Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#125901) Danecay


Danecay
őstag

Üdv!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Tehát az van, hogy friss Win10 telepítésen vagyok túl és 2 dolgot szerettem volna beállítani, egyik a Windows automatikus bejelentkezése, másik pedig a felhasználói fiók nevének megváltoztatása, mert nem tudom hogyan, feltehetően a profilomhoz tartozó email címből hozott létre egy olyan felhasználói nevet a telepítő amit én még soha nem használtam, így meg szerettem volna változtatni a szokásosra. Eredeti Win10 Pro egyébként. Az automatikus bejelentkezést számtalanszor megcsináltam már de mivel nem telepítek napi szinten Win-t, rákerestem, hogyan is kell. Futtatás/netplwiz, kívánt fiókra rákattint, a számítógép használatához jelszót kell megadni elől kivenni a pipát, jelszót beírni, megerősíteni stb. viszont nálam itt nem volt pipa amit ki lehetett volna szedni:

Ez most a legfrissebb Win10 volt amit letöltött magának a Microsoft oldaláról, úgyhogy lehet változott ennek a beállításnak a módja, de ezen a felületen valahol kattintgatva jobbra-balra megláttam a jelenlegi, nem általam választott felhasználónevemet szerkezsthető formában, úgyhogy gondoltam, jól átírom. Meg is tettem, de az óta nem dobja fel a lehetőséget sehol, hogy módosítás rendszergazdaként aminek kb. az egér helyén kellene lenni.

Nos ezzel így mit tudok kezdeni? A felhasználói fióknév megváltoztatásához is rendszergazdai módban kellene futtatnom a parancssort de erre ugyanígy nincs lehetőségem.

Ötlet?

(#125902) King Unique válasza Danecay (#125901) üzenetére


King Unique
titán

Volt szó itt arról már számtalanszor, hogy mi a teendő, ha nincs ott a screenshoton lévő jelölőnégyzet (példa).
Ahogyan arról szintén, hogy ha Microsoft-fiókkal van telepítve a Windows 10, akkor a felhasználói mappa neve az e-mail cím első 5 karakteréből generálódik, de attól még pl. zárolási/bejelentkezési képernyőn, Start menüben stb. megjelenő felhasználónév módosítható.
Aztán arról nemrég egy másik esetnél ugyancsak, hogy ha sikerült ügyesen a felhasználói fióknál elállítgatni ezt-azt és nincsen rendszergazda jogosultság, akkor azt hogyan lehet megoldani.

(#125903) Danecay válasza King Unique (#125902) üzenetére


Danecay
őstag

Köszönöm a választ, igaz még nem néztem meg a linkek alatt található infókat, de biztosan hasznosak. Tény, hogy nem követem a topikot napi szinten és mivel azt gondoltam, hogy összetett a probléma így inkább egyből írtam.
Még egyszer köszi a linkeket, megyek is rá :R

(#125904) t72killer válasza Fire/SOUL/CD (#125874) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Újraindítás végül megoldotta. 2 napja nem volt újraindítva a gép egyébként, csak altattam - korábban ez nem okozott semmilyen anomáliát.

#125873: mindenképp leadom a drótot :DD

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#125905) Danecay válasza King Unique (#125902) üzenetére


Danecay
őstag

Nos első körben az utolsó lépéssel akartam volna kezdeni de már ott elakadtam. EZ alapján a hozzászólás alapján gondoltam végrehajtani de az első lépés után megakadtam. Odáig megvolt, hogy
"A menyiló cmd ablakba beirod net user administrator /active:yes"
ezt követően elveszítettem a fonalat, különösen, hogy ha jól értem a bajba került fórumtársnak a jelszava is Password volt.
Na szóval a "net user administrator /active:yes" után mi is következik pontosan? :)

(#125906) t72killer válasza t72killer (#125904) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

(kieg: a repülőmód ellenére nincs nettől elzárva, vezetéken kapja :R)

Mindig meglep milyen sokan hiszik el, hogy van ingyen ebéd.

(#125907) baboss


baboss
őstag

Sziasztok.
Valkai tud segíteni. indítás után ez az ablak mindig felugrik. Hogy tudom eltüntetni, javítani ? WindowsApps rejtett mappa, engedélyeztem a rejtett mappákat, de nem tudom megnyitni.

[ Szerkesztve ]

(#125908) Fire/SOUL/CD válasza t72killer (#125904) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Most próbáld ki, hogy ne legyen bekapcsolva a repcsi üzemmód és 2 napig megint ne legyen újraindítva a masina...Ha így nem jön elő a jelenség, repcsi módnál meg igen(szintén 2 napig nincs restart), akkor ez egy bugocska... ;]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#125909) Fire/SOUL/CD válasza baboss (#125907) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Próbáld meg ezt: [link]
Magyarul alaphelyzetbe állítod a Cortana-t (alkalmazások közt kikeresed/Speciális/alaphelyzet gomb) és gép restart, ha ez nem segít, akkor meg admin joggal indított parancssorból futtatod ezt a parancsot.
SFC /SCANNOW

Ha ez kiírja, hogy hiba van, akkor még ezt is kell futtatnod
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

Gép restart és próba.

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#125910) havri1


havri1
félisten

Üdv!

Újra kellett telepíteni a gépet.
Microsoft acc-al be vagyok jelentkezve.
netplwiz parancsot használva szoktam kikapcsolni, hogy indulásnál ne kérjen jelszót. Itt elindul, de nincs meg a lehetőség, hogy ezt kikapcsoljam. Miért?
Rendszergazda a user.

havri

(#125911) Danecay válasza havri1 (#125910) üzenetére


Danecay
őstag

Tegnap ugyanilyen értetlenül tettem fel a kérdést én is de jött hamar a válasz :)
#124683

(#125912) havri1 válasza Danecay (#125911) üzenetére


havri1
félisten

Basszus, köszi. Olvasni kellett volna :W

havri

(#125913) Cs1csó


Cs1csó
félisten

Felül az a szürkébb rész micsoda, miért jött elő és hogyan lehet eltüntetni?

(#125914) Top cat válasza Cs1csó (#125913) üzenetére


Top cat
őstag

Valószínűleg valamelyik legutóbbi update okozta.
A 19041.450-ben még nem ilyen volt. Most 19041.572 van fent.

Elfér, engem nem zavar. :)

(#125915) Ga3rieL válasza Cs1csó (#125913) üzenetére


Ga3rieL
senior tag

Válts sötét témára, és nemfog zavarni :D ott sem lesz :D

(#125916) Danecay válasza King Unique (#125902) üzenetére


Danecay
őstag

Nos sikerült mindent megoldanom :R Visszaszereztem a fiókom fölötti rendszergazdai jogosultságot, jelszómentesíteni a bejelentkezést és átnevezni a User mappámat az e-mail cím első 5 karakteres verziójáról arra amit sok-sok éve használok. Ez utóbbival kapcsolatban viszont eljött egy hiba is :( Az asztalom és a tálcám lecsupaszodott és nem is tudok kitenni semmilyen ikont. Rendszerindításnál a gép sikít, hogy nem éri el a OneDrive-ot, nem működnek a mappa linkelések a User mappában, pl. Dokumentumok -> Documents és a többi sem, nem is látok Asztal vagy Desktop mappát amiről képet is szerettem volna beszúrni de ezek szerint menteni sem tudok mert a képmetszővel készített képet elmenteni sem tudom mivel a mentésre kattintva nem dob fel semmilyen párbeszédablakot.
A rendszer tulajdonságai alatt a környezeti változóknál megtaláltam a One Drive-ot, hogy még a régi felhasználói mappára hivatkozott, amit át is írtam, de nem tudom, hogy volt e haszna mert az óta újra sírt az elérés miatt, igaz az óta még nem indítottam újra a gépet a mostani komment írása miatt, de ha az meg is oldódna mit lehet kezdeni a többivel?
Lehet egyszerűbb lenne alaphelyzetbe állítani a Windowst?

Hát mindenesetre nem sikerült túl jól ez az újratelepítés, sajnos nem oldotta meg azt a problémát ami miatt rászántam magam, cserében hozott jó párat magával :(

(#125917) Cs1csó válasza Top cat (#125914) üzenetére


Cs1csó
félisten

Zavarni nem zavar inkább arra voltam kíváncsi nem én toltam e el valamit, ha másnál is ott van ez akkor nem gond.

(#125918) Lauda válasza Cs1csó (#125913) üzenetére


Lauda
félisten

Most nézem a képed kapcsán és nálam is megjelent.

(#125919) Cs1csó válasza Lauda (#125918) üzenetére


Cs1csó
félisten

:R

Ez a lényeg, ha általános - valami fícsőr - akkor nem zavar, azt hittem én csináltam valamit. :U

(#125920) liszi70 válasza Cs1csó (#125913) üzenetére


liszi70
nagyúr

Valami új feature. Nem akkor jelenik ez meg, amikor valami feladatra figyelmeztet? Nálam is megjelent a gépház felső csíkjában, és üzent, hogy frissítések jelentek meg. Most, a frissítés és újraindítás után már nincs ott. Neked esetleg nem a One Drive bejelentkezés hiánya miatt rinyál?

[ Szerkesztve ]

(#125921) Cs1csó válasza liszi70 (#125920) üzenetére


Cs1csó
félisten

Lehet, nem használom a OneDrive-ot.

(#125922) King Unique válasza Danecay (#125916) üzenetére


King Unique
titán

Előzőleg még a felhasználói fiókhoz tartozó felhasználónév módosításáról volt szó, nem magának a felhasználói mappának az utólagos átnevezéséről, bár akár az utóbbi is megoldható, de nem feltétlen javasolt piszkálni.
Ha megint sikerült összekutyulni valamit és még nincsen belakva a rendszer, akkor lehet célszerűbb lenne inkább újratelepíteni. Ahol ha zavar, hogy a Microsoft-fióknál az e-mail cím első 5 karaktere lesz a felhasználói mappa neve, akkor telepíts helyi fiókkal, majd utána váltsál Microsoft-fiókra, ha az utóbbit akarod használni.

(#125923) KaiotEch


KaiotEch
nagyúr

Üdv. Srácok Macrium Reflect-et használ valaki clone-ozásra? Most beleakadtam egy problémába: végigment a clone, de nem lett UEFI boot-os? 1909 W10-et végigtoltam, és nincs boot. :F

Mondjuk furcsa, hogy GPT/UEFI-sre rajtam ki az ISO-t Rufus-al, úgy nem is hajlandó bootolni a penről sem, BSOD-dal elszáll. Eddig mindig Legacy-ba átraktam a BIOS-t, hogy menjen a macrium, és jó is volt mind. Szerintem ez nem kéne befolyásolja, hiszen, bitről bitre clone-oz. Secure Boot meg nincs bent.

Valakinek ötlete? :R

(#125924) #86564352 válasza Cs1csó (#125913) üzenetére


#86564352
törölt tag

Új design. Kb. 1903 óta A/B tesztelik, úgy látszik most kezdik mindenkinek így mutatni. Ha eltávolítod a nem használt OneDrive-ot, gondolom eltűnik onnan is.

(#125925) Cs1csó válasza #86564352 (#125924) üzenetére


Cs1csó
félisten

Eltávolítottam a OneDriver-ot de a Windows Update - amire szükségem van - azt továbbra is jelzi és ugye helyi fiókkal használom és az MS fiókba bejelentkezés is ott van.

(#125926) Doky586 válasza KaiotEch (#125923) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mi köze a Macrium klónozásnak a Rufus-hoz..? :F

(#125927) #86564352 válasza Cs1csó (#125925) üzenetére


#86564352
törölt tag

Ott is lesz a fejléc, mert ez az új design. Ha MS fiókkal használnád még azért is bosszankodhatnál, hogy a Settings megnyitásakor kicsit villan amíg az emailt és fiók fotót betölti. :D

(#125928) KaiotEch válasza Doky586 (#125926) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Nem engedte egyből penre kirakni, csak iso-ba és Rufus-al raktam ki a penre, ott ment.

(#125929) King Unique válasza KaiotEch (#125923) üzenetére


King Unique
titán

A klónozás témája egy másik esetnél nemrég elég alaposan ki lett vesézve, ott le van írva a lényeg.

"végigment a clone, de nem lett UEFI boot-os?"

Mért, a forrásmeghajtón lévő Windows 10-telepítés talán UEFI szerinti, ha nem, akkor miért kellene klónozás után annak lennie? :F Egyébként a legacy/CSM szerint Windows 10-telepítés van lehetőség akár utólag is UEFI-sre konvertálni, már ha mindenképpen az a cél. Valamint a Macrium Reflect program WinPE/WinRE változatában van Fix Windows boot problems opció, ha esetleg nem bootolna klónozás/visszaállítás után a rendszer. Viszont ha a BIOS-ban a bootolási módok, opciók lettek elállítva, akkor az nyilván nem a program hibája...

"Mondjuk furcsa, hogy GPT/UEFI-sre rajtam ki az ISO-t Rufus-al, úgy nem is hajlandó bootolni a penről sem, "

Mármint te most nem a telepített Windows 10 alól klónozol a Macrium Reflect programmal, hanem annak a pendrive-tól bootolható WinPE/WinRE változatával? :F Ha igen, akkor UEFI-s bootoláshoz jó a Rufus említett beállítása, de ha a gép netán legacy BIOS-os, vagy UEFI és CSM only mód van beállítva, akkor nem kell meglepődni, ha úgy nem bootol, meg itt is érvényes az, ami a tudatos telepítésnél... + A Macrium Reflect program is közvetlenül tud kreálni pendrive-ra WinPE/WinRE helyreállítási meghajtót, ahol max. az szokott gondot okozni, ha MBR helyett GPT partíciós séma van a pendrive-on, de azt írja is a program (példa).

[ Szerkesztve ]

(#125930) Doky586 válasza KaiotEch (#125928) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mihez kellett pendrive?
Milyen iso..?

A klónozáshoz egyik sem szükséges. :U

(#125931) KaiotEch válasza King Unique (#125929) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Nem a telepített MR-t használom, hanem bootolhatósat. Namost a forrás az UEFI W10 1909, de hiába csinálok GPT-s pen-t Rufus-al, BSOD-al elszáll, ha penről szeretnék bootolni, ezért váltottam mindig át Legacy-ra a gépet és úgy elindult a MR és eddig tökéletesen végig is ment minden. Természetesen utána vissza kell állítani UEFI-sre a boot-ot BIOS-ba, hogy elinduljon. De most valamiért nem akar így tenni. :F

[ Szerkesztve ]

(#125932) Dumi86 válasza Top cat (#125914) üzenetére


Dumi86
senior tag

Nem 2004es feature ugyanis nekem 1909es gépen is ugyanígy néz ki :)

Mobil: Samsung Galaxy A41 DS (2020) Android 12.0 PC: Asus K31AN , Samsung 8GB DDR3L Ram , Crucial BX500 480GB SSD , Gigabyte 720 GT 1Gb , Windows 10 Home 21H2 (19044.2075) OEM , Vivaldi 5.3.2679.61 , Eset Nod32 Antivirus 15.2.11.0

(#125933) Cs1csó válasza #86564352 (#125927) üzenetére


Cs1csó
félisten

Na az olyat utálom, (lassú betöltés stb.)

(#125934) cooi11


cooi11
senior tag

Sziasztok!
Megalítás nélkűl meg lehet nézni hol tart a film, mennyi
idő van még hátra?

(#125935) King Unique válasza KaiotEch (#125931) üzenetére


King Unique
titán

Ez így elég érdekes, mert a Rufus GPT-UEFI opciója eleve UEFI only telepítőt kreál, ami nyilván nem bootolható legacy/CSM módban, max. ha az adott gépnél kettős, Legacy + UEFI opció van beállítva... :))
Az előző válaszban le van írva, hogy a telepített Macrium Reflect programmal is lehet létrehozni és pendrive-ról bootolni a program WinPE/WinRE változatát, elsődlegesen azt kellene használni ilyen célra, azzal készíteni az ISO-t, stb. Ha egyéb forrásból való az MR ISO-fájl és/vagy az UEFI BIOS-ban nem stimmelnek a bootolási opciók, akkor nem kell meglepődni, ha esetlegesen gond van.
Ha a forrásmeghajtón lévő telepítés UEFI-s, akkor az nyilván klónozás után a célmeghajtón is az marad és normál esetben utána nyilván bootolnia kell. Ellenben ha közben összevissza lettek állítgatva a bootolási módok és opciók, akkor ugye nem kell meglepődni, ha nem bootol, mint már említve volt. De ilyenkor értelemszerűen az előbbieket megfelelően kellene beállítani a BIOS-ban és kész, + a Macrium Reflect program WinPE/WinRE változatában is van boot javítási opció, mint az az előző válaszban szemléltetve van.

[ Szerkesztve ]

(#125936) Pyttawrx válasza cooi11 (#125934) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Szia. Windows alatt, vagy tv-n? Ha laptop vagy pc akkor megmozgatod az egeret

(#125937) Geth válasza #86564352 (#125927) üzenetére


Geth
addikt

Nekem egyik rendszeren sem villan (MS fiók pipa) :(

[ Szerkesztve ]

(#125938) #86564352 válasza Geth (#125937) üzenetére


#86564352
törölt tag

Nekem se minden alkalommal. Már megszoktam UWP olyan egyszer azonnal megnyílik, máskor nem.

(#125939) KaiotEch válasza King Unique (#125935) üzenetére


KaiotEch
nagyúr

Az agyamat eldobom ettől. Átraktam egy másik gépbe ott meg elindult 2x, 3.-jára már nem. :W

(#125940) baboss válasza Fire/SOUL/CD (#125909) üzenetére


baboss
őstag

Köszönöm, a legelső megoldás jó volt. :R

(#125941) commanDOS


commanDOS
senior tag

Sziasztok!

Egy 2008-as ASUS notebookra telepítenék Win10-et. Az asztali gépemben SSD-t cseréltem, így a használt SSD-t megkapta a noti a HDD helyett. A BIOS felismeri, eddig OK. Pendriveról telepíteném a windowst, de pár perc után kékhalállal leáll a telepítés, majd a gép kikapcsol. Lehet köze ahhoz, hogy nem lehet a BIOSban AHCI módot beállítani az SSD-nek?
Korábban egy ennél régebbi fujitsu laptopnál megoldottam ugyanezt, most nem tudom mit kéne csinálni. Tudnátok segíteni?

[ Szerkesztve ]

Kihelyezett tőke visszaáramoltatási szociális ügyintéző: pénzbehajtó :)

(#125942) cooi11 válasza Pyttawrx (#125936) üzenetére


cooi11
senior tag

Uuuuuu.
Nem nektek szeretem volna feltenni a kérdést!

(#125943) Pyttawrx válasza cooi11 (#125942) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

:DD ;)

(#125944) Geth válasza #86564352 (#125938) üzenetére


Geth
addikt

Nálam konzisztens. Piros pötty :)

(#125945) Graphics válasza Graphics (#125862) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Szóval erre senkinek semmi ötlete nincs?

winhttp.dll hibát is dob...

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#125946) Mans20


Mans20
addikt

Jó estét.

Az mitől van, hogy csinálok új mappát az asztalra és nem jelenik meg? Ha rányomok egy másik mappára semmi nem történik, reboot után meg már látszik a mappa amit csináltam. Tegnap raktam fel a win 10 et újra.

(#125947) Pyttawrx válasza Mans20 (#125946) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Úgy se látszik, ha bemész, fajlkezeloben? User/desktop?

(#125948) King Unique válasza KaiotEch (#125939) üzenetére


King Unique
titán

Mi, a Macrium WinPE/WinRE pendrive-ról, az eredeti gépen a bootolási opciók megfelelően vannak beállítva? :F

(#125949) Mans20 válasza Pyttawrx (#125947) üzenetére


Mans20
addikt

Fájlkezelőben lehetett látni. Microsoft oldalon olyat írnak, hogy ha megváltozik a fiók név, akkor lehet ilyen.

(#125950) Pyttawrx válasza Mans20 (#125949) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

És ilyen fajta módosítas volt?

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.