Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44701) concret_hp válasza julius666 (#44692) üzenetére


concret_hp
addikt

miért kerülnél hátrányba 40 felett? addigra van az, hogy mindent IS láttál, ha nyitva tartottad a szemed. ez úgy általában bármilyen munkára érvényes ahol gondolkodni kell. ha 40 évesen lenyom egy 25 éves ilyesmiben az nem azért van mert fiatalabb, hanem mert amúgy is jobb.

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#44702) bernel válasza concret_hp (#44701) üzenetére


bernel
tag

A huszonévest hajtja a lelkesedés, a bizonyítási vágy, gyakran tovább bennmarad, vagy este otthon is a problémán dolgozik. Láttam ilyet nem is egyet. A középkorú meg 8 óra után leteszi a lantot, és szeretne hazamenni a családjához vagy a hobbiját csinálni inkább, mert ő már túl van a lelkesedő fázison.

A managerek meg szeretik, ha a dolgozó plusz rátesz egy lapáttal, mert akkor a jó eredményből ők is profitálnak, ezért nem ritka, hogy az ifjonti hév által hajtott huszonévest választják, mert őt még motiválni sem nagyon kell, míg a tapasztalt nem fog túlórázni ingyen.

(#44703) Dare2Live válasza concret_hp (#44701) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Én nem az életkort hanem a gyereket érzem.

1610kor lépni kell mert össze kell szedni a gyerekeket az oviból. Melletted ott a másik 30-40éves ahol nincs gyerek tolja 1700-1800ig. Manager néz rád amikor 1610kor lelépsz... Tök8, hogy végigmeelóztál 8h+t.

Hétvégén be kéne fejezni fontos. Gyerekes épp a játszótéren van. Gyerektelennek nem probléma. Gyerekesnek esélytelen. Manager rájön, hogy hát ja bezzeg a másik megcsinálta.

Gyerekesnek minden évben van vmi szar betegség gyerekeknél és jellemzően ő is elkapja. 2-3-4hét táppénz. Gyerektelennél semmi ilyen. Manager szervezi, hogy legyen aki gyerekes helyett dolgozik.

Bármi van k*ra egyértelmű kit fog a manager elküldeni "pihenni", ki kapja a fizu emelést...

Az elmúlt pár hétbe több konkrét eset jött szembe ahol anyukát/apukát elküldték. A gyerektelent nem. Mert a gyerektelen HOban tudta hozni a 100%ot. Gyerekesnél ovi, iskola bezárt. Csináld a munkád egy ovissal meg bírj tanulásra egy 7-8-9-10évest egyszerre. ÉS akkor ez a HOs réteg. Mert rengeteg helyen nincs HO. Ott közölték, hogy nem tudsz jönni az otthon kell vigyázni a gyerekre nem indok nem jöttél be csak szóltál ki vagy rúgva.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44704) Begbiebike válasza Dare2Live (#44703) üzenetére


Begbiebike
csendes tag

+1

Meg gyerekkel, családdal nem olyan egyszerű a korai nyugdíj sem.
Nem költözhetsz ki digitális nomádnak a világ végére olcsón, mert kell a jó oktatás.
Amúgy is vagyonokat fizethetsz majd ha minőségi oktatást szeretnél biztosítani.
Nem lesz elég a 2 szobás 50nm sem.
Ha mégis kiköltözöl legalább az agglóba akkor pláne sok időd elmegy a suliba/edzésre/különórára hordással.
Minden program drágább lesz, gyerekekkel nem opció az otthonülés.
És lehetne sorolni végtelenségig.

Megtakarítani persze mindenképpen érdemes, csak nem szabad szerintem 10+ évre előrevetíteni a jelenlegi helyzetet és nem csak a világgazdasági helyzet változása miatt.

(#44705) concret_hp válasza bernel (#44702) üzenetére


concret_hp
addikt

az IT pont nem az ahol feltétlen az extra munkaóra számít, egy kib@szott pró meg egy szinte pályakezdő közt könnyen lehet 10* hatékonyság beli különbség, a fizetés meg mondjuk csak 3-4*.

amúgy értem amit mondasz, és igen amikor gyerek van akkor nyilván más a szitu átlagban.

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#44706) julius666 válasza concret_hp (#44701) üzenetére


julius666
addikt

Ez a szakma igencsak sok belefeccölt extra energiát kíván meg folyamatosan, ha naprakész akarsz maradni. Onnantól, hogy befigyel a család, ez nehezen lesz hozható, szép lassan gyűlik a lemaradás a frissen érkezőkhöz képest.

Emellett környezetem alapján azt vettem észre, 40 felett azért már érezhetően rozsdásodni kezd az agy. Ez semmiképp sem butulást jelent, meg nem meredek folyamat, de az újdonságokat egyre nehezebb lesz megszokni. Biztos tud mindenki ismerősi körből 1-1 ellenpéldát hozni, én is, de az átlagra attól még ez igaz és az ember nagyobb eséllyel az átlagba tartozik.

Én saját környezetemben leginkább azt látom, hogy 40 éves korra vagy elhagyják felfelé a fejlesztői pályát az emberek (nyilván a megfelelő képességek birtokában), vagy beleragadnak legacy langyos pocsolyába, ahol ketyeg az óra. Láttam kivételt, de ez a jellemző.

(A "mindent IS láttál" szintet a szakterületeden pedig azért jóval hamarabb el lehet érni szerintem. Ha a 20-as éveid elején kezdted a szakmát és jó vagy, 28-35 környékén ez a szint kb. már megvan. Ez a korosztály a legkeresettebb a munkaerőpiacon nem véletlenül, ha fejlesztőkről van szó.)

#44705
A túlóra valóban nem olyan fontos tényező normális helyen. Viszont nem csak a 40-es vén róka, meg 0 km-es junior végletek vannak a piacon ám, a skála elég sűrű. És a 28-30 körüli seniorhoz képest már nem lesz nagy különbség, sőt, lehet ő lesz a jobb.

Az a baj pedig, hogy ha valaki 5-10 év múlva lesz 40 éves fejlesztő, akkor könnyen lehet már nem fog fennállni a jelenlegi áldásos állapot, miszerint több a munka mint az ember, lévén bődületes tempóban dől be a friss hús az iparba évek óta. Ez nyilván hosszútávon a tapasztalt fejlesztők számát is jelentősen növelni fogja.

[ Szerkesztve ]

(#44707) vzozo válasza concret_hp (#44701) üzenetére


vzozo
senior tag

addigra van az, hogy mindent IS láttál,

Mostanában van az a nagyon ijesztő állapot, hogy a fiatalabb kollégák rengeteg problémáját, kérdését tudom megoldani a termék / fícsör alapos ismerete nélkül, csupán a megfelelő visszakérdezéssel és logikus gondolkodással. Ugye ijesztő, mert egy feedback magam felé, hogy kezdek lamaradni. És hát ijesztő, mert ez sokat elárul az "új generáció" tudásszintjéről is...

(#44702) bernel

A huszonévest hajtja a lelkesedés, a bizonyítási vágy, gyakran tovább bennmarad, vagy este otthon is a problémán dolgozik.

De neki lehet azért kell a túlóra meg az éjszakázás, mert tudás / tapasztalat hiányában 2 nap alatt old meg olyan valamit, amit egy senior kb. percek alatt. Ilyenkor hol van a produktivitás?

Ettől nem félek, az eddigi munkahelyeimen a kész terméket díjazták, nem pedig a ráfordított időt.

--

Egyébként teljesen offtopik, én már tényleg nem tudom követni, hogy éppen a befektetős vagy a jövedelmes topikot olvasom, annyira összefolytak a témák.

(#44708) vzozo válasza Begbiebike (#44704) üzenetére


vzozo
senior tag

mert kell a jó oktatás.
Amúgy is vagyonokat fizethetsz majd ha minőségi oktatást szeretnél biztosítani.

Erre egyébként vannak egzakt írások, checklistek, hogy mitől lesz "jó" az oktatás? Már a csapból is az folyik, hogy a minőségi oktatás na az aztán nagyon kell, de szeretnék konkrétumokat is olvasni néha.

Mi eddig jó beszoptuk az ovival, mert hiába a "város legjobbika" meg kilométeres várólista, felvétel előtt az igazgató személyesen előszűr minden szülőt és gyereket, aztán pont mire bejutottunk, valami nagyon elindult lefelé, és most olyan 20-25%-os éves lemorzsolódás van (értsd: inkább viszik máshova a gyereket...) Szóval katasztrófa, de most korona alatt amúgy sem nagyon tudunk mozogni, illetve a többi helyen vannak magyar gyerekek, és emiatt sem vinnénk át máshova szívesen (értsd: az ismerősi körben az ilyen szituációk miatt kb. nulla a német fejlődés, mivel a nemzetiségek egymáshoz csapódnak. Nem csak a magyarok, mindenkin látjuk.)

Általános iskola pedig itt területi alapon van, ahol lakunk, oda rendelnek, szóval a következő 4 évre ez is kb. "lesz ami lesz."

Amit tehetünk, hogy itthon megadunk mindent a gyerkőcnek, kielégítjük a kíváncsiságát, válaszolunk a kérdéseire, hagyjuk kibontakozni, barkácsolni, kreatívkodni, sokat járunk a szabadba mozogni, etc. nyilván egy kisgyereknek nem is kell sokkal több "oktatás" - de azért ha nagyobb lesz, akkor mi már kevesek leszünk, és szeretnék felkészülni.

Hogy ontopik legyek: igen, születése óta van megtakarítási számlája (ETF), havonta növekszik a vagyona. :) De az egyetem még úgyis messze van.

(#44709) concret_hp válasza julius666 (#44706) üzenetére


concret_hp
addikt

csak mondom, hogy én is az iparban vagyok, tudom miről van szó :D
az elbutulást má' érzem, pedig még a 30 közelebb van, mint a 40 :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#44710) OPiiPO válasza bernel (#44702) üzenetére


OPiiPO
addikt

Csak gyakran a huszonéves junior túlórában is sokkal lassabban old meg egy problémát, nehezen felhasználható, kusza kódot szállít ellentétben a 40+ seniorral, aki azért teheti le a lantot 8 óra után mert ő azalatt képes szállítani megfelelő minőségű kódot.

A csökkenő színvonalhoz: tavaly interjúztatott másfél tucat ERP fejlesztő közül 2 ugrotta meg a mércét a második körre, pedig nem volt túl magas.

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#44711) Kobe válasza Dare2Live (#44703) üzenetére


Kobe
veterán

No offense, de azert rakjuk mar oda az erem masik oldalat is, miszerint a gyerekesnek ilyen olyan jogcim alatt annyival tobb adokedvezmeny jar, amekkora fizuemelesert lehet 3-5 evig is huzza minden nap a tobbletigat a gyerektelen. ..
Normalis cegnel brutto 1M vagy afeletti fizunal (IT nal ez nem nehez) a jellemzo 1-2 gyereknel ez havi netto 100ezreket is jelenthet pluszban.....

Sok gyerekes ugy tekint ezekre az elonyokre, hogy ez bizony alanyi jogon jar, es a tobbletet lerako meg csunya dog mert pozitivan diszkriminalva van fizuemelesnel.... Nekem kicsit fura poziciobol beszelni, es a cegekre jellemzo 2-5% emelest sajnalni a masiktol mikozben netto 10-20%al tobb marad a zsebemben...

(#44712) Begbiebike válasza vzozo (#44708) üzenetére


Begbiebike
csendes tag

Bárcsak lenne ilyen checklist!
Mi is küszködünk (Mo-n.).
Az ingyenes/állami vonalon maradva csak arra próbáltam utalni, hogy egy nagyvárosban (közelében) több választási lehetőséged marad.
Szerintem számít, hogy a szülők is hasonló mentalítással, gondolkodással rendelkezzenek. Szabad iskolaválasztás van, járhat oda ahová szeretne, ha befér.
Nem biztos, hogy rosszabbul jársz egy egyiskolás településen, de ott választási lehetőséged nem igazán van.
Ahogy én látom sportórákra illetve később különórákra azért menni fog majd el pénz. És ez nem azt jelenti, hogy élsportolót vagy 10 éves korára 4 nyelven beszélő gyereket akarunk, csak az egészséges mozgásra és agytornára is áldozni kell.
Nem azért kell fizetni, mert itthon nem foglalkozunk velük és nyűg lenne. De úszodánk pl nincs, se egy focicsapatnyi gyerekünk. :)

Valamennyire én is ON legyek: a gyerekek óta a korai nyugdíjat elengedtem, második munkahelyemet otthagytam. Inkább kényelmesen havi 110-120 órákat dolgozva sokat vagyok itthon velük. Kiadások figyelésére sem görcsölünk már rá, nekünk nem megy a minimalizmus családosanl.

(#44713) Begbiebike válasza Kobe (#44711) üzenetére


Begbiebike
csendes tag

Mire gondolsz százezrek alatt?
100ezer ft adókedvezmény 3+ gyerek esetén jár. 1 gyerek 20ezer, 2 gyerek 40 ezer, és családonként, azaz csak az egyiküknek.

Tény, hogy ez jelentős pozitív diszkrimináció, de ebből sokkal többet fog havi szinten elkölteni a gyerekek "miatt". Illetve ez pillanatnyi helyzet, változhat könnyen, de amiket Dare2Live írt az legalább 16-18 évre szóló "vállalás".

(#44714) Kobe válasza Begbiebike (#44713) üzenetére


Kobe
veterán

Plusz pl a cafeterie elemek 'ingyenessege', bolcsodei, beiskolaztatasi es gyerekkel kapcsoaltos dolgokra 0% adokulccsal, nagyobb cafeteria keretnel evente csak az adomentesseg tobb100e forintot jelent a standard 34.5 / 40% hoz kepest, amit ha honapokra lebontasz, ott is siman kijohet meg 40-50e / ho adoelony
Normalis munkahelyen magasabb fizuval ossze lehet legozni siman a netto 100at adoelonybe

[ Szerkesztve ]

(#44715) Begbiebike válasza Kobe (#44714) üzenetére


Begbiebike
csendes tag

Igazad van, így összejöhet.
Bár számomra nem ugyanaz a nagyobb nettóval elérhető előny, mint a cafetéria okoskodással összekapart. Ráadásul ott is sorba szüntetik meg a kedvezményeket, némelyik meg eléggé speciális szolgáltatáshoz kötött. IT-s haveromnak én vittem a számlát a magánbölcsiről, mert ők pont nem olyanba jártak.
Meg, ennyi erővel, a lakáshitel támogatás is kedvezményes cafeteria körbe tartozott(?) még nem olyan régen, akkor ő is spórolt a hiteltelenhez képest? :)

De tényleg igazad van. Csak az egész onnan indult, hogy aki a 20-as évei közepén előre belövi magának 35-40 évesen a nyugdíjat/anyagi függetlenséget, az legyen tisztában azzal, hogy még komoly változások állnak elötte. Ha még nincs párja, családja, nem egy családnak is megfelelő méretű ingatlanban lakik, stb, stb.

(#44716) Dare2Live válasza Kobe (#44714) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Ezt gondold át mégegyszer. Ha nincs gyereked 0Ft költséged van bölcsödére. Ha van akkor a vafeteria terhére fizetheted a bölcsit 0%os kulcsal. Az egyik esetben nincs költséged. A másikban van.

Amúgy én anno ezt az egészet véggszámoltam.
Nekünk az első három évben a gyerek azt jelentette, hogy jó 12-14millió ftvel van kevesebb a bankszámlánkon. Igen "támogatásokat" beleszámítva!

Igen a gyerek első három éve 12-14misi minusz. Ennyibe kerül a gyerek. Nem ebbe nincs beleszámítva technics lego és angol nyelvtanár. Ruhák nagyja használtan bababörzéről.
Kiváncsi vagy? Ha gondolod vázolhatom ezek számok. Nehéz velük vitatkozni. :)

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44717) Kobe válasza Begbiebike (#44715) üzenetére


Kobe
veterán

Szerintem az hogy honap vegen / elejen 50-100K val tobb marad a zsebbe, irrelevans abbol a szempontbol hogy milyen jogcimnek hivjak ami miatt epp igy tortent. Amikor elkoltod azt a penzt, akkor sem kerdezi senki hogy eppen bonuszbol / fizubol / adojovairasbol szarmazik e

a cafihoz sem kell semmi trukkozes, szimplan elrakni es leadni a szamlat (egyelore kvakeves az allami hely es rossz, kevesbe frekventalt helyen igy a normalisert / kornyeken levoert eselyesen fizetni fogsz)

Dare2Live: ujfent no offense, de gyerekesek mit szerrtnenek meg? :) vallalt egy tudatos dontest, de ha csak az elonyok miatt vallalta a gyereket, mar regen rossz. Emiatt nekem a gyerek koltsegein problemazni kicsit onellentmondasos. Akkor minek vallalta?

-kap havi 40-100K adokedvezmenyt, amibol a havi fix ktgeit a gyereknek eselyesen fedezni tudja
-el tudja 0%al koltsegelni az egyeb kiadasai egy joreszet (lasd cafi, bolcsi stb szamla)
-kap diakhitel kamatkedvezmenyt
-babavaro ingyenhitelt ha jon a sokadik gyerek
-csok kulonbozo formait
-auto kedvezmenyt
-normalis helyen altalaban joval ruhalmasabb munkakorulmenyek kozott dolgozik
-tobb home office / napi 6-7 ora ha epp menni kell a gyerekert
-hetvegi munka, ugyelet of course kizarva mert gyerek
Majd ezek utan boki a csoret ha a masik napi 1-2 tuloraval neadjisten elobb lesz teamlead kb 5-max 10% pluszert, vsgy kap 2%al tobb fizuemelest?
Ezeket osszerakod (munkaido arwnyositva s teljesitmenyt perszr), sztem boven kompenzalva vannak a gyerek vegett.
Ezen kivul lassan mar tenyleg csak az van, hogy minden nap voros szonyeget teritenek a gyerekesnek az irodaba menet es a CEO koszonti kaveval...

.

[ Szerkesztve ]

(#44718) aujjobba válasza Dare2Live (#44716) üzenetére


aujjobba
addikt

Ebbe a 12-14 millióba a nagyobb lakás is bele van számolva?
Nekem 3 gyerekem van (7, 4, 1), de a lakást leszámítva ennyibe nem kerültek.
A ruhák ismerősi körben rotálnak, újat max lábbelit kaptak.
(nem toprongyosak, mégmielőtt...)

(#44719) PredatorZoli válasza Dare2Live (#44716) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Havi 340 ezer csak a gyerekek költségei? Sokallom, sokan nem is keresnek annyit MO.-n.

(#44720) Begbiebike válasza Kobe (#44717) üzenetére


Begbiebike
csendes tag

Az általad felsorolt támogatások egy része csak 3+ gyereknél jár (csok, autó)
Sose kaptam cafeteriat, így nem tudom biztosan, de melyek azok amiket a gyerek miatt kapsz és kedvezményes?
A bölcsödei támogatást, azt hiszem, tavaly megszüntették, már nem 0%-os adókulccsal van.
Más mi van még, amit gyerek nélkül nem vehetsz igénybe?

(#44721) aujjobba válasza PredatorZoli (#44719) üzenetére


aujjobba
addikt

Én se értettem elsőre, de valószínűleg az anya kiesett jövedelme is bele van számolva, úgy már lehet reális, ha jól keresett az illető.
A GYED maximum összege ~225ezer forint, ha az asszony keresett 400-500 nettót előtte, akkor ez már komoly kiesés.

[ Szerkesztve ]

(#44722) dugynok válasza aujjobba (#44721) üzenetére


dugynok
senior tag

Br. 225

(#44723) Dare2Live válasza PredatorZoli (#44719) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

excelt nem találom de kb le tudom írni első három évet. Nekünk így jött ki ez a minimum 12-14misivel kevesebb van bankszámlán.

Feleségem fizuja 450 netto volt. CSED kb 6hónap kb uennyi.
6hótól GYED 127K. Difi 323K 2éves korig
323*18= 5.2misi nem jön be.
Nem vették fel bölcsibe 4* túljelentkezés van. Gyes 27K/hó Difi 427
427K *12= 5.1misi

aujjobba: Igen kellett nagyobb lakás. 80->130Kra. Havi +50K 3év alatt
36*50= 1.8misi

Upsz már most 12.1millió Ftnál tartunk... Ennyivel van kevesebb a bankszámlán 3év alatt.
Ha vki leosztja havi 336.000Ft.
Ez csak a fizu kiesés meg a lakás. Nincs az benne, hogy 3év alatt azért versenyszférában szoktak emelkedni a fizetések. Van éves bónusz... Igen ez 3évre nézve több milliós tétel de ne számoljunk vele.

Na és most következne akkor a pelus, oltás, tápszer, cumi, babakocsi, cipő, ha nyaralás van +1fő... költsége. Enélkül tartunk mi 3év alatt 12misinél. :) Ennyivel van kevesebb a bankszámlán. Ha a nőgyógyász/kvartet/prena/pelus/ruha/cumi/rota/pelus/tápszer/cumi/babakocsi/cipő/+1fő nyaralás... kört is beleszámolnám simán kijönne 15fölé.

-Nézzük akkor mit "kaptunk". 10+10Kft az szja kedvezmény+csp. Kerekítési hiba.
-Csok: Ez egy gyerekre 600KFt. De nem vettük fel mert akkor nem lehet kiadni a lakást.
-Cafeteria 0%. Hihetetlen egy ilyen topikban képtelen vki megérteni, hogy oké lehet belölle bölcsi kaját fizetni 0%al de ha nincs gyerek akkor az a pénz megmarad. Ez -os tétel gyereknek.
-Önsegélyező: Ezt megjátszottuk. Olyan 400Kt kaptunk vissza.
Más nem jut eszembe.

szerk: Persze minden eset más és más. Mindenki végigszámolhatja.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44724) HussarF

Hertz hírek:

Hertz wins approval to sell shares from bankruptcy judge

This Hertz fiasco is one of the most-sordid, depressing stories in market history. The company shares are worthless or close to it.

Yet somehow Robinhood traders were duped into pumping it.

The bond holders need to be made 100% whole before equity gets a sense. To give you a sense of where that stands, the 2022 bonds are trading at 42-cents and that's about par for the course. There is a total of 5.5B in debt outstanding overall so at 42% recovery, that's something like a 2.3B shortfall.

That all needs to be paid out by liquidating whatever assets are left.

Somehow the equity is trading at $2.83 and the bondholders got the idea to sell $1 billion in shares, which was approximately 247m shares at the levels where they petitioned the judge. That compares to 142m currently outstanding in the entire float.

The bondholders have been honest with the judge. They told him "the common stock could ultimately be worthless."

But, hey, if we offer $1B in shares and someone wants to buy them, who is the judge to stop it? The judge just agreed in a decision shortly after the close.

Now I don't think they'll actually be able to float that much stock at reasonable levels but in this market, you never know. In any case, that money will go straight from the stock holders to the bond holders who no-doubt can't believe their good fortune.

The NYSE is already in the process of delisting HTZ.

On the one hand, this is hilarious. On the other, it says so many bad things about market functioning, the intellect of market participants and the overall madness of crowds; that it's frightening.

[ Szerkesztve ]

(#44725) Dare2Live válasza HussarF (#44724) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Ezt én is követem mert nagyon kiváncsi vagyok. Értelmezhetetlen. MInt az én esetem. :) Ki fog derülni és nagyon érdekel mi is ez már...

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44726) OPiiPO válasza Dare2Live (#44716) üzenetére


OPiiPO
addikt

"Igen a gyerek első három éve 12-14misi minusz. Ennyibe kerül a gyerek." - biztos nem, ez minimum duplája a reálisnak.
Ja most látom a magyarázatot - én a feleség kiesett keresetét nem számolnám ide, ezt előre tudtátok hogy ennyivel kevesebb fog bejönni.

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#44727) Dare2Live válasza OPiiPO (#44726) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"én a feleség kiesett keresetét nem számolnám ide, ezt előre tudtátok hogy ennyivel kevesebb fog bejönni."

Mért a pelus/rota/kvartet/prena/ruha/cipő.... költséget azt nem tudtuk? Akkor azt se kell a te olvasatodban számolni?

Ahogy én látom valami álomvilgában, meseországban él a lakosság nagyja és ez a topic is. pl Amiről tudsz azt nem kell számolni. Whaaat?

Bezzeg a 10kFt szja kedvezményt meg a 10Kft cspt amiből a gyerek kajája talán kijön azt kell. :)

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44728) Dare2Live válasza Begbiebike (#44704) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Én is elengedtem.

De ettől még :) az oktatás nem lesz jobb. Nálunk 2év 3hónap mire indul a suli addig kell kitalálni. Erősen valószínű, hogy külföld lesz.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44729) joysefke


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Esetleg lehetne a siránkozás helyett a mibe rakjam megtakarításomat témánál maradni? :U

(#44730) Stanlee válasza joysefke (#44729) üzenetére


Stanlee
őstag

Jelenleg REIT es midstream cegeket veszek, ha van mibol. Nagy a napi arfoolyamvaltozas, de egyszer majd csak beallnak, ha visszert a normalitas a mindennapi eletunkbe.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#44731) Solymi81 válasza Dare2Live (#44727) üzenetére


Solymi81
aktív tag

Elég rossz (bár a legjobb szó az elborzasztó) példád illetve kalkulációd van...
Ha egy sok-sok-sok milliót kereső anyuka szül gyereket, akkor neki a gyerek havi több millió forintba kerül?
A minimálbéren tengődőnek meg csak éves szinten 1-2 millió?

Meg te most a gyerek számlájára írod a bevétel kiesést meg a lakásvásárlást?
Értem én, hogy hogyan számolsz, de akkor is...

Amúgy meg anyunak nem kötelező otthon maradnia évekig a gyerekkel, vissza is lehet menni dolgozni, lásd Amerika...

Szóval oké, értem én a logikádat, legalább tudom, hogy vannak ilyen emberek is.

(#44732) Begbiebike válasza Solymi81 (#44731) üzenetére


Begbiebike
csendes tag

Persze, hogy kicsavart a logikája, de ha korai nyugdíjról és masszív vagyonépítésről beszélünk akkor se érzed jogosnak?

(#44733) joysefke válasza Stanlee (#44730) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Ezek mennyire tőkeáttétesek, mennyire függenek a kamatkörnyezet változásától?

(#44734) buherton válasza Solymi81 (#44731) üzenetére


buherton
őstag

Szerintem teljesen félreérted. Tényeket írt le. Ne képzelj bele többet. Peace.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#44735) PredatorZoli válasza buherton (#44734) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Egyetértek, nem kell nekiesni, mindössze annyit állított, hogy ennyivel több pénzük lenne ha nem vállalták volna a lurkót és ez így ebben a formában igaz is, szó sincs arról hogy bármit is bárki számlájára írna.

(#44736) Stanlee válasza joysefke (#44733) üzenetére


Stanlee
őstag

Amiket en veszek azok mind sima reszvenyek, nincs tokeattet. Itt csak nagyon nagy a volatilitas, mivel a REIT-ek amiket en veszek azok bevasarlokozpontokat uzemeltetnek. Ott ugye a lezarasok miatt sokan eladtak oket, mert attol tartanak, hogy becsodolnek a berlok nem fizetese miatt. Viszont a folyamatos ujranyitasokkal nem lesz gond. Jelenleg azert en nem hiszek abban, hogy online piacterekre valtunk at 3 even belul. A normalisabb uzemeltetok amugy is folyamatosan funkciovaltasban vannak, tehat ha nem mukodik a bevasrlokozpont, akkor atalakitjak azokat, van amelyik ledozerolja a regieket es mas strukturaban epit ujakat.

A midstream-ek infrastruktura uzemeltetok, tehat a koolaj, foldgaz kitermeloktol a finomitokig viszik az energiahordozot, ill. van amelyik finomitot is uzemeltet. Ugye ezeket is megcsapta az alacsony olajar es a olaj/foldgaz kitermeles es fogyaszasban beallt csokkenes, de ha minden ujraindul, akkor a csovon megy majd az energiahordozo. Attol meg megint nem tartok, hogy egy evtizeden belul ezek csodbemennek, mert nem lesz belsoegesu motor, nem lesz uzemanyagra szukseg.

Majusban ketto midstream reszvenyem fizetett $400 osztalekot osszesen. A juniusi kihozatal REIT-bol nem volt tul sok a $112-os osztalekaval.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#44737) kovisoft válasza PredatorZoli (#44735) üzenetére


kovisoft
őstag

Tegyük még hozzá, hogy az egész onnan indult ki, hogy anyagilag mennyivel jobban járnak a gyerekes munkavállalók, mert mennyi kedvezményük van.

(#44738) OPiiPO válasza Dare2Live (#44727) üzenetére


OPiiPO
addikt

ok, részemről elengedtem a témát, láthatóan máshogy látjuk a dolgokat :R

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#44739) Kobe válasza kovisoft (#44737) üzenetére


Kobe
veterán

Nagyon nem, az egesz onnan indult ki hogy kollega informalva lett arrol hogy nagyon sok gyerekes ugy sir a tobb loveert / eloleptetesert / fizetesemelesert, mintha az alanyi jogon jarna / gyerekesek egyaltalan egy forinttal nem lennenek kompenzalva, pozitivan diszkriminalva.

(#44740) joysefke válasza Stanlee (#44736) üzenetére


joysefke
veterán
LOGOUT blog

Te tőkeáttét nélkül veszed a részvényeket. a kérdés az, hogy az ingatlanalap saját (befektetői) forrásból vásárol (tehermentesen) ingatlanokat vagy banki hitelből -tőkeáttéttel- is finanszírozza ezeket?

Ha az ingatlanok hitellel is finanszírozottak, akkor akár csak egy kicsi banki kamatemelkedésre könnyedén összedöl az ilyesmi, ha a bérleti díjak nehezen változtathatóak fölfelé, mert mondjuk azokat hosszabb távú szerződések rögzítik.

A midstream-ek infrastruktura uzemeltetok, tehat a koolaj, foldgaz kitermeloktol a finomitokig viszik az energiahordozot, ill. van amelyik finomitot is uzemeltet.

Ez utóbbi kb olyan bulinak hangzik, ahol a "közmű" kiszervezi a saját amúgy forgalomképtelen ingatlantulajdonát egy üzemeltető cégnek amelynek te megveszed a részjegyeit. Jól látom?

[ Szerkesztve ]

(#44741) Solymi81 válasza buherton (#44734) üzenetére


Solymi81
aktív tag

Nem estem neki, csak jeleztem, hogy szerintem rossz a logikája, mert a többiek költségről beszéltek, ő meg költség+kiesett bevételről. A kettő nem ugyanaz.

Mert miért pont a gyerek születésétől kezdve számolja azt, hogy mennyibe kerül ez neki illetve mennyi a kiesett összeg?
Miért nem korábbról, amikor eldöntötte/eldöntötték, hogy legyen gyerek és mindent annak rendelnek alá?

Ilyen alapon ha valaki autót vesz, akkor az az autó nem annyiba került amennyiért vette, hanem vegye hozzá a fenntartási költséget, garázsbérlést, plusz azt az esetleges X évi kamatot amit az áráért kapott volna, amit mondjuk befektet.

Ilyen alapon az államilag finanszírozott felsőoktatás se ingyenes neki, hanem annyiba került amennyit 18 éves korától mondjuk 23-24 éves koráig megkeresett volna és ez az összeg csak attól függ, hogy sódert lapátolt vagy mondjuk NB1-ben focizott... Tehát első esetben "csak" pármillióba, utóbbi esetben meg tizenmilliókba?

(#44742) buherton válasza Solymi81 (#44741) üzenetére


buherton
őstag

Rossz a logikája, mert tényleg ennyivel kevesebb van a számlájukon? Ha ennyire jól tudod, akkor gondolom tisztában vagy az egzisztenciájukkal és pénzügyeikkel.

Ő arról írt, hogy ennyivel van kevesebb nekik, ahhoz képest, ha nem lenne gyerek.

Akkor igazából az a gond, hogy túl kevés dologgal számolt és már a szülés előttit is belekellett volna számolni? WTF?
Az autós példád alapján a lányom nem került egy fillérbe se. :D És ez tényleg így van. Biztosan a cica vitte el a pénzt, vagy éppen el sem ért hozzánk.

Mi az igazi problémád? De komolyan.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#44743) buherton válasza Kobe (#44739) üzenetére


buherton
őstag

Elég gáz munkahely lehet, ahol ilyenekért jár az előléptetés meg fizu emelés.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#44744) Stanlee válasza joysefke (#44740) üzenetére


Stanlee
őstag

A REIT-ek nagyjabol a 70-es evek ota mukodnek, banki hitelbol. En nem latom oket annyira veszelyesnek, hogy ne vegyek beoluk.

A midstream eseteben ugy kell nezned, hogy koltseghatekonyabb az infrastruktura uzemeltetese, ha azt egy ceg csinalja, mintha mindenki epitene maganak egy csovet, hogy a kitermelt foldgazt elvigye a felhasznalas helyeig.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#44745) Zoty4


Zoty4
őstag

A gyerek költsége: orvos, szülésznő, pelenka és étel, bölcsi, ovi.

A meg nem nyert ötöslottót még jó hogy nem írja fel a kedves fórumtárs bevételkieséshez.
Mellesleg húgoméknak van pici gyereke, testvérem 2x annyit keresett mint a férje, és épp emiatt 1 év után visszament dolgozni, szerencséjére két nagymama sokat segített (heti 2x2 nap ők vigyáztak a picire munkaidőben (koronáig bezáróan). Sok családnál meg ha apuka keres rosszabbul, akkor biza ő marad otthon a gyerekkel, ahol nincs nagyszülői segítség. Nem ciki
Magán bölcsőde és óvoda is van (kb100k/hó) és még azzal is jobban jártatok volna mint az aszsony otthon maradásával.

[ Szerkesztve ]

(#44746) buherton válasza Zoty4 (#44745) üzenetére


buherton
őstag

Védőoltás, gyógyszer, játékok, ugrálóvár, játszóház, állatkert, bútorok, szoba, ezek nem tartoznak bele?

Akkor akik gyereket akarnak vállalni, akkor számolhatnak nyugodtan teljes fizuval? :W

Nekünk az ovi egy "kicsit" több lesz. :P

[ Szerkesztve ]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#44747) Zoty4 válasza buherton (#44746) üzenetére


Zoty4
őstag

Persze, rengeteg addicionalis koltsege lehet meg a gyereknek (ruhakat se szamoltam, vagy gyerekules kocsiba), sajat póni, meg elektromos kisauto, de azert ez nem altalanos dolgok. Kb a ruhak , jatekok 80-90% at a csalad veszi a gyereknek nalunk. Nagyszulok, testver, nagyneni/bacsi/baratok/kollegak. Meg rengeteg mindent lehet kapni kolcson is meg hasznaltan. Csak arra celoztam, hogy nem egy csalad felneveli a gyereket a 2-300k szummbaol is. Es ott nem jott ki a havi over300k/gyerek, amiben a szulok koltsegei benne sincsenek

[ Szerkesztve ]

(#44748) Solymi81 válasza buherton (#44742) üzenetére


Solymi81
aktív tag

Ahogy írtam, szerintem azért volt rossz a példája, meg a logikája, mert a többiek általános költségekről és kiadásról beszéltek, ő meg ebbe belevette a kiesett bevételt is meg a gyerek miatti nagyobb lakás vételét. De ez benne volt az első mondatban is, szóval mertem remélni, hogy érthető lesz mi volt a levezetéssel a problémám.

(#44749) VirsLee válasza Dare2Live (#44723) üzenetére


VirsLee
őstag

Ez nem egy fair számolás :)
A fizetést nem tartom jogosnak, hisz nem dolgozik érte az ember :)
Ha nagyobb lakást veszel az pedig nem veszik el, megmarad.

(#44750) aujjobba válasza VirsLee (#44749) üzenetére


aujjobba
addikt

Szerintem Fair a számolás, egyedül a nagyobb lakás dolog nem teljesen, hiszen ott a kiadott plusz összeg nem vész el, mert a vagyona is növekedett.
Kivéve persze ha bérli a lakást.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.