Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#91101) Jenne válasza weiss (#91098) üzenetére


Jenne
senior tag

Szia!

Még nekem sem ajánlja fel a WU a 1809-et, nálam is még a 1803 van. Nem tudom, hogy örüljek-e ennek vagy bosszankodjak, hogy miért nekem még nem...

A gonosz győzelméhez nem kell más, csak annyi, hogy a jók ne tegyenek semmit.

(#91102) King Unique válasza Hory84 (#91100) üzenetére


King Unique
titán

Az előzmények alapján te eleve UEFI-GPT szerinti telepítést akarsz csinálni és ott nem véletlenül hozza létre a Windows 10 telepítője azt a + 3 db partíciót, ahol az EFI-rendszerpartíció (ESP) pláne kell. Na meg az sem világos, miért akarod ezeket lespórolni, amikor Windowsnál ilyenkor eleve GPT partíciós séma szerinti lesz a lemez, ahol alapértelmezetten 128 db (vagy akár több) elsődleges partíció lehet. Vagyis jóformán kb. ugyan mindegy, hogy most 4, 14, vagy csak 1 db van a lemezen. Ha BIOS-MBR módban telepíted, annál lehet reálisabb ez, mivel az MBR-nél max. 4 db elsődleges partíció lehet, vagy 3 db elsődleges és egy kiterjesztetten belül több logikai partíció. Az eredeti kérdésedre válaszolva, megoldható némelyik kicsi rendszerpartíciónál elvileg akár pl. az utólagos törlés is, de normál esetben eleve nem javasolt ezt piszkálni.

[ Szerkesztve ]

(#91103) Hory84 válasza King Unique (#91102) üzenetére


Hory84
tag

Köszi! Csupán csak kíváncsiság miatt kérdeztem.

(#91104) King Unique válasza Hory84 (#91103) üzenetére


King Unique
titán

Egyébként ha a telepítésnél kijelölöd a lemezen a szabad területet, majd az "új" opcióra kattintasz, akkor rákérdez a telepítő, hogy létrehozhatja-e ezeket a kisebb partíciókat. Aztán még olyan is lehet, hogy ha előparticionálod a lemezt és azon csak 1 db elsődleges partíció van, majd azt adod meg telepítési célnak és nincsen semmilyen más lemez csatlakoztatva, akkor legacy (BIOS-MBR) módban elvileg arra a partícióra rakja a rendszerindításhoz szükséges fájlokat és aktív státuszra állítja.

[ Szerkesztve ]

(#91105) herdsman12


herdsman12
őstag

Október elején telepítettem a 1809 frissítést, aztán gyorsan megijedtem a hírektől és visszaálltam az előző verzióra. A Frissítési előzmények szerint: Funkciófrissítés a Windows 10 1809 verziójára.
Olvasom, hogy elérhető a javított változat, hogy lesz ebből nálam frissítés?

King Unique olvasol privit?

[ Szerkesztve ]

(#91106) Hory84 válasza King Unique (#91104) üzenetére


Hory84
tag

MBR módú telepítésnél anno csináltam ilyet. Azért is kérdeztem hogy uefi gpt módnál ez megy-e vagy itt tényleg szükségesek ezek a partíciók.

(#91107) King Unique válasza Hory84 (#91106) üzenetére


King Unique
titán

Az ESP általában mindenképpen, de nem árt, ha a többi is megvan, amit létrehozott a telepítő. Meg amit létrehozhat, mert pl. egy build upgrade-nél van amikor +1 helyreállítási partíciót (WinRE) kreál. Megritkítani ezeket viszont rendszerint nem javasolt, egy GPT-s lemeznél meg különösebb értelme sincsen a partíciók száma miatt.

(#91108) weiss válasza Jenne (#91101) üzenetére


weiss
addikt

Köszi.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#91109) undercover


undercover
senior tag

Üdv! Úgy tudom már ismét aktív az 1809-es frissités. De én még mindig nem kaptam meg hogyan tudnám manuális frissiteni a gépem? Tudom van rá egy módszer ms honlapján is csak nem találom.

LG OLED evo C3 // & // Playstation 5 // & // Galaxy S23//

(#91110) Doky586 válasza Hory84 (#91106) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Semmit sem hoz létre a win feleslegesen. Lehetni lehet előre particionálni, csak nem érdemes. Ha nem tudod hogy mi mire való (pontosan, nem csak szerinted) hogy mit vesztel nélkülük, akkor lehet utána panaszkodni hogy ez v az nálad miért nem megy, miért ilyen buta ez a windows, már megint szivat a windows... (közben csak magadat szivattad meg) :C

[ Szerkesztve ]

(#91111) eax1650


eax1650
aktív tag

Na, végre!

Feladta a kilátástalanná fajuló harcot a Microsoft!

[link]

[ Szerkesztve ]

Bocsáss meg az ellenségeidnek, de jegyezd meg a rohadékok nevét.

(#91112) cigam válasza eax1650 (#91111) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Lassan itt lenne az ideje, hogy az operációs rendszer fejlesztését is feladja. Nagyon nem egy ez nekik.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#91113) King Unique válasza cigam (#91112) üzenetére


King Unique
titán

Azt eleve nem fogják, meg minek is tennék, amikor desktopon hosszú évek óta kb. egyeduralkodó a Windows és az alapján nyilván jól megy nekik... Ahogyan a Windows 10 is egyre népszerűbb és egyre nagyobb szeletet hasít a tortából.

[ Szerkesztve ]

(#91114) Cs1csó válasza cigam (#91112) üzenetére


Cs1csó
félisten

Nem kellene de mivel a bevételük már az AZURE-ból van és a Windows-ra nincs is igazán szükségük lehetnének felhasználóbarátabbak és kevésbé haszonelvűek is pl. otthoni gépre ingyenes, fölösleges automatikus telepítések nélkül stb.

A vállalati szintet fejhetnék tovább is.

Ez a cromium-ra váltást pedig ki is hagyhatnák és kipróbálnának egy teljesen vad és új dolgot: Windows integrált, saját fejlesztésű böngésző nélkül.

[ Szerkesztve ]

(#91115) DS39 válasza Cs1csó (#91114) üzenetére


DS39
nagyúr

Azért valami alap böngészőnek csak kell lenni a rendszerben. Sok átlag user nem telepít másikat. (de így legalább az használható lesz)

Az otthoni ingyenes Windows nem lenne hülyeség, de hát a kapzsiságról nem egyszerű leszokni.

[ Szerkesztve ]

(#91116) vlevi válasza King Unique (#91113) üzenetére


vlevi
nagyúr

"a Windows 10 is egyre népszerűbb"
Én inkább azt mondanám, hogy eszi-nem eszi, nem kap mást. Ez az egy dolog van, ami még életben tartja a win10-et.
Egyszerű internetezésre, email olvasására jó lenne bármilyen rendszer, droid, linux, ios, de amint egy átlagember akar valamit csinálni a gépével, windowsra wan szüksége. Most hagyjuk azt, hogy a Linux Mint-el is meg lehet csinálni ugyanazt. Mert 100%-osan kiváltani nem lehet.

(#91117) Cs1csó válasza DS39 (#91115) üzenetére


Cs1csó
félisten

A böngészőválasztó képernyő úgy emlékszem egy önálló program volt tehát nem kellett a letöltéshez is böngésző - nem tudom pontosan ez, hogy oldható meg: tehát telepítés után feljön egy képernyő rajta az elérhető 3-4 mainstream böngésző rákattintasz és azonnal települ, ezzel ki is lehet váltani a beépített megoldásokat, az külön idegesít hogy még az IE is a rendszer része folyamatosan variálnak szabják át a rendszert de ettől a xartól nem hiszem el, hogy nem lehet megszabadulni.

(#91118) King Unique válasza vlevi (#91116) üzenetére


King Unique
titán

Hát azért nem feltétlen... Egyrészt az egy természetes folyamat, hogy az egyre újabb és újabb hardvereknél az újabb Windows támogatása jobb, az van rá gyárilag előtelepítve stb. Másrészt már most 700(+) millió felhasználó körül jár a Windows 10, akik között nyilván bőven vannak olyanok is, akik nemcsak azért használják, mert éppen csak azt kapták. Az meg a másik, hogy lehet csűrni-csavarni, viszont attól még a használati adatok egyre inkább nagyobb elterjedtséget és ezáltal nagyobb népszerűséget mutatnak.

Az ilyen elég lenne pl. netezésre más rendszer helyette kijelentésben nyilván van realitás, de itt is jellemzően csak a felhasználók egy részéről beszélhetünk. Viszont az összesre már nem feltétlen lehet általánosítani, a teljes kiváltásra minden téren meg pláne nem, max. jellemzően feltételes módban. De ha nem valósul meg és desktopon a userek nagy többségébe eleve Windowst használ, akkor igazából nem nagyon van miről beszélni.

[ Szerkesztve ]

(#91119) sz.j válasza undercover (#91109) üzenetére


sz.j
nagyúr

Nálam kb. egy órája frissített automatikusan 1809-re .., remélem, hogy nem fogom megbánni.

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#91120) cigam válasza King Unique (#91118) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Másrészt már most 700(+) millió felhasználó körül jár a Windows 10

Egyél ... 700miliárd légy nem tévedhet. ;] Az emberek többsége nem azért használja mert jó, vagy mert meg van elégedve vele. Azért használják mert ezt teszik elé, és azt a evés készséget Windows környezetben szedték fel. Sem kedvük, idejük, affinitásuk megtanulni mást.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#91121) King Unique válasza cigam (#91120) üzenetére


King Unique
titán

És azt mégis honnan tudod, hogy ki szerint mi a jó / nem jó, mivel van / nincs megelégedve, honnan veszed így általánosítva? Talán megkérdezted mindegyiket, végeztél globális felmérést, van rá bármi hiteles forrásod? Hát ez az, hogy nem és nincsen, max. csak szerinted alapon idelökted... :DDD Azon pedig nincs mit ragozni, hogy desktopon végül az ő rendszerük terjedt el, a Windows lett sikeres, ellenben másoké már nem olyan mértékben... Ahhoz pedig eleve kellett egynéhány év, mire kialakult az, hogy mára sok helyütt Windowszal találkozik a user, az sem a semmiből lett. Az meg, hogy sokan nem akarnak helyette mást, jelentheti ugye azt is, hogy megfelel nekik arra, amire kell. Vagy némely feladatra akár jobban és nem véletlenül nem használnak mást. A legyes hasonlat, meg ez az egyél elég tré, de annyira azért nem meglepő, jellemzően ilyeneket szoktak, tudnak csak írni egyesek, ha már más nem jön össze...

[ Szerkesztve ]

(#91122) cigam válasza King Unique (#91121) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Gondolj vissza az elmúlt hetedre. Azokra, akikkel találkoztál, beszéltél. Ezek közül mennyien találták problémásnak a Windows-t, és mennyien voltak elégedettek vele?

Eddig nem találkoztam olyannal akinek ne lett volna valamilyen gondja. Persze ezt nem lehet szétválasztani, hogy a tudásuk (mennyien olvastak manuelt, tanulták meg a Windows és a rajta futó programok kezelését), vagy a rajta futó program hibája miatt volt gondjuk.

Elképzelhető azért, mert hozzám csak a problémákkal fordulnak, és ha minden oké, nem szólnak róla. Ugyanakkor nekem egész aktám van a Windows hibáiról, és az MS hibás döntéseiről.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#91123) TRob1 válasza cigam (#91120) üzenetére


TRob1
veterán

"Az emberek többsége nem azért használja mert jó, vagy mert meg van elégedve vele." Bravó! :C

Úgy örülök mindig mikor látom hogy ilyen nagy tudású emberek élnek kicsiny hazánkban... Ez szépen látszik is az országon! :C
Nagyon bírom mikor valaki ilyeneket jelent ki, ráadásul teljes meggyőződéssel. (Figyi: jövő heti lottószámokat légyszi privibe írd meg nekem, ne itt a fórumon)

(#91122) cigam :
Sok win10 használót ismerek, de egyet se akinek több problémája lenne vele mint bármelyik ez előtti winnel. ;)

ui: Win95-től használok win-t rendszerként. Megjelenése óta a 10-et. Senki nem kényszerít rá, de még csak a hardvereim sem. Akkor szerinted miért ezt használom és nem valamelyik előzőt? Mert nem tetszik, meg mert problémáim vannak vele? (Elárulom: Az összes többivel sokkal több volt. Talán a 8.1 kivétel, azzal nemigen voltak...)

[ Szerkesztve ]

¤ R'n'R ¤

(#91124) sz.j válasza sz.j (#91119) üzenetére


sz.j
nagyúr

Hát ilyen nincs ... :(
Kb 2-3 órája automatikusan frissített a windows az addig hónapokig tökéletesen működő és hibátlan 1803-ról 1809-re és máris ezt a hibát dobta ... :W

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#91125) DeFranco válasza cigam (#91122) üzenetére


DeFranco
nagyúr

nagyon függ ez attól hogy milyen körben mozogsz meg mire van "füled"

ha egy átlag usert nézel neki aztán oly mindegy elvan win10-en mint a befőtt, nem is fut bele problémába nem is érdekli ha valami nem megy tovább lép elfogadja, de az ő szintjén egyébként is intakt a rendszer

ha power userekkel beszélsz többet, ők szívnak és sírnak de bármilyen rendszernél ezt tennék mert a határokat feszegetik sokszor és persze mindig pont az fáj ami nincs.

én most "jöttem" 10-re 7-ről, már most találtam 3-4 bugot ami vagy ilyen by design (két képernyőn nem fut képernyőkímélő, a tv úgy ég be ahogy akar ha úgy hagyom) vagy évek óta ismert és szívott bug (rendszeresen kiakad rendszerképernyőkön a lenyíló menü minta "felakadna" a scrollozás, nem lehet legörgetni az opciókat, csak az újraindítás segít.

emellett mivel nem ismerem a rendszert, futok bele saját hülyeségből fakadóan is problémákba.

mindenesetre pár nap alapján azt mondom, hogy user szinten nagy wow érzés nincs, valamivel jobb de nem sokkal a 7-nél, fájó dolgokat nem csináltak meg jól (ma már egy valóban egyklikkes és használható megosztásnak hülyebiztosan működni kellene) de alapvetően egy jó rendszer.

(#91126) togvau


togvau
senior tag

ez a onedrive-os dupla dokumentumok mappa ez tényleg komoly? Hogy van egy rendes dokumentumok, meg egy onedrive mappán belüli kamu dokumentumok, és az alkalmazások randomban hol egyiket, hol másikat használják.

hitler, sztálin, micro usb

(#91127) King Unique válasza cigam (#91122) üzenetére


King Unique
titán

Ebbe így most azért értelmetlen belemenni, mert egyrészt teljesen tökéletes és hibátlan OS nincsen, ennyi erővel más rendszereknél is belefuthatnak és bele is futnak problémákba a userek. Ahogyan megint más, ha valakinek a rendszer, másnak meg egy program működésével van gondja. Egyébként meg képzeld, nem volt a héten különösebben semmi extra gond a Windowsnál nálam és a környezetemben lévőknél sem. Max. a szokásos kérdések jöttek egyesektől.

Általában akkor szoktak segítséget kérni a userek, ha valami gondjuk van, ez nem meglepő. De azon belül nem feltétlen kell annak mindig komoly problémának lennie, lehet az beállításra, telepítésre, licencelésre stb. vonatkozó kérdés is. Ez pl. ebben a topikban is megfigyelhető. Ahogyan az is, hogy ide sem mindenki csak kérdezni és segítséget kérni jár. Lehet te nem ezt tapasztalod, de az a saját környezeted, ennyi. Azt elhiszem, hogy állítólag összeszedtél ezt-azt a témában, sőt az előzmények ismeretében meg sem lepődöm rajta... Csak tudod nem feltétlen pont ebben a topikban kellene elkezdeni "azt" a bizonyos dolgot, meg nekiállni trollkodni, haterkedni... Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#91128) sz.j válasza sz.j (#91124) üzenetére


sz.j
nagyúr

Na elegem lett a 1809-ből, visszaállok az előzőre ....
A windows old mappában mivel tudom elindítani a 1803-ra történő visszaállítást, mert a Recovery mappa üres?

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#91129) cigam válasza King Unique (#91127) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Nem trollkodni akarok, csak egyszerűen nem értem, hogy annyi erőforrással és piaci részesedéssel ami az MS-nek rendelkezésére áll 2018-ban, pl. miért gond a helyi hálózat betallózása. Pl. itt is gyakran előforduló téma, hogy esetlegesen működik. pl. a cégnél pont 2 hete egyik napról a másikra a listából eltűnt a gépek 2/3-a, pedig tudtommal semmi nem változott. Vagy pl.miért kell rettegni a hónap első keddjén(szerdáján), hogy a nem kevés pénzért beszerzett célHW amin W10 fut hajlandó lesz-e pénzt termelni.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#91130) sz.j válasza sz.j (#91128) üzenetére


sz.j
nagyúr

Azt hiszem, hogy idegességemben előbb írtam mint gondolkodtam :W .., mert a Gépház > Frissítés és biztonság > Helyreállítás lehetőséget > Kezdés gomb a Visszaállás az előző Windows 10-verzióra lehetőséggel lehet

Műanyag, alumínium és motoros redőnyök, valamint szúnyoghálók készítése, szerelése. www.szaboredony.hu

(#91131) King Unique válasza cigam (#91129) üzenetére


King Unique
titán

Az otthoni csoport kivétele és az SMBv1 tiltása okozott több esetben hálózati és megosztási problémát, de ezekre azért többnyire sikerült pl. itt a topikban is megoldást találni. Ahogyan olyan is volt, amikor csak a nem megfelelő beállítás volt a gond, majd azt korrigálva már működött. Ráadásul az előbbiek nem feltétlen általánosíthatók 1507-től 1809-ig bezárólag, van amelyik csak a 1709, meg a 1803-as verziótól fordult elő. Ha már cég, akkor komolyabb helyeken eleve nem random, meg nem összevissza települnek a frissítések... Ott az az IT, hogy központilag felügyelje és tesztelje, majd csak utána engedje rá élesben a gépekre.

[ Szerkesztve ]

(#91132) venom8888


venom8888
őstag

Sziasztok. Az mitol van hogy a you tube, tolt a kozepen? Be van bufferelve,nem tudok tekerni,mert ott is tolt. Pedig a netem nagyon eros. Mitol van ez? Ujra kell inditanom a videot,es oda kell tekernem ahonnan nezni akarom.

(#91133) cigam válasza King Unique (#91131) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Egy kis cégnél ahol az "IT" egy külsős emberke akit 2-3 hetente látunk pár percre, majd biztosan leteszteli meg érdemben foglalkozik vele ... Annyit csinált, hogy letiltotta WU szervízt, ami W10-nél annyi mint halottnak a csók. A tallózást is elintézte egy vállrándítással, és nekem sincsen ötletem/tudásom mitől romlik el/javul meg.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#91134) chungee


chungee
addikt

Kész lettem, remélem most jó lett :) :B :K
[link]

(#91135) laskr99


laskr99
addikt

Sziasztok!

Lenne egy problémám, hogy a win pontban éjfélkor minden ok nélkül minden nap a tálcára ledob engem, friss telepítés után is, bármilyen program/játék esetében. Erre tud valaki megoldást? Eventeknél nem láttam semmit.

(#91136) King Unique válasza cigam (#91133) üzenetére


King Unique
titán

Hát az már a kis garázs Bt problémája, ahol ez nincsen normálisan megoldva, meg legalább Pro kiadásra sem futja... Az ilyeneknél vsz akkor biztonsági mentés sincsen, meg biztos munkaidőben frissítenek, sőt nem is központilag, hanem majd maguk a dolgozók... Röhej!

(#91137) King Unique válasza chungee (#91134) üzenetére


King Unique
titán

Most már jónak tűnik, nincsen nem célirányosan létrehozott dinamikus lemez, nem került át a BIOS-MBR telepítésnél másik lemezre a Windows kisebb partíciója stb. Illetve nem is jött létre a lemez 0-n, mert gondolom előre particionáltad és formáztad, ezért arra az elsődleges partícióra (C) került minden és az lett aktív. Szóval majdnem. :D De ha már belaktad a rendszert, akkor mindegy, maradhat elvileg akár így is. Viszont legközelebb majd lehetőleg particionálatlan területet kellene megadni telepítési célnak és úgy telepíteni oda a Windowst.

[ Szerkesztve ]

(#91138) weiss válasza King Unique (#91136) üzenetére


weiss
addikt

Ebből a listából mi az, ami kell egy kis garázs BT-nek, hogy 2x annyit perkáljanak a pro-ért?

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#91139) King Unique válasza weiss (#91138) üzenetére


King Unique
titán

Ha már nem otthoni, hanem céges felhasználás, akkor ott eleve hasznosak lehetnek a céges és az alapvető funkcióknál felsoroltak, a csoportházirend, tartomány, üzleti frissítési csatorna és halasztási lehetőség is kb. alap. Ahogyan az is, hogy ilyen környezetben komolyabb helyeken nyilván nem Home kiadással szórakoznak. Ha meg annyira fillérb*****, hát akkor vesznek olyat, csak akkor nem kell problémázni, hogy így+úgy a frissítések, meg ez+az nincsen...

[ Szerkesztve ]

(#91140) tordaitibi válasza King Unique (#91136) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

10-enpáréve a munkámból kifolyólag önkormányzati óvodákba jártam sokat, megesett a szívem rajtuk és évekig én voltam szívességből, havi 1-2 karton sörért (amit az irodisták dobtak össze a zsebükből) a mini rendszergazda, mert az 16. kerületi önkormányzatnak nem volt erre informatikus kapacitása. Az pedig nem garázs bt, csak tojtak rá, majd az ovik vezetői intézik ahogy tudják az 1000 gyerek adatait, ebédbefizetését, pályázati anyagokat, heti-havi mentéseket. Aranyos, nem?
Mit vársz egy esetleg 5-6 főt foglalkoztató kis irodától?
A win hálózatkezelése tényleg egyre rosszabb, 2 éve linuxozok kezdő szinten, ég és föld.

(#91141) szucstom


szucstom
őstag

Sziasztok!

Van egy apró probléma, amit sehogyan se tudok kezelni: kíváncsiságból benyomtam az Insider program Fast Ring-et, hogy meglessem milyen lesz a kövi frissítés. Ezzel nem is lenne nagy gond, stabil, amennyire látom. Viszont nem tudom megváltoztatni a tálca színét, a "Gépház - színek" opció alatt ez a kapcsoló pedig szürke. Van arra valami megoldás, hogy ezt vissza lehessen kapcsolni?

kieg.: érdekes módon sötét témánál aktív, egyéninél szintén. A világos téma se lenne rossz, csak konkrétan semmit se látni a tálcából. Már az is megoldás lenne, ha valahogy sikerülne a fontok színét megváltoztatnom (eddig sikertelenül)

[ Szerkesztve ]

PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE

(#91142) Geth válasza tordaitibi (#91140) üzenetére


Geth
addikt

Én nem vettem észre, hogy egyre rosszabb lenne. Minden ugyanúgy működik évek óta, végre nyírják az smb1-et. Mi az amitől a linux ég és föld? (Leszámítva, hogy én ott nem találtam alapból működő ws-discoveryt)

(#91143) Tibicsucsu


Tibicsucsu
aktív tag

Sziasztok!

Most telepitettem windows 10 prot a gepemre. Korabban Windows 7 volt rajta. Nem upgrade-eltem, hanem teljesen toroltem az SSD-met es nullarol raktam ra az uj windowst. Telepites kozben csinaltam egy MS accountot is. Utana viszont csinaltam egy offline usert is es azzal hasznalom a gepet.
Eddig ket problemam volt. Mindketto hozzaferesi jogosultsagok miatt.
1. Az SSD-n kivul van meg ket HDD a gepemben es amikor beallitottam a firefoxnak, hogy az egyiken levo mappaba (ahova win 7 alatt is toltottem a dolgokat) menjenek a letoltesek akkor nem tudott irni oda.

2. Beraktam egy USB-s kulso vinyot es arra is csak adminkent sikerult irnom. Korabban nem volt ilyen gondom vele. A ceges notebookommal is hasznaltam mar ugyanigy win 10 pro-val es siman tudtam ra irni. + amit most irtam ra azt egy ismerosom macbookon nem tudta olvasni pedig neki is odaadtam mar korabban es nem volt gondja vele.

Tud vki tanacsot adni, hogy miket allitsak at, mit csinaljak a kulso vinyoval, hogy ha valakinek oda akarom adni az tudja hasznalni?

(#91144) King Unique válasza tordaitibi (#91140) üzenetére


King Unique
titán

Leírtad a lényeget, tojtak rá... Tehát megoldhatták volna, ha annyira akarják, pláne ilyen szinten, sőt kellett volna, de neeem. Csak akkor ilyen hozzáállásnál majd nem kell reklamálni sem, ha esetleg valami gondjuk adódik... Egy 5-6 fős kis irodánál lehet kisebb erre a keret, de valahol nyilván rájuk is vonatkozik. Persze tojhatnak rá, ha annyira akarnak, nem kell backup sem, mindenki használja adminként a gépét, töltsön le, telepítsen, csináljon rajta kedve szerint akármit, mintha csak otthon lenne... Még szerencse, hogy normális helyeken általában nem így megy.

(#91145) DeFranco válasza Tibicsucsu (#91143) üzenetére


DeFranco
nagyúr

pontosan ugyanezzel volt problémám nekem is a héten, ha visszaolvasol írtam is róla helyenként bár általában más volt a téma.

nem tudom erre mi a szakszerű megoldás, én a végén annyit csináltam, hogy az összes mappára (kivéve a C meghajtó mert azt biztosan nem érinti és amin világosan látszik hogy nem ott van de az új rendszer használja rendszermappaként) beállítottam magam tulajdonosnak és beállítottam kb. úgy a jogosultságokat ahogy egy már az új rendszer alatt gyártott mappán találtam. nagyjából ez volt a minta örököltettem az almappákra is.

a cserélhető hdd-n biztos nincs rendszermappa, ott a teljes meghajtóra egyszerre adtam meg magamnak telekkönyvi bejegyzést.

azt nem tudom hogy ez így helyes-e vagy csak fokoztam a problémát egy következő újratelepítés esetére de remélem az itteni szakik megmondják a tutit.

(#91146) King Unique válasza Tibicsucsu (#91143) üzenetére


King Unique
titán

Leírtad magad is a megoldás kulcsát, a hozzáférési jogosultságokat, ami NTFS fájlrendszernél eleve adott. Az pedig annyira nem meglepő, hogy egy új telepítésnél, egy másik Windowsnál szükség lehet az újbóli beállításra. Ami a Windows 10-nél grafikus felületen pl. ezen és ezen leírások alapján, valamint parancssorban szintén megoldható. Tehát saját tulajdonba kellene venni a teljes meghajtót, megfelelő jogosultságokat adni az adott felhasználói csoportnak, vagy akár a "mindenki" csoportnak többgépes használatnál stb.

"amit most irtam ra azt egy ismerosom macbookon nem tudta olvasni"

Lehet szoftveresen nem választottad le előtte és az okozott gondot. Az hirtelen nem rémlik, hogy macOS kezelné-e NTFS-nél a Windowson beállított jogosultságokat, de pl. a Linux nem, ott kb. tökmindegy. Egy másik opció esetleg pl. az exFAT fájlrendszer lehet, vagy egy külön partíció olyan fájlrendszerrel. Azt a macOS is natívan olvassa és írja és nincsenek felhasználói jogosultságok.

[ Szerkesztve ]

(#91147) cigam válasza King Unique (#91144) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

És én élek álomvilágban ...

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#91148) King Unique válasza cigam (#91147) üzenetére


King Unique
titán

Hát ha onnan nézzük, akkor lehet... Egyébként meg ha csak kötekedni és a korábban említett dolgokat művelni jöttél ebbe a topikba, akkor igazán kár volt...

[ Szerkesztve ]

(#91149) A_Papa


A_Papa
aktív tag

Sziasztok!

az megoldható valahogyan, hogy pl Excelben (főleg ebben), vagy Wordben ha több dokumentum van megnyitva, az mind külön-külön látható legyen a tálcán?

Köszi a választ! :)

Papa

(#91150) cigam válasza King Unique (#91148) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog (1)

Mert itt csak simogatni lehet, és sűrűn bólogatni? Nem lehet önálló véleményem? Ugyanmár ...
Ha ennyire nem tetszik a mondanivalóm, nyugodtan használd a "mellőz" gombot, és nem fogod látni az írásaimat.

---

Elképzelhető, hogy a Horizon Go App valami API/driver hiányosság miatt nem tünteti el az infobar-t?

Annak az alsó sornak el kéne tűnnie egy idő után, de nem teszi. Elképzelhető hogy olyan régi a gépem/VGA-m, hogy annak a drivere(directX?) nem biztosít egy olyan api-t, ami eltüntetni egy idő után?

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.