Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#103015) lezso6


lezso6
HÁZIGAZDA
LOGOUT blog

Gondoltam leírom, hátha valaki ebbe a problémába esik. Szóval én is eljutottam oda, hogy Windows 10 legyen a fő rendszerem, s minden klappot, egyetlen dolgot kivéve:

Tünetek: A HDD mocsokmód lassú, ami az egész rendszert is megakasztgatja, hiába fut az SSD-ről. Például nagy fájlok lemezreírásánál ilyen 80 MB/s-mal kéne mennie, ami az elején megy is, de pár másodperc után belassul ilyen 2-5 MB/s-ra és maga a Windows is akad. Én azt hittem haldoklik a merevlemez, mert olyesmi tűneteket produkált, mintha hibás szektorok lennének rajta vagy ilyesmi. Windows eseménynapló is tele ilyen hibaüzenetekkel: The IO operation at logical block address X for Disk Y was retried, ami szintén erre utal. De a SMART szerint minden rendben van a winyóval, szóval a helyzet nem ez...

A hiba oka: gyári Microsoft AHCI driver bugos, azaz nem kezeli jól az Intel AHCI vezérlőt.

Megoldás: az Intel AHCI meghajtóját kell letölteni és telepíteni, amit a Rapid Storage Technology csomag tartalmaz, de minimalistáknak van bloatwarementes standalone verzió is. Az fontos, hogy a megfelelő verzió kerüljön fel, mert nekem például 9-es szériás (H97) chipsetem van, ahhoz pedig hiába teszed fel a legújabb RST-t (most éppen 16.8), nincs benne a driver, nekem jóval régebbi kellett, konkrétan a 14.8.

A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.