Hirdetés

2018. október 17., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Új élet

    Szeptember 4: hív a lakásunk tulajdonosa (hetek óta rossz érzésem van pontosan emiatt, rendesen éreztem előre), aki nem szokott bennünket zargatni, hogy szeretné ha elköltöznénk. Ráadásul 30 napon belül.
    Forog a világ. B****, szeptember 4-én! Ennél kevesebb nagyobb szívatás van az albérletpiacon, minden normális lakás ki van adva. két napig szédelgünk.
    Szeptember 7: elküldi tértivevényes levélben is kérését, biztos, ami biztos.

    Hónapok óta egyébként lakásokat nézegetünk, mert venni szerettünk volna, hogy kiadjuk, mert ahol lakunk, szeretjük, maradnánk. Hitelkalkulációkat csinálgattunk, lakásokat keresgettünk, de még semmit se találtunk.

    Ahogy telnek a napok, körvonalazódik, hogy
    - vagy kibérelünk egy másik lakást, de azt minimum 1 évre adják ki, ami így ugye minimum mínusz ~ két millió
    - vagy veszünk nagyon gyorsan egy sajátot

    Óra indul, vegyél lakást 30 nap alatt! De a feleségemnek ebben a pillanatban nincs munkája. Főleg a készpénzünk marad és hitelt maximum én tudok felvenni.

    Folytatás...

    Kalandor 1 hete 123

  • Okosotthon-jellegű megoldást keresek

    Egy társasház negyedik emeletén eddig nem kellett se riasztó, se kamera, se okosotthon, most viszont úgy tűnik, hogy egy üdülőövezeti házba fogunk költözni, ahol van ilyen igényünk.

    Beleolvastam a riasztó, kamera és okosotthonos topikokba, cikkekbe, de csak a káosz nő a fejemben, ezért hátha ti tudtok segíteni.

    Mit nem szeretnék? Tech-demo jellegű okosotthont, ami 6:20 perckor kelt, feltekeri a zenét, bekapcsolja a kávéfőzőt, enni ad a hörcsögnek, megrendeli a tejet a hűtőbe a neten, cirmosság-felismeréssel azonosítja a macskaajtó előtti macskát, hogy azt beengedje vagy sem.

    Ilyesmit nem szeretnék, csak némi védelmet, biztonságot és kontrollt/komfortot.

    Védelem:
    - IP kamera rendszer beltérre és kültérre (6 db), kültérre mozgásérzékelővel kombinálva, SMS vagy app riasztással, fotóküldéssel, max 24 óra tárolási idővel
    - ehhez kapcsolódóan egyszerűbb nyílászáró-védelmen gondolkodtam, de nem tudom... mindenesetre hagyományos beltéri mozgásérzékelő, kódos bejutás, stb. az biztosan nem kell
    - sziréna nem kell vagy esetleg úgy, ha max pár percig szól, utána úgyis mindegy

    Biztonság:
    - beltéri füstérzékelő, hőérzékelő, szénmonoxid-érzékelő riasztással helyben és SMS vagy app riasztással
    - nedvességérzékelő (pl. pincébe) riasztással helyben és SMS vagy app riasztással

    Folytatás...

    Kalandor 1 hónapja 26

  • Csináljatok szláv töltött tésztát!

    A szlávoknak sokféle apró, töltött tésztájuk van, van ravioli jellegű, van krumplis is. Lehet főzni, zsírban sütni és főzni+pirítani is. A töltelék lehet nyers vagy sült is. Lehet hússal, káposztával, krumplival, túróféleséggel is tölteni. Lehet simán enni, vajjal+ecettel, tejföllel, sajttal, kapros tejföllel, rostélyos szerű sült hagymával, citromlével.
    Hogy amit készítek, az pontosan melyik, nem érdekes, amíg finom!

    Tészta:
    - kb. 400 gr liszt
    - 1 tojás
    - kb. 140 gr víz
    - só

    Töltelék:
    - 400 gr darált sertés
    - 2 közepes répa reszelve
    - annyi fokhagyma, amennyit szeretsz (ha ide nem teszel, tehetsz a tejfölbe is)
    - 2 közepes hagyma apróra vágva
    - kisujjnyi gyömbér reszelve vagy petrezselyem apróra vágva, amit szeretsz
    - olaj/zsír
    - só, bors

    A tészta összeállításakor nem kell az összes vizet hozzáadni, mert ki tudja mennyi kell. Álljon össze, legyen nedves, de ne legyen ragadós. Ne legyen olyan száraz és kemény mint amikor pl. csuszatészta készül. Inkább ruganyos legyen, mint kemény. Nem lesz egyszerű elsőre, de menni fog!

    Fél órára félre kell tenni pihenni, pl. folpackba, ne száradjon ki.

    Addig lehet csinálni a tölteléket, ami egyszerű: mindent EGYSZERRE kell egy edénybe tenni zsiradékra és nagy lángon pirítani. Ne száradjon ki, maradjon szaftos azért, hiszen főhet még egy kicsit a tésztában is.

    Folytatás...

    Kalandor 1 hónapja 8

  • Ajvár

    Egyszerű hozzávalók, egyszerű elkészítés, de az apró különbségek a részletekben vannak.

    - 1,5 rész kápia paprika
    - 1 rész padlizsán
    - egész fej fokhagyma
    - só, bors

    A paprika és a padlizsán egészben mehet a grillre. Sütőben a padlizsánt érdemes megszurkálni, de parázson ne, csak egy irányból jön a hő, jobb ha belül fortyog.
    Mindkettőt kívülről feketése érdemes sütni, majd lefedve hagyni langyosra hűlni.

    A fokhagymát egy kis olajjal meglöttyintve 2 réteg alufóliába kell tekerni és a parázs mellé tenni. Direkt lángot ne kapjon, és érdemes fordítgatni gyakran, mert megfeketedik, megkeseredik. Onnan tudni, hogy jó, ha megnyomogatva puha.

    A paprika-paradicsomot meg kell pucolni a héjától, a paprika magok-csuta is kuka. (Padlizsánkrémnél a magokat én kukázom, de ebből nem szoktuk). Ezután húsdarálón az egészet ledarálni (a paprika olaja mehet bele, a padlizsáné nem). Ne turmixold, húsdaráló. Más lesz.

    Az egészet egy edényben fel kell főzni, só, bors és annyi kinyomott fokhagyma, ami neked ízlik.

    Én nem szoktam külön olajat tenni bele, "zsíros" így is, csak a tetejére egy vékony réteget, így jobban eláll, és majd belekeveredik.

    Folytatás...

    Kalandor 2 hónapja 0

  • DIY Dremel

    Kalandor 2 hónapja 8

  • Sültpaprikás sajtkrém

    A legfinomabb kenyérkrém életemben. Annyira finom, hogy a leglustábbaknak is érdemes megcsinálni, mert semmire sem hasonlító, friss, fura, ínycsiklandó íze van. Más dimenzió mint amit valaha is ettem.

    Hozzávalók:
    - 4 közepes kápiapaprika
    - 200 gr fetasajt
    - pár kanál görög joghurt (vagy szűrőben lecsepegtetett sima filléres joghurt)
    - bors

    A kápiapaprikát feketére megsütni grillen, vagy forró sütőben vagy szendvicssütőben vagy egyszerűen a gázláng felett. Ha kész, akkor pár percre lefedni, vagy zacskóba tenni, hogy a gőz után könnyebben lejöjjön a héja. Kimagozás után le kell hűteni, mert a forró paprika nem jó a hideg sajttal. Ha hideg, összeturmixolni kis fordulaton, nem homogénre a többi hozzávalóval és kész. Csak bors kell bele, sósnak elég sós. Citromlével savasítható, de én nem tettem.

    Pirítósra mehet.

    Lehet, hogy érdemes mellé héjában fokhagymát is sütni, majd kipróbálom.

    Kalandor 2 hónapja 11

  • Mongol barbekjú

    Kalandor 2 hónapja 1

  • Fancy padlizsánkrém

    Imádom a padlizsánkrémet, mindig is csináltam, de aztán egyszer ettem a sógorom éttermében és rájöttem, hogy van más is mint a rusztikus, telemagos, széthagymázott, kissé vad, kesernyés padlizsánkrém. Ez krémes, illatos, homogén és ínycsiklandó. Meg macerás.

    Hozzávalók
    - 8 közepes padlizsán megmosva, késsel átszurkálva a héj
    - 2 közepes lilahagyma a legapróbbra vágva amit tudsz
    - 4 gerezd fokhagyma kinyomva
    - majonéz
    - só, bors, citromlé

    A padlizsánok sütőpapíron mehetnek 220-230 fokra a sütőbe, tízpercenként forgatva. Mérettől, nedvességtől függő sütési idő után (30 perc kell) amikor már puha a belseje (nem tejszínhab csak puha), levet eresztett, még rá is lehet grillezni 5-10 percet (félidőben forgatva), hogy legyen füstös íze.

    A padlizsánokat ki kell venni és egy nagy lábosba mehetnek lefedve 10-20 percre gőzölődni, ettől a héj is könnyebben lejön.

    Ameddig a padlizsán szára van, azt a részt egyben le kell vágni, rostos, keserű, rossz ízű. A maradék húsról a héjat lehúzni és egy szitába tenni, min. 1-2 órát állni kell hagyni, így az "olaját" alul kicsorogja. Ezt követően nem acél, hanem műanyag pengés turmixba kell tenni és ledarálni. Azért nem acél, mert az a magokat kinyitja, és kijön a rossz íz belőle. Akár erősebb turmixgép habverője is jó, az se vág, de pépesít.

    Folytatás...

    Kalandor 2 hónapja 4

  • Házi "ketchup"

    Nem szeretem a ketchupot ízre sem, meg a gyomrom sem bírja, ez viszont ízlik és gyomorbarátabb.


    Az a szép piros az ott középen.

    Hozzávalók:
    - 1.5-2 kg érett paradicsom darabokra vágva (ha van San Marzano a kert végében, az a tuti, de én is csak sima osan gazdaságosból csináltam és jó lett)
    - 1 szál zellerszár háromba vágva (ebből 2-t én kidobtam a turmix előtt, ha szereted, maradhat)
    - 1 nagyobb alma kockázva
    - 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
    - 1 közepes-nagy lilahagyma szeletelve
    - 1 kisebb kápia paprika
    - 1 EK Worcestershire szósz
    - balzsamecet, almaecet, citromlé
    - só. őrölt fahéj, bors, szegfűszeg, szegfűbors
    - 2 babérlevél
    - cukor vagy édesítőszer

    A zöldségeket óvatosan lesózni, bele egy nagy tepsibe és 40 percre mehet a sütőbe olyan hőfokra, hogy ne égjen le. Ez általában 200 fok, nekünk nagyon vacak sütőnk van, ebben 220 inkább. Nézz rá egy idő után a tepsire, hogy forró legyen, süljön, de ne égjen meg a teteje, ne száradjon nagyon ki.

    Folytatás...

    Kalandor 2 hónapja 0

  • Powerbank másképp

    A nyári utamhoz kerestem egy powerbankot a szokásostól eltérő igényekkel. Általában ugye az a fontos, hogy nagy legyen a kapacitás és/vagy legyen könnyű, illetve hogy töltsön gyorsan.

    Nekem ez volt fontos:
    - 2 USB kimenet
    - álljon meg a talpán stabilan
    - bírja a strapát
    - töltsön 18650 akkut
    - tudjon egyszerre tölteni és töltődni (UPS mód)
    - az USB portok vagy nagyon messze legyenek vagy egymás mögött

    A kapacitás és a gyorstöltés nem volt fontos.

    A TOMO D2-re esett a választásom, ami egy DIY powerbank, vagyis külön akkumulátort kell bele tenni, csak a tokot árulják.

    Nem olcsó, most 13 dollár az ára (10-ért vettem), és még kell bele 2 akku. Én LiitoKala 5000mAh 26650-et vettem, 12 dollár volt a 2 darab. Nagyon jó értékelései voltak gearbasten, 5000, sőt 5200-es kapacitásokat mértek rajta, a kettő gondolom, hogy megvan 10000.

    Folytatás...

    Kalandor 2 hónapja 12

  • Kenyér

    Csak teljes kiőrlésű tönkölyliszt, kovász, víz, só. Nincs receptem, csak ilyen videókat néztem. Íze van, kívülről ropogós és belülről puha.

    Kalandor 2 hónapja 27

  • Naplemente a kempingben

    Kalandor 3 hónapja 6

  • DIY wood gasifier stove

    Több ilyen videót megnéztem, majd én is megcsináltam a saját verziómat:

    Nem a legjobban csináltam meg (több légrés kellett volna), de még így is abszolút működőképes, tényleg egy marék fával hosszasan ég. A legjobb az, ha szorosan a tetejéig van betéve a fa, nem pedig folyamatosan adagolni.

    Kalandor 6 hónapja 6

  • Sajtos babburger édeskrumplival és cacikivel

    Babburger:
    - 2 bab konzerv (most a fehér, 1 barna) lemosva
    - 2 újhagyma (most csak egy kis fej lilahagyma volt) apróra vágva
    - 2 gerezd fokhagyma kinyomva
    - 1 tojás
    - 1-2 marék maradék főtt rizs (most kukoricás rizs volt, az ment bele)
    - 1 EK szójaszósz
    - kömény, só, bors ízlés szerint
    - zsemlemorzsa

    A babot villával összetörni, mehet bele az apróra vágott hagyma, a kinyomott fokhagyma, a tojás, rizs, fűszerek, szójaszósz, majd 1-2 EK zsemlemorzsa, hogy formázható legyen.

    Kb. 6 nagy pogácsa lesz ebből, amit egy fél órára érdemes a hűtőbe tenni, hogy biztosan szilárd legyen.

    A pogácsa sütése: oldalanként először nagy lángon kéreg, utána kis lángon 2-3 perc oldalanként, fordítás után sajttal befedni.

    Édeskrumpli:
    - 2 édeskrumpli ujjnyi vastagra szeletelve
    - 2 EK olaj
    - 2 EK keményítő
    - só, bors, fokhagymapor, cukor

    A krumplit beszórjuk a keményítővel, majd az olajban az ízlés szerint fűszereket és egy kevés cukrot elkeverünk és ez is mehet a krumplira, ami 220 fokra mehet a sütőbe, lehetőleg rácsra, úgy nem kell forgatni és ropogósabb lesz.

    Folytatás...

    Kalandor 7 hónapja 7

  • Így szívózz a szolgalmi telek tulajdonosával

    Anyósom örökölt egy kisvárosban a főtér mellett egy nagyon jó házat. Persze öröklés során derült ki, hogy ugyan a nagy ház és az egész telek az övé, de az 50-es években páran építettek néhány házikót a kertben és odaköltöztek. A telek teljesen a fő házé, a többi kis házikónak szolgalmi joga van, át kell engednie a házikókban lakókat, mert egy bejárat van.

    Akiktől örökölte anyós, azok ezt nem tudták vagy nem érdekelte őket, a telek többi részére nem is mentek, így a házikókban lakók azt csináltak amit akartak, jó nagy pofát is növesztettek és teljesen sajátjukként kezelték a telek többi részét.

    Aztán jött anyósom meg a sógorom, akik szépen felújították a nagy házat meg a kert egy részét, lett virágoskert, előtető, ilyesmi. Óriási perpatvar lett, anyósomat hetente jelentgették fel a jegyzőnél meg a rendőrségen. Erre a sógorom kiugrott pár haverral meg egy ügyvéddel akik szépen elmagyarázták a házikókban lakóknak, hogy ami eddig volt, annak vége, a telek anyósomé, nekik csak szolgalmi joguk van. Mivel utána is ment a szemétkedés meg a feljelentgetés, a szolgalmi utat valóban emberszélességűre korlátozták anyósomék, megszüntették a területfoglalásokat, birtokvédelmet kértek, stb. "ha így akartátok akkor csesszétek meg" jeligére.
    Slusszpoén, hogy feljelentették anyósomat, a hatóság kijött, de aztán az egyik házikó kéményét nyilvánította életveszélyesnek, új gázterv, minden, stb. Szopacs.

    Folytatás...

    Kalandor 7 hónapja 33

  • Képekkel: brassói aprópecsenye-szerűség tárcsán a konyhában

    Hozzávalók:
    - 6-7 nagy krumpli kockázva
    - egy nagy méretű egész csirkemell, kb. 80dkg ("szűzpecsenye nincs, bélszín nem is volt...") csíkozva
    - 3 nagy vöröshagyma félfőre vágva
    - 1 csomag csirkemáj (fél kg kb.)
    - 15-20 kisebb gerezd fokhagyma apró kockára vágva
    - ha van, akkor pár marék zöldborsó
    - 1 EK mozsárban frissen tört bors (őröltből kevesebb)
    - 2 csokor petrezselyemzöld
    - só
    - olaj (zsír)

    A krumplit olajban kisütjük. Sütés után itatóspapírra tegyük 1-2 percre, de után egy sűrű rácson érdemes kihűteni, nem lesz szottyos, olajos.

    A tárcsát a legnagyobb gázrózsára tesszük és előmelegítjük.

    A hagymát némi olajban hirtelen sütjük, nem baj, sőt az a finom, ha lesz benne egészen sült és szinte nyers is. A hagymát a tárcsa szélére húzzuk, innentől párolódik.

    A csirkehúst magas hőfokon jól lesütjük, és szélére húzzuk.

    A májat közepes fokon sütjük, hagyjunk neki időt. Ha félig átsült, akkor mehet rá a fokhagyma és készre sütjük. Ha átsült, akkor 1-2 dl fehérborral felöntjük és minden pörzsanyagot felszedünk a tárcsáról. (Ha van borsó, ekkor mehet bele)

    Folytatás...

    Kalandor 8 hónapja 18

  • Vissza a desktopra: HP Elite 8300 USDT

    1998 óta használok notebookot (akkoriban még inkább laptopnak hívtuk), az asztali gép inkább játékra vagy munkára való volt sokáig, főleg mert a teljesítmény drága volt hordozható formában. 8 éve pedig már egyáltalán nincs asztali gépem, a notebookokon mindent meg tudtam csinálni, játszani meg nem szoktam.
    Viszont a munka és szabadidő jobb szétválasztása, jobb takaríthatóság, könnyebb pasztázás, és egyéb okok miatt mégis azt gondoltam, hogy veszek egy asztalit is, találtam is itt az aprón valakit, aki brand gépeket árult.
    Mert csak brandet akartam, legyen halk, megbízható és nem olyan drága, a Nyugaton levetett office gépek pedig ilyenek.

    Végül egy HP Elite 8300 USDT-t vettem:
    - Intel Core i5 3470S
    - 4GB DDR3
    - DVD
    - Windows matrica
    - 2 év garancia
    - 135 W külső táp

    Mindez "csak" 40000 forint volt, és mint kiderült, még egy 6205-ös Intel wifi kártya is van benne, amihez antenna ugyan nem volt, de azt rendeltem párszáz forintért az ebayről.

    Elölről a gépen balról jobbra a hűtés, 4 USB, kétfajta jack, DVD és az SD olvasó van.

    Folytatás...

    Kalandor 9 hónapja 36

  • Apple gépen használt külső winchesterek (HFS) olvasása Windows alatt

    Nemrég találtam meg egy, még Mac alatt használt külső merevlemezemet és hirtelenjében természetesen nem tudtam olvasni Windows 10 alatt. Vannak fizetős szoftverek, amelyekkel megoldható és más OS alatt is olvasható lehet, de íme a megoldás legálisan és ingyenesen Windows 10-re (read only):

    - DiskInternals Reader 1.9.3-at töltsd le és tömörítsd ki a Total Commander mappájába
    - Total Commander-t indítsd el rendszergazdaként
    - Beállítások / Általános beállítások / BEépülők / WFX és tallózd be a rendszerednek megfelelőt (x32 vagy x64)
    - Hálózatok ikon -> DiskInternals Reader -> és ott is van a lemez tartalma!

    +1: az átmásolás végén formáztam a partíciókat, de nem engedett a Lemezkezelővel sem törölni egy 200MB-os EFI partíciót, de ezeket a pontokat elvégezve azt is lehetett törölni.

    Kalandor 9 hónapja 3

  • Vasárnapi ebéd: csontleves, töltött lapocka mártással és zöldségpürével

    Gyakorlatilag ezt a levest megcsináltam, csak zeller helyett karalábéval (mert az volt).

    Amikor készen volt, a levest csak tésztával tálaltam, mert a répákat és a karalábét az időközben kifőtt 5 kis-közepes krumplival krumplinyomón átnyomtam. Vaj, tej, fehérbors, szerecsendió és kihabosítás, kész is a finom zöldségpüré.

    Az egyben hagyott sertéslapockát sóval-borssal megkentem és egy kis olajban nagy hőfokon, öntöttvas lábasban kérget sütöttem rá. Amikor készen volt, 1.5-2 centinként mélyen bevagdostam és a mélyedésekbe került vastagra szeletelt hagyma, fokhagyma, és egy kis talált maradék füstölt kolbász.

    A mázhoz 3 EK mustárba 4-5 gerezd, mozsárban sóval pürésített fokhagymát, borsot és provanszi fűszert adtam (bazsalikom, oregano, kakukkfű, rozmaring), és ezzel a sült húst jól bekentem.
    Az öntöttvas lábas aljára is ment egy nagy fej szeletelt hagyma, arra a hús és a hagyma szintjéig vízzel felöntve, rá a fedő. 150 fokos sütőben 1 óra, majd 180 fokon bő fél óra, majd grillfokozaton kicsi pirítás.

    Amikor készen volt, a sok szaftot és a hagymákat alóla egy gyorsforralóba tettem, leturmixoltam és egy kis fehérborral és worcestershire szósszal ízesítve kiforraltam. A hús közben a lábasban pihent (az ilyen egészben sült húsoknak muszáj egy 15-20 percet adni).

    Folytatás...

    Kalandor 10 hónapja 3

  • Logitech MK520 vezetéknélküli billentyűzet + egér bemutató

    Minden idők legjobb párosának tartom a mai napig a Logitech K800 és Anywhere Mouse MX kombót, de amikor pár éve Macre váltottam, sajnos eladtam őket.

    Amikor visszaváltottam, jódarabig kétfilléres cuccaim voltak, aztán egy frankó Ozone vezetékes gamer kombó, de úgy gondoltam, hogy itt az ideje megint valami jó, vezetéknélküli cuccnak, így akartam is venni egy K800-at, de kiderült, hogy abból már nem lehet magyart kapni. (hülyék)

    Használtan se találtam, de egyáltalán semmi normálisat sem, a Logitechnél (és máshol is) be vannak oltva a normális billentyűzetek ellen (tehát normális billentyűkből főcsoport, hatos csoport, alatta nyilak, mellette esetleg numpad), csak ezeket az agyonyomorított billentyűzeteket kapni.

    Milyen kombó kell?

    Billentyűzet:
    - teljes kiosztás
    - magyar
    - vezetéknélküli
    - semmi lag
    - csuklótámasz

    Egér:
    - semmi lag
    - vezetéknélküli
    - közepes méret

    Mindez közös vevővel.

    Folytatás...

    Kalandor 10 hónapja 7

  • Chicken tikka masala szabad tűzön elkészítve - szerintem

    Innen indulunk ki, viszont szabad tűzön készítjük el :)

    Kalandor 10 hónapja 0

  • Gulyásleves bográcsban - szerintem

    Hozzávalók:
    - fél kg marhalábszár kis kockákra vágva (hogy miiii? fél kiló??? csak?? dehát a gulyás a húsról szól!! --- igen, de ennyiből is lehet jót főzni, a marhahús drága és amúgy sem egészséges sok húst enni, szóval lapozzunk)
    - 4 db szép szál répa pucolva és centis - másfél centis karikákra vágva
    - 2 szép szál fehérrépa ugyanígy
    - 3 közepes vöröshagyma apróra vágva
    - 2 közepes paradicsom hámozva és apróra vágva
    - 1 nagy TV paprika (jobbaknak hegyes erős) csumázva, de egyben
    - 5-6 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva vagy krém helyette
    - 1 kisebb zellergumó nagy darabokra vágva
    - 1 nagy csokor petrezselyemzöld
    - 5-6 közepes krumpli nagy darabokra vágva
    - 4 babérlevél
    - 4 dl bor, fehér is, rozé is jó nekünk
    - 2 csapott TK őrölt kömény
    - 2 csapott EK őrölt paprika
    - 2 TK őrölt bors
    - 10 EK paprikakrém
    - zsír (a konyhában szalonna, oké, de bográcsban elég nehéz étel így is, a füstölt meg különösen felesleges)
    - só

    Parazsat csinálunk.

    Zsíron a húst nagyon jól megpirítjuk és félretesszük, kifejezetten jót tesz neki, ha áll, pihen egy ideig.

    Folytatás...

    Kalandor 10 hónapja 14

  • Füstölt só készítése házilag - szerintem

    Ha már nem kell a tűz, alig pislákol a parázs, itt az idő egy kis füstölt só készítésére! A boltinak 3-4000 kilója, én huszadennyiből készítettem.

    Mire jó a füstölt só? A konyhai ételeknek is finom ízt és illatot ad, kicsit olyat, mintha szabad tűzön készült volna (nem lesz olyan, de egész jó).

    Durvaszemű tengeri só kell, én Sale Marino Grosso-t vettem, 150 forint környéke egy kiló. A parázs fölé tettem egy grillrácsot, arra pedig kb. 70 cm-es alufóliát félbehajtva, oldalait felhajtva egy kis alutepsit készítettem, ebbe ment a só, és az egészet lefedtem a grilltárcsával. Tehát rács, tepsi a sóval és rajta a tárcsa, így a füst jól átjárta a sót, néha levettem a tárcsát és átkevertem a sót, hogy a mélyebb rétegeket is jól érje, 40-60 perc alatt szép sötét lett a só.

    Ha levesbe, pörkölbe teszem, akkor feloldódik, ha szórni szeretném, akkor mozsárban meg kell őrölni.

    Kalandor 10 hónapja 0

  • Egyszerű de finom húsleves - szerintem

    Mély ízű, illatos, finom leves és tényleg szinte a semmiből készül.

    Hozzávalók:
    - 1 nagy csontos csirkemell
    - 3 sárgarépa vastagra karikázva
    - 1 nagy fehérrépa karikázva
    - 1 nagy vöröshagyma félbevágva
    - 1 ujjnyi gyömbér félbevágva
    - 5-6 gerezd fokhagyma nem megpucolva
    - szárított petrezselyemzöld (az mindig van, ha zöld nincs)
    - 10-15 szem bors és ízlés szerint őrölt
    - só
    - tészta külön kifőzve
    - ha éppen holnap kelkáposzta főzelék lesz, akkor csumázd ki a káposztát és az is mehet bele vagy 1-2 levelet is tehetsz

    A csirkemellet kicsontozzuk és a húsból megcsináljuk ezt. A hagymát egy fazék alján kis olajon barnára sütjük a vágott felével lefelé. Utána a csirkebőrt lesütjük kicsit, hogy legyen zsír, arra pedig a többi zöldséget, fűszert és a csirkecsontot tesszük, mindent megsózunk és azokat is megpirítjuk (a vöröshagyma is marad benne).
    Pár percig sütjük a zöldségeket és a húst, majd felöntjük vízzel. Kis lángon, lassan, sokáig főzzük, kb. 1 óra a forrástól.

    Ha kész, a hagyma és a gyömbér kuka, a csontról a húst lefejtjük és mehet a levesbe, ahogy a fokhagymákat is ki lehet nyomni, ínyencfalatok a levesben.

    Folytatás...

    Kalandor 10 hónapja 7

  • KFC csirke - szerintem

    Mióta ez a hír megjelent, azóta ki akartam próbálni, és most meg is tettem.

    Hozzávalók:

    2/3 teáskanál só
    Ez kevés, vagy jól be kell sózni a húst előre vagy ha nem, akkor a fűszerkeverékhez inkább 2-3 teáskanál kell, főleg mert 2 fűszersóból is csak a fűszer lesz benne

    1 teáskanál zellersó
    Zellersót én nem találtam itthon, de nem is kell, szárított zellerlevelet tettem bele, nagyon aromás, illatos, legközelebb többet teszek be, 1.5-et nyugodtan

    1/2 teáskanál kakukkfű
    1/2 teáskanál bazsalikom
    1/3 teáskanál oregánó

    Ezek morzsolt fűszerek ugye, nekünk viszont por kell vagyis ezeket és a zellert is egyszerre be a mozsárba és porrá őrölni, mennyiségben e háromból nem tennék többet.

    1 teáskanál fekete bors
    Frissen érdemes mozsárban őrölni és lehet az púpozva is :)

    1 teáskanál szárított mustár
    Ilyen sincs a konyhámban, viszont a mozsárban porrá őrölt mustármag frankó helyette, kicsit többet is tettem, illatra nagyon jó

    4 teáskanál paprika
    Ez viszont sok, nagyon sok, 2.5-3 maximum, legalábbis háziból biztosan, USA-ban amikor paprikát vettem, az tényleg íztelenebb volt, abból lehet hogy ennyi kell

    Folytatás...

    Kalandor 11 hónapja 11

  • Esküvő - szerintünk

    Sok lakodalomban voltam, és sokban nem tetszett az a feszültség, ami teljesen elvette a jó hangulatot. Mi nagyon korán elhatároztuk, hogy bármilyen esküvőnk is lesz, az csak laza lehet, nem akarunk ezen rugózni, hogy minden megvan-e a hercegnő-checklisten. Csak lazán, mert csak azt lehet megélni, átélni, élvezni.

    A legfontosabb szabály:
    Ez a ti esküvőtök, csak ti számítotok, bármilyen eldöntendő kérdés van, ahhoz másnak lehet véleménye, de csak ti dönthettek. Az esküvőnél mindenki más takarékra tegye magát és hozzátok alkalmazkodjon, aki ezt nem tartja tiszteletben, az inkább ne is legyen ott.

    Násznép
    Minél kisebb, annál jobb. Nehéz számot mondani, hiszen ha neked 6 testvéred van, máris borul a dolog, általánosságban: szűk család és aktív jóbarátok. Szerintünk max 25 fő (kisgyereket nem számolva).
    Ne hívjatok meg olyanokat, akik ellenségei egymásnak, mert úgyis csak a feszkó lesz, bármit is fogadkoznak.
    Ne hívjatok senkit szülői nyomásra: "Jajj, dehát 1960-ba ők is meghívtak bennünket!"
    Ne hívjatok meg olyat nem láttok mindketten szívesen.
    Sértődés lesz, hogy Ilonka néni nem lesz ott, de ez Ilonka néni baja lesz, ha nem érti meg, hogy kis lagzit szeretnétek.
    Kiértesíteni minél hamarabb érdemes mindenkit, akár egy évvel előre is.

    Folytatás...

    Kalandor 11 hónapja 31

  • Almás pite - szerintem

    A legtutibb őszi süti.

    Hozzávalók:
    2 kg pucolt alma (valami savanyúbb)
    15 dkg porcukor + 2 csapott EK
    csipet fahéj
    50 dkg finomliszt
    2 db nagy tojás
    2 EK tejföl
    1 cs. sütőpor
    2 citrom reszelt héja + leve
    25 dkg vaj
    1 EK étolaj

    A cukrot a kézmeleg vajjal és a citromhéjjal összemorzsoljuk. Lisztet hozzászitáljuk (de pár dekát tegyünk félre, mert csak a végén látszik, hogy kell-e bele mind), mehet bele a sütőpor, tejföl, tojás is és homogén masszává gyúrjuk, de nem kell agyongyúrni, nem kenyértészta.
    Fél órára de többre is akár mehet a hűtőbe.

    Az almákat félbevágjuk, magházakat kiszedjük, megpucoljuk és lereszeljük. Lehet a sajtreszelőn is és a nagylyukún is. Előbbi esetben szaftosabb, lekvárosabb lesz a töltelék, utóbbi esetben jobban benne maradnak a szálak.
    Pro tipp: ha jó az alma, nem kell meghámozni, hanem csak negyedelni és a reszelő kis lyukán így hámozás nélkül lereszelhető, a héj a kézben marad.

    A lereszelt alma levét mindenesetre kinyomkodjuk és az olajon megdinszteljük-megpirítjuk, ami azért kell, hogy erősebb, almásabb íze legyen. Citromlevet, fahéjat és 2 csapott EK porcukrot almával összekeverjük és hagyjuk kihűlni.

    Folytatás...

    Kalandor 11 hónapja 3

  • Csirkemellsonka nitrit-, szója-, tej-, bőrkementesen, 100% hústartalommal

    Magyarán tiszta csirkemellsonka otthon, nevetséges áron.

    Hozzávalók:
    - 2 kicsontozott csirkemell
    - fűszerek (bors+majoranna vagy bors+fokhagymapép+chili vagy bors+snidling+petrezselyemzöld vagy ami tetszik)
    - só

    A csirkemelleket kisebb darabokra vágjuk, megfűszerezzük, megsózzuk és botmixerrel lepépesítjük. Nem kell bébipapira, jó ha kicsit darabos marad. Ezután a pépet sütőzacskóba tesszük, rudat formázunk, jól kinyomjuk a levegőt, és egy kis drótdarabbal amennyire lehet, légmentesen lezárjuk (de fogpiszkálóval meg kell lyuggatni 1-2 helyen).

    180 fokos sütőben 30-40 percet sütjük. Ha kihűlt, hűtőben teljesen lehűtjük és jól szeletelhető. Finom, ízes, szaftos, és nincs benne minden vacak, hanem csak hús.

    Lehet gazdagítani répakockákkal, borsóval, paprikadarabokkal is.

    Ez a zöldséges, fokhagymás, borsos - perfekt!

    Kalandor 11 hónapja 39

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.