Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26725) axioma válasza BornToBePuli (#26719) üzenetére


axioma
veterán

Nem a jovedelem, hanem a nyugdijjarulek-alap a nyugdijszamitas alapja. Es most nyugdijba menoknel nem tudom, de mire en megyek, tuti a teljes aktiv idomre szamitva (akkor kezdodott az mnyp kotelezo lenni, mikor en elso munkahelyre kerultem). Talan addig nem valtoztatjak meg, hogy a gyas/gyed az szolgalati ido lesz de nem osztanak vele (akkor 0 jarulekalapom volt, ha jol remlik).
Ami nem stimmel az allitasoddal:
1. volt amikor az ev 2/3-anal betelt a nyugdijjarulek-max, tehat arra a reszre nem kapok nyugdijat
2. volt 14 honap amikorra semmit nem fogok kapni (nem kaptam mnyp-t sem, de az allam se ad ra nyugdijat - me'g mindig mnyp tag vagyok, de azokat a honapokat netto lenyultak
3. azert nem pereltem mert akkor nem tudnek dolgozni, annyi idot es penzt elvinne...

attiati:
Azert az megvan, hogy az mnyp mekkora szazalekban koteles volt allampapirt venni? Tehat a penz - igaz, kamattal terhelten - de rendelkezesukre allt. Szoval csak az elszamolasi egyenleg volt a kerdes, ami akkor fontosnak szamithatott (euro csatlakozas), de ma mar tudjuk, hogy teljesen tok felesleges volt, mert pont ugyanolyan messze maradtunk tole, mintha akkor hagyjuk "rossz" allapotban az orszagegyenleget.
Amugy mar reg vissza van allitva az azota tortent allami rendszerbe visszacsorgatott reszre az allami nyugdij, a hiszti kezdete elottre meg jar a 75% nyugdij (mert annyi ment oda), szoval a 14 honap ami jogsertes.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.