Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44051) aujjobba válasza joysefke (#44050) üzenetére


aujjobba
addikt

Azert van alig halaleset a teljes lakossag aranyaban, mert a fel vilag karantenban van, korlatozva ezzel a terjedes lehetoseget/sebesseget.
Ha semmit nem tettunk volna, akkor lenne igazan magas a halalozas.
Megnezed a svedeket, ok lazabb politikat folytatnak, valoszinuleg emiatt tobben is haltak ott eddig bele a szomszedaikhoz kepest aranyaiban.

(#44053) Dare2Live válasza joysefke (#44048) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Pont a sok különböző statisztika miatt ekkora a szórás van 18-65év közt 0.4-5% közt. A durva, hogy még a legalacsonyabb 0.4% is überbrutál egy szezonális inflenzához képest.
Ha nem veszed komolyan akkor mért hasonlítod szezonális inflenzához? :U Döntsd el tudod értelmezni a statisztikákat érnek vmit vagy nem. De ha neked úgy tetszik akkor nem ér semmit ha meg úgy tetszik igen az egy vicc. Ez olyan mint a korább semmire nem alapozod a hszed és velős magában értelmezhetetlen maszlagokat pl "Europai", "megfojtják a lakosságot..." dobsz me.

Amúgy ja idén rakás más fertőzés se arat mert azok se tudnak terjedni és emiatt sokszor még jobbak is a halálozási számok mint tavaly áprilisban.

szerk: Én is befejeztem az offot. Kérdés max ebből a szempontbóla hogy tovább. Lesz e októberben köv kör...

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44054) Zoty4 válasza curmpli (#44035) üzenetére


Zoty4
őstag

minden szavaddal egyetértek

azt vettem észre h tőzsde zárás előtt vagy után közlik a rossz híreket, és nyitás előtt meg mindig van valami örömteli hír. ezzel fékezve az eladói hangulatot

[ Szerkesztve ]

(#44055) RM1


RM1
aktív tag

Szerintetek az USD beállhat a jelenlegi szintre, vagy van valami előre látható ok, ami miatt visszaerősödik? Perpill váltottam át a biztonság kedvéért, de gondolkozom, hogy váltsak még.

(#44056) Kobe válasza joysefke (#44050) üzenetére


Kobe
veterán

az a baj, hogy ezt már sokan sokszor elmagyarázták, a miértet, hogyant.
Javaslom nézd meg Kemenesi legfrissebb updatejét, abban szépen elmagyarázza a difit.
Gyak pár százalékos (1-2%) halálozási arány eltérés, illetve egy 0.5-ös R0 érték eltérés a végleges számokban 100X eltérést eredményez az exponencialitás alapján a fertőzöttek / elhunytak számában

Gazdasági oldalról tekintve nagyon nem mindegy, hogy a 9 fős iskolabuszra (egészségügy) 180 főt szeretnél felpréselni vagy csak 7-et 8-at.
Sajnos olyan szinten herélték ki több helyen is a gazdaságot és rendelték alá a termelés / szolgáltatás szektornak, hogy igen, ilyen helyzetben figyelemmel kell lenni olyan választási lehetőségekre is mint hogy mi történik a járvány után:
Egy Amazonnak / Googlenak, kisker láncnak akárminek szted melyik a nagyobb érvágás ?
- leállni pár hétre és simán revenuet veszteni időszakosan, vagy
- nyitva maradni és mondjuk elveszteni a bejáratott munkaerő 7-8%-át + elveszteni az összes vevői szegmensben ugyanekkora vásárlótömeget + 0-ról újraképezni és pótolni a kiesést ?

ez a melyik kezembe harapjak esete, két rossz közül kell a kisebbet választani. Van pl ismerősöm new yorkban, most mentünk volna pont hozzájuk....hát, ég és föld a karantén állapot maga is ahhoz képest ami itt van .... (ott pl tényleg vonultak páncélos rendvédelmiek naphosszat az utakon).

(#44057) Lex Icon válasza Kobe (#44056) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Elég furcsa, hogy itt okoskodtok virológiáról, amikor nemhogy nem vagytok szakmabeliek, de még annyit se tudtok felfogni többszöri figyelemfelhívás ellenére, hogy ez nem a koronás topik.

(#44058) HussarF válasza RM1 (#44055) üzenetére

1. Mit váltottál USD-re?
2. Melyik/Mekkora sávot értesz jelenlegi szint alatt?

[ Szerkesztve ]

(#44059) Kobe válasza Lex Icon (#44057) üzenetére


Kobe
veterán

elég furcsa, hogy te vagy tucatszorra okoskodsz itt a topikban, holott azt sem tudod felfogni sokadjára sem, hogy sem önkéntes vélemény-csendőr, sem pedig hivatalos PH moderátor nem vagy :)
nem tetszik, lehet menni ríni / jelenteni a hivatásosoknak

(#44060) HussarF

Önkéntes nyugdíj/EP/ÖSP kérdés:

A könyvelőm elb@szta az idei évi bevallásomat, de még időben kiszúrtam. Most azt vizsgálom, hogy visszamenőlegesen is el lett-e rontva, de nem világos egy dolog. Az idei évre, amit kaptam a pénztáraktól adóigazolást, ott a 20%-os visszaigénylés alapja az egyéni és munkáltatói befizetések összege.
Visszamenőleg egyelőre csak az EP-s igazolásokat találtam meg, de azokon csak az egyéni befizetés látszik, amit a visszaigénylés aalpjául vesznek.
Kérdésem tehát, hogy változott az erre vonatkozó törvény/rendelet/szabályzás? Vagy a régebbi években rosszul számolták a pénztárak ezt?

(#44061) vnorbi válasza HussarF (#44060) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Igen, változott. Tavaly óta nincs adókedvezmény a munkáltatói támogatásra, cserébe lehet adót visszaigényelni a munkáltató befizetésére is.

Szóval rendben vagy, a korábbi években csak a saját befizetésekre járt a 20% vissza.

[ Szerkesztve ]

(#44062) aujjobba válasza HussarF (#44060) üzenetére


aujjobba
addikt

Változott.
Régebben csak az egyéni befizetés után járt visszatérítés.
Idén már a munkáltatói után is, cserébe jóval magasabb a juttatás adókulcsa.

(#44063) HussarF válasza vnorbi (#44061) üzenetére

Tavaly óta nincs adókedvezmény a munkáltatói támogatásra

Dereng valami, ez a cafetéria adóztatásos téma?

(#44064) aujjobba válasza HussarF (#44063) üzenetére


aujjobba
addikt

Az.

(#44065) vnorbi válasza HussarF (#44063) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Igen, a cafeteria rendszer variálásával jött ez is.

(#44066) RM1 válasza HussarF (#44058) üzenetére


RM1
aktív tag

Forintot váltottam, a jelenlegi 318-320-as szintre gondoltam.

(#44067) Lex Icon válasza Kobe (#44059) üzenetére


Lex Icon
senior tag

A véleményemet írtam le rólad és offolós társaidról, amihez nem kell "hivatásosnak" lenni. És miután oldalakon keresztül offoltok, hasznos tartalom meg 0, nem igazán jogos a beszólásod, inkább jellemez téged, hogy hogy viszonyulsz a többiekhez.

(#44068) HussarF válasza RM1 (#44066) üzenetére

Hát ennél a sávnál a napon belüli mozgások is nagyobbak mostanában, szóval itt nem marad valószínűleg. Amíg kedvezőbb hírek jönnek a gazdasági kilábalásról, addig az a hatás fog érvényesülni, hogy az USA-ban extrém laza a monetáris politika, Mo.-on meg kicsit szigorúbb, ezért van esély forinterősödésre. Amint jön valami rosszabb hír, megrúgja ezt a dolgot a másik irányba. Ahhoz, hogy meg lehessen válaszolni a kérdésed, tehát, kéne a kristálygömb...

(#44069) Kobe válasza Lex Icon (#44067) üzenetére


Kobe
veterán

nem eloszor probalsz pl engem is kostolgatni itt a topikban, illetve masokat is az onkentes velemenymegmondo / onkentes moderator / szimpla okoskodo vagy erkolcs-csosz szerepeben tetszelegve. Emlekeim szerint erre mar tobbszor tobb ember is felhivta a figyelmed.
Csak hogy ne feccolj feleslegesen energiat ram, a jovobeli felreertesek elkerulese vegett gondoltam most szolok, hogy a korabbi, jelenlegi hozzaszolasaidra sem adtam soha egy jottanyit sem, es ezen jo szokasomon a jovoben sem tervezek valtoztatni :)

(#44070) Oppenheimer válasza HussarF (#44068) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Mit kereskedsz mostansag? Olajat porgeted?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#44071) atee_13 válasza Kobe (#44069) üzenetére


atee_13
őstag

Gödényes hivatkozása után különösen vicces volt, hogy ahogy már elhatárolódik a virológiától :DD

(#44072) attiati válasza joysefke (#44045) üzenetére


attiati
veterán

Az a baj, hogy utólag könnyű megmagyarázni a múltat.
Takard le a március után történéseket.

Nem voltak megbízható adatok (Kína). 2%+ feletti halálozási ráta ismeretében kellett döntéseket hozni. Amiket kritizálsz, annak nekifutott Svájc, Anglia... és látták, hogy nem működik, mert a végén ugyanúgy le kell állniuk.
Plusz baromira nem volt rá felkészülve az emberiség. Se védekezőeszköz, se személyzet, se lélegeztető kép.
Amit most itt kritizálsz, az mind ebből fakadt.

Most több adat birtokában indulhat a lazítás, kontrollált formában. A kezdeti pánik után. Ez lesz az a verzió, ami ötvözi azt, amit szeretnél.
A vírus semmit nem változott olyan értelemben, hogy még mindig sokkal virulensebb, mint egy influenza vírus és a kezelése is hosszabb időt vesz igénybe + ellátásigényesebb.
Ezeket együtt véve ha elengeded, akkor nem ilyen halálozási rátákat látnál, hanem a többszörösét és nem csak időseknél. Hanem mindenkinél, akinek nem jutott ellátás. Gondolom ez megvan?

És akkor vedd hozzá, hogy milyen nyomokat hagy az emberi pszichében és fogyasztási hajlandóságban így is. Milyen hatása lett volna, ha szimpla rossz döntések miatt haltak volna meg sokan. Hány évig nem állna helyre akkor a rend?

Szóval mindenképpen az a jó megoldás, hogy lekapcsolod a motort, amíg nem tudod, hogy mi a baja és nincs az irányításod alatt. Addig nem nyomod neki tövig a gázt.

Értem a kritikát és az ellenérveket, de rossz és rosszabb döntés közül lehetett választani.

[ Szerkesztve ]

(#44073) Lmh


Lmh
őstag

Sziasztok!
25-én lesz MÁP+-os éves kamatkifizetésem. Normális, hogy eltűnt most a portfólióm értékéből egy komolyabb összeg? Sehol semmi erre utaló infót nem találtam a felületen, hogy hova tűnt. Nem túl felhasználóbarát ez így....
Előre is köszi! :R

Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor

(#44074) sb95


sb95
csendes tag

Trading212, hátha valakit érdekel.

(#44075) HussarF válasza Oppenheimer (#44070) üzenetére

Nem, abból kiszálltam, egy jó hónapja, mikor rájöttem, hogy ez így nem fog működni. Még mielőtt keményen beütött a krach. Mondjuk, ha Brent-tel kereskedtem volna, akkor nagyjából hasonlóan történtek volna a dolgok, mint eredetileg elképzeltem.
Azóta nem szálltam vissza, mert kell majd a pénz és most nem tudok így nagyobb kockázatot vállalni.

(#44076) Thom!


Thom!
veterán

Száguldanak a tőzsdék :C :C

(#44077) curmpli


curmpli
tag

Nem találom a justetf-en ezt az ETF-et, pedig az RC-nél vásárolható.
[link]
Szerintetek osztalék kifizetős vagy visszaforgatós?

(#44078) mgoogyi válasza curmpli (#44077) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"The justETF database only contains ETFs and physically backed ETCs. For this reason no synthetic ETCs and ETNs are available in our search."

Árupiaci cuccot még nem láttam osztalékot fizetni.

(#44079) julius666 válasza curmpli (#44077) üzenetére


julius666
addikt

Ez miből fizetne osztalékot? :F
Az olajoshordók másodállásban pizzafutárkodnak?

(#44080) curmpli válasza mgoogyi (#44078) üzenetére


curmpli
tag

Bocsi a láma kérdésért!
Ez miből fizet? Mi a különbség?
[link]

[ Szerkesztve ]

(#44081) curmpli válasza julius666 (#44079) üzenetére


curmpli
tag

:C

(#44082) mgoogyi válasza curmpli (#44080) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nem működik a link.
Ha erre gondolsz: Lyxor STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF Acc
akkor ez azért tudna, mert ez cégek részvényeit tartja.
Egyébként Accumulating, azaz visszaforgató etf.

(#44083) vnorbi válasza Lmh (#44073) üzenetére


vnorbi
aktív tag

A kincstárnál az a gyakorlat, hogy amikor az árfolyamjegyzés felfüggesztésre kerül (például a kamatfizetés közelsége miatt), akkor az adott papír névértéken szerepel a portfolió összesített értékében (ez amúgy látszik a részletekben). Tegnap még volt árfolyam, amiben benne volt a felhalmozott kamat, de most ezt a felhalmozott kamatot az árfolyam hiányában nem tartalmazza az összeg, ezért látsz csökkenést.

(#44084) Zoty4 válasza Lmh (#44073) üzenetére


Zoty4
őstag

azt hogy csináltad?
a legelső máp+ (MÁP+N2024/01): 2019.06.10-én lehetett jegyezni
ergo 2020.06.10-én jár le.
Vagy tévedek?

[ Szerkesztve ]

(#44085) HussarF válasza Zoty4 (#44084) üzenetére

Erősen...
2024-ben jár le. De az első kamatozása december elején volt.

(#44086) Sub-S válasza sb95 (#44074) üzenetére


Sub-S
senior tag

Korábban kipróbáltam volna, de azt mondták küldjek egy aktuális képet a lakcímkártyámról mert lejárt. Szerepel rajta egy ideiglenes lakcím is aminek lejárt az érvényessége, de nem tudták felfogni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a lakcímkártya ne lenne érvényes, azóta se reagáltak rá semmit. Ahogy olvastam utána picit róluk és ahogy HussarF linkjéből is lejött elég sutyerák a support.

(#44087) Zoty4 válasza HussarF (#44085) üzenetére


Zoty4
őstag

"Sziasztok!
25-én lesz MÁP+-os éves kamatkifizetésem. Normális, hogy eltűnt most a portfólióm értékéből egy komolyabb összeg? Sehol semmi erre utaló infót nem találtam a felületen, hogy hova tűnt. Nem túl felhasználóbarát ez így...."

Erre reflektáltam, hogy azt hogyan csinálta, mert junius 10-én jár le az első máp+ ÉVES kamatfizetése!

[ Szerkesztve ]

(#44088) Lmh válasza Zoty4 (#44087) üzenetére


Lmh
őstag

Akkor lehet féléves ez csak, nem úgy van, hogy első félév után fizet először, 3,5 felét? Vagy valami ilyesmi? :P (2024/06/14/25, 2025/01/06/11 vettem )
De amúgy ez most mindegy is, a lényeg, hogy a portfolióm értékéből eltűnt egy tetemes összeg....
Kiutalva nem lett.

[ Szerkesztve ]

Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor

(#44089) julius666


julius666
addikt

RC-n nem EGT (amcsi) osztalék kb. hány nap lehet az osztalékfizetés napjától, amíg megjelenik a számlaegyenlegemen?

(#44090) Lmh


Lmh
őstag

Nos, igen az éves 3,5% felét kéne most majd jóváírniuk, ugyanakkor nem értem, hogy 1 héttel az esedékesség dátuma előtt miért csökken a portfólióm értéke kb az ennek megfelelő összeggel. :U

Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor

(#44091) #95561216 válasza Lmh (#44090) üzenetére


#95561216
törölt tag

Mert epp most lopja LoLo a penzed. Francnak kell valakinek heti szinten azon gorcsolnie, hogy hol a papir amit ket perce vett, mert ennyit er, stb.

(#44092) HussarF válasza Lmh (#44090) üzenetére

vnorbi már megválaszolta fentebb

[ Szerkesztve ]

(#44093) nyirzoz válasza Lmh (#44090) üzenetére


nyirzoz
aktív tag

Ajánlott a kiscsillagos rész értelmezése:
[link]
A 3. oldalon találhatod az N2024/25-t.

[ Szerkesztve ]

(#44094) Oppenheimer válasza #95561216 (#44091) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ezt en sem ertem.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#44095) Lmh válasza HussarF (#44092) üzenetére


Lmh
őstag

És tényleg, elnézést, ezen valamiért átsiklottam. Köszönöm vnorbi!

Egyébként nem görcsölök, csak szeretem érteni, hogy mikor mi történik, szeretem érteni azt amim van, hogy megfelelően tudjam kezelni. Illetve több ismerősömnek/családtagomnak is én ajánlottam ezt a fajta befektetést és mindenki tőlem kérdez minden részletet, melyeknek 90%át már elég jól meg tudom válaszolni, mert elolvastam és megértettem már a kisbetűs részeket is, illetve itt sokat segítettetek.
Sajnos nagy hibám, hogy akkor is merek kérdezni, ha érzem, hogy ciki vagy savazás lesz a vége :P

Köszönöm nyirzoz, ezt nem találtam meg.

:R :R

[ Szerkesztve ]

Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor

(#44096) Segal válasza Lmh (#44095) üzenetére


Segal
veterán

Én tavaly szeptemberben pakoltam be pénzt meg novemberben is. Ha eléred a fél évet még sms-t is fogsz kapni hogy mennyi kamatot kaptál. Én eddig mindössze 1x néztem rá a neten a számlámra azt is csak azért hogy beaktiváljam hogy itthonról tudjam nézegetni.
Mivel forintra pontosan kiszámolható minden előre ezért tényleg fölösleges napi/heti stb szinten nézegetni.
Ha valami változás lesz arról itt úgyis olvashatsz majd azonnal.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#44097) Lmh


Lmh
őstag

Azért néztem rá mostanság, mert tudtam, h valamikor májusban van kamatfizetés és kíváncsi voltam pontosan mikor.
A fórumot amúgy nem követem rendszeresen, csak ha valami nagy pénzügyi hír van, akkor felnézek, hogy itt miket szakértenek róla, meg persze akkor jövök fel, ha kérdésem van :-)
Sajnos Covid miatt kirúgtak két hónapja, uh mostanság a "mibe tegyem a megtakarításaimat" téma annyira nem aktuális, inkább a "hogyan éljem fel okosan a megtakarításaimat" topicot látogatom :D

Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor

(#44098) aujjobba válasza Lmh (#44097) üzenetére


aujjobba
addikt

Csak kivancsisagbol, ha nem vagyok tul indiszkret, de milyen iparagban dolgoztal?
Turizmus, vendeglatas, egyeb?

(#44099) Segal válasza aujjobba (#44098) üzenetére


Segal
veterán

Millió más helyről is volt elküldés de mivel azt írja 2 hónapja ezért elég valószinű hogy ezek közül volt valamelyik.
Engem is kirugtak már több mint 2 hónapja, de szerencsére találtam 1 hónapja egy elég sz*r melót. :( Viszont az itthon ülésnél ez is jobb :K

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#44100) DanielLong válasza Sub-S (#44086) üzenetére


DanielLong
senior tag

Én náluk próbálkozom pár hét óta, nem kértek még semmilyen hivatalos adatot (adószámon kívül), pedig az első nap után szerencsésen összejött komoly 30€ profitot azonnal kiutaltam magamnak és két nap alatt meg is jött szépen. :))
Egyszer írtam a supportnak is, arra szinte azonnal válaszoltak.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.