Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44351) Ijk


Ijk
nagyúr

Szerintetek 35 évesen, zéró kockázati tényezővel érdemes kiszámolós kockázati biztosítással vacakolni vagy egyből lehet pl. uniqánál?

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44352) Oppenheimer válasza Ijk (#44351) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Barmikor eluthetlek autoval, es akkor nem baj ha van eletbiztid a csalad miatt. ;] :D

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#44353) Ixion77 válasza HussarF (#44349) üzenetére


Ixion77
őstag

Melyik irányból nézve tűnik ez neked Ft erősödésnek Orbán király uralkodása alatt?

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#44354) DNReNTi válasza Ixion77 (#44353) üzenetére


DNReNTi
őstag

:DDD :DDD

but without you, my life is incomplete, my days are absolutely gray

(#44355) Ijk válasza Oppenheimer (#44352) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nem az a kérdés kell-e, hanem hogy egyénileg vagy csopoertosat (kiszámoló) érdemes kötni? :)

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44356) Oppenheimer válasza Ijk (#44355) üzenetére


Oppenheimer
veterán

szamold ki melyikre mennyit kell fizetni es mennyit fizet halal eseten, aztan el tudod donteni melyik eri meg neked :F

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#44357) HussarF válasza Ixion77 (#44353) üzenetére

Megy a maszatolás, úgy látom ;]
Rakd mellé a jegybanki irányelveket és rakd mellé az Orbán-diktatúráról szóló cikkek számát és nézzük meg melyikkel korrelál jobban :))

(#44358) Zoty4 válasza Ixion77 (#44353) üzenetére


Zoty4
őstag

Jobbrol balra :P

(#44359) Dare2Live válasza HussarF (#44357) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"Megy a maszatolás"
+
"rakd mellé az Orbán-diktatúráról szóló cikkek számát"

Egy hszben hibátlan. :C Maszatolsz és nem megy a 320>280 :C De más a helikopter. :C

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44360) Reverting


Reverting
őstag

En amit euro-ra valtottam az abban is "rohad" meg... , sajnos most a korona magas euro alatt is vettem, mert van egy rendszeres valtasi/vasarlasi szokasom, azt nem szakitottam meg. Kicsit sem bizok a forintban, persze MÁP+ ban a likvid penz pihen, viszont biztos vagyok benne, hogy az euro mindig megbizhatobb befektetes lesz mint a forint, es h orban nem allitja meg a folyamatot, es folyamatosan inflalja tovabb... :DDD ;]

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#44361) Ijk válasza Reverting (#44360) üzenetére


Ijk
nagyúr

Euró forinttal szemben kb. 2.7-3% között erősödött, MÁP+ meg hoz 4,5%-ot. Utóbbi ráadásul likvidebb, nincs árfolyamkockázet ha tényleg kell a pénz, nem kell váltani.
Nem igazán tudom miért jobb az Euró mint a MÁP+, hosszútávra meg nyilván egyik sem jó.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44362) Reverting válasza Ijk (#44361) üzenetére


Reverting
őstag

Versenyeztetem oket, de az euro 60% arany marad... map+ nem inflacio koveto, itt van a kutya elasva... nyilvan az euro sem pusztan a parnacihaban, PEMAP.

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#44363) Ijk válasza Reverting (#44362) üzenetére


Ijk
nagyúr

Majd az idő eldönti, szerintem pár milliónál olyan kicsi a különbség hogy a legkényelmesebbet választom.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44364) adalbert1 válasza attiati (#44336) üzenetére


adalbert1
veterán

Ez az egész önellátás téma számomra annyira nem egyszerű, hogy ok, megtermeled magadnak az élelmiszert és van hol laknod, de onnan hogyan tovább?
Pl. ha valamilyen egészségügyi szolgáltatásra szorulsz, akkor legyen orvos is a családban? :F
Illetve itt pl. 100-150 négyzetméteres kertet írnak arra, hogy ha csak magadnak termelsz (de itt akkor csak zöldségről van szó, tojás/hús miatt esetleg kellene pár csirke is, de azt elég sok családi házas övezetben nem lehet tartani) - tehát ez akkor alapból úgy indulna, hogy családi házban laksz (vagy jó helyen van kerted, de mi vidéken simán jártunk úgy, hogy leszedte más a gyümölcsünket a hobbykertünkből) - ez, ha közel maradsz a fővároshoz, akkor árban is megmutatkozik (egy lakással összevetve, vagy mondjuk egy kisebb telekre felhúzott házzal), távolodva pedig a különböző szolgáltatások elérhetősége és minősége csökkenhet (pl. ha családban gondolkozol, akkor a gyerek oktatása).

Szóval én azt tartanám járható útnak, hogy van valamilyen remote vagy sok HO-val végezhető munkám, és mellette otthon esetleg termelni - de pl. az is fontos lenne, hogy ez olyan helyen legyen, ahol a közelben van megfelelő minőségű általános iskola/középiskola, esetleg nagyobb kórház, stb.

Illetve azt is kockázatnak tartom, hogy ha úgy költözik le az ember vidékre, hogy a már meglévő budapesti ingatlanját feladja, akkor lehet, hogy később már nem lesz esélye újból itt ingatlanhoz jutni, ha az árak nem együtt mozognak (és ha a jövőben esetleg olyan munkája lenne, amihez kell a fizikai jelenlét, akkor lehet, hogy egy vidékre költözéssel csak magát szívatja meg).

Meg pl. mi van akkor, ha a cikkben említett számok alapján amit egész évben megtermelek, az nincs fél havi fizetésem, és esetleg nincs kedvem ezzel foglalkozni? Mert oké, ott van akkor is, hogy függetlenedtem valamilyen szinten az élelmiszer ellátó rendszerektől, ami egy járványhelyzetben jelentősen csökkentheti a kontaktok számát (főleg, ha olyan helyen lakok, ahol nincs házhozszállítás), de ha ilyen a következő 40-60 évben nem következik be újra?

(#44365) curmpli válasza Reverting (#44360) üzenetére


curmpli
tag

356 Euros árfolyamon készült a költségvetés.

(#44366) sutszi válasza adalbert1 (#44364) üzenetére


sutszi
veterán

"de ha ilyen a következő 40-60 évben nem következik be újra"

Nézzük meg, hog 1960-2020 viszonylatában hányszor volt olyan globális esemény ami jelentősen befolyásolta a gazdasági helyzetet...és jól jött az ha volt egy B line...ahonnan tudtál biztonsággal élelmiszert szerezni viszonylag alacsony költséggel...
Szerintem volt egy pár,... :DDD

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#44367) DanielLong válasza sutszi (#44366) üzenetére


DanielLong
senior tag

Nem azért, de ki termel otthon búzát vagy rizst vagy krumplit vagy bármi egyéb magas kalória tartalmú gabonát akkora mennyiségben, amivel tényleg túl is lehetne élni? Szerintem szép gondolat ez az önnfentartás, de csak kommunákban tudom elképzelni. Az meg ugye utópisztikus álom, hogy több tíz ember megossza egymással az eszközeit és terményeit, hogy hatékonyan tudjanak gazdálkodni.

Valahogy mindig elmosolyodom, amikor arra gondolok, hogy előbb lépünk a Marsra, klónozunk embereket vagy termelünk energiát fúzióval, mintsem hogy a saját természetünk legyőzzük.

(#44368) aujjobba válasza DanielLong (#44367) üzenetére


aujjobba
addikt

több tíz ember megossza egymással az eszközeit és terményeit”

TSZ?

(#44369) htomi85 válasza adalbert1 (#44364) üzenetére


htomi85
tag

Kérdezd meg a nagyszülőket hogyan éltek.
Az enyémek az egyik ágon egész életükben a földjeikből éltek.
Azért egy falu el tud tartani egy orvost, nem olyan nagy wasistdas az.
A mostani rendszerrel az a baj hogy túl nagy, sok a láthatatlan potyautas.
Eleinte nem hittem de tényleg a kis közösségek a jók. Józsi ha lébecol akkor nem engeditek oda kártyázni pénteken a kricsmiben. Majd tanul a kiközösítésből.

(#44370) Gabás válasza htomi85 (#44369) üzenetére


Gabás
addikt

Kérdezd meg a nagyszüleidet, mennyire voltak elégedettek azzal az élettel

[ Szerkesztve ]

(#44371) attiati válasza adalbert1 (#44364) üzenetére


attiati
veterán

Olyan ember írta a cikket, aki életében nem végzett ilyet, de legalább elismeri, hogy szakértőket kérdezett. Lövése nincs, csak médiatermék az olvasóknak.

A ráfordított órabéred a töredéke lesz, mint a munkahelyeden. Arról nem is beszélve, hogy a kertben végzett második 8 órás munkahelyedtől már többet vársz el, mert felértékelődik a szabadidőd. Úgyhogy inkább dolgozol 1 órával többet valahol (amihez értesz) és megveszed a helyi nénitől a bio cuccot.
Sokan mondják, hogy megéri a mezőgazdasági munka, mert cserébe friss levegőn vagy a kertben, mozogsz és önellátó vagy...
Általában olyan emberek mondják ezt, akik vagy örök életükben mezőgazdasági munkát végeztek és nem látnak azon túl. Vagy soha nem végeztek.
(és fogalmuk nincs a nehézségéről)
Nagyon kevés olyan ember van, aki csinálta mindkettőt és tudja mi a különbség.
Márciustól november első feléig betáblázza a természet az idődet. Amikor úgy gondolja és amikor eljön az ideje. Igen, a 2 hetes szabid alatt és a nyaralás alatt is.
Az önellátással a globális felmelegedés ellen is védekezne az egyén, de pont az űz tréfát belőled. Több havi munkád tud kárba veszni, ha a természet úgy gondolja. Májusban x napon át fagy.... vagy augusztusban 0 csapadék és ez már nem az extrém szélsőség.
A fizikai erőnlét hiánya és a fizikai munka szokatlansága már másodlagos.
Nagyon romantikus ötlet, csak az Y és Z generáció nem ebben nevelkedett. Az x generációnak meg igazából nem kell bemutatni.
Ettől függetlenül azt javaslom, hogy próbálja ki magát mindenki ebben, ha nem túl nagy energiaráfordítással bele tud fogni.

[ Szerkesztve ]

(#44372) concret_hp válasza adalbert1 (#44364) üzenetére


concret_hp
addikt

100-150m2 az ilyen paradicsom, paprika, ilyenekre eleg, ha akarsz pl krumplit, csemegekukoricat, az elegge foglalja a helyet, gyumolcsfak szinten. ha jol remlik 1000m2 koruli volt mindenestol a telkunk amire azt lehetett mondani, hogy nem nagyon kell venni olyat amit ezen az eghajlaton amugy meg lehet termelni. de akkor meg kell pl rizs meg liszt.
es akkor pl. barackfank nem volt, mert azon a tipusu talajon egyszeruen nem el meg.
tok mas ha a teraszra kiraksz poenbol 5 szal paradicsom palantat, meg ha 100at kell kiultetni :)

Ati +1 amugy csak nem akartam ennyit irni, de az hatalmas pont, hogy ezt az onellatas temat ezt tenyleg az nyomja aki konyvben latott asot, meg aki egesz eletben ezt csinalta.

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#44373) Dare2Live válasza htomi85 (#44369) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"Józsi ha lébecol akkor nem engeditek oda kártyázni pénteken a kricsmiben."
Tippre Józsi lébecol 7/24 és péntekente nem kártyázik. :)

Tapasztalataim alapján MOon a végtelen lopás és "lébecolás" fő forrása, 99%a... maga az állam. kb osztogatják a pénzt egymásnak. Tiborcz és Mészáros és ....
És evvel a kommunád nem kezd semmit.

A kert amúgy egy tök jó dolog. Egy 200m2re már befér az a gyümölcs, pár zöldség amivel HA értesz hozzá és dolgozol vele a zöldség, gyümölcs 80%át lefeded. Anno jópár éve írtam költekezést éves szinten elment gyümi+zöldségre 150kFt. De ezért a 150Kftért kell a kert és meg kell érte dolgozni. Azóta mondjuk rendesen felment a gyümölcs/zöldség ára.

De erről mindig egy jópár éves Barcelonai túra jut eszembe. [link]
Emellett legfinomabb paradicsom, paprika kilója detto 1eur. Ami MOon a legjobb megvehető az arrafele a 0.6-0.8eur/kg.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44374) attiati válasza Dare2Live (#44373) üzenetére


attiati
veterán

Hány főre 150k/év?
Ezt a témát egyébként nem a pénz oldaláról indítva lehet megközelíteni. Inkább életforma.

Az még egy jó ötlet lehet, hogy az igénytelenebb vagy magasabb árú zöldség/gyümölccsel foglalkozni. Csak az utóbbi pár évben egyre több mindent kell permetezni, öntözni.

szerk: Thaiföldön például ugyanannyiért adták a mangót, ananászt, mint itthon.

[ Szerkesztve ]

(#44375) julius666 válasza attiati (#44371) üzenetére


julius666
addikt

+1

Anyai nagyapámban még tombolt a "paraszt vér", hiába ő is olyan hamar pucolt fel vidékről a főfaluba melósnak, amilyen hamar csak lehetett. A vidéki telkezés kötelező volt, tavasztól őszig jóformán minden hétvége arról szólt, hogy ki kellett menni a telekre a családnak látástól mikulásig túrni a földet. Ez volt a nyaralás, a pihenés, minden. Nagyanyám, akinek nem volt épp kedvenc elfoglaltsága a kapálás, erősen nyomorként élte meg a teljes fiatalságát emiatt. És amit így termeltek még mindig baromi messze volt a teljes önellátástól.

Anyámnak ebből már csak simán egy enyhén nagyobb családi ház kertjében termelés maradt meg mint hobbi, de napi 8 órás meló után a földtúrás, locsolás még így is minden nap lényegében sötétedésig minden idejét felemésztette. Az egy elég nagy kamu, hogy a kerti munka jó testmozgás, a kapálás, gyomlálás, kötözgetés, földön görnyedés baromira nem tesz jót se a térdízületeknek, se hátnak, anyám is megsínylette. Mindezt nem hogy az önellátásért, hanem gyakorlatilag jó, ha 10-20e forintnyi termése volt összesen egy évben, aminek a nagy része gyakran szarabb is volt, mint amit a piacon kapni.

Szóval én első kézből láttam milyen értelmetlen ez az egész. Akinek a kertészkedés a hobbija, az persze ültessen nyugodtan mindenfélét, csak tudja hol a határ és eszébe se jusson ilyen légvárakat építeni, hogy majd ezzel milyen faszán ki lehet váltani a vásárolt zöldségeket/gyümölcsöket.

[ Szerkesztve ]

(#44376) sutszi válasza DanielLong (#44367) üzenetére


sutszi
veterán

Nem azért, de hol írtam én ilyesmit... Azt írtam, hogy ha megszorulsz(tehát ki kell lépned a komfortzónából azért, hogy fennmaradj, mert nincs bevételed, hogy megvedd Juci nénitől a bio cuccot) akkor van egy olyan alternatív forrás amibe az időddel és az energiáddal fizetsz és részben!! fedezni tudod a szükségleteid... Szükségtelen túldimenzionálni a kérdést...
Szülőknek is van kert...aztán 3x4m területen egyik nyáron 40kg eper jött le...másik évbe meg csak 10kg... ez ilyen nem erre kell építeni a világuralmi terveket... ez olyan jó ha van mihez nyúlni ha nincs más...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#44377) peppe79


peppe79
senior tag

Sziasztok!

Tudom, hogy láma kérdés, de nem vagyok vele tisztában: KBC-nél van TBSZ-em, arról kerül levonásra a havidíj. Most jutottam el odáig, hogy a szabad egyenlegem 400 ft alá csökkent, ami a következő havidíjra már nem lesz elegendő. Viszont van ott szabadon 688 USD is.
Ha nem teszek semmit, akkor mi történik a következő havidíj elszámolásakor? Csekket küldenek? Vagy "átváltják forintra" néhány dolláromat, és abból vonják a havidíjat?

(#44378) Dare2Live válasza attiati (#44374) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

kis méretben ez tök jó hobbi, meg ellátod a családot de anyagilag hát jobban járok ha bevállalok +1 hvi túlórát.
Nagyban más. Ismerek pár embert aki ebből él és nem rosszul. Pedig nincs is nagy területkük csak rohadt drága a zöldség/virág. A konkurencia, Spanyolok... meg messze vannak. Van aki 2000m2en gazdálkodik és eltartja magát.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44379) DanielLong válasza sutszi (#44376) üzenetére


DanielLong
senior tag

Arra akartam rávilágítani, hogy gabona vagy rizs vagy burgonya nélkül nem sokáig fogsz túlélni a kertedből. Amit írtak a többiek is, általában az ilyen háztáji kertek a drágább zöldségekre, gyümölcsökre jók, egyszerűen gépek nélkül nem tudsz mondjuk érdemi mennyiségű rozst termelni. Hiába terem felőlem 100kg epred is meg csoda finom paprika paradicsom, de ebből igen nehéz lesz kihúzni akár csak egy hetet is. Amit most is lehetett látni, hogy 1-2 nap alatt eltűnik a boltból a liszt, a száraz tészta meg a rizs, mert abból fogsz jól lakni kis túlzással.

(#44380) Sub-S válasza DanielLong (#44379) üzenetére


Sub-S
senior tag

USD meddig fog még gyengülni EUR-ral szemben? Újra jön majd az 1.15-ös márciusi szint? Most gyorsan felcsapatott 1.08-ról 1.12 fölé, nagyon jó érzés konstatálni, hogy bohóckodok USD-s cuccokkal, de ha csak euróban hagytam volna többet érne. :D

(nem válasz akart lenni :) )

[ Szerkesztve ]

(#44381) adalbert1 válasza sutszi (#44366) üzenetére


adalbert1
veterán

Nem tudom, szerintem Magyarországon szerencsére az utolsó igazán para dolog a II. vh. volt, az utána lévő rendszerben meg hiába termeltél magadnak ha köteleztek hogy beszolgáltasd, padlássöprések voltak, feljelentettek feketevágásért, stb...

htomi85: szüleim elmondásából az jön le, hogy anno ez részben kényszerpálya volt, és annyira nem volt egy vidám élet. Anyám pl. a legidősebb testvérként tizenévesen ment a 2 kisebb testvérével lovaskocsival dolgozni a földre hármasban, amíg a szülei valami mást dolgoztak, apám kilométereket gyalogolt a környéken lévő rizsföldre dolgozni diákként (mert egy biciklire nem tellett nekik). Ezekhez képest most elképzelhetetlenül magas életszínvonalon élünk, igaz az életmódunk is teljesen megváltozott.
A kisebb közösséggel számomra az a gond, hogy nehéz úgy szervezni/szerveződnie, hogy abban mindenki megtalálja és elfogadja a helyét, illetve egy ilyen esetben mennyire szakadsz le a modern társadalomtól? Szó volt itt arról, hogy az átlag mennyire kiárazódott a jövő technológiájának a birtoklásából, egy ilyen kisközösségi, mindent magadnak termelsz élet esetén szerintem még jobban lemaradna az ember az utódaival együtt, a jelenleginél sokkal nagyobb hátrányba kerülhetne.
Én ezt kb. úgy tudom elképzelni, hogy működtethető legyen, és mindkét életmódból megtarts valamennyi előnyt, amit pl. Dare2Live is írt, hogy van valami munkád (amiből a bevételed nagy része származik), és mellette még otthon termelgetsz magadnak (de akkor csak annyit, amit elfogyaszt a család, és lehetőleg minél kisebb ráfordítást igénylő dolgokat).
Azt nem mondom, hogy nem lesz soha olyan esemény, hogy tényleg jobban felértékelődjön ez az életmód és a saját földtulajdon, csak kérdés, hogy ha lesz, akkor mikor, illetve mekkora annak a bekövetkezésének a valószínűsége?

attiati: igen, nekem is az a problémám, hogy amit a cikkben írtak megtakarítást (kb. 300k), az ha mindkét félnek van egy normálisan fizető állása, akkor nem egy nagy összeg az éves családi költségvetésben - főleg, ha a ráfordított időt is nézed.
Tehát tényleg akkor érheti meg, hogy ha minél több mindent tudatosan meg akarsz termelni magadnak, illetve élvezed is.
Szüleim régen tartottak állatokat és abban is az nem tetszett, hogy rengeteg tényezőnek ki vagy szolgáltatva (amikre kevés ráhatásod van), és a szabadidődből is rengeteget elvisz, gyakorlatilag egy fél állással simán lehet kalkulálni (és a nyaralásra is igaz, amit írtál).

concret_hp: igen, a gyerekkel mi is jól elvagyunk ilyenekkel, hogy cserépbe ültetünk búzát és spenótot :) - de azért 1000 négyzetméteren ezt nem csinálnám szívesen.

Amúgy ezeknek a témáknak tényleg lehetne egy másik topicot nyitni, mert elég nehezen fér be ide a megtakarításba vagy akár a jövedelembe, de szerintem érdekes, jókat lehet elmélkedni rajta, jó elolvasni a különböző véleményeket/álláspontokat (ahogy olvastam a lakásvásárlás topicban is előjött hasonló off téma, szóval lehetne valami életmód topic, vagy hasonló).

(#44382) Zoty4 válasza adalbert1 (#44381) üzenetére


Zoty4
őstag

Ehez meg annyit fuznek hozza, hogy az egyik legjobb baratomek tartanak allatokat heves megyeben. Az allatokat hoban fagyban kanikulaban, minden nap meg kell etetni. Hajnali otkor keles, ha beteg vagy akkor is. A srac apukaja kulfoldon nem jart sose, de meg a varost se surun hagyta el a joszagok miatt.
szoval hatalmas lemondasokkal jar. Igaz jol megelnek belole. Ezt az eletet szerintem nem sokan vallalnak be a kenyelmes irodai munka helyett.

(#44383) concret_hp válasza htomi85 (#44369) üzenetére


concret_hp
addikt

valahogy a szoci rendszer mégse működött... vagy úgy legalábbis a 20. században már nem.

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#44384) Sub-S válasza Zoty4 (#44382) üzenetére


Sub-S
senior tag

"A srac apukaja kulfoldon nem jart sose, de meg a varost se surun hagyta el a joszagok miatt."

És ezzel milyen jót is tett a környezetnek, ha ez lenne az általános nem ott tartanánk ahol. ;)
Manapság ha valaki nem utazhat/repülhet évente kétszer valahova akkor azt már hatalmas lemondásként éli meg... Mert szinte mindig mindenkinek sokkal fontosabb lesz a saját szórakozása, vágyai kielégítése mint bármi más.

(#44385) Ijk válasza Dare2Live (#44378) üzenetére


Ijk
nagyúr

Már ahol fizetik a túlórát. Meg nem mindenkinek van 500 feletti nettója amiért megéri túlórázni. Továbbá anno én is elhittem ezt a majd túlórázok dolgot, de aztán gyorsan rájöttem hogy nem fogsz, mert amivel foglalkoztál aznap 8 órát, már nem lesz kedved még kettőt. Túlórázás azoknak való akik napközben nem dolgoznak és utálnak hazajárni és nincs semmi hobbijuk.
Anyagi oldalról ha van 500 feletti nettód, de megkockáztatom hogy 300 felettinél sem éri meg bohóckodni veteménnyel. Van aki szereti, én becsülöm őket, nekem nincs hozzá elszántságom. Nyilván ha 150-et hoznék haza és értenék hozzá akkor meg csinálnám kényszerből. Aki falvakban lakik, helyben dolgozik 200 alatt annak nincs más választása. De lehet hogy ők be sem mennének a városba többet keresni és nyomorogni egy panelban, ebbe az életmódba születtek bele.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44386) Ixion77 válasza DanielLong (#44379) üzenetére


Ixion77
őstag

Nem csak rizs és burgonyahiánya lesz a házi kertészkedés romantikus álmát kedvelőknek, hanem minden más is. A mezőgazdaság nem IT, nem (annyira) lehet mások által létrehozott alapelemekből építkezni.
Mint minden területen, itt is sokkal hatékonyabb a tömegtermelés. Cipőt sem varr senki sem magának, és villát sem állunk neki magunknak kovácsolni. A mezőgazdaságot is rá kell hagyni azokra, akik megfelelő szakértelemmel és mérethatékonysággal el tudják végezni.
A felelős fogyasztó dolga nem az hogy átvegye a termelést, hanem hogy megkövetelje a felelős gyártást. A fogyasztó a pénztárcájával szavaz és követel, tehát a megoldás az hogy olyan terméket veszünk, amely környezettudatosan lett létrehozva. Akkor is, ha háromszor annyiba kerül mint az alternatíva és emiatt valami másra nem marad, vagy ha szokatlan hetente csak egyszer enni húst.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#44387) emvy válasza htomi85 (#44369) üzenetére


emvy
nagyúr

Teljes tevut es fogalmatlansag. A globalizacio visszavagasa egyenlo a nyomorusaggal, csinaljatok magatoknak, de ne eroltessetek masra.

while (!sleep) sheep++;

(#44388) Ijk


Ijk
nagyúr

Megjött a babaváróm, és megjöttek a kétségek. Eredetileg MÁP-ba akartam tenni, viszont tegnap agyaltam.
Jelenleg van lakástakarék, 5 éves ami 2 év múlva jár le, 3,2M-val. Van egy kis 56nm2-es lakásunk, tavaly felújítottam (villany, víz teljes csere, nyílászárók, burkolat, konyha stb.)
Szerintem még 2 gyerekkel is kb 5-6 évig, max 8-ig itt elleszünk. Utána mozdulni kellene, a gyerekek miatt is, meg nem itt szeretném leélni az életem.

1. Felmerült bennem hogy ha kicsi lesz a lakás és lesz biztos keret akkor kiadnám vagy eladnám ezt a lakást és albérletbe mennénk. Nem kell hitel, nem kell illeték, ha nem tetszik odébbállunk, ha kicsi nagyobba megyünk, ha megszorulunk kisebbe megyünk. Lakástakarékot feltörném, 2 milla tartalék maradna MAP-ban, és minden más menne ETF-be, még a lakás ára is ha eladnám. Így a babaváron túl nem kellene más hitel. Ebben a kockázat az albérlet piac alakulása. Ezen enyhít ha magasak az albérlet árak akkor én is kiadom a meglévőt. Nyereség hogy minden jelenlegi is további pénzem befektetésként dolgozik mostantól kezdve.
2. Második opció, hogy beteszem MÁP-ba, marad a lakástakarék, és 3-5, de max 7 év múlva eladom a lakást, és hitellel, minden forrásomból (kivéve vésztartalék) veszek egy saját ingatlant, közben reménykedem hogy stagnálás lesz, és esetleg CSOK megmarad, valamint a lakást is gyorsan, jó áron el tudom adni. Kockázat az ingatlanpiac alakulása, infláció.

3. Harmadik opció hogy elindulok az ingatlanvásárlós úton egyelőre, 3-5 év múlva látom a helyzetet és kiveszem kamatfizetéskor állampapírból és akkor döntök. Itt a kockázat az infláció.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44389) Stanlee


Stanlee
őstag

Sziasztok! Trading 212-nel a kereskedheto US reszvenyek kozott nem talaltam pl. SMLP-t (Summit Midstream Partners LP), esetleg meg tudja nezni valaki, akinek van hozzaferese, hogy kilistazza-e az SMLP-t neki?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#44390) Sub-S válasza Stanlee (#44389) üzenetére


Sub-S
senior tag

Nincs rá találat.

(#44391) Stanlee válasza Sub-S (#44390) üzenetére


Stanlee
őstag

szia, koszi. degiro is kivette. az a furcsa, hogy van ami trading212-nel bennmaradt, degiro-nal is volt, most mar nincs. Kenytelen vagyok a hazi banknal ezeket venni, egy EPD nem egy pici ceg, de azt se engedi a degiro...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#44392) julius666 válasza Sub-S (#44384) üzenetére


julius666
addikt

Ja, ha mindenki így élne tök fasza lenne. Csak hát nem így él és nem is fog soha, a te hozzájárulásod a környezetvédelemhez kb. szart se számít, csak erre feltenned az egész életedet elég nagy botorság lenne. Rengeteg társadalmi körből, lehetőségből kizárod magad azzal, ha az életed arról szól, hogy sertést meg tikokat etetsz Pusztamiskén. Ami a te egyéni döntésed persze és ezzel semmi baj sincs ha neked ez így jó. Csak ha mondjuk egyszer gyerekeid lesznek és nekik valami rejtélyes okból nem ez fogja a perspektívát jelenteni, akkor valószínűleg nem lesznek túl hálásak azért, hogy a magyar vidéki valóság hendikeppjével indítod útnak őket az életben.

(#44393) DanielLong válasza Stanlee (#44391) üzenetére


DanielLong
senior tag

Sajnos a Trading212-nél valamiért pár nagyobb amerikai és európai tőzsde nincs meg. Pl. nem tudtam egy tankhajó céget sem találni vagy ugyanígy nincs fent a CD Projekt Red sem. Ilyen szempontból minden olcsó opció hiányos, eToro-n is hasonló a helyzet. Még talán a Plus500 lenne a legjobb, de ott meg csak CFD-k vannak és értékelések alapján sem a legjobb.

(#44394) zolmesz válasza DanielLong (#44393) üzenetére


zolmesz
aktív tag

Folyamatosan bővítik a részvények körét, legutóbb kb. 1 hete került be 277 új részvény. A Community Forum-on szoktam látni bejegyzéseket ezekről. Hogy mi alapján kerülnek be, és hogy lehet-e esetleg kérni is, azt nem tudom.
Egyébként NAT részvényét lehet venni náluk, ha még mindig keresel tankhajós céget.

(#44395) concret_hp


concret_hp
addikt

béten jegyezhető etf-ekről van valakinek tapasztalata? mennyire pörög egyáltalán?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#44396) mgoogyi válasza Ijk (#44388) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A helyzetedben én a babaváró tőketartozásodnak megfelelő összeget mindig MÁP+-ban tartanék ellensúlynak. Ezzel garantáltan megnyered a kettő közötti kamatkülönbözetet. Az infláció amennyit gyengíti a MÁP+-ban lévő pénzeden, ugyanannyival csökkenti a valós babavárótartozásod.
Ha a lakástakarékod lejár és betörleszted, akkor pont annyit kivehetsz magadnak a MÁP+ ellensúlyból.
Minden az ellensúlyon felüli összeget meg használhatsz egyéb pénzügyi célokra.

Arra nem tudok választ adni, hogy fektess-e és mennyit ingatlanba.
Én befektetési céllal nem veszek ingatlant, nem szeretem a macerát.

(#44397) mgoogyi válasza concret_hp (#44395) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Volt már a fórumon róla szó. Aki nézegette, az többször látott magas spreadeket.
NYESZ-re szerintem jó lehet vagy ha csak kis pénzt tudsz egyszerre befektetni. Egyéb esetben nem preferálnám.

(#44398) Shade45


Shade45
senior tag

Akit esetleg érint/érdekel:

Új sorozatú P€MÁP indul holnaptól, 3 és 5 éves futamidővel!

(#44399) HussarF válasza Sub-S (#44380) üzenetére

1.15 egy erősebb technikai szint lesz, de amíg az ECB nem indít olyan vad QE-t, mint a FED, addig ez az irány a mérvadó. Feltéve, hogy kitart a pörgés a tőzsdéken. Ha elromlik a hangulat, akkor az újra dollárerősödéshez vezethet

(#44400) curmpli


curmpli
tag

Shortolni lehet hosszú távon amerikai részvényeket itthonról? Évesre időtartamra gondolok.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.