Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16574) janos666 válasza hibavissza (#16565) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ezt nem egészen értem, de UEFI-re pofon egyszerű telepíteni egy EFI kompatibilis Windows-t, hisz semmi extra program nem szükséges, sőt, abszolút felesleges is hozzá. Egyszerűen leformázol egy USB-s adattárolót FAT32-vel, átmásolod rá az ISO tartalmát (copy-past vagy winrar kibontás, stb), boot-oláskor pedig kiválasztod (alaplapi firmware menüből), hogy EFI módban szeretnéd boot-olni azt a FAT32 kötetet és már indul is a telepítő. Ha valami third-party tool-t használsz arra, amire nem kell, azzal csak magad alatt vágod a fát.

Annyi trükkje van (de itt már mindegy, hogy miről telepítesz, a hova telepítész a lényeg), hogy kell egy FAT32-es partíció a fix adattárolóra is (HDD/SSD, ami mindig a gépben marad, és majd később erről boot-ol az EFI firmware). Ezt bővebb tudás/gyakorlat nélkül úgy a legegyszerűbb elérni, ha törlünk minden Windows rendszerpartíciót (a rejtetteket is), ami a telepítéshez kiszemelt lemezen van, aztán az üres lemezterületet adjuk meg telepítési célként (ha van más OS-t / adatokat tartalmazó partíciónk is vannak ezen a lemezen, akkor komplikálódhat a dolog, de ha ezek a lemez végén vannak [LBA területben értve, de a GUI is így mutatja], a Windows rendszerpartíciók pedig az elején [a legelsőtől indulva], akkor valószínűleg nem fog sírni a telepítő sem, ha pedig mégis, még mindig megoldható lehet kézileg egy DISKART-os kitérővel, ahol felütyködünk egy kis EFI partíciót, még ha nem is lemez a legelejére, aztán vissza a GUI-ba...), ilyenkor kiosztja magának a partíciókat (már ha lehetséges valamilyen általa elfogadott séma szerint, de igazából több, nem "MS szabványos" sémára is települ és fut róla, csak akkor DISKPART-al is kell játszani, nem elég a GUI ; ez igazából nem UEFI, csak MS "szabvány", sőt, igazából csak ajánlás/javaslat, amit néhányan előírásnak vesznek, beleértve néha a next-next-finish GUI telepítőt is, de azzal is lehet "tárgyalni" shitf+f10 után...).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.