2018. március 22., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Sajtos babburger édeskrumplival és cacikivel

  Babburger:
  - 2 bab konzerv (most a fehér, 1 barna) lemosva
  - 2 újhagyma (most csak egy kis fej lilahagyma volt) apróra vágva
  - 2 gerezd fokhagyma kinyomva
  - 1 tojás
  - 1-2 marék maradék főtt rizs (most kukoricás rizs volt, az ment bele)
  - 1 EK szójaszósz
  - kömény, só, bors ízlés szerint
  - zsemlemorzsa

  A babot villával összetörni, mehet bele az apróra vágott hagyma, a kinyomott fokhagyma, a tojás, rizs, fűszerek, szójaszósz, majd 1-2 EK zsemlemorzsa, hogy formázható legyen.

  Kb. 6 nagy pogácsa lesz ebből, amit egy fél órára érdemes a hűtőbe tenni, hogy biztosan szilárd legyen.

  A pogácsa sütése: oldalanként először nagy lángon kéreg, utána kis lángon 2-3 perc oldalanként, fordítás után sajttal befedni.

  Édeskrumpli:
  - 2 édeskrumpli ujjnyi vastagra szeletelve
  - 2 EK olaj
  - 2 EK keményítő
  - só, bors, fokhagymapor, cukor

  A krumplit beszórjuk a keményítővel, majd az olajban az ízlés szerint fűszereket és egy kevés cukrot elkeverünk és ez is mehet a krumplira, ami 220 fokra mehet a sütőbe, lehetőleg rácsra, úgy nem kell forgatni és ropogósabb lesz.

  Folytatás...

  Kalandor 4 napja 7

 • Így szívózz a szolgalmi telek tulajdonosával

  Anyósom örökölt egy kisvárosban a főtér mellett egy nagyon jó házat. Persze öröklés során derült ki, hogy ugyan a nagy ház és az egész telek az övé, de az 50-es években páran építettek néhány házikót a kertben és odaköltöztek. A telek teljesen a fő házé, a többi kis házikónak szolgalmi joga van, át kell engednie a házikókban lakókat, mert egy bejárat van.

  Akiktől örökölte anyós, azok ezt nem tudták vagy nem érdekelte őket, a telek többi részére nem is mentek, így a házikókban lakók azt csináltak amit akartak, jó nagy pofát is növesztettek és teljesen sajátjukként kezelték a telek többi részét.

  Aztán jött anyósom meg a sógorom, akik szépen felújították a nagy házat meg a kert egy részét, lett virágoskert, előtető, ilyesmi. Óriási perpatvar lett, anyósomat hetente jelentgették fel a jegyzőnél meg a rendőrségen. Erre a sógorom kiugrott pár haverral meg egy ügyvéddel akik szépen elmagyarázták a házikókban lakóknak, hogy ami eddig volt, annak vége, a telek anyósomé, nekik csak szolgalmi joguk van. Mivel utána is ment a szemétkedés meg a feljelentgetés, a szolgalmi utat valóban emberszélességűre korlátozták anyósomék, megszüntették a területfoglalásokat, birtokvédelmet kértek, stb. "ha így akartátok akkor csesszétek meg" jeligére.
  Slusszpoén, hogy feljelentették anyósomat, a hatóság kijött, de aztán az egyik házikó kéményét nyilvánította életveszélyesnek, új gázterv, minden, stb. Szopacs.

  Folytatás...

  Kalandor 3 hete 32

 • Képekkel: brassói aprópecsenye-szerűség tárcsán a konyhában

  Hozzávalók:
  - 6-7 nagy krumpli kockázva
  - egy nagy méretű egész csirkemell, kb. 80dkg ("szűzpecsenye nincs, bélszín nem is volt...") csíkozva
  - 3 nagy vöröshagyma félfőre vágva
  - 1 csomag csirkemáj (fél kg kb.)
  - 15-20 kisebb gerezd fokhagyma apró kockára vágva
  - ha van, akkor pár marék zöldborsó
  - 1 EK mozsárban frissen tört bors (őröltből kevesebb)
  - 2 csokor petrezselyemzöld
  - só
  - olaj (zsír)

  A krumplit olajban kisütjük. Sütés után itatóspapírra tegyük 1-2 percre, de után egy sűrű rácson érdemes kihűteni, nem lesz szottyos, olajos.

  A tárcsát a legnagyobb gázrózsára tesszük és előmelegítjük.

  A hagymát némi olajban hirtelen sütjük, nem baj, sőt az a finom, ha lesz benne egészen sült és szinte nyers is. A hagymát a tárcsa szélére húzzuk, innentől párolódik.

  A csirkehúst magas hőfokon jól lesütjük, és szélére húzzuk.

  A májat közepes fokon sütjük, hagyjunk neki időt. Ha félig átsült, akkor mehet rá a fokhagyma és készre sütjük. Ha átsült, akkor 1-2 dl fehérborral felöntjük és minden pörzsanyagot felszedünk a tárcsáról. (Ha van borsó, ekkor mehet bele)

  Folytatás...

  Kalandor 1 hónapja 18

 • Thai grill projekt

  Imádok szabad tűzön sütni-főzni. Mintha ünnepi dolog lenne, gyermeki örömet okoz az elkészítés, az elkészült ételek pedig nem kérdés, hogy sokkal finomabbak a füst íze és a magasabb hőfok miatt.

  Háromféleképpen is szoktam elkészíteni az ételt:

  Bogrács:

  Tárcsa:

  Grill (vagy nyárs)

  Viszont mindegyikhez kell egy tűzrakóhely, ami nagy, tűzveszélyes, nehéz, mozdíthatatlan, ráadásul nem is lehetséges mindenhol felállítani / használni.

  Amerikában közelebbi kapcsolatba kerültem a hobo stove-val, ami egy nagyon jó megoldás, egy marék ujjnyi vastag ágacskával meg lehet rajta főzni egy levest, mert a szabad tűzzel (tábortűzzel) ellentétben zártabb a tűztere. Bárhol felállítható, ha van egy betondarab vagy tégla, akkor az asztal közepén is lehet főzni, ami kényelmesebb mint hajolgatni.

  Folytatás...

  Kalandor 1 hónapja 20

 • Felhő

  2006 végén anyósom összeszedett egy magas, joviális, angyalfürtös fickót. Halk, minden szava szelídség, minden második szava bölcsesség. Buddha földi helytartója.

  Anyós is tudta, hogy börtönviselt volt, valami csalást emlegetett, de jó útra tért. Természetesen. Biblia, Szűz Mária, Coelho. Végletekig tisztelettudó, nőknek kezet csókoló, ájtatoskodó kínai kövér Buddha.

  Nekem nem tetszett. Zsigeri gyűlöletem volt iránta. A jelenlétét se bírtam. Anyós morgott is ezért. Soha hozzá nem szóltam, akkor se nagyon, ha kérdezett. Pedig nagyon pedálozott nálam. Dörgölőzött, szépeket mondott. De taszított. Tartuffe. Bűzlött.

  Felhőnek hívta magát az iWiW-en. Sokszor a valóságban is. Ő egy felhő, aki fentről néz le ránk. (careful what you wish for)

  Aztán szépen lassan elhidegültünk egymástól. Mi nem mentünk oda, ők nem jöttek ide. Anyós néha telefonált vagy eljött és elmesélte, hogy mekkora a boldogság, hogy rátalált a szerelem ilyen öregen. Boldogan élhettek volna, amíg meg nem haltak. Függöny.

  Elzárkóztunk Anyós és Felhő elől. Nem csak mi ketten, a sógoraim is. Szürreális volt. Nem tudsz mit csinálni.

  Tudhattuk volna, tudnunk kellett volna, hogy Felhő akarta így. A felszínen minden gesztusában minél inkább össze akarta tartani a családot, de a mélyben nem. Minél nyájasabb volt, annál taszítóbb lett. Teljesen szétesett mindenki.

  Folytatás...

  Kalandor 1 hónapja 64

 • Hogy lesz egy ingyenes 10 perces villanyóra csere 3 napos és hatszámjegyű?

  Jön a papír, villanyóra csere, legyünk, otthon. Kicsit idő előtt is jön a szerelő és a segédje, gyorsak, gyakorlottak, töltik a papírt, szedi le a villanyórát:
  - Azt a büdös ************ *****************!

  Felnőtt ember mosolya ilyenkor lelohad, tudod, hogy ezt bármilyen májsztró mondja, azt te meg fogod szívni, és minél hosszabb a káromkodása, annál jobban. Mutatja, hogy a villanyóra möge milyen: kábelek össze-vissza és szétégve. Visszakotornak mindent és mondják, hogy ők vissza sem kapcsolják, azt csak saját felelősségre lehet. Gyorsan hívjunk szerelőt, nagy a gáz. Vagy persze tudnak ajánlani ők is, ha nem megy. Hívom a a lakás tulaját, azt mondja, ő nem ismer senkit, jöjjön, akit mondanak az ELMŰ-sök.

  Pár óra és jött is, hüledezik a létra tetején, fotózza mint a Szent Grált és telefonon magyarázza a kollégájának, hogy öcsém ilyet még láttál.
  Lényeg:
  - a mi vezetékünk az órától a ház közös vezetékéig életveszélyes, régi szövet vezetékek és azok is rosszul kötve
  - a ház fővezetéke egyenesen katasztrofális, hozzányúlni nem nagyon mer, mert felrobban
  - közös képviselő, mindenki összecsődül, hogy mi van, mindenki hüledezik, a szerelő szerint ugyanis tűzveszélyes az egész úgy ahogy van

  Folytatás...

  Kalandor 2 hónapja 64

 • Vissza a desktopra: HP Elite 8300 USDT

  1998 óta használok notebookot (akkoriban még inkább laptopnak hívtuk), az asztali gép inkább játékra vagy munkára való volt sokáig, főleg mert a teljesítmény drága volt hordozható formában. 8 éve pedig már egyáltalán nincs asztali gépem, a notebookokon mindent meg tudtam csinálni, játszani meg nem szoktam.
  Viszont a munka és szabadidő jobb szétválasztása, jobb takaríthatóság, könnyebb pasztázás, és egyéb okok miatt mégis azt gondoltam, hogy veszek egy asztalit is, találtam is itt az aprón valakit, aki brand gépeket árult.
  Mert csak brandet akartam, legyen halk, megbízható és nem olyan drága, a Nyugaton levetett office gépek pedig ilyenek.

  Végül egy HP Elite 8300 USDT-t vettem:
  - Intel Core i5 3470S
  - 4GB DDR3
  - DVD
  - Windows matrica
  - 2 év garancia
  - 135 W külső táp

  Mindez "csak" 40000 forint volt, és mint kiderült, még egy 6205-ös Intel wifi kártya is van benne, amihez antenna ugyan nem volt, de azt rendeltem párszáz forintért az ebayről.

  Elölről a gépen balról jobbra a hűtés, 4 USB, kétfajta jack, DVD és az SD olvasó van.

  Folytatás...

  Kalandor 2 hónapja 36

 • Na megyek ásni én is

  Kalandor 2 hónapja 29

 • Zsidó tojás - szerintem

  Újkeletű, de viharos viszonyom van vele. Másoknak biztosan kockásfüzetbe írt szent receptje van, nekem nincs, mindig máshogy készül.

  Váncsás leszek, úgyhogy aki grammpontos receptet meg képet vár, az lapozhat.

  Tojás. Keménytojás kell, és nem baj, ha nem ugyanolyan méretűek a tojások, mert így nem egy állapotban lesz a sárgájuk, hanem lesz kemény is és puha is, de erre 1-2 tojás főzővízből való korai kimentésével is rá lehet játszani.
  A kész tojások egészben mehetnek egy nagyobb tálba, kell a hely az összekeveréshez majd.

  Hagyma. Nekem a vörös túl nehéz, vad, erős. A fehérhagyma édes, a salotta ízes, a lilát meg csak úgy szeretjük, szóval kedv és spájz kérdése, hogy mi legyen benne. Érdemes keverni, mert pl. csak salottából nem jó. Nagyon jó az újhagyma is, a zöldjét is belevágva, s ez fontos, nem reszelve, soha nem szabad reszelni a hagymát ebben a receptben. Sőt, a dehidratált hagymát is jól bírja a cucc, amit egyszerűen úgy lehet elkészíteni, hogy mikróban kis fokozaton kicsit kiszárítjuk a hagymát (kicsit, nem szárított hagyma készül).

  Ha megvan a kívánt mennyiségű és minőségű hagyma (mindig több kell mint azt hisszük, csak bátran vele bele), a következő elem a zsír. Libazsír persze. Már amikor, mert nem tart az ember mindig itthon ilyesmit. Ha nincs víziszárnyas-zsír, akkor a sertés is játszhat, sőt a vaj is, de margarin az nem, semmiképp se, amúgy se kell az otthonra.

  Folytatás...

  Kalandor 2 hónapja 13

 • Apple gépen használt külső winchesterek (HFS) olvasása Windows alatt

  Nemrég találtam meg egy, még Mac alatt használt külső merevlemezemet és hirtelenjében természetesen nem tudtam olvasni Windows 10 alatt. Vannak fizetős szoftverek, amelyekkel megoldható és más OS alatt is olvasható lehet, de íme a megoldás legálisan és ingyenesen Windows 10-re (read only):

  - DiskInternals Reader 1.9.3-at töltsd le és tömörítsd ki a Total Commander mappájába
  - Total Commander-t indítsd el rendszergazdaként
  - Beállítások / Általános beállítások / BEépülők / WFX és tallózd be a rendszerednek megfelelőt (x32 vagy x64)
  - Hálózatok ikon -> DiskInternals Reader -> és ott is van a lemez tartalma!

  +1: az átmásolás végén formáztam a partíciókat, de nem engedett a Lemezkezelővel sem törölni egy 200MB-os EFI partíciót, de ezeket a pontokat elvégezve azt is lehetett törölni.

  Kalandor 2 hónapja 3

 • Hallé

  Ponty, harcsa, édesnemes paprika, csípős paprika, paprikakrém, bors, vöröshagyma, füstölt só, víz -> alaplé+hal -> hallé.

  Kalandor 2 hónapja 5

 • Társasjáték

  Szeretem a társasjátékokat, de főleg az olyanokat, melyek:
  - nem annyira bonyolult szabályrendszerrel rendelkeznek,
  - nem drágák (micsoda véletlen),
  - nem olyan hosszúak (20-60 perc),
  - kisméretűek (nincs erre egy külön szekrényem)

  Játszottam 1x-2x jót a 7 Csodával, de egy (?) órán keresztül sorolták a szabályokat (el is felejtettem már). Van, akit annyira leköt a játék, hogy 2-3+ órán keresztül ráfixálódnak egyetlen játékra, én nem vagyok ilyen. Én inkább több játékkal szeretek játszani, rövidebb játszmákat. Az évek alatt ezek gyűltek össze:

  Az egész egy közepes dobozban elvan.

  A Hanamikojival kezdem, mert számomra a legkedvesebb (és a legnehezebb). Minden változik, semmi se fix, sok a gondolkodás és a passzivitás, nem azt játszol ki, amit akarsz... Annyira nem egy offenzív, frontális, megszokott nyugati játék. Egyszerű szabályok, alig 20 kártya, pár lapka és ott lehet kombinálni. Nagyon rá lehet pörögni, én az első meccs után ezzel álmodtam. Csak ketten játszható és nagyon szép a grafika.

  Folytatás...

  Kalandor 3 hónapja 18

 • Az eddigi legjobb ízű kalóriamentes édesítő szerintem

  Sokmindent végigpróbáltam már (eritritol, xylit, fruktóz, stevia minden formában, stb.), de ízre egyik sem volt jó, főleg a káve-tea ihatatlan az ilyesmivel, most viszont vettem egy ilyet és teljesen perfekt, még a kávéba is. Nem teljesen cukorízű, de nagyon korrekt.

  0 kalória, és nincs benne az eritrotol élvezhetetlen hűvös édessége, vagy a stevia furcsa (utó)íze, és tényleg nagyon kevés kell belőle, így nem is annyira drága (3500/kg, de kevesebb mint harmadannyi kell, szóval 1000/kg). Boldogok, akiknek nem hiányzik az édes íz, de nekem igen és ez szerintem jól hozza.

  Kalandor 3 hónapja 17

 • Vasárnapi ebéd: csontleves, töltött lapocka mártással és zöldségpürével

  Gyakorlatilag ezt a levest megcsináltam, csak zeller helyett karalábéval (mert az volt).

  Amikor készen volt, a levest csak tésztával tálaltam, mert a répákat és a karalábét az időközben kifőtt 5 kis-közepes krumplival krumplinyomón átnyomtam. Vaj, tej, fehérbors, szerecsendió és kihabosítás, kész is a finom zöldségpüré.

  Az egyben hagyott sertéslapockát sóval-borssal megkentem és egy kis olajban nagy hőfokon, öntöttvas lábasban kérget sütöttem rá. Amikor készen volt, 1.5-2 centinként mélyen bevagdostam és a mélyedésekbe került vastagra szeletelt hagyma, fokhagyma, és egy kis talált maradék füstölt kolbász.

  A mázhoz 3 EK mustárba 4-5 gerezd, mozsárban sóval pürésített fokhagymát, borsot és provanszi fűszert adtam (bazsalikom, oregano, kakukkfű, rozmaring), és ezzel a sült húst jól bekentem.
  Az öntöttvas lábas aljára is ment egy nagy fej szeletelt hagyma, arra a hús és a hagyma szintjéig vízzel felöntve, rá a fedő. 150 fokos sütőben 1 óra, majd 180 fokon bő fél óra, majd grillfokozaton kicsi pirítás.

  Amikor készen volt, a sok szaftot és a hagymákat alóla egy gyorsforralóba tettem, leturmixoltam és egy kis fehérborral és worcestershire szósszal ízesítve kiforraltam. A hús közben a lábasban pihent (az ilyen egészben sült húsoknak muszáj egy 15-20 percet adni).

  Folytatás...

  Kalandor 3 hónapja 3

 • Logitech MK520 vezetéknélküli billentyűzet + egér bemutató

  Minden idők legjobb párosának tartom a mai napig a Logitech K800 és Anywhere Mouse MX kombót, de amikor pár éve Macre váltottam, sajnos eladtam őket.

  Amikor visszaváltottam, jódarabig kétfilléres cuccaim voltak, aztán egy frankó Ozone vezetékes gamer kombó, de úgy gondoltam, hogy itt az ideje megint valami jó, vezetéknélküli cuccnak, így akartam is venni egy K800-at, de kiderült, hogy abból már nem lehet magyart kapni. (hülyék)

  Használtan se találtam, de egyáltalán semmi normálisat sem, a Logitechnél (és máshol is) be vannak oltva a normális billentyűzetek ellen (tehát normális billentyűkből főcsoport, hatos csoport, alatta nyilak, mellette esetleg numpad), csak ezeket az agyonyomorított billentyűzeteket kapni.

  Milyen kombó kell?

  Billentyűzet:
  - teljes kiosztás
  - magyar
  - vezetéknélküli
  - semmi lag
  - csuklótámasz

  Egér:
  - semmi lag
  - vezetéknélküli
  - közepes méret

  Mindez közös vevővel.

  Folytatás...

  Kalandor 3 hónapja 7

 • Chicken tikka masala szabad tűzön elkészítve - szerintem

  Innen indulunk ki, viszont szabad tűzön készítjük el :)

  Kalandor 3 hónapja 0

 • Gulyásleves bográcsban - szerintem

  Hozzávalók:
  - fél kg marhalábszár kis kockákra vágva (hogy miiii? fél kiló??? csak?? dehát a gulyás a húsról szól!! --- igen, de ennyiből is lehet jót főzni, a marhahús drága és amúgy sem egészséges sok húst enni, szóval lapozzunk)
  - 4 db szép szál répa pucolva és centis - másfél centis karikákra vágva
  - 2 szép szál fehérrépa ugyanígy
  - 3 közepes vöröshagyma apróra vágva
  - 2 közepes paradicsom hámozva és apróra vágva
  - 1 nagy TV paprika (jobbaknak hegyes erős) csumázva, de egyben
  - 5-6 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva vagy krém helyette
  - 1 kisebb zellergumó nagy darabokra vágva
  - 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  - 5-6 közepes krumpli nagy darabokra vágva
  - 4 babérlevél
  - 4 dl bor, fehér is, rozé is jó nekünk
  - 2 csapott TK őrölt kömény
  - 2 csapott EK őrölt paprika
  - 2 TK őrölt bors
  - 10 EK paprikakrém
  - zsír (a konyhában szalonna, oké, de bográcsban elég nehéz étel így is, a füstölt meg különösen felesleges)
  - só

  Parazsat csinálunk.

  Zsíron a húst nagyon jól megpirítjuk és félretesszük, kifejezetten jót tesz neki, ha áll, pihen egy ideig.

  Folytatás...

  Kalandor 3 hónapja 14

 • Füstölt só készítése házilag - szerintem

  Ha már nem kell a tűz, alig pislákol a parázs, itt az idő egy kis füstölt só készítésére! A boltinak 3-4000 kilója, én huszadennyiből készítettem.

  Mire jó a füstölt só? A konyhai ételeknek is finom ízt és illatot ad, kicsit olyat, mintha szabad tűzön készült volna (nem lesz olyan, de egész jó).

  Durvaszemű tengeri só kell, én Sale Marino Grosso-t vettem, 150 forint környéke egy kiló. A parázs fölé tettem egy grillrácsot, arra pedig kb. 70 cm-es alufóliát félbehajtva, oldalait felhajtva egy kis alutepsit készítettem, ebbe ment a só, és az egészet lefedtem a grilltárcsával. Tehát rács, tepsi a sóval és rajta a tárcsa, így a füst jól átjárta a sót, néha levettem a tárcsát és átkevertem a sót, hogy a mélyebb rétegeket is jól érje, 40-60 perc alatt szép sötét lett a só.

  Ha levesbe, pörkölbe teszem, akkor feloldódik, ha szórni szeretném, akkor mozsárban meg kell őrölni.

  Kalandor 3 hónapja 0

 • Egyszerű de finom húsleves - szerintem

  Mély ízű, illatos, finom leves és tényleg szinte a semmiből készül.

  Hozzávalók:
  - 1 nagy csontos csirkemell
  - 3 sárgarépa vastagra karikázva
  - 1 nagy fehérrépa karikázva
  - 1 nagy vöröshagyma félbevágva
  - 1 ujjnyi gyömbér félbevágva
  - 5-6 gerezd fokhagyma nem megpucolva
  - szárított petrezselyemzöld (az mindig van, ha zöld nincs)
  - 10-15 szem bors és ízlés szerint őrölt
  - só
  - tészta külön kifőzve
  - ha éppen holnap kelkáposzta főzelék lesz, akkor csumázd ki a káposztát és az is mehet bele vagy 1-2 levelet is tehetsz

  A csirkemellet kicsontozzuk és a húsból megcsináljuk ezt. A hagymát egy fazék alján kis olajon barnára sütjük a vágott felével lefelé. Utána a csirkebőrt lesütjük kicsit, hogy legyen zsír, arra pedig a többi zöldséget, fűszert és a csirkecsontot tesszük, mindent megsózunk és azokat is megpirítjuk (a vöröshagyma is marad benne).
  Pár percig sütjük a zöldségeket és a húst, majd felöntjük vízzel. Kis lángon, lassan, sokáig főzzük, kb. 1 óra a forrástól.

  Ha kész, a hagyma és a gyömbér kuka, a csontról a húst lefejtjük és mehet a levesbe, ahogy a fokhagymákat is ki lehet nyomni, ínyencfalatok a levesben.

  Folytatás...

  Kalandor 3 hónapja 7

 • Az általam használt ingyenes szoftverek

  Nem hagyott békén a közléskényszer "a nagy géptelepítés" végén:

  Foobar 2000
  Zenelejátszásra nekem a mai napig etalon, egyszerű, gyors, pici.

  FreeMind
  Mindmapeket lehet készíteni vele, a legjobb benne az ingyenességen túl a rendkívüli gyorsasága, ugyanis csak billentyűzetről is vezérelhető.

  SumatraPDF
  A legkisebb, leggyorsabb PDF olvasó, amit ismerek, többszáz oldalas doksikat is pikk-pakk megnyit.

  XnView
  Pici, villámgyors, mégis sokat tud, az IrfanView nekem sohasem volt szimpatikus.

  7ZIP
  Bár van ZIP támogatása a Windowsnak, ez gyorsabb (?) és támogat még pár formátumot.

  VLC
  MPC-t használtam sokáig, de már évek óta VLC, mert talán ez volt a jobb out-of-the-box, pedig az MPC egyszerűsége jobban tetszett.

  Folytatás...

  Kalandor 4 hónapja 10

 • KFC csirke - szerintem

  Mióta ez a hír megjelent, azóta ki akartam próbálni, és most meg is tettem.

  Hozzávalók:

  2/3 teáskanál só
  Ez kevés, vagy jól be kell sózni a húst előre vagy ha nem, akkor a fűszerkeverékhez inkább 2-3 teáskanál kell, főleg mert 2 fűszersóból is csak a fűszer lesz benne

  1 teáskanál zellersó
  Zellersót én nem találtam itthon, de nem is kell, szárított zellerlevelet tettem bele, nagyon aromás, illatos, legközelebb többet teszek be, 1.5-et nyugodtan

  1/2 teáskanál kakukkfű
  1/2 teáskanál bazsalikom
  1/3 teáskanál oregánó

  Ezek morzsolt fűszerek ugye, nekünk viszont por kell vagyis ezeket és a zellert is egyszerre be a mozsárba és porrá őrölni, mennyiségben e háromból nem tennék többet.

  1 teáskanál fekete bors
  Frissen érdemes mozsárban őrölni és lehet az púpozva is :)

  1 teáskanál szárított mustár
  Ilyen sincs a konyhámban, viszont a mozsárban porrá őrölt mustármag frankó helyette, kicsit többet is tettem, illatra nagyon jó

  4 teáskanál paprika
  Ez viszont sok, nagyon sok, 2.5-3 maximum, legalábbis háziból biztosan, USA-ban amikor paprikát vettem, az tényleg íztelenebb volt, abból lehet hogy ennyi kell

  Folytatás...

  Kalandor 4 hónapja 11

 • Esküvő - szerintünk

  Sok lakodalomban voltam, és sokban nem tetszett az a feszültség, ami teljesen elvette a jó hangulatot. Mi nagyon korán elhatároztuk, hogy bármilyen esküvőnk is lesz, az csak laza lehet, nem akarunk ezen rugózni, hogy minden megvan-e a hercegnő-checklisten. Csak lazán, mert csak azt lehet megélni, átélni, élvezni.

  A legfontosabb szabály:
  Ez a ti esküvőtök, csak ti számítotok, bármilyen eldöntendő kérdés van, ahhoz másnak lehet véleménye, de csak ti dönthettek. Az esküvőnél mindenki más takarékra tegye magát és hozzátok alkalmazkodjon, aki ezt nem tartja tiszteletben, az inkább ne is legyen ott.

  Násznép
  Minél kisebb, annál jobb. Nehéz számot mondani, hiszen ha neked 6 testvéred van, máris borul a dolog, általánosságban: szűk család és aktív jóbarátok. Szerintünk max 25 fő (kisgyereket nem számolva).
  Ne hívjatok meg olyanokat, akik ellenségei egymásnak, mert úgyis csak a feszkó lesz, bármit is fogadkoznak.
  Ne hívjatok senkit szülői nyomásra: "Jajj, dehát 1960-ba ők is meghívtak bennünket!"
  Ne hívjatok meg olyat nem láttok mindketten szívesen.
  Sértődés lesz, hogy Ilonka néni nem lesz ott, de ez Ilonka néni baja lesz, ha nem érti meg, hogy kis lagzit szeretnétek.
  Kiértesíteni minél hamarabb érdemes mindenkit, akár egy évvel előre is.

  Folytatás...

  Kalandor 4 hónapja 31

 • Almás pite - szerintem

  A legtutibb őszi süti.

  Hozzávalók:
  2 kg pucolt alma (valami savanyúbb)
  15 dkg porcukor + 2 csapott EK
  csipet fahéj
  50 dkg finomliszt
  2 db nagy tojás
  2 EK tejföl
  1 cs. sütőpor
  2 citrom reszelt héja + leve
  25 dkg vaj
  1 EK étolaj

  A cukrot a kézmeleg vajjal és a citromhéjjal összemorzsoljuk. Lisztet hozzászitáljuk (de pár dekát tegyünk félre, mert csak a végén látszik, hogy kell-e bele mind), mehet bele a sütőpor, tejföl, tojás is és homogén masszává gyúrjuk, de nem kell agyongyúrni, nem kenyértészta.
  Fél órára de többre is akár mehet a hűtőbe.

  Az almákat félbevágjuk, magházakat kiszedjük, megpucoljuk és lereszeljük. Lehet a sajtreszelőn is és a nagylyukún is. Előbbi esetben szaftosabb, lekvárosabb lesz a töltelék, utóbbi esetben jobban benne maradnak a szálak.
  Pro tipp: ha jó az alma, nem kell meghámozni, hanem csak negyedelni és a reszelő kis lyukán így hámozás nélkül lereszelhető, a héj a kézben marad.

  A lereszelt alma levét mindenesetre kinyomkodjuk és az olajon megdinszteljük-megpirítjuk, ami azért kell, hogy erősebb, almásabb íze legyen. Citromlevet, fahéjat és 2 csapott EK porcukrot almával összekeverjük és hagyjuk kihűlni.

  Folytatás...

  Kalandor 4 hónapja 3

 • Csirkemellsonka nitrit-, szója-, tej-, bőrkementesen, 100% hústartalommal

  Magyarán tiszta csirkemellsonka otthon, nevetséges áron.

  Hozzávalók:
  - 2 kicsontozott csirkemell
  - fűszerek (bors+majoranna vagy bors+fokhagymapép+chili vagy bors+snidling+petrezselyemzöld vagy ami tetszik)
  - só

  A csirkemelleket kisebb darabokra vágjuk, megfűszerezzük, megsózzuk és botmixerrel lepépesítjük. Nem kell bébipapira, jó ha kicsit darabos marad. Ezután a pépet sütőzacskóba tesszük, rudat formázunk, jól kinyomjuk a levegőt, és egy kis drótdarabbal amennyire lehet, légmentesen lezárjuk (de fogpiszkálóval meg kell lyuggatni 1-2 helyen).

  180 fokos sütőben 30-40 percet sütjük. Ha kihűlt, hűtőben teljesen lehűtjük és jól szeletelhető. Finom, ízes, szaftos, és nincs benne minden vacak, hanem csak hús.

  Lehet gazdagítani répakockákkal, borsóval, paprikadarabokkal is.

  Ez a zöldséges, fokhagymás, borsos - perfekt!

  Kalandor 4 hónapja 39

 • Rakott krumpli - szerintem

  A rakott krumpli, ahogy általában ismerjük, nem recept, hanem ételtálalási mód: szegénykonyha, se íze, se bűze, laktat, olcsó, mindenki meg tudja csinálni és minden ócskaságot elnyel.

  Pedig lehet belőle jót is csinálni, amiben több a textúra és az íz.

  Hozzávalók:
  - 7 nagy krumpli (áruházi piros :D )
  - 15 dkg érlelt sonka (a legvékonyabbra géppel szeletelve és az gyufaszálszélesre vágva)
  - 1 közepes sonkahagyma apróra vágva
  - 15 dkg reszelt trappista sajt
  - 1.5 dl tejszín
  - 1 TK fokhagymakrém vagy zúzott fokhagyma
  - 1 csapott TK frissen tört bors
  - 1 KK borsikafű
  - 1 újhagyma karikázva, a zöldje is
  - 1 csomó petrezselyemzöld zöldje apróra vágva

  A hagymát üvegesre pirítjuk és félretesszük.
  A krumplit hajszálvékonyra szeleteljük szeletelővel (vágni késsel nem hiszem, hogy lehet ilyenre) és mehet egy nagy tálba az összes többi hozzávalóval együtt (só nem nagyon kell bele, ha sós a sonka). Sokáig kevergetjük, hogy minden egyenletesen kerüljön mindenhova, majd a krumplit kiszedegetjük és sorbarendezzük a tepsiben, hogy állva legyen.
  A maradék löttyöt ráöntjük és lefedjük vagy alufóliázzuk és 190 fokon először 30 percet lefedve sütjük, és amikor a krumpli majdnem puha, akkor nagyobb hőfokon sütjük. Hogy mennyire sütöd meg, rajtad áll.

  Folytatás...

  Kalandor 4 hónapja 18

 • Lasagne - szerintem

  Szinte mindenki evett már, de normálisat szerintem az emberek 10%-a ha igen. Nem egy rántotta, de simán megcsinálható és napokig jó, sőt egyre finomabb.

  Hozzávalók:

  A raguhoz:
  - öntöttvas lábas (lehet mással szórakozni, de nem érdemes, vegyél egyet, minden étel finomabb lesz)
  - 2 gyufásdoboznyi nem húsos szalonna apróra kockázva
  - 1 közepes vörös és 1 közepes lila, fehér vagy salottahagyma apróra vágva
  - 3 közepes répa sajtreszelőn lereszelve
  - 2 nagy szál szárzeller nagyon apróra vágva (lehet reszelni, de azzal kimarad egy textúra)
  - 0,5 kg marha darált hús (marhából tuti, vegyes sertés marha is perfekt, mást ne)
  - 4 dl vörösbor
  - 2 konzerv darabolt paradicsom
  - 2 gerezd fokhagyma kinyomva vagy házi fokhagymakrém
  - 3-4 babérlevél
  - 1 teáskanál frissen tört bors
  - 1 teáskanál borsikafű
  - 1 ág rozmaring (őrölt is jó lesz)
  - 1 ág kakukkfű (szárított is jó lesz)
  - 5 nagy bazsalikomlevél (ezt viszont szárítva ne, semmibe se, inkább ne is legyen a konyhában)
  - frissen reszelt szerecsendió
  - só ízlés szerint
  - fél csomó petrezselyem apróra vágva
  - 1,5 EK worcestershire szósz
  - 3 EK házi darált magmentes paprikakrém
  - chilit nem érdemes beletenni, ha csípőset szereted, akkor sem, inkább sok borsot vagy tálaláshoz srirachát mondjuk

  Folytatás...

  Kalandor 4 hónapja 24

 • Budapest-Makao

  Alig szállt le a gépem 2.5 hónap Amerika után, már tudtam, hogy még egy ilyen kört kell menni, és ezúttal az asszonyt is vinni kell.

  Hova? A valaha nagy Föld meglehetősen szűkössé vált ha autós túráról van szó:
  - Európában szinte mindenhol voltunk már autóval, a maradék helyek (Ibéria, Skandinávia, stb.) majd később, gyerekkel együtt
  - Afrikába most nincs merszem menni (rovarok, betegségek, stb.), esetleg ha öregebb leszek, Spanyolország-komp-Marokko-Algéria-Tunézia számításba jöhet
  - Ausztráliába nincs merszem menni, az ottani vadonban nagyon sok a veszélyes rovar, hűllő
  - Dél-Kelet Ázsia túl messze van autóval
  - Dél-Amerika egyszerűen nem vonz
  - Oroszország magányos dolog, oda 50 évesen, egyedül mennék majd, addigra vízum se kell :D
  - a közel-keleti arab országoktól kicsit tartok, asszony konkrétan retteg, amit megértek

  Marad egy transzázsiai út Kínába :)
  Alapvetően 3 útvonalon lehet menni:
  - északon: Ukrajna-Oroszország-Kaszakhsztán-Kína (orosz vízum kell hozzá, és Ukrajna keleti fele sem leányálom)
  - délen: Szerbia-Románia- Törökország-Irán és az isztánok (Irán a gyenge pont :( )
  - és középütt...

  Folytatás...

  Kalandor 5 hónapja 97

Hi​r​deté​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.