Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#43601) bandus válasza Oppenheimer (#43600) üzenetére


bandus
veterán

+1 az oltóanyagra. gyakorlatilag minden érintett cég azon dolgozik, hogy ez előálljon, én nem tartom valószínűnek, hogy ne készüljenek el vele. de ugye nem is ez, hanem inkább az engedélyezés/gyártás (de főleg előbbi) lehet a szűk keresztmetszet. minden esetre most szerintem érdemes gyógyszeriparba fektetni :)

"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

(#43602) Segal válasza Oppenheimer (#43600) üzenetére


Segal
veterán

Szerintem azért nem lesz ez ilyen egyszerű, mivel most napi szinten nagyon sokat kell utaznom az új munkahelyem miatt (belvárosi szakács voltam) és nagyon durva dolgokat látni...
Embereken 2 maszk, kézfertőtlenítés akár a buszon vagy boltból kilépve és még hasonló dolgokat. Márpedig ha az ember parázik akkor tutira nem akar majd (főleg drágább dolgot) vásárolni, külföldre utazni meg végképp nem és még ha kezd is majd enyhülni a dolog lenne rá egy nagyobb összegem hogy lesz itt még paráztatás második hullámmal meg hogy ősszel visszatér stb.
Szóval szerintem még jövőre is sokan fognak maszban rohangálni, ha már nem lesz kötelező.
Én nem számítok itt V görbére. Sokkal valószínűbbnek tartom az L vagy az U verziót.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#43603) Stanlee válasza Kobe (#43599) üzenetére


Stanlee
őstag

Teljesen felesleges sars cov-1-el hasonlitani, annak mas volt a hatasa ossztarsadalmi szinten. (Amugy volt valami hatasa?)

A mostanira racuppantak a legtobb orszagban, Trump az ujravalasztasa miatt fogja kipreselni, hogy legyen valami, nemeteknel ugyanez, 21 oszen valasztas, kell az oltoanyag, UK-ban nem a valasztas miatt, hanem mert Brexit es megmutatjuk, hogy EU nelkul is tudunk oltoanyagot fejleszteni. Kina meg dacbol is megtolja a fejlesztest. Hetfon 7,5 Mrd € jott ossze valami korona elleni alapba, abbol valami mar csak fog jutni oltoanyag fejlesztesre is.

Aki most arrol hablatyol, hogy miert nem lehet fejleszteni idoben oltoanyagot, azt ki kell hagyni a dolgobol, mert feleslegesen hatraltat.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43604) Tapsi válasza Oppenheimer (#43600) üzenetére


Tapsi
addikt

Korábban én is ezt hittem, de aztán eszembe jutott az egyik előadás, amit a 2008-as válságról hallgattam. Ott mondta az előadó, hogy a válságnak nem financiális okai vannak első sorban, hanem pszichológiaiak. A válság oka maga a válságtudat, ez az, ami miatt az emberek visszafogják a fogyasztásukat, ami ugye visszafogja a beruházásokat, ami munkanélküliség növekedését eredményezi, stb. Egy ördögi spirál. Most is ez lesz. Aki munkanélkülivé vált, az nem tud fogyasztani, mindenki óvatosabbá válik. Gyakorlatilag radikális visszaesésre számít az egész világ.

[ Szerkesztve ]

(#43605) Bling95 válasza Segal (#43602) üzenetére


Bling95
őstag

Érdekesen egyébként, hogy én ennek pont az ellenkezőjét látom. Akit az elbocsájtások, visszaesés nem érintett kb. tűkön ülve várja, hogy fogyaszthasson (köztük velem is). Vélhetően a nyugdíjas csoportok kiesnek a turizmusból, de a fiatalabb generáció ahogy nincs karatén/minden bezárva azonnal meg fog indulni. Persze ez is csak találgatás, én is nagyon kiváncsi leszek a fejleményekre. Én kicsit azt érzem, hogy a fogyasztás jelentős része csak eltolódik, nem megszűnik.

Tapsi: Ennek tükrében nem biztos, hogy úgy kéne kezdeni a kormányzati reklámot, hogy “Egy példátlan világválságban” :DDD

[ Szerkesztve ]

(#43606) Mercutio_ válasza Stanlee (#43603) üzenetére


Mercutio_
félisten

félOFF
Amíg nincs hosszú távú tapasztalat mellékhatások tekintetében (+ esélyes, hogy az engedélyezés se lesz olyan szigorú mint egyébként) aki kicsit gondolkozik nem oltatja be magát, csak ha magas kockázatú csoportba esik.

De az se biztos, hogy lesz hatékony oltás, lásd. a 3-4 komponensű influenza oltóanyagok, ha épp egy másik vírustörzs adott évben a domináns mint amit a déli félteke és egyéb statisztikák alapján beletettek, akkor hatástalan.
OFF

Bling95: Ez a jelenlegi ingerszegény környezet miatti reakció, de ettől még kevesebb a felesleges elkölthető forrás. És az, hogy most még megvan az állása embereknek nem egy borítékolható állapot. Rengeteg cég vágja a capex-et, az elmaradt beruházások költsége valahol bevétel kiesésként jelentkezik... És ahol az állások megmaradnak ott is sok helyen fizu/bónusz csökkentések vannak.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43607) Bling95 válasza Mercutio_ (#43606) üzenetére


Bling95
őstag

Ezzel alapvetően egyet tudok érteni, ezért is nagyon meghatározó hogy a következő néhány hónapban ez merre mozdul el. Kérdés, hogy a beruházások is elmaradnak vagy csak tolódnak egy évet például.

(#43608) aAron_ válasza Kobe (#43587) üzenetére


aAron_
őstag

Ez teljesen így van. Ingatlanok árai már most csökkentek, de a kínálati oldal lefelé rugalmatlan. Ezért becsapós csak az ask-et nézni.

Keresleti oldalról eltűnt a hitel finanszírozás (válság előtti szintet a legtöbb bank szerint kb. 2 év lesz újra elérni), munkanélküliség elszállt.

Szvsz ami ebbe a képletbe beleszólhat, az a további eszközár infláció QE szerű lépések miatt. Ezt viszont nem lennék elég bátor megtippelni milyen nettó hatást ér el, valamint egyáltalán a hazai gazdaságpolitika meddig lazít.

(#43603) Stanlee Global Times egyébként a CCP egyik legnagyobb propaganda folyóirata.

[ Szerkesztve ]

What is your ikigai?

(#43609) Segal válasza Bling95 (#43605) üzenetére


Segal
veterán

Én nem azt állítottam hogy ember nem lesz aki fogyasztani fog hanem azt hogy jelentősen vissza fog esni a vírus előtti szint. Márpedig az bőven elég ha a nyugdíjasok és a családos (gyerekes) emberek kiesnek a körből, meg ugye azok akik elvesztették az állásukat.
Ettől függetlenül persze előbb-utóbb fel fognak szállni a repülők, ki fognak nyitni a szállodák és az éttermek is csak ugye ha kissebb a forgalom akkor kevesebb emberre van szükség és az is elég könnyen elképzelhető hogy őket is kevesebb óraszámban alkalmazzák, márpedig ha kevesebb pénzből kell gazdálkodni akkor kevesebb jut kikapcsolódásra/szórakozásra. Ez meg ugye kihat más szegmensekre és ha ott is kevesebb a bevétel akkor azok az emberek is kevesebbet fognak költeni és így tovább. Tehát nem azt mondom hogy beáll a gazdaság hanem azt hogy nem ugrik vissza jóideig a vírus előtti állapotra.
Pedig elhiheted hogy én örülnék neki a legjobban ha csettintésre az emberekben bekapcsolna a vásárlási láz és újraindulna a belváros vendéglátása/turizmusa (meg persze másokat érintő szegmensek is) de szerintem ez nem lesz ilyen egyszerű.
Főleg ha a nagy nyitás eredménye az lesz hogy ismét elkezdenek majd szaporodni a megbetegedések.

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#43610) Bling95 válasza Segal (#43609) üzenetére


Bling95
őstag

Elsődlegesen én is arra próbáltam utalni, hogy pont az általad említett parázást nem látom az emberekben. Épp azt, hogy már mennének csak lehessen. De nyilván egy nem reprezentatív.

Visszaesés nélkül szerintem se lehet megúszni, de én én nem érzem lehetetlennek, hogy viszonylag gyorsan újra beindul a gépezet. Aztán persze ez minél később lesz, annál kevesebb erre az esély.

Jövő ilyenkor már okosabbak leszunk :DDD

[ Szerkesztve ]

(#43611) Segal válasza Bling95 (#43610) üzenetére


Segal
veterán

Az tuti :DDD

"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)

(#43612) Stanlee válasza Mercutio_ (#43606) üzenetére


Stanlee
őstag

Mivel a tarsadalom kis resze gondolkozik, igy ha lesz oltas, akkor azt a tarsadalom nagyobbik resze fel fogja venni.

Ha az oltas felvetele lesz az alapja annak, hogy ne a negy fal koze bezarva kelljen dolgoznom vagy vegre hazautazhassak, akkor beoltatom magam, meg akkor is, ha koronavirus tagado vagyok.

Mar akartam maskor is irni rola, de sose fejeztem be: a ZDF politbaromet felmerese alapjan jelenleg a nemet tarsadalom kb. 15%-a szerint nem elegendoek az intezkedesek es nem szabadna lazitani. Kb. 30% szerint kellene jobban lazitani es kb. 50% szerint mind az intezkedesek es a lazitasok merteke is rendben van. Ez alapjan legalabb a tarsadalom fele, ha a politika azt javasolja, hogy oltasd be magad, biztosan felveszi az oltast.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43613) Tapsi válasza Bling95 (#43605) üzenetére


Tapsi
addikt

Ezek a sztorik mondjuk más megvilágításba helyezik a dolgot: [link]

(#43614) Kobe válasza Oppenheimer (#43600) üzenetére


Kobe
veterán

Olyan, h egy virus kihal, fogalmilag nem letezik.
A bubopestis sem tunt el, pedig az is parszaz eve pusztitott, csak minimal az evi esetszama.., de 1-2 akad.
A sarsnal amugy osszvissz parszazas populacio volt fertozott anno, itt tobb millio. A tobbmillio tobbmillio kontaktja exponencialisan rizikosabba teszi, es van 30+ torzse (sarsnak kevesebb mint 5 volt asszem), lesz itt boven masodik, harmadik hullam.

En az elkovetkezo evben turizmusra, gyogyszeriparra nem tennek (gyartas, teszteles, engedelyeztetes onmagaban 1.5 ev, ha ma megtalaljak az oltoanyagot, legkorabban 2021 karacsonya de inkabb 2022 eleje mire az elso nem kiserleti eger foldi halandohoz eljuthat...)

(#43615) Oppenheimer válasza Kobe (#43614) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Márpedig létezik, és kihalt. És nem csak ez a vírus halt ki, a smallpoxot vakcina irtotta ki.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#43616) Lex Icon válasza Tapsi (#43613) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nem biztos, hogy az a "hatalmas" munkanélküliség valóban az:
Amikor a fegyver visszafelé sül el
Nekem úgy tűnik, hogy ha munkanélküliséggel többet lehet keresni, mint munkával, akkor minek dolgozzanak. Ez is az eszetlen pénzszórás következménye.
Pont, mint nálunk a megélhetési szülés és jó pár elbénázott "támogatás".

(#43617) buherton válasza Oppenheimer (#43615) üzenetére


buherton
őstag

Ez fog történni a bárányhimlővel és a HPV-val is.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#43618) Kobe válasza Oppenheimer (#43615) üzenetére


Kobe
veterán

Az egesz emberi tortenelemben ezidaig hivatalosan 2 db virust nyilvanitottak kihaltnak. Az egyikre kozel 5 ev teljes globalis populaviora vetitett tunetmentesseget kellett varni. Egyik sem a Sars a ketto kozul

Nem az eliminaciot kevered az eradikacioval? Mert az elobbi egy alacsonyra letornazott, de nullanal boven nagyobb R0 erteket jelent, utobbi pedig a hivatalos nullat.
Na, utobbira biztosan nem a koronavirusok barmelyike lesznek az eselyesek a kovetkezo 10-20 evben....

(#43620) Oppenheimer válasza aujjobba (#43619) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Brutal. :D Na ezert nem stock pickelek tobbe... NASDAQ FTW es hello. Szerencsem nincs, okosan donteni meg hulye vagyok.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#43621) pvt.peter


pvt.peter
őstag

Sziasztok,

Állampapír lejáratakor amikor kiutalják az államkincstári számlára az összeget, akkor az onnét való felvételnek milyen módjai, illetve díjai vannak?
Hol találok erről leírást?

Köszi a választ.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#43622) aujjobba


aujjobba
addikt

az_adosok_60_szazaleka_el_a_hitelmoratoriummal

Vajon a kovetkezmenyekkel is tisztaban van az a 60%?
Ez nagyon nagy szam, ennyien nem tudjak fizetni most a torlesztot, vagy csak nem tudjak mit csinalnak?

(#43623) #95561216 válasza DanielLong (#43575) üzenetére


#95561216
törölt tag

Venezuelaban volt egy puccskiserlet, amcsi zsoldosok, katonai maganceg, akinek vezetoje kitalalt az ellenzek vezerere, mert nem fizetett, szoval beinditottak a cirkuszt rendesen :D

(#43624) aujjobba válasza pvt.peter (#43621) üzenetére


aujjobba
addikt

Sajat szamlara ingyen van.
Azt hogy sajat szamla sehogyan nem kell bizonyitanod, csak bepipalod hogy "igen, sajat szamla".

(#43625) pvt.peter válasza aujjobba (#43624) üzenetére


pvt.peter
őstag

Értem, köszi a választ.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#43626) mgoogyi válasza pvt.peter (#43621) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

KP felvétel náluk:
http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/nem-lakossagi-ugyfelek/intezmenyi-keszpenzforgalom
"A Magyar Államkincstár az ügyfelei részére készpénzforgalmi szolgáltatásokat nyújt a megyei igazgatóságok Állampénztári Irodáiban."

http://www.allamkincstar.gov.hu/files/%C3%81llampap%C3%ADr%20forgalmaz%C3%A1s/Befektet%C3%A9s/2020/2.%20sz%C3%A1m%C3%BA%20f%C3%BCggel%C3%A9k%20-%20Hirdetm%C3%A9ny.pdf
IV. Pénzügyi tranzakciós illeték
Készpénz felvétel esetén 0,3%
legfeljebb 6.000 Ft

Utalás:
Vagy kiutalod magadnak ingyen a bankszámládra és onnan veszed fel.

(#43627) Madwe válasza aAron_ (#43608) üzenetére


Madwe
nagyúr

Nomeg azért az utobbó időkben a nagy ingatlan befektetésözönhöz szükséges dolgok közül kérdés mi marad meg... (először beszakadó ingatlanpiac, majd 0% körüli hitelek ÉS kamatok bármire, gyk ingyen pénz mindenkinek cserébe nincs értelmes megtakaritás, régóta tartó konjunktűra) ezek közül sok nem lesz már jelen szvsz, s az emelkedés sztem biztos megáll most sokáig, de inkább beszakadásra számítok részemről, akár 5-10 év is lehet mire újra a tavaliy csúcson lesznek az árak...

(#43628) Bling95 válasza aujjobba (#43622) üzenetére


Bling95
őstag

Nem hinném, hogy ennyi ember veszítette el a keresetét. Nincsen semmilyen pénzügyi tudatosság. Ha nem muszáj, akkor nem fizetnek. Legrosszabb esetben majd később sírnak, hogy a szemét bankok lehúzták őket :)

Alapból nem értem miért kellett automatikusan felfüggeszteni. Pont fordítva gondolnám logikusnak.

(#43629) Mercutio_ válasza aujjobba (#43622) üzenetére


Mercutio_
félisten

Vagy szimplán ahhoz is lusta volt, hogy nyilatkozzon ;] ez a réteg tipikusan az, aki annak se néz utána milyen (anyagi) következménye van a moratóriumnak.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43630) aujjobba válasza Mercutio_ (#43629) üzenetére


aujjobba
addikt

Naigen.
En alig hittem hogy nyilatkozhassak, 11M hitelem van, amihez ~30ezerFt kamat tokesedik havonta ha nem fizetem. Koszonom inkabb nem kerem.

(#43631) pvt.peter válasza mgoogyi (#43626) üzenetére


pvt.peter
őstag

Köszi az infót, illetve a linkeket.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#43632) Tapsi válasza Mercutio_ (#43629) üzenetére


Tapsi
addikt

A legtöbben nem tudnak a dologról, lövésük sincs, hogy nyilatkozniuk kéne. Anyám bankban dolgozik, ők most egyesével hívják fel az ügyfeleket nyilatkozat ügyében. A java részük inkább fizetni akarja tovább a törlesztőjét. Szóval a jelen statisztikából nem szabad messzemenő következtetést levonni a fizetőképességről.

(#43633) #95561216 válasza Kobe (#43614) üzenetére


#95561216
törölt tag

A pestis az egy bakterium, az elel gazdatest nelkul is. Pontosabban az el a virus meg nem. Utobbi gazdatest nelkul nem letezik.

(#43634) julius666 válasza aujjobba (#43622) üzenetére


julius666
addikt

Most viccelsz? Szerintem ez baromi jó arány a hazai pénzügyi tudatosság mellett. Abban a 60%-ban benne van ám csomó olyan hitel is, ahol megéri nem fizetni (pl. diákhitelek), illetve nagyon sok olyan hiteles, aki valóban rászoruló, mert elvesztette a munkahelyét, vagy félmunkaidőben foglalkoztatják csak most, az eddiginél jóval kevesebb fizuért.

Ha ezeket kiveszed, simán lehet kevesebb mint 40% a "tényleg hülyék" aránya, ami nagyon jó szám, szerintem nyugaton se lenne sokkal jobb. Én lazán 80-90%-ra tippeltem volna a moratóriumos hitelek arányát, főleg hogy a fizetési szándékot kell aktívan jelezni, nem az a default. (Nem tudom ezt milyen idióta találta így ki egyébként)

[ Szerkesztve ]

(#43635) #95561216 válasza aujjobba (#43622) üzenetére


#95561216
törölt tag

Persze, mindenki hulye, aki nem fizeti vissza a hiteleit nullara legatyasodva egy ki tudja mikor vegetero jarvany kozepen. Egy 100 ezres lakashitelnel kb 40 ezerbe kerul, hogy anyagilag rugalmasabb legyel, kb 3% extra kamat, meg 1% ha a vegen betorleszted egyben. Keress most ennyiert szemelyi hitelt, ha nem vagy biztos a munkahelyedben..

(#43636) aujjobba válasza #95561216 (#43635) üzenetére


aujjobba
addikt

Ha nullara legatyasodsz attol hogy fizeted a hiteled, az mar regen rossz.
Eleve kellene lenni nehany honapra elegendo vesztartalekodnak, a hiteltorlesztest leallithatod azutan is, hogy elvesztetted a munkahelyed ha igy alakulna.

(#43637) Tapsi válasza aujjobba (#43636) üzenetére


Tapsi
addikt

Nézd, most mindenki sokkal óvatosabb. Én konkrétan többmilliós beruházásokat halasztok el, miközben a pénz ott parkol a számlámon, és most már 2 betonbiztos munkahelyem is van, messze nem minimálbérért. Akkor mit vársz azoktól, akik mondjuk keresnek nettó 200-300-at? Ettől még nem lesz valaki felelőtlen, vagy hülye. Épp ellenkezőleg.

(#43638) #95561216 válasza aujjobba (#43636) üzenetére


#95561216
törölt tag

Nem rolam van szo, hanem az atlagemberrol. Kollegak kozott is latom, hogy annyira faznak a hiteltol, hogy nullara legatyasodnak, csak hogy mielobb lefizessek, pedig nekik a fizetes 20%-anal nem nagyon tobb a torleszto. Nullara meg attol is legatyasodhatsz, ha hirtelen 2 evre kell tervezni a 6 havi tartalekoddal melo nelkul.

1 evre 40 ezerert egy millio meg a valsag elotti kamatok fele szabad felhasznalasra. Mert lenyegeben ez az, egy havonta folyositott szabadfelhasznalasu hitel.

(#43639) Stanlee


Stanlee
őstag

Aprilis vegeig Nemetorszgban 10 millio alkalmazottra kertek un. Kurzarbeitergeld-et. Osszehasonlitasul 33,9 millio tarsadalombiztositassal rendelkezo alkalmazott van. Kurzarbeitergeld-et normal idoszakban kb. 0,1 millioan kapnak.

Engem ez a szam nagyon meglepett.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43640) Oppenheimer válasza Stanlee (#43639) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Komoly.

Masik nemet hir.
Most pontosan mi baja is van az alkotmanybirosagnak? Minek szolnak bele az eszkozvasarlasba? Mit akarnak, dragabb allamadossagot? Gyengebb gazdasagot? Burokratikus barmok. :W

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#43641) Mercutio_ válasza Stanlee (#43639) üzenetére


Mercutio_
félisten

Mert ott felelőtlenül osztogatnak, bezzeg nálunk...:DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43642) zolmesz válasza aujjobba (#43636) üzenetére


zolmesz
aktív tag

Én is tudnám fizetni, de élek a moratórium lehetőségével és így meg összegyűjtök egy kis likvid tartalékot magamnak, ki tudja mit hoz a jövő. Nem sok a hitelem, kb. havi 9e Ft a kamat, ami halmozódik, ennyi belefér.

(#43643) Dare2Live válasza Oppenheimer (#43640) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Durva lehet amiz hozhat de az alkotmánybíroságnak nem feladata gazdasági, hitel hatásokat vizsgálni.

@aujjobba:
Esete válogatja.
Én pl megszívtam most lesz a lakáshitelem fordulója. 2.68%ról ugrani fog 3.2-3.3ra%. A felvett pénz nagyja máp+ban parkol. Most 4.5%al ketyeg. 1.2% marzs megvan. És ha kell azonnal ott van akár tőzsdére akármire. Nem mellesleg ketyegnek az LTPk is. Max az egyiket 4hónappal tovább fizetem.
Te alig vártad nyilatkozhass én meg hülye lettem volna....

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#43644) Stanlee válasza Mercutio_ (#43641) üzenetére


Stanlee
őstag

Valamelyik kisebb tartomanyban par millio eurora leraboltak ezt az alapot, mert mindenfele ellenorzes nelkul egy online regisztraciot kovetoen lehetett megkerni a penzt. Szemfules bunozok kihasznaltak a rendszer gyengeseget.

Ez is jol mutatja a nemet allami szektor digitalizascios elmaradottsagat szinte minden szinten.

@Oppenheimer: ne keress ra ertelmes valaszt, mert nincs. A nemetek sokszor onmaguknak ellentmondo donteseket hoznak a legfelsobb birosag szintjen is.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#43645) julius666 válasza aujjobba (#43636) üzenetére


julius666
addikt

Tegyük fel, hogy 400e nettós fizura vettél fel havi 100e törlesztőjű lakáshitelt anno. Pénzügyileg tudatosként van 1 millás, nagyjából fél évre elég vésztartalékod. Most félmunkaidőre küldtek határozatlan időre, 200e nettóért. (Tippre ezek elég jellemző számok lehetnek azok körében, akiket érintett a koronavírus és lakáshitelük van).

Te melyiket választanád?
a.) Fizetnéd a hitelt továbbra is patentül a kedves bankodnak lényegében a vésztartalékodból, azt kockáztatva, hogy ha nem V felpattanás jön, akkor év vége felé alaposan megcsappant (1-2 hónapra elegendő) tartalékkal nézz szembe azzal, hogy bezár a munkahelyed bődületes munkanélküliség közepette.
b.) A moratóriumot kihasználva nem fizeted a hitelt, a vésztartalékodat nadrágszíjat behúzva még némi apróval növeled is. A továbbra is ketyegő kamat miatt így biztosan bukod nagyjából egy havi fizudat ha visszaáll minden a régi kerékvágásba év végére. Ha nem, akkor viszont így lesz még fél éved a vízszint felett az igazi vérzivatarban, meghosszabbított moratórium/elég további félretett pénz esetén még több.

Ez biztos neveltetés kérdése is, de nekem eszembe se jutna komplett anyagi ellehetetlenülés kockáztatása kb. egy havi fizumért cserébe. Már csak az az egy-másfél év nyugodtabb alvás megér annyit... :U

[ Szerkesztve ]

(#43646) Mercutio_ válasza Dare2Live (#43643) üzenetére


Mercutio_
félisten

És egyéb jogi/hitelességi/stb. hatásokat sem? ;]
Nekem a cikkből az jön le egyébként, hogy a háttérben okoskodó tudós "megszakértette" és eszközként használta a német AB-t a saját politikai tábora céljainak megvalósítására.

Kérdés hosszú távon pl. ha bedől a jelenlegi EU mennyire fogják a németeket szeretni a mélybe zuhanó államok...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#43647) aujjobba válasza julius666 (#43645) üzenetére


aujjobba
addikt

Teljesen jogos ez akkor, ha elvesztetted az allasod vagy felmunkaidore kuldtek, akkor nyilvan en is elnek a lehetoseggel.
De amig stabil a melod, es megvan a vesztartalekod is, addig szerintem nem feltetlenul eri meg elni vele.
Hiszen akkor is elkezdheted a nemfizetest, amikor ezek a bajok beutnek, vagy mar nagyon biztosnak tunik hogy be fognak utni.

Azt gondolom, hogy annak a 60%-nak a legnagyobb resze nem ilyen helyzetben van, de persze lehet tevedek.

(#43648) curmpli válasza aujjobba (#43630) üzenetére


curmpli
tag

Kvázi a moratórium időszakára eső kamatodat fizetnéd meg később. Nem olyan rossz konstrukció ez likviditási problémákkal fenyegetett háztartásoknak, vállalatoknak. Van jónéhány.

(#43649) aujjobba válasza curmpli (#43648) üzenetére


aujjobba
addikt

Ez igy nem teljesen igaz, mert ez nem csak az egesz dolog kesobbre tolasa, tehat nem csak 'kesobb fizeted meg' a kamatokat.
Az a kamat, amit most nem fizetsz, hozzaadodik a toketartozasodhoz.

(#43650) Dare2Live válasza aujjobba (#43649) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Itta kérdés a hány %on ketyeg az a pénz. HA többet hoz mint visz akkor egyértelmű. HA kb uannyit még akkor is messze jobban megéri mert bármikor ha kell rendelkezésre áll. Ha nagy %os difi van pl máp+ban hoz 4.5%ot a hiteled meg ultraszar 10%on ketyeg akkor nem érheti meg.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.