Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#43951) aujjobba válasza Oppenheimer (#43950) üzenetére


aujjobba
addikt

Én ilyen ábrákat találok, nem tudom mitől van az eltérés.
Egyébként én hosszú távon azt gondolom, valamilyen szabályozással az óriásokat fel fogják darabolni, vagy valamilyen módon regulázni mielőtt “mindenhatóvá” válnak, ha érted mire gondolok.
De ez lehet csak a saját korlátom, hogy nem tudom elképzelni 30 év múlva is Gmail-t fogunk használni meg Facebook-ot.
Na persze a Tesco se ma lett óriás, meg a coca cola, stb.

(#43952) PredatorZoli válasza aujjobba (#43951) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

A kis kapitalizációjú részvények historikusan pozitív kockázattal korrigált hozam prémiumot adtak a történelemben. Viszont nem sokat, ennek az oka a tanulmányok szerint hogy a small cap growth részvények nagyon kákuk és lehúzzák. A small cap value részvények viszont jók. Az elmúlt évtizedben nem teljesítettek jól, viszont ha korábbi időszakot is belenézzük akkor elvileg igen. Én ezért tartok small cap value részvényt. A baj azzal van, hogy sajnos ilyenből nem igaznán van olyan, ami az egész piacot lefedi. van US, nekem ilyen van (SPDR MSCI USA Small Cap Value Weighted UCITS ETF), de van európai is, és még talán egyéb más is.
Ezek most relatíve olcsók, mert nem teljesítettek jól az elmúlt 10 évben, én hiszek benne hogy nem nem marad így örökre. nagy slyjt persze nem biztos hogy érdemes adni neki, de a faktorok(value, small cap, jó profitabilitás, piaci kockázat) kihasználása egy portfólióban előnyös, mert ez egy extra diverzifikációt ad, mikor az egyik szenved a másik tőle többnyire teljesen független

(#43953) mgoogyi válasza aujjobba (#43944) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Nagyjából azt tudom elmodani, amit PredatorZoli is írt. A small-cap value lehet jó hosszú távon, viszont a sima small-cap-ben van szemét bőven (small cap growth), amit érdemes lenne kerülni.
Csak az a baj, hogy rendes small-cap value UCITS etf-ben nincs, a value-weighted nem az igazi szerintem. Innentől meg jobb vele nem foglalkozni.
Asszem az s&p 600 small-cap value nagyon hosszú távon jobb volt mint az s&p 500 large cap.
Meg nagy kérdés, hogy el tudod viselni mondjuk 30 évig az alulteljesítést, hogy hátha szerencséd lesz?

(#43954) PredatorZoli válasza mgoogyi (#43953) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Annyit még hozzáfűznék, hogy viszont szerintem a jelenlegi beszálló valami hasonlóba nem olyan rosszul néz ki, valamivel nagyobbat kapott most ez mint a large capek, és még annyit nem is mászott vissza mint a többiek. Most ezeknek kb ott van az árfolyama mint 6 éve. Ha hozzáveszem hogy az elmúlt 10 év nem is volt ezen a vonalon az igazi, lenge időszak után pedig jobb eséllyel jön erősebb szakasz(a régmúltban már voltak hogy rosszul teljesítettek bizonyos időszakokban, de azok is ilyen 10 évek voltak ha jól néztem meg hallottam). Vagy gyenge időszak után még erőteljesebb visszaesés, ki tudja? :D
Value-weightedben sajnos valóban van még valamennyi growth továbbra is, de viselkedését tekintve olyasmi, bár a terje is 0,1-el több a normálnál. Tutit nem lehet itt mondani, vagy jó lesz vagy nem, egy kisebb részaránnyal szerintem éppenséggel meg lehet próbálkozni hosszabb távon, nekem is csak 10% van.

(#43955) buherton


buherton
őstag

Hihetetlenek ezek az All-World meg társai ETF-k. Szeretnék teljesen diverzifikálni és nem csak az USA-ba fektetni, de ha nem Emerging Market-es az ETF akkor elég komoly súllyal szerepel az USA. Ez igaz a specializált részvény alapú ETF-ekre is. :(

Példák:
iShares Core MSCI World UCITS
AMUNDI PRIME GLOBAL - UCITS
FTSE All-World UCITS ETF

[ Szerkesztve ]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#43956) PredatorZoli válasza buherton (#43955) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ezek ugye piaci kapitalizációval súlyozottak, ezért van az hogy a 2/3-a USA. Ez nem gondolnám hogy gond, ha idővel csökken USA kapitalizáció méret a világhoz képest akkor csökken a súlya is az indexekben, ez egy átlag kisbefektetőnek jó, mert követi az erőviszonyok változását.
Egyébként vannak olyan ETF-ek is amik nem piaci kapitalizációval súlyoznak, de ezeknek megvan a maga veszélye.

(#43957) Stanlee válasza buherton (#43955) üzenetére


Stanlee
őstag

Emerging market sem tul egyszeru mert Kinaban gomba modjara mennek tozsdere a cegek, ember legyen a talpan, aki ezek kozul ki tudja valogatni, hogy melyik a jo. Del-Amerika nagyjabol egy blackbox, annyira labilis politikai helyzettel, hogy azt se tudod, melyik cegbe erdemes fektetni, mivel az orszag ahol jegyzik csodbe mehet egyik naprol a masikra.

Ott van Afrika, par stabilnak mondhato orszaggal, a tozsdezes azokra sem tul jellemzo. Ami marad az Europa, de itt meg osszessegeben nem vagyunk jol ellatva tozsdei cegekkel, olyan gazdasagilag eros orszagokban, mint pl. Nemetorszag meg egyenesen nincs hagyomanya a tozsdenek, tehat meg csak valogatni sem lehet kisebb cegekbol. Vagy Oroszorszag is negativ pelda, ott is amig megfelelo a cegtulaj, addig jol megy neki, de politikai valtasok is lehetsegesek es gyorsan tonkremehetnek a barati cegek.

Igy el kell fogadni, hogy All World is inkabb USA tulsulyos lesz, de legalabb van valami ami nem csak USA reszvenybol all.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43958) DJosef


DJosef
őstag

Üdv Urak!

Véleményetek szerint melyik magyar állampapírból szabad venni a jelenlegi kilátásokat figyelembe véve.

1 éves magyar állampapír fix 2.50% kamattal
vagy prémium magyar állampapír 3 évre változó inflációt meghaladó kamatozással 4.40% kamattal?

Előre is köszönöm a segítséget!

Forget about it

(#43959) Sub-S válasza DJosef (#43958) üzenetére


Sub-S
senior tag

"1 éves magyar állampapír fix 2.50% kamattal" - ennek mi értelme lenne MÁP Plusszal szemben? :F

(#43960) Oppenheimer válasza buherton (#43955) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Vegyél msci worldöt + régió specifikus fejlett világ msci indexeket követő etf-eket hogy alul súlyozd usát.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#43961) DJosef válasza Sub-S (#43959) üzenetére


DJosef
őstag

Azért az 1 évessel hasonlítottam össze mert ha van rá lehetőség 1 évre szeretnék lekötni.

Forget about it

(#43962) PredatorZoli válasza DJosef (#43961) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

A bankbetétet kell lekötni, ha annál tovább mész, akár csak állampapírig akkor ez már nem lekötős dolog. Ha idő előtt ki akarsz szállni lehetőség van eladni. MÁP+ nál az első félév után és évente 1x teljes áron plusz az addig felhalmozott kamattal el tudod adni, egyébként 99,75% on tudod visszaváltani. 1 éves magyar állampapírt nem szabad venni, mert 1 év alatt is levesebbet hoz mint a máp+ (az 3,75 egy év után). A prémium papír 1 éves eladás esetén nem annyira jó, mert ott 1% a visszaváltás költsége.
Fontos hogy almát almával, körtét körtével hasonlítsuk. Egy 1 éves lejáratú papírt nem éri meg egy 3 éves lejáratúval hasonlítani, amit írtál. Javaslom olvasgass a témában, érdemes tanulnod mielőtt bármibe is befekteted a pénzed, még akkor is ha ez olyan egyszerű dolog mint az állampapír, ugyanis azoknak is érdemes megtanulni az előnyeit, hátrányait stb.

(#43964) HussarF válasza PredatorZoli (#43962) üzenetére

egyébként 99,75% on tudod visszaváltani.

Ha visszaváltanád... De mivel a másodlagos piacon adod el, ezért (az időarányos kamatnál valamivel kevesebb, de) pluszosan adod el már az első hónap után.

máp+ (az 3,75 egy év után)

Nem. 3,785%-ot. A különbség nem nagy, de ha azért az elemi matekot ajánlott jól alkalmazni, ha már maga kezeli valaki a pénzét.

(#43965) Mercutio_ válasza HussarF (#43964) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha államkincstárnál van számlája nincs másodlagos piac, vagy rosszul tudom?
Ha máshol, akkor van számlavezetési és esetleg egyéb kezelési/kiutalási költség :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43966) aujjobba válasza HussarF (#43964) üzenetére


aujjobba
addikt

Hogyan jon ki a 3,785%?
Bevallom nem ertem, csak egy magyarazatot szeretnek.

A lenti szamolasban 100ezerFt befektetes utan elso felevben a 3,5% eves kamatnak a felet szamoltam, plusz a masodik felevben a 4%-nak a felet, igy kijott ev vegere 3,75%.

3,785% csak akkor jon ki nekem, ha az elso felevben kapott kamatot hozzaszamolom a masodik felev tokejehez, de az nem jo, mert ha az a penz ujra befektetesre kerul, akkor elvileg a 3,5% alkalmazodna ra (mert annak a eredeti befektetes masodik feleve csak az elso feleve).

Mi a hiba?

(#43967) HussarF válasza Mercutio_ (#43965) üzenetére

Nem tudom pontosan, hogy mi van mögötte, de lényegileg a MÁK-nál is ugyanez van. Van egy napi árfolyama a papírjaidnak és azon tudod visszaváltani. Ott még kicsit magasabb is ez az ár, szerintem. Ott matematikailag én úgy néztem, hogy első nap indul 99,75%-ról a tőkéd értéke, aztán szétosztja az első +0,0175-nyi részt ~180 napra és naponta hozzáadja azt. De ezt csak szüleim számláján nézegettem, nekem még nem volt MÁK számlám. De ők már váltották is vissza és azt a napi árat kapták, amit írt.

(#43966) aujjobba
3,785% csak akkor jon ki nekem, ha az elso felevben kapott kamatot hozzaszamolom a masodik felev tokejehez
Így van. Fél év után a kezdő állampapír sorozatban megkapod állampapírban a kamatot, kvázi tőkésedik. Tehát arra már az elejétől kezdve a 4% megy.

[ Szerkesztve ]

(#43968) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

Érdekes ez a másodpiaci dolog egyébként. Az ersténél néztem, 99,5% a visszaváltása a máp+ nak és pmáp nak is(kivéve a máp+ fordulóikor mikor is 100%). Ez alapján bizonyos helyzetekben rövidebb távon az 5 éves pmáp többet hoz mint a szuper, ha nem fordulókor váltja az ember vissza például 10 hónap mulva.

ui: egyébként a másodpiaci árjegyzés az olyan, hogy ha például emelkedne a kamatkörnyezet akkor csökkenne az eladási árfolyam?

[ Szerkesztve ]

(#43969) aujjobba válasza HussarF (#43967) üzenetére


aujjobba
addikt

Nekem santit ez egy kicsit, mar feleve futo papirt altalaban nem neverteken kapod meg, hanem az addig felhalmozott kamatokkal novelt aron.
Ez alapjan a fel ev utan kapott kamat teljes osszege nem mehetne be ugyanabba a papirba, neverteken.

(#43970) HussarF válasza aujjobba (#43969) üzenetére

A fél éve futó papírt pont névértéken váltják neked vissza (olyankor nem eladod, hanem tényleges visszaváltás van, sztem). És akkor már 1,0175x (ahol x az kezdeti mennyiség) db-od van az eredeti papíból a számlán.

Mióta van MÁP+ -od, hogy ezt még nem láttad?

(#43968) PredatorZoli
egyébként a másodpiaci árjegyzés az olyan, hogy ha például emelkedne a kamatkörnyezet akkor csökkenne az eladási árfolyam?
Elképzelhető, de ennyire nem sikerül bekukkantani a motorháztető alá, a banki ügyintézőm elég fogalmatlan volt ezen a téren.

[ Szerkesztve ]

(#43971) HussarF válasza aujjobba (#43966) üzenetére

Egyébként, ha az általad feltételezett módszert alkalmazzuk, akkor is 3,780625% lenne a kamat az első évre, nem 3,75%

De egyébként teljesen értelmetlen lenne az egész. Fél év elteltével a 100k db állampapírból lenne 100k db eredeti és 1750 db fél évvel későbbi. Akkor újabb fél év múlva az eredeti 100k-t évi 2%-al kéne kamatoztatni, az 1750-et meg évi 3,5%-al. Nonszensz

(#43972) aujjobba
Még mindig tévedsz. Neked augusztusban, az adott héten lesz 407 000 db-od az original papírodból.

[ Szerkesztve ]

(#43972) aujjobba válasza HussarF (#43970) üzenetére


aujjobba
addikt

Augusztusban lesz az elso feleves kamatfizetes.

"1,0175x (ahol x az kezdeti mennyiség) db-od van az eredeti papíból a számlán"
Ez igy eleg pongyola, a mennyiseg nem valtozik.
Vettem 400ezer forintert papirt amiert pontosan 400ezer db 1Ft neverteku papirt kaptam.
Ez az darabszam ugyanugy 400ezer db lesz, plusz annyi darab amennyit a feleves kamatbol tesznek hozza.
Amire gondolsz az a papirok erteke, nem a darabszama, mivel vasarlaskor a 400ezer darab papir kicsivel kevesebbet ert a visszavasarlasi jutalek vegett.

Igen ugy van, 407ezer darab lesz.
Az elobb felreertettelek, azt jott le az irasodbol, hogy azt gondolod az elso kamatfizetesig kevesebb darab papir adott, mint amennyiert vettel.

(#43971) HussarF: igen ebben egyetertunk.
Egyebkent nincs ez valahova leirva?
Eleve az is lehet, hogy a MAK a masodik felevre szamolt eves 4%-ot mar eleve az elso kamat tokesedesevel szamolja, nem?
Mi meg tok feleslegesen szamolgatjuk kulon.

[ Szerkesztve ]

(#43973) HussarF válasza aujjobba (#43972) üzenetére

Eleve az is lehet, hogy a MAK a masodik felevre szamolt eves 4%-ot mar eleve az elso kamat tokesedesevel szamolja, nem?

Nem. Akkor azt jelentené, hogy 8%-ot kamatozna 5 év alatt a papírod. Holott csak közel 6% a kumulált hozam. Nézd meg a az állampapírod sorozatszámához tartozó nyilvános ajánlattételben. Talán ott le van írva. De nekem már hosszabb ideig volt állampapírom, én már láttam, hogy így megy.

(#43974) spm válasza HussarF (#43973) üzenetére


spm
tag

Nincs állampapírom, és nem is igazán ismerem a témát, de ezt:
Kibocsátás napjától a lejárat napjáig terjedő 5 éves időszakra (a lejáratkor) fizetendő teljes kamat mértéke: 27,35%**.
Itt találtam: https://www.allampapir.hu/allampapirok/MAPP

101.75% * 102.00% * 104.50% * 105.00% * 105.50% * 106.00% = 127.35%
Az első két tényező az első év kétfelé bontva.
Ezek alapján kamatos kamat elv érvényesül.

Jól gondolom?

(#43975) HussarF válasza spm (#43974) üzenetére

Jól, első félévben tőkésedik a kamat. Én is elrontottam itt a végén, úgy emlékeztem, hogy 1%-ot nő évente a kamat, de persze csak 0,5-öt. Ha 5. gyököt vonsz ebből, akkor kijön, hogy ez 4,95% kumulált éves kamat (majdnem 5%, nem majdnem 6%, ahogy előbb írtam)

[ Szerkesztve ]

(#43976) mgoogyi válasza aujjobba (#43972) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Összeraktam egy excelt a MÁP+ kamatozásáról:
[https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rtdADOTItLscb-Yy0tYccAhTScBpOIIg9x28LCDa_0E/edit?usp=sharing]

[ Szerkesztve ]

(#43977) HussarF válasza mgoogyi (#43976) üzenetére

Ez korrekt. Lényeg, hogy kamatozáskor a kezdő sorozatszámú papírban írják jóvá a kamatot és első félévben is van jóváírás, kvázi tőkésedés.

[ Szerkesztve ]

(#43978) aujjobba válasza mgoogyi (#43976) üzenetére


aujjobba
addikt

Koszi!
Egy eszrevetel, az EHM az hiteldijmutato, szerintem ide EBKM-et akartal irni.

(#43979) mgoogyi válasza aujjobba (#43978) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Egységesített értékpapír Hozam Mutató.
Nem a THM-re gondoltál?

(#43980) aujjobba válasza mgoogyi (#43979) üzenetére


aujjobba
addikt

De-de, ok.

(#43981) Sub-S


Sub-S
senior tag

Itt a régi kiszámolós kalkulátor, ha már ilyen nehézséget okoz sokaknak. ;]

(#43982) Zoty4 válasza aujjobba (#43966) üzenetére


Zoty4
őstag

kamatos kamattal ;-) nincs mit ezeöccáz

(#43983) Zoty4


Zoty4
őstag

snp +2% felett, ma se vásárolós nap van :(

(#43984) Lex Icon válasza Zoty4 (#43982) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Milyen érdekes, hogy egy általános iskolás számolás (százalékszámítás) mekkora problémát okoz az emberek nagy részének.
Olyan kapcsolódó fogalmakat nem is említve, hogy ez nem számtani sor, hanem mértani, ezért nem összeadni, hanem szorozni és nem osztani, hanem gyököt vonni kell. :U

(#43985) aujjobba válasza Lex Icon (#43984) üzenetére


aujjobba
addikt

Nem a szazalekszamitas nem volt vilagos, hanem a felev utan kapott kamat ujrabefektetesevel nem voltam teljesen tisztaban.

(#43986) concret_hp válasza Lex Icon (#43984) üzenetére


concret_hp
addikt

ugyaninne szokott jonni a: de minekvan matek, hasznaltad mar a pitagorasz tetelt valaha meg hasonlo okossagok ;] :DDD :C

vagy fullba vagy sehogy :D

(#43987) PredatorZoli válasza concret_hp (#43986) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ezt tőlem is szokták kérdezni, de én azt válaszolom hogy ja, mivel mérnök vagyok :D

(#43988) Zoty4 válasza PredatorZoli (#43987) üzenetére


Zoty4
őstag

én is :)

(#43989) mgoogyi válasza concret_hp (#43986) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

http://dload.oktatas.educatio.hu/erettsegi/feladatok_2020tavasz_kozep/k_mat_20maj_fl.pdf
Idén is "nehéz" volt az érettségi.
11. feladat 2 pontért:
Egy mértani sorozat első tagja 1/2 , második tagja 3. Határozza meg a sorozat harmadik
tagját!


(#43990) Zoty4 válasza mgoogyi (#43989) üzenetére


Zoty4
őstag

az ilyen jellegű feladatoknak beugró jellegűnek kellene lennie. 5/6 tud akkor vághat bele az érettségibe, egyszerűbb lenne a javítás ;]

(#43991) szabi__memo válasza mgoogyi (#43989) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

Az igen. Fejlődünk

(#43992) Thom!


Thom!
veterán

Szerintetek bulltrap amit látunk vagy mindenki akar a tortából?

(#43993) mgoogyi válasza Thom! (#43992) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

1 év múlva megmondom.

(#43994) Thom! válasza mgoogyi (#43993) üzenetére


Thom!
veterán

Én szeptember megmondom na jó ősszel 😀

(#43995) Sub-S válasza Thom! (#43992) üzenetére


Sub-S
senior tag

Kíváncsi voltam mi lesz ma a Sorrentoval, jól járt-e aki pénteken este még bele mert venni, és igen. :)

[ Szerkesztve ]

(#43996) mgoogyi válasza Thom! (#43994) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

https://hedgefollow.com/funds/Bridgewater+Associates
Ennél az óriás alapnál tartanak olyan 15% aranyat, legalább 40% részvényt ránézésre, meg elég sok kötvényt. Szóval nem úgy néz ki, hogy egyértelmű lenne számukra a jövő.

(#43997) PredatorZoli


PredatorZoli
Topikgazda

most mindenki emelkedést vár és arra számít, szóval ha jól sejtem pár nap és magaalá kakkant a tőzsde :D
igy szokott ez lenni nem? :DD

(#43998) Lex Icon válasza PredatorZoli (#43997) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Te sem emelkedést vársz. ;)

(#43999) Bestspiler7 válasza Thom! (#43992) üzenetére


Bestspiler7
tag

Szerintem van még hova emelkedni, az P/E ratio nem elég magas :DDD

(#44000) Sub-S


Sub-S
senior tag

Hajósoknak szép napok ezek, 40% 3 nap alatt. :)
Kíváncsi vagyok, hogy 14-et eléri-e ma az NCLH.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.