Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#43201) j0k3r! válasza Ixion77 (#43200) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Higgadtnak kell maradni, nem foglalkozni a tömeggel és tartani magad az eredeti tervedhez, amit remélhetőleg még a korona vírus előtt kitaláltál, amikor nem volt semmilyen pánik és tudtál józan ésszel gondolkodni. Én arra jutottam, hogy nyugodtabban alszom úgy, hogy van némi készpénzem, ami most nem nekem dolgozik, de azonnal bevethető, ha kell, mintha nem lenne már készpénzem és végig kellene néznem mondjuk egy 20%-os esést. Lehet, hogy valakit meg az irritál, hogy csak "áll" a pénze a brókernél, ez abszolút személyiség függő (a készpénz arány is) :K

some men just wanna watch the world burn...

(#43202) Oppenheimer válasza aujjobba (#43198) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Nekem is ez volt ebbol a nagy volatilitasbol a tanulsag. Hulye vagyok hozza, hosszutavra meg buy the dip. Es legyen mindig msciworldre szant kp.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#43203) Sub-S válasza j0k3r! (#43201) üzenetére


Sub-S
senior tag

Vagyis az lenne a tanács, hogy egy eddig nem látott típusú válság idején tartsa valaki magát a válság előtti tervéhez, vagyis hagyja teljesen figyelmen kívül azt? Ez is egy opció. ;]

[ Szerkesztve ]

(#43204) aujjobba válasza Sub-S (#43203) üzenetére


aujjobba
addikt

Egészen pontosan ezt mondja Bogle.
Stay on the course.

Letett már valamit az asztalra az ürge, én hajlandó vagyok hallgatni rá.

[ Szerkesztve ]

(#43205) Zoty4 válasza Jackal2 (#43177) üzenetére


Zoty4
őstag

5 napig ingyenes, 0% nem?

(#43206) j0k3r! válasza Sub-S (#43203) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Én valami ilyesmiben hiszek, követek :K Úgy gondolom, hogy 10-15 éves befektetési távon a koronavírus egy zárójelbe tett mondat lesz. Ha meg mindmeghalunk', akkor meg nem a részvény árfolyam fog érdekelni :DDD

some men just wanna watch the world burn...

(#43207) Zoty4


Zoty4
őstag

Srácok , nincs vmi fasza oktatóanyag ahonnan a technikai elemzést meg lehetne tanulni?
trendvonalak, gyertyák, vál-fej-vál, fibonacci és társai?
alapok megvannak még 2008ból, akkor daytradeltem utoljára :)
csak megkopott a tudás, és a jegyzeteimet már nem tudom hova tettem, azóta 2x költöztem

[ Szerkesztve ]

(#43208) Jackal2 válasza Zoty4 (#43205) üzenetére


Jackal2
senior tag

Igen, minden más esetben 0,25% a büntikamat. Legalábbis ennyi volt, amikor legutóbb néztem (a PMÁP pl. 1%-kal indult, aztán emelték 2%-ra, szóval bármi lehet bármikor sajnos...)

Az alábbi blog szerkesztője: quadkopter.blog.hu

(#43209) Zoty4 válasza Jackal2 (#43208) üzenetére


Zoty4
őstag

nekem juniusban jár le az első év a máp+ból gondolkodtam, hogy kiveszem, és tőzsdébe átrakom, de most nagyon nem arra megy az árfolyamok iránya amire számítottam :(
lemaradtam nem kicsit :(

[ Szerkesztve ]

(#43210) Ixion77 válasza Jackal2 (#43208) üzenetére


Ixion77
őstag

MÁP+ esetében elméletileg nem, mivel ott a tájékoztatóban konkrétan rögzítve van a visszaváltási költség. Egyéb állampapírok esetében nincs megadva csak az, hogy az ÁAK visszaváltási árfolyamot jegyez.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#43211) Sub-S


Sub-S
senior tag

Portfolios olajos/USO-s cikkeket ki írogatja? A korábban emlegetett blikk színvonal is eléggé felmagasztalónak tűnik.

(#43212) Ixion77 válasza Sub-S (#43211) üzenetére


Ixion77
őstag

Akit találnak azért a keresetért amennyit egy témaspecializált ingyenes magyar oldal fizetni tud...
Ha komolyabb szakértők cikkeit akarod olvasni, akkor megtalálod pl. a SeekingAlpha prémium részlegén. Havidíj $200.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#43213) Stanlee válasza Mercutio_ (#43195) üzenetére


Stanlee
őstag

- Enlink (ENLC)
- Macerich (MAC)
- RDS-A
- RBS
- EPD

Tudom, hogy ezek a cegek masoknak nem fognak tetszeni, nem izgat, marcius kozepe ota vasarolok. Majusban a vagott osztalekokkal fogok 750 dollart kapni, ezt rogton visszaforgatom...

Ezek mind olyan cegek, amiket mar korabban is neztem, csak vagy nem volt ravalo, vagy draga volt.

Van meg a "jo lenne venni listan" par REIT, pl. EPR, PEI ill. GNC, SKT, CXW, SPG.

A CXW-nel nem felek attol, hogy ne lenne hosszutavon beerloje :D

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43214) crowgun válasza julius666 (#43099) üzenetére


crowgun
tag

Köszi a hozzászólásokat Stanlee, PredatorZoli, Mercutio_ és julius666! :)

Illetve asszonyra is könnyebben rátör a fészekrakási kedv ami sajnos mindig neked fog feladatot jelenteni, szóval szabadidőt nem biztos sokat fog hozni.

Úgy néz ki jobb lesz félni mint megijedni! :B

A kockázattűréses dolog meg akkor ezek szerint tényleg nem egyszerű, nézegetek portfólióösszetételeket és próbálok valamit addig is okosodni üresjáratban.

A 30 éves futamidős javaslat tetszett, ha elérkezek a 10 éves kamatperiódus végéhez, akkor lesz időm eldönteni, mi legyen a továbbiakban, folytatom az új kalkulációval vagy letudom. Addig a félrerakott pénzt meg minimum valami állampapírba rakom 0. lépésként, de úgyis nyitni fogok valamilyen számlát a lakásvásárlás után egy brókercégnél és oda elkezdek csinálni egy portfóliót.

(#43215) Bestspiler7 válasza crowgun (#43214) üzenetére


Bestspiler7
tag

esetleg tud valaki ajánlani egy brokert, ahol van TBSZ és lehet az after marketen is kereskedni? (Premarketre már találtam megoldást)
Köszönöm elöre! :)

(#43216) PredatorZoli válasza crowgun (#43214) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha esetleg tudsz jól angolul ajánlom ezt a videót a kockázat körbenjárásáról
https://www.youtube.com/watch?v=t0EYr8Aex1I
Szerintem egy kicsit más megvilágításbe helyezi hogy mit jelent a kockázat, miért érdemes/nem érdemes vállalni, és mik ennek a vonzatai.
egyébként a hitelről még annyit, hogy az idő előrehaladtával egyre könnyebb, és kisebb megterhelést jelent fizetni, ugye főként az infláció miatt, hiszen a törlesztő végig ugyanannyi, de 10 év mulva pl 100e ft-ot sokkal könnyebb már megszerezni, kevesebb kiadás relatíve, így szerintem később többnyire nem éri meg kicsengetni, hacsak nem durvulnak el addigra a kamatok.
Egyébként hosszútávon szerintem érdemes vállalni kockázatot. ha nem vállalsz akkor is vállalsz, mert az elmaradt hozam kockázata is kockázat, fiatalon ez szerintem sokkal nagyobb mint a részvénypiaci kockázat. (Ez az oka annak hogy nekem pl 100% részvénysúlyos portfólióm van (23 éves vagyok))

(#43217) Jackal2 válasza Zoty4 (#43209) üzenetére


Jackal2
senior tag

Nem akartam belemenni, de ha már előjött: én nem vagyok az időzítés híve, szerintem a timing szinte lehetetlen, szóval az, hogy merre megy az árfolyam, szerintem lényegtelen, kivéve ha indexkövető ETF-ekbe gondolkodsz.

Ha egyedi részvényeket akarsz venni, akkor mindegy, hogy egy aggregát mutató mit mutat. Ráadásul ha az értékeltség jelenleg jó, és beszállsz egy kis pozival, majd esni kezd az árfolyam, egyből költség átlagolhatsz is. Szóval emiatt én nem maradnék távol.

A MÁP+-ból kiszállást egyébként nem hasonlítanám a részvényvásárláshoz, a MÁP+ arra jó, hogy adjon valamennyi védelmet az infláció ellen, amíg kitalálod mi legyen vele. Most hogy +15%-kal feljebb ment a dollár, már nem kell sietni a nagy kitalálással, mert már szar helyzetben vagy :W

[ Szerkesztve ]

Az alábbi blog szerkesztője: quadkopter.blog.hu

(#43218) Jackal2 válasza Ixion77 (#43210) üzenetére


Jackal2
senior tag

Erre nem is emlékeztem, ez jó hír. Bár itthon már sok minden máshogy volt, mint ahogy előtte gondoltuk. De reméljük, tényleg nem babrálják.

Az alábbi blog szerkesztője: quadkopter.blog.hu

(#43219) aAron_


aAron_
őstag

HUNGARY - Investor Presentation EUR kötvények kibocsátására készült tájékoztató ÁKK-tól. Inkább optimista lecsengésűnek hat, de emellett tárgyilagos. Érdemes elolvasni.

What is your ikigai?

(#43220) Zoty4


Zoty4
őstag

Ha 1 évesen visszaváltom a máp+t akkor a kamata (ami automatikusan lekötődik) azt is felbontom?
pl: 2millio lekötés: első félévben hozott 35k második félévben 40,7kt. Ha kiveszem a 2misit, akkor a kb 70k továbbketyeg vagy az is felbontodik?

(#43221) Mercutio_ válasza PredatorZoli (#43216) üzenetére


Mercutio_
félisten

Egyébként hosszútávon szerintem érdemes vállalni kockázatot. ha nem vállalsz akkor is vállalsz, mert az elmaradt hozam kockázata is kockázat, fiatalon ez szerintem sokkal nagyobb mint a részvénypiaci kockázat. (Ez az oka annak hogy nekem pl 100% részvénysúlyos portfólióm van (23 éves vagyok))

Azaz, ha jól saccolom abból a maximum 3-5 évből vontad le ezt a summás következtetést, amikor kb. minden etf felfelé ment;]

Csak ugye semmi garancia rá, hogy a következő időszak is erről fog szólni, nem pedig egy beszakadások majd sok év mire ledolgozza , vagy szimpla oldalazás a fed pénznyomda miatt.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43222) PredatorZoli válasza Zoty4 (#43220) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Egy bizonyos darabszámot tudsz belőle eladni. máp+ nál névértéke elején volt 1ft, később ez mondjuk 1,037. Ha a kamatnak megfelelőt akarod bennehagyni akkor ki kell számolni hogy hány darabot kell eladni hogy annyi maradjon

(#43223) HussarF válasza PredatorZoli (#43222) üzenetére

Nem tudom nálatok hogy volt, de nálam úgy, hogy volt x db papírom, ugye 1 ft névértéken, és annak napról napra változott az árfolyama, kb. monoton nőtt. Kb. 1 hónapnál már 0-n volt (azaz névértékén), aztán nőtt tovább. A napi aktuális árfolyamon tudtad eladni, így a 99,75%-os visszaváltási aránynak nincs is gyakorlati jelentősége.
A kamat jóváírási periódusban pedig névértéken lehetett visszaváltani és a kamatot állampapírban írta jóvá, azaz fél év múlva lett 1,0175x állampapírod a kezdetihez képest, majd az ujra névérték alatt indult a következő héten és kezdődött elölről a monoton növekedés.

(#43224) PredatorZoli válasza Mercutio_ (#43221) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Illetve az elmúlt 120 évet igyekeztem alapul venni, továbbá mások tapasztalatát, illetve azt hogy mi a racionális döntés a saját szempontomból, milyen helyzetben vagyok stb. Ez is egy kockázat a sok közül amit írtál, amiért én teljes mértékben vállalom a felelősséget.

[ Szerkesztve ]

(#43225) HussarF

FYI csütörtökön fut ki a májusi Brent contract.

(#43226) Mercutio_ válasza PredatorZoli (#43224) üzenetére


Mercutio_
félisten

Csak arra próbáltam utalni, hogy ami 3-5 éve jó döntés volt nem biztos, hogy ultimate megoldás a jelenleg beszállóknak.
Pl. Ha valaki 2002-2006 közti tapasztalatoai alapján azt mondja 2007-ben egy érdeklődőnek, hogy vegyél hisz mennyit kerestem én is, az alapján konkrétan kib@szott magával az új belépő és hány évnek is kellett 2007-től eltelnie mire nominál és mennyiben a real5 nullára visszakapaszkodással? :U

Lásd még: múltbeli hozamokra nem alapozunk....

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43227) Ixion77 válasza Mercutio_ (#43226) üzenetére


Ixion77
őstag

"Lásd még: múltbeli hozamokra nem alapozunk"

Meg semmi másra sem, ugye? :) Elvégre a tőzsdén bármi megtörténhet, és ellentéte is. :U

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#43228) PredatorZoli válasza Mercutio_ (#43226) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha kizárom az érzelmeket én ezzel értek egyet:
https://www.youtube.com/watch?v=X1qzuPRvsM0
Elképzelhető, hogy amivel most beszéllsz, sok év múlva lesz csak nullán(ez esetben ha beszakadás lesz, akkor ha folyamatosan fektetsz be a végén mégis lesz hozamod), de lehet hogy nem így lesz és pluszos lesz már jövőre is. A piaci időzítés mindíg is kétes kimenetelű, szerintem egy DCA arany középutat jelent minden helyzetben, statisztikák szerint pedig mindíg az aktuális pillanatban van az ideális pont a beszállásra.

(#43229) Lex Icon válasza PredatorZoli (#43228) üzenetére


Lex Icon
senior tag

(#43230) RM1 válasza PredatorZoli (#43228) üzenetére


RM1
aktív tag

Azért én csak az elmúlt évekből is tudok olyan példákat, ahol simán megdől, amit írsz. Ott a GE, ami évtizedekig volt húzónév, mégse valószínű, hogy akár hosszú évek alatt is megérte volna folyamatosan venni, ha a 2009 körül vett volna valaki, némi emelkedés után megint visszaesett. Nem sok olyan cég van, aminek az árfolyamgörbéjére szinte folyamatosan emelkedő, egy jó példa talán a Coca Cola, de még nagy tech cégeknél, mint az IBM sem feltétlen biztos a folyamatos emelkedés.
A korábban emlegetett AMD is nagyon jó példa, ha mondjuk valaki 2006-ban vett, gyakorlatilag 15 évig mínuszban volt.

(#43231) PredatorZoli válasza RM1 (#43230) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Egyedi részvényeknél ez így van, nem veszek egyedi részvényt :)

(#43232) Oppenheimer válasza RM1 (#43230) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Miért venne egyesével részvényeket? Ott dől meg amit írsz, hogy szalmabábbal vitatkozol.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#43233) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

Azt persze elismerem hogy oldalazó piacnál van baj, de ehhez az egész világnak globále oldalazni kéne hosszú távon, nem csak egy régiónak vagy egy-egy szektornak, beleértve a value szektort, a small capet, az emerginget, a fejlett growth-ot.

[ Szerkesztve ]

(#43234) Mercutio_ válasza Oppenheimer (#43232) üzenetére


Mercutio_
félisten

S&P500 2007-2012 ha volt türelme kiülni a tulajnak épp nullára kihozta...
(Az értékek az akkori, a chart más időtáv)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43235) DanielLong válasza HussarF (#43225) üzenetére


DanielLong
senior tag

Mire számítasz? Hirtelen mínuszba fordulásra van esély itt?

(#43236) Oppenheimer válasza Mercutio_ (#43234) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ezzel nem mondtál semmit. Értem, hogy mit szeretnél kifejezni, de attól még nem tudod megcáfolni PredatorZolit.

5 év az sok neked? DCA-ról is beszélt, emlékszel?

Értjük, hogy nem mersz belevenni a piacba, de attól ő még tudja mit csinál.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#43237) mrhero válasza Cartman023 (#43191) üzenetére


mrhero
tag

Pedig legutóbbi közgyűlésen megígérték, hogy maradnak az eredeti tervek miszerint 80-90 Ft osztalék meglesz idén. Pedig már akkor a korona parti keményen ment Európában is.

Olaj: Brentnél nincs akkora kontangó, mint WTI-n. Bubu mondta jútúbon, hogy Brentnél a tárolás nem akkora para, mint WTI-nél. Könnyebben elzárják a csapokat vagy mi az oka?

bmeg nem tudom hanyadik posztomat küldöm az enyészetbe a lenti sárga Hozzászólok gomb miatt.. :W

[ Szerkesztve ]

(#43238) Mercutio_ válasza Oppenheimer (#43236) üzenetére


Mercutio_
félisten

Téves következtetéseket vonsz le és itt egyébként se rólam van szó :N

Az, hogy Zoli miket ír egy dolog, de helyezzük már kontextusba a story-t, vagy szerinted mindenki számára a "hagyd a fenébe az egész saját lakás projektet (ami a leírtak alapján ha nem is most, de tippre 5 éves időtávon célnak tűnik a kérdező részéről) és told be a tőzsdére abból előbb meglesz a megfelelő és felelősségteljes tanács? :F

Ixion77: Nem ezt mondtam, de vicces, hogy amikor jön egy ifjú titán aki a tőzsdén akar kaszálni mindenkitől az elsők között ezt a mondatot hallja, mint alapvetést (és kap mellé bőven példákat is);]

De ha már elmélkedünk: ha jól értem a FED most kezd elmenni abba az irányba ami a japánoknál van, ennek szerintetek mi lesz a hatása? Mennyire lesz - ha lesz - ezzel befolyásolva az árfolyamok volatilitása, alsó/felső/medián szintje?
Nyilván mind méret mind a dollár szerepéből adódó befolyás tekintetében más liga az USA mint a japók :U

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43239) HussarF válasza mrhero (#43237) üzenetére

Alapvető különbség, hogy ICE Brent szerződés cash settled. Ezért nem hiszem, hogy eladási pánik indulna, mint a WTI-n.

(#43240) UberMutant válasza Zoty4 (#43220) üzenetére


UberMutant
őstag

nem tudom észrevetted-e , hogy a kamatot másik lejáratú mápba rakta. vagyis, ha az eredetit kiveszed, atól az a másik máp+ még ottmarad.
másképp mondva, a kamatot nem az eredeti sorozatba teszi bele.

(#43241) HussarF válasza UberMutant (#43240) üzenetére

Nálam az eredetibe tette. Volt bent X db N2024/1-es sorozatú MÁP+ papírom, fél év múlva pedig lett belőle 1,0175X db N2024/1-es

[ Szerkesztve ]

(#43242) Oppenheimer válasza Mercutio_ (#43238) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ahogy én látom, már rég nem ez a kontextus. Nem látom leírva, hogy tegye minden pénzét tőzsdére amiből lakást venne.

Zoli leírta, hogy szerinte miért kockázatos fiatalon kimaradni a tőzsdéről, amire te azzal vágtál vissza, hogy ezt biztos az elmúlt 5 évből vonta le - miközben világossá tette, hogy nem, hanem ez objektív tény az elmúlt 120 évből. És elkezdted belekeverni a bizonytalanságod, hogy szerinted miért nem garantált a hozam rövid távon.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#43243) Mercutio_ válasza Oppenheimer (#43242) üzenetére


Mercutio_
félisten

OK feladom.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43244) julius666 válasza Lex Icon (#43229) üzenetére


julius666
addikt

Ezt az elemzést ismerem, ehhez azért tegyük hozzá, hogy lényegében csak DCA szcenáriókat néz. Éves időközönként történő befektetések időzítésével játszik 20 éves időtávon, amit meg ők 'DCA'-nak hívnak, az egyszerűen ennél sűrűbben történő befektetési stratégia.

Alapvetően ezzel nincs semmi baj, sőt, az átlag kisbefektető nagyon máshogy ha akarna se tudna befektetni. Az olyan esetekre viszont, hogy "van 10 millám, fejest ugorjak-e vele most a tőzsdébe" azért könnyen jönnének ki más eredmények. Nagyon nem mindegy, hogy 20 éve a dotcom lufi közepén szállsz be 1500-ért S&P500-ba és a mostani, vagy a 2018-as zuhéban ki mondjuk 2500-as áron, vagy hogy a dotcom lufi pukkanása után a medve végét megvárva valahol 800 környékén veszel és kiugrasz tavaly 3000 környékén, a piaci mélypontokat/tetőket nagyjából jól megtippelve, de pontosan azért nem eltalálva.

Előbbi esetben 2,6% éves hozam a jussod 20 évre levetítve, utóbbiban 7,5%.

(Funfact: hogy ha dotcom utáni pukk mélypontját ha jól betippeled is, 10 év múlva megint alig ültél még nyerőben 2008 miatt. Ez a tőzsde valódi természete, ilyen simán benne van a pakliban. Az elmúlt 10 év a goldilocks gazdasággal leginkább a "túl szép ahhoz, hogy igaz legyen" kategória).

[ Szerkesztve ]

(#43245) Jackal2 válasza Lex Icon (#43229) üzenetére


Jackal2
senior tag

Nagy Attila az egyik legjobb itthon. Érdemes a könyvét is forgatni, na meg a tanfolyamai is nevetségesen olcsók ahhoz képest, amit nyújtanak.

Az alábbi blog szerkesztője: quadkopter.blog.hu

(#43246) aujjobba válasza julius666 (#43244) üzenetére


aujjobba
addikt

A 10 milla egyben befektetesenek semmi koze a DCA-hoz.
Ha mondjuk havonta vagy akar gyakrabban tolod bele felmillionkent az mar DCA, es valoban jol atlagol, kivedi az idozitesi problemakat.

(#43247) julius666 válasza aujjobba (#43246) üzenetére


julius666
addikt

Biztosan az én hozzászólásomra reagáltál? Előzményeket is olvastad? :F

Ha 10 millát 20 hónapra leátlagolod, azzal a rövidtávú piaci mozgások hatását kivéded, a ciklikus mozgásokat (épp piaci tetőn vagyunk-e vagy sem) egyáltalán nem. Dotcom lufi tetejét nagyon szépen végig lehetett volna nyalni pl így. Utána a következő évtized nagy részében nem 20% bukóban ücsörögtél volna, hanem csak mondjuk 10% körül (+ a DCA extra költségei). Badabumm.

[ Szerkesztve ]

(#43248) HussarF válasza julius666 (#43247) üzenetére

Ezt akartam én is írni. Az, hogy az átlagolás mennyire véd meg, az attól függ, hogy melyik időintervallumon osztod szét a pénzt.
Ha az intervallum végig viszonylag magas árakat fed le, akkor sokkal nincs előrébb vele az ember.

[ Szerkesztve ]

(#43249) Lex Icon válasza julius666 (#43244) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Szerintem nem, vagy félreérted az előadást. Míg te egy egyedi esettel próbálsz példálózni, ami hiba, addig az előadásban rengeteg eset átlagát hozza, amit 100%-os konkrétumként kezelni szintén gyakori hiba. A többség egy ilyen előadásból kiszámolja, hogy ha ő is így fektet be, akkor annyit fog keresni, amennyi ott ki van számolva, holott az egy átlag és attól még simán mehet bukóba is, hiába pl. 80% az esélye, hogy nyereséges lesz. Az időzítéssel lehet jelentős többlethozamot elérni, de a másik irányba is eltérhet a történet. A lényeg, hogy aki időzít, az legyen ezzel tisztában. Aki nem, az meg ne hajtogassa a közhelyet, hogy az időzítés hülyeség, mert nem az, csak helyén kell kezelni.
---
Az előadásban is a DCA úgy értelmezendő, hogy az évi 2000$-t nem egyben hanem hónapokra elosztva fekteted be, ahogy a legtöbb embernek keletkezik a fizetéséből a befektetendő összeg, és ezt 20 éven keresztül folyamatosan és nem a csúcs tetején.

[ Szerkesztve ]

(#43250) aujjobba válasza HussarF (#43248) üzenetére


aujjobba
addikt

Monoton felfelé haladó pályán az egyösszegű befektetés hatásosabb, ezt én is így gondolom.
Olyankor jobb a DCA amikor lefelé halad, vagy nagy a volatilitás és nem tudod megtippelni mikor merre fog haladni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.