Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#139501) Voice24 válasza Geth (#139500) üzenetére


Voice24
őstag

Köszi, igen, itteni tanácsra már ki van kapcsolva a gyorsindítás, és 2 x 2 GB fog maradni ideiglenesen.

(#139502) betyarr válasza betyarr (#139490) üzenetére


betyarr
veterán

totál újra kellett húzni a gépet,a fájlok megtartásával sem sikerült az aktiválás.így már ok.bár nem ilyen vasárnap esti programra készültem :O :W :U

(#139503) coco2 válasza zolee001 (#139495) üzenetére


coco2
őstag

>A HW gyártó tudja jobban ,hogy mit gyárt és ö ir hozzá drivert vagy az agyatlan MS?

Ezt a laptopot tavaly nyáron vettem, és egy darab rescue system volt rajta. Acer 3-as. Nem kaptam mellé semmit. Szedtem netről usb boot win 10-et, és az húzott fel mindent. A gyártó írt hozzá drivert, de ide adni bü*ös volt neki. Az agyatlan MS-nek adta oda. Nekem nem.

>Kérdésedre már irtam a proc explorert vagy proc monitor vagy a diskmon

Process Explorer: Nem ad részletes listát I/O-ról, összesített statisztikát látok csak.
Process Monitor: Nem, ezt előzőleg nem írtad, de ez legalább működik :) Amit látok a "System" process-ről, hogy cache meg temp meg log file-okat írkál, process-t profile-ozik, valami apprepository meg softwaredistribution mappákhoz nyúlkál a windows aljában, microsoft server-rel kommunikál, ilyesmiket művel sokezernyi aprólékban. Nem tűnik 1 darab összefüggő logikai munkafolyamatnak, nem arra hasonlít, mint amiből okosabb leszek :(((
Diskmon: nem működik.

@Geth:
>Be is tenne :DDD Szerencsére nem így van.

Az én esetemben úgy volt, akár betett, akár nem.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#139504) King Unique válasza coco2 (#139475) üzenetére


King Unique
titán

Van egy laptop, benne egy tetű lassú 5400-as HDD a rendszermeghajtó, "A" betűs rettenet a vírusirtó...kell még sorolni? Nem, és ez esetben nincs min csodálkozni. :N Tessék SSD-t tenni abba a laptopba és klónozni / újratelepíteni rá a W10-et, clean install helyett javítási céllal a repair install is opció, védelemnek elég alapesetben a beépített Windows Defender, ennyi. ;)

"HDD nem problémás, gyakorlatilag új a hardver."

Mármint így bemondásra nem az, vagy a HDS és tesztjei szerint nem az? :)) + Ha belassulásra hajlamos SMR HDD, akkor megint nincs min csodálkozni...
Az meg egyébként kb. semmit nem jelent, hogy új a laptop, attól még lehet benne gyári hibás a HDD, nem egy ilyet láttam már.

[ Szerkesztve ]

(#139505) King Unique válasza betyarr (#139502) üzenetére


King Unique
titán

Alapesetben elég lett volna javítani a linkelt módszerekkel, vagy repair install megoldással, viszont ha annyira szét volt csesződve a rendszer, akkor nem ártott a clean install. De sebaj, legalább a termékkulcs érvényes ezek szerint és nem olyan, mint az előző, bár ha volt már digitális licenc akkor újratelepítésnél amúgy is automatikusan beaktiválódik a Windows 10 a termékkulcs újbóli megadása nélkül. :))

[ Szerkesztve ]

(#139506) betyarr válasza King Unique (#139505) üzenetére


betyarr
veterán

nem tom mi lehetett.nem vagyok egy agyontelepítős/warezos vérpistike.

(#139507) mexel válasza Geth (#139498) üzenetére


mexel
veterán

Köszönöm szépen, meg is lesz valószínűleg, és ismert hiba elvileg hogy ez megakadályozza az alvó módot. ( legalábbis igen gyors keresgélés alapján):
EXECUTION:
[PROCESS] \Device\HarddiskVolume4\Windows\System32\MoUsoCoreWorker.exe
USO Worker

Szóval ez megakadályozhatja az alvó módba lépést, de ennek elvileg már nem kellene itt lennie ha minden igaz.

Már csak a megoldás után kell kutakodnom. ( elvileg kellene lennie frissítésnek de nekem semmi nincs jelenleg)

[ Szerkesztve ]

(#139508) coco2 válasza King Unique (#139504) üzenetére


coco2
őstag

Oké, az smr-t megszívtam, "WDC WD10SPZX-21Z10T0". De. Nem ez a jelenség oka. A hdd sentinel próbaverziója hibátlanul egészséges hdd-t mutatott. Nincs hdd hw probléma. És nem tűnik belassultnak sem egy 10 gigás tripla X-es film másolása során. Valami folyamat kotorja a háttértárolómat, annak mi köze ahhoz hogy ssd vagy hdd? Ha ssd-m van akkor ssd-t kotorna. Annál talán nem ég a lámpa, hamarabb végzi a dolgát, de a különbség csak annyi. Attól a win10 még szüttyög valamin.

Most hogy írod, furcsa is, hogy win10-et én még nem telepítettem újra az elmúlt 3 év alatt mióta win10-et használok (hmm, lassan már 4 éve?). Winxp / win7 anno évente mentek gajdra, win10-el eddig ilyet még nem láttam. És ha ez tényleg már a microsoft szokásos marketingje hogy mindenki azonnal térjen át a legfrissebb zaklatásaikra, akkor a reinstall egy halom munka, aminek az eredménye nulla lesz.

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#139509) UnSkilleD válasza coco2 (#139508) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

pedig jól írta, az smr hdd tetű lassúsága miatt kotor az a folyamat, mert olyan lassú hogy sosem tudja befejezni amit elkezd így örökké pörög

attól hogy a sentinel egészégesnek írja még lassú mint a dög

[ Szerkesztve ]

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#139510) mexel


mexel
veterán

Az összefoglalóban lévő legfrisebb build szám az jó?
Nekem ez van, és nem frissít semmire: 19042.1320

(#139511) King Unique válasza coco2 (#139508) üzenetére


King Unique
titán

Tehát pont ugyanaz az SMR-es WD HDD... :D
Ha 100%-on van a lemezhasználat, akkor lehet próbálgatni az ilyen és olyan fixeket, de mindent letiltani, kikapcsolni sincs értelme, itt egyszerűen maga a lassú HDD a szűk keresztmetszet és nem véletlenül volt említve az SSD, ami már többeknél megoldott ilyen problémákat, + manapság már nem akkora beruházás egy SSD. De mindegy, nekem 8, ha HDD használata a cél, akkor legyen, további jó szüttyögést. :))

Nem is feltétlen kell újratelepíteni a 0-ról, említve lett a repair install és SSD-re váltásnál a klónozás is. W11-re meg nem kötelező váltani, 2025-ig használható a W10 is, amit maga a Microsoft is világosan leír. ;)

[ Szerkesztve ]

(#139512) King Unique válasza mexel (#139510) üzenetére


King Unique
titán

Mivel utoljára 2020 májusban volt frissítve, ezért a 19041.264 és 2004 verzió nyilván nem, jelenleg a 21H1 verzió és annál a 19043.1288, illetve az opcionális preview frissítéssel a 19043.1320 az aktuális buildszám. A 19042.1320 pedig 20H2 verzió, ami még támogatott, de akár upgrade-elhető is 21H1-re, sőt a 21H1 Enablement Package módszerrel az előbbinél még egyszerűbben és gyorsabban

[ Szerkesztve ]

(#139513) Krystal_s válasza Geth (#139470) üzenetére


Krystal_s
addikt

Köszönöm. Közben én is utánanéztem és valóban az UUID az oka. :K
pl "Export does not create a backup copy, it creates a clone. A clone has all UUIDs changed. As far as Win7 and later is concerned, it's a different PC."

májkimiki: Importálásnál bepipáltam, hogy ne legyen új MAC cím, de az nem elég.

(#139514) GAbre


GAbre
veterán

Csodálatos 1 estém volt most:
Elment több órám,mert próbáltam 2 kártyát 1 x570es lapban(látta de mégse,működött ,de mégsem(röviden). Tönkretette ethernetet.Folyamat azt írta ki,hogy nincs bedugva kábel.(1x már volt ilyen gond,akkor win-t raktam újra) /Bár most 1 másik oprendszert betöltve is ugyanúgy off maradt ethernet=semmi életjel,semmi villogás)
Se másik netkábelel,se bioszban ki-be kapcsolva,se driverrel ,se biosz frissítéssel,se windows hibamegoldásokkal(letiltás,feloldás stb),se router restart= nem sikerült helyrehozni: Nincs bedugva kábel folyamatosan szerinte! Majd órák múlva,bioszban vagy még ethernet boot bekapcsolásával.Vagy csökkentett móddal,letiltva indítva vagy ezek kombójával sikerült életre keltenem.
Majd nagy örömömre kékhalál.Restart után se tudta helyrehozni a hibát.
Windows frissítések eltávolítása nem működik.
Ha rendszert próbálok visszaállítani,akkor engedélyezni kéne a rendszervédelem bekapcsolását(amit gondolom,csak működő win alól tudok megtenni,és gondolom ezzel se működne újra windowsom?
Csökkentett és egyéb módokban se akar bootolni.
Alaphelyzetbe állítást még nem próbáltam,de valahogy ebben se bízok.
Esetleg van valakinek 5lete,hogy lehet visszahozni az életbe?

Avatar

(#139515) st3v3np3t3r válasza GAbre (#139514) üzenetére


st3v3np3t3r
veterán

Szia. Tippem:
3 dolog okozhatja...
Egy hiba miatt letiltódott a LAN vezérlő(nekem a T730-as laptopomnál volt hasonló hiba) vagy hurok szakadás van valahol. Esetleg driver hiba, de ennek lehet kicsi az esélye

Az eszközt látja a gép?
Ha igen és nem érzékel csatlakoztott hàlózatot, akkor érdemes kimérni a csatlakozó után lévő trafó sort, lehet megszakadt valamelyik kör.

Ha a bemenet jót, akkor a trafó túloldalán is meg kell mérni ami a chip felé megy. Ha ott sincs szakadás, akkor elvileg már csak a LAN chip van, amit így nem lehet kimérni, mert ha belső hiba van, akkor nagy valószínűséggel cserés lesz, ami nem biztos hogy gazdaságos.

[ Szerkesztve ]

Galaxy S23 5G 256GB//HP Victus 16+Rog Ally RC71L//Korábbi hsz-eim #97246720 név alatt...

(#139516) coco2 válasza King Unique (#139511) üzenetére


coco2
őstag

Igen, jót nevettünk, pont ugyan az a laptop hdd, ez van.

De a hdd nem 100%-on pörög, hanem 3-4%-on van egész nap. Időnként elindul ilyen windows telemetry, na az feltolja 95% környékére. De olyankor átvitel is van. Tudnám miért kajál egy telemetry report 5 mb / sec hdd-t? Mindegy úgyis hamar végez. Csak hát újra meg újra bekapcsol. Lehet megkeresem az exe-t és lecserélem egy azonnal kilépő hello_world.exe-re.

Másfél éve van win 10 ezen a laptopon és nem csinált ilyeneket. Csak az elmúlt hónapban jött elő. Hogy nem köteleznek a w11 váltásra, az nem azt jelenti, hogy nem tudnak annyit kellemetlenkedni, hogy jobban járjak a váltással. Például ha már w11 alatt lennék, vagy világosan jeleztem volna az MS-nek, hogy váltani szándékozok, na akkor érteném, hogy ilyen telemetry féleségekkel szüttyög a laptopom. De amúgy miért van ez az én laptopomon? Hol kérhetem meg rá, hogy legyen szíves 2025-ig engem hagyjon ki abból a játékból? Létezik olyan lehetőség?

Edit: Megtaláltam, user connected experiences and telemetry, service disabled, eggyel kevesebb. Lehet ideje megtanulnom mindegyik szolgáltatásról mi micsoda, és kikapcsolnom egyesével mindent?

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#139517) Geth válasza coco2 (#139516) üzenetére


Geth
addikt

Lehet ideje megtanulnom mindegyik szolgáltatásról mi micsoda, és kikapcsolnom egyesével mindent?
Ez érdekes lesz, mert ha megtanulod mi micsoda, biztosan nem akarod majd mindet kikapcsolni :))

(#139518) mexel válasza King Unique (#139512) üzenetére


mexel
veterán

Köszönöm szépen! Próbáltam már ezt a frissítést valahogy lketölteni, de elvezet még 5 oldalra és annyi letöltési link van hogy fogalmam sincs mit kellene letölteni. Amiket eddig letöltöttem onnan mindre azt írta hogy:" a frissítés nem érvényes ewrre a számítógépre"

Ezzel kezdtem. Innen az X64 és nem szerver.

(#139519) GEPESZ66


GEPESZ66
veterán

Asztali gépet használok.
A szünetmentesben az akkut másfél évente kell cserélnem (6000 Ft).
Érdemes szünetmentest használni?
Áramingadozás miatti újraindulás kárt okozhaz előbb-utóbb a gépben?
Nálam mondjuk áramingadozás szokott lenni.

(#139520) mexel válasza King Unique (#139512) üzenetére


mexel
veterán

Annyi sikerült hogy most ez lett: nem kellett az előbb írt pack, csak a KB5000736. Deez csak egy igen kis frissítés volt. Innen lehet még tovább? ( mondjuk írtad hogy ez az aktuális build szám tehát valószínűleg nem)
Verzió 21H1
Telepítés dátuma ‎2021.‎01.‎18.
Operációs rendszer buildszáma 19043.1320
Minőség Windows Feature Experience Pack 120.2212.3920.0

[ Szerkesztve ]

(#139521) King Unique válasza coco2 (#139516) üzenetére


King Unique
titán

Szerintem világosan le lett írva az előző válaszokban, hogy mi lenne a teendő, lásd HDD helyett SSD rendszermeghajtónak, szükség esetén felesleges programok eltávolítása és/vagy javítási céllal repair install, vagy ha más nem megy akkor clean install és kb. ennyi.

"Hol kérhetem meg rá, hogy legyen szíves 2025-ig engem hagyjon ki abból a játékból? Létezik olyan lehetőség?"

Mármint ha a W11 upgrade-re célzol, akkor ott van a gépházban az "Egyelőre a Windows 10-nél maradok" lehetőség, + akár el is tüntethető onnan az egész, amiről szintén volt már szó itt.
Viszont ha esetedben fel sem ajánlotta a Windows Update, akkor eleve nincs miről beszélni, a jelen problémád vonatkozásában pedig megint nincsen, ha a kapott javaslatokat figyelmen kívül hagyod. :B

[ Szerkesztve ]

(#139522) King Unique válasza mexel (#139520) üzenetére


King Unique
titán

De hisz az előző válaszban említett 21H1 Enablement Package az pont a KB5000736, amihez ott van az előbbi útmutatóban a direkt letöltési link. :))

"Innen lehet még tovább?"

Majd holnap (9.) lesz patch kedd, + hamarosan jön a 21H2 verzió, amire a hivatalos megjelenés előtt saját felelősségre a váltás akár már most is megoldható a 21H1-hez hasonlóan Enablement Package módszerrel.

[ Szerkesztve ]

(#139523) mexel válasza King Unique (#139522) üzenetére


mexel
veterán

Igen, alul valóban ott van, csak fentről lefelé haladtam, és ott volt hogy a feltételeket is telepíteni kell , ott el is kezdtem pedig az nem is kellett. A lap aljáig el sem jutottam :B
Mégegyszer köszönöm a segítséget, úgy néz ki az alvó mód is megoldódott ezzel.

(#139524) jencsikdani


jencsikdani
tag

Sziasztok adott egy R9 280 as videókártya, egyik napról a másikra megjelent a képernyőn 2 kék csík, egy másik gépbe is kilett próbálva ott is ugyan azt produkálta. Esetleg lehetséges hogy kezd meghalni a kártya?

[ Szerkesztve ]

Huawei Mate 20 pro --> *Xiaomi 12T*

(#139525) Zoz válasza jencsikdani (#139524) üzenetére


Zoz
őstag

Nem lehetséges, hanem biztos.

(#139526) Synaptic


Synaptic
senior tag

Adott egy kis gép . AMD A6 5400K + 8Gb memória + 240Gb SSD + Win10 Pro .
Próbálnék csatlakozni wifivel a hálózathoz ami sikerül is , de nagyobb állományok letöltésekor 20-30 Kbit/s sebességet produkál. (Speedtest-nél megvan a beígért 120/10)
Gépházban a hálózat alaphelyzetbe állításakor megtáltosodik , felmegy a letöltés akár 2Mb/s re is , de az első leállítás vagy újraindítás után visszaáll a 30Kbit/s. Ezt több wifis- stickkel is kipróbáltam hasonló eredménnyel. A router egy Huawei hg8143a5 amin keresztül a telefonok laptopok normális sebességgel kommunikálnak. Valami ötlet ?

Ryzen-7-3800x/Asrock x570SteelLegend/Asrock-PhantomGaming-6800Xt

(#139527) mexel válasza mexel (#139523) üzenetére


mexel
veterán

Kár volt elkiabálni az alvó mód már nem megy, ismét:
MoUsoCoreWorker.exe a hibás. :W

(#139528) pinnacle


pinnacle
nagyúr

Pár napja ha Zoom linkre kattintok, összeomlik. Firefoxból is. Chrome-mal, Edge-vel nincs gond. Újratelepítettem a Zoomot, már attól lefagy ha elindítom. :D Nektek nincs ilyen problémátok? Nem tudom mi a fene lehet a gond. Van külön Zoom topik? Nem találtam.

(#139529) coco2 válasza King Unique (#139521) üzenetére


coco2
őstag

Azzal a win11 képernyővel én még nem találkoztam. A blogokban található tippek alapján a frissítési cél verziót beállítottam Windows 10 / 21H1-re. Talán segít valamennyit. Azt a linket köszönöm.

Nem kívánok még pár évig SSD-re váltani elsődleges drive-ként. Nem bízom benne. Talán majd a kövi laptoppal (3-4 év múlva esedékes). Direkt ignoráltam a hitvitára felhívást. Nincs kedvem hozzá.

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#139530) King Unique válasza coco2 (#139529) üzenetére


King Unique
titán

Ha fel sem ajánlotta a Windows Update a W11-re frissítést (ami amúgy is csak opcionális), akkor mondjuk pont nem volt létszükséglet a célverziót külön beállítani, ami ha 21H1-re lett állítva, akkor annál újabbat eleve nem fog felajánlani a Windows Update a 21H1 verzió támogatásának végéig + utána 60 napig, azaz pl. a hamarosan elérhetővé váló 21H2-t sem, nem árt tudni.

Hát te tudod, de aki eddig nem váltott rendszermeghajtónak SSD-re, már most is bőven el van késve, nemhogy 3-4 év múlva...

(#139531) Zoz válasza coco2 (#139529) üzenetére


Zoz
őstag

Gondolom lovaskocsival jársz, mert nem bízol az autókban :))

(#139532) Krystal_s válasza mexel (#139527) üzenetére


Krystal_s
addikt

A szokásos "erőszakos" update az oka. (már aki hagyja alapbeállításon) Ez a fájl is hozzá tartozik.
How to Stop MoUsoCoreWorker process from Waking Up the Computer.

(#139533) Geth válasza Krystal_s (#139532) üzenetére


Geth
addikt

Pontosabban mi ez az alapbeállítás? Én nem piszkáltam semmit egyik rendszeren sem, mégsem kel fel soha egyik gép se csak úgy magától. Tudnál segíteni, hogy miért működik nálam úgy, ahogy szeretném és szerintem jó?

(#139534) Krystal_s válasza Geth (#139533) üzenetére


Krystal_s
addikt

😀 Az alap, amikor a rendszer kb azt csinál amit akar és akkor, amikor akarja. Frissít, újraindít, felébreszti és használja a géped. Matat, adatokat gyűjt-küld, dolgozik az MS-nek és ha a usernek elég erős gépe van kb 2x gyorsabb, mint amire szüksége lenne, akkor közben ő is használhatja a saját gépét. 😀

ui: Szerintem minden Win10 topik olvasó tudja, hogy ez a rendszer a te igényeid szerint működik és soha nincs problémád. (vagy te nem tekinted annak). Bár ez sem teljesen igaz, mert te sem alapon használod, ha jól emlékszem telepítés előtt elég szépen kigyomlálod a felesleges szemetet dolgokat. 🙂

Amit linkeltem az a több millió ilyen probléma közül volt az egyik leírás, ezért gondolom elég gyakori eset lehet.

(#139535) Geth válasza Krystal_s (#139534) üzenetére


Geth
addikt

Én annyit vettem észre, hogy amikor ~hetente rányomok a check for updates gombra, akkor a rendszer 2 héttel későbbre időzíti át a felkeltést (powercfg /waketimers). Ebből következik, hogy soha nem kel fel magától.
Újraindítás csak engedéllyel történik, de nem tudom, hogy ehhez mit állítottam át; ha tudsz, segíts plz.
A telemetriát valóban basicre raktam telepítés után, de kellene valami bizonyíték, hogy ennek elmaradása okozza a random felkeltést, szerintem nem.

Rossz hírem van: pl. az, hogy kiszedem az imageből a térképes alkalmazást, lósz*rt nem befolyásolja, hogy az IPv6 ula címeket hátrébb sorolja a gua címeknél by default (és ez nekem nem tetszik). Arra akartam rávilágítani, hogy a telepítés előtt eszközölt módosításaim nem befolyásolták a telepített rendszer hibáit/amit hibának érzékelek.
A hangsúly a telepítés utáni beállításokon van (az egy másik dolog, hogy ezek egy részét automatizáltam).

Már sokadszorra kapom, hogy nincs problémám a rendszerrel, és már sokadjára írom le, hogy ez szimplán nem igaz (szerintem nem utoljára, nem tudom mikor unják/unjátok meg). Az, hogy nem itt teszem fel a kérdéseim, nem jelenti azt hogy nincsenek.

[ Szerkesztve ]

(#139536) #86564352 válasza Geth (#139533) üzenetére


#86564352
törölt tag

Elég sok tiszta telepítést csináltam default beállításokkal. Alapból bizony ébred magától, pl. ütemezett karbantartó alapból úgy emlékszem éjjel 2-re van állítva gyárilag, frissítést keres stb. Volt is ebből pár anyázás, amikor clean install után elfelejtettem átállítani a dolgokat és éjszaka közepén felzúgott a gép ébresztve engem is. Természetesen aktív órák megadása, eszközök ébresztési engedélye beállítása után, úgy már csak akkor amikor én akarom. De alapból bizony önálló a Windows. [link]

Mint mindig: nem kell elhinned, tudjuk nálad alapból is minden szuper.

(#139537) Geth válasza #86564352 (#139536) üzenetére


Geth
addikt

Én most csináltam egy clean installt. waketimers üres, Automatic Maintenance alatt nincs bepipálva a felkeltés, task schedulerben a WakeUp-pal kezdődő jobnevek mellett azt látom, hogy disabled. Nem állítottam még be semmit az update résznél (minden toggle off-on van, aktív órák 8-tól 17-ig). Nálad ezek hogy néznek ki telepítés után?

tudjuk nálad alapból is minden szuper.
Én azt tudom, hogy nem olvasod végig amit írok :)

(#139538) #86564352 válasza Geth (#139537) üzenetére


#86564352
törölt tag

Ahogy írtam: ütemezett karbantartónál nekem volt pipa és éjjel 2 alapból, és bizony ébredt is ha elfelejtettem átállítani.
Pontosan ahogy ebben a cikkben látod a képen:
How to manage Windows 10's Automatic Maintenance feature | Windows Central
Vagy ebben:
How to Schedule Automatic Maintenance on Windows 10 (and What It Does) (howtogeek.com)

These tasks are scheduled for 2 AM by default, and are only performed if you aren’t using your computer at that time. By default, Windows will wake your PC up if it’s asleep to perform the tasks (and if its plugged into power—Windows won’t wake a laptop running on battery). Windows will put your PC back to sleep when it’s done.

Amit még észrevettem, ha a gépházas aktív órákat éjjelre teszem, az leszarja a régi vezérlőpultos ütemezett karbantartó beállításait, az új az "erősebb" :D szóval nekem évek óta este 9-től reggel 9-ig van aktív órák, hiába nappal használom a gépet, de akkor legalább látom mi történik és éjjel semmi nem történik.

Plusz nekem még ami nyűg volt 8.1-ről 10-re váltás óta, hogy adat HDD-t állandóan ébresztgette. Sok hozzászólást találtam google-ben, nyomoztam karbantartás, defender mi lehet stb. arra jutottam amikor WU vagy Store keres frissítést olyankor ébreszt mindent, mert manuálisan keresve is felébreszti, meg talán olyasmit is olvastam a telemetria is okozhatja. Itt arról is csak azt kaptam nektek nem ébreszti fel, azzal nem vagyok előrébb. Lehúztam tápról, később csere SSD-re, probléma megoldva.

(#139539) mexel válasza Krystal_s (#139532) üzenetére


mexel
veterán

Köszi, ezt is néztem már de bármit csinálok mindig visszatér egy újraindítás után. Addig jó. Nálam nincsnenek alapon a dolgok, szeretem úgy testreszabni hogy az nekem jó legyen. ( kivéve most az alvó mód :) )

(#139540) [HUN]Dani


[HUN]Dani
őstag

Hello. Van egy új használt laptopom amin újra szeretném telepíteni a rendszert a gépházból, de a Windows most hdd-n van és én az ssd-re szeretném rakni. Menetközben felajánlja vagy nekem kell valamit ügyeskedni? A teljes reinstall azért kell, mert van rajta egy sok éves rendszer mindenféle dologgal ami másé volt és nekem nincs szükségem rájuk. Köszönöm a válaszokat.

magyarsrac

(#139541) King Unique válasza [HUN]Dani (#139540) üzenetére


King Unique
titán

Ha megnézed hogyan működik az alaphelyzetbe állítás és hogyan a tiszta telepítés, akkor láthatod hogy az utóbbinál van manuális meghajtóválasztás, vagyis adott a válasz...

(#139542) Geth válasza #86564352 (#139538) üzenetére


Geth
addikt

Vagy ez az infó elavult (2018), vagy én nem tudom hogy nálam alapból miért van a fentebb vázolt szitu.
Arra már sajnos nem emlékszem, hogy telepítés után mióta kell BEpipálnom azt a checkboxot, hogy legyen maintenance.

(#139543) [HUN]Dani válasza King Unique (#139541) üzenetére


[HUN]Dani
őstag

Értem, köszönöm. Tehát ha nincs itthon elfekvőben egy legalább 8 gigás pendrive amire tudok tenni windows 10 telepítőt akkor most nem is tudok nekiállni? Fura

magyarsrac

(#139544) Doky586 válasza [HUN]Dani (#139543) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

DVD-re is írhatod... :K
Manapság még a hajléktalanok is tudnak pendriveot venni..

Hdd ki, ssd be és mehet a telepítés. [link]

[ Szerkesztve ]

(#139545) Dorian


Dorian
félisten

Sziasztok,
Feleségem gépén van egy Win10 pro. Pont egy éve telepítettem, nem tudom mit csinált vele, de baromira meghízott, gyakorlatilag elfoglalja a teljes meghajtót,szerencsétlen gép folyamatosan tekeri a vinyót, így törölném az egészet és újratelepíteném.
Viszont fogalmam sincs a beszerzés körülményeiről, termékkulcsom nincs, úgy emlékszem, hogy egy 8-ról frissítettem amikor lehetett ezt ingyenesen megtenni.
A rendszer-tulajdonságokban az szerepel, hogy "digitális licensszel aktiválva".
Mi ilyenkor a teendő, hogyan tudom megtenni, hogy az újratelepítette Windows is aktiválva legyen?

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#139546) Zoz válasza Dorian (#139545) üzenetére


Zoz
őstag

Nem kell tenni semmit, még kulcsot beírni se. Alaplap alapján aktiválja magát amint netet kap.
Mondjuk a vinyót érdemes lenne SSD-re cserélni.

(#139547) Dorian válasza Zoz (#139546) üzenetére


Dorian
félisten

- Ez akkor is igaz, ha formázom a meghajtót és úgy telepítem újra, vagy csak ha a javítást (vagy minek hívják) választom?
Egyáltalán érdemes az alapról újrahúzni, és így az összes programot is újratelepíteni?
- Ha SSD-t teszek bele, akkor azt nem fogja megváltozott hardverkörnyezetként értelmezni?
- Konkrétan mit telepítsek fel, töltsek le egy akármilyen Windows 10 pro -t? MS oldalról hivatalosan lehet, vagy torrenteznem kell?

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#139548) Doky586 válasza Dorian (#139547) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ha újra akarod telepíteni: [link]
Ha nem akkor csak elindítod (admin módban) a lemezkatbantartót és bepipálsz mindent. De a bemásolt filmeket ekkor is neked kell kézzel kitörölnöd.

(#139549) #86564352 válasza Dorian (#139547) üzenetére


#86564352
törölt tag

- igaz, formázhatsz is ha akarsz
- nem fogja
- topik összefoglalóban a hivatalos linkek Media Creation Tool

Mielőtt bármit csinálsz, az adatokról legyen biztonsági mentés!

(#139550) tpeter77 válasza Dorian (#139545) üzenetére


tpeter77
addikt

C meghajtón jobb klikk, Tulajdonságok / Lemezkarbantartó / Rendszerfájlok törlése
Törlendő fájloknál mindent bepipálsz.
A saját gépemen a Windows frissítés önmagában 3GB, gyorsan töröltem is :)

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.