Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás

Hozzászólások

(#1208) Lala6


Lala6
őstag

Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Kicseréltem a gépemben az SSD-t nagyobbra.
A régi SSD-t az EaseUS progival klónoztam az újra, ez sikerült is, a rendszer elindult. Most a nem lefoglalt helyet szeretném hozzáadni a C partícióhoz, de a lemezkezelőben inaktív a kötet kiterjesztése, és az EaseUS Partition Master sem engedi növelni a C méretét. Próbáltam úgy is, hogy létrehoztam egy D partíciót, hogy egyesítsem a C-vel, de ezt sem engedi, hibát nem ír, egyszerűen csak nem engedi kiválasztani. Próbálkoztam USB-ről bootolva is módosítani a C partíciót, de sajnos szintén sikertelenül.

Mi lehet a probléma, hogy nem enged a C-hez nyúlni?

(#1209) King Unique válasza Lala6 (#1208) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nem ártana a lemezkezelőről egy screenshot, ahol pontosan látszik, hogy mi a helyzet. Ha pl. valami miatt dinamikus lemez lett, az megint okozhat problémákat. Illetve vannak más külső partícionáló programok is, amelyekkel lehetne próbálkozni. Továbbá, ahogyan a linkben is utaltam rá, a rendszerpartíciók átméretezése eleve macerás... Az AOMEI és a MiniTool ilyenkor újraindítás kér és csak PreOS módban tudják megcsinálni. Továbbá általában mindegyikkel lehet boot pendrive-ot készíteni, illetve utóbbi programnak alapból van ilyen ISO-ja. Bizonyos partícionálási műveleteket futó OS alól lehet nem enged egyik-másik program, de egy live környezetben már sikerülhet.

Arra újfent felhívnám a figyelmet, hogy rendszerpartíciók átméretezésénél nem árt fokozottan óvatosnak lenni és mindenki csak saját felelősségére vágjon bele!!! Szükség esetén előtte célszerű a fontos adatokról, illetve a rendszerpartíció(k)ról / teljes lemezről biztonsági másolatot készíteni!

[ Szerkesztve ]

(#1210) Lala6 válasza King Unique (#1209) üzenetére


Lala6
őstag

Boot penről próbáltam az EaseUS-el, sajnos ott is ugyanaz a helyzet, nem engedi kiterjeszteni akkor sem, ha a windows nem fut.
Adatvesztéstől nem tartok, mert ott van minden a régi SSD-n, amiről a klónozást csináltam.

Itt vannak a képernyőképek,

(#1211) King Unique válasza Lala6 (#1210) üzenetére


King Unique
titán

Nálam UEFI-GPT van és több partíció, de a kötet kiterjesztését egyiknél sem engedi a lemezkezelő, igaz attól nem is várok mást... Viszont, ha van nem lefoglalt rész, akkor elvileg működnie kéne, de esetedben lehet a közte lévő 820 MB-os partíció is bekavar. Nálad MBR a lemez és gondolom Legacy boot van. Telepítéskor a Windows létrehozhat több kisebb partíciót a rendszer számára mindkét módban. Bár nem ez a jellemző méret, illetve optimális esetben a lemez elején szoktak elhelyezkedni. De, mivel esetedben a lemezkezelő is írja, hogy köze van a rendszerhez, így nem célszerű babrálni.

Amúgy a fentebb említett 2 programmal simán tudom átméretezni a partíciókat, illetve akár összeilleszteni is. Érdemes lenne azokkal is megpróbálni, mert az hogy egy programnál nem működik, az csak egy dolog.

[ Szerkesztve ]

(#1212) Lala6 válasza King Unique (#1211) üzenetére


Lala6
őstag

Köszönöm a segítséget!
Az AOMEI összetette a két partíciót, ráadásul OS alól. :)

Nem értem, hogy az egyik progi tudja, a másik (EaseUS) pedig nem, pedig nagyon hasonló a kettő.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Particionálás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.