Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-22 13:48:44

LOGOUT.hu

Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35701) kovisoft válasza vzozo (#35699) üzenetére


kovisoft
őstag

Közben már vnorbi is rámutatott, hogy megint nem ugyanazt hasonlítottad. :) Az első szerintem EUR alapú lesz, ezért van ekkora eltérés. Amúgy nagyjából ugyanaz kellene legyen a trailing total return, mert abban benne vannak az osztalékok és azok visszaforgatásából elért jövedelem is (gyakorlatilag mintha accumulating lenne), tehát nagyjából ugyanazt a TTR-k kellene hozza a Dist, mint az Acc. A különbség ott lesz, hogy a kapott osztalékot te nem tudod olyan hatékonyan visszaforgatni egy Dist esetében.

(#35703) st6969 válasza Shade45 (#35657) üzenetére


st6969
őstag

Köszönöm, neked is kovisoft.
Kb. 60/40 arányban osztottam el MÁP+ és 5 éves PMÁP között :R

Más: TBSZ-em is van, rajta 5 éves PMÁP, ami 2021-ben jár le. Van ott HUF egyenleg, gondolom a tavalyi kamatfizetés?! Jól sejtem, hogy az nem kamatozik "magától", hanem arról nekem kéne rendelkeznem? Az átrakható a sima értékpapír számlára, vagy a TBSZ-en kell vennem valamit?

(#35704) Lex Icon válasza st6969 (#35703) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Nem rakhatod át, már ha adómentesen akarsz kijönni belőle, de a TBSZ-en belül vehetsz, amit akarsz.

(#35705) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

Trump tesa nem akar lenyugodni, szidja Powellt, szidja Kínát, emeli a vámokat. Ilyen üzleti környezetben nincsenek beruházások, pedig az amerikai gazdaság nem lenne rossz bőrben. Minden invesztor megissza a levét annak hogy az. USA 10 körömmel próbálja fenntartani a hegemóniáját. Vannak akik most 25%-os korrekciót várnak, hasonlóan mint tavaly decemberben.

Azon gondolkozom eladjak-e valamennyit az MSCI Worldjeimből amíg még pluszban vannak hogy legyen kp-m lejebb visszavenni őket. Ha lenne most pénzem nem kéne ugrálni, egyszerűen csak vennék.
De valószínűleg nem fogok eladni, passzív stratégián vagyok. Nem biztos mondjuk hogy ilyen környezetben ez a legjobb.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#35706) Szmeby válasza Oppenheimer (#35705) üzenetére


Szmeby
tag

Mikor volt az a pont, amikor ki lehetett jelenteni, hogy az oroszok elvéreztek az első hidegháborúban? Valaki tudja?

(#35707) Kobe válasza Oppenheimer (#35705) üzenetére


Kobe
veterán

Szeptember vegen szerintem lesz itt egy penzpiaci csihipuhi.
Egyreszt trump tolja tovabb fullba a kretent, masreszt szep vegetol indul a BAKKT, ami gyakorlatilag az amcsi penzugyi rendszeren beluli ntezmenyesitett kripto futurest jelenti : mivel trump amokfutasa, tozsdei korrekcio kb pont egy idobe fog esni, szerintem osszel ez kb menekulo megoldas lesz - > btc to the moon
En pont emiatt inkabb eziranyba epitkezem most

(#35708) attiati válasza Oppenheimer (#35705) üzenetére


attiati
veterán

Volt múltkor egy jó cikk Kínáról, hogy az USA kigyot melengetett a keblen.
Semmi jel nem mutatott arra 30-40 éve, hogy Kína miért ne lenne egy demokratikus berendezkedésű ország majd idővel. Az USA egy szövetségest látott benne és felemelte.

Nem kell itt egyik felet sem félteni (Kínát sem).

Azóta két dudás lett egy csárdában.
Olyan időben, amikor az ipar 4.0-nak köszönhetően újra le lehet fektetni a jövőbeli erősorrendet.
Van itt minden a közeljövőben: MI, űrfegyverkezés, stb...
Trumpnak is vannak tanácsadói. Nem ekkora koponya az az ember. Ő csak előadja a darabot a maga módján.

(#35709) Mercutio_ válasza attiati (#35708) üzenetére


Mercutio_
félisten

Semmi jel nem mutatott arra 30-40 éve
:N :DDD :DDD :DDD

Szvsz azokat a konszermeket, akik oda vitték a termelést nem érdekelte , hogy milyen (lesz) a helyi berendezkedés/munkakörülmények, szimplán olcsó munkaerőt, alacsonyabb előállítási költségeket és idővel újabb piacot láttak. Nem mellesleg jellemzően rövidebb időtávokban gondolkoztak, ahogy manapság is csak egy szlogen a fenntartható fejlődés.
Pedig a japánok mint minta ott volt, gondolhatták volna, hogy a Best practice terjedni fog;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#35710) #95561216 válasza Mercutio_ (#35709) üzenetére


#95561216
törölt tag

Japán későbbi története is ott van mintaként: leálló növekedés, életszínvonal-robbanás, elöregedés. Sok pénzük van, de az a pénzmennyiség egyből más perspektívába fog kerülni, ha a vidéki tömegek többet akarnak majd a napi egy tál rizsnél.

(#35711) attiati válasza Mercutio_ (#35709) üzenetére


attiati
veterán

Azért érdekli a helyi berendezkedés, mert 1mrd ember / piac egy zárt országon belül él. Nem befolyásolható.
És vezenyszora cselekszik. Nyilván nem aggódik a munkakörülmények és az éhbér miatt.
Nem is ezt írtam. Potenciális veszélyt látnak benne, ha vezenyszóra mozgatható egy ekkora zárt tömeg. Tudással párosulva. Kínaiak üzletelési stílusát sem kell félteni. Megérdemli mindkét fél egymást.

(#35712) Intel


Intel
csendes tag

Most kaptam kamatot a 2015-ös TBSZ számlámon tartott 2020/J PMÁP után. Mit javasoltok, mibe lenne érdemes fektetni a kamatot? Ezen a TBSZ-en a kamatok folyamatos befektetése miatt vegyesen vannak 2020-21-22-23-24-ben lejáró kötvények. Ha most a legmagasabb kamatot fizető 2024/J-be fektetem a kamatot, akkor ha 2020 végén ha nem akarom felvenni a 2020 után lejáró összegeket, hogy ne kelljen kamatadót fizetnem, muszáj lesz minden évben új TBSZ-t nyitnom, ugye? Így hiába lettek az új PMÁP-ok kamatadómentesek, akik régebb óta TBSZ-en tartják a pénzüket, nem tudják ezt az előnyt élvezni. Vagy nem jól gondolom? Ti hogyan oldjátok meg a kamatok újrabefektetését? Kezdem teljesen elveszíteni a fonalat...
Bocs, ha esetleg ezt már kitárgyaltátok, pár hónapig nem olvastam a fórumot.

(#35713) CsodaPOK válasza Intel (#35712) üzenetére


CsodaPOK
senior tag

En a kamatbol jegyeztem MAP+ papirt. Ha majd esetleg egyben fel akarom venni, miutan kifutott a TBSZ,ez a legfajdalommentesebb.

(#35714) vnorbi válasza Intel (#35712) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Jól látod, ha most van 5-6 futó TBSZ-ed, akkor még 4 éven keresztül hosszabbíthatod őket, és végül 2029-re fog kifutni az utolsó (2023-ban még hosszabbítod a 2023-ban lejáró TBSZ-t a rajta lévő 2024/I miatt, és az lesz az utolsó). Ha nem hosszabbítasz, mert nem akarod tovább aprózni, akkor sem veszted el a kamatadó-mentességet, a lezárt 5 évekre jár, csak az utána következő kamatfizetésekre fogják felszámolni az adót.

Én eddig azt csináltam, hogy a kamatfizetésekből ameddig kijött, addig 5 éves PMÁP-ot vettem, a maradékból BMÁP-ot. Most a BMÁP-okat apránként adogatom el, és TBSZ-re nem veszek már PMÁP-ot egyáltalán, csak MÁP+-t (PMÁP már csak a normál számlára kerül). A MÁP+ kényelmi szempontból fontos, mert így az 50 forintos befektetés évi 1-2 forint kamatával már nem kell foglalkozni (mondjuk nem is lenne érdemes), megy vissza magától a tőkébe.

Jelenleg 9 TBSZ-em van (6 a kincstárnál, 3 meg banknál), és mindegyiken van több-kevesebb állampapír is, és ugyan valóban melós, de tudom is követni őket. Engem inkább ezek a nagyon apró tételek zavarnak, amik mellé lehetne rendes összeget tenni, ha nem TBSZ-en lenne.

[ Szerkesztve ]

(#35715) Dare2Live


Dare2Live
nagyúr

TBSZ2015 2021 jan1el jár le/szünik meg?

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#35716) attiati válasza Mercutio_ (#35709) üzenetére


attiati
veterán

Ezt érdemes elolvasni kina-usa viszonyról.

https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2019/08/12/kina_usa_kereskedelmi_haboru_devizahaboru_juan_leertekeles_concorde_elemzes/?cp=1#comments

(#35717) Mercutio_ válasza attiati (#35716) üzenetére


Mercutio_
félisten

És ott van még a rengeteg amerikai értékpapír kínai kezekben.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#35718) Mercutio_ válasza Mercutio_ (#35717) üzenetére


Mercutio_
félisten

És itt nem a cikkben írt piacra borítást, inkább az ekkorra mennyiséggel befolyásolható árfolyam-mozg(át)ást értem.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#35719) Intel válasza Dare2Live (#35715) üzenetére


Intel
csendes tag

igen

(#35720) Yager01


Yager01
senior tag

Sziasztok. Ritkán foglalkozom befektetésekkel de most megfordult a fejemben , hogy vásárolok az új Magyar Állampapírból. A kérdésem inkább azzal kapcsolatos hogy érdemes e "versenytársként" mellé rakni a Prémium Euro Magyar Állampapírt? Megfordult a fejemben hogy nem e jobb Euróban tartani a megtakarítást, vagy legalább egy részét .

(#35721) UberMutant válasza Yager01 (#35720) üzenetére


UberMutant
őstag

mit értesz az alatt , hogy jobb?
a kamat kevesebb 2.4% vs 4.9% (kb)

(#35722) Yager01 válasza UberMutant (#35721) üzenetére


Yager01
senior tag

Arra gondolok, hogy a kb. 5 éves intervallum alatt mi várható a HUF-EUR viszonyt illetően, nem e érdemes árfolyam nyereségre is kalkulálni...Persze ezt előre senki nem fogja megmondani...

(#35723) UberMutant válasza Yager01 (#35722) üzenetére


UberMutant
őstag

nem
számold csak ki mennyit kéne romlania a fornitnak, hogy a kamatelőnyt egyáltalán behozza.

[ Szerkesztve ]

(#35724) Yager01


Yager01
senior tag

Ha már itt vagyok gondoltam kérdezek mással kapcsolatban is. Nem foglalkozom aktívan befektetésekkel talán ez látszik is abból, hogy milyen "jól" döntöttem korábban. KH-nál vásároltam Amerika(kb.+1%), Feltörekvő Piacok (kb.-3-4%), Navigátort (kb.-3-4%). Ezek 2018 januári vásárlások. Ezen kívül jó régen (2014) vettem Megtakarítási cél Júniust ami szintén kb.-3%. A bankosok azt nyomják, hogy hosszú távban kell gondolkodni ezekkel a papírokkal de rohadtul idegesít, hogy ilyen vacakul állnak. Nem bízom a banki tanácsadókban, a fenti "kosár" is nekik köszönhető. Nem temetem még a dolgot, inkább csak arra lennék kíváncsi, hogy érdemes tartani vagy jobb lenne átvariálni az egészet? Nem értek hozzá annyira, hogy aktívan kezeljem de jó lenne pozitív irányba a nulla felé elmozdulni...

(#35725) UberMutant válasza Yager01 (#35724) üzenetére


UberMutant
őstag

nem ismerem ezeket a papírokat. de két dolog lényeges. egy növekvő piacon érték el ezeket a fantasztikus eredményeket a papírjaid és a másik, hogy a banki ügyintéző CSAK a saját érdekeit nézi, amikor a szemetet rásózza az ügyfélre....

(#35726) Yager01 válasza UberMutant (#35725) üzenetére


Yager01
senior tag

Igen, pont ezért nem akarok ott tanácsot kérni. Elég sok hozzáértő ember van itt, hátha valaki képben van a KH kínálatával kapcsolatban és tud tanácsot adni. Valahogy azt érzem, hogy nem akarok itt hagyni őket :(
De nehéz realizálni a bukót... :(

(#35727) vnorbi válasza Yager01 (#35726) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Ez lehet, hogy túl nagy általánosítás, de minden bank minden "tanácsadója" valójában a bank termékének értékesítője, amivel a bank jól fog járni. Előfordulhat, hogy az ügyfél is jól jár, de az nekik nem olyan fontos.

Ezek a bukók azért nem olyan vészesek, sokkal komolyabbakat is látok a saját portfoliómban is, úgyhogy ha találsz alacsony kezelési költséggel megbízható kibocsátótól terméket, aminek a jó teljesítésében hiszel, akkor szerintem nyugodtan válts. Ha nincs ötleted, akkor kezdd itt az összefoglalóval, különös tekintettel az ETF-ekre.

Arra azért számíthatsz, hogy ezekben is van kockázat, nem feltétlenül lesznek ezek sem pluszos befektetések rögtön, de legalább nem húzza őket még a banki 1-2%-os éves költség is.

(#35728) Stanlee válasza Yager01 (#35726) üzenetére


Stanlee
őstag

Minnel tovabb tartogatod a mostani K&H-s "megtakaritasaid", annal nagyobb a valoszinusege, hogy meg tobbet veszitesz rajtuk es nagyobb "bukoval" fogsz kiszallni.

Mivel en ugy erzem, hogy nehezen dolgozod fel, ha veszitesz egy megtakaritasi forman, igy mielobb beszantanam a mostani megtakaritsokat es vennek beloluk MAP+-ot. Nagyjabol egy ev mulva nullan leszel es nem tartogatod a vesztesegeket abban a remenyben, hogy egy majd 8 eves emelkedo piacon eddig sem tudtal realizalni nyereseget es majd ez utan fogsz.

A megtakaritasaidat en magyar allampapirba tennem. Ha erdekelnek a befektetesek, akkor olvasgatnek es ETF iranyba menek el, viszont ott is meg kell tanulnia kezelni az embernek, hogy minuszba mehet a megtakaritas.

Ha nem erdekelnek a megtakaritasi formak akkor viszont jelent pillanatban maradnek a magyar allampapirnal, egyeni dontes alapjan MAP+ vagy PEMAK.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#35729) A Zéé


A Zéé
addikt

Hali!
Mivel az eddig dédelgetett vágyam, a lakáscélom úgy néz ki, hogy nem fog teljesülni, ezért az eddig az itt-ott tartogatott pénzemet hasznosan szeretném parkoltatni.
MÁP+ lesz a fő, viszont ezt szeretném kicsit likvidebben tartani, mert esélyes, hogy egy része 1 éven belül kellhet. Ha jól értelmezem, akkor ha 3 részletben akarnám ott tartani a pénzt, akkor 3 külön héten kell vásároljak, nem elég az, hogy külön-külön tranzakcióban veszem?

Emellé az jutott még eszembe, hogy egy kevés pénzzel (100-200k) pedig próbálkoznék az ETF-ek és a tőzsde világával, az megismerkedni, mielőtt esetleg nagyobb összegeket raknék oda. Szerintetek van ennek értelme? Az itt olvasottak alapján a Random Capitalnál nyitnék számlát.

Just a simple Lineman...

(#35730) kovisoft válasza A Zéé (#35729) üzenetére


kovisoft
őstag

Nyugodtan tarthatod egyben a MÁP+-t, bármennyit visszaválthatsz belőle, amikor szükséges, a többi marad és kamatozik tovább.

(#35731) Stanlee válasza A Zéé (#35729) üzenetére


Stanlee
őstag

A jarulekos koltsegek miatt ETF.et ennyiert nem vennek. Ha csak az a cel, hogy kiprobald, mi a HUf=>EUR valtas, beutalas, vasarlas menete, draga. Viszont ha tervezed a kesobbiekben, hogy majd ETF-be is megtakaritasz, eleg lesz akkor nekilatni, amikor a rendszeres megtakaritasok indulnanak.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#35732) A Zéé válasza Stanlee (#35731) üzenetére


A Zéé
addikt

Gyanítottam, hogy ekkora összeggel még nem érné meg. Akkor még várok ezzel.

kovisotf:
Köszi, ez jó hír!

Just a simple Lineman...

(#35733) Shade45 válasza Stanlee (#35731) üzenetére


Shade45
senior tag

Mi az a minimum összeg, amit véleményed szerint érdemes erre szánni?
Arra gondolok, hogy például ha van 2-300 ezer forint megtakarítás havonta, akkor abból ne vásároljunk ilyen terméket?
Várjunk össze 2-3 havi összeget?

A "gyűjtő időszakra" esetleg berakni MÁP+-ba, aztán 3 hónap után feltörni és ETF vásárlás?

(#35734) Lex Icon válasza Shade45 (#35733) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Az RC-nél 6,5€ a minimum ETF vételi/eladási díj. 200eFt-nál ez -2% a befektetésedre. Ha az €-t is ott váltod az is 5€ költség. Utóbbit egy Revolut kártyával kivédheted.

(#35735) vnorbi válasza Shade45 (#35733) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Brókertől és a kiválasztott tőzsdétől függ. Akkora összeggel jársz a legjobban, amire már nem a minimum díjat fizettetik a vételért, hanem a százalékosat. Van, ahol ez 300-400 ezer között már teljesül, máshol néhány százezerrel több kell (ha jól számolom RC-nál 800-900 ezer közt teljesül, onnantól már nem a minimum díj lesz, hanem a 0,25%).

[ Szerkesztve ]

(#35736) CsodaPOK válasza Shade45 (#35733) üzenetére


CsodaPOK
senior tag

Attól függ, hogy hol és mit akarsz vásárolni. A hirdetményeket át kell olvasni, hogy milyen összegeket számolnak fel. Pl HUF --> EUR váltás jutaléka, külföldi tőzsdén ETF vétel jutaléka, stb.

Általában azt fogod találni, hogy "valahány ezrelék, min X EUR" (vagy USD vagy HUF, stb). Ebből már könnyen ki lehet számolni, hogy mennyi az az összeg, ahol a minimum díj miatt nem fizetsz nagyobb százalékos költséget.

(#35737) Yager01 válasza vnorbi (#35727) üzenetére


Yager01
senior tag

Köszönöm a tanácsaitokat! Tényleg nehezen viselem a mínuszt,De viselem. Viszont azt érzem, hogy nem sok reményt láttok a jelenlegi papírok emelkedésére.Gondolom nem az alapján mondjátok,hogy utánuk mentettek, hanem inkább abból kiindulva amit írtatok is, hogy jelenleg a piaccal ellenkező irányba mozognak egy ideje és minuszt termeltek nekem. Lehet csak rosszkor szálltam be :) Ha éves időtávon belül lenne remény az emelkedésre már örülnék.De a nullához is legalább 5% kéne. Lehet tényleg az a legjobb ha lezárom és MÁP+ lesz belőle... Esetleg EUR-s... Bár a fentebb is írt alacsonyabb kamatszinttel kevesebbet hozhat...

A ETF-ek érdekelnek de félek hogy nem tudnék elég időt szánni arra,hogy megismerjem öket és kereskedni tudjak velük... Jó lenne valaki aki aktívan kezeli ezeket és napi szinten képben van vele. Akár egy elhivatott bankos is jó lenne... De eddig ilyennel még nem találkoztam... Főleg hogy ök csak a saját termék portfolióban gonfolkodnak

(#35738) Shade45


Shade45
senior tag

Köszönöm mindenkinek!

(#35739) CsodaPOK válasza Yager01 (#35737) üzenetére


CsodaPOK
senior tag

Én több helyről azt olvastam az elmúlt időkben, hogy az aktívan kezelt alapok a magasabb költségük ellenére se nagyon tudják felülmúlni pl az SP500-at (főként hosszú távon nézve). Persze van olyan, ami igen, amit vagy kifogtál éppen vagy nem.

(Saját vélemény: az aktívan kezelt alapokat is emberek menedzselik. Persze ebben vannak nap, mint nap, tanulták is, stb, de alapvetően nekik sincs sokkal több infójuk a piaccal kapcsolatban, mint bárki más "egyszerű" embernek. Ráadásul ők nem is a saját pénzükkel játszanak. Ha nyernek, örülnek, ha nem, akkor meg majd meg lehet magyarázni, hogy hát igen, a befektetésnek van kockázata és különben is mert Trump, mert Kína, mert olvadnak a jéghegyek, süt a nap Afrikában, na meg a szőrös seggű páviánok...)

[ Szerkesztve ]

(#35740) Yager01 válasza CsodaPOK (#35739) üzenetére


Yager01
senior tag

Teljesen igazad van... 🤨
Asszem nagyobb értelme van tényleg most a MÁP+ nak. Van ebben valami "okosság" vélt buktató akármi ami miatt meglepődhetünk később ? A mostani banki kamatokhoz viszonyítva túl szép hogy igaz legyen

(#35741) CsodaPOK válasza Yager01 (#35740) üzenetére


CsodaPOK
senior tag

Asszem az elemzeskozpont.hu-n volt cikk/videó, hogy a MÁP+ esetében milyen kockázatokkal kell számolni. Én nem érzem kockázatosabbnak, mint egy bankbetétet. De volt sok szó már erről itt a topikban. Kicsit visszaolvasol, találsz sok infót.

(#35742) stickermajom válasza Yager01 (#35737) üzenetére


stickermajom
addikt

ETF-ekkel nem kell kereskedni szerintem, megveszed és elfelejted, hogy van.

(#35743) Lex Icon válasza Yager01 (#35740) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ha esetleg a pénzed egy részéről tudod, hogy 5 évig biztosan nem nyúlsz hozzá, akkor PMÁP-ba is rakhatod, az némi védelmet nyújt az esetleg emelkedő infláció ellen. Ha csökken (?), akkor persze nem.

(#35744) vnorbi válasza Yager01 (#35737) üzenetére


vnorbi
aktív tag

Pont azt akartam írni, amit stickermajom is :-)

Kell elé kutatás, meg tanulás, de kereskedni nem kell az ETF-ekkel, csak megvenni és tartani, közben pedig ha van rá keret, akkor megint venni.

Egyébként ha 3-4% mínuszt már nehezen viselsz, akkor kell még ezen edződni. Nem kirívó, ha egy nap alatt ennyi mínusz összejön (sanszos, hogy holnap is lesz ennyi az S&P 500-on a hétvégi Trump-Kína csörte miatt). Ha ettől nem alszol jól, akkor most még inkább állampapír, de a tanulásra ne sajnáld az időt, azzal nem biztos, hogy jól jársz, ha szakember tanácsát kéred döntéshozáskor.

[ Szerkesztve ]

(#35745) htomi85 válasza CsodaPOK (#35739) üzenetére


htomi85
tag

A tőzsdén demokrácia van: a többségnek van igaza, mert arra megy az árfolyam.

Ha mindenki etf-ezik, akkor etf-fel lehet keresni.
Ha mindenki stockpickingre megy, akkor azzal lehet keresni.
Ha mindenki eftezik akkor nem lehet aktív kereskedéssel extra pénzt csinálni, ez teljesen nyilvánvaló.

Ilyen helyzetben egy dologgal lehet extra pénzhez jutni: tőkeáttétellel.

Viszont az etfezés káros, mert nem bünteti eléggé a rossz menedzsmentet, ezért az ár és az érték elválik egymástól.
Ezt a tőkeáttétel csak gyorsítja.

És bumm, így készül a válság.

[ Szerkesztve ]

(#35746) #95561216 válasza htomi85 (#35745) üzenetére


#95561216
törölt tag

Ez így durva általánosítás, sok vérző sebbel.

"Ha mindenki etf-ezik, akkor etf-fel lehet keresni."

Ha mindenki etf-ezik, akkor nincs relatív árfolyamkockázatod, megveszed a legjobb osztalékot fizető részvényt, és passzívan vered a piacot.

"Ha mindenki stockpickingre megy, akkor azzal lehet keresni."

Ha mindenki stock pickinggel, akkor is elronthatod a saját pickjeid, sőt sokkal kevesbé tudsz jót választani, mert mindenki IS az alulárazott részvényeket keresi, ami miatt nagyon beszűkül a befektetési ablak. És ugyan úgy lesz a piacnak egy átlagos mozgása, amit megvehetsz, és vered az aktívak jelentős részét anélkül, hogy foglalkoznál vele.

Én inkább pont fordítva mondanám: minél többen ülnek etf-ben, annál könnyebb verni a piacot. Minél többen akarják verni a piacot, annál inkább megéri etf-ben ülni.

(#35747) nandow


nandow
aktív tag

Sziasztok!

Lenne egy alap kérdésem. Első kamatfizetésem volt az államkincstárnál. TBSZ-en lévő 2021/K 3 éves PMÁP fizetett a napokban. Látom a portfólió részletezésénél, hogy megjelent ez az összeg, mint szabad pénz. Ezt a pénzt szeretném befektetni MÁP+-ba. Én naivan azt gondoltam, majd lesz egy "gomb", hogy akkor ezzel a kapott pénzzel mit is szeretnék csinálni. De ha jól látom nincs.
Szóval befektetni ezt úgy tudom,hogy az Új tranzakció menüponton belül Jegyzés, majd végiglépkedve, és a fizetési módnál a Pénzszámlát kiválasztanom (mondjuk mást nem is tudok), és ennyi? Vagy van egyszerűbb módja a kamatok befektetésének?

(#35748) CsodaPOK válasza nandow (#35747) üzenetére


CsodaPOK
senior tag

Pont ahogy irod. A TBSZ szamlad legyen kivalasztva.

(#35749) Lex Icon válasza nandow (#35747) üzenetére


Lex Icon
senior tag

Ennél egyszerűbb? Miért, ez túl bonyolult? :F

[ Szerkesztve ]

(#35750) Yager01 válasza vnorbi (#35744) üzenetére


Yager01
senior tag

Köszi... Igazából nem is a három öt százalék közötti 3-5% zavar (persze az is egy kicsit) hanem az hogy ilyen piaci környezetben ennyi idő alatt egyszerűen nem bírt semmilyen profitot realizálni... :(

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.