Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#43051) curmpli válasza Lex Icon (#43050) üzenetére


curmpli
tag

Nagyon köszi!

(#43052) curmpli válasza Ixion77 (#43048) üzenetére


curmpli
tag

nagyon Köszi

(#43053) RM1 válasza PredatorZoli (#43036) üzenetére


RM1
aktív tag

Miben veszi át a vezetést konkrétan? Az Intel azért asztali CPU mellett mást is gyárt, amiben szintén erős pozíciói vannak, az x86-hoz kapcsolódó szabadalmak nagy része az övék, AMD-nek ehhez képest talán csak a GPU piac lényeges, ahol viszont az NVidia jóval erősebb.
Át/teljesítményben jók az AMD jelenlegi procijai, de már 15 éve volt hasonló helyzet, és az Intel még mindig magasabb nyereséget tud kimutatni egy eladott terméken, én azért gondolom, hogy ezt kéne beárazni. Ha az AMD is hasonló nyereséget akarna produkálni, lényegesebb drágábban kéne árulni a termékeit, hiszen kisebb csíkszélességet alkalmaznak legalább a felső kategóriánál. Úgy viszont máris nem lenne olyan jó a piacképessége. Ott van még a DCG üzletág, ahol az EPYC szintén jó, de ott nagyon lassú elterjedés várható, ha egyáltalán elterjed. Mert közben az Intel is dobhat valamit, ahogy tette azt a Core procikkal, ezután jött akkoriban is az AMD lejtmenet. (Ne feledjük, hogy az AMD-nek kb. 10 éve is ugyanekkora bevétele volt, viszont azóta az emberek még ritkábban cserélnek gépet, hiszen nincs olyan fejlődés, ami indokolná.)
Fontos különbség az is, hogy míg az Intelnek saját gyárai vannak, az AMD bérgyártat, így lényegében függ attól is, hogy a partnerek milyen feltételekkel gyártanak neki. Az elérhető partnerek közül a TSMC-nek vannak meg a forrásai, és ha tényleg beindul a biznisz, akkor biztos ők is akarnak nyerni rajta.

[ Szerkesztve ]

(#43054) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

A desktop (main stream) intel procik gatyák az AMD-hez képest, mostmár a mobil apu-k is, illetve a szervercsippek terén is többszörös át/érték arányt mutat fel az AMD az elmúlt időben, ezáltal jóval többet adtak el belőle mostanság, mégha egy csipen kisebb is a profit. (hozzáteszem inkább gyártsanak a legkorszerűbb technológiával bérmunkába, mint 5 éves technológiával saját üzemmel, és maradjanak le azért a versenyben mert még egy 10nm-t sem tudnak összehozni). Tavaly frdulópont volt, a momentum az AMD mellett szól, ráadásul sokak szerint(szerintem is) az intel hozzáállása patetikus, gagyi, visszamaradott termékekkel jelentkezik amiket túláraz, gyakorlatilag a múltjából próbál élni, a némi megmaradt vevőjük már nem azért vesz intel procit mert jobb, hanem mert intelfan. (a vásárlók java viszont max teljesítményt és jó ár érték arányt keres, ez az AMD jelenleg) Arról nem is beszélve hogy idén lesz BIG navi GPU-is (meg gen4 ryzen). Az intel is próbálkozik saját GPU-val de egyelőre nem sok sikerrel. Lényeg a lényegben, hogy a verseny kiélezettebb mint valaha kettejük közt, és ha nekem le kéne tennem a voksom az egyik mellett középtávon, akkor az az AMD egyértelműen (a következő 4-5 évben ők lesznek a piacvezetők procikban az biztos, ugyanis az intel bealudt, és kitudja milyen jót alkotnak gpu-k terén).

(#43055) julius666 válasza PredatorZoli (#43054) üzenetére


julius666
addikt

Az a baj, hogy túlságosan prohardveres tech geek szemüveggel próbálsz befektetési témában érvelni. Sőt, megkockáztatom a tech geek vágyálmokat próbálod beleprojektálni a piacba.

A technológiai előny, a termékek ár/érték aránya és (esetleg) az emiatt növekvő piaci részesedés (néhány szegmensben) csak egy tényező sok másik mellett. Ráadásul ezek sincsenek évekre kőbe vésve.

Erre jó példa maga az AMD, aki pár éve még a Ryzen piacra dobása előtt szinte labdába se rúgott technológiai szempontból az Intel mellett prociban, jóval alacsonyabb áron/haszonnal tudta csak értékesíteni a vackait. Aztán hirtelen a semmiből fordult a kocka. Nem tudom most hogy van, de pár éve az R&D költések terén az Intel megette reggelire az AMD-t. Ha továbbra is így van, ez könnyen vezethet ilyen fordulóhoz a jövőben.

Simán elképzelhető szerintem olyan szcenárió, hogy a válság miatt be fog esni a kereslet mindenre, a közeljövőben az egész tőzsde hosszabb lejtmenetbe fordul (mint szinte az összes eddigi válságnál), leverve mind az Intel, mind az AMD részvény árakat. Mire meg kilábalnánk a medvepiacból lehet az Intel fog villantani valamit, ami miatt ismét technológiai előnyre tesz szert.

Őrületes emelkedés után, ATH környékén, 180+ P/E ratio mellett én nem érzem valahogy akkora bomba üzletnek az AMD-t, simán lehet még 10 év múlva is bukóban fognak ülni a most beszállók.

Disclaimer: elégedett Ryzen felhasználó vagyok (mielőtt fanboysággal vádolnál), sosem volt se Intel, se AMD részvényem.

(#43056) Zoty4 válasza RM1 (#43053) üzenetére


Zoty4
őstag

Tegnapi hir, hogy az uj macekben sajt apple processorok lesznek a jovoben, kivaltva a jelenlegi inteleket

(#43057) RM1 válasza PredatorZoli (#43054) üzenetére


RM1
aktív tag

Senki sem azt írta, hogy az AMD gyárt rosszabbat, de perpill. úgy néz ki hiába teszi ezt, és ahhoz még így sem ad el eleget, pláne nem akkora nyereséggel, hogy indokolt legyen a bizalom. Főleg ha megnézed a julius666 által említett 180 feletti PE ratio-t. (Van Ryzen-es gépem nekem is, bár általános feladatokra a Skylake procis laptopom továbbra is bőven elég.)
Általánosságban csak egy egyszerű számítás: ha A gyártó 3x annyi hasznot realizál egy terméken, mint B, míg a piaci részesedésük mondjuk 50-50%, akkor ki realizálja a nagyobb nyereséget, és ezáltal kedvezőbbek a mutatói?
Sose abból indulj ki, hogy te, vagy én milyen gépet rakunk össze, mivel nagyon sok gépet összeszerelve vesznek, főleg laptopot, továbbá a gyártókkal olyan szerződések, megállapodások vannak, amiket nem rúgnak csak úgy fel. A vásárlók javát amúgy pont nem érdekli az ár/teljesítmény mutató, bemegy egy boltba, vesz egy gépet úgy, hogy még a proci szériát se nézi meg, mert nem ért hozzá, vagy nem is érdekli. (Ez tapasztalat.)
Szerver fronton tudsz mondani bármelyik gyártótól olyan nagyobb szervert, amibe AMD processzor megy, és kimutatható piaci részesedése van? Konkrétan egy gyártóról tudom, hogy 2 modellje van az alsó szegmensben, ami használ már EPYC-t, idén jön még valamennyi modell szintén az alsó szegmensben, így az arány 2%-ról lehet fel fog menni mondjuk 5-6-ra. Feltételezem a többi gyártó sem rohan újratervezni a szervereit, csak, hogy kicsit gyorsabb procit tegyen bele. (Sok szerverben nem is feltétlen a processzor teljesítmény számít, hanem a kipróbált és atombiztos technika, aminek csak egy része a processzor. Ha csak azt nézzük, hogy mennyi gépet adnak el Xeon Silver-rel, ami azért még asztali szegmensben sem számít gyorsnak, akkor már talán látható, hogy ott se mindenhol kell 64 mag. Egyre elterjedtebb még hibrid szerver, ahol mondjuk egy FPGA végez bizonyos feladatokat.)

[ Szerkesztve ]

(#43058) RM1 válasza Zoty4 (#43056) üzenetére


RM1
aktív tag

Már lassan két éves pletyka, rég beárazták. Az Ipad Pro is előrevetítette, hogy mire készül az Apple, a modell már kvázi most is létezik, ha megveszed az újfajta dokkolót. A bejelentés szerint viszont csak néhány belépő szintű modell várható, nem arról, hogy a teljes szegmensben lecserélik, mint ahogy anno az IBM - Intel átállásnál volt. Fel lehet úgy is fogni, hogy a "túl olcsó" MacBook Pro-t lecserélik Ipad Pro-ra. ;)

(#43059) djgeg válasza PredatorZoli (#43054) üzenetére


djgeg
őstag

(#43053) ricsard88 (#43054) PredatorZoli
Az AMD részvény nem csak poénból megy felvelé szerintem, a mostani széria nagyon jól sikerült (annyira, hogy még én is váltottam Intelről) és a következő Ryzen is jónak néz ki.
Plusz kezdi az AMD ledolgozni a laptop/szerver stb piacon is a hátrányokat ami viszont persze sokkal lassabb lesz mint a normál cpu piacon. (de most jött ki laptop is amin el is gondolkoztam pl.... 10 éve elösszőr amd procival)

Mindezek mellet azért elmentek mind a ketten a mellet az apró tény mellet, hogy ki is gyártja az elmúlt 7-8 évben a konzolok CPU/GPU stb.-ket és, hogy jön ki az új generáció és amikből 10-15 milliót terveznek eladni 1 éven belül.
No és ha így nézzük átlagbefektető szemmel az egészet, adott egy a cég aki egy írtózatosan nagy hátrányt elkezdett ledolgozni, jön fel mint a talajvíz, már 8 éve gyártja a Sony-nak meg a Microsoftnak a konzolokhoz a belevalót és most jön ki megint egy generáció amihez megint az AMD fog gyártani valszeg megint 5-10 évig biztosan. Azért ezek a tények rövid és közép távon minimum ezt az emelkedést eredményezhetik. Kérdés meddig tart majd ki ez.

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#43060) RM1 válasza djgeg (#43059) üzenetére


RM1
aktív tag

Mivel a CPU-t már eddig is az AMD adta a konzolokhoz, így én ezt nem tartom olyan nagy sikernek, maximum az eredmény, hogy sikerült megtartani a szegmenst. Nem néztem utána, de feltételezem a konzolos processzoron valószínűleg kisebb nyereség van, hiszen maguk a konzolok a megjelenéskor elég jó áron jönnek a bennük lévő HW-hoz viszonyítva.

Nem azt mondom, hogy az AMD rossz terméket gyártana, vagy, hogy 2$ lenne a reális árfolyama, csak az 55$-t tartom túlzónak, miközben a bevétele nagyjából a 10 évvel ezelőtti szinten mozog, és nem látni olyan jelet, hogy ez akár 1-2 éven belül ötszörösére nő, főleg a jelenlegi helyzetben.
Közben meg az Intel is előállhat valamivel, engem az egész a 15-16 évvel ezelőtti helyzetre emlékeztet. Meg közben azért szélesítette a portfóliót is. K+F-re is nagyságrendileg többet áldoz.

(#43061) VirsLee válasza RM1 (#43058) üzenetére


VirsLee
őstag

Amennyiben ez bekövetkezik, akkor várhatóan indulástól számított 2 éven belül le fogják cserélni a teljes termékpalettát. Ez Intel szempontjából annyit jelent, hogy 2 év alatt a PC piac 7.5%-át jelentő Apple-t teljesen bukják, ez kb. 20-23m processzort jelent éves szinten. Ezek jelentős része mobil proci. Azzal számolhatunk, hogy kb. 17% az AMD részesedése, de ők nem szállítanak processzort az Applnek. A Chromebook szekció miatt biztos, hogy nem 83% az Intel részesedése. Ha 80%-kal számolunk, akkor az Apple-nek köszönhetően több, mint 10%-kal fog csökkenni az értékesítésük.

Intel sem számol azzal, hogy az idei évben tudják tartani a piaci részesedésüket, minden szegmensben azzal számolnak, hogy csökken. Úgy tudom 2020-ra biztosan nem várható olyan termékük desktop és szerver fronton, ami megfordíthatná a trendet.

Részemről jelenleg se Intel se AMD-t nem vennék :) Intel 2 évig még tuti szerencsétlenkedni fog és piaci részesedést veszteni, AMD pedig eleve indokolatlan árazással megy. Nem tudom, hogy nem súlyozták-e felül néhány alapban és esetleg ezért megy annyi pénz oda.

(#43062) RM1 válasza VirsLee (#43061) üzenetére


RM1
aktív tag

Apple-nél én azért óvatos lennék, nem véletlen, hogy az új processzort is csak az "alsó" szegmensben vezetik be. Reális esély persze van az elterjedésre (ha Final Cut, Logic és más szoftvereket átírják ARM-re). Plusz az utóbbi időkben az Apple-nél is történt pár szokatlan lépés (innovációban már korábban lemaradt, most már az árazásnál is előállt "olcsóbb" termékekkel, és egyre inkább a szolgáltatások fele húz).

A lényeget viszont leírtad, jelenleg egyik sem igazán jó vétel, én az AMD-t el is adtam pár hete. Intel még van, de mivel osztalékfizető, és rövid távon még nem számítok nagy visszaesésre, így azt tartom.

[ Szerkesztve ]

(#43063) sb95


sb95
csendes tag

Mennyire ajánlott az állampapíron felüli tőkét csak ETF-ekben tartani? A következő portfólióban gondolkodom:

A tőkém 2/3 része egyenlőre állampapír, mert egy nagyobb részére szükségem lesz 2-3 éven belül, de a maradék 1/3 részt, azt befektetném minimum 10-20 éves távlatban. Későbbiekben ezt az arányt szeretném 40-60, vagy 50-50 arányra módosítani. (A 40-60-nál a 60 az állampapír).

Az állampapíron kívüli rész:

Igazából ezek azok az ágazatok, melyekben hiszek, hogy hihetetlenül nagyot fognak fejlődni az elkövetkezendő 10-20 évben + diverzifikáltam is, de kicsit soknak tűnik 6 ETF a folyamatos kötési díjak (6.5 EUR és nem találtam ennél olcsóbbat) miatt + a kezdeti tőke, ami erre a részre menne még nem túl sok (~1,5 millió).

- Water
- Biotechnology:
- Cybersecurity
- Robotics & AI
- Electric vehicles & Driving technology
- Large companies in the developed world

Véleméyny?

(#43064) #95561216 válasza sb95 (#43063) üzenetére


#95561216
törölt tag

Nem ertem en ezt a nagy viz-maniat.

(#43065) sb95 válasza #95561216 (#43064) üzenetére


sb95
csendes tag

Vízre mindig szükség volt/van/lesz.

Én nem azt mondom, hogy ez lesz a kék arany meg hasonlók, hanem inkább azt, hogy azok a cégek, akik a vízhálózatok üzemeltetésével, szennyvízvízzel, sótalanítással, stb... foglalkoznak, azok elég biztos lábakon állnak.

[ Szerkesztve ]

(#43066) Ixion77 válasza #95561216 (#43064) üzenetére


Ixion77
őstag

Ez talán segít egy kicsit.
Magyarországról nézve valóban nehéz érteni, de nem mindenhol ilyen szerencsések.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#43067) #95561216 válasza Ixion77 (#43066) üzenetére


#95561216
törölt tag

Na de abbol hogy Banladeshben nem lesz viz, mit profital egy amerikai kozmu? Semmit. A modern tisztitokat/leparlokat meg mar most sem tudjak megfizetni. A hianyt latom, az ebbol keletkezo profitot nem.

(#43068) Stanlee válasza sb95 (#43063) üzenetére


Stanlee
őstag

Szerintem tul sok fele ETF-et neztel ki. Nem csak a vasarlasnak van koltsege, hanem az ETF eves koltsegeit is nezned kell, az MSCI All World 0,1-0,2%-os TER-rel is kaphato, mig mondjuk a biotech vagy cybersecurities tipusu ETF-ek TER-je 0,6-0,7%. amig keves penz van benne, addig nem nagyon szamit, de ha mar egyre jobban novekszik a portfolio, akkor erezheto lesz az eves koltseg.

A masik ami nekem a szektrospecifikus ETF-ben nem tetszik, hogy hiaba hangzik jol egy terulet (mondjuk Water), csak olyan cegeket tudnak bevalogatni, amik tozsden jegyzettek. Ezek vagy nagyon nagy cegek, vagy kicsik, de sose biztos, hogy adott teruleten a legjobbak mennek tozsdere. Biztos van abban az ETF-ben egy nagy adag GE Water, meg Veolia, Xylem, de ezek inkabb felvasarolnak cegeket, mintsem hogy oriasi innovaciot hajtsanak vegre. Nagy cegeknel evek, mire dontenek valamirol, es lehet, hogy addigra mar nem is erdemes vele foglalkozni.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43069) Ixion77 válasza #95561216 (#43067) üzenetére


Ixion77
őstag

Az amerikai közmű abból profitál, hogy az amerikai félsivatagokban egyre megy fel az ivóvíz ára.
A Coca-cola meg abból hogy Bangladesben is megy fel a víz ára. (A KO már rég vásárolja fel a vizes cégeket világszerte, a "magyar" márkák jelentős része is a kezükben van. Kutak, kitermelőhelyek felvásárlásáért is nagy verseny van. IMO ez is egy olyan természeti erőforrás amelynek magánkézbe kerülését törvényileg tiltani kellene.)
Hogy a kiszemelt vizes ETF épp melyikbe fektet azt nem tudom.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#43070) mgoogyi válasza sb95 (#43063) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A linkelt MSCI World etf-et nem tudod venni, neked UCITS változatot kell keresned mindenből.
iShares Cybersecurity and Tech ETF - szintén nem ucits
iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector ETF - szintén nem ucits, keress justetf.com-on olyat
iShares Nasdaq Biotechnology ETF - szintén nem

Ha 1.5M-ód van ETF-ekre, akkor a legkisebb 10%-os szelet 150e Ft-os lesz. Nem lesz túl költséghatékony a portfóliód.

Az is kérdés, hogy évente mennyit tudsz félrerakni.
Ha mondjuk 1M-ót össze tudsz szedni etf-re / év, akkor 2 vagy max 3 etf-et tartanák.
Az MSCI World jó az egyiknek, a másiknak meg olyat néznék, amiben minél több cég van, ez még elmegy: iShares Automation & Robotics UCITS ETF

Vagy bevállalod azt, hogy kis lépésekben épül a portfóliód, az első évben csak 2 elemed lesz, a következőben már 4, stb.

Ha nagyon tech cégekre lennék ráizgulva, akkor olyat próbálnák találni, ami minél inkább lefedi az egész világ ilyen cégeit kis költségek mellett.
Nagyon el van aprózva a portfólió és nem is alacsony költségű.

Vízzel kapcsolatban nem tudok mit mondani.

Kicsit hit alapú a portfóliód, persze lehet igazad.

[ Szerkesztve ]

(#43071) bekecs76


bekecs76
tag

Srácok!
A shortolást akarnám megérteni, hogyan működik. Azt odáig értem, hogy amikor nyitok egy short poziciót, akkor arra játszok, hogy a részvény ára lefelé megy. Oké. Ilyenkor az történik, hogy olyan részvényt adok el, ami nincs is a tulajdonomban. Rendben, de hogyan? Azt feltételezem, hogy a brókercég nekem kölcsönadja, amit én eladok. A részvény ára leseik, majd visszavásárlom olcsóbban, és a különbség, nekem a profit. Ez idáig oké. De ez miért éri meg a brókercégnek? Hiszen azt a részvényt neki meg kell venni valakitől, hogy kölcsön tudja nekem adni. Vagy hogyan van ez? És amikor zárom a shortot, tulajdonképpen azt jelenti, hogy akkor veszek? És akkor valójában nekem ott lesz a számlámon ténylegesen az a részvény? (Amúgy nem szeretnék semmit sem shortolni kezdőként, csak a műkődési elvére vagyok kiváncsi.)

[ Szerkesztve ]

(#43072) mgoogyi válasza bekecs76 (#43071) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Tudtommal a shortoláshoz - ahogy feltélezted - valakinek értékpapírt kell számodra kölcsönöznie. (bizonyos ETF-ek például csinálnak ilyet és ebből keresnek pénzt.)
Ilyenkor ahogy írtad az kell történjen, hogy technikailag te eladod a kölcsönkapott részvényt, majd a short zárásakor megveszed piaci áron és ilyenkor derül ki, hogy nyertél vagy sem az ügyleten. Biztos nem lesz ott a számládon a részvény, csak visszakerül az eredeti tulajhoz.
A kölcsönkérésnek pedig költsége van.

Majd javítják/kiegészítik nálam hozzáértőbbek, ha nem jót írtam.

(#43073) Ixion77 válasza mgoogyi (#43070) üzenetére


Ixion77
őstag

"Kicsit hit alapú a portfóliód, persze lehet igazad."

Pont emiatt a hit miatt jöttek létre a szektor alapú ETF-ek. Bár ezen a fórumon nagyon népszerűek a "mindent bele" ETF-ek, a valóságban teljesen tisztán megfigyelhető hogy vannak szektorok amelyek fejlődnek, és vannak amik nem. Ugyanez igaz területi eloszlásra is. A World ETF hátránya épp az, hogy megvesz velük az ember egy csomó reménytelenül fejlődésképtelen céget és országot is.

Pl. nézzük meg a különböző szektor ETF-ek teljesítményét 2008-tól napjainkig (direkt bennehagytam a válság évét is):

Ez azért már elég hossz idő, és mégis az látszik, hogy a különböző vonalak nem kavarognak és váltogatják egymást, hanem csak egyre jobban szétválnak.
Tisztán látszik, hogy a technológia és egészségügy fejlődik a legjobban, a pénzügy meg másfél évtized alatt szinte semmit.

Ez alapján a közeljövőben sem várható hogy a közmű-, a bank-, vagy az ingatlan szektor megtáltosodik. Legalábbis nem annyira, hogy érdemes legyen inkább azokat venni a technológiai szektor helyett.
Mindezek alapján én (#43063) sb95 tervének nagyobb esélyt adnék a jól teljesítésre mint egy mindent bele ETF-nek. Olyan témákat válogatott, amik jelenleg aktívan fejlődnek a világban, így nem egy döglött lovon ülve várja hogy megérkezzen Mekkába.

Az ETF költség egy másik kérdés, ami változtathat mindezen. Ezért lenne a legjobb saját néhány száz részvényes saját portfoliót alakítani ki, de sajnos a magyar brókerdíjak mellett ez nem rentábilis.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#43074) julius666 válasza djgeg (#43059) üzenetére


julius666
addikt

Csak annyit tennék hozzá szolidan a témához (aztán lezárom részemről, szerintem már mindenki elmondta a magáét), hogy pl. ma vettem át egy rendelt terméket faternak egyik hazai webshopban. Itt egyébként sor szokott állni és az eladók mögötti polcok, ahol az átvételre előkészített áruk várnak, jellemzően tömve (százas nagyságrendű cucc). Ma nem hogy a bolt kongott az ürességtől és sikerült összesen 4 db. terméket összeszámolnom a polcokon, az enyémmel együtt.

Mindezt úgy, hogy a karanténozás miatt az ember azt gondolná, hogy egyébként az elektronikai cikkek azért relative pörögnek. Hát nem, a kezdeti roham után (gamer gép Ödönkének ne unatkozzon otthon meg webcam a távoktatáshoz) hamar kifújt a kereslet és már erősen érződik a részmunkaidőzések, csökkentett fizetések, utcára került népesség hatása.

Ebben a környezetben nehéz lesz hozni a jelenlegi P/E ratioban árazott növekedést. Akkor is, ha durván legyűrik a kékeket piaci részesedésben valami csoda folytán.

[ Szerkesztve ]

(#43075) Mercutio_ válasza julius666 (#43074) üzenetére


Mercutio_
félisten

Manapság a rendelések 90+%-a postázással történik :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43076) julius666 válasza Ixion77 (#43073) üzenetére


julius666
addikt

Egy jótanács: ha befektetési stratégiát próbálsz választani és vissza akarod nézni historikusan, akkor ne egyetlen egy gazdasági ciklusra nézd vissza (pláne ne az utolsóra :) ).

A chartjaid a 2000-es években:

Ha XLF helyett XLK-t tartottál volna inkább a logikádból kiindulva, nem jártál volna túl jól. :))

Jó eséllyel véget ért egy gazdasági ciklus. Hogy a következő hogy fog kinézni, mik lesznek a trendek, varázsgömb nélkül elég nehéz megmondani.

(#43077) julius666 válasza Mercutio_ (#43075) üzenetére


julius666
addikt

És? Attól még érezhető a kereslet csökkenés.
Azt kétlem, hogy csak a személyes átvételt hanyagolnák az emberek teljesen. Nem úgy ismerem ezt a népet, meg az egyéb boltokban látottak alapján sem ezt gondolnám.

(#43078) Ixion77 válasza julius666 (#43076) üzenetére


Ixion77
őstag

Miért ért volna most véget egy gazdasági ciklus?

A 2001-es .com válságban kimúlt a technológiai szektor, és kellett 10+ év mire újra fejlődésnek indul. Ez látszik a te grafikonodon.
2008-as válságban kimúlt a pénzügy, és az azóta eltelt 10+ évben sem talált magára. Ez az enyémen.

Most viszont nem olyan válság van, amelyet az okozott volna hogy egy szektor kimúlt, hanem egy külső sokkból adódó. Ez nem teszi tönkre pl. az egészségügyi, vagy a biotech szektort. Inkább pont hogy megerősíti őket. Ugyanez igaz az IT-ra. Tehát a mostani "válság" inkább még tovább erősíti az eddigi trendeket, tehát nem arról van szó hogy most új gazdasági ciklus kezdődik amiben ne lehetne sejteni hogy mi fog fejlődni.

Igen, ha pont arra a szektorra fogadsz, amelyik a következő válságban összeomlik, akkor póruljársz. De nem, nem jellemző hogy a válságokkor mindig újraosztanák a lapokat, és onnantól pont más szektorok mennének jól mint addig.
Ha a mostani válság okoz szektorszintű problémát, akkor az ismét a pénzügyi szektorban lesz, mivel megint azt kavarták meg rendesen.

Ráadásul nem is kötelező örökké ugyanazokban a szektorokban ülni. Ha úgy tapasztalja a befektető hogy változik a világ, akkor változtathat a portfolión.

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#43079) mgoogyi válasza Ixion77 (#43073) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"A World ETF hátránya épp az, hogy megvesz velük az ember egy csomó reménytelenül fejlődésképtelen céget és országot is."

És az az előnye, hogy biztosan megveszi a jól teljesítő országokat, szektorokat, cégeket.

Abszolút lehet, hogy a tech szektor és az orvostudomány mindent visz majd.
Mindenki megteheti a tétjeit azzal, hogy miben tartja a pénzét. Az én fétisem az MSCI World Quality index. Viszont az egyetlen racionális tippem a sima globális etf-ek.

(#43080) aAron_ válasza Ixion77 (#43078) üzenetére


aAron_
őstag

Mi alapján állapítod meg, hogy egy szektor túlárazott vagy sem? Ha ugrálni akarsz egyikből a másikba, ez egy lényegi kérdés.

What is your ikigai?

(#43081) julius666 válasza Ixion77 (#43078) üzenetére


julius666
addikt

Most viszont nem olyan válság van, amelyet az okozott volna hogy egy szektor kimúlt, hanem egy külső sokkból adódó. Ez nem teszi tönkre pl. az egészségügyi, vagy a biotech szektort. Inkább pont hogy megerősíti őket. Ugyanez igaz az IT-ra. Tehát a mostani "válság" inkább még tovább erősíti az eddigi trendeket, tehát nem arról van szó hogy most új gazdasági ciklus kezdődik amiben ne lehetne sejteni hogy mi fog fejlődni.

Ez nagyon szép és jó, csak ha ránézel a piacra, akkor ez sajnos nem csak a te egyedi meglátásod, hanem bele is van árazva ezen papírokba. Simán lehet, hogy a MS pl. még profitál is a home office növekvő szerepéből a felhő platformján keresztül, de mégsem annyira mint azt az árfolyamba árazták a befektetők (majdnem ATH-n, egy év alatt majdnem duplázott) és ezért innen inkább csak oldalazás várható. Miközben mondjuk lemaradsz egy felpattanó olajszektorról, a pénzügyi szektor meg lehet annyira mégsem zuttyan be mert időben kimentik.

Ha csak így, józan paraszti ésszel meg lehetne verni a piacot, akkor nem maradna durván el a kisbüfik nagyon nagy többségének a teljesítménye a piaci átlagtól.

[ Szerkesztve ]

(#43082) Mercutio_ válasza Ixion77 (#43078) üzenetére


Mercutio_
félisten

Már a járvány előtt voltak gondok, beszakadások, nem véletlenül állt el a FED a qe-ben kitolt pénz visszaszívásától is.

Az olcsó hitellel életben tartott/felpumpált cégekről is volt szó már tavaly is :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43083) Sisco2


Sisco2
tag

Egy kis érdekesség angolul a világ legjobban teljesítő hedgefundjáról a Renaissance Medallion Fundról. Idei teljesítményéről, egy kis hardwares softwares betekintés hogy milyen kereskedési stratégiákat alkalmaznak milyen eszközöket vesznek adnak és ehhez mekkora adatmennyiséget fésülnek át, és milyen aparátus végzi és fejlesztette.

http://apkmetro.com/renaissances-10-billion-medallion-fund-gains-24-year-to-date-in-tumultuous-market/

A 24% YTD az nem rossz, pláne az 1 év mostanáig 39% az nagyon nem rossz. Az meg hogy ezt stabilan tudják az meg már felháborító :)

(#43084) Zoty4 válasza Sisco2 (#43083) üzenetére


Zoty4
őstag

Sok okossagot nem mondtak :)

(#43085) Stanlee válasza Zoty4 (#43084) üzenetére


Stanlee
őstag

Azert irnak szinte mindig csak altalanossagokat a RenTech.rol, mert aki ott dolgozik vagy dolgozott, kotik a szigoru titoktartasi megallapodasok. Azert sem arulnak el sokat a technologiarol, mert akkor a sajat befektetesi modszeruk valna ertektelenne. Nem hiaba van az, hogy az alkalmazottak es csaladtagjaik fektethetnek csak be. Igy a dolgozoknak a jol felfogott erdeke, hogy ne mondjanak semmit.

Amugy egy ilyen rendszert nem tudom mennyibol allna egy befektetesi alapnak vagy tech cegnek nullarol felhuznia?

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43086) Segal válasza Ixion77 (#43078) üzenetére


Segal
veterán

"Most viszont nem olyan válság van, amelyet az okozott volna hogy egy szektor kimúlt, hanem egy külső sokkból adódó. Ez nem teszi tönkre pl. az egészségügyi, vagy a biotech szektort."

Most a vendéglátás és a turizmus múlt ki.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#43087) RM1 válasza Segal (#43086) üzenetére


RM1
aktív tag

Ez át fog gyűrűzni, a mi cégünknél már visszavették az IT beruházásokat is. Lehet x millió ft még nem okoz nagy problémát, de globál döntés, és ezen a szinten már a nagyobb IT cégek szempontjából is kimutatható.
Akkor még az autóipari cégek ehhez képest merre lehetnek.

(#43088) Stanlee válasza Segal (#43086) üzenetére


Stanlee
őstag

Padlora kerult a kereskedelem is. Energetika is gatya. Autoipar a legtobb beszallitojaval egyutt padlon van.

Hiaba akarsz fogyasztani, mert van penzed, nem tudod elkolteni. Most vettem egy par sportcipot, szallitasi ido 2 het. 3 hete vettem egy masik par cipot, 2 napig ult rajta a kereskedo, majd 1 hetig nem vette at a futarceg, mert nincs kapacitasa kiszallitani a csomagokat.

Itt nalunk engedik meg az ettermeket nyitva tartani ugy, hogy elvitelre rendelsz kajat. Felhivtuk a kedvenc ettermunket, hogy akkor hoznank el kajat, okay, 10 perc mulva at lehet venni :Y

Amugy jo ez a lockdown, en az utolso centig minden szabad penzem, amire nincs szuksegem reszvenyvasarlasra forditom, mert ha nem iden akkor jovore ugyis elkezdunk visszaterni a normalitasba, remelhetoleg a politikusok is eszreveszik, hogy ha nem termelsz es fogyasztasz, akkor bexarik a gazdasag meg az allam is.

Nagyanyam szerint ennyire xar nem volt a helyzet a II. VH alatt sem videken, mint most. Jo, biztos szepit az oreglany, de akkor is :)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43089) Segal válasza RM1 (#43087) üzenetére


Segal
veterán

Ezaz
Ez nem olyan dolog aminél a országok lenyilatkozzák hogy ennyi volt a vírus mindenki visszatérhet és csettintésre vissza is áll minden a vírus előtti állapotra (V grafikon) hanem most vagy elvesztették az állásukat az emberek vagy visszavettek a pénzükből.
Márpedig ha jön a nagy bumm és minden nyithat akkor is hiába kezdenek el bármit gyártani (kocsi, ingatlan, tv, telefon stb.) ha az emberek nem fogják venni.
Márpedig ha visszaesik erőteljesen a kereslet akkor gyártani is tök fölösleges az adott dolgot mert az csak extra raktározási költséget fog generálni.
Tehát itt a fejekben kéne rendet rakni de hiába nyilatkoznak le bármit is amíg nincs ellenszer addig a para ott lesz az emberek fejében. Márpedig ha idén tervben is volt valakinél új kocsi vagy nagyobb lakás/ház vásárlás az most 3x is újra fogja gondolni hogy belevágjon e...
Márpedig ha a gyárban csak 60%-os termelés lesz (ezt most csak tippre ideírtam hogy legyen valami szám) akkor fölösleges lesz a vírus előtti létszámot dolgoztatni és ha valakinek nincs munkája vagy majd még most fogja elveszíteni mert elküldik akkor az sem fog vásárolni és akkor azokban a tevékenységi körökben is csökkeni fog a termelés mert az autógyártó üzemben elbocsájtott "Józsi" meg épp lakásfelújítást tervezett idénre de így nem fog parkettát venni meg festéket és ahogy már megírták előttem ez gyűrűzni fog olyan szektorokra is amit alapesetben kevésbé érintett ez a jelenlegi állapot.
Állást találni meg most nagyon durván nehéz. Szakácsként március közepén megszünt a melóhelyem és épp a héten sikerült elhelyezkednem több mint 1 hónapos intenzív kevesés után...
Szóval lehet itt most optimistának lenni hogy májustól jön az enyhítés és minden visszaáll a régibe de ez nem lesz ilyen egyszerű.
Persze idővel majd igen de az nagyon nem idén lesz :(

[ Szerkesztve ]

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#43090) Mercutio_ válasza Stanlee (#43088) üzenetére


Mercutio_
félisten

Majd nézzük meg a vidéket nyár végén. Ha marad az aszályos időjárás a terméssel is lesznek gondok.
Btw a borászatok is padlón lesznek, ha sokáig áll a turizmus, vendéglátás 5 fesztiválok nélkül nyakukon marad rengeteg bor, ami miatt az idei termés borát nem tudják majd hova tenni. + sok helyen a fenti bevételek fedezték volna a most beinduló szőlőmunkák költségeit.
Az egy külön sztori, hogy még a közepes méretű pincészeteknek se erőssége a kontrolling szemlélet, költségelemzés, vagy épp a webshop/online marketing a többségnél nincs, jelentéktelen.

A borkereskedők, akik jó esetben a horeca területen tolták eddig a borászatokat nem kapnak támogatást (bár 80% alatti haszonnal dolgozót nagyítóval kell keresni;]) viszont a tárolás/logisztika/alkalmazottak fix költsége megmaradt, ott is lesznek gondok.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43091) Segal válasza Mercutio_ (#43090) üzenetére


Segal
veterán

Ezt csak az nem látja max akit egyelőre nem érint. Én nem hittem a szememnek meg a fülemnek amikor még olyan helyekről is elutasító válasz érkezett állás szempontjából (vagy egyszerűen csak semmi válasz) ahol a vírus előtt senki sem akart dolgozni...

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#43092) Zoty4


Zoty4
őstag

[link] Tanulsagos kis film. Masodik ora az mar kicsit utopisztikus, de elso orat erdemes megnezni

[ Szerkesztve ]

(#43093) emvy válasza Zoty4 (#43092) üzenetére


emvy
nagyúr

jajne, azt hittem, ez mar vegleg megdoglott

while (!sleep) sheep++;

(#43094) Stanlee válasza emvy (#43093) üzenetére


Stanlee
őstag

Ezzel a videoval nem tudom mennyi penzt kerestek mar, de mindig fel-felbukkan :-)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43095) crowgun


crowgun
tag

Elkezdett érdekelni a befektetések világa, így elkezdtem könyveket olvasni mostanában. Főképpen az András György - A lusta portfólió tetszett meg, ennek kapcsán találtam rá erre a topikra is, ezt is már 1-2 hete olvasgatom és tanulgatok.

Ahol most élek, az már kezd nagyon kényelmetlen lenni (120 négyzetméteres 3 és félszobás lakás 5 emberrel és barátnőmmel). Olcsó persze, így élek már kb. 4-5 éve, de kezd sok lenni, hiányzik a privát szféra, egy elkerítettt kis sarok, ahol tudok dolgozni, feltöltődni, magamba fektetni, pl. remote munkát csinálni külföldi projekteket vállalni több pénzért, stb. Az a helyzet, hogy tervben van egy lakásvásárlás évek óta, nagyjából fél év múlva kezdeném el az aktív nézelődés procedúrát, de az árak még mindig baromi magasak. Elbizonytalanodtam a dologban, lehet, hogy egy albérletnek lenne értelme ketten barátnőmmel és még többet magamba fektetni és gyűjteni, várni, elfogadni, hogy a havi bérleti díj az valaki más zsebében landol és nem az enyém lesz hitel futamidő végén a lakás.

Jelenleg kb. 10 millió önerőm van - azaz hitelt vennék fel - a nézett lakások ára Budapesten 30-40 millió körül van. Az egyik kérdés, ti vennétek most hitelből lakást a körülményeimet tekintve vagy albérlet (pl. 150k+rezsi havonta) és várni? Most kb. havi 500.000 forintot tudok félrerakni a jelenlegi helyemen.

Olvastam, hogy a legnehezebb dolog a befektetések kapcsán a saját kockázattűrési hajlandóságod felmérése. A következő kédés: ezt hogyan tudom most felmérni kicsiben, amíg bele nem kezdek nagyobb összeggel való befektetésbe? Arra gondolok, hogy 100.000 forintot berakni valahova és venni részvényalapot és kötvényalapot szélsőséges arányban és nézegetni.

Harmadik kérdés: inkább személyes tapasztalatra vagyok kíváncsi és gondolkodásmódra, van aki lakáshitelt törleszt és befektetése is van? Hogy egyezteti össze a kettőt, hogyan számol?

(#43096) Stanlee válasza crowgun (#43095) üzenetére


Stanlee
őstag

A kockazatturest nem tudod 100 ezer Ft-tal kiprobalni. Mondjuk ugy kepzeld el, hogy a mostani 10 millio megtakaritasod 3 het mulva csak 7 milliot er, ha nem igazan lesz miatta almatlan ejszakad, akkor kockazatturo vagy. Ha 1 millio vesztesegnel legszivesebben kiszallnal az egeszbol, akkor meg nincs kockazatturo kepesseged. Sokan mondogatjak, hogy van kockazatturo kepesseguk, de a valosagban nincs.

Az ingatlanhitel fizetese is csak egy megtakaritasi forma, nem kell tulmisztifikalni. Amikor meg sok volt a havi torlesztom, akkor is probaltam ugy tekinteni ra, mint megtakaritasra, befektetesre. Akkor is volt megtakaritasom egy bef. alapba.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43097) PredatorZoli válasza crowgun (#43095) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

a kockázattűrési visszaellenőrzés sajnos nem ilyen egyszerű, mert biztos vagyok benne, hogy ha 100e ft-ből elbuksz 50-et, az nem ugyanolyan hatással lenne rád mint ha 10M-ből buknál 5M-t.
A sajátlakás kontra bérlés kérdése már itt pár oldallal ezelőtt felvetődött, ha otthonról dolgozol, és hosszútávra gondolkodsz, esetleg a barátnőddel meg is állapodnál, hosszú távon a vétel mindíg jobb döntés lesz. (egyébként a következő 1 évben az ingatlan árak változása szerintem édekes lehet, én látok rá realitást hogy csökkenni fog, ezt még talán érdemes kivárnotok, aztán ha nem csinál semmit akkor nem érdemes nagy zuhanást várni, mert ki tudja mikor lesz ha lesz).
Egyébként én azt mondanám, hogy azt a 10 M önerőt érdemesebb saját lakásba forgatni, hisze egyelőre nem tudod hogy ezt milyen kockázattal lennél hajlandó befektetni és pláne hogy mibe, ha még most kezded tanulgatni a dolgokat.
Amit én csinálnék, hogy 30 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú hitelt vennék fel, és csak a minimálisan elvárt önerőt tenném bele, a maradékot befektetném. A 10 év mulva esedékes kamatfordulóig pedig nem betörleszteni a hitelbe csak a minimum törlesztőt, a maradékot befektetni, és 10 év múlva átértékelni (az új kamat és az akkori helyzet alapján) hogy mit érdemes, kifizetni a maradékot egyben, esetleg hagyni tovább ketyegni mert nem rossz a dolog továbbra sem.
Aztán persze ahány ember annyiféle elgondolás, sokféleképpen lehet csinálni.

(#43098) Mercutio_ válasza crowgun (#43095) üzenetére


Mercutio_
félisten

Albi úgy hallom most 100+rezsi árban már egész jók vannak, afölé nem mennék.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43099) julius666 válasza crowgun (#43095) üzenetére


julius666
addikt

Olvastam, hogy a legnehezebb dolog a befektetések kapcsán a saját kockázattűrési hajlandóságod felmérése. A következő kédés: ezt hogyan tudom most felmérni kicsiben, amíg bele nem kezdek nagyobb összeggel való befektetésbe?
Nézz múltbéli példákat és számold le saját befektetni szánt portfólióra. Százalékokat meg görbéket nézegetni "üresjáratban", vagy kis összeggel próbálgatni a befektetést felesleges szvsz, ahogy előttem is írták már.

Számold ki, ha 10 millát tennél be és abból buksz x millát, akkor az hány havi/évi befektetésednek felel meg. Ennyivel többet kell dolgoznod a jövőbeli lakás visszatörlesztéséig, ennyi idő megy "kárba" az életedből.

Tőzsdére nem véletlenül mondják, hogy olyan pénzt rakj oda, ami 10-20 évig nem fog kelleni. Magyarán a középtávú céljaid feletti fölösleget. Mert hosszútávon hiába hoz jól, de ha a családi fészek megvételét kell tologatni egy benézett gazdasági ciklus miatt ennyi ideig, az nagyon nem tréfás dolog.

Az egyik kérdés, ti vennétek most hitelből lakást a körülményeimet tekintve vagy albérlet (pl. 150k+rezsi havonta) és várni? Most kb. havi 500.000 forintot tudok félrerakni a jelenlegi helyemen.
Az ingatlan áremelkedés most egy időre nyaralni ment vélhetőleg, hogy mekkora esés lesz és meddig azt senki nem fogja tudni megmondani. Egy biztos: most az albik olcsók, tehát ha valamikor ki akarjátok próbálni a külön lakást, azt most érdemes.

Ezeken túl te tudod, hogy számodra mekkora hozzáadott értéke van egy saját tulajdonú lakásnak a bérlésen felül. Ha sokkal többet keresnél az általad említetteknek köszönhetően akkor simán megérheti akkor is, ha egyébként nem jönne ki a matek. Mondjuk nekem sajáttal az a tapasztalat, hogy mindig lehet valamit ügyködni rajta, sok időt elverni rá. Illetve asszonyra is könnyebben rátör a fészekrakási kedv ami sajnos mindig neked fog feladatot jelenteni, szóval szabadidőt nem biztos sokat fog hozni. :) Nyugalmat viszont mindenképp.

(#43100) VirsLee válasza julius666 (#43099) üzenetére


VirsLee
őstag

Nyugalmat leginkább akkor, ha már nincs rajta jelzálog :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.