Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#128201) teleahocipöm válasza Fire/SOUL/CD (#128200) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Még a telepítésig el sem jutottam, örülnék, ha eljutnék odáig, megnyomom a bekapcsoló gombot és az iménti képen látható dolog jelenik meg a képernyőn. Lehet rossz bekapcsológombot nyomtam meg. Elméletileg FreeDos van a gépen, de még az sem került elő :/

(#128202) Kovács86


Kovács86
junior tag

Linux mellé fel tudom tenni a W10-t?
1 partíció, 500GB, notebook, 4-5 éves, szerintem tud UEFI-t, emlékeim szerint nem azzal lett a Linux (antix) felrakva.

Azt megtartanám (dual-Boot ???), ha lehet.
Lehet?

(#128203) Fire/SOUL/CD válasza teleahocipöm (#128201) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Akkor próbáld ezt [link]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#128204) teleahocipöm


teleahocipöm
senior tag

Előrelépés történt, most itt tartunk, kikapcsoltam a secure boot-ot, állítólag ki kell, usb-botolásra volt állítva, gyárilag, az úgy maradt. Ha a képen látható első menüpontot indítom akkor is a korábban mutatott ablak jön elő, az alábbi kettő közül kellene valamelyiket indítani, de melyiket? Ráadásul van a notin egy partíció, ahol a hardvermeghajtók vannak a windows számára, ezért ezeket nem szeretném letörölni és állítólag be lehet állítani autómatikus felismerésre. Amiről írok, azt is op rendszer nélkül vettem, de nem szívtam ennyit vele.

(#128205) Fire/SOUL/CD válasza Kovács86 (#128202) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Nem tudom mennyi "szívással" jár, de először a W10-t kellene, hogy telepítsd és utána a Linux-t. :B
Ha a W10-t UEFI-ben telepíted, akkor a Secure Boot legyen tiltva (Secure Keys deleted), sajnos egyéb esetben nem lehet W10 mellé Linux-t telepíteni (mármint egy azon meghajtóra).
(Lehet, de abban nem lesz köszönet...)

A legjobb megoldás az lenne (már, ha megvalósítható), hogy külön meghajtóra telepítenéd a W10-t és Linux-t...

Ha ez nem lehet, akkor először a W10-t telepíted, és hagysz helyet a Linux-nak (lehet akár unpartitioned rész is, azaz nem particionált rész ugyanazon a meghajtón, csak legyen megfelelő kapacitású üres hely.)

W10 telepítésekor megadhatod, hogy mekkora legyen a rendszerpartíció mérete (segédpartíciókat létrehozza, de azok mérete elhanyagolható), a lefoglalt helyen "felül" meg majd mehet a Linux.

A W10 telepítését követően a Linux telepítésekor a "W10 mellé" (vagy hasonló, Linux disztró függő) opciót kell választani a telepítéskor (azt az unpartioned (nem particionált területet megadva) és az indítót (grub, grub 2 vagy akármi, szintén Linux disztró függő) a fizikai meghajtóra (ahova korábban a W10 települt) kell íratni (Linux (minden disztró) felajánlja))...

Bonyolultabb leírni, mint megcsinálni... :B

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#128206) King Unique válasza teleahocipöm (#128198) üzenetére


King Unique
titán

A Linuxok beépített lemezképfájlírója Windows ISO-khoz eleve nem jó, mivel DD képfájl módot használnak és úgy nem fog bootolni. Illetve a linkelt leírásban sem arról volt szó és én sem azt linkeltem. :N
A hogyan kell Windows 10-es telepítési adathordozót készíteni és Windows 10-et pendrive-ról telepíteni témában az egyik előző válaszban leírt, linkelt dolgokat elolvastad? :U Csak mert pl. a Secure Boot kikapcsolása nem szükséges, max. ha 4+ GB-os install.wim fájl esetén a Rufus UEFI-NTFS megoldását használod, amiről szintén volt szó. Illetve ha van lehetőséged Windows alól készíteni a telepítési adathordozót, akkor eleve adott az MCT és a kisebb méretű ESD ISO használata FAT32 alapon, annál nem kell darabolni sem és szintén nem szükséges a Secure Boot kikapcsolása.
Az pedig a telepítéssel kapcsolatos válaszban le van írva, linkelve, hogyan kellene azt CSM/UEFI szempontjából tudatosan csinálni, ha pl. UEFI szerinti a cél, akkor az annak megfelelő (UEFI kezdetű) boot eszközt kiválasztani, stb. a Windows Boot Manager a már UEFI szerint telepített WIndows 10-es rendszerhez tartozik, azt választva nem meglepő, ha az indul el.

"de félek, hogy letörli a hardver meghajtókat tartalmazó partícíót is."

Nem törli le, hacsak te magad a telepítésnél nem törölted azokat. Illetve nem feltétlen kell törölni a teljes céllemezt, elég csak azon a Windows 10-telepítésnek szánt lemezterületet.

[ Szerkesztve ]

(#128207) teleahocipöm válasza Fire/SOUL/CD (#128203) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Köszi, volt amin nem tudtam állítani, pl ram feszko, de a lényeg elindult a telepítés, de félek, hogy letörli a hardver meghajtókat tartalmazó partícíót is.
Ja meg mi az az MCT, rákattintottam, de a Win oldala jött be.

(#128208) Fire/SOUL/CD válasza teleahocipöm (#128207) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

MCT = Media Creation Tools (linkelt oldalon az Eszköz Letöltése gombon klatty...)
Kiválaszthatod, hogy a LEGUTOLSÓ W10 milyen változatát szeretnéd letölteni (x86/x64/mindkettő/nyelv stb.) és azt is, hogy ISO-ba mentse a telepítőt(később Te hozol létre az ISO-ból telepítő-médiát) avagy egyből készítsen pl. boot-os pendrive-ot

Ha boot-os telepítőt hozol létre (pl. pendrive-ot), akkor arról kell boot-olni és onnan települ az "új" OS...
Egy biztos, nem mehet be oda, ahova korábban mutattad... :N

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#128209) King Unique válasza Kovács86 (#128202) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván fel, számos leírás van a témában (példa), + itteni Linux topikokból is útmutatók (példa), stb. De normál esetben először a Windowst, majd utána a Linuxot szokás telepíteni, nem fordítva, de akár az utóbbi is működhet.
A 2 rendszer dual-boot megoldással pedig lehet 1 lemezen is (nekem is van több ilyen telepítésem), de ha van 2 külön HDD/SSD, akkor akár úgy is megoldható, ha az elszeparáltabb telepítés, működés a cél boootolásnál a BIOS/UEFI menüjében egyik/másik meghajtó kiválasztva.
A Secure Boot kikapcsolására a Linuxok miatt (Windows 10 miatt nem kell, az támogatja) lehet szükség, bár az Ubuntu, Mint, Fedora stb. rendszereknek már évek óta van megfelelő digitális aláírása, azoknál oké, az antiX viszont hirtelen passz.
+ a Windows 10-nél javasolt ez esetben (W & L dual-boot) kikapcsolni a gyorsindítás, azaz a Fast Startup funkciót.

[ Szerkesztve ]

(#128210) teleahocipöm válasza King Unique (#128206) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Azért a segítségetekkel eljutottam odáig, hogy elindult a win telepítő, de megállítottam, vagy is nem léptem tovább, mert nem szeretném ha letörölné a hardver maghajtókat tartalmazó particíót. Alapból a partíció mentésére nem látok módot, ezért egy Live-linux segítségével megpróbálom azt menteni és újraindítom a telepítést.

(#128211) Eversmann válasza st3v3np3t3r (#128118) üzenetére


Eversmann
aktív tag

Kicsivel több beállítás van itt attól. Valami leírást tudnál írni pls hogyan kell? :D

Life is better with a Titan

(#128212) King Unique válasza teleahocipöm (#128210) üzenetére


King Unique
titán

Leírtam már előzőleg, hogy nem feltétlen kell a teljes lemezt törölni, elég csak a Windows 10-telepítésnek szánt lemezterületet.
A rendszer, a partíciók mentésére meg ott van a Windows 10 beépített eszköze, + külső programok mint pl. a Macrium Reflect, azt előtte kellene, kellett volna megoldani, ha fontos adatok, partíciók vannak a lemezen, stb.

"hardver maghajtókat tartalmazó particíót"

Mármint ha ezalatt illesztőprogramokat, drivereket értesz, akkor azok alapesetben fent vannak és letölthetők a hardvergyártó weboldaláról.

+ Az nekem továbbra sem világos, ha ez eredetileg említettek szerint ha FreeDOS-os a gép, akkor mit kell lementeni, amikor nincsen rajta gyárilag OS, max. a FreeDOS. :F

[ Szerkesztve ]

(#128213) teleahocipöm válasza King Unique (#128212) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Két lehetőséget adott a windos telepítő frissítés vagy új telepítés, ami mindent töröl és ajánlott megkezdése előtt a biztonsági mentés, FreeDos alól nem tudom, hogy lehetne ezt megejteni, hozáértőknek biztos menne... :) Igen az illesztőprogramok állítólag egy partícion ott vannak. Letölthetők, de még azzal is húzzam az időt, már így tele.....m, hogy ennyit lehet szívni, de mindíg ez van. Legelső notimhoz egy egész könyvet adtak, természetesen magyar nyelven, ehhez meg egy A7-es papírt, vicc az egész. Én vagyok a hülye,hogy belemegyek ilyesmibe :W , de az ember jót akar és csak a szívás van.

(#128214) Doky586


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Secure Boot-ot nem kell kikapcsolni se Windows10 se Linux Mint (stb) telepítésekor ha a blogomban leírt módszerrel telepítetek..

Ha DOS volt a lemezen az mbr azaz rendes UEFI telepítéshez minden partíciót törölni kell az átállításhoz. Azt a pár drivert mentsd el usb-re, úgyis annyi haszna van mint a CD mellékletnek (=semmi).

(#128215) teleahocipöm válasza Doky586 (#128214) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Hogy mentsem le? A live-linux sem indul rajta, ezen a gépen elindult. Na most bedugtam harmadjára a pendrájvot és elindult, szép lassan töltöget, szétvet az ideg :W már szinte csak @&#>đ] tudok

(#128216) Kovács86 válasza Fire/SOUL/CD (#128205) üzenetére


Kovács86
junior tag

Köszönöm.

megy újra a W10, utána az aNtix.

:R

(#128217) Kovács86 válasza Fire/SOUL/CD (#128208) üzenetére


Kovács86
junior tag

Köszönöm!

megy újra a W10, utána az antix.

:R

(#128218) Doky586 válasza teleahocipöm (#128215) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Lementeni úgy kell hogy bebootolsz egy nagyobb pendriveról egy win PE -t (vagy linuxot) és simán a pendrivera másolod amit menteni akarsz. (De a telepítő pendriveal is lehet másolgatni parancssorban - csak az kényelmetlen)

Új gép esetén be sem kell lépni a biosba, nem kell secure bootot letiltani, nem kell semmit állítgatni benne..

De ha mégis elkezdel mindent el-állítgatni, 3.fél progijaival bűvészkedni, akkor nem csoda ha jön a szívás.. :(((

[ Szerkesztve ]

(#128219) teleahocipöm válasza teleahocipöm (#128215) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Még user manual is volt a particion, csak azt nem tudom, hogy kellett volna megnyitnom? Mindegy lementettem mindent.

(#128220) King Unique válasza teleahocipöm (#128213) üzenetére


King Unique
titán

Ha olvastad az előzőleg linkelt leírást a telepítésről, ott "Egyéni telepítés" opció a másik (a közvetlen frissítés max. a már telepített Windows alól oldható meg), ami nem, nem töröl mindent egyből és automatikusan, max. ha te törlöd az ott lévő partíciókat, ez már le volt írva az előbb. Ahogyan az is, hogy ha fontos adatok vannak a lemezen, akkor azokat még a telepítés megkezdése előtt értelemszerűen javasolt lementeni, nem közben nekiállni. Az meg evidens, hogy ha jelenleg nincsen érdemleges OS a gépen FreeDOS kivitel lévén, akkor értelemszerűen másik gépen, másik OS alatt írni/másolni a pendrive-ra a rendszermentő program live verzióját, annak ISO-ját, ami gondolom menne, ha már a live Linuxot és a Windows 10 telepítőjét is sikerült.
A telepítéshez szerintem bőven kaptál információkat, instrukciókat, azok alapján mennie kellene. Ha esetleg nem, akkor pedig lehetőség szerint meg kell kérni valakit a közelben, aki már csinált ilyet, jártasabb benne, ennyi. :))

"Annyit kérdeznék, hogy Újraindult a telepítő, de a pendrájvot nem tudtam kihúzni, mert nem állt le és így elölről kezdi, mikor húzhatom ki a gépből?"

Amikor lefutott a telepítés 1. fázisa (fájlok másolása) és az 1. újraindítás következik, utána már nem kell a telepítéshez használt pendrive, el lehet távolítani. + A boot listában az 1. helyre beállítani is felesleges, meg ilyenkor nem meglepő, ha restart után újra az indul, elég lenne csak az F12/egyéb billentyűvel boot eszközt választó menüben kiválasztani a pendrive-ot és ennyi, erről is volt szó a linkelt leírásokban.

[ Szerkesztve ]

(#128221) teleahocipöm válasza Doky586 (#128218) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Semmilyen harmadik fék progija nem volt, a secure boot letiltást nem én találtam ki, de feloldotta magának. Annyit kérdeznék, hogy Újraindult a telepítő, de a pendrájvot nem tudtam kihúzni, mert nem állt le és így elölről kezdi, mikor húzhatom ki a gépből?

King Unique
Telepítés előtt szerettem volna menteni, de nem volt módom rá freeDos alól amúgy sem tudom hogy lehetne. A Win telepítéseknél mindíg azt írják,hogy az egész lemezt törli, én jártam már így, nem szerettem volna egy új gépnél. Ok tudom fárasztó vagyok, bocs.

[ Szerkesztve ]

(#128222) King Unique válasza teleahocipöm (#128221) üzenetére


King Unique
titán

FreeDOS alól nyilván sehogy, de ha már sikerült a Windows telepítőjét és a Linux Live rendszert pendrive-ra fabrikálni, akkor gondolom van másik gép, másik OS és úgy, azon elkészítve, le volt írva az előbb világosan. + Az is, hogy a telepítésnél az egyéni particionálást választva nem töröl mindent egyből, van lehetőség célpartíciót megadni, manuálisan és szelektálva törölni, stb. Igen. :))

[ Szerkesztve ]

(#128223) Cr00py


Cr00py
senior tag

Jó pár hete már nálam is aktív lett az "új" settings header.
Viszont.. random időközönként el is tűnik, és vissza jön a "régi".
Van, hogy 2-3 napig az "új" van, de rá 1 órára már ismét a régi, majd valamikor visszatér az "új".
Nem igazán zavar, hogy nem az "új" van.. sokkal inkább ez a random eltűnés ami aggaszt. Más is találkozott már vele?
Teljesen friss 20H2 install után is ez a jelenség. 2 napja telepítettem, clean install volt.. eleinte még a régi volt, később megjelent az új..de most már megint a régi van.

(#128224) Doky586 válasza teleahocipöm (#128221) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Win alól Rufussal megcsináltam, elméletileg."
--vs--
"Semmilyen harmadik fék progija nem volt"
:DDD

"a pendrájvot nem tudtam kihúzni"
vidd el szervízbe ahol megcsinálják neked. :U

[ Szerkesztve ]

(#128225) Kovács86


Kovács86
junior tag

Azt az elb@szott MS fiókot mindenképpen létre kell hozni a W10 telepítéskor???

(#128226) Doky586 válasza Kovács86 (#128225) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem.

(#128227) kezo0 válasza Cr00py (#128223) üzenetére


kezo0
addikt

Nálam is ez van, de különösebben nem zavar a jelenség.
Sőt, azt is kezdem megszokni, hogy amikor a headerben kiírja, hogy mikor csekkolta utoljára a Win Update-et, akkor az rendszerint köszönőviszonyban sincs azzal, amit magánál a Win Update-nél ír ki. :)

Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

(#128228) King Unique válasza Kovács86 (#128225) üzenetére


King Unique
titán

Nem kötelező, erről is volt már szó itt többször, meg Pro kiadástól eleve kiválasztható a telepítésnél az offline fiók opció is, de Home kiadás esetén is megoldható, lásd a linkelt hozzászólásban leírtakat.

(#128229) Cr00py válasza kezo0 (#128227) üzenetére


Cr00py
senior tag

Én azt még nem figyeltem. Most sem látom, mert megint a "régi" van. Illetve az újnál anno volt egy kis döld pipa is, miszerint up to date a cucc, de legutóbb már az sem volt ott, csak belépve a win update részhez. Előbb-utóbb majd csak megjavul.

(#128230) kezo0 válasza Cr00py (#128229) üzenetére


kezo0
addikt

Tessék, nekem most ezt mutatja a Settings fejlécében:

... és íme, ez van, ha rákattintok, és odavisz a Win Update-hez:

Mivel most hajnali 3 óra van, ezért a 18:40 az több mint 8 órája volt... Oda se neki! :)

Beam me up, Scotty! There’s no sign of intelligent life down here…

(#128231) Gallac


Gallac
senior tag

Sziasztok!

Érdekes USB problémával kapcsolatban kérdezek.
Alaplap típusa: Gigabyte GA-B85M-D3H,
szóval bármelyik USB aljzatban, hosszabító kábel nélkül, többféle USB kulcsra is
azt tapasztalom, rámásolás max 22-23 MByte/sec? Ez USB 2 vagy 2.1 sebességnek tűnik. :F

Visszafele másolásnál, USB-ről SSD-re, HDD-re pedig tudja az USB 3 szabványban leírtakat, cirka 80-120 Megabyte/sec, ez jónak tűnik, a lassabb érték mitől lehet? Az összes driver frissítve van. Beállításbeli baj?

Ötlet? :R

''..Mobiltelefon vonóhoroggal eladó...''

(#128232) Doky586 válasza Gallac (#128231) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A pendrivera írás lassú..
A pendriveról olvasás gyors. Ezért csak ez utóbbit reklámozzák.

(#128233) Gallac válasza Doky586 (#128232) üzenetére


Gallac
senior tag

Akkor a sejtésem jó volt. :D
Köszi :K

''..Mobiltelefon vonóhoroggal eladó...''

(#128234) teleahocipöm válasza Fire/SOUL/CD (#128208) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Eleve a linkel oldalról töltöttem le, de ha nem rufussal, akkor hogy csinálok bootolható pendrájvot,mert a linkelt oldalon nem látok erre lehetőséget?
"Egy biztos, nem mehet be oda, ahova korábban mutattad" ezt sem nagyon értem

(#128235) vlevi válasza Gallac (#128233) üzenetére


vlevi
nagyúr

Kevés olyan pendrive van, amire gyorsan lehet írni.
Az egyik kivétel a Sandisk Extreme III USB, amire 200 fölötti sebességgel lehet írni. Nekem van egy ilyenem, valóban tudja ezt a sebességet. Természetesen csak akkor, ha a gépben lévő SSD-ről másolok rá.
[link]
Pedig ez egy 2012-es pendrive, azóta biztosan van belőle újabb típus is.

Vagy pedig SD kártyák között kell nézelődni, és egy jobbféle kártyaolvasót kell hozzá használni.
De asszem, a 200-as írást, olvasást SD kártyák között is keveset fogsz találni.

(#128236) Doky586 válasza vlevi (#128235) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Vagy pendrive helyett USB3 SSD-t kell venni.. :K
(Ha a sebesség a lényeg)

[ Szerkesztve ]

(#128237) Cs1csó válasza Doky586 (#128236) üzenetére


Cs1csó
félisten

Szerintem is, akinek számít az írási idő annak az a jó megoldás. Ritkán pendrive-ozom de belefér, hogy lassú.

(#128238) Gallac válasza vlevi (#128235) üzenetére


Gallac
senior tag

Való igaz, van idő kivárni :D :R

''..Mobiltelefon vonóhoroggal eladó...''

(#128239) Gallac válasza Doky586 (#128236) üzenetére


Gallac
senior tag

Meggyőztetek :DD

''..Mobiltelefon vonóhoroggal eladó...''

(#128240) Fire/SOUL/CD válasza teleahocipöm (#128234) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

1. Most direkt linkelem: MediaCreationTool20H2.exe
Ezzel egyből tudsz boot-os telepítő pendrive-ot létrehozni, nincs szükség Rufusz-ra...

2. "Egy biztos, nem mehet be oda, ahova korábban mutattad"
Az UEFi Shell-be nem mehet be és rossz helyen vagy, ha oda bemész, W10 telepítéséhez szükségtelen.

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#128241) teleahocipöm válasza Fire/SOUL/CD (#128240) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

1, Köszi, hogy direkt linkelted, le is fogom tölteni, de hol találtad meg, esküszöm nem találom a linkelt oldalon, már mindenre kattintottam, de még az eszköz letöltése feliratot sem látom?! Olyan van, hogy szoftverletöltés, de ott sincs MCT. Csak a win 10-et tudom a linkről letölteni.
Ez már tényleg csak a kíváncsiság, mert ugyan sikerült az éjszaka felrakni a Win-t és működött is, de ma reggelre azzal fogadott, hogy egy másik gépen már aktiválták ezt a termékkulcsot, -ez egy OEM verzió -már írtam az értékesítőnek ezzel kapcsolatban.

2, Az a probléma, hogy a notebook bekapcsolása után ez a képernyő jelenik meg én nem akarok ide kerülni, semmilyen más gombot nem nyomkodok közben, én sem értem miért ez jelenik meg valószínűleg a Biosban ez van beállítva?

(#128242) King Unique válasza teleahocipöm (#128241) üzenetére


King Unique
titán

Még mindig itt tartasz? :D

Az előző válaszokban, pl. ebben direkt linkelve volt leírás az MCT használatához is, ami szvsz kellően egyértelmű, + a telepítéshez linkelt blobejegyzésben is szó esik róla. Neked még ezek után sem? :B Egyébként akkor nem ajánlja fel a Microsoft weboldala az MCT használatát, hanem helyette az ISO-fájl közvetlen letöltését, ha nem támogatott OS (pl. Linux, macOS, Android, iOS, FreeBSD, stb.) alól van megnyitva. De ahhoz egyrészt Linux esetén már szintén linkelve volt egy bejegyzés, másrészt ha a Rufust - az is tökéletesen jó a létrehozáshoz, csak használni kell tudni - említettél, akkor vélhetően van/volt Windows telepítve valahol és adott volt az MCT letöltésének, használatának lehetősége is.

A licenccel, aktiválással kapcsolatban nem teljesen világos ott is pontosan mit csináltál, de ha egy másik gépen már használatban volt a termékkulcs, akkor nem meglepő a hibaüzenet. Illetve Retail licenc esetén is egyszerre csak 1 gépen használható, előtte szükség esetén deaktiválni kell a másikon, erről a témáról is volt már szó itt, linkelve egy másik válaszban és bővebben fejtegetve egy másik esetnél, hogy milyen forrásból javasolt vásárolni, stb. Ha vettél pár ezresért valami bazári termékkulcsot és nem az előbbi a probléma oka, akkor viszont nincs miről beszélni, azoknál nem meglepő az ilyen...

[ Szerkesztve ]

(#128243) King Unique válasza Gallac (#128231) üzenetére


King Unique
titán

Az nem USB probléma és nem is Windows 10 specifikus, hogy vásárlás előtt nem tájékozódtál rendesen és nem nézted meg, hogy a kiválasztott pendrive milyen, illetve a kívánalmaknak megfelelő írási sebességet tud-e... :B
Meg sok USB 3.X pendrive-nál amúgy is gyatra az írási sebesség, van hogy USB 2.0 szintű és csak max. az olvasási sebesség gyors. + Még a leggyorsabb pendrive-ok is kb. sehol nincsenek a külső SSD-khez képest, ami az alábbi tesztekből is jól látszik. Például: [link], [link] vs. [link]. Illetve standard pendrive alapon megállt a fejlődés USB 3.0 szinten, az USB 3.1-esnek és USB 3.2-esnek marketingkamuzott modellek pedig rendszerint csak Gen 1 és Gen 1x1 alapon értendők, ahol azoknál is csak a szekvenciális olvasási/írási sebesség úgy-ahogy magas, ellenben a random (4K) értékek elég gyatrák... Ezzel szemben külső SSD-ből van ténylegesen USB 3.1 Gen 2 és USB 3.2 Gen 2x2 modell is annak megfelelő adatátviteli sebességgel mindkettő érték esetén. :))

[ Szerkesztve ]

(#128244) teleahocipöm válasza King Unique (#128242) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Fasza akkor hiába keresem linux alól, angol nyelvű leírásokkal nem sok mindent tudok kezdeni, de mindegy mert a WIn 10 fent van a gépen, -rufus készítette boot pennel- csak most a termékkulccsal van probléma :/

Linux alatt most nem sikerült boot pent készíteni, tökmindegy hol volt win10, hiába adtam meg az elérési utat, úgyhogy feladtam.

Most találtam egy magyar nyelvű használatit az MSI oldalán, mert a gépen angol nyelvű volt :/
megmutatja, hogy kell telepíteni a wint (8,1)és a drájvereket freeDos alatt, természetesen angol nyelvű.
Ahogy nézem a videót, feltűnt, hogy nálam 3 partíció van 2 helyett, az
1. valami kis méretű UEFI volt írva,
2. üres, ez volt a legnagyobb,
3. illesztő drájverek voltak itt, Nekem egyiken sem volt freeDos.
A videó szerint törölni kell az összes partíciót, vagyis törlődnek az illesztő drájverek is, hogy települnek fel mégis a win alá?

(#128245) King Unique válasza teleahocipöm (#128244) üzenetére


King Unique
titán

Azért egy ilyen leírásnál szvsz nem feltétlen kell ahhoz angolul perfektül tudni, hogy értelmezni lehessen, mivel a screenshotok eleve önmagukért beszélnek, + létezik pl. Google fordító is, de mindegy. :)) A linuxos leírás pedig szvsz megint egyértelmű, de ha neked nem ment, hát akkor nem.

Az a telepítéshez már többször linkelt bejegyzésben is le van írva, hogy szükség esetén törölni kell a célmeghajtót, ez nem újdonság. Az illesztőprogramokat pedig már lementetted az előzőek alapján + a Windows 10-et is feltelepítetted, vagyis nem világos mi a kérdés. :F Illetve a drivereknél nem muszáj a lemezen lévő gyártói pakkot használni, amikor a Windows Update alapesetben eleve telepíti a szükséges eszközillesztőket, + letölthetők általában a gyártó weboldaláról is, stb., talán már erről is volt szó előzőleg.

[ Szerkesztve ]

(#128246) donmackó válasza teleahocipöm (#128244) üzenetére


donmackó
őstag

itt egy leírás hogy kell Linux (ubuntu alapú disztró) alatt telepítő pendrive-ot csinálni. A leírásban win 7 van, de 10-zel is működik, ezt már többször is használtam.

Release the cable hounds!

(#128247) teleahocipöm válasza King Unique (#128245) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Igazából csak "költői" kérdés volt, aminek a lényeg, hogy win telepítés során törölte az illető a az illesztő drájvereket tartalmazó partíciót és mégis sikerült feltelepíteni azokat, elméletileg be lehet állítani autómatikus felismerésre, egy bemutató videó szerint.

A termékkulcsot, mint írtam is másik gépen én nem aktiváltam, az éjszak még jó volt. Közben küldtek egy másik termékkulcsot, egy nagy webshop-ból vettem. Megvárom amíg kapok a noti forgalmazójától is egy a használatit, amin le van írva a win telepítése a illesztő drájverek telepítésével együtt, mert attól tartok a ha a WIN 10 OEM telepítéskor írom be termékkulcsot és utána rakom fel az illesztő drivereket, gond lesz megint.

Google fordító olyan amilyen, néha egyáltalán nem érteni, ...megláttam az angol nyelvet és rögtön kiléptem, ez reflex, magyar vónék vagy mi :). Istentelen nyelv az angol. :N Még a nyáron Linux alól csináltam ehhez a géphez win 10 telepítőt, de most nem jött össze, valószínűleg az ideg már nagyon dolgozott bennem. Eleve akkor jövök ide és kérek tanácsot, amikor már szét vet az ideg. Na mindegy, köszönöm mindenkinek az értetlenségemre pazarolt időt.. :R

(#128248) King Unique válasza teleahocipöm (#128247) üzenetére


King Unique
titán

Ez nem tudom miért annyira meglepő számodra, amikor már világosan le volt írva eddig többször is, hogy alapesetben letölti és telepíti a Windows Update a Windows-frissítések mellett az illesztőprogramokat, illesztőprogram-frissítéseket is, ha valamihez esetleg nem talál drivert, akkor meg ott van a hardvergyártó weboldala, adott a lehetőség onnan manuálisan letölteni és telepíteni. Vagyis nem létszükséglet a gyártó által fabrikált partícióról beszerezni ezeket, de ha annak tartalmát már lementetted, akkor az a lehetőség is adott, vagyis így pláne nem világos a téma további fejtegetése, az meg végképp nem, hogy az OEM termékkulcsnak/telepítésnek - vagy mit akar ez jelenteni - mi köze van ehhez... :F

A termékkulcs, aktiválás témában szintén le van írva, linkelve a lényeg, + példa is arra, hogy hiába xy "nagy" webshop, ott is árulhatnak, rásózhatnak a vevőre nem működő termékkulcsot, pláne ha a szokásos, reális árnál jóval olcsóbb (nem véletlenül). + Az is, hogy aki nem akar ilyenbe belefutni, találgatni a termékkulcs, licenc eredetét és működését illetően, akkor elsődlegesen milyen forrásból javasolt vásárolni, ennyi.

Azért ez így nem teljesen igaz, lehet a Google fordító nem mindig tökéletesen, nem 100%-osan fordít angolról magyarra, de az túlzás, hogy egyáltalán nem lehet megérteni, mert nyilván igen. Meg ha egy leírás nem szimpla száraz szöveg, hanem eleve végig illusztrálva van screenshotokal, azokon még külön bejelölve az egyes lépések, akkor igazából nem is fontos annyira a szöveg, hiszen a képek eleve önmagukért beszélnek. Vagyis ez esetben + hogy szükség esetén ott van a komplett weboldal, leírás lefordításának a lehetősége, nem nagyon van miről beszélni. :N

[ Szerkesztve ]

(#128249) King Unique válasza donmackó (#128246) üzenetére


King Unique
titán

Ez csak egy lehetőség, de amúgy nem létszükséglet ez Linuxon sem. Itt pont az a lényeg, hogy Linux, macOS stb. esetében is működik ugyanaz a módszer, ami Windowson: azaz felcsatolni az ISO-fájlt és a tartalmát 1:1-ben rámásolni a FAT32/NTFS fájlrendszerű pendrive-ra, legacy/CSM mód szerinti (csak annál, UEFI-nél nem kell) bootolásnál és telepítésnél aktívvá tenni a rajta lévő partíciót, + szükség esetén darabolni a standard ISO-nál (nem MCT-s ESD ISO) az install.wim fájlt kisebb méretű install.swm fájlokra FAT32 fájlrendszer használatához, ahol a fájlrendszer függ a CSM/UEFI telepítéstől és hogy mit támogat az adott hardver, annál a BIOS/UEFI, ennyi. Meg szép és jó, hogy pl. egy UNetbootin NTFS-re formázza a pendrive-ot és ráírja az ISO-t, csak éppen ha UEFI-s telepítés a cél és ott az UEFI firmware csak FAT16/32 fájlrendszert támogat, akkor nem ér semmit... Ezek vannak leírva a linkelt blogbejegyzésben Linux specifikusan és itt a topikban is volt már róla szó többször, legutóbb pl. macOS esetén szemléltetve.

(#128250) Piftuka válasza King Unique (#127242) üzenetére


Piftuka
veterán

"A rosszabbik az, amikor a szintén W10 Pro Retail néven hirdetett termékkulcs ellenére W10 Pro MAK termékkulcsot küldenek"

Én pont így jártam a Software-Codes áruházzal. :(

Tegnap olvasgattam itt a fórumot, láttam a bejegyzéseiteket, és lecsekkoltam... "MAK" kulcsom van nekem is, pedig "Retail" kulcsot vettem direkt.

Ráadásul most nézem az oldalukat, és már nincsen Online support-juk (csak levélben elérhetőek), és az összes Microsoft Office és Windows terméket eltávolították a webáruházukból...

Hol lehet manapság jogtisztán, és tényleg "Retail" használt kulcsot vásárolni?

[ Szerkesztve ]

"Aquila non captat muscas."

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.