Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36201) buherton válasza Kobe (#36196) üzenetére


buherton
őstag

Van esetleg erről valamilyen statisztika, amit nem híroldal és kormányoldal közöl?

Ezzel pl elerik azt, hogy a legagresszivabb kissejtes tudorak eseten is 20-30% korul van a 2-3 eves tuleles eselye.
Nalunk ugyanennek a betegsegnek az 1 even tuli tulelesi eselye 10% korul van.
Magyarul kulfoldon 3x tobb ember atlag 3x olyan sokaig el a diagnosztizalas utan, mint idehaza.

Vagyis a NEAK-nak - vélelmezhetően - milliókat kellene pluszban költenie arra, hogy - jó - néhányan kis eséllyel 1 vagy 2 évvel éljenek tovább, ami alatt vagy tud dolgozni vagy nem. Ez ellent mond a józan észnek és az orvosi közgazdaságtannak.

Még szerencse, hogy az esetem "tankönyvi" volt :).

Tatámnak annak ellenére hogy 80 éves az orvosa kijárta, hogy meg kaphassa a méreg drága kísérleti gyógyszert.

(#36198) concret_hp: de igen vitatják többen is. Összeomlott EÜ-t nem láttam sehol sem, de problémákat igen, sőt komoly problémákat is, amiket nem vitattam sehol sem. Van tapasztalatom a keszthelyi, óbudai, gyulai rendelőintézetekkel és a Szent Margit, Honvéd (mint beteg és szakmai látogató), Országos Karidológiai Intézet (mint szakmai látogató), csabai, gyulai (család részről és mint szakmai látogató), szegedi, keszthelyi, zalaegerszegi, pécsi, balatonfüredi, hévízi kórházakkal. A zalaegerszegit és szegedit leszámítva mindenhol pozitív tapasztalatunk volt.

[ Szerkesztve ]

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#36202) UberMutant válasza pethYeti (#36199) üzenetére


UberMutant
őstag

hetente új sorozat van (nyilván más dátumokkal)
ha ez zavar, akkor ne használd így, de nyilván a meg nem vett papír nem kamatozik, ezt neked kell eldöntened, hogy mekkora probléma.

(#36203) Kobe válasza buherton (#36201) üzenetére


Kobe
veterán

Az újonnan felfedezett tüdőrákos betegek között Európában százezer lakosra 42 beteg jut, Magyarországon 109. A magyar tüdőrákos betegek esetében az ötéves túlélés esélye nem éri el a 35 százalékot sem. A nem kissejtes tüdőrákkal diagnosztizált betegeknél pedig csak a betegek 10-15 százaléka él öt évnél tovább.

itt van egy félreírás, felcserélték a 2 ráktípust. A 30-35% a nagysejtes tüdőrákra vonatkozik, a 10-15 a kissejtesre.

Németország: [link]

Vagyis a NEAK-nak - vélelmezhetően - milliókat kellene pluszban költenie arra, hogy - jó - néhányan kis eséllyel 1 vagy 2 évvel éljenek tovább, ami alatt vagy tud dolgozni vagy nem. Ez ellent mond a józan észnek és az orvosi közgazdaságtannak.

No offense, és nem is kívánom, hogy így legyen, de remélem akkor is ilyen rezzenéstelenül tudnád orvosi közgazdaságtanként megközelíteni a dolgot ha esetleg valamelyik szülőd, vagy neadjisten leszármazottad lenne az érintett.....vagy úgy már nem az ? (Gondolom akkor már menne a szalon-hiszti, hogy bezzeg az én hozzátartozóm miért nem kapta ezt azt, a többiek meg maradjanak járulkos veszteség....)

(#36204) Mercutio_ válasza buherton (#36195) üzenetére


Mercutio_
félisten

Jah, van egy kis kórház (az is a fővárosban) ahol még kevésbé sz@r a helyzet, és mivel te ott voltál messzemenő következtetéseket vonsz le az EÜ-ről...

Nem véletlen, hogy a tetemes forgalmat lebonyolító általad csak egy fél mondattal megemlített honvédról, vagy a szintén kiemeltnek titulált - a köznyelvben már csak dél-tepsi-nek "becézett" - dél-pesti kórházból vagy épp az onkológiai intézetről szólt a történeted :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#36205) Mercutio_ válasza buherton (#36201) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ja, hogy bennfentes vagy és tele vagy EÜ-s kapcsilatokkal?;]
Így tényleg több esélye van az embernek, hogy előbb és jobb ellátást kap mint az átlag.

Az EÜ pedig kb annyira ingyenes, mint az oktatás :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#36206) atee_13 válasza Mercutio_ (#36205) üzenetére


atee_13
őstag

Maximálisan egyetértek.

Barátnőm időpontot kér Egerben 6. hóban. Mikorra adnak neki … február!!!! 8 hónap
Reménykedjen, hogy nincs baj vagy maszek horror ár, persze mivel bejelentett munkája van a pénzt vonják tőle minden hónapban.

Bezzeg olyan stadionba mehetne ahol üres a lelátó, de mikor még kész se volt akkor veszteséges volt és tudvalévő, hogy több 10 milliárddal van meglopva az államkassza amelyekből esetleg nem csak 1-1 szélsőséges kaphat normális orvosi ellátást.

[ Szerkesztve ]

(#36207) Reverting válasza pethYeti (#36199) üzenetére


Reverting
őstag

Igen minden heten fog akkor valtoni... vagy varsz par honapot egy nagyobb osszeget veszel... persze kinek mi a nagyobb osszeg... ;) mert addig eg a szamlan... ;)

300-500e nel mar elgondolkodtato, 1M nal mar rohannek megvenni... ;)

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#36208) Ixion77 válasza pethYeti (#36199) üzenetére


Ixion77
őstag

Igen, mindegyiknek más hét lesz. Érdemes így használni, sőt előnyös is: jobb eséllyel lesz pont akkor valamelyik (fél)évforduló közelében, amikor épp szükséged lesz rá.

"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

(#36209) pethYeti válasza Ixion77 (#36208) üzenetére


pethYeti
addikt

Köszi mindenkinek az infót. Nem zavar igazából, meg tényleg így nem "ég" a pénz :)

(#36210) G@ben


G@ben
addikt

MÁP+nál látom valahol, hogy melyik befektetésnek mikor jár le a fél éve, egy éve, stb? Vagy nekem kell feljegeyzni, hogy mikor fektettem be és figyelni, ha ki akarom venni?

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#36211) Reverting válasza G@ben (#36210) üzenetére


Reverting
őstag

Portfolioban jol lathatoan ott van.. ;)

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#36212) zharkanyi


zharkanyi
tag

Többségünk talán nincs életveszélyben és az se mindennapi, hogy komoly kórházi ellátást igényeljen az ember. Az egészségügyben is priorizálnak. Ha nagy a baj, akkor azért kb. hasonló esélyekkel tartanak minket életben, mint nyugaton.

A baj a perifériára kerülő esetekkel, helyzetekkel van.

Kezdve a bosszantó apróságoktól: Egy nap szabim ment el egy tüdőszűrőre. Romok közti sorbanállás. A4-es lapra az ablak mellé kirakott papír, miszerint pontos összeget kérnek (talán valami 3700 Ft), visszaadni nem tudnak. Mivel egy órája sorban álltam, így azt a további 5 percet már kivártam. Szerencsére előttem lévők apróval fizettek, így bízhattam benne, hogy a 10eFt-osomból vissza tudnak adni. Nem tudtak, mert csak. Meg se próbálták. Ki van írva, hogy pontos összeget kérnek. Kártya persze szóba se kerülhet. Stílus amiben közlik elfogadhatatlan. Elmegyek pénzt váltani, újabb 1 órás sorbanállás, majd kérik a beutalót. Az üzemorvos azt mondta, hogy nem kell, de ezen a helyen meg pont igen. Nekem nem volt. EÜ-ben dolgozó rokont riasztottam, aki protekcióval bevitt egy másik intézményben. No akkor meg azért éreztem rosszul magam, hogy mindenki előtt behívnak, pedig szemmel láthatóan semmi bajom nem volt.

Megelőzés: Hát arra nem sok energia jut. Aki már volt céges, vagy magánintézményes megelőző szűrésen az tudja hogyan is lehetne ezt. Hány százaléka jut a lakosságnak csak megközelítőleg is olyan színvonalú ellátáshoz, mint ami egy menedzserszűrésen van.

Rehabilitáció: Akit pár nap/hét alatt lábra lehet állítani az ha nem jön közbe semmi (kórházi fertőzések...) az felépül és nincs probléma. Ugyanakkor mondjuk egy agyvérzésen átesett ember, aki már teljesen soha nem épül fel az bekerül egy elfekvőbe. Már magam is utaltam amúgy számomra idegen ember családjának, hogy a havi 150eFt-os rehabilitációs intézménybe be tudjon kerülni. Nagyon nem mindegy pl. a családnak, hogy a rokonuk 1-2 hónap alatt meghal, hazaviszik és napi 24 órában egy zöldséget etetnek, tesznek tisztába, vagy pár hónap rehabilitáció után egy olyan beteget visznek haza, aki nagyjából elvan, tud enni és szükségleteit intézni. Tud kommunikálni és szükség esetén segítséget hívni. Közben látja felnőni a gyerekeit.
A konkrét eset nem volt happy end, mert emberünk meghalt, de az orvosok is egyetértettek abban, hogy így volt esélye a részleges felépülésre és még egy korlátozottan élvezhető életre is. Míg ha bent marad az ingyenes elfekvőben, akkor ez az esély nem lett volna.
Lehet mondani, hogy az eredmény ugyanaz lett, de ha a saját szeretteinkről van szó, akkor az a 30% esély nem az amiről csak úgy lemondanánk.
Akinek meg nincsenek olyan szerettei, aki naponta aggódik az orvosnál , így utóbbi "javasolja" a magánintézményt a felépülés esélyeinek növelése érdekében, hát az szerencsétlen így járt. Lemondott róla a magyar egészségügy.

Nem jó a helyzet. Nagyon nem.

(#36213) #95561216 válasza Kobe (#36200) üzenetére


#95561216
törölt tag

Itt inkább az utolsó bekezdés volt a lényeg. De ez már inkább politika topik.

[ Szerkesztve ]

(#36214) Apollo17hu válasza Kobe (#36194) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Laza 10%-ot emelkedett az árfolyam nyitáskor.

Ha záráskor 60$ volt az árfolyam, nyitáskor pedig 66$, akkor mi történt volna, ha mondjuk kereskedési időszakon kívül beállítok egy 62$-os vételi ajánlatot? Nyitáskor automatikusan "átugrásra" került volna az ajánlatom, mert a népek, akik eddig 60$-ért kínálták az olajat, a hír hallatán mind emeltek volna az elvárt összegen?

Vagy életszerűbben úgy működik, hogy maradtak még ajánlatok 60-66$ között, és nyitáskor ezek még teljesültek? Ha igen, akkor ilyenkor mi alapján dől el, hogy a kereskedési időszakon kívül adott ajánlatok közül melyik a befutó? FIFO?

(#36215) Kobe válasza Apollo17hu (#36214) üzenetére


Kobe
veterán

simán átugrotta volna: bekerült az order bookba az ajánlatod, és közben "elépakoltak" magasabb vételieket, a piac nem first come first served alapon működik :) Bár attól is függhet milyen megbízást adtál volna, market vagy limit.
Sajnos ez visszafele irányban is így működik, ha éppen stop losst állítasz, és zuhanórepülésbe kerül valami, simán átugorhatja (ha mondjuk API-val valamilyen robottal kereskedsz, és nem előre direktbe a siteon izzítod a megbízást, akkor szopó - robotnak pl van késleltetése, akkor meg pláne lehetnek ilyen ugrások)

Amúgy láttam a híreket, és én elég viccesnek tartok egy ilyen hírre ekkora ármozgást.
4-5% kapacitás kiesés miatt 10% emelkedés, az elég túllihegés szagú
Van olajipari tapasztalatom, nem is kevés (10+ év), ezért egyrészt nem hasból beszélek, másrészt vicces látni hogy a commodity trading részén mekkora lufikat tudnak fújni 1-1 hírből.
(Legutóbbi emlékem szerint a fizikai vs paper tradek aránya olajon belül valahol 8-9:1-hez mozog, vagyis 8-9x annyi barrelre köttetik paper trade naponta, mint amennyi a világ napi olajkitermelése). Nyílván ha a semmire fogad az ember, akkor legalább jól túl kell reagálni minden hírt :)
Az Aramco elleni támadás egy laza 4-5% kiesést jelent a napi olajkitermelésben, átmeneti időre. Ez a kiesés kb egyenlő azzal, mintha a világ nagyobb olajfúrótornyai közül max 2 nagyobb (vagy kb 3 közepes, de inkább a közepes sávnak az alja) kiesne egy időszakra.
Világvolumenben ez kb olyan mintha globálisan azért menne fel a villany ára 1 nap alatt, mert Paks egyik fele 1-2 hétre kiesne..... :)

A refineryk termeléstervezése ciklikus, és 2-3 hónapra előre vetített időszakra zajlik, pont azért mert a kőolajat a legtöbb helyről tankerral 20-40 nap elszállítani (vagy több), pl Rotterdamba és hasonló elosztókba....vagyis a most köttetett dealekből esetleg november végén, december elején lesz tényleges, finomított produktum.
Viszont az már a téli időszak, amikor is a legtöbb refinery átáll téli üzemmódba és kevesebbet gyárt, mert beesik a kereslet, illetve a kevesebb kereslet mellett is inkább a téli prémium adalékolt cuccokra van igény, főleg dízelre. És a kereslet visszaesés nem 5% körül szokott lenni, inkább 7-9%, vagy több (benzinből pl több)

Lényeg a lényeg, hogy iparágilag k*rvára nem történt semmi olyan, ami jelentős kiesést jelentene huzamosabb időre (azt, hogy a szaudiaknak mennyi tartaléka van, és hány helyszínen, azt ne firtassuk - kvasok), mégis a futures és egyéb spekulatív részen már a bokánfoscsi megy ezerrel, mintha a világvége lenne (BP katasztrófa idején sem ugrott 10% az árfolyam, pedig az kicsit gázabb szitu volt, kb minden olajcég felett a kormányzati full audit lebegett)
de hát ilyen ez a showbiznisz

Majd ha hetente - havonta repül 1-2 drón kiemelt refinerykbe, akkor lehet alapja az árrángatásnak, de addigra meg amerikai úgyis ráküldi a freedom fighters osztagot az érintettekre....

[ Szerkesztve ]

(#36216) #95561216 válasza Kobe (#36215) üzenetére


#95561216
törölt tag

"Majd ha hetente - havonta repül 1-2 drón kiemelt refinerykbe, akkor lehet alapja az árrángatásnak"

Szerintem épp ezt árazták, nem a konkrét támadást.

(#36217) Kobe válasza #95561216 (#36216) üzenetére


Kobe
veterán

Nyilvan. En pl pont ezert ruhellem az olajjal valo kereskedest, mert azt is honapokra bearazzak ha azsiaban egy hajlektalan elfingja magat, kozben ezeknek a hireknek vajmi keves (legtobb esetben semmi) hatasa nincs a tenyleges downstream agazatra.
Aztan ha esetleg megis normalis aron tudna maradni, akkor jon az OPEC es beleszol.
Igaz, hogy a kartellezest vilagszinten tiltjuk mindenhol, de az OPEC-nek rogton lemegyunk kutyaba.... Nonszensz.

Valahogy a tobbinel, foldfemek, stb piacan nem igazan megy ennyire a fantazmagoria gyartas

Olajat en ezert max ceges reszveny hosszutavu tartasaban tudok elkepzelni, massal nem igazan kiserletezem

(#36218) Spet válasza Kobe (#36217) üzenetére


Spet
addikt

Ugyanez a helyzet SSD/memória gyárak "hibájából" adódóan. Ott is ha valami történik a gyárral/gyártósorral rögtön az árak felmennek és ha szerencséje van az átlag polgárnak, akkor pár hónapon belül visszaáll.

"Nyilvános" a kartel (samsung-wd-toshiba), még is kiköhögik a büntetést.

Eladó Seiko 7016-5000 Seiko Monaco

(#36219) Stanlee válasza Kobe (#36217) üzenetére


Stanlee
őstag

Mi pl. szenne kerestuk magunkat tavaly, amikor 1 napra megugrott a foldgaz ara. Igaz mi nem csak a papirt tologatjuk, hanem van keszletunk, de ilyen is csak tiz evente egyszer van.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#36220) Apollo17hu válasza Kobe (#36215) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Köszönöm, ez elég részletes volt. Pont olyan eszközöket keresek, amik hype hatására megbolondulnak. Kivárni a néhány havi vagy éves minimumot, beszállni, aztán várni azt az eseményt, amire elszáll az árfolyam. Az olaj elég likvid is ehhez (más nyersanyagok kevésbé).

[ Szerkesztve ]

(#36221) G@ben válasza Reverting (#36211) üzenetére


G@ben
addikt

Meg fogom nézni, amint elérhető lesz, de 3 órája azt írja, hogy a háttérrendszer nem elérhető.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#36222) concret_hp válasza Spet (#36218) üzenetére


concret_hp
addikt

a hardverekkel az a helyzet, hogy a megrendelesek merheto %a ceges megrendeles, masreszt pedig sima kereslet kinalat (es ez az olajra is ervenyes), ha 10%-al kevesebb cucc van, de ugyan annyit akarnak fogyasztani az emberek, akkor bizony eleg gyorsan eltolodik az ar. ha mindenki azt mondana, hogy akkor eleg lesz 10%al kevesebb, akkor nyilvan nem tortenne semmi (mondjuk ez egy ssd-nel nehez, hogy csak a 90%at kered :DDD)

vagy fullba vagy sehogy :D

(#36223) Kobe


Kobe
veterán

Olaj tulliheges level 2 [link], a hirek szerelmeseinek

Egyreszt finomodik a kommunikacio, mar csak 1M korul van a kieso kapavitas (ez ugye global 1%), masreszt a hirek felpumpalasara a legjobb kombinacio az amiben elofordul a broker / anonim / azonnali kombimacio (mintha az olajban barmi mukodne azonnali alapon)
Meg is jottek a "tetemre" a dogkeselyuk

[ Szerkesztve ]

(#36224) G@ben válasza Reverting (#36211) üzenetére


G@ben
addikt

Az esedékességfizetés dátuma az? És azzal együtt van 5 napom költségmentesen felvenni, vagy azon túl?

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#36225) buherton válasza Kobe (#36203) üzenetére


buherton
őstag

Rendben, de még nem látom, hogy a magyar rendszer mennyivel kedvezőtlenebb.

Miért kell így vitatkozni a témáról? Senkinek kívánok hasonlót és ezért nem is írom le, de még csak gondolni sem gondolok ilyenre. Egyébként ezzel az "érvvel" nem tudok mit kezdeni, mert ez nem érv.

A NEAK-nak bizonyos keretek között mérlegelnie kell, hogy mikor mire költ. Legutóbb ez kavart nagy vihart: [link] Sőt tovább megyek. A most bevezetésre kerülő bárányhimlő elleni mögött is vélelmezhetően ez szerepel, részben ide vonatkozó cikk: [link].

(#36204) Mercutio_: szóval van egy komoly személyes pozitív tapasztalat, amit azért nem lehet elfogadni, mert egy kis kórházban történt Budapesten?! Heh? Ha a Honvédról hoznék jó példát, akkor az azért nem lenne jó, mert nem a Jahn Ferenc kórházban történt? Ha a Jahn Ferenc kórházban történt volna, akkor az azért nem jó, mert nem a Szent Jánosban történt? Miért nem lehet példát hozni mondjuk a békés megyeiről, a balatonfürediről, stb..-ről? Mint mondtam vannak jó és rossz intézmények. Miért kell csak a rosszakat látni és észrevenni? Miért nem lehet mellé a jókat is látni?

Rendben, akkor a Honvéd kórház. A háziorvos utalt be sürgősséggel és hozzátette, hogy valószínűleg nem járok szerencsével, de próbáljam meg. Szó nélkül elláttak. Egyébként bármilyen dologgal mentem oda 1-2 hónapon belül sorra kerültem és becsülettel elláttak.

(#36205) Mercutio_: Maximum Gyulára lenne protekcióm a többi helyen csak egy beteg vagyok. Miért kell kapásból feltételezni, hogy protekciózok mindenhol? A Szent Margitban is csak egy beteg voltam a sok közül.

Egyszer sem kellett semmiért sem fizetnünk egyik rendelőintézetben vagy kórházban sem. Ha sürgős volt, akkor előre vettek, ha nem volt gyanú, akkor pedig vártam a soromra. Sehol nem kellett pénzt virítanunk, hogy előnyöket szerezzünk másokkal szemben.

Van egy másik történetem is. A feleségem furának érezte a szívét, ezért bementünk a kórházba és szó nélkül az orvos maga hívta be és tettette fel EKG-ra az ápolókkal. Mindenzt úgy, hogy nem senkit nem ismerünk ott és nem villogtattuk a 20-asokat!

Még egyszer leírom. Nem azt mondom, hogy rendben van az egészségügy és nincsenek problémák, hanem azt, hogy nem dőlt össze.

Részemről ezzel befejezem a témát, mert ez így csak meddő vita és csak demagóg "érveket" kapok.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#36226) Kobe válasza buherton (#36225) üzenetére


Kobe
veterán

Ez komoly kerdes volt? Ha ket szamot nem tudsz osszehasonlitani, es ebbol nem tudod levonni a konzekvenciakat, hogy melyik rendszer az elonyosebb vagy elonytelenebb, akkor nem biztos hogy van olyan kezzelfoghato erv a szamodra.
Magyarorszag halalozasi arany: 85-90%
Nemetorszag halalozasi arany: 70-75%

Milyen adatot szeretnel meg?
Biztos a nemet hegyilevego meg viz teszi, nem az egeszsegugy....

(#36227) Reverting válasza G@ben (#36224) üzenetére


Reverting
őstag

Igen,a kamatfizetes datuma van... pl: ha neked van egy 2024/5 heti jegyzesed, akkor azt a rendszer 2020.01.08. napon, kamatfizetesre jelzi... es ez utan 5 napig kiveheted koltsegmentesen, de a 2024/6 heti mar 2020.01.15.-ere van jelezve... es azt a kovetkezo 5napban veheted ki koltsegmentesen... es ugy tovabb... hetfotol-pentekig mindig... ergo egy heted van kiutaltatni...

[ Szerkesztve ]

iPhone 14 Pro Max Space Black / iPhone 11 Black / iPad 10,2 Space Gary / Apple Watch SE Space Gray / Samsung S9+ Midnight black

(#36228) G@ben válasza Reverting (#36227) üzenetére


G@ben
addikt

Köszi! :R

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#36229) Mercutio_ válasza buherton (#36225) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ne akard félremagyarázni amit írtam.
Két dolgot állítottam: 1. Az hogy egy kis kórházban az átlagosnál jobb/humánusabb ellátást kapsz nem vigasz a nagyobb helyeken ezt nem megkapó (nagyobb számú) betegnek
2. Egy kisszámú személyes minta nem ad hiteles képet az EÜ/kórházak/ellátó rendszer állapotáról.

Btw folyamatosan épül le az egész EÜ , had ne kezdjek peldakat linkelni:R de pl. a kórházi fertőzések statisztikáit nem/esetlegesen rögzítik mivel a leterhelt orvosok végzik/végeznék a legtöbb helyen, ez többek között abból látszik, hogy vannak betegségek ahol nincs vagy jóval alacsonyabb az esetszám mint nyugaton :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#36230) Mercutio_


Mercutio_
félisten

De szerintem zárjuk le a témát, már nagyon OFF :R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#36231) Dare2Live válasza Apollo17hu (#36214) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Semmi nem teljesül. Nézd meg mit írtam korábban. +10%on nyit. Nem tudod lekereskedni.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36232) Apollo17hu válasza Dare2Live (#36231) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Kapiskálom. Ez az út zsákutca számomra. Mindenesetre jó tudni, hogy az olajba a későbbiekben érdemes lehet beszállni, mert 30-40%-ot is ingadozhat az árfolyam éven belül. Pláne tőkeáttéttel.

[ Szerkesztve ]

(#36233) Kobe válasza Apollo17hu (#36232) üzenetére


Kobe
veterán

Ha ennyire lutrizni akarsz, akkor ne olajat meg commodityt nezz, hanem kriptot. Persze csak ha helyen vannak a tokei az embernek :)
Van ami honapon, heteken belul ingadozik 40-60%ot.

(#36234) Apollo17hu válasza Kobe (#36233) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Az a next level lutri. Gondolkodtam abban is, de ott azért elég reális a veszély, hogy egyik napról a másikra "megszűnik az egész úgy, ahogy van". Pl. javíthatatlan technológiai rést találnak, államok jelentik be, hogy a használata illegitim, vagy mondjuk a Libra letarolja az egészet. Nyersanyagnál elég valószínűtlen, hogy hipp-hopp fúziós erőművel fognak működni a közlekedési eszközök. Vagy mondjuk kávé/kakaó helyett hirtelen rászoknak az emberek a salátára meg a brokkolira. :D

Amúgy kakaóval kapcsolatban aug. végén írtam is ide, hogy lokális minimumon van, szerettem volna beszállni a 4x tőkeáttétes ETF-be, de az a problémám azóta sem oldódott meg (a KBC felületén tök más árfolyam szerepel, mint a Frankfurti Tőzsdén). Helyette maradt a 2x áttét, és egylőre ment is 20%-ot. Kávét is pont akkor vettem, az is pluszban van most, de ezt bevallom, tényleg lutri volt.

Eddig amin buktam, azok vállalatok egyedi részvényei. Azokat azért is kerülöm, mert ha beüt a válság, akkor kb. mindegy, miben vagy, shortra meg nem szívesen teszek.
S&P500-ban és társaiban meg nincs kockázat, nem is lehet nagyot szakítani rajta.

[ Szerkesztve ]

(#36235) vnorbi válasza Apollo17hu (#36234) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Számít az, hogy a KBC milyen árfolyamot mutat? Én nem náluk vagyok, de nem rémlik, hogy bármely ETF vételemnél a bróker felülete meg akart volna zavarni olyan aprósággal, hogy milyen árfolyamra számíthatok. De mondjuk ha működne is az adatközlés, akkor is lenne benn 15 perc késleltetés, úgyhogy túl sokra nem mennék vele. (Persze a nap végi zárót, azért csak megszerzik valahonnan, mert az kell az állománydíj számolásához).

Azt akarom ebből kihozni, hogy nem feltétlenül van szoros összefüggés a brókernél látott árfolyam, és a kereskedés között. Lehet, hogy simán működne az, hogy kinézed valami megbízható helyen a valós idejű árat, aztán aszerint adod meg a megbízást a brókernek, aki semmit nem vizsgál, csak beküldi a tőzsdére, aztán teljesül is a vételed. Nyilván jobb lenne, ha minden klappolna, esetleg meg is érne egy kérdést a KBC-nél, hátha tudnak segíteni.

(#36236) mgoogyi válasza Apollo17hu (#36234) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

A KBC-nek írtál végül a 4x-es ETF-fel kapcsolatban?

"S&P500-ban és társaiban meg nincs kockázat, nem is lehet nagyot szakítani rajta."
Van abban kockázat bőven. Nem vagy túl mohó?

(#36237) Apollo17hu válasza mgoogyi (#36236) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Fú, késő van, az S&P500-ról írt mondatot eléggé félrefogalmaztam. Persze, van kockázat. Inkább arra akartam kilyukadni, hogy a diverzifikáció miatt nincsenek túlságosan nagy kilengések (kivéve mondjuk egy válságot). Nálam ez a lépés kiesik: a megtaki egy része állampapírban van, másik része pedig minden olyan eszközbe mehet, amit más "játszós pénznek" hív (bár szerintem ez a fogalom marhaság).

A 4x-es ETF-fel kapcsolatban még nem írtam, de a héten ráveszem magam.
@vnorbi: Úgy képzeld el, hogy a Webbrokert leszámítva bármilyen felületen nézem, 2,5€ az árfolyam. Webbrokerben meg 0,2 (vagy 0,02, nem emlékszem pontosan), de arányait tekintve az árfolyamváltozások rendben vannak. Tízszeres (százszoros) áron még próbaképp sem adnék ilyen megbízást.

(#36238) htomi85 válasza Apollo17hu (#36237) üzenetére


htomi85
tag

Az indexeknek az alacsonya volatilitás a lényege.
Érzésre egy 4x kakaó kockázatosabb, mint egy 10x sp500.

Én jobban szeretek kevés termékben mindkét irányban kereskedni, mint egyszerre több terméket követni a jó longért.

(#36239) Kobe válasza Apollo17hu (#36234) üzenetére


Kobe
veterán

Tokeattettel ha nem profi broker az ember, akkor a rovidtavu bull/bear runokat erdemes meglovagolni, aztan take profit and run.
Ezekbol kriptobol tobb van es rovidtavon pont minimalis a teljes megszunes eselye (sot, inkabb mpst intezmenyesedik, lasd BAKKT)

Sztem azok az idok hogy hosssutavu long attettel elmultak, lassan jon a het szuk esztendo, egyre rizikosabba valik (hacsak nem shortolsz)
Szerintem amint beindul a tuzijatek, a kriptok egyfajta uj menekulo assetekke valnak, foleg azsiai oldalon (kina aranyat es btc-t halmoz fel ezerrel), igy eselyes egy uj ATH

Persze nem azt mondom hogy irany mindenki kriptozni, inkabb ast hogy nem biztos most allbrk neki hosszutavu attetes poziciokban gondolkozni a commodity piacon

(#36240) Apollo17hu válasza htomi85 (#36238) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Nalam meg az is korlatozo tenyezo, hogy a KBC-nel vagyok. Hajlando vagyok magasabb dijakat fizetni, es azzal kereskedni, ami van (4x tokeattettelnel nem lattam nagyobbat a listajukon), cserebe biztos banki hattrr van mogotte.

@Kobe: Pont a bull/bear runokat figyelem. A nyersanyagok tobbsegenel van vmilyen ciklikussag (lehet, hogy 5-10 evente), es szerintem emiatt kisebb az eselye, hogy bennragadok vmiben. Persze egy ev mulva siman lehet, hogy maskepp fogom gondolni.
A kripto lehet, hogy csak az en param, de inkabb kihagyom.

[ Szerkesztve ]

(#36241) Kobe


Kobe
veterán

Hello forintarfolyam :)
Lassan a likviden szamlan tartott eurom hoz annyit iden mint az allamkincstarnal kamatozo papirjaim.... ;]

(#36242) Dare2Live válasza Kobe (#36241) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Attól függ mikor vetted... ha márciusban akkor csak árfolyamon megvan az éves 10%. :) :(

Kérdés inkább a még az idén meg lesz e a 340 vagy csak jövőre? A jelenlegi kamatkörnyezetmben nem tudom mért tartaná bárki ftt akinek map nem elérhető ftben a pénzét.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36243) adalbert1 válasza Dare2Live (#36242) üzenetére


adalbert1
veterán

Ilyenkor még vajon érdemes átrakni pénzt euroba? Gondolkodom PEMÁP vételén, igazából nem csak a mostani gyengülés az oka, hanem amúgy is diverzifikálni szeretnék, hogy ne csak Ft alapon legyenek megtakarításaim (szóval lehet, hogy ha esetleg erősödne a Ft mire lejár a PEMÁP, akkor lehet, hogy vesztességes lenne - habár erre látom a kisebb esélyt-, de mégis nyugodtabban aludnék addig is, hogy a további gyengüléssel szemben fedezve vagyok).

(#36244) UberMutant válasza adalbert1 (#36243) üzenetére


UberMutant
őstag

ha erősödik mire lejár nem adod el.

(#36245) Dare2Live válasza adalbert1 (#36243) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

ha diverzifikálni akarsz akkor P€MÁP logikus döntés. Azt nem tudom, hogy járnál vele a jövőben az biztos, hogy az elmúlt fél évben nagyon jól.

----
Ahogy én látom MNB számára egy cél van a kamu ksh infla ne menjen nagyon 4% fölé. Most pont 3.1%ra hazudják azaz el lehet engedni a forintot, mehet 4% irányába. EURO országok inflája 0-1%. Sok átéten keresztül ez magával fog hozni egy éves 3%os forintgyengülést. Akinek ft nem fontos, map... nem elérhető az meg érthetően menekül.

ez egy szigorú magánvélemény. Nehogy engem hibáztass azért mert akármi, vagy engem áldj mert...

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#36246) Ijk válasza Dare2Live (#36245) üzenetére


Ijk
nagyúr

Viccesek ezek az inflációs adatok, a valós meg lehet vagy 15% ingatlanárakat figyelmen kívül hagyva.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#36247) Kobe válasza Dare2Live (#36242) üzenetére


Kobe
veterán

Minden honapban szoktam venni, igy vannak egesz jo arfolyamu packagek is a teljesben :)

(#36248) Lex Icon válasza Dare2Live (#36245) üzenetére


Lex Icon
senior tag

EURO országok inflája 0-1%

Van az 1,6% is. ;)

(#36249) mgoogyi válasza adalbert1 (#36243) üzenetére


mgoogyi
Topikgazda

Divezifikálni jó. Én minden évben 1-2 alkalommal, amikor van keret befektetni, akkor 40%-ban magyar állampapírt veszek, 60%-ban etf-eket. Függetlenül attól, hogy épp hol áll a dollár vagy az euró. Ha gyengül a forint, az a 60%-om erősödik. Ha meg erősödik a forint, akkor olcsóbban jutok befektetéshez/nyaraláshoz és erősödik az a 40%-om.

Kár azon göröcsölni, hogy épp mi hol áll. Úgysem tudjuk megjósólni, hogy mi merre fog mozogni. Tavaly nyáron akkor fektettem be MSCI World és arany etf-be, mikor 330 körül volt az euró és még hátra volt a decemberi tőzsdei bezuhanás. Most ~+10%-ban van az MSCI World és ~30+%-ban az arany.

(#36250) kacsaesokos


kacsaesokos
tag

Hátha valakinek hasznos lesz..

Nyitottam számlát Random Capitalnal, és kerestem a legköltséghatékonyabb módját forint áttváltásra eur, illetve usd-re és elutalásra.
Random 0,3% díjért vált jelenleg, ezért az egyből kiesett.
Ezért Revolutot töltöttem fel - egyszerre nem sikerült a teljes összeg a napi limit miatt- majd
ott átváltva küldtem tovább Randomhoz, így semmi költsége nem volt az utalásnak, váltásnak. (a váltás 1850e Ft-ig ingyenes / hó, utána 0,5% a standard csomagban)
Utalásnál oda kell figyelni milyen devizát milyen számlaszámra utalunk mert, ha pl. eur megy usd számlára Random automatikusan átváltja.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.