Hirdetés

2020. augusztus 5., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Vége az indexnek :(

    Baromira sajnálom, az egész felnőtt életemet végigkísérte az ABCD-INteRNeTTo-Index. Őket is sajnálom, de az én saját emlékeimet is, olyan érzés, mintha ledózerolnák a volt iskolámat vagy bármit, amiről szép emlékeim vannak.

    Kalandor 2 hete 941

  • Újrahasználhatót az eldobható helyett

    Rozsdamentes acél, csak a tömítés szilikon. 750ml-eset vettem kettőt is, de van kisebb is, csak szerintem ez a jó méret. Széles a szája, jól tisztítható, gépben is mosható (a kupakot ne). Pl. itt kapható, de nézz szét, napi árak vannak.

    Nagyobb méretből szerintem ez a jó. Kb. 2 literes, ez is rozsdamentes acél, csak a tömítés szilikon és a kupak külseje.
    Pl. itt kapható, de nézz szét, mert mindig van olcsóbb, én 10 dollárért vettem postával.
    Termoszból ez nagyon jó.

    Folytatás...

    Kalandor 2 hónapja 31

  • Így nyelte be a csomagot a Foxpost :)

    - tavaly ősszel el akartunk adni 2 régi könyvet
    - vevő jelentkezett, feladtam neki Foxpostban
    - vevő elkezdett arénázni, hogy a könyv sehol, értesítést nincs
    - felhívtam a Foxpostot: a csomagot nem találják, majd szólnak. A hölgy maximálisan kedves volt a vonalban, kérdezte mi van a csomagban, megmondtam és kifejezetten érdekelte a két könyv témája, még beszéltünk is picit róla
    - sok idő múlva jött egy SMS, a könyvet visszaküldték az automatába nekem, de nem a feladáskori hanem a RÉGI telefonomszámomra!
    - kérdés 1: honnan szedték a régi számomat (név és email ugyanaz, de a telefon határozottan nem, 4+ éve nem használom, csak a régi autentikációk miatt tartottam meg)?
    - persze nem vettem észre az SMS-t, a csomagot pedig addigra elvitték az automatából, hiába kerestem
    - utána kerestem még a Foxpostot, de válasz semmi, értesítés nem jött
    - kérdés 2 az lenne, hogy hol a könyv, de mindegy is, ha ez így megy a Foxpostnál, akkor kellemes olvasgatást kívánok!

    Végülis a könyvet eladtam, csak a pénzt nem kaptam meg :)

    Kalandor 4 hónapja 3

  • Lecsapott a budakeszi macskarém!

    A budakeszi Facebook csoportok felrobbantak ma reggelre, miután egy helybeli lakos posztolta, hogy egy nő tegnap bement a zárt kertjükbe, majd 15-20 percen keresztül kergette a macskájukat és egy magával vitt nagyméretű bőröndben ellopta azt.

    Mint kiderült, már egy nappal korábban is ki akarta csalni az utcára a ritka, birman fajtájú macskát, de a tulajdonos férjének megjelenése elriasztotta őt.

    Mi a francért lop el valaki egy macskát egy ház udvaráról? Nem hirtelen ötletből, mert korábban is próbálta, készült rá, visszament egy bőrönddel, behatolt a kertbe és ott 15-20 percet tartózkodott.

    De hogy lehet valaki olyan hülye, hogy egy nem kisértékű lopást állatkínzással (a bőrönd nem szellőzik), magánlaksértéssel fejel meg egy macskáért kamerák kereszttüzében? A poszt szerint ez egy idősebb, ivartalanított kan, tenyésztésre nem jó, így bár az eszmei értéke simán lehet 100.000 feletti, maximum házi kedvencnek jó.

    Szóval beleszeretett egy macskába és elvesztette a józan eszét?? Tuti kiderül, hogy ki volt az, mert hogy helybeli az két dologból is valószínű: többször is járt a helyszínen, és az első FB poszt után 1 órával a macskát elengedte (visszament a macska), tehát tag a csoportban.

    És hogy érezheti magát a macska gazdája? Kisgyerekei vannak, erre valaki bement a kertjébe és negyedórát ott szöszmötölt, hogy ellopjon egy macskát... Agyrém ez az egész.

    Folytatás...

    Kalandor 5 hónapja 138

  • Új rovatstruktúra a Hardveraprón

    Megújítjuk a Hardverapró elavult rovatstruktúráját
    - a könnyebb navigáció érdekében mélyebb lesz a fastruktúra, így kevesebb kattintással lehet majd kiválasztani (tehát pl. eddig az összes processzor-rovatot át kellett nézni, ezentúl lesz Intel/AMD így csak a felét kell majd végigbogarászni a TR4 megtalálásához)
    - a hangsúlyokon változtatunk, például a Notebook vagy a Tablet külön főkategória lesz
    - egyes, eddig szétválasztott alrovatokat egy külön főcsoportba szervezzük, például nem lesz külön Szerver processzor, alaplap, stb. az egyes rovatok alatt, hanem lesz egy Szerver rovat
    - a párhuzamosságokból adódó félreértéseket (pl. a Fejhallgatókból van HiFi és PC-s is) megpróbáljuk megszüntetni úgy, hogy átlinkeljük az egyes rovatokat, ezt jelentik a [link] feliratok a listában, így egyértelműbb lehet mindenkinek, hogy melyikbe tegye a termékét, mert láthatja mindkét fajtát, így könnyebben választhat
    - a Mobil rovat kaotikussága áttekinthető lesz

    A Gamer gép megszüntetésén gondolkodom, mert sokan vágyvezéreltek, a Bányászgép sem biztos, hogy be lesz téve, pedig lenne értelme, és van még rengeteg kérdés.

    Nézzétek meg a linket (12 13 oldal!) és mondjatok véleményt!

    Kalandor 1 éve 79

  • Elhunyt guga :(

    Kalandor 1 éve 71

  • Átalakítanánk a rangrendszert...

    Régóta illene, mert a fórum és/vagy az idő meghaladta a jelenlegi rangokat. Most sem ez a legnagyobb feladatunk, de ez olyasmi, amit egyszerűen tudunk "fejleszteni", szinte zéró lezsoidőt vesz igénybe.

    Ez az aktív táblázat:

    +-----------------+--------------------+-----------------+
    | Kombinált | | |
    | hozzászólások | Regisztráció óta | Automatikusan |
    | száma | eltelt napok | járó rang |
    +-----------------+--------------------+-----------------+
    | | | |
    | 0 - 49 | 0 | újonc |
    | 50 - 99 | 15 | lelkes újonc |
    | 100 - 199 | 30 | kvázi-tag |
    | 200 - 399 | 60 | tag |
    | 400 - 799 | 100 | fanatikus tag |
    | 800 - 1749 | 180 | senior tag |
    | 1750 - 3499 | 270 | őstag |
    | 3500 - 5999 | 365 | PH! addikt |
    | 6000 - 9999 | 450 | PH! kedvence |
    | 10000 - 16999 | 600 | PH! nagyúr |

    Folytatás...

    Kalandor 1 éve 1641

  • Sajtos babburger édeskrumplival és cacikivel

    Babburger:
    - 2 bab konzerv (most a fehér, 1 barna) lemosva
    - 2 újhagyma (most csak egy kis fej lilahagyma volt) apróra vágva
    - 2 gerezd fokhagyma kinyomva
    - 1 tojás
    - 1-2 marék maradék főtt rizs (most kukoricás rizs volt, az ment bele)
    - 1 EK szójaszósz
    - kömény, só, bors ízlés szerint
    - zsemlemorzsa

    A babot villával összetörni, mehet bele az apróra vágott hagyma, a kinyomott fokhagyma, a tojás, rizs, fűszerek, szójaszósz, majd 1-2 EK zsemlemorzsa, hogy formázható legyen.

    Kb. 6 nagy pogácsa lesz ebből, amit egy fél órára érdemes a hűtőbe tenni, hogy biztosan szilárd legyen.

    A pogácsa sütése: oldalanként először nagy lángon kéreg, utána kis lángon 2-3 perc oldalanként, fordítás után sajttal befedni.

    Édeskrumpli:
    - 2 édeskrumpli ujjnyi vastagra szeletelve
    - 2 EK olaj
    - 2 EK keményítő
    - só, bors, fokhagymapor, cukor

    A krumplit beszórjuk a keményítővel, majd az olajban az ízlés szerint fűszereket és egy kevés cukrot elkeverünk és ez is mehet a krumplira, ami 220 fokra mehet a sütőbe, lehetőleg rácsra, úgy nem kell forgatni és ropogósabb lesz.

    Folytatás...

    Kalandor 2 éve 7

  • Képekkel: brassói aprópecsenye-szerűség tárcsán a konyhában

    Hozzávalók:
    - 6-7 nagy krumpli kockázva
    - egy nagy méretű egész csirkemell, kb. 80dkg ("szűzpecsenye nincs, bélszín nem is volt...") csíkozva
    - 3 nagy vöröshagyma félfőre vágva
    - 1 csomag csirkemáj (fél kg kb.)
    - 15-20 kisebb gerezd fokhagyma apró kockára vágva
    - ha van, akkor pár marék zöldborsó
    - 1 EK mozsárban frissen tört bors (őröltből kevesebb)
    - 2 csokor petrezselyemzöld
    - só
    - olaj (zsír)

    A krumplit olajban kisütjük. Sütés után itatóspapírra tegyük 1-2 percre, de után egy sűrű rácson érdemes kihűteni, nem lesz szottyos, olajos.

    A tárcsát a legnagyobb gázrózsára tesszük és előmelegítjük.

    A hagymát némi olajban hirtelen sütjük, nem baj, sőt az a finom, ha lesz benne egészen sült és szinte nyers is. A hagymát a tárcsa szélére húzzuk, innentől párolódik.

    A csirkehúst magas hőfokon jól lesütjük, és szélére húzzuk.

    A májat közepes fokon sütjük, hagyjunk neki időt. Ha félig átsült, akkor mehet rá a fokhagyma és készre sütjük. Ha átsült, akkor 1-2 dl fehérborral felöntjük és minden pörzsanyagot felszedünk a tárcsáról. (Ha van borsó, ekkor mehet bele)

    Folytatás...

    Kalandor 2 éve 15

  • Vissza a desktopra: HP Elite 8300 USDT

    1998 óta használok notebookot (akkoriban még inkább laptopnak hívtuk), az asztali gép inkább játékra vagy munkára való volt sokáig, főleg mert a teljesítmény drága volt hordozható formában. 8 éve pedig már egyáltalán nincs asztali gépem, a notebookokon mindent meg tudtam csinálni, játszani meg nem szoktam.
    Viszont a munka és szabadidő jobb szétválasztása, jobb takaríthatóság, könnyebb pasztázás, és egyéb okok miatt mégis azt gondoltam, hogy veszek egy asztalit is, találtam is itt az aprón valakit, aki brand gépeket árult.
    Mert csak brandet akartam, legyen halk, megbízható és nem olyan drága, a Nyugaton levetett office gépek pedig ilyenek.

    Végül egy HP Elite 8300 USDT-t vettem:
    - Intel Core i5 3470S
    - 4GB DDR3
    - DVD
    - Windows matrica
    - 2 év garancia
    - 135 W külső táp

    Mindez "csak" 40000 forint volt, és mint kiderült, még egy 6205-ös Intel wifi kártya is van benne, amihez antenna ugyan nem volt, de azt rendeltem párszáz forintért az ebayről.

    Elölről a gépen balról jobbra a hűtés, 4 USB, kétfajta jack, DVD és az SD olvasó van.

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 38

  • Apple gépen használt külső winchesterek (HFS) olvasása Windows alatt

    Nemrég találtam meg egy, még Mac alatt használt külső merevlemezemet és hirtelenjében természetesen nem tudtam olvasni Windows 10 alatt. Vannak fizetős szoftverek, amelyekkel megoldható és más OS alatt is olvasható lehet, de íme a megoldás legálisan és ingyenesen Windows 10-re (read only):

    - DiskInternals Reader 1.9.3-at töltsd le és tömörítsd ki a Total Commander mappájába
    - Total Commander-t indítsd el rendszergazdaként
    - Beállítások / Általános beállítások / BEépülők / WFX és tallózd be a rendszerednek megfelelőt (x32 vagy x64)
    - Hálózatok ikon -> DiskInternals Reader -> és ott is van a lemez tartalma!

    +1: az átmásolás végén formáztam a partíciókat, de nem engedett a Lemezkezelővel sem törölni egy 200MB-os EFI partíciót, de ezeket a pontokat elvégezve azt is lehetett törölni.

    Kalandor 3 éve 3

  • Chicken tikka masala szabad tűzön elkészítve - szerintem

    Innen indulunk ki, viszont szabad tűzön készítjük el :)

    Kalandor 3 éve 0

  • Gulyásleves bográcsban - szerintem

    Hozzávalók:
    - fél kg marhalábszár kis kockákra vágva (hogy miiii? fél kiló??? csak?? dehát a gulyás a húsról szól!! --- igen, de ennyiből is lehet jót főzni, a marhahús drága és amúgy sem egészséges sok húst enni, szóval lapozzunk)
    - 4 db szép szál répa pucolva és centis - másfél centis karikákra vágva
    - 2 szép szál fehérrépa ugyanígy
    - 3 közepes vöröshagyma apróra vágva
    - 2 közepes paradicsom hámozva és apróra vágva
    - 1 nagy TV paprika (jobbaknak hegyes erős) csumázva, de egyben
    - 5-6 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva vagy krém helyette
    - 1 kisebb zellergumó nagy darabokra vágva
    - 1 nagy csokor petrezselyemzöld
    - 5-6 közepes krumpli nagy darabokra vágva
    - 4 babérlevél
    - 4 dl bor, fehér is, rozé is jó nekünk
    - 2 csapott TK őrölt kömény
    - 2 csapott EK őrölt paprika
    - 2 TK őrölt bors
    - 10 EK paprikakrém
    - zsír (a konyhában szalonna, oké, de bográcsban elég nehéz étel így is, a füstölt meg különösen felesleges)
    - só

    Parazsat csinálunk.

    Zsíron a húst nagyon jól megpirítjuk és félretesszük, kifejezetten jót tesz neki, ha áll, pihen egy ideig.

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 14

  • Füstölt só készítése házilag - szerintem

    Ha már nem kell a tűz, alig pislákol a parázs, itt az idő egy kis füstölt só készítésére! A boltinak 3-4000 kilója, én huszadennyiből készítettem.

    Mire jó a füstölt só? A konyhai ételeknek is finom ízt és illatot ad, kicsit olyat, mintha szabad tűzön készült volna (nem lesz olyan, de egész jó).

    Durvaszemű tengeri só kell, én Sale Marino Grosso-t vettem, 150 forint környéke egy kiló. A parázs fölé tettem egy grillrácsot, arra pedig kb. 70 cm-es alufóliát félbehajtva, oldalait felhajtva egy kis alutepsit készítettem, ebbe ment a só, és az egészet lefedtem a grilltárcsával. Tehát rács, tepsi a sóval és rajta a tárcsa, így a füst jól átjárta a sót, néha levettem a tárcsát és átkevertem a sót, hogy a mélyebb rétegeket is jól érje, 40-60 perc alatt szép sötét lett a só.

    Ha levesbe, pörkölbe teszem, akkor feloldódik, ha szórni szeretném, akkor mozsárban meg kell őrölni.

    Kalandor 3 éve 0

  • Egyszerű de finom húsleves - szerintem

    Mély ízű, illatos, finom leves és tényleg szinte a semmiből készül.

    Hozzávalók:
    - 1 nagy csontos csirkemell
    - 3 sárgarépa vastagra karikázva
    - 1 nagy fehérrépa karikázva
    - 1 nagy vöröshagyma félbevágva
    - 1 ujjnyi gyömbér félbevágva
    - 5-6 gerezd fokhagyma nem megpucolva
    - szárított petrezselyemzöld (az mindig van, ha zöld nincs)
    - 10-15 szem bors és ízlés szerint őrölt
    - só
    - tészta külön kifőzve
    - ha éppen holnap kelkáposzta főzelék lesz, akkor csumázd ki a káposztát és az is mehet bele vagy 1-2 levelet is tehetsz

    A csirkemellet kicsontozzuk és a húsból megcsináljuk ezt. A hagymát egy fazék alján kis olajon barnára sütjük a vágott felével lefelé. Utána a csirkebőrt lesütjük kicsit, hogy legyen zsír, arra pedig a többi zöldséget, fűszert és a csirkecsontot tesszük, mindent megsózunk és azokat is megpirítjuk (a vöröshagyma is marad benne).
    Pár percig sütjük a zöldségeket és a húst, majd felöntjük vízzel. Kis lángon, lassan, sokáig főzzük, kb. 1 óra a forrástól.

    Ha kész, a hagyma és a gyömbér kuka, a csontról a húst lefejtjük és mehet a levesbe, ahogy a fokhagymákat is ki lehet nyomni, ínyencfalatok a levesben.

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 7

  • KFC csirke - szerintem

    Mióta ez a hír megjelent, azóta ki akartam próbálni, és most meg is tettem.

    Hozzávalók:

    2/3 teáskanál só
    Ez kevés, vagy jól be kell sózni a húst előre vagy ha nem, akkor a fűszerkeverékhez inkább 2-3 teáskanál kell, főleg mert 2 fűszersóból is csak a fűszer lesz benne

    1 teáskanál zellersó
    Zellersót én nem találtam itthon, de nem is kell, szárított zellerlevelet tettem bele, nagyon aromás, illatos, legközelebb többet teszek be, 1.5-et nyugodtan

    1/2 teáskanál kakukkfű
    1/2 teáskanál bazsalikom
    1/3 teáskanál oregánó

    Ezek morzsolt fűszerek ugye, nekünk viszont por kell vagyis ezeket és a zellert is egyszerre be a mozsárba és porrá őrölni, mennyiségben e háromból nem tennék többet.

    1 teáskanál fekete bors
    Frissen érdemes mozsárban őrölni és lehet az púpozva is :)

    1 teáskanál szárított mustár
    Ilyen sincs a konyhámban, viszont a mozsárban porrá őrölt mustármag frankó helyette, kicsit többet is tettem, illatra nagyon jó

    4 teáskanál paprika
    Ez viszont sok, nagyon sok, 2.5-3 maximum, legalábbis háziból biztosan, USA-ban amikor paprikát vettem, az tényleg íztelenebb volt, abból lehet hogy ennyi kell

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 11

  • Esküvő - szerintünk

    Sok lakodalomban voltam, és sokban nem tetszett az a feszültség, ami teljesen elvette a jó hangulatot. Mi nagyon korán elhatároztuk, hogy bármilyen esküvőnk is lesz, az csak laza lehet, nem akarunk ezen rugózni, hogy minden megvan-e a hercegnő-checklisten. Csak lazán, mert csak azt lehet megélni, átélni, élvezni.

    A legfontosabb szabály:
    Ez a ti esküvőtök, csak ti számítotok, bármilyen eldöntendő kérdés van, ahhoz másnak lehet véleménye, de csak ti dönthettek. Az esküvőnél mindenki más takarékra tegye magát és hozzátok alkalmazkodjon, aki ezt nem tartja tiszteletben, az inkább ne is legyen ott.

    Násznép
    Minél kisebb, annál jobb. Nehéz számot mondani, hiszen ha neked 6 testvéred van, máris borul a dolog, általánosságban: szűk család és aktív jóbarátok. Szerintünk max 25 fő (kisgyereket nem számolva).
    Ne hívjatok meg olyanokat, akik ellenségei egymásnak, mert úgyis csak a feszkó lesz, bármit is fogadkoznak.
    Ne hívjatok senkit szülői nyomásra: "Jajj, dehát 1960-ba ők is meghívtak bennünket!"
    Ne hívjatok meg olyat nem láttok mindketten szívesen.
    Sértődés lesz, hogy Ilonka néni nem lesz ott, de ez Ilonka néni baja lesz, ha nem érti meg, hogy kis lagzit szeretnétek.
    Kiértesíteni minél hamarabb érdemes mindenkit, akár egy évvel előre is.

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 31

  • Almás pite - szerintem

    A legtutibb őszi süti.

    Hozzávalók:
    2 kg pucolt alma (valami savanyúbb)
    15 dkg porcukor + 2 csapott EK
    csipet fahéj
    50 dkg finomliszt
    2 db nagy tojás
    2 EK tejföl
    1 cs. sütőpor
    2 citrom reszelt héja + leve
    25 dkg vaj
    1 EK étolaj

    A cukrot a kézmeleg vajjal és a citromhéjjal összemorzsoljuk. Lisztet hozzászitáljuk (de pár dekát tegyünk félre, mert csak a végén látszik, hogy kell-e bele mind), mehet bele a sütőpor, tejföl, tojás is és homogén masszává gyúrjuk, de nem kell agyongyúrni, nem kenyértészta.
    Fél órára de többre is akár mehet a hűtőbe.

    Az almákat félbevágjuk, magházakat kiszedjük, megpucoljuk és lereszeljük. Lehet a sajtreszelőn is és a nagylyukún is. Előbbi esetben szaftosabb, lekvárosabb lesz a töltelék, utóbbi esetben jobban benne maradnak a szálak.
    Pro tipp: ha jó az alma, nem kell meghámozni, hanem csak negyedelni és a reszelő kis lyukán így hámozás nélkül lereszelhető, a héj a kézben marad.

    A lereszelt alma levét mindenesetre kinyomkodjuk és az olajon megdinszteljük-megpirítjuk, ami azért kell, hogy erősebb, almásabb íze legyen. Citromlevet, fahéjat és 2 csapott EK porcukrot almával összekeverjük és hagyjuk kihűlni.

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 3

  • Csirkemellsonka nitrit-, szója-, tej-, bőrkementesen, 100% hústartalommal

    Magyarán tiszta csirkemellsonka otthon, nevetséges áron.

    Hozzávalók:
    - 2 kicsontozott csirkemell
    - fűszerek (bors+majoranna vagy bors+fokhagymapép+chili vagy bors+snidling+petrezselyemzöld vagy ami tetszik)
    - só

    A csirkemelleket kisebb darabokra vágjuk, megfűszerezzük, megsózzuk és botmixerrel lepépesítjük. Nem kell bébipapira, jó ha kicsit darabos marad. Ezután a pépet sütőzacskóba tesszük, rudat formázunk, jól kinyomjuk a levegőt, és egy kis drótdarabbal amennyire lehet, légmentesen lezárjuk (de fogpiszkálóval meg kell lyuggatni 1-2 helyen).

    180 fokos sütőben 30-40 percet sütjük. Ha kihűlt, hűtőben teljesen lehűtjük és jól szeletelhető. Finom, ízes, szaftos, és nincs benne minden vacak, hanem csak hús.

    Lehet gazdagítani répakockákkal, borsóval, paprikadarabokkal is.

    Ez a zöldséges, fokhagymás, borsos - perfekt!

    Kalandor 3 éve 39

  • Rakott krumpli - szerintem

    A rakott krumpli, ahogy általában ismerjük, nem recept, hanem ételtálalási mód: szegénykonyha, se íze, se bűze, laktat, olcsó, mindenki meg tudja csinálni és minden ócskaságot elnyel.

    Pedig lehet belőle jót is csinálni, amiben több a textúra és az íz.

    Hozzávalók:
    - 7 nagy krumpli (áruházi piros :D )
    - 15 dkg érlelt sonka (a legvékonyabbra géppel szeletelve és az gyufaszálszélesre vágva)
    - 1 közepes sonkahagyma apróra vágva
    - 15 dkg reszelt trappista sajt
    - 1.5 dl tejszín
    - 1 TK fokhagymakrém vagy zúzott fokhagyma
    - 1 csapott TK frissen tört bors
    - 1 KK borsikafű
    - 1 újhagyma karikázva, a zöldje is
    - 1 csomó petrezselyemzöld zöldje apróra vágva

    A hagymát üvegesre pirítjuk és félretesszük.
    A krumplit hajszálvékonyra szeleteljük szeletelővel (vágni késsel nem hiszem, hogy lehet ilyenre) és mehet egy nagy tálba az összes többi hozzávalóval együtt (só nem nagyon kell bele, ha sós a sonka). Sokáig kevergetjük, hogy minden egyenletesen kerüljön mindenhova, majd a krumplit kiszedegetjük és sorbarendezzük a tepsiben, hogy állva legyen.
    A maradék löttyöt ráöntjük és lefedjük vagy alufóliázzuk és 190 fokon először 30 percet lefedve sütjük, és amikor a krumpli majdnem puha, akkor nagyobb hőfokon sütjük. Hogy mennyire sütöd meg, rajtad áll.

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 18

  • Lasagne - szerintem

    Szinte mindenki evett már, de normálisat szerintem az emberek 10%-a ha igen. Nem egy rántotta, de simán megcsinálható és napokig jó, sőt egyre finomabb.

    Hozzávalók:

    A raguhoz:
    - öntöttvas lábas (lehet mással szórakozni, de nem érdemes, vegyél egyet, minden étel finomabb lesz)
    - 2 gyufásdoboznyi nem húsos szalonna apróra kockázva
    - 1 közepes vörös és 1 közepes lila, fehér vagy salottahagyma apróra vágva
    - 3 közepes répa sajtreszelőn lereszelve
    - 2 nagy szál szárzeller nagyon apróra vágva (lehet reszelni, de azzal kimarad egy textúra)
    - 0,5 kg marha darált hús (marhából tuti, vegyes sertés marha is perfekt, mást ne)
    - 4 dl vörösbor
    - 2 konzerv darabolt paradicsom
    - 2 gerezd fokhagyma kinyomva vagy házi fokhagymakrém
    - 3-4 babérlevél
    - 1 teáskanál frissen tört bors
    - 1 teáskanál borsikafű
    - 1 ág rozmaring (őrölt is jó lesz)
    - 1 ág kakukkfű (szárított is jó lesz)
    - 5 nagy bazsalikomlevél (ezt viszont szárítva ne, semmibe se, inkább ne is legyen a konyhában)
    - frissen reszelt szerecsendió
    - só ízlés szerint
    - fél csomó petrezselyem apróra vágva
    - 1,5 EK worcestershire szósz
    - 3 EK házi darált magmentes paprikakrém
    - chilit nem érdemes beletenni, ha csípőset szereted, akkor sem, inkább sok borsot vagy tálaláshoz srirachát mondjuk

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 23

  • Budapest-Makao

    Alig szállt le a gépem 2.5 hónap Amerika után, már tudtam, hogy még egy ilyen kört kell menni, és ezúttal az asszonyt is vinni kell.

    Hova? A valaha nagy Föld meglehetősen szűkössé vált ha autós túráról van szó:
    - Európában szinte mindenhol voltunk már autóval, a maradék helyek (Ibéria, Skandinávia, stb.) majd később, gyerekkel együtt
    - Afrikába most nincs merszem menni (rovarok, betegségek, stb.), esetleg ha öregebb leszek, Spanyolország-komp-Marokko-Algéria-Tunézia számításba jöhet
    - Ausztráliába nincs merszem menni, az ottani vadonban nagyon sok a veszélyes rovar, hűllő
    - Dél-Kelet Ázsia túl messze van autóval
    - Dél-Amerika egyszerűen nem vonz
    - Oroszország magányos dolog, oda 50 évesen, egyedül mennék majd, addigra vízum se kell :D
    - a közel-keleti arab országoktól kicsit tartok, asszony konkrétan retteg, amit megértek

    Marad egy transzázsiai út Kínába :)
    Alapvetően 3 útvonalon lehet menni:
    - északon: Ukrajna-Oroszország-Kaszakhsztán-Kína (orosz vízum kell hozzá, és Ukrajna keleti fele sem leányálom)
    - délen: Szerbia-Románia- Törökország-Irán és az isztánok (Irán a gyenge pont :( )
    - és középütt...

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 97

  • Palócleves bográcsban - szerintem

    Főztem már mindent bográcsban, de mindig minden nehéz, paprikás, magyaros étel lett, ezért kerestem valamit, amit könnyebb, de mégis jól áll neki a füstös íz, ez lett a palócleves bográcsban.

    Hozzávalók:
    - 1 kg sertés nagyobb kockákra vágva (comb, lapocka)
    - 0.5 kg marhahús kis kockákra vágva (ami gulyásnak is jó)
    - 50-60 dkg zöldbab (nem konzerv) 2-3 centisre vágva
    - 3 nagy répa negyedkarikára vágva
    - 3 nagy fehérrépa negyedkarikára vágva
    - 1 TV paprika kicsumázva egészben
    - 1 szál zeller 4 darabba vágva
    - zsír
    - 1 vörös, 1 lila, 1 fehérhagyma (itt írtam, hogy miért, és azt is, hogy hogyan teszem pépessé) kis kockákra vágva
    - 2-3 nagyobb krumpli közepes kockára vágva
    - 1 nagy EK fokhagymakrém (sós, házi)
    - 1 csokor petrezselyem
    - 4 babérlevél (több is lehet, bírja)
    - 15 szem bors mozsárban őrölve
    - 1 TK őrölt kömény szintén
    - 1 csapott TK majoranna
    - 1 TK tárkony
    - 1 csapott TK borsikafű
    - 1 csapott TK szárított snidling
    - 1 KK római kömény őrölve
    - 1.5 doboz kis tejföl
    - citromlé ízlés szerint
    - chili ízlés szerint

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 4

  • Vaddisznópörkölt gombával bográcsban - szerintem

    Megjegyzések:

    0. Féláron volt a vaddisznó és a laskagomba az Auchanban :D
    1. A pörkölt inkább csak elnevezés, inkább raguszerűt főztem, hiszen répa is van benne.
    2. Fűszerezésben nem tudtam dönteni a hagyományos-magyaros (borókás-kakukkfüves) és a pikánsabb vonal között (koriander-szegfűbors) így lesz ami lesz felkiáltással beledobtam mindent. Nagyon jó lett.
    3. Nem pácoltam előzetesen a húst, mert nem volt idő, de így is überfrankó lett.

    Hozzávalók:
    - 1 kg vaddisznóhús nagy kockákra vágva
    - 1 kg laskagomba nagy darabokra vágva
    - 2 közepes vöröshagyma, 1 fehérhagyma, 1 lilahagyma, 1 sonkahagyma (pikánsabb, ízesebb a sokfajta hagyma és könnyebb is a gyomornak, ha nem minden vörös)
    - 5-6 gerezd fokhagyma kinyomva
    - sertészsír (nem szalonna, mert szabad tűzön készül, így is füstös lesz)
    - 1 szárzeller 4 darabba vágva
    - 3-4 répa nagyobb karikákra vágva
    - 1 konzerv darabolt paradicsom
    - 10-15 EK házi paprikakrém (pritaminpaprikát sóval ledarálni és kész)
    - 4-5 dl vörösbor
    - 2 EK őrölt pirospaprika (vagy ahogy szép színe lesz)
    - 3 babérlevél (többet is elbír)
    - 20 szem bors mozsárban őrölve
    - 2 EK mustár
    - 1 TK kakukkfű
    - 1 KK rozmaring
    - 1,5 TK őrölt kömény
    - 1.5 TK őrölt koriander (!)
    - 2-3 szegfűbors
    - 4-5 borókabogyó

    Folytatás...

    Kalandor 3 éve 10

  • Sertéspörkölt - szerintem

    A kedvenc helyem a Pilisben ez a kis esőbeállós főzőhely, ahova tegnap is ellátogattunk. A szomszéd helyen egy rakat orosz zapojozott épp, de rendesek voltak, a zajterhelés nem haladta meg a határértéket.

    Kicsit nehéz volt tüzet gyújtani a vizes fával, de az oroszok megszántak bennünket 20 perc töketlenkedés után és adtak egy marék tűzgyújtó csokit.
    Sima sertéspörit csináltunk, nem volt semmi faxni, talán csak a babérlevél, amit most próbáltunk ki először és egész jó volt.

    Kalandor 3 éve 3

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.