Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#119244) Fire/SOUL/CD válasza Doky586 (#119243) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

Rossz a kérdés, nincs előnye...(de hátrány sem!!!)
250GB-os Samu 970 EVO Plus NVMe csak és kizárólag rendszerként...
Semmi nem indokolja az UEFI-t.
Gondolom most a sebesség jön... ;]
Nem, megy, mint a golyó: Samu 970 EVO Plus vs. Win10 x64 Pro ATTO (LEGACY)

UI: Most cseréltem konfigot, direkt az NVMe miatt itthonra, lásd adatlapom... ;)
(Sokat kihagytam és Én fejlesztem az SSDOK progit. Ez a xar Crown-virus miatt az évem el van baxva, gondoltam, akkor legalább fejlesztek, de a régi cucc nem támogatta az ilyen szintű (semmilyen szintű) NVMe fejlesztést, most igen, direkt ezért vettem itthonra a cuccot.
(bérbeadott gépem megesz mindent, (Full High End) kb. 1,5 milla volt most a fejlesztés... Építesz-hallgatók és egyéb CAD fejlesztők bérlik, BRUTÁL) :DDD

UUI: A legújabb játékok a RAM-ból futhatnának ;], de engem sosem érdekeltek az "up-end resource" játékok. Elvagyok pl egy UFO1.-2.-vel...(Esetleg Dino-vadászat) :DDD

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#119245) Kezdő vagyok válasza Pyttawrx (#119208) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Köszönöm szépen a segítségedet!

(#119246) King Unique válasza Fire/SOUL/CD (#119242) üzenetére


King Unique
titán

Max. korábban lehet volt róla szó ttt, de most nem, most a 32 GB-os háttértár, reserved storage, clean install / build upgrade volt a téma, ezért sem értem, de mindegy. :))

Amúgy igen, egyik-másik téma lehet nem teljesen ide tartozik, van külön topikja pl. a particionálásnak, GPT/MBR-nek, adatmentésnek, hardverspecifikus (pl. alaplap, SSD) kérdéseknek, akár részben a Macriumnak is a korábbi bejegyzésed alapján, mégis itt teszik fel, ha W10-et használnak, ez a jellemző. Meg jó esetben csak itt, 1 topikban és nem 2-3-4 topikban egyszerre, meg nem külön topikot nyitva 1-1 kérdésnek, meg azokra is vannak példák... :DDD :))

A Legacy/UEFI témában meg oké, hogy tényleg nem feltétlen kell minden esetben az UEFI-t használni, de ugyanakkor a Legacy/CSM-t sem erőltetni. Még a W7-nél volt indokoltabb az utóbbi, de W8.1, 10 rendszereknél mehet az UEFI is modern hardvernél, sőt pl. egyes újabb laptopoknál van hogy nem is válaszható CSM (példa).

[ Szerkesztve ]

(#119247) Doky586 válasza Fire/SOUL/CD (#119244) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

OK

Nem a sebességgel jövök.. ;)
Hanem az egyszerűségével..! :U

(#119248) *Ropi* válasza King Unique (#119235) üzenetére


*Ropi*
félisten

Igazad van, valóban összekevertem: elsőre az ugrott be, hogy úgy ment fel a 1903, hogy egy külső HDD-t csatlakoztattam a laposhoz, csak az nem jutott eszembe, hogy oda helyeztem át mindent, amit Édesanyám a C-n gyűjtögetett, tehát valóban a C-n lett felszabadítva neki a hely (azóta átirányítottam mindent a DVD helyére került HDD-re).

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#119249) xeon forever válasza Pyttawrx (#119214) üzenetére


xeon forever
addikt

@meg win7 alatt is jobb volt...minek Linux, ha tudom, hogy valami nem stimmel... Windows 10 pro x64-el kene jol fusson.

*Ha server oprendszerrel jobb a helyzet az is erdekelhet.

PS5 jobb lenne Intellel+Nvidiaval? :P

(#119250) Pyttawrx válasza xeon forever (#119249) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Azért mert ezt írtad "Win7 gepen", ez arra utalt nekem, hogy másik gépben próbáltad, lehet én értettem félre. Ha ugyanezen a gépen volt win7 és ezek az ssd-k és jó volt, akkor valami driver, vagy beállítás gond lehet. Pl én nem a microsoft-ost nvme-t használom, (eszközkezelő/tárolóvezérlők alatt, vagy ha még van olyan neked, akkor az hanem a samsung nvme controller, illetve a Intel(R) Chipset SATA/PCIe RST Premium Controller, vagy ha van még olyanod, hogy ide Ata/atapi vezérlők az eszközkezelőben, bár ezt kétlem, akkor ott sem a microsoft legyen.) Esetleg leírnád a konfigod? Hátha win10 esetén kell valami beállítani.

(#119251) Geth válasza Fire/SOUL/CD (#119244) üzenetére


Geth
addikt

de hátrány sem!!!
Kivéve (Fast Boot-ot félretéve) pl: GPT a boot device-on (tákolás nélkül); Secure Boot; HTTP Boot, stb.

(#119252) Fire/SOUL/CD válasza Geth (#119251) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

1. A Fast Boot BIOS szolgáltatás, nem pedig OS szolgáltatás (nem keverendő a Fast Startup-al), azaz bekapcsolva, többek közt pl. az USB portokat nem inicializálja deszka, függetlenül attól, hogy Legacy (CSM) avagy UEFI módban van a BIOS.
(Általában így van, de láttam már bimbiacél deszkát, ahol kb. tökmindeggy...)

2. 2TB alatti meghajtóról való boot-nál nem kell UEFI

3. Secure Boot akkor kell, ha UEFI módban lett telepítve az OS (2TB-nál kisebb kapacitású meghajtó esetén is), ha védeni akarod a boot-folyamatot és az UEFI Firmware-ben található driver-eket (most nagyon leegyszerűsítve írtam). MBR esetén az UEFI FW locked (le van zárva, nincs mit védeni, nem is lehet SB-t bekapcsolni)

4. HTTP Boot - itt nem tudom biztosan, hogy mire gondolsz... (PXE Boot nem Legacy vs. UEFI függő, hálózati telepítést szintén nem érinti a dolog (már, ha erre gondolsz))

5. Pl nálam annyi "hátrány" van (így, hogy Legacy-ban telepítettem a W10 x64 Pro-t a Samu 970 EVO Plus-ra), hogy a Samsung Magician nem ismeri fel a Brand (nem OEM) meghajtót sem, alkalmatlan bármire (nem gond, mert ha kell, akkor kézzel lefrissítem a FW-t pl..) samsung_magician_6_1_0_970_evo_plus_erroronlegacy

6. RollBack RX-t használok, az egyből titkosítja az MBR-t, oda semmi sem ír többet, csak ha engedem. Például Live Linux-ok vagy pl. Linux bázisú víruskergetők nem is látják a Samut (nincs mit kijelölni, felcsatolni stb stb), hehehe... ;]

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#119253) Doky586 válasza Fire/SOUL/CD (#119252) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

2. 2TB alatti meghajtóról való boot-nál nem kell UEFI
2. 2TB alatti meghajtóról való boot-nál még lehet Legacy módot választani (ha muszáj) :B

UEFI módban semmit nem kell a uefi(bios)ban turkálni, állítgatni telepítés előtt új gépen. Legacy-nél kell. Ez a nem profi kockáknak nagy segítség (ha tudnak róla). Legacy-ban itt rontják el legtöbben: aztán megy a sírás hogy kivettem/eladtam a adattár hdd-t és nem indul a bennmaradt C-ről a gép.

Egyszerűbb elkészíteni a boot pendriveot uefihez bármilyen os alól. Egy sima letőltés +kicsomagolás +másolás elég. Nemcsak telepítők hanem live/PE rendszerekhez is.

[ Szerkesztve ]

(#119254) Fire/SOUL/CD válasza Fire/SOUL/CD (#119252) üzenetére


Fire/SOUL/CD
félisten

A linkelt kép elxaródott, na még1x hátha: [samsung_magician_6_1_0_970_evo_plus_erroronlegacy]

[ Szerkesztve ]

Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)

(#119255) Geth válasza Fire/SOUL/CD (#119252) üzenetére


Geth
addikt

1. BIOS módban nincs UEFI (Ultra) Fast Boot, tehát ez egy hátrány.
(Lehet hogy van valami hasonló BIOS módban, de az biztosan nem ez a feature.)
2. 2 TiB lesz az, és igen, felette kell, tehát ez egy hátránya a legacynak.
De a GPT nem csak ezt adja, nyugodtan keress rá.
3. Secure Boot nem kell, egy opció. De nem a firmware-t védi, hanem a rendszer egészét, mert szabályozható a bootolható efi programok köre (alá van-e írva, elfogadom-e az aláírást).
4. UEFI HTTP Boot-ra gondolok egészen pontosan, tehát közvetlenül http protokollról bootolás pxe nélkül. Ezt nem tudja BIOS módban, tehát ez egy hátrány.
5. Igen, ez is egy hátrány.
6. Huh, ezt kihagyom, ahogy olvasom nincs mindenki elájulva tőle.

+1. just works

Van valami előnye a legacy BIOS módnak? Ja látom, írtad hogy nincs :)

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.