Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44801) HussarF válasza aujjobba (#44800) üzenetére

Simán továbbenged, nem is fogllalkozik vele. Nem is értem...

(#44802) PredatorZoli válasza Ijk (#44798) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Nem nevezném játékpénznek, ugyanis 30 év alatt 4% reálhozammal 12M ft lesz belőle ha nyesz-re rekja, tbsz-en is 10. (Mai pénzben kifejezve ennyi). Ez nyugdíj kiegészítésnek nagyon jó szerintem (alsúhangon havi 60-80 ezret ha felvesz belőle akkor nagyon sokáig eltart). Nyilván ez egy kiegészítés ahogy ő is mondta, feltételezem számít rendes nyugdíjra mellé.
Ha egyszer eldönti hogy ez a nyugdíjára lesz félretéve akkor nem kell és nem is szabad hozzányúlnia. Feltételezem azért nem olyan horrorisztikus összeg az erre félretett pénz mert az illető egyéb célokra tesz félre ezen kívül.
Állampapír ilyenre nem jó, nem mindegy hogy 4% a reálhozam vagy csak 1-2, hosszú távon az rengeteget jelent ahogy te is írod.
Szerintem se érdemes állampapírral bűvészkedni pár száz ft-ért, de aki szivesen csinálgatja azzal sincs probléma.

(#44803) Ijk válasza PredatorZoli (#44802) üzenetére


Ijk
nagyúr

Azért mondom játékpénznek mert havi szinten sem egy nagy összeg, érdemes most még kockázatosabb portfóliókba befektetni.
4% reálhozam relatíve biztonságosan a költségeket levonva szóljatok hogy jön össze, mert akkor én is oda teszem mostantól a pénzem.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44804) Drizzt válasza HussarF (#44799) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Siman elkepzelhetonek tartom, hogy ilyenkor a bank potencialis visszaelonek gondol, ezert probal minel tovabb a kamera elott tartani.

I am having fun staying poor.

(#44805) PredatorZoli válasza Ijk (#44803) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Mi az hogy relatíve biztonságos? Hogy kinek mi a biztonságos az szubjektív, hosszú távon a részvények és az ingatlan sok szempontból biztonságosabb mint más, hagyományos szemlélettel nézve "biztonságos" befektetés.
A 4% reálhozam nagyon óvatos, 200 éves adatok alapján ugyanis a részvénypiac reálhozama 6,4 % volt. (Ez persze 100% részvénysúlyt feltételez, de a kérdező ezt is kívánja tenni, nagyon helyesen is, hisz 30 évről van szó)
Ennek körülbelüli hozatalához leginkább egy market cap súlyozott ETF alkalmas, ha nem akarod túlbonyolítani, például a beszélgetés tárgyát képező MSCI world (bár ebben nincs emerging), vagy egy FTSE all world vanguard etf.

(#44806) Zoty4


Zoty4
őstag

Honnan látom a máp+-on hogy már kikérhetem? 6.17-én fog lejárni, reggel 10kor már fel lehet bontani?

(#44807) geleati válasza Ijk (#44798) üzenetére


geleati
tag

"Lássuk be, állampapír párnaciha helyett van ha gyűjtesz valamire 5-10 éves távlatban, hogy minél kisebbet bukj az infláció miatt, mert ugye úgy is bukni fogsz. Szóval nyugdíjra való aprót nem tennék évekre állampapírba"
Pont erről láttam egy videót: [Pénzügyi fitnesz]

Soha ne dobj vízbe alkálifémet!

(#44808) Ijk válasza geleati (#44807) üzenetére


Ijk
nagyúr

Na igen, de ő meg már az új világrendre készül, gondolom tele a padlás arannyal meg ezüsttel. Csak mi van ha még 50 évig rogyadozik a jelenlegi gazdasági rendszer, akkor majd az unokáid persze örülnek az aranyadnak.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44809) Ixion77 válasza Ijk (#44808) üzenetére


Ixion77
őstag

Az új világrendekkel ráadásul az a probléma, hogy a korábbiakban élőknek általában nem sikerül "megjósolni" hogy az újban mi számít majd értéknek. Szóval lehet, hogy az unokák pont annyira fognak örülni az aranyrudaknak, mint mi örülnénk most Kis János Aladár XVIII. századi (azóta sajnos feledésbe merült) költő eredeti kézírású műveinek...

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#44810) Ijk válasza Ixion77 (#44809) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nem az a baj vele, arany évezredek óta értékes, nagyon mellényúlni nem lehet vele, hacsak reaktorban nem kezdenek el aranyat gyártani.
A gond inkább hogy ha beütne a válság megoldanák hogy te átlagpolgárként ne nyerészkedj vele, megadóztatnák, be kellene szolgáltatni, akármilyen módszer. Marad hogy elásod titokban, aztán pont elvesztette a lényegét. Amikor igazán kellene nem használhatod, egyébként meg gyönyörködhetsz benne otthon abban a hitben hogy milyen anyagi biztonságot ad nehéz időkre. És vagy megunod a tartogatását és a váltási buktával kis hozammal eladod, vagy ragaszkodsz hozzá miközben az életminőséged benne ragadt.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44811) HussarF válasza Ijk (#44810) üzenetére

hacsak reaktorban nem kezdenek el aranyat gyártani.

Nem tervezzük ;]

(#44812) Ixion77 válasza Ijk (#44810) üzenetére


Ixion77
őstag

Én simán el tudnám képzelni hogy az emberek szemében elveszti az értékét. Például mert nem ehető. Vagy mert jön valami drasztikus változás az emberek felfogásában (földönkívüliek, megvilágosodás, mittudoménmi), ami miatt a továbbiakban a földi javakat nem értékelik, helyette pl. a lelki fejlődést hajszolja mindenki. Utólag nézve teljesen logikusnak fog tűnni, de előre nézve nem sejthetjük.
Magam se gondoltam volna pl. 30 éve hogy egyszer nemcsak hogy saját autóm lesz, de simán meg fogom tudni fizetni a repülőzést is. Ha most valaki azt mondaná hogy 30 éve múlva semmi vagyonom nem lesz viszont napi 10 órát fogok meditálni mint mindenki más, vagy épp kizárólag virtuális világban fogok élni, azt sem hinném. Aztán lehet hogy mégis úgy lesz. Egyik esetben sem lesz az aranynak számomra semmi értéke.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#44813) PredatorZoli válasza Ixion77 (#44812) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Én is tévútnak tartom az aranyat. Jelen körülmények közt nincs kisegítve vele az ember, a bizonytalan jövőt meg egyáltalán nem tudni, szóval jobb híján azt csinálja az ember ami jelen korunkban működik, a jövő dolgaihoz meg alkalmazkodik az ember majd annak idején.

(#44814) Ijk válasza Ixion77 (#44812) üzenetére


Ijk
nagyúr

Nem vagyok jós, de nem fogadnek ra hogy mostanában lesz egy fordulat ami után több ezer éves, iparban is használt nemesfém értékét veszti.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#44815) Sub-S válasza PredatorZoli (#44788) üzenetére


Sub-S
senior tag

Azért jósdát ne nyiss. ;]

(#44816) Dare2Live válasza OPiiPO (#44738) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Amit leírtam az összeadás, kivonás esetleg szorzás. Sok mindent nem lehet rajta máshogy látni. Hazudhatod magadnak persze azt, hogy nekem nem kellett a gyerek ruháiért fizetni, vagy, hogy nem esett ki a feleséged fizuja de ha ezt teszed hazudsz magadnak.

@Kobe: "ujfent no offense, de gyerekesek mit szerrtnenek meg? :) vallalt egy tudatos dontest, de ha csak az elonyok miatt vallalta a gyereket, mar regen rossz. Emiatt nekem a gyerek koltsegein problemazni kicsit onellentmondasos. Akkor minek vallalta?"

Írtam én hogy bármit szeretnék?
Problémáztam én bárhol is a gyerek költségein? Szerintem sehol. Ezt te képzelged oda. Leírtam, hogy nekünk az első 3év azt jelentette, hogy 12-15misivel kevesebb van bankszámlán kb leírva mi mennyi. Ez nem problémázás részemről. Ez kiszamolo. Ez ennyi.

Amúgy sztem innen indultunk. [link]

@Solymi81: "Meg te most a gyerek számlájára írod a bevétel kiesést meg a lakásvásárlást?"

Számlájára irom? Na most elég. Be lehet fejezni a sértegetésem te bunkó.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44817) Dare2Live válasza Ixion77 (#44812) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Az elmúlt 2000+évben mi adta az arany értékét?
Kiváncsi vagyok a BTC/ETH... fel fogja e váltani. :)

"vagy épp kizárólag virtuális világban fogok élni, azt sem hinném."
Erről ez ugrott be:
A háromból egy szükségszerűen igaz:
-minden emberihez hasonló civilizáció az univerzumban kihal, mielőtt elérne arra a fejlettségi szintre, hogy szimulálni tudná a valóságot;
-ha bármelyik civilizáció mégis eléri a poszthumán fejlettségi szintet, nem érdeklik a szimulációk;
-szimulációban élünk.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44818) agabe válasza Ijk (#44810) üzenetére


agabe
addikt

Hat ezt nem osztom, de sokat tenyleg nem erdemes tarolgatni.
Abbol is ... kicsi nem arthat es annak az eselye, hogy mindenhol a vilagon adoztatva lenne vagy ellehetetlenitve az eladasa es sehol ne tudnad ertekesiteni megint csak valoszinutlen.
Portfolio egy kisebb szelete lehet siman arany is, tok mindegy miben (tobbfele valamiben) van a penznek az a resze amit biztonsagosabb instrumentumban akarsz tudni ami nem hoz sokat, de azert ertekallo hosszu tavon.

(#44817) Dare2Live :
C :))

[ Szerkesztve ]

(#44819) ^Andrew^


^Andrew^
csendes tag

Köszi, hogy ennyit foglalkoztok a problémámmal.
A rá szánt tőkét évente egyszer 1 összegben is be tudnám fizetni jelenleg max 200.000-ig. (Figyelgetném havonta az árfolyamot és lehetőleg valamilyen aljban szállnék be elméletben :) )
Lakáscélra is megy ennek a többszöröse ezért ennyi erre a keret. Nagy nyugdíjra nem számítok, a mostani rendszerben szerintem 30-50 ezernél nem lenne több.

Ha jól értelmeztem akkor az alábbi járható utak vannak a számomra:

1. Revolutra beutalok forintot ott átváltom euro-ra aztán azt beutalom az RC-nek és ott kötök 6,5 eur költséggel MSCI WORLD-öt. (revolutos költségekkel nem vagyok tisztába). ha az RC és a revolut plusz ktg-et nem von le akkor ez megvan a 0,015%-ból + erre jön rá az MSCI WORLD 0.2%-os éves tartásdíj. ez így nem tűnik veszélyesnek. Az RC ebből nem von le? Vagy valamit nem számoltam? Amikor 30 év után elkezdeném a tőkém vonogatni akkor be kell fizetnem a nyerségadót a nyereségem után vagy azt évente vonják NYESZ számlán keresztül érdemes ezt végigcsinálni a nyereségadó elkerülése végett?

2. Utalom ismét egyösszeben de a BÉTa-ra (erről tegnap hallottam tőletek először), ahol nyitok egy NYESZ számlát és azon veszek S&P 500 ETF-et. Itt be kell vonni egy köztes szolgáltatót is ahol kell nyitnom egy számlát? Pl egy OTP-t? Csak mert annak megint lenne valamennyi %-is költsége. Annyi pozitívum van az S&P 500-ban hogy ott 0.01% az éves tartásdíj. 3-5 éves időtartamban simán kötnék s&P 500-at is. „Az MSCI World ~60%-a USA, így az S&P500-zal viszonylag magas korrelációt érhetsz el.” Ez igaz de az is lehet hogy 30 év múlva 60%-a kínai és brazil és európai részvény lesz. Szóval 3-5 éves távlatba S&P 500 az teljesen okés lenne számomra. Addig lehet BÉTa-n is elérhető lesz az MSCI WORLD.

3. Beutalom a pénz Degirora havonta15-ezres tételben vagy egyösszegben. Ennek évente lenne 1015 HUF költsége. Itt a szolgáltatónak elvileg több költsége nincs. A többi költséget az állam venné le a nyereségből évi -15%-kal (az évi 1-2% os kamatnak felene meg) amit a Degiro automatikusan levonna? És itt akkor más költség nincs? Vagy itt még valamire rájön még pluszba a 27%-os adó?

Az a cél hogy 30 év után kb 100-150 ezres tételekben utalnám ki magamnak a pénzt nem egyösszegben, hogy a többi még kamatozzon.
Sorry a sok kérdésért de sok dologról tőletek hallottam először és nem teljesen vagyok még mindennel tisztában. Meg egy 30 éves elköteleződésnél nagyon nem mindegy kinél, hogy és milyen feltételekkel van a pénzem.

Köszi :R

(#44820) PredatorZoli válasza ^Andrew^ (#44819) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

1, A revolut (egyelőre még) kisebb összegekig ingyenes, így azzal kapcsolatban nincs plusz költség, jól számolsz. Az RC nem von le, az a 6,5 euró vételi jutalék az övék gyakorlatilag. Ha TBSz-en vagy NYESZ en tartod akkor teljesen adómentes lesz mikor felveszed, nem vonnak belőle semmit és nem is kell megfizetned.

2, A BÉTa piac sok szolgáltatónál elérhető (szerintem a randomnál is, de ebben nem vagyok biztos mert van pár kivétel, pl KBC-nél tudom hogy béta-n nincs ez a néhány papír mert ott 1 instrumentum csak 1 piacon lehet)
Abban egyetértek veled hogy ez nem jelent teljes diverzifikációt és a jövőben vagy bevezetnek globál etf-et béta-ra vagy nem, nem tudni.

3, Igen, ezt az adót, ha csak a nyugdíjadkor adod el a papírokat, akkor kel majd bevallanod és egy összegben megfizetned, persze ha folyamatosan adod el akkor mindíg csak az eladott mennyiség alapján elért nyereség szerinti részt, igen itt 15% az adókulcs, ami tetemes összeget fog kitenni a végére, mert sok lesz a nyereség a tőkéhez képest a hosszú táv miatt.

Ha a pénzt folyamatosan szeretnéd kivonni, akkor az a legelőnyösebb, ha a TBSZ-t választod, abból ugye mivel minden évben nyitsz majd, lesz 5 (a 6. évtől mindíg összevonásra kerül az éppen lejáróval így végig 5 marad, és egyre több lesz minden számlán az idő múltával).
Van egy olyan lehetőség, hogy lejáratkor egy bizonyos részét felveszed rólla. Ha minden évben jár le TBSz-ed, márpedig ha 5 van akkor ez így van, akkor minden év elején le tudod venni azt az összeget ami neked arra az évre nyugdíjkiegészítésként kell, így teljes mértékben adómentes marad minden pénz, és kamatozik a fel nem vett rész amíg fel nem veszed.

(#44821) vnorbi válasza ^Andrew^ (#44819) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Néhány kiegészítés:

1. A 0,015%-ot szerintem elszámoltad, inkább 1,15% körül van a bekerülés költsége, ha a 200 ezer forintnyi euróból 6,5 eurót levesznek.

2. A BÉTa a tőzsde, oda közvetlenül nem rakhatunk pénzt, hanem itt is kell egy bróker, ami lehet az RC is (OTP nem, ők nem adnak BÉTa hozzáférést). A tartási díj a brókernél merülhet fel, ami az RC-nél jelenleg 0% (nincs számlavezetési díj, ami a többi brókernél a tartott állományra vetített százalékos díj). Az S&P 500-nál a 0,07% (nem 0,01%) a kibocsátó által felszámított költség, amit nem látsz, mert beépül az árfolyamba. Itt is van költsége az vételnek, RC-nél 0,2%, minimum 199 forint jelenleg.

A majdani kivételnél is számolni kell az egyszeri díjakkal, meg az is esélyes, hogy ha jól megy a tőzsde, akkor nem is tudod majd a tervezett kis összegeket kivenni. Ha évi 7%-os emelkedéssel számolunk, már akkor is 700 ezer forint fölött lesz egy darab S&P 500-as ETF 30 év múlva, ez lesz a legkisebb egység, amit visszaválthatsz. És ebben nincs benne a forint-euró árfolyamváltozása, ami a trend alapján még elég sokkal megdobhatja a forintban számított összeget.

[ Szerkesztve ]

(#44822) Kobe


Kobe
veterán

Portfolion sz*rra cikkezik a ma kezdodott ralit es hogy s3nkinek nem erdemes a piaccal szemben menni.

Ha portfolio ennyire hatarozottan felfelet var, ideje short pozikat nezni ;]

(#44823) Dare2Live válasza Kobe (#44822) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Ha nekiállna esni ráborítanak egy 500-2000b$ a piacra. Persze, hogy felfele megyünk. :)
Lassan tényleg helikopterrel szórják a pénzt...

A másik mai izgi az ez. [link] Hertz direkt figyelmeztet is, hogy teljes tőkevesztés. Ha ennek ellenére ezt is megveszik akkor már tényleg nemtudom mi van itt.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44824) Sub-S válasza Dare2Live (#44823) üzenetére


Sub-S
senior tag

Ne aggódj sokan veszik majd, rengetegen spekulálnak erre, napi szinten iszonyat hozamot lehet kihozni most belőle. :)

(#44825) HussarF válasza Dare2Live (#44823) üzenetére

(#44827) DanielLong válasza Sub-S (#44824) üzenetére


DanielLong
senior tag

Te most merre spekulálsz? :D Én beálltam shortra, eddig jó, tegnap nem is volt nagy volatilitás (ahhoz képest...), remélem ma sem kezd el szárnyalni.

Aztán lenne még egy kérdésem, aminek lusta vagyok utána nézni:
- Miért szenved jobban az Airbus most mint a Boeing? Boeing februárban volt 316$, most 179$, tehát -43%. Airbus 137$ és 70$, tehát -49%. Közben a Boeingnek még meg kell küzdeni a 737 problémával is, az Airbusnál nem tudok hasonló gondról. A távlati kilátások is azt gondolom hasonlóak, ráadásul az európai légitársaságok fennmaradását esélyesebbnek vélem, ami számomra megint az Airbusnak kedvezne.

(#44828) mgoogyi válasza ^Andrew^ (#44819) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Kiegészítés 2:

1. A revolutra tölthetsz fel bankkártyával ingyen forintot.
" akkor be kell fizetnem a nyerségadót"
ha TBSZ-en vagy NYESZ-en van végig a befektetésed, akkor nincs semmilyen árfolyamnyereségadó.
6.5 EUR az összes közvetlen költséged évente MSCI World-del TBSZ-ekkel és 0.2% vagyonarányos/év.
NYESZ-nél évi 2e Ft az összes közvetlen költséged, az első vásárlás ingyen van minden új beutalt összegnél. (+ 20% adójóváírás szja-ból / adott évi befizre)
0.07% a vagyonarányos/év.

2. brókerek: RC, OTP, KBC (itt van az értékpapírszámlád, ahol az etf lesz tartva)
tőzsdék: xetra, euronext, BÉT (innen veszel etf-et)


Mindenhol költsége lesz a pénz kiutalásának.

(#44829) aujjobba


aujjobba
addikt

Uj stimulus csomag, ujra felpattano tozsdek.
Lehet olyan szcenario, hogy elfogy a penz ujabb csomagra?
Vagy hogy azt mondja allambacsi, nem kaptok tobbet, mert mar tobbe lenne mint amennyit elbuknank nelkule?

(#44830) PredatorZoli válasza aujjobba (#44829) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Van aki szerint ez egy FED bubble, vagyis FED buborék lesz, érthető okokból (ha a semmire fújják fel az árakat csak hogy felmenjen)

(#44831) aujjobba válasza PredatorZoli (#44830) üzenetére


aujjobba
addikt

Akkor talan nem lesz baj, ha kicsit nagyobb szazalekban veszek valuefactor-t.

(#44832) Oppenheimer válasza aujjobba (#44831) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Miert nem qualityt? Ha jon egy gyilkos FED buborek durranas vilagvege, uj vilagrend, penzugyifitness apokalipszis, akkor a minosegi cegek nagyobb esellyel elnek tul, mint a joarasitottak.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#44833) Zoty4 válasza Ixion77 (#44812) üzenetére


Zoty4
őstag

az arany ehető :)

(#44834) aujjobba válasza Oppenheimer (#44832) üzenetére


aujjobba
addikt

Nem vagyok apokalipszis-hivo, de buborekok elofordultak mar a tortenelemben, 20-30 eves tavon johet is egy-ketto.
A minosegi ugy latom elegge atfedesben van a sima MSCI world-del, legalabbis a top10 osszetevoben.
10-15%-ot nem tartok ordogtolvalonak egyeb eszkozokben tartani.

Maskulonben mint minden kisbufi en is kovetendonek talalom Buffet-papa ertekalapu befektetesi strategiajat. :P

(#44835) PredatorZoli válasza Oppenheimer (#44832) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

egy buborék nem feltétlen jelent apokalipszist
egész egyszerűen ha egyáltalán létezik ilyesmi lufi, könnyen lehet hogy csak egy nagyobb beszakadást jelent, az árfolyamok reálisabb értékre esnek be, de nem feltétlen érinti magukat a cégek talponmardását
egyébként ha egy ilyen jellegű bubble lenne, elképzelhető hogy a túlértékelt quality-t csapná meg jobban, hisz a value valós és árazott értéke elképzelhető hogy közelebb van egymáshoz
persze ez jelenleg legfeljebb összeesküvés elméletnek az igazi, majd meglátjuk mi lesz :DD

[ Szerkesztve ]

(#44836) Oppenheimer válasza PredatorZoli (#44835) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Marpedig ha a FED buborek durran, az tenyleg apokaliptikus meretu lesz. Szoval remeljuk nagyon sokaig nem fog. Es ilyen helyzetben a jo balance sheet-u, jo penzt termelo cegek elnek tul inkabb, nem az olcsok. Az olcsokkal valami gond szokott lenni.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#44837) Dare2Live válasza aujjobba (#44829) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Hogy fogyna el? Kifogy a nyomdából a papír?
A másikra meg sztem a válasz, hogy Trump és választás összel.

Igazából x, hogy durran e lufi és mikor. Idén? Jövőre? 2030ban? Ha igen akkor meg ingatlan, rv, arany, btc... bármi jó. De ahogy látom ez még mindig egy $ alapú világ.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#44838) Stanlee


Stanlee
őstag

Remenykedtem benne, hogy meg egy hetet kibir a korrekcio. Ez nem jott be.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#44839) Ixion77 válasza Dare2Live (#44837) üzenetére


Ixion77
őstag

"Hogy fogyna el?"

Pl. úgy, hogy miután minden kormány rászokik hogy lehet nyomtatni a pénzt korlátlanul mert infláció úgysem lesz, az hirtelen mégis megjelenik, egyre gyorsuló formában. Mikor már a terv részévé tették hogy nyomtatni fognak jövőre is, kiderül hogy mégsem lehet, mert az csak még tovább szítaná az inflációt. Tehát totális zsákutcába kerülne a gazdaság. Azt a tőzsde brutális szakadással díjazná, és a pénznyomtatás mint lehetőség többé nem állna rendelkezésre hogy a szakadást megállítsa.
Ne feledjük, hogy a mostani nyomtatósdi alapja, hogy valamiért nincs infláció. De nem egyértelmű hogy miért nincs (pl. Japánban 20+ éve nem tudnak rájönni), és ezért az sem hogy nem is lesz.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#44840) PredatorZoli válasza Ixion77 (#44839) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Egyesek szerint amerikában ez jelenleg azzal van összefüggésben, hogy az emberek megtakarítási rátája megugrott az elmúlt hónapokban, az inflációhoz pedig kell, hogy a nyomtatott pénz átforogjon a gépezeten.
Épp ezért ezen gondolatmenetet folytatók szerint ez később, néhány év múlva fog megjelenni komolyabb inflációként, kisebb-nagyobb bajt okozva ezzel. De ezzel láthatóan most nem foglalkozik senki és a mának cselekednek.

(#44841) Zoty4


Zoty4
őstag

mindennek van hatása, a 2008as nyomtatás most gyűrűzik be, és 2008ban amit szummában nyomtattak azt most hetente kell generálniuk, hogy fent tudják tartani a rendszert, különben összeomlik.
De elgondolkodtató, hogy hány millió ember életnyi fizetését öntik be hetente ebbe a feneketlen lyukba...

Apropó valaki tudja mi volt az a tüske a charton 17 órakot? SP500 +2,5%ról előbb pillanatok alatt lement +0,2%ra majd ugyanilyen gyorsan vissza +1,8%ra?

[ Szerkesztve ]

(#44842) mgoogyi válasza Ixion77 (#44839) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

"Azt a tőzsde brutális szakadással díjazná"
Vagy emelkedéssel, ha beütött a durva infláció.
Ha a pénz értéktelenebb lesz, a cégek ebben a pénzben mérve értékesebbek lesznek.
Vagy nem?

(#44843) Ixion77 válasza mgoogyi (#44842) üzenetére


Ixion77
őstag

Ha már beütött a durva infláció, akkor igen, a piac megpróbálja a dollár új vélt értékének arányában kifejezni a cég vélt értékét.
Hónapokkal/évekkel előtte viszont egy másik hatás érvényesül: kételyek a cégek valódi értékében, és ennek megfelelően a mielőbbi megszabadulás a részvényeiktől, átsúlyozás inflációállónak hitt eszközökbe.

Az eséshez nem szükséges kialakult inflációs spirál. Mivel most mindenki árgus szemekkel figyeli az inflációs mutatókat, egy esés triggereként az is elég lehet, ha csak a gyanúja felmerül hogy esetleg, talán, majd, lehet hogy lesz infláció ami miatt elképzelhető hogy nem lehet majd pénzt nyomtatni...

[ Szerkesztve ]

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#44844) Zoty4 válasza Ixion77 (#44843) üzenetére


Zoty4
őstag

És arról nem beszélve ha nem tbszbe vagy és az infláció mondjuk 10x felárazódást okozna, ami most 50$ részvény az lesz 500$ akkor mg ebból vastagon le is kellene adózni eladáskor, anélkül hogy érdemben többet érne a cég

(#44845) PredatorZoli válasza Zoty4 (#44844) üzenetére


PredatorZoli
Topikgazda

Ki nem tbsz-en fektet be manapság? :))
Csak nem aki "ugy is csak az osztalékért fektet be amerikai pappirokba"? ;]

(#44846) concret_hp


concret_hp
addikt

valakinek van teóriája arról, hogy mi a p*csa volt ez a tegnapi -3%on nyitunk de aztán minden happy?
ha -3%on nyitunk, és tötymörgés egész nap / további szakadás / visszajön zárásra -1-2%ra azt értem de az h a dax bezár pénteken 11950-en, hétfőn kinyit 11660-on aztán onna kb. csak felfele van és másnap már 12300on zár, ezt nem értem. :F

a hétvégi 100 esettől parázott be mindenki pekingből vagy mi?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#44847) Kobe válasza concret_hp (#44846) üzenetére


Kobe
veterán

simán lezárt egy csomó limit ordert a rendszer magától, a remegő kezűek meg látván a pénteki mozgást elkezdték módosítgatni az orderüket losst minimalizálva

(#44848) concret_hp válasza Kobe (#44847) üzenetére


concret_hp
addikt

de a remego kezuek nap kozben engedik el a pozit, nap kozben meg kb. nem volt eses hetfon

vagy fullba vagy sehogy :D

(#44849) Ixion77 válasza concret_hp (#44846) üzenetére


Ixion77
őstag

Lehet hogy kavarom a napokat itt a nagy alváshiányban, de mintha hétfőn jelentette volna be a FED a legújabb kötvényvásárlási programját. Előtte pedig vasárnap volt a Pekingi eset.

(Persze ha okoskodni akarunk hozzátehetjük hogy vannak, akik szerint a híreket válogatják a piachoz, nem pedig a piac követi a híreket.)

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#44850) htomi85 válasza concret_hp (#44846) üzenetére


htomi85
tag

Mert így akarták.
Nincs olyan hogy szabad piac. 100% manipuláció az egész.
Ha kitalálod mit akar a játékmester, nyersz. Ha nem, nem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.