2016. október 25., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Soha többet nem veszek kenyeret

  Megcsináltam fele barnalisztből.
  Bazzeg, ez tényleg ilyen egyszerű! 3 perc nem volt a nettó munka vele. A kenyér megdöbbentően olyan mint a pipacs pékség iszonyat drága kenyerei.

  Akkor a recept szerintem:
  - 1.5 csésze teljeskiőrlésű barna liszt
  - 1.5 csésze fehér liszt
  - 1.5 csésze meleg (amibe még bele tudod az ujjad dugni egy pillanatra, de már nem kellemes)
  - 3 csipet só
  - egy kocka élesztő harmada

  A csésze kb. 2 dl-es, de igazából mindegy is, az arány a lényeg.

  Liszteket leszitálni, és minden mehet bele, majd kézimixerrel kicsit összekeverni, majd fél óra múlva is, és egy óra múlva is. Az utolsó keverés után a sütőt 230 fokra begyújtani és hagyni. Nagy zománcos vasfazék is mehet a sütőbe melegedni.

  A tésztát jól belisztezett deszkára tenni, a tetejét is belisztezni.
  Egy nagy sütőpapírt 2x összegyűrni majd kisimítani és egy, a fazéknál kisebb edénybe jól belesimítani és az aljára kis lisztet szórni. Óvatosan mehet bele a tészta.

  Folytatás...

  Kalandor 1 hete 37

 • Tiramisu majdnem Gordon Ramsey módra

  Nincs ennél szebb, jobb, finomabb, üdítőbb édesség.

  És végre megvan a legjobb recept:


  Bődületesen jó, sokkal jobb mint tojás nélkül. Soha többet tojásos tiramisu!

  Kalandor 2 hete 18

 • Rozmanith bácsi

  Gyerekkoromtól szerettem (volna) fotózni, de szüleim nem nézték jó szemmel ebbéli tevékenységemet. Nem mondták ki, de szerintem ők csak a haszontalan pénzköltést látták benne, lévén, hogy a fotóelőhívás vidéken meglehetősen sokba került, úgyhogy ifjúkori próbálkozásaimnak viszonylag kevés fotó állít emléket.

  Nem emlékszem, hogy milyen lehetőségek voltak akkoriban egy mezővároskában a fotóelőhívásra, de szerintem csak egy KTSZ és kisiparosok voltak, mindenbizonnyal tényleg drágán.

  Anyáméknak egy meglehetősen régi, 70-es évek végi Certo gépük volt, azzal azt hiszem, hogy csak fekete-fehér képeket csináltak kb. a gyerekkoromról meg a lakodalmakról. Filmbefűzés a sötétben, ne mozogj-bemozdul, mint a hőskorban. Optimális körülmények között egyébként nem csinált rossz képet, de nem sok jó (egyébként négyzet alakú) képre emlékszem.

  Aztán '92 környékén szerintem ők is megunták a keletnémet technikát és a nagy nyugatosodási lázban vettek egy ilyesmi, ha nem pont ilyen Minoltát:

  Folytatás...

  Kalandor 3 hete 4

 • By Mac, re Windows avagy oprendszerek közti érzelmi hullámvasút térben és időben

  Eddig tartott a románc, szűk 2 évig. Szakításunk legyen olyan mint a kapcsolatunk eleje: hideg, kiszámított, érzelemmentes, értékalapú választások láncolatán nyugvó.

  Hell yeah! Tényleg így volt. Nem azért akartam az X301 után Macet venni, mert elkapott a birtoklási vágy, nem volt őrült vad románc, mindösszesen csak azt láttam, hogy van egy MacBook Air nevű gép, ami iszonyat vékony, sokáig bírja akkuról, gyárilag megy rajta a virtuális asztal-rendszer, time machine, spotlight, a screenshot készítés, jól lehet dobálgatni az ablakokat, a gesture-ök bajnoka, baró a háromujjas szövegkijelölés, és így tovább.

  Persze aztán az újdonság varázsa magával ragadott, hűde szép, mennyire mívesen kimunkált, mennyire együtt lélegzik az iPhone-nal... Hónapokig tartott "belakni a rendszert" (hányingerem van amúgy ettől a szóösszetételtől), minden apró kis problémára kellett valami megoldás: valami kis hack, rejtett beállítás, extra szoftver.

  Folytatás...

  Kalandor 1 hónapja 8

 • 3 hét kempelés: fosszíliák és egyéb kincsek

  Egy ausztriai folyónál piknikeztünk épp, amikor érdekes kavicsokra lettünk figyelmesek: szabályos derékszögű háromszögek, és hasonlók voltak a mederben. Mintha valami kirakósdarabok lennének, olyanok voltak, így el is kezdtünk gyűjtögetni pár érdekes darabot:

  Egyszercsak azt hittem, hogy káprázik a szemem, mert az egyik kövön valami oda nem illő volt, egy levélszerűség. Jobban nézve inkább egy kagyló lenyomata (bal alsó). Örömmel el is tettem, hogy megtaláltam életem első fosszíliáját, majd poénból ránéztem a neten a folyóra és konkrétan írták, hogy ott gyakori a fosszília, úgyhogy reggel még visszamentünk és nagy keresgélés nélkül találtam még két levelet, meg egy negyedik, ezektől teljesen eltérőt (lapos kő), amelyen inkább egy levél erezete maradt csak fent:

  Régi szokásunk, hogyha nyaralunk valahol, akkor mindig veszünk valami apró, nem nagy értékeű használati tárgyat, ami mindig arra emlékeztet, ahol jártunk. Így van pl. a feleségemnek esernyője Krakkóból, nekem meg a pénztárcám, így naponta eszünkbe jut milyen jó is volt ott.

  Folytatás...

  Kalandor 2 hónapja 2

 • 3 hét kempelés: felszerelés, előkészületek

  Mit vigyen szerény véleményem szerint magával az, aki kempingezni megy? Én a sátoros-autós kempinget szeretem, a hátizsákoshoz öreg vagyok, a lakókocsis-otthonkényelmés-mindentmagaddalvivős meg nem az én formám.

  Azt hiszem ennyi mindent vittünk, de lehet hogy eszembe jut még valami. Leírva hosszú, de a csomagtér kb. kétharmadát töltöttük csak meg.

  Alapfelszerelés
  - sátor: a legfontosabb, minden alapja. Legyen megfelelő méretű, vízhatlan, szellőző, erről írok majd egy külön posztot is
  - "derékalj": esetünkben egy felfújható matrac, ez jött be, alig felfújva, hogy puha legyen ([link])
  - pumpa: a kézipumpa nem jött be: nagy, lassú, és este 8-kor fárasztó tud lenni a túrázás után, így mi egy ilyet vettünk, kicsi, gyors és akár 5x is felfújja, ha nem fújod tele. hangja az van, de nem gond. alternatív felhasználási lehetőség: percek alatt lehet vele grillezéshez előkészülni :)

  Folytatás...

  Kalandor 2 hónapja 7

 • 3 hét kempelés

  Ahogy tavaly is, idén is kempingezni voltunk: az Őrség után Ausztriát, Bajorországot, Svájc csücskét és Észak-Olaszországot jártunk be.
  Hegyet másztunk vízesésért, függőhidakon remegtünk, szétáztunk, kebab diétán éltünk, reszkettünk a hegyi utak szélén, 0 fok körül fagyoskodtunk a hegyi kempingben, összevesztünk majd kibékültünk, volt minden.

  A kemperlét vagyis az a tevékenység, amikor sátrat valamint fél köbméter egyéb szemetet gyömöszölsz az autóba, majd konkrét célok nélkül, néhány címmel és ködös célokkal vágsz neki a világnak, kettős természetű:
  - egyrészt folytonos macera, folytonos problémamegoldás, az otthon szimpla ügyek hosszas procedúrává lesznek: egy szendvics elkészítése fél óra (ha már voltál a boltban), kimenni a wc-re 300 méter (ha épp volt hely a kempingben, nem pedig eszeveszett tájszólással beszélő svájci emberektől tudakolózol telefonon este 10-kor, hogy ugye van nekik szabad helyük? lécci-lécci, kis sátrunk van, mindenhol elférünk!)
  - másrészt szabadság, függetlenség, leválás a világról, ahol oda mész, ahova akarsz, azt csinálsz amit akarsz és házat építesz minden nap

  Folytatás...

  Kalandor 2 hónapja 7

 • Jó reggelt, Ausztria!

  Kalandor 2 hónapja 2

 • Mondjatok véleményt #2: hardverapró főkategóriák átalakítása

  Még mielőtt befűznéd az ánégyest: a topik nem a hardverapróról szól általában, hanem kizárólag erről a struktúraátalakításról, köszi!

  A mostani fő kategóriastruktúra eléggé elavult: Hardver, Mobil, Szoftver, Játék, Házimozi, Hifi, Egyéb. Amikor ez ki lett találva, még nemvolt pl. tablet, és a notebook se volt ilyen erős.

  Én ezekre a fő kategóriákra gondoltam helyette:
  PC (a mai hardver, mínusz notebook és tablet, de plusz Operációs rendszerek és felhasználói szoftverek)
  Notebook
  Tablet (ekönyv is)
  Mobil
  Fotó, videó
  Konzol, játék (konzol, konzol szoftver, PC játékszoftver*)
  Házimozi, Hifi
  Egyéb

  Gondoltam még arra is, hogy az Apple kínálatot (mivel jól körülhatárolható, teljes vertikumú, és az ezt keresők gyakran csak ezeket a termékeket keresik) azt full külön leválasztani, és a fenti főkategóriákhoz + egy Apple kategória, benne sorakozhatnának altakegóriákban a laptopok, telefonok, egyebek.

  * Felmerül a PC hardver is ide, hogy mondjuk bejelölhető a gamer címke, de szerintem nem tanúsítana senki sem önmérsékletet, ha arról van szó, hogy ingyen megjelenhet két helyen is a videókártyája...(PC és Konzol, Játék)

  Kalandor 3 hónapja 72

 • Segítsetek normális nyári esőkabátot találni!

  Nem találok normális esőkabátot, ami
  - megvéd az esőtől (nem a szemerkélőtől, hanem a rendes háromórás szakadó esőtől is)
  - szellőzik, nem izzadok bele
  - nem rövid, övig erő, hanem hosszabb (mert annak semmi értelme, hogy a lecsorgó eső a nadrágot áztassa)
  - szél nem fújja be
  - és persze nem bélelt, nem télre kell

  Mi a megoldás? Mit vegyek? Mert az alábbi megoldások valamiért mind nem jók:

  Sima esőkabát, ami nem jó, mert bár esőtől véd, de beleizzadok 20 perc után:

  Fancy, méregdrága túraesőruhák sem jók, mert bár az esőtől védenek és nem izzasztóak, övig érnek, a víz lecsurog a nadrágra:

  Az esőponcsók megvédenek az esőtől és de általában ezek is izzasztóak és a szél legalább jól alákap, hogy esőt is kaphass :)

  Munkavédelmi esőkabát, ez tuti megvéd az esőtől és széltől, átereszti apárát, hosszú is, de kanárimentesben nincs :(

  Folytatás...

  Kalandor 3 hónapja 21

 • Páris patak völgye - az egyik legszebb magyar szurdokvölgy

  Szívem örökre a Gaja patak szurdokáé, de ma a nógrádszakáli szurdok is teljesen lenyűgözött.

  Páratlan, monumentális, hihetetlen, hogy ilyen is található Magyarországon. Míg Ipolytarnócon pár négyzetméteren kuriózumként mutogatják az évmilliókkal ezelőtt itt csordogált patak üledékét, addig itt 20 méteres falak alatt állhatsz, és minden abból van.

  A legszebb talán a baloldali völgy vége az indákkal, a páfrányokkal, a kis barlanggal, a becsúszott fával és a fejed felett ingatagon csüngő autónyi méretű sziklákkal. Csak állsz a természet templomában és nézel.

  Kalandor 3 hónapja 15

 • Mondjatok véleményt! #1: üzletrontás és a hirdetésekhez való hozzászólás

  Ez most tényleg az a rész, amikor a véleményetekre van szükségünk az üzletrontás és a hirdetésekhez való hozzászólás témakörében (de légyszi, csak ebben, ne offoljatok!)

  Mit szólnátok ahhoz, hogy
  - az üzletrontást mint vétséget teljesen megszüntetnénk
  - de bárki a saját hirdetésében tudna törölni hozzászólásokat
  - de a törlésnek nyoma lenne, gyakorlatilag csak a szöveg tűnne el a hsz-ből, minden más maradna (hogy ki írta a hsz-t, mikor, hsz sorszáma, stb.), a szöveg helyén az "A hirdető törölte a hozzászólást" felirat lenne (gondoltunk arra, hogy a törléskor okot is megadhatna a hirdető, de az nem lenne jó, nem kellene itt üzengetni, nem lenne fair a törölttel szemben)
  - és még a törlésnek is lenne maximuma, hirdetésenként és naponként max 1x lehetne törölni vagy ilyesmi (ez úgyis finomhangolva lenne)

  Ha a beíró tényleg csak egy fikagép és kellemetlenkedik, nem gond, az eladó gyorsan le tudja szerelni.
  Ha viszont az eladó túl sértődékeny, az is kibukik, mert a sok alaptalan törlés meg fog látszani, még mindig meg lehet kérdezi a törölt hozzászólót, hogy mi is volt a gond?
  Ha a beíró nem bír magával és a törlés után újra beír, még mindig lehet jelenteni, ahogy eddig.

  Folytatás...

  Kalandor 4 hónapja 163

 • Vizsgaidőszak OFF, nyár ON

  A feleségemnek annyira OFF, hogy 2 hét múlva diplomaosztó, nekem csak a freshmen year.

  Ugyanazt tervezzük, amit tavaly nyáron, csak hosszabban: Ausztria, sátrazás, autózgatás, kajálás, biciklizés, a telefonomat szeretném teljesen kikapcsolni.

  Kalandor 4 hónapja 2

 • Benke Laci bácsi visszatért

  Gyerekkoromban ő volt A szakács. Nem ismertem arcról nagyon másikat, szájtátva néztük a TV-ben a "fantasztikus" konyhatechnikáját, az újszerű receptjeit, a fura tányérdíszeit: répavirág, paradicsomcsillag, stb. Aztán felnőttem, és ugyan a legendás alakja megkopott, de nem volt averzióm irányában: a munkásságát magamban a helyére tettem a Venesz-Michelin spektrumon, és ennyi. Más világban volt ő sztár: mások voltak a lehetőségek és kihozta belőle amit lehetett, és kész, minden tiszteletem.

  Azt hittem, hogy már megérdemelt nyugdíjas éveit tölti, de nem, aktivizálódott és főz. Viszont ami anno szájtáti nagy dolog volt a 80-as évek elején a vidéki menzák és a falusi pörköltek után, az mára már (rossz kimondanom, mert tisztelem mint embert) szánalmas, sírnivaló, ultragáz.

  Laci bácsi pizzát süt:
  Nem is tudok mit kiemelni: a pizzalapokat? A gépsonkát? A flakonos kakaószószra pakolt konzervmeggyet ami láttán a hányinger kerülget? De konyhatechnikailag is: egyszerre sütni ki a zsírgőzös pizzát és az édeset? WTF?! Egyszerűen nem tudom értelmezni.

  Nemes fácánhús burgonyaporral, gombakrémlevessel és konzervbarackkal? :O

  Folytatás...

  Kalandor 4 hónapja 98

 • A büszke szülő

  Szimplán ideteszem, mert unom megkeresni, ha néha kell.

  Kalandor 4 hónapja

 • Ti hogy bírjátok a vizsgaidőszakot?

  Én nehezebben mint bármikor :( 15 tárgyból még 4 van, motiváció zéró felé, szellemi frissesség mínuszban.

  Kalandor 4 hónapja 126

 • Kátyújavítás 1 perc alatt

  10 ilyen autót vegyenek megyénként, de tüstént!

  A kátyúknál ez is jobb :)

  Kalandor 4 hónapja 27

 • Eperlekvár "énúgysetudoklekvártfőzni" módra

  Hozzávalók:
  - 1,5 kg érett eper
  - 3-4 darab közepes alma amit már hetek óta kerülgetsz és szikkad össze a konyhaasztalon

  Az almákat megpucoltam, kis kockákra vágtam és vízben 5 perc alatt megfőztem, leszűrtem, majd nyeles krumplinyomóval pürésítettem.

  Az epret megtisztítottam és szintén a krumplinyomóval darabosra dolgoztam (nem kell sokat szöszölni vele), majd feltettem nagy lángra, folyamatos keverés mellett. Amikor felforrt, bele az alma, és még 15 perc főzés kevergetéssel.
  Forró vízzel elöblített üvegekbe tölteni, lezárni, kész.

  Nem áll el télre, hűtőben is pár hét max, de finom, egészséges, friss ízű.

  Ha édesebben szereted, tehetsz bele mézet vagy cukrot, de szerintem felesleges.

  Kalandor 5 hónapja 1

 • Évek óta van egy zaklatóm*

  aki
  - hazugságokat talál ki, valós történteket ferdít el, melyeket úton-útfélen igazságként mesél, alátámasztásul kamu feljelentéseket villogtat rólam,
  - álnéven ismerőseimet hívogatja a telefonszámomat követelve,
  - emailben fáraszt a kibogarászhatatlan sületlenségeivel,
  - magát olykor ügyvédnek adja ki, aki a Prohardvert megszünteti, mindenkit a börtönbe csukat és sokszámjegyű kártérítésre köteleztet.

  A józan ész nevében kérek mindenkit, hogy lehetőleg ne higgyen egy ilyen elme szüleményeinek, köszönöm!

  Az illetőt pedig kérem, hogy hagyjon mindenkit békén.

  * igazából több is, csak ő a legkitartóbb

  Kalandor 5 hónapja 32

 • Mai zene

  Kalandor 5 hónapja 0

 • Hol lehet kapni esernyő szövetet?

  Azt a könnyű, erős, vízlepergető anyagot, amiből az esernyő kupolája van.

  Kalandor 6 hónapja 16

 • Aljanép

  Tegnap úgy keltünk fel, hogy most azonnal elindulunk otthonról és valami finom reggelit szeretnénk. Nem igazán tudtuk mi az, csak valami finom és szokatlan legyen az. Tejeskávét vittünk termoszban, mert büdös cheapskate-k vagyunk meg azért is, meg így egyszerűbb és tuti olyan amit szeretnénk.

  Eszembe jutott a bagel, mert azt életemben 2x ha ettem, a feleségem meg soha. Úgyhogy irány a Budapest Bagel, mert a New York bagel jól be volt zárva, potyára mentünk.

  A helyszín tehát a Szabó Ervin tér, egy kis sétálótér, csak célforgalomban lehet behajtani. Hosszú hétvége, szombat reggel 8, a kutya nem volt arra, de tényleg senki, sehol. Csend.

  Megvettük a megérdemelt kis sajtkrémes bageleket és épp falatoztunk, amikor egy büdös nagy reccset hallottunk.

  Folytatás...

  Kalandor 7 hónapja 26

 • Medvehagymás, vajas, házi füstölt trappistás, gouda sajtos, érlelt vörös cheddaros, aludttejes, kefíres, juhtúrós pogácsa fehér tönkölyliszttel

  Persze, hogy ilyen nincs, innen indultam ki, csak minden címbeli izé az még így megmaradt itthon és nem akartam érlelni tovább, aztán ez lett belőle. Négyszeresére megkelt, átsült, illatos, és soha ilyen finom pogácsát még nem sütöttem :) Az aludtej biztosan segített.

  Kalandor 7 hónapja 11

 • Kell egy man cave!

  Ilyet nem sikerült alkotnom, de a parlagon heverő beépített erkélybe életet leheltem :)
  Még régebben le lett parkettázva, de kifestettem, lelakkoztam a faburkolatot, a régi kanapét betettem, amire asszony varrt egy új huzatot, egy régóta kallódó antik kézzel csomózótt szőnyeg, kedves emlékek a falon, kisasztalka, könyvek, stb. Gyakran itt tanulok vagy csak lazulok és frankó. mindenkinek kell egy barlang :)

  Kalandor 7 hónapja 4

 • Országos Széchenyi Könyvtár

  Kellett egy folyóirat, mely csak itt található meg. Eljöttem, beiratkoztam, ez még viszonylag tűrhetően egyszerű volt.
  Ruhatár majd irány befele. Gondoltam botoran, de ha notebookot hoznál be, külön papírt kell kiállítani. Mit papírt? EEEEENGEDÉLYT, stemplis pöcséttel. Biztos látszott az arcomon egy kis értetlenkedés, mert halkan, picit odakacsintva is mint az átkosban súgta a hely ura, hogy szerencsére, csak havi egyszer kell kitölteni. Ha 31-én jössz és 1-én is, akkor 2x is kell 24 órán belül is, mert naptári hónaponként kell megújítani. Végülis a március 8-cal jól jártam, ugye?:)
  Természetesen a laptop típusa is rajta van, így ha másikkal jössz, új engedély... De akinek több laptopja van, az lesz szíves eladni az egyiket és könyveket venni rajta.

  Mindegy, menjünk be. Ott az a kis négyzet a beléptetőkapunál, érintem a belépőkártyát. Semmi. Pirosan világít. Mégegyszer, semmi. Már nyomom, semmi. Megfordítom, kezd az egész bohózattá alakulni. Semmi. Ahh, mondom, színtévesztő vagyok, biztos nem vettem észre, hogy kattant, megpróbálom benyomni a beengedőt, semmi. Robog a biztonsági őr felém mint Tarzanhoz a komornyik, hogy ne csináljon már több kárt őlordsága könyvtárában.

  Folytatás...

  Kalandor 7 hónapja 10

 • Kalandor update: sajttorta baromi egyszerűen

  Tejfölt szoktam gyakran szikkasztani, kiváló vajkrém lesz belőle petrezselyemzölddel, metélőhagymával, fokhagymával.
  Tegnap azonban valami édeset ettem volna és a múzsa homlokon csókolt :)

  Szóval egy nagy és egy kis doboz tejfölt sűrű szitába tettem, amit egy nagyobb edénybe lógattam és a hűtőben egy napot állt, hogy a savó kijöjjön belőle.

  Addig is két marék maradék Albert meg egyéb kekszet ledaráltam, és olvasztott vajjal, meg 2 kávétejszínnel, és egy fél tasak vaníliás cukorral (csak ilyet használj, a többi gagyi) formálható masszává gyúrtam és egy sima egyszerű porcelán tányér aljára terítettem, majd egy pohár aljával jól lenyomtam.

  A már megszikkadt tejfölbe tettem a maradék vaníliás cukrot, egy citrom reszelt héját és a levéből is bőven, majd egy barack konzerv kétharmadát (apró kockákra vágva) szintén. Ezt a citromos, barackos tejfölt jól átkevertem és ment a kekszmorzsára. A maradék barackot a tetejére szeleteltem szépen.
  Hideg sütőbe tettem és úgy 30-40 percet ment 160-180 fokon.

  Nettó munkaideje 10 perc volt az egésznek mosogatással és isteni finom lett, baromi egyszerű, nem drága, cukrot nem is tettünk bele, a kekszben meg a barackban is van.

  Kalandor 7 hónapja 8

 • Az elején nem vicces

  Kalandor 8 hónapja 6

 • Kalandor update: rántott laskagomba tartármártással és rizzsel

  Gyerekkoromban a családom laskagombát termesztett, ezért kb. kétnaponta került az asztalra, és elég változatos formában, ezekből most megpróbálok minél többre visszaemlékezni.

  Hozzávalók:
  - fél kiló laskagomba, a nagy, vastag levelek is jók
  - tej
  - fokhagyma, só, bors
  - olaj
  - prézli, liszt, tojás

  A gombaleveleket lenyessük a tönkről (ne legyen rajta az a vastag rész, mert nem sül át). A leveleket alaposan és meleg, szinte forró vízzel lemossuk, majd egy tálba tesszük és felöntjük tejjel. A tejbe egy gerezd fokhagymát teszük, amit csak 3-4 darabra vágunk), és mehet a hűtőbe egy egész estére vagy tovább is.

  Másnap a tejet leöntjük, és előkészítjük a panírozást: liszt (bele kevéske paprika, nem paprikás halat sütünk), felvert tojás (sózva, borsozva), panírmorzsa.
  Érdemes előre bepapírozni a gombákat, hogy a sütés folyamatos legyen! Közepesen magas hőmérsékletű olajban süssük, de egyszerre ne tegyünk sok gombát az olajba, hogy ne hűljön le az olaj.

  Jó kis jázminrizst kifőzzük és kukoricakonzervvel tuningoljuk.

  A tartármártást pedig mindenki el tudja készíteni, ugye?:)

  Kalandor 8 hónapja 10

Hirdetés

Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.