2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • LG WOLED HDR mód konzisztencia

    LG WOLED HDR mód konzisztencia

    Legutóbb az LG 55 C9 WOLED SDR módjának konzisztenciáját elemeztem, ahol feltehetően egyedül az
    RGB->WRGB konverziótól várható számottevő hiba.

    Ma a HDR móddal teszem ugyan ezt: lenulláztam a gyári 1D, illetve 3D LUT-okat, illetve kikapcsoltam a Gamma 2.2 -> PQ (Rec.2100) konverziót. Tehát lényegében most is a kijelző natív szíterét mértem 17^3 (drift, avagy "kúszás" kompenzáció mérésekkel együtt ~5100) ponttal, csak ezúttam "W-boost", avagy HDR módban. Ez 2 óra 45 perc helyett 1 óra 30 percet vett igénybe, mivel sokkal magasabb fényerőt produkál a HDR mód (~112 helyett ~800 nit volt a csúcsfény) és a műszer gyorsabban méri a világos mintákat (rövidebb az exponálási idő).

    Ez esetbe az RGB->WRGB konverzió hibáin jóval túlmutat majd a "W-boost" okozta hiba, avagy a világos színek deszaturációja (kifakulása) a magasabb fényerő elérése érdekében. Illetve mivel sokkal magasabb csúcsfénnyel (és magasabb elektromos teljesítménnyel, így magasabb hőtermeléssel) dolgozik a kijelő, sokkal instabilabb (a sötét árnyalatok mérésére is kihat az "Image Retention", amit a véletlenszerűen váltakozó minták közt a világosak okoznak).

    Folytatás...

    janos666 4 hónapja 2

  • LG WOLED RGB-> WRGB (white substitution) pontosság teszt

    LG WOLED RGB-> WRGB (white substitution) pontosság teszt

    Az utóbbi bejegyzésem folyományaként végeztem egy tesztet, amivel egyrészt számszerűsíthető, másrészt illusztrálható, hogy az LG 55 C9 WRGB OLED-en milyen pontos az RGB -> WRGB white-substition (mikor a kijelzőpanel a fehér alpixellel helyettesít más komponenseket fogyasztáscsökkentés és tartósságnövelés céljából) SDR módban.

    Ehhez definiáltam egy egyedi színteret ColourSpace-ben, ami "üres" 1D és 3D LUT-okkal lemért R,G,B,W koorditánátákra mutat, mint célérték, így ezzel összevetve a mért köztes, kevert színeket kiderül, hogy milyen hibát okoz az RGB -> WRGB konverzió. Utána készítettem egy korrekciuós LUT-ot és rápakoltam egy tetszülegesen választott jelenetre, hogy legyen valamiféle vizuális közelítő összehasonlítás, hogy mennyire észlelhető a torzulás. Illetve a WaveForm grafikonon is látható, hogy kb. mekkorát mozdulnak a színek.

    Folytatás...

    janos666 4 hónapja 0

  • "Egy LG OLED G3-at nyúzok - kell ezt egyáltalán kalibrálni?"

    Az imént kaptam ezt a kérdést privátban, és most, hogy volt kedvem résztekbemenően válaszolni, gondoltam, hogy ide is kirakom a választ.

    A kell az túlzás, de érdemes. Rossznak nem rossz a gyári színkezelés, de van 2 gond és 1 dilemma:

    1: A kijelzőpanelben történik egy "W substitution", mikor a bemenő RGB jelből WRGB lesz úgy, hogy a lehető legmagasabban álljon a W és ennek megfelelően csökkenjen 1 vagy 2 R/G/B komponens. Így kicsit csökken a fogyasztás és nő az élettartam.

    A gond ezzel csak az, hogy nem tökéletes, kicsit torzítja a színeket és a gyári 3DLUT ezt nem igyekszik korrigálni.

    Ez sokpontos méréssel (pl. ~4000 mérési pontból készült 3DLUT) jól kezelhető.

    2: A fentri WRGB színkeverés HDR-ben más üzemmódba vált: nem csak kiváltja az R/G/B-t W-vel, mikor sötét árnyalatokon képes rá (úgy 350-450 nit alatt), hanem "W boost" van (a csúcsfényeknél), ami azt jelenti, hogy úgy ér el magasabb csúcsfényt, hogy deszaturálja a világos színeket.

    Ez addig rendben is van, míg csak a nagyon világos árnyalatok pontatlanok chroma értelemben, de az alsó "W substition" és a felső "W boost" régók közti átmenet viszonylag hamar kezdődik (a kelleténél kicsit hamarabb kezd deszaturálni).

    Folytatás...

    janos666 4 hónapja 0

  • Panasonic színek most és régen - VT60 & FZ950

    Kis érdekesség, hogy hol jár egy sok éves használt Panasonic plazma a régi alapbeállításokkal, és milyen pontos egy mai Panasonic OLED gyári kalibrációja.

    Folytatás...

    janos666 4 éve 3

  • To the Moon értelmetlenkedés

    Előszó: Miután túl régóta csak a túl hosszú RPG-k érdekeltek, amiknél már kezdett betelni a poharam azzal, hogy régóta mind egyedül már csak azzal kísérletezik, meddig lehet minimalizálni a sztori és játékvilág méretét, mélységét, kidolgozottságát, illetve maximalizálni a töltelék tartalmat és ezzel a szinte teljesen, de legalább is félig üres játékidőt (és ezzel együtt akár össz-idő rekordokat döntögetni egymásra licitálva)..., elkezdtem nyitni a kis költségvetésű játékok felé, de azon belül is a viszonylag kicsi, rövid, de remélhetően tartalmas alkotások irányába.

    Bevezetés: A To the Moon-ra egy korábbi videói alapján velem közeli érdeklődésű youtube csatornatulaj útján találtam rá, aki tökéletes narratívájú játéknak titulálta (ami szerintem szándékosan hangzott kicsit úgy is, mint ha egyben tökéletes játéknak is tekintené). Itt leállítottam a videót és megnéztem inkább első kézből az alkotást. Később visszatérve a videóhoz rá kellett döbbennem, hogy ő tényleg csak a narratíva jellegéről beszélt, tehát úgymond a tálalás mikéntjéről, nem magáról a sztoriról (és főleg nem a szűkebb értelemben vett játékelemekről, mint pl. a puzzle-ok vagy akadálypályák).

    Folytatás...

    janos666 6 éve 0

  • Star Wars - Az utolsó Jedik --- tömören ---

    Miért nem működik az AdBlock!? Már vagy tízszer lement ez a ferde-szalagos hirdetés. :o

    Na ne! Már megint ez a karikaturista látens-homoszexuális náci-sztereotip német katona az eleve felfújt karaktert is ironikus bődületben túljátszó színésszel.
    Punch it SpaceCowBoy! Punch it SpaceBaby! Punch it. Punch it. :DD
    Ó! Hát ez a hidegháborús veterán orosz tiszt a vörös fényben úszó arccal az, aki a Birodalmi oldalon ért egy kicsit az űrcsatározáshoz és a soha véget nem érő háborúkhoz ... és BUMM, halott!

    Hé Hux! Hogy marad így pénz a Birodalmi költségvetésben az n+1 halálcsillagra, ha nem tudsz leállni a methamfetaminnal? Nézz magadra! Az egyik ilyen hallucinálós izomgörcsös rohamnak szívleállás lesz a vége! Nem beszélve arról, hogy a Birodalmi GDP 10%-a a kartelles kenőpénzekből jön be, és nem jó reklám, ha a közszereplők egész nap szét vannak csúszva a cucctól.

    Ez eddig nem indul túl jól...

    Folytatás...

    janos666 6 éve 7

  • Mai röffenetem egy tegnapi kommenttel kapcsolatban

    Isten kicsi fia az, ki fél szembenézni saját méretével, így kénytelen felállítani egy eszmét a nagy atyáról, akinek álmaiban a képévé válhat.

    Mindig kell, hogy várjon valaki az alagút végén. NEM IGAZ!?! Különben miért másznánk előre?
    Isten ments, hogy megkérdőjelezzük az irányt, vagy a csatornát? Ó, nem... Mi van ha már túljutottunk az út felén és nincs erőnk visszajutni a legutóbbi elágazásig sem? Ó, nem... Másszunk csak tovább előre, szép egyenesen a csőben. Ez az...

    :))

    janos666 6 éve 6

  • Hol rontottam el, hol vesztettem el a hangom?

    Egy Rumnapló-nak szentelt éjszaka után épp készültem magamban félretenni ezt a kérdést, hogy pontosan mióta, és persze miért nem hiszem már értékesnek a gondolataim, így ezzel együtt saját magam?
    Van még értelme megpróbálni görcsösen keresni ezt a pontot az egyre ködösebb emlékeimben, remélve hogy egyszerűen találhatok egy elszigetelt hibát, amit ha felismerek, ma visszamenően kijavíthatok, és több évnyi stagnálás után hirtelen azon a korai időkben felfelé ívelőnek tűnő pályának a mához extrapolált pontján találnám magam?
    Mi van, ha egyszerűen csak rájöttem egyszer mindenre, amire szükségem volt, csak azzal a felismeréssel kvázi öngyilkosságot követett el az elmém, most pedig a vonagló zombi tetemem próbál feltámadni, hogy újra (és újra...?) elérje célját (majd egyben végét)?
    ... és ekkor szakít ki a gondolataimból a kép, hogy én épp lefekvéshez készülök, mikor a szomszédom épp munkába indul. Minden bizonnyal úgy érzi, van értelme az életének, különben nem lenne képes folytatni. Én viszont, anélkül, hogy szubjektív véleményekbe és méricskélésekbe kezdenénk, annyit még mindig meg tudok állapítani, hogy más vagyok mint ő, más mint az emberek többsége.

    Folytatás...

    janos666 6 éve 9

  • Alkudozás

    Szerintem az én emberi szerepemmel kapcsolatban kötött alkum legnagyobb hibája, hogy sohasem azt fogadtam el, amit felkínáltak, csak azt, hogy annak egyszer majd én is bármi értelmét látom.

    janos666 7 éve 1

  • Ezt a hozzászólást elteszem ide is, még jól jöhet linkelgetni. :)

    Vannak, akik úgy vélik, hogy:
    - egyrészt létezik abszolút érvényű és teljesen objektív igazság (avagy "jó és rossz") még erkölcsi (és akár vallási, stb) kérdésekben/problémákban is (pedig az én értelmezésem szerint ilyen még a törvényi jogrendszerben sincs, definíció szerint is mindig az illetékesek józan ítélőképességére van bízva az eredendően korlátozott terjedelmű és így tökéletlen jogszabályok valós életszituációkra történő adaptálása),
    - másrészt ők hibátlanul és hiánytalanul ismerik, valamint tökéletesen értik is az összes ilyen igazságot.
    - ráadásképp képesek ezeket kiterjeszteni a józan ésszel erősen szubjektívnek tűnő kérdésekre is
    Nos, velük szerintem ilyenről nem lehet érdemben vitatkozni. :))
    (Te majomnak nézed őket, ők meg autistának titulálnak. :P)

    janos666 8 éve 1

  • Intel SandyBridge - C-, P-states és SpeedStep teszt játékos szemszögből

    Néha felvetődött már bennem a gondolat, hogy vajon lehet-e kimutatható negatív hatása az Intel CPU-k energiatakarékossági megoldásainak játékok alatt.

    - Szerver vagy irodai jellegű használatnál, ahol véletlenszerű lehet a terhelés és ezzel együtt folyamatosan váltogathatja a CPU a szorzót és a különböző C/P állapotokat, akkor sem érdekes a "microlag". Illetve még ha kimutatható is lenne egy csekély teljesítményvesztés, a hosszú üzemidők miatt akkor is jobban megérné spórolni az árammal.
    - Ha otthon, vagy a munkahelyen hosszú folyamatos terheléseknek tesszük ki a CPU-t, mint pl. egy szoftveres videó kódolás, szoftveres renderelés, stb, akkor amúgy is kvázi-inaktív az energiagazdálkodás (folyamatosan maximális szorzón üzemel minden CPU mag, és így kénytelen vele együtt futni az "uncore" rész is, tehát nincs különbség ahhoz képest, mint ha a SpeedStep és minden C/P állapot teljesen le is lenne tiltva - hacsak nem esetleg akkor valami elenyésző, ha maga a rendszeres "állapotfelmérés" okozna némi lassulást)
    - Viszont, ha játszunk, akkor egyszerre áll fenn, hogy ugrálhat a CPU terhelés, de van esély arra, hogy megérezzük az apró kis "tüskéket" (ha vannak ilyenek).

    Folytatás...

    janos666 8 éve 4

  • Kívánságműsor az AV Online Show 2013 egyik eldugott szobájából :)

    AV Online Show 2013

    Hogy véget vessek sokak sóvárgó reszketéssel teli várakozásának, most bejelentem, hogy:
    Igen, kint leszek! :DDD
    Bár "on-demand shadow freestyle" módban. A térképeken és a programrendben ne keressen senki (nem lesz fix időpontokban ismételgetett PowerPoint előadássorozat), de ha lesz rá igény, akkor lesz egy szobám rögtönzött kérdezz-felek stílusú beszélgetésre, ahol névjegykártyának álcázott kedvezménykuponokat is osztogatok. (Pontosabban puszta beszélgetéshez nem is szükséges felkeresni ezt az eldugott helyet, hanem bárhol a helyszínen lehetséges, ahol épp belém lehet majd futni.)

    Ott lesz a saját kis 42G30-asom is, laptop-ról 3DLUT színkorrekciókkal hajtva, mint egyfajta referencia. (Viszont nem lesz nálam filmgyűjtemény, tehát ha valaki néhány konkrét jelentre lenne kíváncsi ilyen formában, az célszerűen inkább hozza magával USB-s eszközön. Célszerűen csak azt a pár percet.)

    Én még a "hozd a cuccod és kalibráltasd féláron" típusú ötleteknek sem állnék útjában, de a logisztika talán már beleszólna a hasonló kezdeményezésekbe (főleg, ha valaki nem a 15"-os laptop-ját vagy esetleg a 50"-os TV-jét, hanem az 5m-es kis vásznat gondolta a hóna alá csapni :))).

    Folytatás...

    janos666 10 éve 3

  • Színes érdekesség: Canon MG5350 + utángyártott tinta + Epson papír és egy spektrofotométer

    Először egy vonatkozó fórumtopicban írtam ezt meg hozzászólásként, de úgy gondoltam, hogy itt jobb helye lenne. Amúgy is túlzottan elhanyagoltam mostanában a logout blogomat. Na de térjünk a lényegre...

    Kiprofiloztam spektrofotométerrel egy Canon MG5350-et, ami utángyártott tintával fut, ráadásul pedig épp Epson papír volt itthon (az előző, visszadobott Epson nyomtatóhoz vettem), és csináltam egy bemutatót arról, hogy milyen így (nagyon csak kvázi "gyárilag") és amúgy mire lehet képes (megfelelő kezekben és eszközökkel).

    Bal-felül látjuk az eredeti képet, ami a Gretag-Machbet ColorChecker (egy jó drága színes papírlap :D) sRGB szimulációja (az eredeti, gyártótól származó spektrális referenciaértékek alapján).

    Mellette jobb-felül látszik, hogy miként jön ez ki a nyomtatóból, ha le van tiltva mindenféle színkezelés.

    Folytatás...

    janos666 10 éve 0

  • Tisztogatás

    A Csataálca folytatása, amit sohasem szerettem volna hozzátenni, de most mégis...

    Nem távozhatok békében a kristályvilágból.
    Ezúttal sárkányok végeláthatatlan tömege lepi el az eget.

    Az üzenet, amit hoztak az ő részükre is egyértelmű volt. Érvényét vesztette az egyesség. Visszavonták a mindig is halovány jogomat, hogy részben felkavarhassam a világok rendjét, így most ők lesznek az új rendelet végrehajtói.
    Még azelőtt megfosztanak minden apró kis hatalmamtól, amit egy egyszerű ember sohasem birtokolhat volna, hogy önként mondhatnék le róla a túlerővel szemben.
    Egy szárnysuhintással zúzzák szét a játékszereimet és egy buborékba zárnak, amiben időn és világokon keresztül magukkal húzhatnak, hogy végignézzem, amint visszaállítják a rendet.

    A kristályvilág ismét sivataggá olvad össze, ahol nem nőnek többé kristályvirágok, de még a homok sem emlékezhet a lábnyomomra. A csataálca helyszínét is porig égetik, hogy itt se maradhassanak szemtanúk, akik valaha láthattak.
    De a munkájuk java csak most kezdődik. Végigjárunk majd minden világot, amit megzavartam és örökre az enyészetbe foszlatják azokat, amiket én teremtettem.

    Folytatás...

    janos666 11 éve 1

  • Samsung D szériás plazmák [logic borad] szoftverének frissítése

    Egy kis segítség azoknak, akik egyedül szeretnék megkísérelni a Samsung D szériás plazma TV-ik logic board szoftverének frissítését.

    //////////////////////////////////////////////////////////////////////////
    Már a legelején fontosnak érzem leszögezni, hogy:
    EZT MINDENKI CSAK A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE VÉGZI !!!
    Semmilyen, a folyamat közben/után felmerült problémáért nem tudok felelősséget vállalni!
    !!! Tényleg olyan dolgokkal játszol, amik komoly problémákat okozhatnak, ha mellényúlsz !!!
    //////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    Mindez arra jó, hogy ne ugráljon idegesítő mértékben a fekete fényerő.
    (Lényegében jobb lesz a valós körülmények közt tapasztalható átlagos kontrasztarány.)
    -> Ha nem tapasztalsz zavaró jelenségeket, akkor inkább NE VÁGJ BELE!

    Bevezető kisszótár:

    Main Board -> Alaplap. Ide köt be minden bemenet (HDMI, coax, WiFi, IR, bluetooth, stb) és innen mennek a végleges képkockák a panelvezérlő felé (LVDS). Ezen van a CPU, RAM és ROM, amin a linux kernel és a programok futkorásznak (a grafikus menü renderelésétől a Smart funkciókon át a bemenő képanyag feldolgozásáig szinte minden itt történik).
    Ennek a szotfver verzióját szokta feltüntetni a Samsung a hivatalos támogatási oldalon.

    Folytatás...

    janos666 11 éve 0

  • Teljesítményorientált OpenWRT build TP-Link WDR4300/4310/3600/3500 routerekhez - Frissítve: 2013.02.23

    Forráskód: Barrier Breaker trunk

    Az alapvető módosítás, hogy:

    -Os -pipe -mtune=mips32r2 -fno-caller-saves
    helyett minden bináris állomány:
    -Ofast -pipe -mips32r2 -mtune=74kc
    CFLAG-ekkel lett fordítva, tehát minimális kódméret helyett maximális teljesítményre próbált optimalizálni a compiler.

    Megjegyzés: nem minden program fordítható -Ofast módban (ilyen például az SQLile3 adatbáziskezelő is), ezért sem kezdtem el bepakolni a képfileba a kevésbé gyakran használt csomagokat, mint például vargalex teszi. De a csomagkezelőt meghagytam, és amit az tölt le, az -Os módban van fordítva, tehát elvileg működni fog (csak nem lesz rá érvényes, hogy elvben a lehető leggyorsabban fut ezen a CPU-n).

    letöltés (~6Mb, factory és sysupgrade mindhármukhoz)

    Ez a feltöltés elsősorban tesztelési célokat szolgál!

    v06 változáslista:
    - Forráskód frissítés r35754-re
    - 3.8.0-as Linux kernel
    - 2013.02-es Linaro GCC compiler

    A képfileban megtalálható csomagok (szabad hely: ~1Mb, konfigolás után):

    Folytatás...

    janos666 11 éve 0

  • Csataálca

    Egy kis séta a háztömb körül. Az elmúlt évben legalább százszor megtettem már ezt az utat.
    Egyedül a sötét utcákon, mikor véget ért már a kutyasétáltatás és a kocogás időszaka is.
    Csak nekem kell még levegőznöm egyet, mikor ellustulok a szobámban, ahol vagy abba kezdek beleőrülni, hogy hülyeségeket kéne tanulnom az eltolt egyetemi tárgyaimra, vagy újabban már abba is, hogy a tökéletes magány mostanában már nem annyira „áldott magány” többé.

    Általában csak vadmacskákat próbálok sikertelenül magamhoz szelídíteni, de néha elkalandozik egy kicsit a fantáziám, és magam köré képzelek valami érdekesebb látképet.
    Most is megpillantom a szemem sarkából egy másik világ eseményeit.
    Viszont a mai nap egy kicsit más. Most nem csak passzív szereplőjévé válok a mesének. Azt hiszem, ezúttal nem szakad majd félbe minden egy pillantás alatt, hanem elérünk a régről gyűrűző mese egyik fejezetének végéhez.

    Még mindig este van, viszont a városban tomboló tűz fénye vöröses sárgára festi a füsttel telített eget, amit csak néhány sárkány kósza szárnycsapása kavar fel néha.

    Folytatás...

    janos666 12 éve 1

  • EIZO FlexScan S2243 monitor

    Általános irodai felhasználás mellett akár fotószerkesztésre is szánt, költséghatékony EIZO.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 12 éve 32

  • Rövid történet egy egyszerű salátáról

    Rendhagyóm módon most se nem mély szakmai, sem túl földtől elrugaszkodott filozófiai, hanem egyszerű hétköznapi témát választottam magamnak: egy zöldségsaláta elkészítését.

    Nyaranta általában itthon lakom a szüleimmel és az anyám feladata a főzés, de most épp jobb dolga akadt és a húgomnak sem volt kedve befejezni a köretet, ezért úgy gondoltam, hogy a "kaland" kedvéért egyszer én is összeüthetnék egy egyszerű zöldségsalátát.

    ->Klikk a képekre a valamivel nagyobb felbontású és vágatlan (1365x1028) képekért.<-

    A konyha helyett (aminek épp hátat fordítunk) használjuk inkább a nappalival egybenyitott ebédlőt és hányjunk ki mindent az asztalra, amit a hűtőben találunk és ehetőnek tűnik.

    Aprítsunk fel mindent a lehető legapróbbra, amire még nem sajnáljuk túlzottan az időnket.

    A keményebb és töményebb ízű növényeket akár reszelhetjük is.

    Folytatás...

    janos666 12 éve 14

  • Kis szórakozás a spektrométerrel #2

    Samsung Galaxy SII kijelző miniteszt

    Ahogy tegnap ígértem, ma megnéztem egy Samsung AM-OLED-Plus kijelzőt is.

    Black luminance: ~0.0022 cd/m^2 (0.021)
    White luminance: ~302 cd/m^2 (85)
    Contrast ratio: ~137000:1 (4000:1)
    Na, ez tényleg nem gyenge. :C
    Majdnem olyan érzés a plazma TV mellé tenni az OLED kijelzőt, mint plazma mellé egy LCD-t...
    A zárójeles számok összehasonlításképp az egyik legjobb 2011-es Panasonic PDP értékei.
    A fehér pedig nyilván csúcsérték, manuálisan maximum fényerőre állítva a készüléket.

    A fehérpont színhőmérséklete: ~8080K

    A gamma közelítőleg 2.4 és 2.6 közt mászkál, ami egész kellemes (sötétbe ideális).
    De lássuk akkor a tone response görbéket:

    Folytatás...

    janos666 12 éve 0

  • Kis szórakozás a spektrométerrel #1

    Nokia 5800XM mobiltelefon kijelző profilozása

    A monitortesztek készítése és valódi TV/projektor/nyomtató/stb kalibrálási munkáim közt is rendszeresen igyekszem bővíteni a tudásomat és gyakorlatomat e témakörben, ami általában ehhez hasonló kis légből kapott projektekhez vezet.

    Úgy döntöttem ezt most veletek is megosztom, egy kis mobiltelefon kijelző mini-teszt formájában. De leginkább azt szeretném szemléltetni vele, hogy az ArgyllCMS software és egy általa támogatott spectrophotometer (na meg persze némi leleményesség :DDD) birtokában szinte korlátlanok a lehetőségeink. Gyakorlatilag tényleg bármihez készíthetünk ICC színprofilokat, akár még egy butácska mobiltelefon kijelzőjéhez is.

    De lássuk a számokat:

    Kontrasztarány: 770:1
    Fehér színhőmérséklet: 7664K (100% fehéren mérve)
    Gamma: 2.0 (durva közelítés, valójában nem egy szép exponenciális görbe)

    És nézzünk rá a fehérponthoz relatív tone response görbékre:

    Majd pedig a színtér lefedettségre:

    Folytatás...

    janos666 12 éve 2

  • EIZO EV2335W teszt

    Egy irodai felhasználásra szánt, full HD, 23"-os EIZO monitor tesztje.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 12 éve 21

  • Hangulatfrissítés

    Pár napja megkérdezték tőlem, hogy érzem magam.
    A telefonba csak röviden válaszoltam, hogy kb. sehogy, de utána mégis leírtam magamnak egy kicsit hosszabban. Most úgy gondoltam bedobom ide is, mert rég tettem már közzé hasonlót.

    Mondhatnánk, hogy úgy illik a halott is jelenjen meg a saját temetésén.
    De tévedtek! A halottat nem lehet megölni, a nem létezőt nem lehet eltemetni.

    Amit látnak, már csak saját magam szellemképe, mely halványan visszatükröződik a végtelen káoszból.

    Egyszerre vagyok végtelen és létezhetetlen. Egy hatástalan mindenható, mely sohasem létezett, mégis örök kárhozatra ítéltett saját maga által.

    Pedig szép nap lett volna ez a halálra. Ha valaki szeretné, akkor elviheti. De ne nekem köszönje, hisz sohasem volt az enyém.

    Az egyetlen, amit birtoklok, az saját magam illúziója, mely másra át nem ruházható, hiába szeretném.
    Bár egyébként sem értem, másoknak miért lenne ez érték. Nekik talán még ennyi sem jutott.

    Ha képes lennék rá, talán még sajnálnám is őket érte, de szerencsére így legalább még magamat sem kell.

    A porszem nem repül, csak a szél hordja, de a szél sem magát fújja.
    Aki hisz, az nem ismer, aki tud, az téved.

    janos666 12 éve 0

  • NEC PA231W teszt

    Megfizethető monitor igényes otthoni és fél-profi felhasználóknak.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 12 éve 37

  • Dell IPS '12 körkép

    IPS paneles Dell monitorok 22, 23 és 24"-os méretekben ('12-es széria).

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 12 éve 117

  • EIZO CG275W monitorteszt

    Egy abszolút professzionális felhasználásra szánt LCD monitor tesztje.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 12 éve 61

  • Samsung PS51D550@D7000 calibration report

    Nemrég rátettem a kezem egy CalMan kulcsra, így gondoltam lövök egy ilyen szép kis grafikont arról, hogy mit sikerült kihozni a Samsung PS51D550-ből, miután a szervízmenüben átütöttem a modellszámot D7000-re, hogy legyen 10 pontos szürke és 6 pontos color control.

    Előtte:

    Utána:

    janos666 13 éve 2

  • http://www.downforeveryoneorjustme.com

    Lehet, hogy ez csak nekem újdonság, de gondoltam azért megosztom veletek.

    http://www.downforeveryoneorjustme.com/forum.doom9.org

    Trükkös kis szolgáltatás, nem? :C
    (Megmondja, hogy csak te nem éred el az oldalt, vagy az ő szerveréről sem sikerül.)

    /// A bejegyzés írásakor épp szünetelt a doom9 fórum, amit példának használtam.

    janos666 13 éve 2

  • Elnézést kérek a rajtam kívülálló okok miatt degradálódott régi cikkeimért...

    Nemrég feltűnt, hogy a régi cikkeimben csak a BIBI, nincs kép vagy elégtelen jogosultság szöveggel ékeskedő képek láthatóak a kattintható képek helyén. Nem tudom, mi történhetett.
    Egy darabig vártam, hátha helyreáll a dolog, de mostanra még a galériáim is eltűntek a süllyesztőben, nem csak a képek hiányoznak belőlük. (Tehát szűzre van takarítva a teljes képgalériám.)

    A tar.hu-s felhasználói fiókomba továbbra is be tudok jelentkezni, és a web-es tárhely sem lett legyalulva (bár pillanatnyilag nincs már ott semmi értelmes weblap, csak egy régi oldalam semmitmondó kezdőlapja - illetve ott is egy üres kép helye látható).
    Emailben sem kaptam semmi értesítőt, hogy valami szabálytalanság miatt törölték volna válogatás nélkül az összes képet. Illetve gondolom akkor inkább a komplett accountomat törölték volna, ha olyan durvának ítélik a dolgaimat, hogy nem kérnek meg a célzott takarításra, vagy teszik meg ezt ők a kérdéses képekkel.
    Tudtommal nem volt ott semmi törvényes jogszabályt, felhasználói feltételt, vagy akár közerkölcs sértő tartalom.

    Folytatás...

    janos666 14 éve 1

  • IMAX3D - Cinema City - Avatar

    Avagy: Hogyan pazarolhattunk el ~4 órát az életünkből, mikor épp egy "áll-ejtegetős csodát" kerestünk.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 169

  • Mit érzek?

    Szösszenetek egy unatkozó elme kótyagos gondolatfoszlányaiból...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 6

  • Főztem ma egy ROM-ot az 5800-ámhoz, talán jól jön másnak is

    A gyári állapothoz képest beiktatott módosítások, és egyéb jellemzők:

    - Angol és Magyar nyelvek (magyar bevitelnél ékezet billentyűk a QWERTY-n)
    - Permanens hack, integrált RomPatcher-el.
    - Cache méret megnövelve, és a cache áthelyezve a C:-ről a D:-re
    - Kamera képeinek JPEG mentési minősége javítva, kamerahang kikapcsolva
    - MyNokia kezdőképernyő, és automata feliratkozós SMS küldés kiiktatva
    - Felesleges háttér-alkalmazások kiiktatva a boot alatt (gyorsabb indítás)
    - Finomhangolt kinetikus görgetés (érzékenyebb, gyorsabb).
    - Új menüanimálási effekt (amennyiben engedélyezed a menü animálást a beállításoknál)
    - Új főképernyő elrendezések: Omnia HD féle ; 6 gombos ; navigációs sáv
    - Új képek indításkor és kikapcsoláskor. (Három-kezes start és sárgás shutdown képernyő)
    - 77,7Mb szabad hely a telepítés után (több, mint a gyári EORO3, vagy a legtöbb moddolt cucc...)

    Letöltés

    Folytatás...

    janos666 14 éve 0

  • Home Cinema Color Management

    Biztos azt látod a kijelződön, amit a készítők megálmodtak? Avagy: Kalibrátort mindenkinek?

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 14 éve 63

  • Radeon VGA + Geforce Physx hírek

    A napokban felbukkant egy hack, amivel a 191.xx-es Forceware driverekkel is életre kelthető az elsődleges képmegjelenítőként üzemelő Radeon VGA mellé helyezett Geforce kártya, Physx gyorsítóként, így egy jó darabig ismét biztonsággal játszhatunk még friss Physx-es játékokat is, teljes pompájukban.

    Nos, akkor hát a fileok Liandri és THETA munkái:
    PhysX-mod-x86-1.01-lite.rar
    PhysX-mod-x64-1.01-lite.rar

    Telepítés a readme-ből magyarul:
    - Telepítsd a Forceware drivert, de NE indítsd újra a gépet.
    - Használd a programot a driverfileok patchelésére.
    - Most indítsd újra a gépet.
    * Ha "A *.* file használatban van" hibaüzenetet kapsz, akkor próbáld csökkentett módból futtatni a modot.

    Ez tulajdonképp módosít néhány driver filet, így ha úgy tetszik, illegálisnak minősül, de gyakorlatilag jó egészséggel használható. :))

    Folytatás...

    janos666 14 éve 1

  • Egy kis mementó

    Mementó, mint "fontos dologra emlékeztető jel".

    Ma pakolászgattam a szekrényekben, kidobáltam egy rakás régi papírt, és a kezembe akadt egy fecni, amit még 2002 szeptemberében írtam. Azt hiszem, épp ma (max 1-2 nap eltéréssel) lehet kereken 7 éves. A középiskolás éveim megkezdésekori első osztályfőnöki órákon született, a most számunkra érdekes részen túl van még rajta néhány dátum, infók, és a másnapi órarend (pizza, kávé vagy izzadságfolt az most nincs). :))

    Szóval, volt egy ilyen kis "ültessük le a csírákat, mondjuk el nekik a hasznos infókat, hagy szokják a környezetet" alapon vagy 3-4 osztályfőnökkel eltöltött óránk, akinek szintén feladata a rá bízott gyermekek mihamarabbi kiismerése. Dátumdiktálgatás, IQ és kompetencia-felmérések után, a közösségformálás megkezdéseként publikus módon végeztek egy ilyen kis személyiség-felmérést is.

    Kaptunk 10 szót, amiket sorba kellett tenni aszerint, hogy számunkra mi fontosabb, majd szép sorjában fel is olvastuk. A lista itt abban a sorrendben fog szerepelni, ahogy én akkor sorba tettem őket (10 tétel, de nem volt rá sok idő, az első pár darab talán még teljesen logikusan került besorolásra, a többi inkább csak saccra):

    Pénz

    Hatalom

    Felfedezés

    Siker

    Barátság

    Folytatás...

    janos666 15 éve 10

  • Érdekes eredmények: TDK vs Verbatim DVD-R PIE/PIF minőség

    Nemrégiben gondolkodtam a boltban, hogy TDK, vagy inkább Verbatim korongokat vegyek-e (árban nem sok az eltérés, lényegesen olcsóbban csak Memorex van, de "kösz, inkább nem"), és inkább hoztam mindkettőből egy-egy hengerrel, aztán kíváncsiságból lefuttattam rajtuk egy PI/PO tesztet.

    Mindkét esetben azonos módon történt az írás, egy Pioneer DVR-216L (legfrissebb 1.09 firmware) meghajtóba tettem be 1-1 véletlenszerűen kiválasztott lemezt mindkét hengerből, kiítam rájuk amit szerettem volna, majd az írás végeztével rögtön vissza is toltam a tácát, és a DVDInfo Pro HD nevű programmal (a Nero DiscSpeed nálam valamiért SCSI 0 errort dob a SATA-s meghajtónak...) leellenőriztem a lemezeket, javítható olvasási hibák után kutatva.
    A meghajtót Optimal Write Speed módban használom, ami annyit tesz, hogy a program beállításaitól függetlenül, ~7,5x-es sebességen írja a 16x korongokat, mert a gyártó szerint ez az optimális sebesség/minőség pontja a meghajtónak. Persze 4x-esen is tudna írni, de 22x-esen is, úgyhogy ez nekem is megfelelő optimumnak tűnik (messze nem a leggyorsabb sebességen ír, de egész hamar végez, mert ezt a ~7,5-es tempót folyamatosan tartja, nem 1-ről indul, és a legvégére fut fel a névleges értékre, mint 20x-nél...)

    Az eredmények elég érdekesek. Az első grafikonon látható a TDK, a másodikon a Verbatim.

    Folytatás...

    janos666 15 éve 1

  • Radeon Graphics + Nvidia Physx frissített beüzemelési útmutató.

    Némi frissítés egy régi cikkemhez: Radeon Graphics, Nvidia PhysX

    - Távolítsd el a jelenleg fent lévő VGA és Physx drivereket (ha vannak), és indítsd újra a gépet (és most tedd be a geforce-ot, ha még nincs).
    / Legyen egy monitor bemenet kötve a Geforce-ra is. Lehet ugyan annak a monitornak egy második bemenete, vagy egy DVI->D-sub csatlakozóból gyártott hamis analóg monitor (google), de mindenképp látszódjon a windows felé egy monitor.

    - Telepítsd a 181.22-es ForceWare (szigorúan csak ezt, se régebbit, se újabbat, pont ezt!) és a pillanatnyilag elérhető legfrissebb (vagy akár neked tetsző régebbi) Catalyst drivereket. Telepítsd a legfrissebb Physx System Software-t is (külön is elérhető az nvidia.com-on).
    / A driverek sorrendje tetszőleges, de ha mindkettő kész, és a physx pack is felment (ez a forceware után jöjjön), akkor indítsd újra a gépet, mielőtt elkezded babrálni a beállításokat.
    * Én utoljára a 9.09.0814-est használtam, ha esetleg nem működne nálad a legfrissebb, próbáld ki ezt is.

    Folytatás...

    janos666 15 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.