el újra, nem a NYESZ lenyúlásáról beszéltem.

(#26719) BornToBePuli válasza #95561216 (#26718) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Üdv!

Szerintem én nem írtam, hogy te a NYESZ lenyúlására céloztál volna.

Amennyiben viszont tulajdonjog, akkor vajon miért nem perelt senki. Tulajdonjog nem elévülő, persze meg lehet "fosztani" tőle, de teljes és feltétlen kártalanítás jár érte.

Amennyiben viszont a járulékon tulajdonjogod van, akkor gondolom a mostanin is az van. Akkor ennek megfelelően további olyan közterheken is lehetne tulajdonjog, amiért esetleg kapsz vagy kapni kellene valamilyen ellenszolgálatást. Persze ezt még lehetne tovább ragozni a különböző eljárási és szolgáltatási díjakra és más kiadásra.

A járulékok meg adók terén jobb a tisztázni egy-két dolgot. A magán-nyugdíjpénztárakba csak a te bruttó béredből vont nyugdíjjárulék egy bizonyos része (mnyp-tagdíj) ment. Ezt ki lehetett egészíteni saját zsebből és akkor az is a magán-nyugdíjpénztárhoz ment. A béredből levont nyugdíjjárulék fennmaradó része pedig ment a TB-kasszába.
Abban már nem vagyok bizots, hogy utóbbi dolog változott-e vagy csak hírben volt, de a teljes egyéni nyugdíjjárulék ment volna a magánnyugdíjpénztárakhoz és így lettek volna, akik "kiszerződnek" a TB rendszerből. Ezt azokra kell érteni, akik nem nyilatkoztak az mnyp tagság fenntartásáról. Persze ez sem jelentett volna teljes kiszerződést, mert a jövőben a nyugdíj 25%-a jott volt az mnyptől a fennmaradó 75% pedig a TB-kasszából.

És van egy másik járulék, illetve most már csak volt. A munkáltatód a bruttó béred után 24%-os mértékű nyugdíjbiztosítási járulékot fizetett.

Az egyéni és a foglalkoztatói járulék ment a TB kasszába és ebből fedezték a folyó kiadásokat, magyarán ment tovább az ellátásban részesülőknek. Persze az így befolyó összeg akkor még nem volt elég a nyugdíjak kifizetésére, így deficites volt a nyugdíjkassza. Fő oka talán ez volt az mnyp-k "megszüntetésének", mert az akkori kommunikáció szerint ez a tizenéve kivont járulék okozta a TB-kassza hiányát és ez az összeg ott volt a pénztáraknál.
A kivont járulékon most az egyéni nyugdíjjárulék mnyptagdíj részét értsd. Nem emlékszem, hogy lett volna olyan időszak, amikor a foglalkoztatói is oda ment volna.

Akkoriban kezdett el ketyegni a nyugdíjbomba, de az emberek elvárták, hogy az egyéni járulék és a foglalkoztatói nyugdíjbiztosítási járulék alapján járjon a nyugdíj és ne csak az egyéni járulék számítson. Ez a vélekedés viszont hibás volt, ennek nagy szerepe volt a médiának, illetve a megnyilatkozó politikusok hozzá nem értésének, nemtörődömségének. Meg persze mindig kell egy kis pánikkeltés, a másik oldalon meg megnyugtatás, mert a választópolgár csak abból ért, amit az okos politikus bácsik meg nénik kommunikálnak.
A nyugdíjrendszerről kell tudni, hogy jelenleg nem a befizetett járulék összege számít, tehát nem az alapján állapítják meg a nyugdíj összegét, hanem az elmúlt évek átlagkeresetét veszik alapul. (Mostanában nem olvastam, de a hatályos szabályozás szerint az 1988. év utáni kereset valahány százaléka a nyugdíj. A százalék mértéke függ a szolgálati időtől, illetve bizonyos minimális szolgálati idő kell a nyugdíjhoz.) Lényeg, hogy aki leszolgálta a megfelelő időt, annak 80%-a volt a nyugdíj. Aki tovább is szolgált, az a 80%-nál magasabbra is tudja/tudta emelni ezt.

A szociális hozzájárulási adó (szocho) a nyugdíjbiztosítási járulék, illetve a foglalkoztató által a béred után fizetett egészségbiztosítási járulék és munkaerőpiaci járulék helyébe lépett. Ennek az volt a megfontolása, hogy az Alkotmánybíróság egyik határozatában kimondta, hogy a járulék azért járulék, mert azért az embert vagy akkor vagy később ellenszolgáltatás illeti. Ezt az Ogy. úgy próbálta meg kicselezni, hogy a járulékot átnevezték adóra, így lett a szocho. Azt viszont nem tudom, hogy született-e másik AB döntés, de voltak olyan hírek, hogy az ellátás független az elnevezéstől, tehát azzal, hogy szociális hozzájárulási adó váltotta a járulékokat, a szolgáltatásra való jogosultság nem változott.

Ez van jelenleg a TB nyugdíjakkal. Mivel Magyarországról inkább kivándorlás van, alacsonyak a fizetések, fogy a népesség, így egyre kevesebb járulékfizető lesz, így ha fenn akarják tartani a TB nyugdíjrendszert, akkor a jelenlegi szabályokon változtatni kell. A jövő kérdése, hogy ki meri ezt bevállalni, illetve hány év múlva állítanak fel egy újabb tőkefedezeti rendszert. Utóbbira történő javaslatot vagy elképzelést a jelenlegi kormányon lévő párt soraiból sem tartanám megdöbbentőnek.

Abba most nem mennék bele, hogy az államhoz került mnyp-nyugíjvagyon mikor, milyen módon került felhasználásra és mennyi van még belőle meg.

Read only felhasználó

(#26720) attiati válasza BornToBePuli (#26719) üzenetére


attiati
veterán

Nem kellett volna bevezetni az MNYP-t egy olyan országban, ami alapvetően forráshiányos volt.
A nyugdíjjárulék kiesett az államkasszából és az állam 20-30-40 éves projektet kezdett el finanszírozni kétszámjegyű hitelből. Közben mnypben gyűlt az emberek egyéni számláján a lóvé, ami x évtized múlva egyéni érdekeket szolgál(t volna) és még millió előnye lett volna. De addig lyukat üt a költségvetésen, amire hitelt kellett felvenni az államnak. Az mnyp elkaszálása előtti évben jött az EU döntése, hogy nem fogadják el költségvetési hiányt csökkentő tételnek az mnypbe egyéni számlákra folyó járulékot. Innentől világos volt az mnyp-k sorsa, főleg egy populista kormány és populizmusra fogékony lakosság esetén.

Az a része egyértelmű, hogy rossz időzítéssel, rossz gazdasági helyzetben vezették be az mnyp-t, egy egyébként is rossz felfogású társadalomban.

De ha már bevezették, akkor x évvel később egy normális jogrendszerrel működő országban nem lehet azt megtenni, hogy kényszerítő eszközökkel tereled vissza az embereket. Történetesen azzal, hogyha maradni akarsz az mnyp-ben, akkor egyáltalán nem, vagy csak minimális nyugdíj jár majd neked az államtól, holott a nyugdíj járulékod nagy részét évekig az állami rendszerbe fizetted, és csak a töredékét az mnypbe.

Ezt úgy hívják, hogy lopás.

És továbbra is fizetni kell(ett volna) az állami nyugdíjrendszerbe a járulékot az mnyp tagoknak is !
Nekem van jó pár ismerősöm, aki maradt így is mnyp-ben. Egy kormányváltás után érdekes lesz a sorsuk, hogy visszaállítják e az állami nyugdíjukat, és ha igen, akkor perek sorozata következik. (azoktól, akik kényszer hatására léptek át)

Most miért nem perelnek az emberek?
Teljesen felesleges. Az Alkotmánybíróság(nak nevezett valami) jóváhagyta a nyugdíjrendszer módosítását. Az emberek 50%-a pedig ma is abban a hitben él, hogy megmentették a nyugdíjukat.

Szerintem aki itthon él, itthon dolgozik, Mo-ra rendezkedik be, azoknak nem túl racionális magatartás a NYESZ-től félni. Ugyanis 40 éves kor felett már az összes megtakarítása, vagyoneleme, élettapasztalata, kapcsolati rendszerre, jövőben várható egészségügyi ellátása, nyelvtudása és élethez való hozzáállása / mentalitása ehhez az országhoz köti. És ha ezen változtatnia kell 40-50-60 éves korban (kiköltözéssel), akkor lesz nagyobb gondja is, mint a NYESZ-be pakolt pár 100e, vagy millió forint.
Ugyanis jó részén nem tud már változtatni és a NYESZ mellett az összes vagyoneleme folyamatosan leértékelődik ahhoz az országhoz mérten, ahol jobb élet van és ahova költözni szeretne egy államosítás esetén. Minden egyes évvel szakad le az ország Ausztriától. Teljes sötétség van a fejekben már a 20-30 éves generáció többségénél is.

[ Szerkesztve ]

(#26721) MaciG


MaciG
addikt

A bankoknak mi a biznisz a hitelkártyában? Azért kérdezem, mert a héten 2 helyről is megkerestek, hogy akarok-e hitelkártyát, mert az milyen jó, rengeteg akció, és havi évi pár ezer forintos díj ellenében akár 30-50ezer forintot is jóváírnak évente. De ha ez így van, akkor ők hol nyernek vele? Oké, a kamat biztosan magas az elköltött pénzre, de ha én mindig visszapótolom a zárás előtt akkor nem hogy nyernek vele? Egyik helyen még azt is mondták, hogy be lehet állítani hogy autómatikusan töltse vissza a levásárolt összeget, így még az sincs hogy elfelejti az ember.

BANZAII

(#26722) lajafix válasza attiati (#26720) üzenetére


lajafix
addikt

csak kiegészítés:
1.50% feletti redisztribúciónál én nem forráshiányról, hanem pazarlásról beszélnék.
2. A nyugdíjkassza hiányát minden évben 2-3x annyi pénzből tömte az állam, mint amennyi a manyup befizetések voltak. Gyakorlatilag az szja 40% belement úgy, hogy közben az EÜ járulékok fele át lettek minősítve nyugdíj járulékká.
3. dehogy lopás, többségi akaratról beszélünk :) :)

Rock'n Roll

(#26723) lajafix válasza MaciG (#26721) üzenetére


lajafix
addikt

pótold vissza 1 nap késéssel, rögtön rájössz hol a biznisz. :)
a mi pénzügyi kultúránknál, fegyelmünknél elég jó üzlet lehet.

Rock'n Roll

(#26724) MaciG válasza lajafix (#26723) üzenetére


MaciG
addikt

Oké, de ha autómatikusan visszatölti akkor azt hogy lehet elfelejteni? :D

BANZAII

(#26725) axioma válasza BornToBePuli (#26719) üzenetére


axioma
veterán

Nem a jovedelem, hanem a nyugdijjarulek-alap a nyugdijszamitas alapja. Es most nyugdijba menoknel nem tudom, de mire en megyek, tuti a teljes aktiv idomre szamitva (akkor kezdodott az mnyp kotelezo lenni, mikor en elso munkahelyre kerultem). Talan addig nem valtoztatjak meg, hogy a gyas/gyed az szolgalati ido lesz de nem osztanak vele (akkor 0 jarulekalapom volt, ha jol remlik).
Ami nem stimmel az allitasoddal:
1. volt amikor az ev 2/3-anal betelt a nyugdijjarulek-max, tehat arra a reszre nem kapok nyugdijat
2. volt 14 honap amikorra semmit nem fogok kapni (nem kaptam mnyp-t sem, de az allam se ad ra nyugdijat - me'g mindig mnyp tag vagyok, de azokat a honapokat netto lenyultak
3. azert nem pereltem mert akkor nem tudnek dolgozni, annyi idot es penzt elvinne...

attiati:
Azert az megvan, hogy az mnyp mekkora szazalekban koteles volt allampapirt venni? Tehat a penz - igaz, kamattal terhelten - de rendelkezesukre allt. Szoval csak az elszamolasi egyenleg volt a kerdes, ami akkor fontosnak szamithatott (euro csatlakozas), de ma mar tudjuk, hogy teljesen tok felesleges volt, mert pont ugyanolyan messze maradtunk tole, mintha akkor hagyjuk "rossz" allapotban az orszagegyenleget.
Amugy mar reg vissza van allitva az azota tortent allami rendszerbe visszacsorgatott reszre az allami nyugdij, a hiszti kezdete elottre meg jar a 75% nyugdij (mert annyi ment oda), szoval a 14 honap ami jogsertes.

[ Szerkesztve ]

(#26726) axioma válasza MaciG (#26724) üzenetére


axioma
veterán

Ket esetet ismerek:
1. automatikus visszatoltes a _kotelezo_ torlesztore (5 vagy 10%), a tobbi kamatozik
2. regen lattam havi 1500Ft koruli dijert valoban teljes visszafizetesre szolo megbizast...
Egyebkent sok eve sok hitelkartyank van, es kamatot me'g sose fizettunk, lehet rendesen figyelni
(a hulye otp trigger miatt egyszer hitelkeret-tullepesit azt igen, es meg be akartak meselni nekem, hogy nem direkt volt...)
Amugy az a buli nekik, hogy statisztikailag ha a hitelkartyara rakap valaki, akkor egy ido utan minuszban is marad, mert megszokja hogy ez is meg az is beleferhet... szoval ha te epp nem is, de osszesen a kiadott x hitelkartyan y hasznuk lesz. [Egyebkent akar rajtad is: amikor fizetsz, a kartyakibocsato is kap %-ot, inkabb ezreleket a tranzakciobol.]

[ Szerkesztve ]

(#26727) axioma válasza MaciG (#26721) üzenetére


axioma
veterán

nem ide

[ Szerkesztve ]

(#26728) attiati válasza axioma (#26725) üzenetére


attiati
veterán

"mar reg vissza van allitva az azota tortent allami rendszerbe visszacsorgatott reszre az allami nyugdij, a hiszti kezdete elottre meg jar a 75% nyugdij (mert annyi ment oda), szoval a 14 honap ami jogsertes."

Dobsz erről valami linket? Utána már nem követtem a jogszabály módosításokat.

"Azert az megvan, hogy az mnyp mekkora szazalekban koteles volt allampapirt venni?"
elég jól megvan :)

"Tehat a penz - igaz, kamattal terhelten - de rendelkezesukre allt."
Csak a kamatot említettem, ez a lényeg. Azt nem mondtam, hogy eltűnt a manyup járulék. Bár valójában eltűnt, mert mindig is pazarló választási kassza volt a nyugdíjkassza.

(#26729) MaciG válasza axioma (#26726) üzenetére


MaciG
addikt

Köszi az infót. Azért kérdeztem, mert kicsit elgondolkodtam rajta, hogy legyen, de akkor ezek szerint ha mindig időben visszatöltöm a pénzt akkor csak jól jöhetek ki belőle.

BANZAII

(#26730) lajafix válasza axioma (#26725) üzenetére


lajafix
addikt

amíg az állampapírt kötelező visszafizetni, addig a nyugdíjjárulékként beszedett összeget pár évtized múlva -profánul leegyszerűsítve-nem. Explicit- implicit adósság, a manyup nagy hátránya hogy az explicitet növeli.

Rock'n Roll

(#26731) BornToBePuli válasza axioma (#26725) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Igaz, nem a jövedelem. Hanem a nyugdíjjárulék alapját képező átlatkereset.

Nem gondoltam, hogy ennyire pontosan a megfogalmazásokon lovagolunk, de legyen.

:K

Read only felhasználó

(#26732) #95561216 válasza BornToBePuli (#26719) üzenetére


#95561216
törölt tag

Végül te is leírtad, amit mondok, mivel nem járulék, hanem adó, így nem kötelező érte szolgáltatást (nyugdíjat) adni, ezért a jövőben elképzelhető, hogy szociális alapúvá teszik, és pl NYESZ megléte erősen a "nincs rá szükséged" felé fog hajlani. Ügyesen belőve a szintet meg a birkák úgyis tapsikolnának hozzá.

(#26733) lajafix válasza #95561216 (#26732) üzenetére


lajafix
addikt

tökmindegy hogy adó vagy járulék: ha nincs fedezet akkor a sóhivatalban lehet panaszkodni a 'hülyék panaszfelvétele' ablaknál.

Rock'n Roll

(#26734) Stanlee


Stanlee
őstag

A nyugdijtemahoz en csak annyit tennek hozza, hogy szerintem ez a mai "szocialis piacgazadasag" egyik legnagyobb hazugsaga. Kb. 40 evig azzal altatnak, hogy fizessed a nyugdijjarulekot es majd ha nyugdijba vonulsz, kapsz belole annyi penzt, hogy eltengetheted a napjaid belole. Aki nem keszul manapsag a munkaval toltott eveiben aktivan a nyugdijas idoszakara, az sajnos porul fog jarni. Amugy meg nalunk is majd az jon be, hogy lesz nyugdij (valami keveske zseton), aztan a szulok eltartasahoz levonjak a zsetont kozpontilag a gyerekek fizetesebo es amit ez sem fedez, majd valamilyen segely cimszo alatt odaadjak. En mindenkinek azt javaslom, hogy probalja meg meg most, az aktiv eveiben a nyugdijas idoszakara a megtakaritasait felturbozni.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#26735) BornToBePuli válasza MaciG (#26721) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Több lehetséges "nyereség" is felmerülhet ratja nekik.

Havi zárlati, számlavezetési díj, ami esetleg meghaladhatja a visszatérítés összegét.

A visszatöltést az ügyfélnek megfelelő csoportos beszedési megbízásra teszik, aminek díja van. A havi visszatérítés összege megint csak kevesebb lehet.

A hitelkártya tulajdonosa megcsúszik a fizetéssel és ezeket a kártyákon magas a kamat.

A hitelkártya tulajdonosa ATM-ből vesz fel pénzt a hitelkártyával.

A hitelkártya előbb-utóbb beleesik a túlköltekezés csapdájába és ez akár egy adósság-spirált is elindíthat. Van rá élő példa.

Éves hitelkártya díj is csökkenti a visszatérítés összegét.

Nekem most ennyi jutott eszembe, de biztos vannak még mások is.

Read only felhasználó

(#26736) Cathfaern válasza BornToBePuli (#26735) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

"A hitelkártya tulajdonosa megcsúszik a fizetéssel és ezeket a kártyákon magas a kamat.

A hitelkártya tulajdonosa ATM-ből vesz fel pénzt a hitelkártyával.

A hitelkártya előbb-utóbb beleesik a túlköltekezés csapdájába és ez akár egy adósság-spirált is elindíthat. Van rá élő példa."
Ezek jelentik a bevételt a banknak, minden más minuszra jön ki nekik ha használod is a kártyát. De ezek épp elegek ahhoz, hogy bőségesen kitermeljék a szolgáltatás (és visszatérítések) költségeit.

(#26737) Jojo5


Jojo5
őstag

Sziasztok,

Most, hogy lement az elnök választás van értelme váltani gyorsan 5-10k közötti dollárt, mondjuk Huf-ra és utána kivárni egy 10-15 ft-os különbözetet majd visszaváltani a pénzt ?

Ha igen, ezt, hogy lenne célszerűbb kivitelezni? Kinek mi az ötlete ?

Várom a válaszotok! :R
Üdv,
J

http://www.youtube.com/watch?v=_MuMSARgyJs

(#26738) BÁ Nutrition válasza Jojo5 (#26737) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

reggel esett a dollar, most mar ugyanott van..

kapkodni sose jo

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#26739) Jojo5 válasza BÁ Nutrition (#26738) üzenetére


Jojo5
őstag

Úgy tudom, a kövi 2-3 napban fog kicsit várhatóan bezuhanni

http://www.youtube.com/watch?v=_MuMSARgyJs

(#26740) #95561216 válasza Jojo5 (#26739) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ha tudod, akkor csináld :D

(#26741) apatyas válasza Jojo5 (#26739) üzenetére


apatyas
Korrektor

A holnapi trend ismerete tegnapra érvényes. (sarkítok)

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#26742) BornToBePuli válasza Jojo5 (#26737) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Üdv!

Az 5-10k az 5 ezer vagy 10 ezer Ft-ot jelent?

A 10-15 Forintos árfolyamemelkedés ennél az összegnél pár száz forint lenne, nem?

Köszi a választ!

Read only felhasználó

(#26743) BornToBePuli válasza Jojo5 (#26739) üzenetére


BornToBePuli
aktív tag

Szia!

Magyar részvényárfolyamokról nincs esetleg kövi 2-3 napra valami infód?

Köszi

Read only felhasználó

(#26744) BÁ Nutrition válasza BornToBePuli (#26742) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

5-10k dollart nyilvan

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#26745) Jojo5 válasza BornToBePuli (#26742) üzenetére


Jojo5
őstag

5-10k közötti dollár értsd 5-10 Ezer közötti dollárt...

Ezt azért is kérdeztem mert nem látom, hogy ekkora ingadozás valószínű...

De Ha ismétlem HA lesz ilyen akkor érdemes ilyen összegnél oda-vissza váltani, vagy többet bukok az átváltásokon, ha van mód ami megérné az érdekelne... :K

[ Szerkesztve ]

http://www.youtube.com/watch?v=_MuMSARgyJs

(#26746) bajnokpityu válasza BÁ Nutrition (#26738) üzenetére


bajnokpityu
félisten

mármint +0.9%al zárt. mentik ki a pénzt az usa részvények egy részéből.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#26747) aAron_ válasza Jojo5 (#26745) üzenetére


aAron_
őstag

Ha már dollárt veszel, vegyél belőle amerikai részvényportfóliót, és tartsd meg több évig. Árfolyammal teljesen értelmetlen spekulálgatni pár napos időtávokban, az ilyen jóslásnak semmi haszna.

Egyébként most írt Zsiday Trumpról, érdekes.

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#26748) Jojo5 válasza aAron_ (#26747) üzenetére


Jojo5
őstag

Akkor felejtős mert elsősorban lakásba szeretnék majd jövőre befektetni, ha lesz rá lehetőségem, addig nem tudom mennyi értelme van de pl. ahol bankolok ott pioneer Hazai részvényt ajánlottak legalább 1 évi befektetésre, durván 3-5%-os hozammal ami nem is rizikós faktorba tartozik...

Ennek látja valaki értelmét ?

http://www.youtube.com/watch?v=_MuMSARgyJs

(#26749) Kalandor


Kalandor
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

15M-t mibe érdemes tenni egy évre 0% kockázattal, de 2%-ot legalább hozzon?

(#26750) amargo válasza Kalandor (#26749) üzenetére


amargo
addikt

Cetelem takarék nem jó?

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.