Hir​d​etés​

2017. december 17., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Társasjáték

    Szeretem a társasjátékokat, de főleg az olyanokat, melyek:
    - nem annyira bonyolult szabályrendszerrel rendelkeznek,
    - nem drágák (micsoda véletlen),
    - nem olyan hosszúak (20-60 perc),
    - kisméretűek (nincs erre egy külön szekrényem)

    Játszottam 1x-2x jót a 7 Csodával, de egy (?) órán keresztül sorolták a szabályokat (el is felejtettem már). Van, akit annyira leköt a játék, hogy 2-3+ órán keresztül ráfixálódnak egyetlen játékra, én nem vagyok ilyen. Én inkább több játékkal szeretek játszani, rövidebb játszmákat. Az évek alatt ezek gyűltek össze:

    Az egész egy közepes dobozban elvan.

    A Hanamikojival kezdem, mert számomra a legkedvesebb (és a legnehezebb). Minden változik, semmi se fix, sok a gondolkodás és a passzivitás, nem azt játszol ki, amit akarsz... Annyira nem egy offenzív, frontális, megszokott nyugati játék. Egyszerű szabályok, alig 20 kártya, pár lapka és ott lehet kombinálni. Nagyon rá lehet pörögni, én az első meccs után ezzel álmodtam. Csak ketten játszható és nagyon szép a grafika.

    Folytatás...

    Kalandor 23 órája 13

  • Az eddigi legjobb ízű kalóriamentes édesítő szerintem

    Sokmindent végigpróbáltam már (eritritol, xylit, fruktóz, stevia minden formában, stb.), de ízre egyik sem volt jó, főleg a káve-tea ihatatlan az ilyesmivel, most viszont vettem egy ilyet és teljesen perfekt, még a kávéba is. Nem teljesen cukorízű, de nagyon korrekt.

    0 kalória, és nincs benne az eritrotol élvezhetetlen hűvös édessége, vagy a stevia furcsa (utó)íze, és tényleg nagyon kevés kell belőle, így nem is annyira drága (3500/kg, de kevesebb mint harmadannyi kell, szóval 1000/kg). Boldogok, akiknek nem hiányzik az édes íz, de nekem igen és ez szerintem jól hozza.

    Kalandor 4 napja 15

  • Vasárnapi ebéd: csontleves, töltött lapocka mártással és zöldségpürével

    Gyakorlatilag ezt a levest megcsináltam, csak zeller helyett karalábéval (mert az volt).

    Amikor készen volt, a levest csak tésztával tálaltam, mert a répákat és a karalábét az időközben kifőtt 5 kis-közepes krumplival krumplinyomón átnyomtam. Vaj, tej, fehérbors, szerecsendió és kihabosítás, kész is a finom zöldségpüré.

    Az egyben hagyott sertéslapockát sóval-borssal megkentem és egy kis olajban nagy hőfokon, öntöttvas lábasban kérget sütöttem rá. Amikor készen volt, 1.5-2 centinként mélyen bevagdostam és a mélyedésekbe került vastagra szeletelt hagyma, fokhagyma, és egy kis talált maradék füstölt kolbász.

    A mázhoz 3 EK mustárba 4-5 gerezd, mozsárban sóval pürésített fokhagymát, borsot és provanszi fűszert adtam (bazsalikom, oregano, kakukkfű, rozmaring), és ezzel a sült húst jól bekentem.
    Az öntöttvas lábas aljára is ment egy nagy fej szeletelt hagyma, arra a hús és a hagyma szintjéig vízzel felöntve, rá a fedő. 150 fokos sütőben 1 óra, majd 180 fokon bő fél óra, majd grillfokozaton kicsi pirítás.

    Amikor készen volt, a sok szaftot és a hagymákat alóla egy gyorsforralóba tettem, leturmixoltam és egy kis fehérborral és worcestershire szósszal ízesítve kiforraltam. A hús közben a lábasban pihent (az ilyen egészben sült húsoknak muszáj egy 15-20 percet adni).

    Folytatás...

    Kalandor 6 napja 3

  • Logitech MK520 vezetéknélküli billentyűzet + egér bemutató

    Minden idők legjobb párosának tartom a mai napig a Logitech K800 és Anywhere Mouse MX kombót, de amikor pár éve Macre váltottam, sajnos eladtam őket.

    Amikor visszaváltottam, jódarabig kétfilléres cuccaim voltak, aztán egy frankó Ozone vezetékes gamer kombó, de úgy gondoltam, hogy itt az ideje megint valami jó, vezetéknélküli cuccnak, így akartam is venni egy K800-at, de kiderült, hogy abból már nem lehet magyart kapni. (hülyék)

    Használtan se találtam, de egyáltalán semmi normálisat sem, a Logitechnél (és máshol is) be vannak oltva a normális billentyűzetek ellen (tehát normális billentyűkből főcsoport, hatos csoport, alatta nyilak, mellette esetleg numpad), csak ezeket az agyonyomorított billentyűzeteket kapni.

    Milyen kombó kell?

    Billentyűzet:
    - teljes kiosztás
    - magyar
    - vezetéknélküli
    - semmi lag
    - csuklótámasz

    Egér:
    - semmi lag
    - vezetéknélküli
    - közepes méret

    Mindez közös vevővel.

    Folytatás...

    Kalandor 2 hete 7

  • Chicken tikka masala szabad tűzön elkészítve - szerintem

    Innen indulunk ki, viszont szabad tűzön készítjük el :)

    Kalandor 2 hete 0

  • Gulyásleves bográcsban - szerintem

    Hozzávalók:
    - fél kg marhalábszár kis kockákra vágva (hogy miiii? fél kiló??? csak?? dehát a gulyás a húsról szól!! --- igen, de ennyiből is lehet jót főzni, a marhahús drága és amúgy sem egészséges sok húst enni, szóval lapozzunk)
    - 4 db szép szál répa pucolva és centis - másfél centis karikákra vágva
    - 2 szép szál fehérrépa ugyanígy
    - 3 közepes vöröshagyma apróra vágva
    - 2 közepes paradicsom hámozva és apróra vágva
    - 1 nagy TV paprika (jobbaknak hegyes erős) csumázva, de egyben
    - 5-6 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva vagy krém helyette
    - 1 kisebb zellergumó nagy darabokra vágva
    - 1 nagy csokor petrezselyemzöld
    - 5-6 közepes krumpli nagy darabokra vágva
    - 4 babérlevél
    - 4 dl bor, fehér is, rozé is jó nekünk
    - 2 csapott TK őrölt kömény
    - 2 csapott EK őrölt paprika
    - 2 TK őrölt bors
    - 10 EK paprikakrém
    - zsír (a konyhában szalonna, oké, de bográcsban elég nehéz étel így is, a füstölt meg különösen felesleges)
    - só

    Parazsat csinálunk.

    Zsíron a húst nagyon jól megpirítjuk és félretesszük, kifejezetten jót tesz neki, ha áll, pihen egy ideig.

    Folytatás...

    Kalandor 3 hete 14

  • Füstölt só készítése házilag - szerintem

    Ha már nem kell a tűz, alig pislákol a parázs, itt az idő egy kis füstölt só készítésére! A boltinak 3-4000 kilója, én huszadennyiből készítettem.

    Mire jó a füstölt só? A konyhai ételeknek is finom ízt és illatot ad, kicsit olyat, mintha szabad tűzön készült volna (nem lesz olyan, de egész jó).

    Durvaszemű tengeri só kell, én Sale Marino Grosso-t vettem, 150 forint környéke egy kiló. A parázs fölé tettem egy grillrácsot, arra pedig kb. 70 cm-es alufóliát félbehajtva, oldalait felhajtva egy kis alutepsit készítettem, ebbe ment a só, és az egészet lefedtem a grilltárcsával. Tehát rács, tepsi a sóval és rajta a tárcsa, így a füst jól átjárta a sót, néha levettem a tárcsát és átkevertem a sót, hogy a mélyebb rétegeket is jól érje, 40-60 perc alatt szép sötét lett a só.

    Ha levesbe, pörkölbe teszem, akkor feloldódik, ha szórni szeretném, akkor mozsárban meg kell őrölni.

    Kalandor 3 hete 0

  • Egyszerű de finom húsleves - szerintem

    Mély ízű, illatos, finom leves és tényleg szinte a semmiből készül.

    Hozzávalók:
    - 1 nagy csontos csirkemell
    - 3 sárgarépa vastagra karikázva
    - 1 nagy fehérrépa karikázva
    - 1 nagy vöröshagyma félbevágva
    - 1 ujjnyi gyömbér félbevágva
    - 5-6 gerezd fokhagyma nem megpucolva
    - szárított petrezselyemzöld (az mindig van, ha zöld nincs)
    - 10-15 szem bors és ízlés szerint őrölt
    - só
    - tészta külön kifőzve
    - ha éppen holnap kelkáposzta főzelék lesz, akkor csumázd ki a káposztát és az is mehet bele vagy 1-2 levelet is tehetsz

    A csirkemellet kicsontozzuk és a húsból megcsináljuk ezt. A hagymát egy fazék alján kis olajon barnára sütjük a vágott felével lefelé. Utána a csirkebőrt lesütjük kicsit, hogy legyen zsír, arra pedig a többi zöldséget, fűszert és a csirkecsontot tesszük, mindent megsózunk és azokat is megpirítjuk (a vöröshagyma is marad benne).
    Pár percig sütjük a zöldségeket és a húst, majd felöntjük vízzel. Kis lángon, lassan, sokáig főzzük, kb. 1 óra a forrástól.

    Ha kész, a hagyma és a gyömbér kuka, a csontról a húst lefejtjük és mehet a levesbe, ahogy a fokhagymákat is ki lehet nyomni, ínyencfalatok a levesben.

    Folytatás...

    Kalandor 3 hete 7

  • Az általam használt ingyenes szoftverek

    Nem hagyott békén a közléskényszer "a nagy géptelepítés" végén:

    Foobar 2000
    Zenelejátszásra nekem a mai napig etalon, egyszerű, gyors, pici.

    FreeMind
    Mindmapeket lehet készíteni vele, a legjobb benne az ingyenességen túl a rendkívüli gyorsasága, ugyanis csak billentyűzetről is vezérelhető.

    SumatraPDF
    A legkisebb, leggyorsabb PDF olvasó, amit ismerek, többszáz oldalas doksikat is pikk-pakk megnyit.

    XnView
    Pici, villámgyors, mégis sokat tud, az IrfanView nekem sohasem volt szimpatikus.

    7ZIP
    Bár van ZIP támogatása a Windowsnak, ez gyorsabb (?) és támogat még pár formátumot.

    VLC
    MPC-t használtam sokáig, de már évek óta VLC, mert talán ez volt a jobb out-of-the-box, pedig az MPC egyszerűsége jobban tetszett.

    Folytatás...

    Kalandor 3 hete 10

  • KFC csirke - szerintem

    Mióta ez a hír megjelent, azóta ki akartam próbálni, és most meg is tettem.

    Hozzávalók:

    2/3 teáskanál só
    Ez kevés, vagy jól be kell sózni a húst előre vagy ha nem, akkor a fűszerkeverékhez inkább 2-3 teáskanál kell, főleg mert 2 fűszersóból is csak a fűszer lesz benne

    1 teáskanál zellersó
    Zellersót én nem találtam itthon, de nem is kell, szárított zellerlevelet tettem bele, nagyon aromás, illatos, legközelebb többet teszek be, 1.5-et nyugodtan

    1/2 teáskanál kakukkfű
    1/2 teáskanál bazsalikom
    1/3 teáskanál oregánó

    Ezek morzsolt fűszerek ugye, nekünk viszont por kell vagyis ezeket és a zellert is egyszerre be a mozsárba és porrá őrölni, mennyiségben e háromból nem tennék többet.

    1 teáskanál fekete bors
    Frissen érdemes mozsárban őrölni és lehet az púpozva is :)

    1 teáskanál szárított mustár
    Ilyen sincs a konyhámban, viszont a mozsárban porrá őrölt mustármag frankó helyette, kicsit többet is tettem, illatra nagyon jó

    4 teáskanál paprika
    Ez viszont sok, nagyon sok, 2.5-3 maximum, legalábbis háziból biztosan, USA-ban amikor paprikát vettem, az tényleg íztelenebb volt, abból lehet hogy ennyi kell

    Folytatás...

    Kalandor 1 hónapja 11

  • Esküvő - szerintünk

    Sok lakodalomban voltam, és sokban nem tetszett az a feszültség, ami teljesen elvette a jó hangulatot. Mi nagyon korán elhatároztuk, hogy bármilyen esküvőnk is lesz, az csak laza lehet, nem akarunk ezen rugózni, hogy minden megvan-e a hercegnő-checklisten. Csak lazán, mert csak azt lehet megélni, átélni, élvezni.

    A legfontosabb szabály:
    Ez a ti esküvőtök, csak ti számítotok, bármilyen eldöntendő kérdés van, ahhoz másnak lehet véleménye, de csak ti dönthettek. Az esküvőnél mindenki más takarékra tegye magát és hozzátok alkalmazkodjon, aki ezt nem tartja tiszteletben, az inkább ne is legyen ott.

    Násznép
    Minél kisebb, annál jobb. Nehéz számot mondani, hiszen ha neked 6 testvéred van, máris borul a dolog, általánosságban: szűk család és aktív jóbarátok. Szerintünk max 25 fő (kisgyereket nem számolva).
    Ne hívjatok meg olyanokat, akik ellenségei egymásnak, mert úgyis csak a feszkó lesz, bármit is fogadkoznak.
    Ne hívjatok senkit szülői nyomásra: "Jajj, dehát 1960-ba ők is meghívtak bennünket!"
    Ne hívjatok meg olyat nem láttok mindketten szívesen.
    Sértődés lesz, hogy Ilonka néni nem lesz ott, de ez Ilonka néni baja lesz, ha nem érti meg, hogy kis lagzit szeretnétek.
    Kiértesíteni minél hamarabb érdemes mindenkit, akár egy évvel előre is.

    Folytatás...

    Kalandor 1 hónapja 31

  • Almás pite - szerintem

    A legtutibb őszi süti.

    Hozzávalók:
    2 kg pucolt alma (valami savanyúbb)
    15 dkg porcukor + 2 csapott EK
    csipet fahéj
    50 dkg finomliszt
    2 db nagy tojás
    2 EK tejföl
    1 cs. sütőpor
    2 citrom reszelt héja + leve
    25 dkg vaj
    1 EK étolaj

    A cukrot a kézmeleg vajjal és a citromhéjjal összemorzsoljuk. Lisztet hozzászitáljuk (de pár dekát tegyünk félre, mert csak a végén látszik, hogy kell-e bele mind), mehet bele a sütőpor, tejföl, tojás is és homogén masszává gyúrjuk, de nem kell agyongyúrni, nem kenyértészta.
    Fél órára de többre is akár mehet a hűtőbe.

    Az almákat félbevágjuk, magházakat kiszedjük, megpucoljuk és lereszeljük. Lehet a sajtreszelőn is és a nagylyukún is. Előbbi esetben szaftosabb, lekvárosabb lesz a töltelék, utóbbi esetben jobban benne maradnak a szálak.
    Pro tipp: ha jó az alma, nem kell meghámozni, hanem csak negyedelni és a reszelő kis lyukán így hámozás nélkül lereszelhető, a héj a kézben marad.

    A lereszelt alma levét mindenesetre kinyomkodjuk és az olajon megdinszteljük-megpirítjuk, ami azért kell, hogy erősebb, almásabb íze legyen. Citromlevet, fahéjat és 2 csapott EK porcukrot almával összekeverjük és hagyjuk kihűlni.

    Folytatás...

    Kalandor 1 hónapja 3

  • Csirkemellsonka nitrit-, szója-, tej-, bőrkementesen, 100% hústartalommal

    Magyarán tiszta csirkemellsonka otthon, nevetséges áron.

    Hozzávalók:
    - 2 kicsontozott csirkemell
    - fűszerek (bors+majoranna vagy bors+fokhagymapép+chili vagy bors+snidling+petrezselyemzöld vagy ami tetszik)
    - só

    A csirkemelleket kisebb darabokra vágjuk, megfűszerezzük, megsózzuk és botmixerrel lepépesítjük. Nem kell bébipapira, jó ha kicsit darabos marad. Ezután a pépet sütőzacskóba tesszük, rudat formázunk, jól kinyomjuk a levegőt, és egy kis drótdarabbal amennyire lehet, légmentesen lezárjuk (de fogpiszkálóval meg kell lyuggatni 1-2 helyen).

    180 fokos sütőben 30-40 percet sütjük. Ha kihűlt, hűtőben teljesen lehűtjük és jól szeletelhető. Finom, ízes, szaftos, és nincs benne minden vacak, hanem csak hús.

    Lehet gazdagítani répakockákkal, borsóval, paprikadarabokkal is.

    Ez a zöldséges, fokhagymás, borsos - perfekt!

    Kalandor 1 hónapja 39

  • Rakott krumpli - szerintem

    A rakott krumpli, ahogy általában ismerjük, nem recept, hanem ételtálalási mód: szegénykonyha, se íze, se bűze, laktat, olcsó, mindenki meg tudja csinálni és minden ócskaságot elnyel.

    Pedig lehet belőle jót is csinálni, amiben több a textúra és az íz.

    Hozzávalók:
    - 7 nagy krumpli (áruházi piros :D )
    - 15 dkg érlelt sonka (a legvékonyabbra géppel szeletelve és az gyufaszálszélesre vágva)
    - 1 közepes sonkahagyma apróra vágva
    - 15 dkg reszelt trappista sajt
    - 1.5 dl tejszín
    - 1 TK fokhagymakrém vagy zúzott fokhagyma
    - 1 csapott TK frissen tört bors
    - 1 KK borsikafű
    - 1 újhagyma karikázva, a zöldje is
    - 1 csomó petrezselyemzöld zöldje apróra vágva

    A hagymát üvegesre pirítjuk és félretesszük.
    A krumplit hajszálvékonyra szeleteljük szeletelővel (vágni késsel nem hiszem, hogy lehet ilyenre) és mehet egy nagy tálba az összes többi hozzávalóval együtt (só nem nagyon kell bele, ha sós a sonka). Sokáig kevergetjük, hogy minden egyenletesen kerüljön mindenhova, majd a krumplit kiszedegetjük és sorbarendezzük a tepsiben, hogy állva legyen.
    A maradék löttyöt ráöntjük és lefedjük vagy alufóliázzuk és 190 fokon először 30 percet lefedve sütjük, és amikor a krumpli majdnem puha, akkor nagyobb hőfokon sütjük. Hogy mennyire sütöd meg, rajtad áll.

    Folytatás...

    Kalandor 1 hónapja 18

  • Lasagne - szerintem

    Szinte mindenki evett már, de normálisat szerintem az emberek 10%-a ha igen. Nem egy rántotta, de simán megcsinálható és napokig jó, sőt egyre finomabb.

    Hozzávalók:

    A raguhoz:
    - öntöttvas lábas (lehet mással szórakozni, de nem érdemes, vegyél egyet, minden étel finomabb lesz)
    - 2 gyufásdoboznyi nem húsos szalonna apróra kockázva
    - 1 közepes vörös és 1 közepes lila, fehér vagy salottahagyma apróra vágva
    - 3 közepes répa sajtreszelőn lereszelve
    - 2 nagy szál szárzeller nagyon apróra vágva (lehet reszelni, de azzal kimarad egy textúra)
    - 0,5 kg marha darált hús (marhából tuti, vegyes sertés marha is perfekt, mást ne)
    - 4 dl vörösbor
    - 2 konzerv darabolt paradicsom
    - 2 gerezd fokhagyma kinyomva vagy házi fokhagymakrém
    - 3-4 babérlevél
    - 1 teáskanál frissen tört bors
    - 1 teáskanál borsikafű
    - 1 ág rozmaring (őrölt is jó lesz)
    - 1 ág kakukkfű (szárított is jó lesz)
    - 5 nagy bazsalikomlevél (ezt viszont szárítva ne, semmibe se, inkább ne is legyen a konyhában)
    - frissen reszelt szerecsendió
    - só ízlés szerint
    - fél csomó petrezselyem apróra vágva
    - 1,5 EK worcestershire szósz
    - 3 EK házi darált magmentes paprikakrém
    - chilit nem érdemes beletenni, ha csípőset szereted, akkor sem, inkább sok borsot vagy tálaláshoz srirachát mondjuk

    Folytatás...

    Kalandor 1 hónapja 23

  • Budapest-Makao

    Alig szállt le a gépem 2.5 hónap Amerika után, már tudtam, hogy még egy ilyen kört kell menni, és ezúttal az asszonyt is vinni kell.

    Hova? A valaha nagy Föld meglehetősen szűkössé vált ha autós túráról van szó:
    - Európában szinte mindenhol voltunk már autóval, a maradék helyek (Ibéria, Skandinávia, stb.) majd később, gyerekkel együtt
    - Afrikába most nincs merszem menni (rovarok, betegségek, stb.), esetleg ha öregebb leszek, Spanyolország-komp-Marokko-Algéria-Tunézia számításba jöhet
    - Ausztráliába nincs merszem menni, az ottani vadonban nagyon sok a veszélyes rovar, hűllő
    - Dél-Kelet Ázsia túl messze van autóval
    - Dél-Amerika egyszerűen nem vonz
    - Oroszország magányos dolog, oda 50 évesen, egyedül mennék majd, addigra vízum se kell :D
    - a közel-keleti arab országoktól kicsit tartok, asszony konkrétan retteg, amit megértek

    Marad egy transzázsiai út Kínába :)
    Alapvetően 3 útvonalon lehet menni:
    - északon: Ukrajna-Oroszország-Kaszakhsztán-Kína (orosz vízum kell hozzá, és Ukrajna keleti fele sem leányálom)
    - délen: Szerbia-Románia- Törökország-Irán és az isztánok (Irán a gyenge pont :( )
    - és középütt...

    Folytatás...

    Kalandor 1 hónapja 97

  • Palócleves bográcsban - szerintem

    Főztem már mindent bográcsban, de mindig minden nehéz, paprikás, magyaros étel lett, ezért kerestem valamit, amit könnyebb, de mégis jól áll neki a füstös íz, ez lett a palócleves bográcsban.

    Hozzávalók:
    - 1 kg sertés nagyobb kockákra vágva (comb, lapocka)
    - 0.5 kg marhahús kis kockákra vágva (ami gulyásnak is jó)
    - 50-60 dkg zöldbab (nem konzerv) 2-3 centisre vágva
    - 3 nagy répa negyedkarikára vágva
    - 3 nagy fehérrépa negyedkarikára vágva
    - 1 TV paprika kicsumázva egészben
    - 1 szál zeller 4 darabba vágva
    - zsír
    - 1 vörös, 1 lila, 1 fehérhagyma (itt írtam, hogy miért, és azt is, hogy hogyan teszem pépessé) kis kockákra vágva
    - 2-3 nagyobb krumpli közepes kockára vágva
    - 1 nagy EK fokhagymakrém (sós, házi)
    - 1 csokor petrezselyem
    - 4 babérlevél (több is lehet, bírja)
    - 15 szem bors mozsárban őrölve
    - 1 TK őrölt kömény szintén
    - 1 csapott TK majoranna
    - 1 TK tárkony
    - 1 csapott TK borsikafű
    - 1 csapott TK szárított snidling
    - 1 KK római kömény őrölve
    - 1.5 doboz kis tejföl
    - citromlé ízlés szerint
    - chili ízlés szerint

    Folytatás...

    Kalandor 2 hónapja 4

  • Vaddisznópörkölt gombával bográcsban - szerintem

    Megjegyzések:

    0. Féláron volt a vaddisznó és a laskagomba az Auchanban :D
    1. A pörkölt inkább csak elnevezés, inkább raguszerűt főztem, hiszen répa is van benne.
    2. Fűszerezésben nem tudtam dönteni a hagyományos-magyaros (borókás-kakukkfüves) és a pikánsabb vonal között (koriander-szegfűbors) így lesz ami lesz felkiáltással beledobtam mindent. Nagyon jó lett.
    3. Nem pácoltam előzetesen a húst, mert nem volt idő, de így is überfrankó lett.

    Hozzávalók:
    - 1 kg vaddisznóhús nagy kockákra vágva
    - 1 kg laskagomba nagy darabokra vágva
    - 2 közepes vöröshagyma, 1 fehérhagyma, 1 lilahagyma, 1 sonkahagyma (pikánsabb, ízesebb a sokfajta hagyma és könnyebb is a gyomornak, ha nem minden vörös)
    - 5-6 gerezd fokhagyma kinyomva
    - sertészsír (nem szalonna, mert szabad tűzön készül, így is füstös lesz)
    - 1 szárzeller 4 darabba vágva
    - 3-4 répa nagyobb karikákra vágva
    - 1 konzerv darabolt paradicsom
    - 10-15 EK házi paprikakrém (pritaminpaprikát sóval ledarálni és kész)
    - 4-5 dl vörösbor
    - 2 EK őrölt pirospaprika (vagy ahogy szép színe lesz)
    - 3 babérlevél (többet is elbír)
    - 20 szem bors mozsárban őrölve
    - 2 EK mustár
    - 1 TK kakukkfű
    - 1 KK rozmaring
    - 1,5 TK őrölt kömény
    - 1.5 TK őrölt koriander (!)
    - 2-3 szegfűbors
    - 4-5 borókabogyó

    Folytatás...

    Kalandor 2 hónapja 10

  • Sertéspörkölt - szerintem

    A kedvenc helyem a Pilisben ez a kis esőbeállós főzőhely, ahova tegnap is ellátogattunk. A szomszéd helyen egy rakat orosz zapojozott épp, de rendesek voltak, a zajterhelés nem haladta meg a határértéket.

    Kicsit nehéz volt tüzet gyújtani a vizes fával, de az oroszok megszántak bennünket 20 perc töketlenkedés után és adtak egy marék tűzgyújtó csokit.
    Sima sertéspörit csináltunk, nem volt semmi faxni, talán csak a babérlevél, amit most próbáltunk ki először és egész jó volt.

    Kalandor 2 hónapja 3

  • 2.5 hónap USA

    79 nap és több mint 23000 levezetett kilométer után újra itthon. A sátram körül üldözték a prédát a prérifarkasok, tévedésből négyszer majdnem bementem egy katonai támaszpontra, tudatlanul éjfél után papucsban mentem ki a tarantula vonulásba, Death Valleyben kizárt a kocsi 54 fokban, láttam egy napfogyatkozást egyedül a sivatagban, leomlott mögöttem a sziklafal az úton, majd végül egy adminisztrációs hiba miatt 12 nappal korábban kellett leadnom az autót, emiatt 4500 kilométert vezettem le 5 nap alatt. Viszont egyes egyedül lehettem Big Surben és a Needles Overlooknál, bejutottam a Pentagonba és találtam egy nénit, aki cirka 60 éve nem beszélt magyarul. Aludtam milliomosoknál és szegényeknél, autóban a kaszinó előtt vagy sátorban medvék és pumák mellett. Izzadtam a sátorban éjfélkor 50 fokban és vacogtam mínusz 10-ben is.

    Kalandor 3 hónapja 52

Hir​d​et​és

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.