Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44751) Mercutio_ válasza Kobe (#44739) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ki informált kit miről?
Mihez képest nagyon sok és milyen körben, mennyire reprezentatív ez az állítás?;]
Ha a te munkahelyed alapján állítod, akkor a személyes frusztrációt ne máson vezesd le, hibáztasd a főnökeidet, akik ilyen indokot figyelembe vesznek :D

Btw neked is áll a zászló, hogy bevállalja 2-3 gyereket és így hozzájuss ezekhez az irigyelt előnyökhöz/juttatásokhoz :K

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#44752) buherton válasza Solymi81 (#44748) üzenetére


buherton
őstag

Nem néztem végig csak amire reagáltál. Ott nem írta, hogy ez költség, hanem azt hogy ezt sem szabad elfelejteni, amikor az ember gyerekkel tervez.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#44753) Kobe válasza Mercutio_ (#44751) üzenetére


Kobe
veterán

O jajj. Ha szerinted barmilyen frusztracio vagy szemelyes elmeny lenne mogotte, akkor eleg nagy melleloves.
Nekem nincs semmilyen problemam a gyerekesekkel. Azzal sem, hogy mennyit dolgoznak / mennyit vannak tappenzen, stb, azzal sem hogy mikor jonnek / mennek.
Foleg mert ahhoz, hogy problemam legyen ahhoz foglalkoznom kellene veluk (matolcsy gyurisan az o csaladi helyzetuket at kellene fognia a tudatomnak).
De mivel egyik munkahelyemre sem bratyizni vagy oribarikat szerezni jarok / jartam be soha (nem is fogok egyik leendonel sem), vagy csak szimplan antiszoc fax vagyok, de amig a munkam amiert en felelek el van vegezve, es abba masok sem vonjak be a csaladi korulmenyeket, addig ezek a dolgok kb pont 0% jelentoseggel maradtak meg a terkepemen (szarkazmus off)

Na az, hogy valaki csalados / nagycsalados, az ildomosnal allandoan tobbet platozik, kimaxolja / folyamatosan feszegeti a szervezet turokepesseget, ugy viselkedik / panaszkodik mintha nem lenne semmilyen modon kompenzalva, de cserebe elso amikor a markot kell tartani, es meg kb hulyenek nezi a masikst ha fel 4kor nem esik ki a toll a kezebol., vwgy neadjisten eloleptetest kap... . Na az a hozzaallas mas teszta, azzal van bajom.
De ilyen figurak minden munkahelyen vannak.

Extrem vicces eset: egyik cegnel volt csalados kollega akit behivtak unnepnapon dolgozni (kulfoldi munkarend, egyszeruen nem volt amcsi unnep a hazai unnepnap, ennyi... Ember mar vagy evtizede dolgozott ott, nem tudom mire szamitott, meglepodott mintha uj dolog lenne azon a napon melozni (hat bazira nem) miutan megvan a gyerek...
Egy 1m x 40cmes molinoval jelent meg a nevezett napon, aminek egyik felen munka torvenykonyv passzusok masik f3len meg egy montazs volt a gyerekekrol, es pont a workstation elvalasztofalanak teljes beboritasara alkalmas.
Na most ilyennel mit kezdesz, de komolyan? ;]
Gyak a molinot osszerakni tobb melo volt mint amennyire adott napon behivtak, megis hetekig az ot ert setelmektol volt hangos a fel iroda...

(#44754) OPiiPO válasza Kobe (#44753) üzenetére


OPiiPO
addikt

jól gondolom hogy nincs gyereked :F

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#44755) concret_hp válasza Solymi81 (#44731) üzenetére


concret_hp
addikt

as known as alternatíva költség :U

vagy fullba vagy sehogy :D

(#44756) vzozo válasza Solymi81 (#44741) üzenetére


vzozo
senior tag

Ilyen alapon ha valaki autót vesz, akkor az az autó nem annyiba került amennyiért vette, hanem vegye hozzá a fenntartási költséget, garázsbérlést, plusz azt az esetleges X évi kamatot amit az áráért kapott volna, amit mondjuk befektet.

Miért, Te nem? Ez az alap és a normális szvsz. Azt gondoltam volna legalább az ebbe a topikba látogatóknak van annyi pénzügyi kultúrájuk, hogy nem csak a CAPEX-et, hanem az OPEX-et is figyelembe veszik.

--

A gyerekes kedvezményeken nyígóknak.
Egyrészt sokat nem tudok hozzátenni, mert ezek új dolgok, és a külföldre költözésemkor se gyerekem nem volt, se kb. semmilyen értékelhető kedvezményről nem tudtam a (gyerekes) ismerősök elbeszélései alapján. Örüljön, aki kapja, de szerintem nem kell erre úgy tekinteni, hogy mindig is járt, jár és járni fog. Egy tollvonás lesz elvenni, bármikor.

Amikor én voltam gyerek, akkor se volt semmi értékelhető állami támogatás (a nevetséges összegű családi pótlékon kívül), szóval lehet csak a saját korlátoltságom mondatja velem, hogy ez az egész mókázás kerekítési hiba, most pár évig talán némi pluszbevétel a családoknak.

Az meg, hogy azt hiszik egyesek, hogy ez ingyen pénz, hát igen, tessék, lehet gyereket vállalni, aztán poziból beszélni. :)

Ez egy döntés, és tiszteletben lehet és kell tartani. Az itteni szomszédom is döntött: szingli vénlány lett, és most 45-50 évesen az volt a legnagyobb gondja a karantén alatt, hogy be voltak zárva a sörkertek, nem tudott elmenni az aktuális faszijával inni. Tudjuk, sőt az egész szomszédság tudja, mert nem telt el úgy nap, hogy ne sipítozta volna el ezen baját valakinek éppen, social distancing mellett távolról, üvöltözve. Sebaj, addig is átszitálta minden héten legalább 1x a kertjében a talajt / földet, mert az időt el kellett ütnie valamivel. :DDD

Gyerek nincs, audi sportkocsi, sokezer eurós kerékpár meg fiszfasz trendy cuccai vannak, ő erre költötte. Szíve joga. Nála inkább az zavar, hogy gyerek gyógypedes létére totálisan utálja a gyerekeket, és mivel a lakóparkban kb. minden második család kisgyerekes, hát vannak konfliktusok. Most akkor mondjam azt, hogy minden gyerektelen egy fasz? Nem, nem általánosítunk, hanem olvass tovább:

--

Még annyi, hogy ha fasz a családos kollágád, akkor ő nem azért fasz, mert gyereke van, hanem mert eleve egy fasz. Bármi konfliktusod van vele, ezt tartsd észben.

(#44757) Csabroncka válasza Dare2Live (#44703) üzenetére


Csabroncka
addikt

Gondolkodásban meg kell érnie néhány embernek egy kicsit! Egyrészt én már eljutottam arra a szintre, hogy ami +-t teszek a munkába azt értük teszem és már nem érdekel a legújabb telefon, videokártya...stb

A családdal és magamra való odafigyelésnél marad a minőségi együtt töltött idő.

A sok szinglinek üzenném, hogy aki a gyerekéből él azon nagyon meg is látszik, aki pedig a gyerekéért él attól kár sajnálni, sokszor kitartóbban teper, mint sok egyedülálló.

A korai nyugdíj az anyagi függetlenséget jelent, aki szó szerinti nyugdíjra gondol az 50 éves korára erős demenciában fog szenvedni....

"in medias res"

(#44758) Ijk válasza vzozo (#44756) üzenetére


Ijk
nagyúr

Gyerekre járó támogatások? Már úgy értitek az adóm egy része amit nem vesznek el?

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44759) aujjobba válasza Ijk (#44758) üzenetére


aujjobba
addikt

Meg a CSOK, az ingyenes óvodai étkezés, talán a tankönyv is de ott még nem tartunk, plusz az újautó támogatás.
Egyedül ezt az utolsót nem használtuk ki, 3 gyerkőc van.
Igaz a CSOK kapcsán nekem inkább az lett a konklúzió, hogy jól kiszúrtak vele a gyerektelen párokkal, mert azonnal be lett árazva a lakások árába.
Én meg tulajdonképpen a CSOK előtt 10millioval olcsóbban tudtam volna ugyanolyan lakást venni, ergo semmit nem adott hozzá valójában.

(#44760) Ijk válasza aujjobba (#44759) üzenetére


Ijk
nagyúr

Mondjuk vagyok annyira egyszemélyes látásmódban hogy nincs zsebben 30 millió hogy ki tudjam használni a CSOK-ot. De azért kíváncsi lennék mire kifizetem az illetéket és az ÁFÁ-t (ami mostmár nem 5% ha jól tudom) tulajdonképpen mennyit is csúsztatott zsebembe az állam? És ahogy mondod az ingatlanpiacon is a kereslet-kínálat működik, az építési vállalkozók köszönik szépen a csok-odat, meg a mellé felvett hitelt, amit sokan úgy kezelnek mintha saját pénzük lenne, nem a bankké.
De amit esetleg úgy érzed hogy te kapsz a közösből, azt is visszafizeted a világbajnok áfával többszörösen. Kocsinál meg ugyanúgy fizeted majd a súlyadót és a jövedékit az üzemanyagra, ne aggódj hogy nem lesz vele pluszban a költségvetés a végén.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44761) aujjobba válasza Ijk (#44760) üzenetére


aujjobba
addikt

Volt egy szar panelünk amit bagóért vettünk az előző válság alatt, majd öt év múlva eladtuk 2.5x annyiért.
Építési vállalkozót kérdeztem mennyiért mentek a CSOK előtt a lakások amilyet mi vettünk 52M forintért CSOK-kal, azt mondta kb. 38M.

[ Szerkesztve ]

(#44762) HussarF

Nekem nincs gyerekem, de nem sajnálom, amit nekik adnak. Az egy természetes dolog, hogy munkahelyen verseny van és ki is használom azt az előnyömet, hogy nincs egyelőre ilyen többlet energiát igénylő tényező az életemben. Van olyan kollégám, aki tényleg feláll 4-kor és ott hagy csapot-papot és megy a gyerekért. Meg van olyan is, aki gyerekes létére többet túlórázik, mint én és már magamban szidom, hogy húzzon már haza, mert már engem tüntet fel rossz színben, hogy többet bent van gyerekes létére.

A 2 tényező, ami miatt ilyen törésvonal mélyítésében sosem lennék partner,
1. én is leszek a másik oldalon egyszer (bízom benne), és úgy állok a gyerekesekhez, ahogy elvárnám, hogy hozzám is álljanak.
2. Csak az egészen hülyék gondolják azt (mint pl. a Winkler félék), hogy a gyerek az a magánügye azoknak, akik vállalták. Ha már befektetés topikban vagyunk: a gyerek az alapja a gazdaság növekedésének. Ők fognak dolgozni, mikor öreg leszel, az ő pénzköltésük adja majd a költségvetés bevételeit, ő veszi meg a termékeidet vagy szolgáltatásaidat, ha már jól menő céged van, ő veszi meg a kocsidat, mikor el akarod majd adni, stb.. És a "hazai gyártású" gyerek (ne menjünk bele a c. kérdésbe) a biztosítéka, hogy 30 év múlva majd nem vernek agyon az aktulális #BLM-nek nevezett faji zavargásokon, mert a betelepült idegentest úgy érzi, le kell vezetnie a feszültséget, amiért egy fejlett civilizációban kell élnie és nem az oroszlán elől rohannia a szavannán.

[ Szerkesztve ]

(#44763) Solymi81 válasza buherton (#44752) üzenetére


Solymi81
aktív tag

Ja kérem, ez itt a probléma, hogy nem lett végigolvasva. :)
Pedig ott írta, hogy "ennyibe kerül a gyerek", így, szó szerint.
És most tényleg nem kötözködni akarok, ragelni vagy mittudomén, csak rámutatni arra, hogy számomra a szemlélettel van probléma.

Mert szerintem - és igazából ezt azok tudják megmondani akik gyerekesek - ha gyereket vállalsz, akkor értelemszerűen bevételkiesésed lesz és ezt vállalod, számolsz is vele, hogy tudd mennyiből kell majd megélned és gyereket nevelned.
De nem fogod utána számolgatni, hogy ennyim lenne ha nem lenne a gyerek, mert az olyan mint egy mérleg két serpenyőjébe raknád a kettőt és azt néznéd megéri-e.
Illetve az már egy másik élet onnantól, hogy eldöntötted, hogy gyereket akarsz, függetlenül attól, hogy ugyanolyannak tűnik mint előtte, de hoztál menet közben egy döntést.

Persze ha a fórumtárs ilyen analitikus gondolkodású vagy csak kíváncsiságból tette össze az excelt, az más.

De egyébként a gyerekvállalás az nem maga a cél, aminél tudod, hogy fizetésed, előmeneteled, szabadidőd kvázi beváltod egy olyan valamibe ami sokkal-sokkal többet ér számodra?
És ha felajánlanák mondjuk X év után, hogy akkor most választhatsz, hogy mész tovább a gyerekkel vagy megkapod azt az összeget, pozit, időt és élményt ami gyerek nélkül lett volna és azzal az élettel mész tovább, akkor melyiket választanád?

Írom mindezt úgy, hogy nekem nincs gyerekem...lehet velem van a baj :)


(#44756) vzozo:

Dehogynem, de ez egy kisarkított példa volt arra amit fent a kolléga írt, hogy mikortól és mi számít "költségnek" egy gyerek nevelésénél.

(#44764) Ijk válasza aujjobba (#44761) üzenetére


Ijk
nagyúr

Ezt hívják szerencsés időzítésnek, illetve aki még a legelején szállt be a CSOK-kal, volt aki a támogatáshoz hozzátett 50%-ot és mai értéken van egy 50-60 milliós ingatlanja.
Sajnos csak kevesen szerencsések. Ha elég nagy a tőkéd már nem kell szerencse, akkor adsz el amikor magasak az árak, és akkor veszel amikor alacsonyak. Többség viszont akkor vesz amikor szükséges és akkor ad el amikor szükséges (itt jön a szerencsefaktor ez milyen időszakban következik be). Ehhez a szabadsághoz viszont min. kb. 80-100 milliós vagyon kell, amiben benne van az ingatlan. Ennél kevesebből egyre nő a kiszolgáltatottságod, családi helyzettől (gyerekek száma pl.) függően.
Soha nem sajnáltam az adóvisszatérítést (zsebben hagyást) a gyerekesektől, a gyerek gazdaságilag kiszolgáltatottá tesz és messze nem kompenzálja azt a családi adókedvezmény.
Aki nem vállal gyereket, és a pénzét befekteti, annak a befektetéseinek hozamát viszont a másik gyerekei fogják kitermelni.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44765) vzozo válasza Ijk (#44758) üzenetére


vzozo
senior tag

Gyerekre járó támogatások?

Ne tőlem kérdezd, hanem a topiktársaktól akik szerint csak kell egy gyerek és dől a lé meg habzsi-dőzsi onnantól kezdve. :)

--
#44759 aujjobba

Nos igen, mindenki a CSOK-ra mutogat, miközben az tényleg csak a 3+ gyerekeseknek jelent értelmezhető kedvezményeket, ellenben mindenki más szívhatja az áldásos árfelhajtó hatását.

A 3 gyerek pedig nem triviális, tényleg csodálkozom a gyerektelen párokon, akik egyből aláírnak, merthogy mi az, majd megszületik... Jah, az már csak olyan, kipottyan.

Arról nem is beszélve, hogy ha az emlékeim nem csalnak, akkor igazából az egész konstrukció egy legalizált röghözkötés, merthogy 10 évig nem mehet külföldre a család, vagy valami hasonló volt az egyik feltétel...?

Persze itt mondhatja az ember, hogy majd "okosba" megoldjuk, csakhogy ugye 2020-ban (és a következő 10 évben), amikor kb. nulla ráfordítással le lehet kérdezni mindenféle bejelentéseket, jogviszonyt, stb. akkor tényleg érdemes-e ezen rugózni, főleg a tipikus magyar jogrend mellett, ahol akkor is megvágnak ha van rajtad sapka, meg akkor is ha nincs. Aktuális kormányoldaldtól függetlenül bármelyik garnitúra.

Plusz az össze-vissza toldozott-foldozott egyéb pontok, a Kiszámolón anno nagyon pörgött a téma, hogy egyéni vállalkozást SE lehetett CSOK-os ingatlanba bejelenteni, WTF.

Sebaj, majd lesznek tönkrement családok, vérre menő anyagi viták, szükségből megszülető gyerekek, remek elemzési lehetőségek a jövő bölcsészeinek meg "megmentendő" emberek, de hát két rétegnek már megérte:

- Kormánypárt a populizmus miatt
- Építóipar

A többiek le vannak tojva magasról. Beleértve azokat, akik lelkileg-fizikailag nyomorulnak meg, lesznek öngyilkosok, vándorolnak ki a kilátástalanság miatt, mert szerintem most már aztán tényleg nincs esélye egy "bérből is fizetésből" élő átlagembernek pl. budapesti vagy egyéb frekventált helyen lévő lakásra.

--

(#44762) HussarF

hogy 30 év múlva majd nem vernek agyon az aktulális #BLM-nek nevezett faji zavargásokon,

Ez azért egy roppant bonyolult társadalmi probléma, és csak állok tátott szájjal már egy ideje, hogy akkor ez hova is fog kifutni. Azt ne felejtsük el, hogy mi, a fehérember azért módszeresen irtotta, kihasználta, leigázta, megalázta a minden más bőrszínű embertársainkat az elmúlt sokszáz évben. Ezek a dolgok nem múlnak el nyomtalanul, és fogalmam sincs, hogy mi lesz a megoldás

(Ne érts félre, nekem semmilyen kollektív bűntudatom nincs, se én, se a belátható felmenőim nem "vérengztek", de attól még értem, hogy itt komoly feszültségek vannak elnyomva.)

[ Szerkesztve ]

(#44766) aujjobba válasza vzozo (#44765) üzenetére


aujjobba
addikt

Amit mondasz abból eléggé süt a magyarokra jellemző depresszív pesszimista szemlélet.
Fejlett nyugati országokban hozzánk képest még mindig sokkal kevesebb esélye van az átlagembernek fővárosi vagy frekventált helyen levő saját ingatlant vásárolni.
Ahogyan az sem jellemző, hogy az anya három évig otthon tudna lenni a gyerekkel, és ehhez állami ellátást is kap.

Külföldi kollégina 3 hónappal a szülés után visszament dolgozni, bérelt lakásban éltek, naponta 2x120km-t ingázott a munkahelyre, és ez arrafelé teljesen természetes is.
Itthon ehhez képest habzsi dőzsi van, mégis állandóan sír mindenki.

[ Szerkesztve ]

(#44767) buherton válasza Solymi81 (#44763) üzenetére


buherton
őstag

Végre leírtad, hogy mi is igazából a problémád. A többi dolog ennek csak a vetületei.

Az a problémád, hogy a fórumtárs lemerte írni azt, ami evidensnek kellene lennie minden felelősséget vállaló szülőnek, hogy mennyibe is kerül egy gyerek. Ezt pedig véleményem szerint teljesen félreértetted és valamilyen sötét lelket véltél benne felfedezni, aki képes forintosítani egy gyereket. Szerintem pedig csak annyi történt, hogy próbálta a szemeiteket felnyitni azzal, hogy a közvetlen költségeken felül más is könnyíti a bankszámlát.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#44768) buherton válasza HussarF (#44762) üzenetére


buherton
őstag

Érdekes, amit írsz. Én fél négy körül szoktam felállni és pápát inteni a többieknek. Az persze más tészta, hogy mindenki előtt 6:45 körül már bent ülök. ;] De már volt, hogy 5-össel kezdődött az idő, amikor levelet írtam vagy éppen commitoltam.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#44769) adalbert1 válasza vzozo (#44765) üzenetére


adalbert1
veterán

Nálunk csak 1 gyerek van, így pl. a hatalmas kedvezménynek tekinthető adókedvezmény és családi pótlék az 22k havonta, kb. ennyi el is megy gondozási díjra a bölcsödében, hiába önkormányzatiba jár a gyerkőc.
A CSOK a netto kitolás kategória, kapnék 600k-t és egy rakás megkötést a nyakunkba, miközben az árakba a 3 gyerekes CSOK épült be.
Gyerek mellett is minden második héten oncall vagyok, ezt mondjuk elég soknak érzem, remélem idővel az egyiket le tudom majd adni.
Autóból gyerek előtt bőven elég volt egy 3 ajtós kisautó, nyílván azzal is el lehetne lenni, de sokkal kényelmesebb egy nagyobb méretű.
Lakás ugyanez, gyerek nélkül 1,5-2 szoba örökre elég lenne, ez már egy gyerekkel is könnyen szűkössé válik.
Szóval én sem látom sehol azokat a hatalmas kedvezmény hegyeket, és azt sem érzem, hogy bármivel kevesebbet vállalnék a munkahelyemen, mint egy gyermektelen kolléga (eleve gyerekes és gyermektelen kollégák és ex-kollégák között is volt mindenféle, mind a két táborban megtalálható volt, aki semmi értéket nem állított elő egész nap, és a másik véglet is, aki nagyon sokat - azt mondjuk aláírom, hogy aki eddig is kifogásokat gyártott munka terén mindenre, annak a gyerekkel új távlatok nyíltak ezen a téren :D ), ráadásul a CSOK-kal még extrán ki is b.sztak velem (illetve mindenki mással is, aki nem 3 gyerekre veszi fel).

(#44770) Zoty4


Zoty4
őstag

Srácok! Lépjünk már túl ezen a nagyon érdekes topikon hogy gyerekes vs nem gyerekes, meg mennyibe kerül a gyerek. Mindenki leírta már a véleményét ebben a témában, ne erőltessük tovább. :R

(#44771) Stanlee válasza Zoty4 (#44770) üzenetére


Stanlee
őstag

A Macerich jovairt 13 db reszvenyt, mivel osztalekot minimalisat fizettek, cash helyett reszveny lett. Milyen erteken rakjam be a portfolioba? A jovairas napjan ami volt arfolyam, vagy amennyiert a reszvenyeket vettem, amik utan kaptam az ujakat?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#44772) HussarF válasza Stanlee (#44771) üzenetére

Oszd el azt az összeget, amit kapnod kellett volna osztalékként (a részvények helyett) a részvények számával és azon. Ha ez az aktuális rv. árfolyam alapján került megállapításra, akkor triviális

[ Szerkesztve ]

(#44773) Stanlee válasza HussarF (#44772) üzenetére


Stanlee
őstag

Osztalekfizetes napjat megelozo kereskedesi nap zaro ara alatt picivel lett, mivel nem adtak tort reszvenyt, hanem felfele kerekitettek.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#44774) HussarF válasza Stanlee (#44773) üzenetére

Akkor ezt az árat lenne logikus figyelembe venni, szerintem.

(#44775) ^Andrew^


^Andrew^
csendes tag

Sziasztok!
Tudnátok ajánlani egy olyan megbízható alacsony költséggel dolgozó szolgáltatót ahol, ishares MSCI WORLD ACC ETF-et lehet kötni? 30 éves időtávban gondolkozom havi rendszeres beutalással (15 ezer HUF). A leendő nyugdíjam kiegészítéséről lenne szó. Van ilyen magyar oldal ahol ezt lehet kötni, komolyabb vételi megbízási költség nélkül? Avagy a megbízások költsége nem viszi el a befizetés több %-át? Vagy inkább érdemesebb lenne külföldi szolgátatóknál nézelődni? Ha igen tudnátok ilyet ajánlani?

Köszi szépen a válaszokat :R

(#44776) PredatorZoli válasza ^Andrew^ (#44775) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Én azt javaslom, hogy a Random Capital-nál nyiss számlát, ott a számlavezetés ingyenes és a kívánt termék elérhető.
Mivel hosszú távra vásárolod, így fontos hogy az adót elkerüld, így minden évben nyitnod kellene egy TBSz számlát és arra tenni. (A randomnál a tbsz is ingyenes).
A bökkenő annyi, hogy a vásárlásnak van egy minimum 6-7 eurós díja, ami a 15 ezer forinthoz képest sok. Ez gyakorlatilag az összes magyar szolgáltatólán ilyesmi érték.
Ennek ellenére az adóelőny miatt (TBSZ) érdemes magyar szolgáltatóhoz ragaszkodnod, és azt jevaslom, hogy utald be a havi 15 ezer forintot, de csak évente 1x vásárolj a beutalt 180 ezer forinttal, mert ekkor is 7 auró lesz a vétel, de ha minden hónapban veszel akkor 12x7 euró lesz.

(#44777) aujjobba válasza PredatorZoli (#44776) üzenetére


aujjobba
addikt

Továbbá lehetőleg eleve €-t utaljon be mondjuk Revolut-ról, mert az RC-n helyben minimum 5€ a váltás költsége.
180ezer forintra (ami kb. 513€) számolva 5€ + 6.5€ = 11.5€ jutalék elég magas. (~2.25%)

Ennél kicsivel olcsóbban a Hold alapkezelőnek van “HOLD Nemzetközi Részvény Alapok Alapja A sorozat” nevű alapja, ami 95%-ban az MSCI WORLD indexet követi.
Ennek 1.12% a díja (nem külön fizeted hanem az eredményből jön le) és forintért tudod venni, akár havi 15ezerért is.
Minden más ingyenes náluk.
[link]
Egyébként ez a folyamatos díj az ishares esetén is megvan, csak ott 0.2%.
De mivel ehhez hozzájön a 11.5€ tétel minden egyes vásárláskor, ezért érdemes lehet megfontolni a dolgot.
30 éves időtávon az 1.12% szemben a 0.2%-kal elég nagy többletköltséget tud okozni, még ha elsőre nem is látszik, csak ugye annyival kevesebbet kapsz amikor majd kiveszed.
Érdemes utánaszámolni, lehet hosszú távon a 11.5€ (vagy csak 6.5 ha EUR-t utalsz be) jobb.

[ Szerkesztve ]

(#44778) goccer válasza ^Andrew^ (#44775) üzenetére


goccer
aktív tag

A javasolt évi egyszeri 180 ezerre is nagyon sok arányaiban a minimum díj, több, mint 1%-a. Abba is gondolj bele, hogy jelenleg 50-60 euro a papír árfolyama (erre jön még a minimum díj), szóval konkrétan 0 db-ot tudnál venni 15 ezerből. Szerintem mindenképp érdemes lenne jóval nagyobb csomagokban vásárolni, legalább 3-400 ezer Ft-ért.

(#44779) PredatorZoli válasza goccer (#44778) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

aujjobba: hosszú távon az 1% nagyon sok, az egyszeri bekerülési költség kevesebbet jelent sokkal-sokkal. Ha évi 3000 ft váltási és vételi költséggel számolunk az 30 év alatt is csak 90k, az 1% folyamatos levonás sokkal több, hisz 7% hozammal számolva 30 év múlva már 17M-ről beszélünk

goccer: ha ennyi pénze van rá akkor kompromisszumot kell kötnie. Megteheti hogy 3 évente vásárol, de ez már nem éri meg mert akkor sok hozam kiesik. Igen, a bekerülési kültség így kb 1% lesz, ami egy közepes költség, szerintem jelen esetben elfogadható. (A legtöbb befektetési alapnál ennél magasabb, akár 2-3% bekerülési kültség is van, az évi 2-3% alapkezelési költségről nem is beszélve)

Szóval amit írtam azt tartom, a revolutos váltás az jó megjegyzés, azzal lehet valamennyit spórolni.

(#44780) Solymi81 válasza buherton (#44767) üzenetére


Solymi81
aktív tag

Nem véltem benne felfedezni semmiféle sötét lelket és totálisan félreértelmezed amit írtam, de mindegy.
És nem gondolom, hogy fel kell nyitni az emberek szemét a különböző költségekre, mert látják.
Nem akarom tovább ragozni a dolgot, nem értetted meg a problémám, ennyi.

(#44781) aujjobba válasza PredatorZoli (#44779) üzenetére


aujjobba
addikt

Igen, 7%-kal számolva 17M, 6%-kal (a plusz 1% éves jutalék miatt) már csak 14.23M.

(#44782) ^Andrew^


^Andrew^
csendes tag

Köszi a gyors válaszokat! Hát itt az lett volna az alapkoncepció hogy havi egyszeri utalással kijött volna egy jó középárfolyam. A legjobb az lenne ha az összköltség 1% körül maradna, akkor lenne ennek értelme. 1-2 % plusz költség évente a 30 év alatt súlyos milliókban mérhető ahogy fentebb is írtátok.

Degiroról van esetleg tapasztalat? Kalkuláltam egyet az oldalukon és 1015 forint éves költség jött ki, ezekkel a paraméterekkel. Remélem nem kamu

(#44783) PredatorZoli válasza ^Andrew^ (#44782) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

azt se feledd hogy ha külföldre mész az kürülbelül 2 millió forint adódba fog kerülni (kb 5 millió lesz a tőke, 17M a végösszeg akkor ott a 15% az majdnem 2 millió)
Ez túlságosan szignifikáns csak azért, hogy havi átlagolásod legyen, és a tranzakciós költségek ehhez képes elenyészőek
Hidd el 30 éves időtávon az éves árfolyamátlagolás is több mint tökéletes. Ugyanis hosszú távon az időzítés keveset számít, pláne ha nem is nagy összegek ezek az évi 180 ezrek amik így egy összegben kerülnének befektetésre.
El kell sajnos fogadni hogy ez az összeg kicsi ahhoz hogy optimális költségszintre lehessen kihozni, valamennyi kompromisszumra szükség van.

[ Szerkesztve ]

(#44784) Zoty4 válasza Stanlee (#44771) üzenetére


Zoty4
őstag

Hu ilyet meg nem is lattam :)
En ugy vennem mintha cashkent kaptam volna es abbol vettem volna meg a kapott reszvenyt, mintha visszaforgattad volna a teljes osszeget.
igy is vontak 15% adot?

(#44785) mgoogyi válasza ^Andrew^ (#44782) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Esetleges alternatíva, hogy egyszeri befektetés előtt MÁP+-ban gyűjtöd a havi 15e-eket.
Amikor van belőle egy értelmes összeg, akkor tolod bele ETF-be. Ez lehet évente is, vagy másfél évente és úgy már 1% alatt vagy vásárlási költségnél.
Befalapot semmiképp nem javaslom, az egyszeri bekerülési költség sokkal kevésbé fáj, mint az évi 1% -nyi extra.
Ami esetleg megfontolásra érdemes lehet, azok a forintos ETF-ek, ebből van nasdaq100, s&p500, dax, ezeket lehet költséghatékonyan vásárolni. Az MSCI World ~60%-a USA, így az S&P500-zal viszonylag magas korrelációt érhetsz el. Azon agyaltam, hogy 3-4-5 évnyi S&P500-zat egyben átválthatsz MSCI World etf-re.
A baj ott van, hogy TBSZ-en kell az egészet csinálni, így 5 év után pl. 5 TBSZ-ed lesz, mindegyiken 180k-val, amit nem tudsz csak úgy összevonni. Viszont azt megteheted, hogy amikor lejár az első TBSZ-ed és átviszed egy gyűjtőéves új TBSZ-re, akkor az azévi 180k-val már 360k-d lesz, ami már egész költséghatékony MSCI World-höz vezethet.
Viszont itt bejön még egy probléma, hogy számlán belül kell megoldanod a pénzváltást, ami közel hasonló költség lesz, mint amit az s&p500-zas körrel próbáltam megspórolni.

Lehet a MÁP+-os vonal a legegyszerűbb. Ha van annyi pénz, hogy 1% alatt marad a beugró költség (~230e Ft-tól), akkor utalás a revolutba, euró váltás, utalás az RC-be.

Degiro: Ha nincs TBSZ, hosszútávon bukod az árfolyamnyereség mentességet.

(#44786) PredatorZoli válasza mgoogyi (#44785) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ha esetleg megfelel neki az s&p 500 azt BÉTa-n akár NYESZ-re is tudja venni, ami ugyanolyan 7% hozammal számolva 17 helyett 20,4M végösszeget eredményez az adójóváírás miatt. Ebben az esetben viszont nem válthat MSCI-re közben mert abból egyelőre csak eurós van. (nem tudom egyszer bevezetik-e azt is béta-ra vagy esetleg egyszer bevezetik-e hogy lehet eurós dolgot is venni nyesz-re.
Nekem is van nyeszem és 2/3 1/3 arányban van rajta s&p és dax etf.

[ Szerkesztve ]

(#44787) Stanlee válasza Zoty4 (#44784) üzenetére


Stanlee
őstag

A reszvenyek utan nem vontak 15%-ot. A degiro 0 USD erteken konyvelte el nekem a reszvenyeket. Az osztalek cash resze utan levontak a 15%-ot, mint mindig.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#44788) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

Úgy látom csúnya nap elé nézünk, jó gondolat volt csütörtök-pénteken még nem belevenni.

(#44789) Ijk válasza mgoogyi (#44785) üzenetére


Ijk
nagyúr

Olyan kevés kamatot kap 15 ezrek után MÁP+-ban hogy ezt a hozzászólást is fájt abba a pénzbe belegondolva megírni. ;] Többe kerül a buszjegy bemenni államkincstári számlát nyitni.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44790) aujjobba válasza Ijk (#44789) üzenetére


aujjobba
addikt

Talan a legjobb lenne valoban a BETa fele menni, ott forintert tud venni, 199 Ft jutalekert cserebe vasarlasonkent.
Az S&P500 (SXR8) most epp 92ezer Ft kornyeken megy, ez kiegeszitve egy Euro STOXX 50-nel (SX5EE) ami kb. 10ezer forint most.

Latom hogy a likviditas nem az igazi ott, az S&P500-on is csak az arjegyzo van bent 100db-bal, de tekintve hogy a kerdezo 1-1 darabot venne evente, ez nem tunik problemanak.

(#44791) Oppenheimer válasza PredatorZoli (#44788) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Igen, kivancsi leszek hogy alakul ez a het.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#44792) j0k3r! válasza PredatorZoli (#44788) üzenetére


j0k3r!
senior tag

A job report-ok a fontosak én úgy látom, szóval én csütörtökig mindenképp várok :)

some men just wanna watch the world burn...

(#44793) Ijk válasza aujjobba (#44790) üzenetére


Ijk
nagyúr

Én összevárnám és minden évben egy összegben átvezetném. Minimális bukta infláción, ellenben nem kell vele annyit foglalkozni.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44794) Zoty4 válasza Stanlee (#44787) üzenetére


Zoty4
őstag

Hu baszki :)
ilyenkor tenyleg jo lenne tudni mi van. Nehogy megcibaljin a nav emiatt. Az a baj h kerdeztem mar konyvelotol amiket nem tudtam adozasilag, a legtobbszor azt a valaszt kaptam h ennek utana kell neznie, persze nem nezett utana.

a kinai covid 2. Hullam miatt van ez az eses, munkaadatokra eddig meg csak emelkedtumk, ha nott a munkanelkuliseg akkor kicsit, ha csokkent akkor nagyot :U

[ Szerkesztve ]

(#44795) bandus


bandus
veterán

erste debit kártyával (visa electron) volt/van-e bárkinek nehézsége revolut feltöltéssel? nekem elég esetleges, nem akar működni rendesen a 3d security, nem minden esetben tudom jóváhagyni a feltöltendő összeget ezért meghiúsul a tranzakció, de van, hogy simán engedi a feltöltést :F tipp, ötlet? a support nem igen segített, és a revolut topik is kimerült az ötletekből.

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#44796) mgoogyi válasza Ijk (#44789) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Ja, van benne igazság. :)
Kérdés, hogy mekkora MÁP+ feletti hozam miatt pörgünk a minél költséghatékonyabb 6.5 EUR-ós tranzakciós díjas ETF-fel ennyit.
Éves szintent mondjuk 12 buszjegynyi a kamatot ad a MÁP+, de ETF-fel se lesz sokkal több, jó esetben mondjuk 30 buszjegy.
Kiszámoló Miklós asszem azt szokta tanácsolni, hogy az első 10M-ót gyűjtsd összes PMÁP-ban.

(#44797) Stanlee válasza Zoty4 (#44794) üzenetére


Stanlee
őstag

Igaz nem NAV, de sima osztalekkent fogom majd megadni, kipengetem ra a 28%-os adot, aztan remelem hagynak bekeben.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#44798) Ijk válasza mgoogyi (#44796) üzenetére


Ijk
nagyúr

Havi 15k sajnos eléggé "játékpénz". Abból tényleg csak nagyon enyhe nyugdíjkiegészítés lesz csak. Ha megvan mondjuk 2 milliós tartalék az mehet állampapírba, azon kívül egy forintot nem tennék bele amiről tudom hogy nem kell 5- max 10 éven belül. Itt jön a milliós kérdés, honnan tudod kell-e 5-10 éven belül? Szép dolog ha bent van a pénz 6-8% átlaghozammal ETF-ben, csak ha pl. ingatlan kell és éppen nem túl jók az árfolyamok vagy kiveszed buktával, vagy vársz (ha tudsz), vagy veszel fel hitelt ami le is nullázza a hozamot.
Lássuk be, állampapír párnaciha helyett van ha gyűjtesz valamire 5-10 éves távlatban, hogy minél kisebbet bukj az infláció miatt, mert ugye úgy is bukni fogsz. Szóval nyugdíjra való aprót nem tennék évekre állampapírba, egy éves gyűjtögetéssel meg csak magasabb összeggel érdemes szórakozni (mondjuk havi 200k-nál már olyan 25 ezer 1 év alatt, 50k-nál már talán rászánnám az időt arra a 6k nyereségre).

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44799) HussarF

Slightly off-topic, de google nem igazán volt a barátom.
Az ATM-ek miért a procedúra végén ellenőrzik a pin kódot?
Máskor is jártam úgy, hogy végignyomogattam kp felvételnél mindent, utolsó OK-t lenyomtam, majd kiírta, hogy ja, az elején, amúgy rossz pin kódot adtam meg. Tényleg? És most szólsz bmeg?
Ma ugyanígy jártam. Befizetős automatánál be akartam fizetni, beteszem a pénzt, pörgeti, számolja, majd az utolsó jóváhagyás után kiírja, hogy az elején nem jól adtam meg a pin kódot, visszaadja a pénzt. Megint pörög, kattog zakatol és kiadja a pénzt.
Kérdezem én, mi értelme ennek? Miért nem tudja ellenőrizni a pin kódot abban a pillanatban, mikor beütöm és nem húzná az időmet? Erről esetleg tud valaki valamit, hogy miért ilyen módon megy?

(#44800) aujjobba válasza HussarF (#44799) üzenetére


aujjobba
addikt

Szerintem a PIN koddal hagyod jova a tranzakciot, es ezt nem tudod megtenni a legelejen.
Minden banki muveletnel a vegen kell jovahogynod, amikor mar mindent kitoltottel.

Bar most igy visszagondolva, mintha az Erste ATM amikor a Raiffeisen kartyamat bedugom azonnal kerne a PIN-t, de passz lehet rosszul emlekszem.
Legkozelebb kiprobalom tovabbenged-e, ha rossz PIN-t adok meg az elejen.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.