Hirdetés

2018. június 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • DIY wood gasifier stove

    Több ilyen videót megnéztem, majd én is megcsináltam a saját verziómat:

    Nem a legjobban csináltam meg (több légrés kellett volna), de még így is abszolút működőképes, tényleg egy marék fával hosszasan ég. A legjobb az, ha szorosan a tetejéig van betéve a fa, nem pedig folyamatosan adagolni.

    Kalandor 2 hónapja 5

  • Sajtos babburger édeskrumplival és cacikivel

    Babburger:
    - 2 bab konzerv (most a fehér, 1 barna) lemosva
    - 2 újhagyma (most csak egy kis fej lilahagyma volt) apróra vágva
    - 2 gerezd fokhagyma kinyomva
    - 1 tojás
    - 1-2 marék maradék főtt rizs (most kukoricás rizs volt, az ment bele)
    - 1 EK szójaszósz
    - kömény, só, bors ízlés szerint
    - zsemlemorzsa

    A babot villával összetörni, mehet bele az apróra vágott hagyma, a kinyomott fokhagyma, a tojás, rizs, fűszerek, szójaszósz, majd 1-2 EK zsemlemorzsa, hogy formázható legyen.

    Kb. 6 nagy pogácsa lesz ebből, amit egy fél órára érdemes a hűtőbe tenni, hogy biztosan szilárd legyen.

    A pogácsa sütése: oldalanként először nagy lángon kéreg, utána kis lángon 2-3 perc oldalanként, fordítás után sajttal befedni.

    Édeskrumpli:
    - 2 édeskrumpli ujjnyi vastagra szeletelve
    - 2 EK olaj
    - 2 EK keményítő
    - só, bors, fokhagymapor, cukor

    A krumplit beszórjuk a keményítővel, majd az olajban az ízlés szerint fűszereket és egy kevés cukrot elkeverünk és ez is mehet a krumplira, ami 220 fokra mehet a sütőbe, lehetőleg rácsra, úgy nem kell forgatni és ropogósabb lesz.

    Folytatás...

    Kalandor 3 hónapja 7

  • Így szívózz a szolgalmi telek tulajdonosával

    Anyósom örökölt egy kisvárosban a főtér mellett egy nagyon jó házat. Persze öröklés során derült ki, hogy ugyan a nagy ház és az egész telek az övé, de az 50-es években páran építettek néhány házikót a kertben és odaköltöztek. A telek teljesen a fő házé, a többi kis házikónak szolgalmi joga van, át kell engednie a házikókban lakókat, mert egy bejárat van.

    Akiktől örökölte anyós, azok ezt nem tudták vagy nem érdekelte őket, a telek többi részére nem is mentek, így a házikókban lakók azt csináltak amit akartak, jó nagy pofát is növesztettek és teljesen sajátjukként kezelték a telek többi részét.

    Aztán jött anyósom meg a sógorom, akik szépen felújították a nagy házat meg a kert egy részét, lett virágoskert, előtető, ilyesmi. Óriási perpatvar lett, anyósomat hetente jelentgették fel a jegyzőnél meg a rendőrségen. Erre a sógorom kiugrott pár haverral meg egy ügyvéddel akik szépen elmagyarázták a házikókban lakóknak, hogy ami eddig volt, annak vége, a telek anyósomé, nekik csak szolgalmi joguk van. Mivel utána is ment a szemétkedés meg a feljelentgetés, a szolgalmi utat valóban emberszélességűre korlátozták anyósomék, megszüntették a területfoglalásokat, birtokvédelmet kértek, stb. "ha így akartátok akkor csesszétek meg" jeligére.
    Slusszpoén, hogy feljelentették anyósomat, a hatóság kijött, de aztán az egyik házikó kéményét nyilvánította életveszélyesnek, új gázterv, minden, stb. Szopacs.

    Folytatás...

    Kalandor 3 hónapja 33

  • Képekkel: brassói aprópecsenye-szerűség tárcsán a konyhában

    Hozzávalók:
    - 6-7 nagy krumpli kockázva
    - egy nagy méretű egész csirkemell, kb. 80dkg ("szűzpecsenye nincs, bélszín nem is volt...") csíkozva
    - 3 nagy vöröshagyma félfőre vágva
    - 1 csomag csirkemáj (fél kg kb.)
    - 15-20 kisebb gerezd fokhagyma apró kockára vágva
    - ha van, akkor pár marék zöldborsó
    - 1 EK mozsárban frissen tört bors (őröltből kevesebb)
    - 2 csokor petrezselyemzöld
    - só
    - olaj (zsír)

    A krumplit olajban kisütjük. Sütés után itatóspapírra tegyük 1-2 percre, de után egy sűrű rácson érdemes kihűteni, nem lesz szottyos, olajos.

    A tárcsát a legnagyobb gázrózsára tesszük és előmelegítjük.

    A hagymát némi olajban hirtelen sütjük, nem baj, sőt az a finom, ha lesz benne egészen sült és szinte nyers is. A hagymát a tárcsa szélére húzzuk, innentől párolódik.

    A csirkehúst magas hőfokon jól lesütjük, és szélére húzzuk.

    A májat közepes fokon sütjük, hagyjunk neki időt. Ha félig átsült, akkor mehet rá a fokhagyma és készre sütjük. Ha átsült, akkor 1-2 dl fehérborral felöntjük és minden pörzsanyagot felszedünk a tárcsáról. (Ha van borsó, ekkor mehet bele)

    Folytatás...

    Kalandor 4 hónapja 18

  • Vissza a desktopra: HP Elite 8300 USDT

    1998 óta használok notebookot (akkoriban még inkább laptopnak hívtuk), az asztali gép inkább játékra vagy munkára való volt sokáig, főleg mert a teljesítmény drága volt hordozható formában. 8 éve pedig már egyáltalán nincs asztali gépem, a notebookokon mindent meg tudtam csinálni, játszani meg nem szoktam.
    Viszont a munka és szabadidő jobb szétválasztása, jobb takaríthatóság, könnyebb pasztázás, és egyéb okok miatt mégis azt gondoltam, hogy veszek egy asztalit is, találtam is itt az aprón valakit, aki brand gépeket árult.
    Mert csak brandet akartam, legyen halk, megbízható és nem olyan drága, a Nyugaton levetett office gépek pedig ilyenek.

    Végül egy HP Elite 8300 USDT-t vettem:
    - Intel Core i5 3470S
    - 4GB DDR3
    - DVD
    - Windows matrica
    - 2 év garancia
    - 135 W külső táp

    Mindez "csak" 40000 forint volt, és mint kiderült, még egy 6205-ös Intel wifi kártya is van benne, amihez antenna ugyan nem volt, de azt rendeltem párszáz forintért az ebayről.

    Elölről a gépen balról jobbra a hűtés, 4 USB, kétfajta jack, DVD és az SD olvasó van.

    Folytatás...

    Kalandor 5 hónapja 36

  • Apple gépen használt külső winchesterek (HFS) olvasása Windows alatt

    Nemrég találtam meg egy, még Mac alatt használt külső merevlemezemet és hirtelenjében természetesen nem tudtam olvasni Windows 10 alatt. Vannak fizetős szoftverek, amelyekkel megoldható és más OS alatt is olvasható lehet, de íme a megoldás legálisan és ingyenesen Windows 10-re (read only):

    - DiskInternals Reader 1.9.3-at töltsd le és tömörítsd ki a Total Commander mappájába
    - Total Commander-t indítsd el rendszergazdaként
    - Beállítások / Általános beállítások / BEépülők / WFX és tallózd be a rendszerednek megfelelőt (x32 vagy x64)
    - Hálózatok ikon -> DiskInternals Reader -> és ott is van a lemez tartalma!

    +1: az átmásolás végén formáztam a partíciókat, de nem engedett a Lemezkezelővel sem törölni egy 200MB-os EFI partíciót, de ezeket a pontokat elvégezve azt is lehetett törölni.

    Kalandor 5 hónapja 3

  • Vasárnapi ebéd: csontleves, töltött lapocka mártással és zöldségpürével

    Gyakorlatilag ezt a levest megcsináltam, csak zeller helyett karalábéval (mert az volt).

    Amikor készen volt, a levest csak tésztával tálaltam, mert a répákat és a karalábét az időközben kifőtt 5 kis-közepes krumplival krumplinyomón átnyomtam. Vaj, tej, fehérbors, szerecsendió és kihabosítás, kész is a finom zöldségpüré.

    Az egyben hagyott sertéslapockát sóval-borssal megkentem és egy kis olajban nagy hőfokon, öntöttvas lábasban kérget sütöttem rá. Amikor készen volt, 1.5-2 centinként mélyen bevagdostam és a mélyedésekbe került vastagra szeletelt hagyma, fokhagyma, és egy kis talált maradék füstölt kolbász.

    A mázhoz 3 EK mustárba 4-5 gerezd, mozsárban sóval pürésített fokhagymát, borsot és provanszi fűszert adtam (bazsalikom, oregano, kakukkfű, rozmaring), és ezzel a sült húst jól bekentem.
    Az öntöttvas lábas aljára is ment egy nagy fej szeletelt hagyma, arra a hús és a hagyma szintjéig vízzel felöntve, rá a fedő. 150 fokos sütőben 1 óra, majd 180 fokon bő fél óra, majd grillfokozaton kicsi pirítás.

    Amikor készen volt, a sok szaftot és a hagymákat alóla egy gyorsforralóba tettem, leturmixoltam és egy kis fehérborral és worcestershire szósszal ízesítve kiforraltam. A hús közben a lábasban pihent (az ilyen egészben sült húsoknak muszáj egy 15-20 percet adni).

    Folytatás...

    Kalandor 6 hónapja 3

  • Logitech MK520 vezetéknélküli billentyűzet + egér bemutató

    Minden idők legjobb párosának tartom a mai napig a Logitech K800 és Anywhere Mouse MX kombót, de amikor pár éve Macre váltottam, sajnos eladtam őket.

    Amikor visszaváltottam, jódarabig kétfilléres cuccaim voltak, aztán egy frankó Ozone vezetékes gamer kombó, de úgy gondoltam, hogy itt az ideje megint valami jó, vezetéknélküli cuccnak, így akartam is venni egy K800-at, de kiderült, hogy abból már nem lehet magyart kapni. (hülyék)

    Használtan se találtam, de egyáltalán semmi normálisat sem, a Logitechnél (és máshol is) be vannak oltva a normális billentyűzetek ellen (tehát normális billentyűkből főcsoport, hatos csoport, alatta nyilak, mellette esetleg numpad), csak ezeket az agyonyomorított billentyűzeteket kapni.

    Milyen kombó kell?

    Billentyűzet:
    - teljes kiosztás
    - magyar
    - vezetéknélküli
    - semmi lag
    - csuklótámasz

    Egér:
    - semmi lag
    - vezetéknélküli
    - közepes méret

    Mindez közös vevővel.

    Folytatás...

    Kalandor 6 hónapja 7

  • Chicken tikka masala szabad tűzön elkészítve - szerintem

    Innen indulunk ki, viszont szabad tűzön készítjük el :)

    Kalandor 6 hónapja 0

  • Gulyásleves bográcsban - szerintem

    Hozzávalók:
    - fél kg marhalábszár kis kockákra vágva (hogy miiii? fél kiló??? csak?? dehát a gulyás a húsról szól!! --- igen, de ennyiből is lehet jót főzni, a marhahús drága és amúgy sem egészséges sok húst enni, szóval lapozzunk)
    - 4 db szép szál répa pucolva és centis - másfél centis karikákra vágva
    - 2 szép szál fehérrépa ugyanígy
    - 3 közepes vöröshagyma apróra vágva
    - 2 közepes paradicsom hámozva és apróra vágva
    - 1 nagy TV paprika (jobbaknak hegyes erős) csumázva, de egyben
    - 5-6 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva vagy krém helyette
    - 1 kisebb zellergumó nagy darabokra vágva
    - 1 nagy csokor petrezselyemzöld
    - 5-6 közepes krumpli nagy darabokra vágva
    - 4 babérlevél
    - 4 dl bor, fehér is, rozé is jó nekünk
    - 2 csapott TK őrölt kömény
    - 2 csapott EK őrölt paprika
    - 2 TK őrölt bors
    - 10 EK paprikakrém
    - zsír (a konyhában szalonna, oké, de bográcsban elég nehéz étel így is, a füstölt meg különösen felesleges)
    - só

    Parazsat csinálunk.

    Zsíron a húst nagyon jól megpirítjuk és félretesszük, kifejezetten jót tesz neki, ha áll, pihen egy ideig.

    Folytatás...

    Kalandor 6 hónapja 14

  • Füstölt só készítése házilag - szerintem

    Ha már nem kell a tűz, alig pislákol a parázs, itt az idő egy kis füstölt só készítésére! A boltinak 3-4000 kilója, én huszadennyiből készítettem.

    Mire jó a füstölt só? A konyhai ételeknek is finom ízt és illatot ad, kicsit olyat, mintha szabad tűzön készült volna (nem lesz olyan, de egész jó).

    Durvaszemű tengeri só kell, én Sale Marino Grosso-t vettem, 150 forint környéke egy kiló. A parázs fölé tettem egy grillrácsot, arra pedig kb. 70 cm-es alufóliát félbehajtva, oldalait felhajtva egy kis alutepsit készítettem, ebbe ment a só, és az egészet lefedtem a grilltárcsával. Tehát rács, tepsi a sóval és rajta a tárcsa, így a füst jól átjárta a sót, néha levettem a tárcsát és átkevertem a sót, hogy a mélyebb rétegeket is jól érje, 40-60 perc alatt szép sötét lett a só.

    Ha levesbe, pörkölbe teszem, akkor feloldódik, ha szórni szeretném, akkor mozsárban meg kell őrölni.

    Kalandor 6 hónapja 0

  • Egyszerű de finom húsleves - szerintem

    Mély ízű, illatos, finom leves és tényleg szinte a semmiből készül.

    Hozzávalók:
    - 1 nagy csontos csirkemell
    - 3 sárgarépa vastagra karikázva
    - 1 nagy fehérrépa karikázva
    - 1 nagy vöröshagyma félbevágva
    - 1 ujjnyi gyömbér félbevágva
    - 5-6 gerezd fokhagyma nem megpucolva
    - szárított petrezselyemzöld (az mindig van, ha zöld nincs)
    - 10-15 szem bors és ízlés szerint őrölt
    - só
    - tészta külön kifőzve
    - ha éppen holnap kelkáposzta főzelék lesz, akkor csumázd ki a káposztát és az is mehet bele vagy 1-2 levelet is tehetsz

    A csirkemellet kicsontozzuk és a húsból megcsináljuk ezt. A hagymát egy fazék alján kis olajon barnára sütjük a vágott felével lefelé. Utána a csirkebőrt lesütjük kicsit, hogy legyen zsír, arra pedig a többi zöldséget, fűszert és a csirkecsontot tesszük, mindent megsózunk és azokat is megpirítjuk (a vöröshagyma is marad benne).
    Pár percig sütjük a zöldségeket és a húst, majd felöntjük vízzel. Kis lángon, lassan, sokáig főzzük, kb. 1 óra a forrástól.

    Ha kész, a hagyma és a gyömbér kuka, a csontról a húst lefejtjük és mehet a levesbe, ahogy a fokhagymákat is ki lehet nyomni, ínyencfalatok a levesben.

    Folytatás...

    Kalandor 6 hónapja 7

  • KFC csirke - szerintem

    Mióta ez a hír megjelent, azóta ki akartam próbálni, és most meg is tettem.

    Hozzávalók:

    2/3 teáskanál só
    Ez kevés, vagy jól be kell sózni a húst előre vagy ha nem, akkor a fűszerkeverékhez inkább 2-3 teáskanál kell, főleg mert 2 fűszersóból is csak a fűszer lesz benne

    1 teáskanál zellersó
    Zellersót én nem találtam itthon, de nem is kell, szárított zellerlevelet tettem bele, nagyon aromás, illatos, legközelebb többet teszek be, 1.5-et nyugodtan

    1/2 teáskanál kakukkfű
    1/2 teáskanál bazsalikom
    1/3 teáskanál oregánó

    Ezek morzsolt fűszerek ugye, nekünk viszont por kell vagyis ezeket és a zellert is egyszerre be a mozsárba és porrá őrölni, mennyiségben e háromból nem tennék többet.

    1 teáskanál fekete bors
    Frissen érdemes mozsárban őrölni és lehet az púpozva is :)

    1 teáskanál szárított mustár
    Ilyen sincs a konyhámban, viszont a mozsárban porrá őrölt mustármag frankó helyette, kicsit többet is tettem, illatra nagyon jó

    4 teáskanál paprika
    Ez viszont sok, nagyon sok, 2.5-3 maximum, legalábbis háziból biztosan, USA-ban amikor paprikát vettem, az tényleg íztelenebb volt, abból lehet hogy ennyi kell

    Folytatás...

    Kalandor 7 hónapja 11

  • Esküvő - szerintünk

    Sok lakodalomban voltam, és sokban nem tetszett az a feszültség, ami teljesen elvette a jó hangulatot. Mi nagyon korán elhatároztuk, hogy bármilyen esküvőnk is lesz, az csak laza lehet, nem akarunk ezen rugózni, hogy minden megvan-e a hercegnő-checklisten. Csak lazán, mert csak azt lehet megélni, átélni, élvezni.

    A legfontosabb szabály:
    Ez a ti esküvőtök, csak ti számítotok, bármilyen eldöntendő kérdés van, ahhoz másnak lehet véleménye, de csak ti dönthettek. Az esküvőnél mindenki más takarékra tegye magát és hozzátok alkalmazkodjon, aki ezt nem tartja tiszteletben, az inkább ne is legyen ott.

    Násznép
    Minél kisebb, annál jobb. Nehéz számot mondani, hiszen ha neked 6 testvéred van, máris borul a dolog, általánosságban: szűk család és aktív jóbarátok. Szerintünk max 25 fő (kisgyereket nem számolva).
    Ne hívjatok meg olyanokat, akik ellenségei egymásnak, mert úgyis csak a feszkó lesz, bármit is fogadkoznak.
    Ne hívjatok senkit szülői nyomásra: "Jajj, dehát 1960-ba ők is meghívtak bennünket!"
    Ne hívjatok meg olyat nem láttok mindketten szívesen.
    Sértődés lesz, hogy Ilonka néni nem lesz ott, de ez Ilonka néni baja lesz, ha nem érti meg, hogy kis lagzit szeretnétek.
    Kiértesíteni minél hamarabb érdemes mindenkit, akár egy évvel előre is.

    Folytatás...

    Kalandor 7 hónapja 31

  • Almás pite - szerintem

    A legtutibb őszi süti.

    Hozzávalók:
    2 kg pucolt alma (valami savanyúbb)
    15 dkg porcukor + 2 csapott EK
    csipet fahéj
    50 dkg finomliszt
    2 db nagy tojás
    2 EK tejföl
    1 cs. sütőpor
    2 citrom reszelt héja + leve
    25 dkg vaj
    1 EK étolaj

    A cukrot a kézmeleg vajjal és a citromhéjjal összemorzsoljuk. Lisztet hozzászitáljuk (de pár dekát tegyünk félre, mert csak a végén látszik, hogy kell-e bele mind), mehet bele a sütőpor, tejföl, tojás is és homogén masszává gyúrjuk, de nem kell agyongyúrni, nem kenyértészta.
    Fél órára de többre is akár mehet a hűtőbe.

    Az almákat félbevágjuk, magházakat kiszedjük, megpucoljuk és lereszeljük. Lehet a sajtreszelőn is és a nagylyukún is. Előbbi esetben szaftosabb, lekvárosabb lesz a töltelék, utóbbi esetben jobban benne maradnak a szálak.
    Pro tipp: ha jó az alma, nem kell meghámozni, hanem csak negyedelni és a reszelő kis lyukán így hámozás nélkül lereszelhető, a héj a kézben marad.

    A lereszelt alma levét mindenesetre kinyomkodjuk és az olajon megdinszteljük-megpirítjuk, ami azért kell, hogy erősebb, almásabb íze legyen. Citromlevet, fahéjat és 2 csapott EK porcukrot almával összekeverjük és hagyjuk kihűlni.

    Folytatás...

    Kalandor 7 hónapja 3

  • Csirkemellsonka nitrit-, szója-, tej-, bőrkementesen, 100% hústartalommal

    Magyarán tiszta csirkemellsonka otthon, nevetséges áron.

    Hozzávalók:
    - 2 kicsontozott csirkemell
    - fűszerek (bors+majoranna vagy bors+fokhagymapép+chili vagy bors+snidling+petrezselyemzöld vagy ami tetszik)
    - só

    A csirkemelleket kisebb darabokra vágjuk, megfűszerezzük, megsózzuk és botmixerrel lepépesítjük. Nem kell bébipapira, jó ha kicsit darabos marad. Ezután a pépet sütőzacskóba tesszük, rudat formázunk, jól kinyomjuk a levegőt, és egy kis drótdarabbal amennyire lehet, légmentesen lezárjuk (de fogpiszkálóval meg kell lyuggatni 1-2 helyen).

    180 fokos sütőben 30-40 percet sütjük. Ha kihűlt, hűtőben teljesen lehűtjük és jól szeletelhető. Finom, ízes, szaftos, és nincs benne minden vacak, hanem csak hús.

    Lehet gazdagítani répakockákkal, borsóval, paprikadarabokkal is.

    Ez a zöldséges, fokhagymás, borsos - perfekt!

    Kalandor 7 hónapja 39

  • Rakott krumpli - szerintem

    A rakott krumpli, ahogy általában ismerjük, nem recept, hanem ételtálalási mód: szegénykonyha, se íze, se bűze, laktat, olcsó, mindenki meg tudja csinálni és minden ócskaságot elnyel.

    Pedig lehet belőle jót is csinálni, amiben több a textúra és az íz.

    Hozzávalók:
    - 7 nagy krumpli (áruházi piros :D )
    - 15 dkg érlelt sonka (a legvékonyabbra géppel szeletelve és az gyufaszálszélesre vágva)
    - 1 közepes sonkahagyma apróra vágva
    - 15 dkg reszelt trappista sajt
    - 1.5 dl tejszín
    - 1 TK fokhagymakrém vagy zúzott fokhagyma
    - 1 csapott TK frissen tört bors
    - 1 KK borsikafű
    - 1 újhagyma karikázva, a zöldje is
    - 1 csomó petrezselyemzöld zöldje apróra vágva

    A hagymát üvegesre pirítjuk és félretesszük.
    A krumplit hajszálvékonyra szeleteljük szeletelővel (vágni késsel nem hiszem, hogy lehet ilyenre) és mehet egy nagy tálba az összes többi hozzávalóval együtt (só nem nagyon kell bele, ha sós a sonka). Sokáig kevergetjük, hogy minden egyenletesen kerüljön mindenhova, majd a krumplit kiszedegetjük és sorbarendezzük a tepsiben, hogy állva legyen.
    A maradék löttyöt ráöntjük és lefedjük vagy alufóliázzuk és 190 fokon először 30 percet lefedve sütjük, és amikor a krumpli majdnem puha, akkor nagyobb hőfokon sütjük. Hogy mennyire sütöd meg, rajtad áll.

    Folytatás...

    Kalandor 7 hónapja 18

  • Lasagne - szerintem

    Szinte mindenki evett már, de normálisat szerintem az emberek 10%-a ha igen. Nem egy rántotta, de simán megcsinálható és napokig jó, sőt egyre finomabb.

    Hozzávalók:

    A raguhoz:
    - öntöttvas lábas (lehet mással szórakozni, de nem érdemes, vegyél egyet, minden étel finomabb lesz)
    - 2 gyufásdoboznyi nem húsos szalonna apróra kockázva
    - 1 közepes vörös és 1 közepes lila, fehér vagy salottahagyma apróra vágva
    - 3 közepes répa sajtreszelőn lereszelve
    - 2 nagy szál szárzeller nagyon apróra vágva (lehet reszelni, de azzal kimarad egy textúra)
    - 0,5 kg marha darált hús (marhából tuti, vegyes sertés marha is perfekt, mást ne)
    - 4 dl vörösbor
    - 2 konzerv darabolt paradicsom
    - 2 gerezd fokhagyma kinyomva vagy házi fokhagymakrém
    - 3-4 babérlevél
    - 1 teáskanál frissen tört bors
    - 1 teáskanál borsikafű
    - 1 ág rozmaring (őrölt is jó lesz)
    - 1 ág kakukkfű (szárított is jó lesz)
    - 5 nagy bazsalikomlevél (ezt viszont szárítva ne, semmibe se, inkább ne is legyen a konyhában)
    - frissen reszelt szerecsendió
    - só ízlés szerint
    - fél csomó petrezselyem apróra vágva
    - 1,5 EK worcestershire szósz
    - 3 EK házi darált magmentes paprikakrém
    - chilit nem érdemes beletenni, ha csípőset szereted, akkor sem, inkább sok borsot vagy tálaláshoz srirachát mondjuk

    Folytatás...

    Kalandor 7 hónapja 24

  • Budapest-Makao

    Alig szállt le a gépem 2.5 hónap Amerika után, már tudtam, hogy még egy ilyen kört kell menni, és ezúttal az asszonyt is vinni kell.

    Hova? A valaha nagy Föld meglehetősen szűkössé vált ha autós túráról van szó:
    - Európában szinte mindenhol voltunk már autóval, a maradék helyek (Ibéria, Skandinávia, stb.) majd később, gyerekkel együtt
    - Afrikába most nincs merszem menni (rovarok, betegségek, stb.), esetleg ha öregebb leszek, Spanyolország-komp-Marokko-Algéria-Tunézia számításba jöhet
    - Ausztráliába nincs merszem menni, az ottani vadonban nagyon sok a veszélyes rovar, hűllő
    - Dél-Kelet Ázsia túl messze van autóval
    - Dél-Amerika egyszerűen nem vonz
    - Oroszország magányos dolog, oda 50 évesen, egyedül mennék majd, addigra vízum se kell :D
    - a közel-keleti arab országoktól kicsit tartok, asszony konkrétan retteg, amit megértek

    Marad egy transzázsiai út Kínába :)
    Alapvetően 3 útvonalon lehet menni:
    - északon: Ukrajna-Oroszország-Kaszakhsztán-Kína (orosz vízum kell hozzá, és Ukrajna keleti fele sem leányálom)
    - délen: Szerbia-Románia- Törökország-Irán és az isztánok (Irán a gyenge pont :( )
    - és középütt...

    Folytatás...

    Kalandor 8 hónapja 97

  • Palócleves bográcsban - szerintem

    Főztem már mindent bográcsban, de mindig minden nehéz, paprikás, magyaros étel lett, ezért kerestem valamit, amit könnyebb, de mégis jól áll neki a füstös íz, ez lett a palócleves bográcsban.

    Hozzávalók:
    - 1 kg sertés nagyobb kockákra vágva (comb, lapocka)
    - 0.5 kg marhahús kis kockákra vágva (ami gulyásnak is jó)
    - 50-60 dkg zöldbab (nem konzerv) 2-3 centisre vágva
    - 3 nagy répa negyedkarikára vágva
    - 3 nagy fehérrépa negyedkarikára vágva
    - 1 TV paprika kicsumázva egészben
    - 1 szál zeller 4 darabba vágva
    - zsír
    - 1 vörös, 1 lila, 1 fehérhagyma (itt írtam, hogy miért, és azt is, hogy hogyan teszem pépessé) kis kockákra vágva
    - 2-3 nagyobb krumpli közepes kockára vágva
    - 1 nagy EK fokhagymakrém (sós, házi)
    - 1 csokor petrezselyem
    - 4 babérlevél (több is lehet, bírja)
    - 15 szem bors mozsárban őrölve
    - 1 TK őrölt kömény szintén
    - 1 csapott TK majoranna
    - 1 TK tárkony
    - 1 csapott TK borsikafű
    - 1 csapott TK szárított snidling
    - 1 KK római kömény őrölve
    - 1.5 doboz kis tejföl
    - citromlé ízlés szerint
    - chili ízlés szerint

    Folytatás...

    Kalandor 8 hónapja 4

  • Vaddisznópörkölt gombával bográcsban - szerintem

    Megjegyzések:

    0. Féláron volt a vaddisznó és a laskagomba az Auchanban :D
    1. A pörkölt inkább csak elnevezés, inkább raguszerűt főztem, hiszen répa is van benne.
    2. Fűszerezésben nem tudtam dönteni a hagyományos-magyaros (borókás-kakukkfüves) és a pikánsabb vonal között (koriander-szegfűbors) így lesz ami lesz felkiáltással beledobtam mindent. Nagyon jó lett.
    3. Nem pácoltam előzetesen a húst, mert nem volt idő, de így is überfrankó lett.

    Hozzávalók:
    - 1 kg vaddisznóhús nagy kockákra vágva
    - 1 kg laskagomba nagy darabokra vágva
    - 2 közepes vöröshagyma, 1 fehérhagyma, 1 lilahagyma, 1 sonkahagyma (pikánsabb, ízesebb a sokfajta hagyma és könnyebb is a gyomornak, ha nem minden vörös)
    - 5-6 gerezd fokhagyma kinyomva
    - sertészsír (nem szalonna, mert szabad tűzön készül, így is füstös lesz)
    - 1 szárzeller 4 darabba vágva
    - 3-4 répa nagyobb karikákra vágva
    - 1 konzerv darabolt paradicsom
    - 10-15 EK házi paprikakrém (pritaminpaprikát sóval ledarálni és kész)
    - 4-5 dl vörösbor
    - 2 EK őrölt pirospaprika (vagy ahogy szép színe lesz)
    - 3 babérlevél (többet is elbír)
    - 20 szem bors mozsárban őrölve
    - 2 EK mustár
    - 1 TK kakukkfű
    - 1 KK rozmaring
    - 1,5 TK őrölt kömény
    - 1.5 TK őrölt koriander (!)
    - 2-3 szegfűbors
    - 4-5 borókabogyó

    Folytatás...

    Kalandor 8 hónapja 10

  • Sertéspörkölt - szerintem

    A kedvenc helyem a Pilisben ez a kis esőbeállós főzőhely, ahova tegnap is ellátogattunk. A szomszéd helyen egy rakat orosz zapojozott épp, de rendesek voltak, a zajterhelés nem haladta meg a határértéket.

    Kicsit nehéz volt tüzet gyújtani a vizes fával, de az oroszok megszántak bennünket 20 perc töketlenkedés után és adtak egy marék tűzgyújtó csokit.
    Sima sertéspörit csináltunk, nem volt semmi faxni, talán csak a babérlevél, amit most próbáltunk ki először és egész jó volt.

    Kalandor 8 hónapja 3

  • 2.5 hónap USA

    79 nap és több mint 23000 levezetett kilométer után újra itthon. A sátram körül üldözték a prédát a prérifarkasok, tévedésből négyszer majdnem bementem egy katonai támaszpontra, tudatlanul éjfél után papucsban mentem ki a tarantula vonulásba, Death Valleyben kizárt a kocsi 54 fokban, láttam egy napfogyatkozást egyedül a sivatagban, leomlott mögöttem a sziklafal az úton, majd végül egy adminisztrációs hiba miatt 12 nappal korábban kellett leadnom az autót, emiatt 4500 kilométert vezettem le 5 nap alatt. Viszont egyes egyedül lehettem Big Surben és a Needles Overlooknál, bejutottam a Pentagonba és találtam egy nénit, aki cirka 60 éve nem beszélt magyarul. Aludtam milliomosoknál és szegényeknél, autóban a kaszinó előtt vagy sátorban medvék és pumák mellett. Izzadtam a sátorban éjfélkor 50 fokban és vacogtam mínusz 10-ben is.

    Kalandor 9 hónapja 52

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.